-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τα 'μεταλλαγμένα' τρόφημα είναι επικίνδυνα για τους ίδιους λόγους που μπορεί να είναι και τα φυσιολογικά.
Δηλαδή είτε ψεκάσεις ένα φυτοφάρμακο είτε τροποποιήσεις γενετικά το φυτό να το παράγει, ο κίνδυνος για την υγεία είναι ο ίδιος.
Αυτή καθεαυτή η διαδικασία της 'μετάλλαξης' εννοείται πως δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για την υγεία μας. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος άμεσα από την 'αλλοίωση' του γενετικού κώδικα του φυτού.
Κίνδυνος υπάρχει για το περιβάλλον και την πιθανότητα αλλοίωσης της βιοποικιλότητας λόγω της πιθανής ανεξέλεγκτης διάχυσης σε αυτό των μεταλλαγμένων.
Συνεπώς ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για την υγεία μας δεν υπάρχει.Διαφωνώ.Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν,υπάρχει και το πρόβλημα ότι δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα τι επιπτώσεις (ιδίως μακροπρόθεσμα) μπορούν να υπάρξουν στην υγεία του ανθρώπου αλλά και των υπόλοιπων ειδών.
Άρα,προς το παρόν,είμαστε 'πειραματόζωα'.Σημείωση:Το σωστό είναι γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και όχι μεταλλαγμένα.
-
Όχι δεν είμαστε πειραματόζωα. Είναι βέβαιο ότι η γενετική τροποποίηση ως διαδικασία δεν προκαλεί κινδύνους για την υγεία μας.
Συνοπτικά να πω ότι το DNA στην αλληλουχία του οποίου επεμβαίνουμε, αποδομείται στον αυλό του εντέρου για να μπορέσει στη συνέχεια να απορροφηθεί. Δεδομένου ότι τα συστατικά του στοιχεία είναι τα ίδια σε γενετικά τροποποιημένα και μη τρόφιμα, κίνδυνος για την υγεία δεν υπάρχει.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Όχι δεν είμαστε πειραματόζωα. Είναι βέβαιο ότι η γενετική τροποποίηση ως διαδικασία δεν προκαλεί κινδύνους για την υγεία μας.Συνοπτικά να πω ότι το DNA στην αλληλουχία του οποίου επεμβαίνουμε, αποδομείται στον αυλό του εντέρου για να μπορέσει στη συνέχεια να απορροφηθεί. Δεδομένου ότι τα συστατικά του στοιχεία είναι τα ίδια σε γενετικά τροποποιημένα και μη τρόφιμα, κίνδυνος για την υγεία δεν υπάρχει.
Εγώ επιμένω ότι δεν είμαστε και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι!
Αντιγράφω τους κινδύνους για την ανθρώπινοι υγεία από την βιοτεχνολογία,από τις σημειώσεις του μαθήματος της Υγιεινής:-Πιθανότητα για άγνωστες επιδράσεις που μπορούν να έχουν σε σχέση με τον καρκίνο/άλλες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία
-Μεταφορά αλλεργιών
-Δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά,λόγω μετάδοσης των γονιδίων που προσδίδουν την ανθεκτικότητα αυτή -
Επίσης να σημειώσω ότι η λίστα της Greenpeace προέρχεται αποκλειστικά από την εθελοντική συμμετοχή των εταιρειών (σας στέλνουμε κάποια χαρτιά, άμα θέλετε τα συμπληρώνετε και μας τα στέλνετε πίσω) και βασίζεται σε διαβεβαιώσεις των ίδιων των εταιρειών και των προμηθευτών τους...
Έχω την αμυδρά υποψία ότι αν μία εταιρεία αμελήσει ή δεν θελήσει να ενημερώσει την πράσινη ειρήνη, θα κακοχαρακτηριστεί...
Α! και για την πράσινη ειρήνη δεν έχω και την καλύτερη άποψη... Έχει κάνει πολλά καλά βέβαια, αλλά...
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Όχι δεν είμαστε πειραματόζωα. Είναι βέβαιο ότι η γενετική τροποποίηση ως διαδικασία δεν προκαλεί κινδύνους για την υγεία μας.
