-
Wantone γεννήθηκα εκεί και η οικογένεια μου είναι εδώ πριν το 1821 . Αρα σωστά το λέω χωριό . Γιατί στο δημοτικό είχαμε ένα συμμαθητή που έμενε ΣΤΗΝ πολυκατοικία . Ηταν η πρώτη που είχε χτιστεί , στα τέλη του 60 . Με αγάπη το λέω .
Λόγω λοιπόν της παλαιότητας της διαμονής μου στο χωριό μου , ξέρω πρόσωπα και πράγματα .
Ο,τι πωλείται υπάρχει είτε σε αγγελία , είτε σε πωλητήριο . Τα υπόλοιπα έχουν διάφορα θέματα που είναι πολύ διαφορετικά .
Συνήθως είναι κληρονομιές άκληρων . Εκεί αν το ακίνητο ανήκει σε 1-2 κληρονόμους και αν ο κληρονομούμενος δεν είχε χρέη , τότε απλά είτε σκέφτονται τι θα το κάνουν , είτε ενδιαφέρονται να το νοικιάσουν , είτε θέλουν να το δώσουν αντιπαροχή και αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ενδιαφέρον , αλλά και οι ιδιοκτήτες δεν το δεσμεύουν αφού μετά θα πρέπει να τους βγάλουν αυτούς που θα μένουν .
Γενικά επειδή έχω φίλο με τέτοια περίπτωση , το ακίνητο που έμεναν κάποιοι γέροντες , μετά τον θάνατο τους , πολύ γρήγορα έγιναν επιθέσεις για λεηλασία από τους γνωστούς - άγνωστους και τώρα , ό,τι έχει απομείνει το έχει κλείσει με αλυσίδες και λουκέτα . Ο συγκεκριμένος ενδιαφέρεται να το νοικιάσει μακροχρόνια σε επιχείρηση .
Γενικά αυτά τα παλιά σπίτια θέλουν αρκετά λεφτά για να ανακαινιστούν και το ενοίκιο δεν θα είναι ανάλογο , οπότε οι επιλογές είναι τρείς . Πώληση , αντιπαροχή και μακροχρόνια ενοικίαση 10-20 ετών σε επιχειρήσεις , όπως εστίαση , καφέ , παιδικοί σταθμοί κλπ κυρίως λόγω του κήπου που έχουν .
Η πώληση και η αντιπαροχή είναι δύσκολες αυτή την εποχή , αφού τα μεγέθη είναι μεγάλα και οι κατασκευαστές λιγόστεψαν πολύ .
Σκεφτείτε ότι αυτές που λέτε για την συγκεκριμένη περιοχή , έχουν τιμή πάνω από 1000 €/τμ οικοπέδου , που σημαίνει ότι μιλάμε για ποσά συνήθως πάνω από 300-400-500000 , ανάλογα με το εμβαδόν τους .
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις , που άκληροι έχουν αφήσει τα ακίνητα αυτά , σε πολλούς κληρονόμους , συχνά ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και ιδρύματα ή κληροδοτήματα και εκεί , επειδή οι κληρονόμοι δεν γνωρίζουν τι χρέη μπορούν να έχουν οι κληρονομούμενοι , είτε αποποιούνται αν το έχουν μάθει για τον θάνατο και την κληρονομιά , μέσα στους 4 μήνες του νόμου , είτε κάνουν αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής και ψάχνουν να βρούν τα χρέη των παππούδων .
Σε τέτοιες περιπτώσεις τα ακίνητα μπορεί να μείνουν έτσι ανενεργά για δεκαετίες .
Τώρα αν θέλεις να βρεις ποιανού είναι , όπου έχει κτηματολόγιο και το Χαλάνδρι έχει , υπάρχει τρόπος με την βοήθεια δικηγόρου και κάποιων ομόρων .
-
Επειδή και εγώ μένω στην ευρύτερη περιοχή έχω να πω ότι υπάρχουν πράγματι πολλές ακατοίκητες μονοκατοικίες. Η πλειοψηφία είναι ρημάδια, χωρίς πωλητήρια πουθενά, αλλά σε καλές θέσεις και με καλές προοπτικές.
