-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Στο Μετς (νοτιοδυτικα πισω απο το Καλιμαρμαρο), σε οικοπεδο 310 τμ με ΣΔ 3,0, εχω μονοκατοικια διωροφη, (225 τμ) κατασκευης 1965, η οποια ανακαινιστηκε πληρως το 1991 (η ανακαινιση μεσα-εξω στοιχισε 18 εκατ. δρχ, οσο ειχε τοτε ενα καινουργιο διαμερισμα 90 τμ στην περιοχη) .
Το κτισμα συντηρειται διαρκως και ειναι σε πολυ καλη κατασταση ακομη και σημερα, αλλα δεν παυει να ειναι πλεον ηλικιας 50 ετων περιπου, με οτι αυτο συνεπαγεται.
Τον Φεβ του 2008, μου εδιναν ως αντιπαροχη 400τμ καθαρα της οικοδομης (χτιζει 900+ τμ, αρα 44%) ή 1.000.000 ευρω μετρητα, επειδη θα ξεκινουσε οικοδομη με αντιπαροχη της διπλανης μονοκατοικιας ( οικοπεδο 220 τμ), και ο κατασκευαστης ηθελε με συνενωση να γινει μια μεγαλη πολυκατοικια.
Ομολογω οτι με απασχολησε πολυ σοβαρα για πανω απο 10 μερες η σκεψη να ενδωσω.
Τελικα αρνηθηκα. Σωστο ή λαθος?Eξαρταται κατα ποσο ηθελες να μεινεις στην περιοχη ή να πας καπου αλλου. Αν ηθελες να φυγεις μαλλον εκανες λαθος γιατι θα ειναι πολυ δυσκολο να το κανεις τωρα.
-
@koutsan. Δλδ. εσύ για την αμοιβή σου δεν θα ζητούσες τίποτα από τους άλλους ιδιοκτήτες; Θεωρούσες ότι επειδή θα εκπροσωπούσες και τις δύο ιδιοκτησίες τα οφέλη θα ήταν μεγαλύτερα, οπότε , χαριστικά, δεν θα ζητούσες τίποτα;
-
Με 700.000 δεν παίρνεις μεζονετούλα (~100-120 τμ) αλλά βίλα με πισίνα κλπ
Το θέμα είναι αν ήθελες να συνεχίσεις να μένεις εκεί που είσαι. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε καλώς αρνήθηκες γιατί θα έχανες τη μονοκατοικία σου και θα έμπαινες σε ένα διαμέρισμα με άλλους τόσους νωματαίους πάνω, κάτω, παραδίπλα. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Συμπεράσματα : το συνολικό οικόπεδο των 262 τμ έπαιζε ως αξία γύρω στο 1 εκατομμύριο (λίγο λιγότερο) αλλά δεν ήθελαν οι κατασκευαστές να δώσουν όλο το ποσό μετρητά…Αναγνώριζαν περίπου την αξία 1 μύριο αλλά ήθελαν να δώσουν όσο δυνατόν λιγότερο μετρητό και τα υπόλοιπα αντιπαροχή….Εγώ ήμουν ανένδοτος ατομικά για μετρητό, οι άλλοι εκάμφθησαν και έγινε η συμφωνία…
α)αυτό το λες τώρα μετά την συναλλαγή ή το είχες παγιώσει και πριν?(για πριν φαίνεται απο τα 550 που ζητούσες)
β)η εκτίμηση βγήκε ως μέσος όρος της προσφοράς γης στη περιοχή, με προβολή στη τιμή πώλησης κατοικιών στη περιοχή ή απο τη προσφορά του ενδιαφερόμενου?@dbekos αν είχες μόνο οικόπεδο ή κάποια παλιά πολυκατοικία θα σου έλεγα έκανες λάθος.
για μονοκατοικία είναι δίλημμα και κατά περίπτωση.
απο την άλλη με 1εκ και μια λογική βόλτα απο το ΧΑΑ θα είχες 2,5 τώρα ίσως=2 μεζονέτες κ 1εκ παντελονιάσει. -
...με 1εκ και μια λογική βόλτα απο το ΧΑΑ θα είχες 2,5 τώρα...