Συνοπτικά να πω ότι το DNA στην αλληλουχία του οποίου επεμβαίνουμε, αποδομείται στον αυλό του εντέρου για να μπορέσει στη συνέχεια να απορροφηθεί. Δεδομένου ότι τα συστατικά του στοιχεία είναι τα ίδια σε γενετικά τροποποιημένα και μη τρόφιμα, κίνδυνος για την υγεία δεν υπάρχει.
Εγώ επιμένω ότι δεν είμαστε και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι!
Αντιγράφω τους κινδύνους για την ανθρώπινοι υγεία από την βιοτεχνολογία,από τις σημειώσεις του μαθήματος της Υγιεινής:1)Πιθανότητα για άγνωστες επιδράσεις που μπορούν να έχουν σε σχέση με τον καρκίνο/άλλες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία
2)Μεταφορά αλλεργιών
3)Δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά,λόγω μετάδοσης των γονιδίων που προσδίδουν την ανθεκτικότητα αυτή- Δεν τίθεται τέτοιο θέμα και μόλις σου αιτιολόγησα το γιατί
- Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τί εννοεί με αυτό. Οποιαδήποτε ουσία μπορεί να δράσει ως αλλεργιογόνο. Το πως δημιουργήθηκε η ουσία δεν παίζει κανένα ρόλο. Και βέβαια, από τη διαδικασία της γεννετικής τροποποίησης δεν 'δημιουργούνται' αλλεργίες
3)Αυτό δεν έχει άμεση σχέση με την υγεία μας αλλά έμμεση. Εντάσεται στον γενικότερο κίνδυνο διάχυσης των γενετικά τροποποιημένων στο περιβάλλον και αλλοίωσης της βιοποικιλότητας.
-
εγω ρωτησα να μου πειτε γιατι μπορει κατι τετοιο να ειναι βλαβερο σε εμενα που το τρωω(που ειναι και το θεμα του τοπικ), οχι για την ισοροπια της φυσης κλπ.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
εγω ρωτησα να μου πειτε γιατι μπορει κατι τετοιο να ειναι βλαβερο σε εμενα που το τρωω(που ειναι και το θεμα του τοπικ), οχι για την ισοροπια της φυσης κλπ.Δεν είναι βλαβερό._
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Δεν ξέρω αν τα μπολιάσματα και οι διασταυρώσεις που εκαναν οι παλιοί είναι το ίδιο με το να δημιουργείς πατάτες με γονίδια καμηλοπάρδαλης και αγγουράκια με γονίδια στρουθοκαμήλου.
Υπάρχει περίπτωση το λειτουργικό που θα προκύψει να είναι βελτιωμένο; Σαφώς και ναι, εδω αμα δώσεις γραφομηχανές σε μαϊμούδες μπορεί να σου γράψουν και τα άπαντα του Αριστοφάνη
Ο κίνδυνος λοιπόν από τα μεταλαγμένα είναι απείρως μεγαλύτερος από το να πάθουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι αλεργικές αντιδράσεις λόγω μπισκότων με μεταλλαγμένη σόγια.
Ειναι ο βιασμός της φύσης (α λα Φρανκεστάιν) και οι απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.Δεν το ξέρω το θέμα παρά μόνο ξώφαλτσα. Φαίνεται λογικό το παραπάνω.
Εχω διαβάσει ότι μερικές νομαρχίες σχεδόν η πλειονότητα΄έχουν αυτοχαρακτηριστεί ζώνες 'ελεύθερες μεταλλαγμένων'.
Ξέρει κανείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά;; δεν καλλιεργούν μεταλλαγμένα;; δεν εισάγουν μεταλλαγμένα;; -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
εγω ρωτησα να μου πειτε γιατι μπορει κατι τετοιο να ειναι βλαβερο σε εμενα που το τρωω(που ειναι και το θεμα του τοπικ), οχι για την ισοροπια της φυσης κλπ.Αυτό με σιγουριά δε μπορεί να το πει κανένας προς το παρόν. Ακόμα όμως και να αποδειχθούν αβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό όλα τα τρόφιμα που στη σύνθεσή τους υπάρχουν γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα είναι από αφελές εως και ανεύθυνο να ισχυρίζεται κανείς οτι δεν υπάρχει γενικότερο πρόβλημα.