Υπάρχουν και κάποιες καλές και φουλ κατοικήσιμες, αλλά για κάποιο λόγο είναι κλειστές. Γι αυτές έχω μεγάλη απορία πραγματικά. Υπάρχει δίπλα εκεί που μένω μια (όχι τεράστια) γωνιακή οικοπεδάρα με κήπο και πέτρινο σπίτι πανέμορφο, αλλά δεν μένει κανένας. Ρώτησα και έμαθα ότι είναι συγγενή κάποιου στην πολυκατοικία. Στην ερώτηση μου γιατί δεν μένουν εκεί μου απάντησαν ότι είναι παλιό κ έχει έξοδα και έχουν και διαμέρισμα. Αλλά δεν το πουλάνε.
Επίσης αυτά τα σπίτια θα τα δίνουν φαντάζομαι τπτ 400-800κ, οπότε αυτόματα απευθύνονται σε λίγους.
Στο μαρούσι όμως στα περισσότερα που έχω δει, μένουν μέσα. Είναι παλιά αρχοντικά, πολύ όμορφα. Αλλά σε αγγελίες που κοίταξα έπαιζαν κοντά στο μύριο.
-
Προφανως ειναι ακριβα. Τα περισσοτερα ειναι στα 300-700 χιλιαρικα. Αν ο κοσμος ειχε χρηματα δεν θα τα επερναν κατασκευαστες για να κανουν πολυκατοικιες; Υπαρχει τετοια κινηση αλλα ειναι πολυ λιγοτερα απο παλια.
-
Οι κατασκευαστές δεν θα ξεκινήσουν καινούργια αν δεν πουλήσουν όλα τα παλιά , αν δεν ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς , αν οι τράπεζες δεν ξαναγίνουν τράπεζες , αν οι ίδιοι δεν έχουν γεράσει πολύ και έχουν ακόμα διάθεση να ξαναμπούν σε αυτή την διαδικασία .
Ακόμα θα πρέπει να τα αγοράσουν σε τιμές που θα είναι ελκυστικές και εκεί υπάρχει απόσταση μεταξύ πωλητών και αγοραστών γιατί τώρα με μετρητά και όχι αντιπαροχές , γυρίζουμε στα όσα ίσχυαν το 80 . Η αγορά στο 60-70 % της τιμής πώλησης της αντιπαροχής σήμερα .
-
Οι κατασκευαστές δεν θα ξεκινήσουν καινούργια αν δεν πουλήσουν όλα τα παλιά , αν δεν ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς , αν οι τράπεζες δεν ξαναγίνουν τράπεζες , αν οι ίδιοι δεν έχουν γεράσει πολύ και έχουν ακόμα διάθεση να ξαναμπούν σε αυτή την διαδικασία .
Ακόμα θα πρέπει να τα αγοράσουν σε τιμές που θα είναι ελκυστικές και εκεί υπάρχει απόσταση μεταξύ πωλητών και αγοραστών γιατί τώρα με μετρητά και όχι αντιπαροχές , γυρίζουμε στα όσα ίσχυαν το 80 . Η αγορά στο 60-70 % της τιμής πώλησης της αντιπαροχής σήμερα .
Σημερα οποιος χτιζει καινουριο παιζει μπαλα μονος του σε μια αγορα γεματη απο σπιτια 10-20ετιας
Θεωρω οτι βρισκει ευκολα αγοραστες καθοτι η προσφορα καινουριων ειναι παρα πολυ μικρη
Οι παλιοι κατασκευαστες ας κανουν οτι νομιζουν, η αγορα εχει ανοιξει,αλλα θελει κεφαλαια
-
Οποιος χτίζει καινούργιο , έχει ΚΕΝΑΚ και 3-4 ελέγχους από ελεγκτές δόμησης . Δεν επιτρέπεται να μεταφέρει ούτε πρίζα δίπλα αν δεν κάνει ενημέρωση , είτε αναθεώρηση της άδειας , οπότε αυτό σημαίνει κόστος και μικρή δυνατότητα αλλαγών και επιλογής από τους πελάτες . Αρα οι πελάτες είτε θα αγοράσουν στην αρχή για να φτιάξουν όπως το θέλουν , είτε στο τέλος όπως το έχει φτιάξει ο κατασκευαστής .
Αυτοί που ανοίγονται τώρα και κατασκευάζουν είναι μεγάλοι , πολύ μεγάλοι με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων στην άκρη και με πελατολόγιο , έτοιμο συχνά από το εξωτερικό . Και δεν τους νοιάζει και ο ΦΠΑ , αφού παίζουν με εταιρείες , που αγοράζουν και εκπίπτουν , συχνά δικές τους .