Ένα ρίγος με διαπερνά...
-
Δεν νομίζω ότι υπάρχει η σωστή και η λάθος απόφαση εκτός από ακραίες περιπτώσεις (που το σωστό είναι οφθαλμοφανές και η προσφορά είναι πολύ καλή). Όλα εξαρτώνται από το τί άλλο έχεις, την τωρινή σου κατάσταση σε σπίτι, δουλειά, λεφτά και το τί προβλέπεις για το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου. Επίσης από το είδος ανθρώπου που είσαι σε θέματα επενδυτικά ρίσκου κλπ. Έτσι για κάποιον που ασχολείται με επιχειρήσεις ίσως να του είναι πιο χρήσιμο ρευστό αντί για ακίνητο, το ίδιο και για κάποιον επενδυτή. Αντίθετα σε κάποιον πιο συντηρητικό και οικονομικά σταθερό ή σε συνταξιούχο το εισόδημα από κάποια διαμερίσματα να είναι πιο σωστό. Και αυτά άσχετα με το αν συμφωνία αυτή καθαυτή είναι συμφέρουσα.
Πρέπει επίσης να σκεφτείς ότι η αξία του ακινήτου σου μπορεί να μην ανεβαίνει συνεχώς. Αν η περιοχή τείνει να υποβαθμιστεί περιμένοντας θα χάσεις. Ίσως να έρθει μια κρίση που να σε εγκλωβίσει για χρόνια ενώ εσύ θα θέλεις να αποκτήσεις σπίτι (αν και εκεί μπορεί να σε συμφέρει αν έχεις καλό πράμα). Ή μπορεί στο μέλλον να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης. Ο πατέρας μου πχ με το να καθυστερεί έχει χάσει ΣΔ αντίστοιχο με έναν όροφο σε τυχόν χτίσιμο ή αντιπαροχή...
Επίσης να σκεφτείς τι άλλο μπορείς να κάνεις με ό,τι πάρεις. Αν πχ δεν θέλεις να μείνεις εκεί ίσως είναι καλύτερα να το πουλήσεις παρά να το δώσεις για αντιπαροχή. Με ρευστό έχεις και πιο καλή διαπραγματευτική δύναμη στο να πάρεις κάτι που σου αρέσει σε καλή τιμή. Βέβαια δεν πουλάς αν δεν έχεις βρει τι θα κάνεις τα λεφτά...
Σαν επένδυση μπορείς να το ανταλλάξεις με άλλα ακίνητα του κατασκευαστή ή να πάρεις άλλα ακίνητα σε περιοχές που θα ανεβούν περισσότερο. Πχ υπολόγισε ο αδελφός μου ότι αν το οικόπεδο του πατέρα μου το είχε δώσει πριν πχ 10-15 χρόνια και είχε πάρει κάποια συγκεκριμένα πράματα θα είχε ανεβάσει την αξία του κατά 2-3 φορές ενώ με το να το περιμένει αν και ανέβηκε λίγο η αξία του έχασε ΣΔ. -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Με 700.000 δεν παίρνεις μεζονετούλα (~100-120 τμ) αλλά βίλα με πισίνα κλπ
Το θέμα είναι αν ήθελες να συνεχίσεις να μένεις εκεί που είσαι. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε καλώς αρνήθηκες γιατί θα έχανες τη μονοκατοικία σου και θα έμπαινες σε ένα διαμέρισμα με άλλους τόσους νωματαίους πάνω, κάτω, παραδίπλα.Ο πρωτος και κυριος λογος που δεν θελω να μεινω σε πολυκατοικια ειναι αυτος. Οποιος ειχε την τυχει να μεινει σε μονοκατοικια η ανεξαρτητη μεζονετα, μπορει να καταλαβει.