Εκτός από το στομαχάκι μας υπάρχει και η αίσθηση ευθύνης που πρέπει να έχει καθένας από μας απέναντι στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές -
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Α! και για την πράσινη ειρήνη δεν έχω και την καλύτερη άποψη... Έχει κάνει πολλά καλά βέβαια, αλλά...Κάποτε ήμουν κι εγώ υποστηρικτής της εν λόγω οργάνωσης (με διψήφιο μάλιστα αριθμό υπαστηρικτή) αλλά κάποια στιγμή τους μούντζωσα
Μόνο με τις καλές προθέσεις και με τα ψίχουλα από τις συνδρομες των υποστηρικτών δεν μπορείς να τα βάζεις για χρόνια με πολυεθνικές κολοσσούς έχοντας μάλιστα τρελά λειτουργικά έξοδα
Παρ'όλα αυτα το να γυρνάει κανείς την πλάτη στις εταιρίες διαχείρισης οικολογικών ευαισθησιών δεν πρέπει να μας κάνει να γυρνάμε και την πλάτη στα ίδια τα προβλήματα
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Εχω διαβάσει ότι μερικές νομαρχίες σχεδόν η πλειονότητα΄έχουν αυτοχαρακτηριστεί ζώνες 'ελεύθερες μεταλλαγμένων'.
Ξέρει κανείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά;; δεν καλλιεργούν μεταλλαγμένα;; δεν εισάγουν μεταλλαγμένα;;Αυτό νομίζω απλά ειναι ένα κατάλοιπο του πάλαι ποτέ σοσιαλισμού των αρχών του 80, Ξέρετε όπως οι περιβότητες ταμπέλες στα όρια των δήμων
**'Ηράκλειο αποπυρηνικοποιημένη ζώνη' **:D . Λές κι άμα δεν έχεις στα όρια του δήμου σου πυρηνικά τη γλύτωσες.
Επι της ουσίας τώρα δεν έχω γνωσεις να κρίνω αν τα γενετικά μεταλλαγμένα κάνουν κακό η όχι.
Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ένα απο τα σημαντικότερα κόλπα είναι ότι τα γενετικά μεταλλαγμένα προιόντα δεν αναπαράγονται. Δεν μπορεί δηλαδή ο γεωργός να κρατήσει σπόρο απο την ντομάτα και να φυτέψει του χρόνου. Πρέπει να ξανααγοράσει του χρόνου σπόρο απο την εταιρεία. Καλό κόλπο εεε?? -
Αυτό δεν ισχύει γενικά. Γι' αυτό η επιμιξία με άλλα είδη έχει πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις.
Στον Καναδά η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης ελειοκράμβης έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια στη χώρα χωράφι που να μην έχει φυτά με το τροποποιημένο γονίδιο.
Στην Αμερική γεωργός μύνησε εταιρία ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά του γείτονα μόλυναν τη δική του βιολογική καλλιέργεια. Η εταιρία ανταπάντησε με μήνυση ότι καλλιεργούσε παράνομα το φυτό της χωρίς να έχει αγοράσει τους σπόρους.
Καταλαβαίνεται που κατευθυνόμαστε; Για οτιδήποτε σπέρνεις θα πρέπει να πληρώνεις δικαιώματα στην εταιρία που κατασκεύασε το γενετικά τροποποιημένο φυτό! Ο έλεγχος της γεωργικής παραγωγής περνάει έμμεσα σε 3-4 αμερικανικές εταιρίες. -
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Αυτό δεν ισχύει γενικά. Γι' αυτό η επιμιξία με άλλα είδη έχει πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις.
Στον Καναδά η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης ελειοκράμβης έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια στη χώρα χωράφι που να μην έχει φυτά με το τροποποιημένο γονίδιο.
Στην Αμερική γεωργός μύνησε εταιρία ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά του γείτονα μόλυναν τη δική του βιολογική καλλιέργεια. Η εταιρία ανταπάντησε με μήνυση ότι καλλιεργούσε παράνομα το φυτό της χωρίς να έχει αγοράσει τους σπόρους.
Καταλαβαίνεται που κατευθυνόμαστε; Για οτιδήποτε σπέρνεις θα πρέπει να πληρώνεις δικαιώματα στην εταιρία που κατασκεύασε το γενετικά τροποποιημένο φυτό! Ο έλεγχος της γεωργικής παραγωγής περνάει έμμεσα σε 3-4 αμερικανικές εταιρίες.εxactly my dear Watson..