Οι τιμές δε στις περιοχές που δραστηριοποιούνται , κυρίως Νότια προάστια , είναι ψηλότερες από αυτές του 2006 .
Στην περιοχή μου υπάρχει ένας που είχε αγοράσει 14 στρέμματα και τα χτίζει σταδιακά και οι τιμές είναι αυτές του 2005-2006 .
Καταλαβαίνεις ότι δεν ασχολείται με τους απλούς τύπους που ψάχνουν για σπίτια των 100-150-200000 , αφού τα δικά του ξεκινάνε από τις 250-300.000 τα μικρότερα .
-
Παιδιά γεια σας και πάλι.
Έχω μπλέξει με τα ακίνητα (της οικογένειας) γενικώς. Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει από κτηματολόγιο;
Έχω καταχωρήσει (δεν τα έχω υποβάλλει ακόμα, είναι 'εκκρεμή') στην online εφαρμογή του κτηματολογίου μερικά χωράφια.
Όμως τα περισσότερα φαίνεται να υπερκαλύπτονται (αν καταλαβαίνω σωστά, μπορεί να κάνω και λάθος) με χωράφια που έχουν καταχωρήσει άλλοι.
π.χ. στην εικόνα το κίτρινο τετράγωνο (αυτό είναι που καταχώρησα εγώ) υπερκαλύπτει ένα χωράφι στα δεξιά του (με άσπρες γραμμές). Σε αυτή την περίπτωση αν το υποβάλλω όπως είναι, υποθέτω θα δημιουργηθεί πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω; Απλά να μετακινήσω το δικό μου εκτός ορίων του χωραφιού αυτού;
(να αναφέρω εδώ ότι πρόκειται για μέρος που οι περισσότεροι δεν έχουν συμβόλαια και η μεταφορά στους χάρτες γίνεται από την 'μετάφραση' της περιγραφής που κάνουν ένα- δυο άτομα στο χωριό)
-
Αυτά που φαίνονται ως άσπρα είναι σχετικά με τα όρια που φαίνονται από τις αεροφωτογραφίες , ή που μοιάζουν σαν όρια . Εσύ βάζεις αυτό που θεωρείς ως δικό σου και μετά στις επόμενες αναρτήσεις με τις ενστάσεις θα βρεθούν όλα .
-
Σε κάποιο άλλο μου έβγαλε το μήνυμα 'Υπάρχει επικαλυψη με δασική επιφάνεια που έχει κυρωθεί εμβαδού 1100 τ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης.'
Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Πάλι απλά το υποβάλλω;
-
Οποιος χτίζει καινούργιο , έχει ΚΕΝΑΚ και 3-4 ελέγχους από ελεγκτές δόμησης . Δεν επιτρέπεται να μεταφέρει ούτε πρίζα δίπλα αν δεν κάνει ενημέρωση , είτε αναθεώρηση της άδειας , οπότε αυτό σημαίνει κόστος και μικρή δυνατότητα αλλαγών και επιλογής από τους πελάτες . Αρα οι πελάτες είτε θα αγοράσουν στην αρχή για να φτιάξουν όπως το θέλουν , είτε στο τέλος όπως το έχει φτιάξει ο κατασκευαστής .
Aυτό δεν το βρίσκω κ τόσο πρόβλημα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα καινούρια, ότι και να χτιστεί θα πουληθεί σε καλή τιμή. Το κάνουν όσο καλύτερα μπορούν και θα φύγει σίγουρα.
Στην περιοχή μου υπάρχει ένας που είχε αγοράσει 14 στρέμματα και τα χτίζει σταδιακά και οι τιμές είναι αυτές του 2005-2006 .
Σε ποια περιοχή υπήρχαν αυτά τα 14 στρέμματα; Πολλά (και ακριβά) ακούγονται!
Καταλαβαίνεις ότι δεν ασχολείται με τους απλούς τύπους που ψάχνουν για σπίτια των 100-150-200000 , αφού τα δικά του ξεκινάνε από τις 250-300.000 τα μικρότερα .
Λογικό. Αυτό λέμε τόσο καιρό. Τα καινούρια λίγα και για τους λίγους και τα 20-40+ χρόνων για τον μέσο.