Για αυτο και εψαχνα για μεζονετες (οχι 1ου-2ου, 4ου-5ου κλπ οροφου σε πολυκατοικιες), αλλα ζητουσαν οσα τους ελειπαν (700.000 τα 140τμ) και δεν ειχαν και πισινες!!!. Οποτε, ........................
@dbekos αν είχες μόνο οικόπεδο ή κάποια παλιά πολυκατοικία θα σου έλεγα έκανες λάθος.
απο την άλλη με 1εκ και μια λογική βόλτα απο το ΧΑΑ θα είχες 2,5 τώρα ίσως=2 μεζονέτες κ 1εκ παντελονιάσει.Το πρωτο μερος σωστο. Οσο για το δευτερο (ΧΑΑ), ουτε τοτε (1998-1999) ουτε το 2007-08 αλλα ουτε και σημερα θα επαιζα ΧΑΑ, αν και ειχα παντα καμποσα για να το κανω (οχι 1 μυριο αλλα οπωσδηποτε περισσοτερα απο 100 χιλ). Εδω δεν παιζω ΤΖΟΚΕΡ 1 ευρω την εβδομαδα, θα επαιρνα τετοια ρισκα?
Δεν τα εκλεψα, δεν τα βρηκα στον δρομο, δεν τα 'παιζω'!!!!Δεν νομίζω ότι υπάρχει η σωστή και η λάθος απόφαση εκτός από ακραίες περιπτώσεις (που το σωστό είναι οφθαλμοφανές και η προσφορά είναι πολύ καλή). ..........................................................................................
Υποψη.
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
....................
@dbekos αν είχες μόνο οικόπεδο ή κάποια παλιά πολυκατοικία θα σου έλεγα έκανες λάθος.
απο την άλλη με 1εκ και μια λογική βόλτα απο το ΧΑΑ θα είχες 2,5 τώρα ίσως=2 μεζονέτες κ 1εκ παντελονιάσει.Το πρωτο μερος σωστο. Οσο για το δευτερο (ΧΑΑ), ουτε τοτε (1998-1999) ουτε το 2007-08 αλλα ουτε και σημερα θα επαιζα ΧΑΑ, αν και ειχα παντα καμποσα για να το κανω (οχι 1 μυριο αλλα οπωσδηποτε περισσοτερα απο 100 χιλ). Εδω δεν παιζω ΤΖΟΚΕΡ 1 ευρω την εβδομαδα, θα επαιρνα τετοια ρισκα?
Δεν τα εκλεψα, δεν τα βρηκα στον δρομο, δεν τα 'παιζω'!!!!τότε έπραξες πολύ ορθά ΙΜΗΟ
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
...με 1εκ και μια λογική βόλτα απο το ΧΑΑ θα είχες 2,5 τώρα...
Ένα ρίγος με διαπερνά...
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Στο Μετς (νοτιοδυτικα πισω απο το Καλιμαρμαρο), σε οικοπεδο 310 τμ με ΣΔ 3,0, εχω μονοκατοικια διωροφη, (225 τμ) κατασκευης 1965, η οποια ανακαινιστηκε πληρως το 1991 (η ανακαινιση μεσα-εξω στοιχισε 18 εκατ. δρχ, οσο ειχε τοτε ενα καινουργιο διαμερισμα 90 τμ στην περιοχη) .
Το κτισμα συντηρειται διαρκως και ειναι σε πολυ καλη κατασταση ακομη και σημερα, αλλα δεν παυει να ειναι πλεον ηλικιας 50 ετων περιπου, με οτι αυτο συνεπαγεται.
Τον Φεβ του 2008, μου εδιναν ως αντιπαροχη 400τμ καθαρα της οικοδομης (χτιζει 900+ τμ, αρα 44%) ή 1.000.000 ευρω μετρητα, επειδη θα ξεκινουσε οικοδομη με αντιπαροχη της διπλανης μονοκατοικιας ( οικοπεδο 220 τμ), και ο κατασκευαστης ηθελε με συνενωση να γινει μια μεγαλη πολυκατοικια.
Ομολογω οτι με απασχολησε πολυ σοβαρα για πανω απο 10 μερες η σκεψη να ενδωσω.
