-
kai h Ursula rocks!
to EarthSea ειναι κορυφαιο! με τον Ged
popo τι μου 8υμιζεις! -
Αerandir καλως ή κακως ενα βιβλιο στα αγγλικα θα μου φαει πανω απο το διπλασιο χρονικο διαστημα για να το διαβασω και δε θα το θελα αυτο. Ήδη εχω ενα σωρο βιβλια (ή αρθρα) που εχω σκοπο να διαβασω και δε βρισκω καιρο. Δεν πειραζει θα τα σκασω. Και θα τα σκασω και για ενα λογο ακομα. Υπαρχουν μολις 3 εκδοτικοι οικοι στην Ελλαδα που ασχολουνται με το ειδος. Αν δεν τους ενισχυσουμε θα κλεισουν και τοτε τα αγγλικα θα ειναι μονοδρομος. Ουτως ή αλλως τα βιβλια στην Ελλαδα ειναι πανακριβα. Τωρα που το σκεφτομαι, αν τα παραγγειλω μεσω Λιακο θα μου τα αφησει 10Ε το ενα;
TRAVELLER το διαβασα περι ταινιας και εγω αλλα (προφανως) οτι ξερεις, ξερω. Η περιπτωση να ειναι ο σκηνοθετης ενας Πητερ Τζακσον που να ειναι πρωτα φαν του βιβλιου και μετα ολα τα αλλα ειναι μαλλον μικρη οποτε δεν ειμαι αισιοδοξος. BTW την Κυριακη στις διαφημισεις του πουρουπουπου στο ΣΤΑΡ σε μια ταινια ειδα τα ονοματα Γκεντ, Ατουαν κλπ. Ποια ταινια ηταν; Τι παραγωγης; Ποση σχεση ειχε με το πραγματικο εργο;
Οσο για το Earthsea quartet οσο και για την τριλογια του κοσμου ειναι απο τα βιβλια που καταφεραν να μου δημιουργησουν στο μυαλο ζωντανες εικονες, βασικο κριτιριο για βιβλιο φαντασιας. Συμφωνω οτι το πρωτο (αλλα και το δευτερο) βιβλιο του Πουλμαν ηταν ανωτερα απο το τριτο. Ειναι βασικο προβλημα στις τριλογιες-τετραλογιες κλπ η ποιοτητα του τελευταιου βιβλιου, γιατι ενω στα προηγουμενα βιβλια απλωνεις μια ιστορια, στο τελευταιο πρεπει να τη συμμαζεψεις, πραγμα σαφως δυσκολοτερο. Συνηθως δεν πετυχαινει απολυτα. Οταν πετυχαινει βεβαια το βιβλιο μενει στην ιστορια. Κλασσικα παραδειγματα βιβλιων με εκπληκτικο φινάλε ειναι ο κυκλος του Ελρικ και (το καλυτερο ολων) ο αρχοντας των δαχτυλιδιων.
-
ta kalytera finela ta diavasa ston Guy Gavriel Kay , Yfanto ths Fionavar kai Tigana.
Eksairetika! -
Διαβασα οτι μεχρι τις γιορτες θα εκδοθει απο τις εκδοσεις .......(οπ οχι διαφημηση!!) βιβλιον τι με τιτλον **'Πλατεια Λενιν, πρωην Συνταγματος'.**Αν ο συγγραφεας του χειριστει καλα το θεμα που υπονοει ο τιτλος του πονηματος,τοτε νομιζω οτι δεν θα περασει απαρατηρητο σαν τοσα και τοσα αλλα.
Υ.Γ. Παντως εμενα μου εχει κεντρισει τη περιεργεια και θα το περιμενω. -
Δεν είναι ακριβώς... λογοτεχνικό βιβλίο, αλλά FYI κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Αστεριξ πανευρωπαϊκά, με τίτλο 'Τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι'. Οι φανς, τρέξτε να το πάρετε. Λέγεται ότι δεν είναι από τα καλύτερα της σειράς, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να το έχει κανείς!
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Δεν είναι ακριβώς... λογοτεχνικό βιβλίο, αλλά FYI κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Αστεριξ πανευρωπαϊκά, με τίτλο 'Τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι'. Οι φανς, τρέξτε να το πάρετε. Λέγεται ότι δεν είναι από τα καλύτερα της σειράς, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να το έχει κανείς!Καιρο τωρα σκεφτομαι αν θα επρεπε να ανοιξει και ενα τοπικ περι κομικς. Τα πραγματικα Αστεριξ τελειωσαν (οπως και τα Ιζνογκουντ) με το θανατο του Γκοσινυ. Τωρα υπαρχει ο μυθος, η αγαπη των φαν, αλλα ποτε δεν καταφερε ο Υντερζο να φταιξει σεναριο αναλογο με αυτα του μικρου Ρενέ. Και κατι τετοιο περιμενω να διαβασω και τωρα.
-
Mexri prin 5-6 xronia pou stamathsa na asxoloumai me fantasy sygrafeis eixa diavasei para poly moorcock sta agglika.Elric,corum.erekose,hawkmoon,count brass,von beck,jerry cornelious ..kai diafora alla perierga.Se kapoia fash epesan sta xeria mou kapoies metafraseis apo th seira tou Elric.
Einai ATHLIES...
Kante ton kopo(pou sthn ousia den einai kai toso kopos) kai diavaste ta prwtotypa.