-
Κι εγω χτιζω ,για παρτη μου...δεν ειναι τραγικο ουτε ο ελεγκτης δομησης ουτε το ΚΕΝΑΚ (αυτο ειδικα δεν ειναι τιποτα),αντιθετως το παιρνεις εξαρχης αποφαση οτι τα σχεδια και το σπιτι που θα χτισεις πρεπει να ειναι το ιδιο πραγμα και ετσι δουλευεις πιο τακτοποιημενα.Πριζες και μικρομετακινησεις γινονται και τωρα,οι ελεγκτες που εχω δει (εχω και φιλους ελεγκτες) δεν ειναι παραλογοι ουτε εκβιαστες,και κοιτανε πολυ βασικα πραγματα.
-
Απαντήσεις
Σε κάποιο άλλο μου έβγαλε το μήνυμα 'Υπάρχει επικαλυψη με δασική επιφάνεια που έχει κυρωθεί εμβαδού 1100 τ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης.'
Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Πάλι απλά το υποβάλλω;
Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του κτήματος σου έχει δασική χρήση . Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δεις τους τίτλους σου , ανάλογα με την περιοχή που είναι , για το αν είναι ιδιωτικό δάσος ή όχι .
Μιλάς με δασολόγο και τοπογράφο ΤΟΠΙΚΟ .
Τα 14 στρέμματα ήταν παλιό ασβεστάδικο . Η περιοχή μπήκε στο σχέδιο στα τέλη της δεκαετίας του 70 .
Πολλά από τα καινούργια είναι ήδη πουλημένα πριν χτιστούν σε εταιρείες και ξένους .
Τίγρη όταν κάνεις το σπίτι σου , μπορείς να κάνεις κάποια αλλαγή .
Οταν έχεις να κάνεις 10-20 σπίτια ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ , αυτό που λες ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΙΑ .
Και αν είσαι σε κτίριο που περνάει επιτροπές όπως αρχιτεκτονικές ή και αρχαιολογίας , εκεί δεν το ξαναπερνάς ποτέ το κτίριο , γιατί παίζει να μην στο περάσουν , αφού το κάθε μέλος μπορεί να έχει μεγάλη φαντασία και μικρή πείρα...
Ακόμα άμα σου κάτσει ελεγκτής περί τα 30 που δεν έχει κτίσει ποτέ του και φοβάται και τον ίσκιο του , παίζει να σε τρελλάνει .
-
Χτες είχε ένα άρθρο για τα ακίνητα στο Κάπιταλ ο Στούπας και έγινε χαμός από σχόλια και τσακωμούς .
Είναι και οικονομικό σάιτ και υπάρχουν και πολλοί εκεί που νόμιζαν ότι θα αγοράσουν φτηνά και αν και παίζουν στο χρηματιστήριο δεν θυμήθηκαν ότι τον πάτο και την κορυφή τους βλέπεις αφού τους περάσεις και έχεις αλλάξει κατεύθυνση .
Ετσι τώρα γκρινιάζουν και στενοχωριούνται . Κακεντρεχείς , μίζεροι , μεμψίμοιροι , μα κυρίως άσχετοι , αμαθείς και ανόητοι .
-
cruiser, Δεν έχω την εμπειρία που έχεις στην αγορά, αλλά η άισθησή μου ειναι οτι το παρτυ 2016-18 με τα ΕρΒνΒ και τους Κινέζους τελειώνει (πολύ λιγότερα βανάκια βλεπω στους δρόμους και το ακούω από μεσίτες και Κινέζα φίλή που δουλεύει σε μεσιτικό εδω). Θα έρθει μια κρίση σύντομα που θα τσιρίξει το σύμπαν στην Ευρώπη και οι τιμές θα πέσουν πάλι για αγορά. Οσο για τα δάνεια, δεν έχω ιδεά ποιος τα παίρνει.
Τα ενοίκια ειναι άλλη ιστορία. Εχουν φυγει στο θεό. Ακούω ιστορίες απο αρκετούς που δεν αντεχουν τις αυξήσεις που τους βάζουν ιδιοκτήτες, ψάχνουν για άλλο και οι τιμες που ακουν ειναι 'αλλού'. Και μάλιστα για οικογένειες που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση και οι 2. Δε ξέρω ποιος θα δίνει 800-1000-1500 για σπίτι με 2 δωμάτια σε καλές περιοχές (οτιδήποτε σχεδον απο κεντρο, Ν.Β. Α. προάστεια) για μερικώς ή πλήρως ανακαινισμένα μεν αλλά σε πολυκατοικιες του '70-'80.