Τελικα αρνηθηκα. Σωστο ή λαθος?κατι τυποι σαν εσενα ευθυνονται που τα σπιτια εχουν παει στα υψη.
τι ηθελες ρε φιλε να σου δωσει τον προυπολογισμο του κρατους δλδ;με 1.000.000ευρω σηκωνες πολυκατικια στα πατησια η στο γαλατσι και μαλιστα μεγαλη.θα μπορουσες να γινεις ενας κατασκευαστης με πολυ χρημα .
υποψην αν χτιστικε το διπλανο οικοπεδο των 220 μετρων ξεχνας το 1.000.000 ευρω καθως για μικρη πολυκατοικια δυσκολα θα σου δωσουν τετοιο ποσο.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
κατι τυποι σαν εσενα ευθυνονται που τα σπιτια εχουν παει στα υψη.
τι ηθελες ρε φιλε να σου δωσει τον προυπολογισμο του κρατους δλδ;
με 1.000.000ευρω σηκωνες πολυκατικια στα πατησια η στο γαλατσι και μαλιστα μεγαλη.θα μπορουσες να γινεις ενας κατασκευαστης με πολυ χρημα .
υποψην αν χτιστικε το διπλανο οικοπεδο των 220 μετρων ξεχνας το 1.000.000 ευρω καθως για μικρη πολυκατοικια δυσκολα θα σου δωσουν τετοιο ποσο.Εχουν περασει 6+ μηνες που τελειωσε η πολυκατοικια διπλα μου, αφου οντως χτιστηκε.
Ακομα ομως εχει 2 απο τα 6 διαμερισματα απουλητα (τα 2 ηταν ετσι και αλλιως η αντιπαροχη) και η κατασκευη ειναι της πλακας (καθε βδομαδα ερχονται μαστορες στους ηδη εγκατεστημενους ιδιοκτητες οι οποιοι εχουν φρικαρει, οπως μου ειπαν).
Αλλωστε το οτι δεν το εδωσα, μαλλον απετρεψα την οικονομικη καταστροφη του 'ξυπνιου κατασκευαστη', αφου θα ειχε τωρα 6-7 διαμερισματα απουλητα!!! -
δεν με ενδιαφερει τι εκανε ο τυπος ,το θεμα ειναι οτι εσυ δεν πηρες τα λεφτα.
εγω θα τα ειχα παρει παντως
τωρα οπως καταλαβαινεις κανεις δεν θα σου δωσει τοσα λεφτα.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
δεν με ενδιαφερει τι εκανε ο τυπος ,το θεμα ειναι οτι εσυ δεν πηρες τα λεφτα.εγω θα τα ειχα παρει παντως
τωρα οπως καταλαβαινεις κανεις δεν θα σου δωσει τοσα λεφτα.
-
Aν πούλαγαν όλοι τα σπίτια τους στους κατασκευαστές....Χαμένος δε θα βγεις που δεν πούλησες το ανακαινισμένο σπίτι σου σε μια τόσο καλή περιοχή. Αν το θελήσεις αργότερα δε θα έχεις πρόβλημα. Είναι στο κέντρο και αυτό που ενδιαφέρει είναι πάντα το οικόπεδο. Αργότερα τα διαθέσιμα οικόπεδα θα είναι ακόμα λιγότερα....Βέβαια τώρα θα είχες λεφτά στην τσέπη....και σε τέτοιες εποχές με τόσα χρήματα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες...Αρκεί να μπορούσες να αντέξεις και το άγχος της όλης διαδικασίας και να έχεις τη δυνατότητα να δεις αυτές τις ευκαιρίες. Kαι sorry αλλά το ΜΕΤΣ είναι πολύ καλύτερη περιοχή από το Γαλάτσι.....