Μήπως για αυτό γίνεται όλος ο καβγάς (λέω εγώ τώρα....) -
Να τολμήσω;
Πλησιάζει ο καιρός που θα τρεφόμαστε με χάπια.
Σιγά μην αφήσουν οι γίγαντες να υπάρχουν παραγωγοί και παραγωγές.
Όχι;
Καρπούζι, τρώμε;
Σιγά μην τρώμε καρπούζι. Κολοκύθι είναι. Κι' όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Θα έλθει λοιπόν μια μέρα που θα μας πουν ότι έκαναν λάθος, τα GMO τρόφιμα είναι επικίνδυνα και επειδή δεν μπορούμε να γυρίσουμε πλέον στα παραδοσιακά (δεν θα υπάρχουν σπόροι, χωράφια να φυτευτούν και νερό να ποτιστούν) θα είμαστε ασφαλείς μόνο τρεφόμενοι με μερικά χαπάκια ημερησίως.
Εκεί να δεις χαρά (πχ) η bayer.
-
'Soylent Green'?
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
'Soylent Green'? -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Καρπούζι, τρώμε;Σιγά μην τρώμε καρπούζι. Κολοκύθι είναι. Κι' όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
αληθεύει ότι ήδη από τώρα δεν υπάρχει ορίτζιναλ σπόρος από καρπούζι ούτε για δείγμα?
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Καρπούζι, τρώμε;
Σιγά μην τρώμε καρπούζι. Κολοκύθι είναι. Κι' όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
αληθεύει ότι ήδη από τώρα δεν υπάρχει ορίτζιναλ σπόρος από καρπούζι ούτε για δείγμα?
Τό καρπούζι,δημιουργείτε αρχικά στήν καρπουζιά,καί κατόπιν 'μπολιάζεται' σέ φυτό κολοκυθιάς μέχρι να μεγαλώσει.
Ο σπόρος καί ο καρπός παραμένουν καρπούζι.
Η πηγή τής τροφής του αλλάζει.
Ορίτζιναλ σπόροι δέν υπάρχουν πλέον από κανένα φυτό,πλήν αυτών πού είναι 'άγρια' καί δέν καλιεργούνται μαζικά. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Τό καρπούζι,δημιουργείτε αρχικά στήν καρπουζιά,καί κατόπιν 'μπολιάζεται' σέ φυτό κολοκυθιάς μέχρι να μεγαλώσει.
Ο σπόρος καί ο καρπός παραμένουν καρπούζι.
Η πηγή τής τροφής του αλλάζει.
Ορίτζιναλ σπόροι δέν υπάρχουν πλέον από κανένα φυτό,πλήν αυτών πού είναι 'άγρια' καί δέν καλιεργούνται μαζικά.Κάπως έτσι. Δεν είναι σπόρος καρπουζιού, όμως, είναι υβρίδιο. Σπόρος είναι αυτός που τον φυτεύεις, παίρνεις φυτό + καρπό με σπόρο τον οποίο ξαναφυτεύεις και ξαναπαίρνεις φυτό + καρπό με σπόρο.
Ο 'original' σπόρος καρπουζιού αντικαταστάθηκε για δυό λόγους:
Έναν που ξέρουν οι Ελληνάρες, ότι δλδ τώρα φυτεύουν κάθε χρόνο στο ίδιο χωράφι ενώ με τον κανονικό σπόρο έπρεπε να ψάχνουν κάθε χρόνο για παρθένα εδάφη, αν ήθελαν ποιότητα (που τώρα έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε)
Κι έναν που λέω εγώ, ότι δλδ αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να χάσουμε κι αυτό το προϊόν: Το καρπούζι (και δη το πρώϊμο) ήταν μονοπωλιακό προϊόν, γινόταν μόνο στην Πελοπόννησο, στα παράλια του Ιονίου. Πέρυσι κάναμε εισαγωγή από τα Σκόπια. Απίστευτο; Ελάτε, καλέ, σας το λέει ο εισαγωγεύς. -
Τό επιβεβαιώνει καί ο μανάβης.
Αν ξέραμε τι τρώμε;