Σύντομα η κοινωνική έκρηξη θα ειναι κτηνώδης. Γιατί οι πολυκατοικίες σαπίζουν, δε συντηρούνται λόγω κρίσης και λόγω του οτι οι παλιοί ένοικοι μεγαλώνουν και αδιαφορούν άρα ενα μεγάλο ποσοστό διαθέσιμων κατοικιών θα ειναι τρομακτικά υποβαθμισμένα.
Η συγκεκριμένη αγορά αλλάζει ραγδαία και θα ειναι ρευστή οπότε δύσκολα κάποιος να κάνει προβλέψεις. Απλά μια αίσθηση που έχω σήμερα. Νομίζω η όποια ανάκαμψη που ζουμε σήμερα, είναι τα απόνερα του παρτυ των προηγούμενων ετών. -
Γράφω κάποια πράγματα , όσα μπορώ με σύντομο τρόπο , γιατί αλλιώς θα γράφαμε βιβλίο και προσπαθώ να εξηγήσω .
Τα περί κινέζων θα υπάρχουν αλλά σε χαμηλότερο βαθμό . Εχουν γίνει ήδη πάρα πολλές μεταβιβάσεις σε εταιρείες ακινήτων απλά τώρα δεν παίζει το σκηνικό που έπαιζε και ήταν το εξης . Το σπίτι αγοραζόταν 150.000 , ο ξένος μεσίτης έπαιρνε 40000 , οι ντόπιοι μεσίτες 15000 , φόροι δικηγόροι κλπ έφταναν το ακίνητο στις 251000 ώστε να πάρει την βίζα .
Τώρα τα σπίτια αυτά ανέβηκαν στα 180-190000 οπότε δεν βγάζουν τόσα οι μεσάζοντες και έχει αλλάξει το σκηνικό εκεί .
Αλλά είμαστε σε μεταβατική περίοδο . Θα βρεθεί η χρυσή τομή , γιατί οι Κινέζοι φοβούνται όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ και θέλουν να έχουν καβάτζα εκτός Κίνας αν το καθεστώς θυμηθεί ότι είναι κομμουνιστικό
Εκεί θα παίξει και το χρυσό διαβατήριο με τα 2 εκ αγορές και 500.000 ιδιωτική κατοικία δική του .
Το αιρμπιενμπι απλά θα μαζευτεί σε πιο τουριστικές περιοχές και πιο κεντρικές . Δηλαδή επειδή αρχίζουν και εμφανίζονται σοβαροί αγοραστές και καλά ενοίκια , για παράδειγμα στα κοντινά ΒΠ νοικιάστηκε σπίτι 115 τμ 15ετών τελευταίου ορόφου , καλή κατασκευή , αλλά όχι και στο καλύτερο σημείο του προαστίου στα 1200 € , ακριβώς όσο ζητήθηκε και την τρίτη μέρα που μπήκε η αγγελία , αφού είχαν έλθει άλλοι 3-4 μέσα στο διήμερο .
Οπότε αν παίρνεις καλό ενοίκιο στα προάστια δεν ασχολείσαι με την βραχυχρόνια . Εκεί τώρα πάει προς Κυψέλη , όπου εμφανίζονται τώρα οι εταιρείες που ζητάνε να νοικιάσουν από σένα μακροχρόνια το διαμέρισμα να το φτιάξουν και να το υπενοικιάζουν .
Οταν μιλάτε για κρίση στην Ευρώπη , μιλάμε σκάω στα γέλια . Γιατί η κρίση του 2008 που ήταν τεράστια , κράτησε για αυτούς κάτι μήνες , που πρακτικά δεν το κατάλαβαν . Στα άλλα γουρουνάκια κράτησε 2-3 χρόνια και σε εμάς τους ηλίθιους ξεκίνησε δειλά δειλα η άνοδος στα 10 χρόνια και θα φτάσουμε στα 15 να πούμε ότι είμαστε κάπως καλύτερα .