-
Πραγματι ισχυει αυτο που λεει ο ιταλακιας. Αποκλειετε να παρεις αυτα τα λεφτα για τα επομενα 10 χρονια κατω απο αυτες τις συνθηκες και το θεμα ειναι τι ηταν καλυτερο για σενα. Οποτε υπολογισε πολυ λιγοτερα σαν τωρινη αξια. Αν το δεις ετσι εκανες λαθος. Τα διαμερισματα εχουν και πλεονεκτηματα (πχ πιο φθηνα στην συντηρηση) και ισως πιο ασφαλη (αν ειμαι στον 2ο αισθανομαι πιο ασφαλης απο το ισογιο με κηπο).
-
Χτίστηκε το διπλανό οικόπεδο....βλακεία... αυτό θα πει ότι δεν πρόκειται να πάρεις τα λεφτά που θα μπορούσες στο μέλλον....επίσης η ποιότητα ζωής πρέπει να έχει επιδεινωθεί, έτσι δεν είναι;
-
Ο χρήστης scandinavian έγραψε:
Χτίστηκε το διπλανό οικόπεδο....βλακεία... αυτό θα πει ότι δεν πρόκειται να πάρεις τα λεφτά που θα μπορούσες στο μέλλον....επίσης η ποιότητα ζωής πρέπει να έχει επιδεινωθεί, έτσι δεν είναι;Ναι, αλλα υπαρχει και το διπλανο απο αριστερα, οπως και το μεθεπομενο που ειναι και αυτα μονοκατοικιες (200 και 290 τμ αντιστοιχα)!!!
Αρα στο μελλον βλεπουμε..
Οσο για την ποιοτητα ζωης, η νεα οικοδομη θεα δεν εκοψε αφου στο πισω μερος εγω εχω 5 μετρα μεγαλυτερο βαθος + 6μ κηπος, οσο για μπροστα ετσι και αλλιως ολοι πολυκατοικιες βλεπουμε, οποτε....
Παντως οι αποψεις ολων που συμμετειχαν στη συζητηση εχουν λογικη, ρολο παιζουν οι προτεραιοτητες εκαστου και η νοοτροπια σε καποια θεματα, περαν της οικονομικης πραγματικοτητας. -
Αν το πούλαγε τώρα σχεδόν σίγουρα θα έπαιρνε λιγότερα λεφτά αλλά ίσως να αγόραζε τα ίδια ή και καλύτερα πράματα με αυτά που θα έπαιρνε και τότε οπότε δεν έχει διαφορά.
Ίσως όμως αυτά που θα αγόραζε τότε θα ανέβαζαν πολύ περισσότερο την αξία τους από αυτό που κράτησε. Σε αυτήν την περίπτωση έχασε...
Αλλά ακόμα και τώρα αν μπορεί να περιμένει (δηλαδή να βλέπει 5-10 χρόνια μακριά) και θεωρήσουμε ότι είναι μάλλον απίθανο εκεί στις πολυκατοικίες να πέσει ο ΣΔ ή να υποβαθμιστεί η περιοχή (πχ να γίνει γκέτο μεταναστών) έχει σημασία να σκεφτούμε αν η αξία του ακινήτου του θα ανέβει περισσότερο ή λιγότερο από κάτι άλλο. -
o ΣΔ είναι ένα ερωτηματικό.
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
@koutsan. Δλδ. εσύ για την αμοιβή σου δεν θα ζητούσες τίποτα από τους άλλους ιδιοκτήτες; Θεωρούσες ότι επειδή θα εκπροσωπούσες και τις δύο ιδιοκτησίες τα οφέλη θα ήταν μεγαλύτερα, οπότε , χαριστικά, δεν θα ζητούσες τίποτα;Το έχω ξαναγράψει : αρνούμαι να πάρω χρήματα για κάτι που ξέρω καλά. Κάνω κάτι αν μου γουστάρει ή αλλιώς δεν το κάνω καθόλου, αν το κάνω δεν παίρνω λεφτά.
Υπάρχει στο λεξιλόγιό μου το 'ναι' και το 'όχι', δεν υπάρχει το 'πόσα' για να προσφέρω νομικές γνώσεις.
Αυτά μέχρι σήμερα (36 χρονών), το μέλλον δεν το γνωρίζω.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!