Μην διαβάζετε τους ηλίθιους στα ΜΜΕ . Ρωτήστε τους πολίτες που ζουν εκεί πόσο τους επηρέασε το 2008 σε Ευρώπη και Αμερική . Σας λέω εγώ που τους ρώτησα . Ελάχιστα . Και ξέρετε γιατί ? Γιατί εκεί το ιδιωτικό χρέος είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Μπορεί να χρωστάνε το 60-70-80-90 % του μελλοντικού τους εισοδήματος . Ξέρετε τι σημαίνει αυτό ? Οτι αν βρεθούν άνεργοι , χωρίς βοήθεια έχουν 1-2-3 μήνες ζωή πριν καταντήσουν άστεγοι ή αυτοκτονήσουν .
Αν συνέβαινε αυτό που έγινε εδώ με την ανεργία από το 2010-2013 , εκεί θα είχε μείνει ο μισός πληθυσμός και η πλειοψηφία θα ήταν μετανάστες . Βέβαια μπορεί πριν αυτοκτονήσουν να έχουμε έκτροπα . Το ξέρουν αυτό οι κυβερνώντες και 'κρίση' για αυτούς σημαίνει να χάσει το ΑΕΠ τους 1-2 μονάδες για ένα χρόνο . Εμείς χάσαμε το 25 % .
Για τα ενοίκια το ξαναλέω . Σήμερα λείπουν 500.000 σπίτια από την αγορά και κάθε χρόνο θα λείπουν 50-100000 επιπλέον .
Νέες οικοδομές από μικρούς δεν θα γίνουν .
Ηδη στο θέμα του ΦΠΑ , ο Κυριάκος γίνεται ταχύτατα Κούλης και πάει σφαίρα να γίνει ΓΑΠ . Λέει ότι δεν θα έχουν ΦΠΑ μόνο όσοι βγάλουν άδεια τώρα ή έχουν βγάλει από το 2019 και δεν έχουν ξεκινήσει .
Αυτό σημαίνει ότι δουλεύει για το Ελληνικό και τις μεγάλες εταιρείες των νοτίων προαστίων που πουλάνε σε ξένους και μάλλον αγοράζουν τους δικούς μας πολιτικούς .
Αν δεν προσέξει ο Κούλης παίζει στην κουφή εκλογή που θα κάνει για την απλή αναλογική να δει τέρατα μπροστά του .
Αυτοί όμως δεν θα πουλήσουν σε Ελληνες του μεροκάματου .
Αρα νέες οικοδομές δεν θα γίνουν τα ενοίκια θα ανεβαίνουν , οι τράπεζες δεν έχουν λεφτά να δώσουν και τα σπίτια θα μειώνονται και οι τιμές θα αυξάνονται .
Μην τσιμπάς από τις αγγελίες . Κάθε ακίνητο που μπαίνει αγγελία μπαίνει άλλες 12-18 φορές από τους μεσίτες μόνο στην ΧΕ , Βάλε σπιτόγατους κλπ και κάθε ακίνητο έχει 30 αγγελίες τουλάχιστον .
Κοινωνική έκρηξη γιατί και από ποιους ? Επειδή καλόμαθε η γριά στο μέλι και θέλει να δίνει 300 € για 100 τμ και να πληρώνει τα κοινόχρηστα όποτε θέλει ?
Οι Ελληνες φοιτητές που ήταν στην Ιταλία , μαρτυρία φίλων , την δεκαετία του 70 , αν αργούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο 3 μέρες ερχόταν η αστυνομία ή ο δικηγόρος και η απέλαση ήταν 3 μέρες μακρυά τους .
Οπότε τα νέα σπίτια πρακτικά ΔΕΝ θα υπάρχουν για τους Ελληνες . Αυτά που υπάρχουν απούλητα στις οικοδομές της κρίσης θα πουληθούν γρήγορα και αυτοί που κατασκεύασαν θα βγουν στην σύνταξη .
Ηδη υπάρχουν ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού . Φίλος σε κοντινή επαρχιακή πόλη που έχει μεγάλη ανεργία λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων , μου έλεγε ότι υπάρχει πια μόνο ένα συνεργείο σοβατζήδων , οι οποίοι είναι και συνταξιούχοι , ενώ λειτουργεί μόνο ένα εργοστάσιο μπετόν που δίνει σε δύο νομούς .
Στην επαρχία οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλές χωρίς ενδιαφέρον .
Για παράδειγμα αυτοί που γκρινιάζουν για τα ενοίκια εδώ , τα Μέγαρα , η Κόρινθος , το Κιάτο , τα ενδιάμεσα , όπως και η Αυλώνα και η Χαλκίδα - Θήβα μπορούν να δώσουν χαμηλά ενοίκια και εύκολη πρόσβαση με το τρένο ή το ΚΤΕΛ στην εργασία τους .
Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες . Θα γίνει και εδώ.
-
cruiser, για τους Κινέζους, ενδεχομένως. Βεβαια για γκολντεν βιζα, μιλάμε για άλλου επιπέδου κατοικίες/ακίνητα.
Συμφωνώ απόλυτα οτι ειναι ενα μεταβατικό στάδιο τωρα και οι κατοικια/οικοδομή κλπ θα ειναι σε λίγο πολύ διαφορετικο περιβάλλον από όσο ξέραμε.
Το παράδειγμα στο Χαλάνδρι ειναι ακριβώς αυτό που έχω στο μυαλό μου και που έχω και σαν παραδείγματα. Εχω δει τετοια σπίτια. 1200 μάλιστα ειναι καλή τιμή μιας και άλλα ειναι στα 1500+ . Φανταζομαι ειναι απο εταιρεία στυλ Yestay, Blueground? Εχεις απόλυτο δίκιο, για τα νεα σπίτια που λείπουν από την αγορα για πωληση/ενοικίαση, ωστόσο, ναι, οι τιμες αναβαίνουν, αλλά πόσοι και ποιοι μπορουν να δινουν 1000+ ; Πόσοι ακόμα;
Τη κρίση του 2008 εγω την είδα/εζησα στην Ασία που καθως ειναι εξαγωγικές χώρες τσίριξαν άσχημα. Ωστόσο, μη συγκρινείς το 2008 με τη κρίση που ήδη διαμορφώνεται (μήπως δε τέλειωσε και θα έρθει επανέλθει η θα έρθουν οι συνέπειες;). Οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και ζούμε σε άλλο κόσμο πια τελείως. Η Ευρώπη είναι πολύ πιο απομονωμένη από το 2008. Θα είναι εντελώς μόνη της αυτή τη φορά. Ολοι έχουν αποτραβηχτεί από αυτη. Οι συνθήκες θα είναι πολύ άσχημες (κοινωνικές) πράγμα που ίσως να αποτρέψει τους Κινέζους που λες να έρθουν να 'ζουν' εδώ.'Για παράδειγμα αυτοί που γκρινιάζουν για τα ενοίκια εδώ , τα Μέγαρα , η Κόρινθος , το Κιάτο , τα ενδιάμεσα , όπως και η Αυλώνα και η Χαλκίδα - Θήβα μπορούν να δώσουν χαμηλά ενοίκια και εύκολη πρόσβαση με το τρένο ή το ΚΤΕΛ στην εργασία τους'
Δε διαφωνώ καθόλου. Φιλος από χρόνια ζει στο Κρυονέρι και έρχεται Αθήνα με τον προαστιακό.
-
Το σπίτι στο Χαλάνδρι το νοίκιασε ιδιώτης . Οχι εταιρεία .
Για την κρίση στην Ευρώπη επιμένω. Η Ασία δεν έχει σύγκριση . Κάνει εξαγωγές γιατί έχει φτηνό δυναμικό .
-
Για τα ενοικια ισχυει αυτο που γραφει ο Κριουσερ. Ειναι πολυ χαμηλα...και παιζει και φεσωμα. Αν δεν ανεβουν δεν υπαρχει λογος καποιος να νοικιαζει ουτε να φτιαξει κατι στο διαμερισμα του.
-
Δε συμμερίζομαι την άποψη ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 500.000 σπίτια από την αγορά, ούτε τη λογική ότι το 70 χτίστηκαν τόσα, το 80 χτίστηκαν τόσα, το 90 χτίστηκαν τόσα,κ.ο.κ., άρα τώρα πρέπει να χτιστούν τόσα. Οι παλαιότερες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές.
Υπάρχουν επίσης μερικοί παράγοντες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
α. Οι 700.000 που έχουν λακήσει για τα ξένα
βου. Οι άλλοι τόσοι αλλοδαποί που έχουν φύγει μετά από χρόνια παραμονής στη χώρα μας.
γου. Το 2009 στο ξέσπασμα της κρίσης υπήρχαν στοκ περί τα 150.000 τεμάχια απούλητα, κάποια παραμένουν έτσι ακόμη και σήμερα
Και έχοντας τα τελευταία χρόνια σε εξέλιξη ένα σαφάρι μετάχειρων΄, όπου οι επίδοξοι αγοραστές αντί να χτίσουν, αγοράζουν ένα από τα δεκάδες χιλιάδες που προσφέρονται στην αγορά σε τιμές χώμα, και το ανακαινίζουν αν χρειάζεται, δε βλέπω με τίποτα σοβαρό έλειμμα σπιτιών αυτή τη στιγμή. Προφανώς κάποιοι θέλουν ένα καινούργιο σπίτι και μπορούν να το πληρώσουν, και στην κατοχή συνέβαινε αυτό, αλλά είναι λίγοι.
Περιμένω επίσης με αγωνία τα αποτελέσματα της απογραφής που θα γίνει το 2021, νομίζω θα είναι ηχηρότατα και θα μας επαναφέρουν στην τάξη.
Επιβεβαιώνω εντούτοις ότι αυτή την εποχή γίνεται πάρτυ με τα μαστόρια στην αγορά. Επειδή κάποια σπίτια έμειναν ασυντήρητα για χροοοόνια και έχουν συσσωρευμένες τεράστιες ανάγκες για παρεμβάσεις, κάποιοι παλιοί μάστορες συνταξιοδοτήθηκαν, κάποιοι άλλοι έφυγαν για το εξωτερικό, ή γύρισαν στις πατρίδες τους, ή άλλαξαν επάγγελμα, αυτή τη στιγμή τα εναπομείναντα συνεργεία έχουν πάρει φωτιά. Δεν προλαβαίνουν, κυριολεκτικώς.
-
Μην διαβάζετε αποσπασματικά αυτά που γράφω . Και κυρίως μην διαβάζετε τα μμε και τους αριθμούς που δίνουν .
Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν 150.000 απούλητα στην αρχή της κρίσης . Ηταν πολύ λιγότερα . Τα καινούργια λίγα .
Απλά μέσα στην κρίση βγήκαν πολλά παλιά στην αγορά , γιατί τα νοίκια δεν πληρώνονταν και τα χαράτσια και ο ΕΝΦΙΑ τους έκαναν να έχουν χρέη στην εφορία . Ταυτόχρονα η ανεργία και το κόψιμο των συντάξεων , το κόψιμο της θέρμανσης σε χιλιάδες πολυκατοικίες κυρίως του κέντρου , ώθησαν πολλούς να ξεπουλήσουν τα παλιά σπίτια σε χαμηλές τιμές .
Ηρθε και το σκηνικό με το μεταναστευτικό και τους ποινικούς και έδεσε το γλυκό .
Σας έχω πει ότι αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο , όπως και το γεγονός ότι ο ΓΑΠ μείωσε κατά 75 % τον φόρο μεταβίβασης των μεταχειρισμένων κατοικιών και ότι το 2011 έβαλε στον νέο ΓΟΚ μπόνους για γκρέμισμα παλιών οικοδομικών τετραγώνων που φτάνει μέχρι 40 % .του συντελεστή δόμησης που μπορεί να χτιστεί κανονικά .
Ολα αυτά ετοίμαζαν ένα νέο σκηνικό και έφτιαξαν και τις ΑΕΕΑΠ που επενδύουν μόνο σε ακίνητα , αλλά δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ , ενώ οι κατασκευαστές πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για το εμπόρευμα τους .
Απλά το σκηνικό χάλασε γιατί ήρθαν οι Κινέζοι και οι βραχυχρόνιες πλατφόρμες .
Ξέρετε πόσες χιλιάδες ακίνητα έχουν αγοραστεί από ξένες εταιρείες ? Πάρα πολλά . Δεν πάει ο νους σας πόσα .
Και μάλιστα σε υποβαθμισμένες περιοχές .
Αυτό είναι το έξυπνο χρήμα . Τοποθετείται όταν το αίμα ρέει στην άσφαλτο .
Και μου μιλάτε για αυτούς που έφυγαν δικούς μας και ξένους .
Ποιός ασχολείται με αυτούς .
Αλλοι θα είναι οι πελάτες τους .
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!