Anywayz..eksypnos o moorcock,poly style se kathe tou dihghsh,arketa polyplokoi xarakthres se antithesh me aytous tou tolkien.S'ayto voithaei kai to setting kai o dyismos pou xrhsimopoiei (kyriws ston eternal champion).Endiaferon to chaos and order pou einai arketa diaforetiko apo to hthikokentriko dyistiko montelo pollwn allwn(kai fysika tou tolkien).
Ekei pou ysterei (opws kai oloi oi alloi) se sygrish me ton papou tolkien einai sto storytelling.Apo ta liga pou eida parapanw den anefere kaneis ton Clark Ashton Smith,apolyta varemenos...alla synhthws eksypnes refreshing kynikes istories pou aksizoun.An thimamai kala exei metafrasei kai o aiolos kapoia syllogh tou.
-
Έχω ξεχάσει να αναφέρω το:
Fatherland του Robert Harris... Εκπληκτικό βιβλίο, προκαλεί δέος!
Το θυμήθηκα με αφορμή το 1984...
-
Ο χρήστης Nada! έγραψε:
Mexri prin 5-6 xronia pou stamathsa na asxoloumai me fantasy sygrafeis eixa diavasei para poly moorcock sta agglika.Elric,corum.erekose,hawkmoon,count brass,von beck,jerry cornelious ..kai diafora alla perierga.Se kapoia fash epesan sta xeria mou kapoies metafraseis apo th seira tou Elric.
Einai ATHLIES...
Kante ton kopo(pou sthn ousia den einai kai toso kopos) kai diavaste ta prwtotypa.
Anywayz..eksypnos o moorcock,poly style se kathe tou dihghsh,arketa polyplokoi xarakthres se antithesh me aytous tou tolkien.S'ayto voithaei kai to setting kai o dyismos pou xrhsimopoiei (kyriws ston eternal champion).Endiaferon to chaos and order pou einai arketa diaforetiko apo to hthikokentriko dyistiko montelo pollwn allwn(kai fysika tou tolkien).
Ekei pou ysterei (opws kai oloi oi alloi) se sygrish me ton papou tolkien einai sto storytelling.Apo ta liga pou eida parapanw den anefere kaneis ton Clark Ashton Smith,apolyta varemenos...alla synhthws eksypnes refreshing kynikes istories pou aksizoun.An thimamai kala exei metafrasei kai o aiolos kapoia syllogh tou.
Clark Aston Smith εχω απο τις εκδοσεις terra nova σε συσκευασια τσεπης.
Περι Μουρκοκ. Στο πεζο κειμενο σε κομματια που εχω βρει στο δικτυο και εχω συγκρινει η μεταφραση δεν χανει και πολυ. Εκει που ειναι τραγωδια ειναι στην αποδοση ή μεταφραση ονοματων ή τοπονυμιων. Οποτε αντι να διαβασω στα αγγλικα (που το σιχαινομαι) σημειωνω σε ενα χαρτακι τα ονοματα και τα τοπωνυμια ή τους 'ειδικους ορους' (eternal champion λχ) ακριβως στα αγγλικα και διαβαζω αυτα αντι τα ελληνικα τους.
Οπως ακριβως και στα Αστεριξ. Οπου αντι να διαβασω τα ονοματα στην αθλια μεταφραση της Ιρενε Μαραντέι (ακου Μαζεστιξ!) διαβαζω τα παλια και ας γραφει αλλα η ιταλοεβραια -
Ο χρήστης Aerandir έγραψε:
Μπα! Για Πρωτοπορια με βλεπω. Βαριεμαι να διαβαζω στα αγγλικα Μονο για τον Τολκιν εκανα μια εξαιρεση
Η αληθεια ειναι οτι το βλεπω με ενδιαφερον τον τελευταιο χρονο (απο τοτε που το εβγαλε η Αnubis) και τωρα μου εδωσες το κλικ για να το παρω...ειναι πολυ ακριβο το ελληνικο...6 βιβλια 20 ευρω το καθενα..ενα στα αγγλικα ειναι 3 βιβλια 15 ευρω το καθενα
και τωρα βγαινει το τεταρτοΠανω σ'αυτο ενα σχόλιο. Ξεκινησε η Αnubis τη σειρα Anubis pocket με εξευτελιστικες τιμες. Το Dune και η Tigana (ενας τόμος) με 8,80 (7,90 στην Πρωτοπορια). Φυσικα αδυνατω να καταλαβω για τα Forgotten Realms ΔΕΝ ειναι πόκετ και κανουν 12,5 εκαστο (11,25 Πρωτοπορια), αλλα παρ'ολα αυτα μετα απο την εξέλιξη αυτη ότι είχα σκοπό να αγοράσω απο Anubis θα περιμένω να βγει σε πόκετ.
Βέβαια εμένα που με εκνευρίζει να τσακίζει η πλάτη από τα βιβλία μου, ίσως να με εκνευρίσουν αφόρητα, αλλα αν πρόκειται να παρω το βιβλίο που θέλω σε κάτω απο το 1/3 της τιμής...
-
Την 'ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Κάνταθ' του Χ.Φ.Λάβκραφτ την έχει διαβάσει κανείς;
-
Από το καλοκαίρι που αγόρασα ένα Pocket PC, δεν έχω ξανα-αγοράσει «χάρτινο βιβλίο» Έχω κατεβάσει από το δίκτυο πάνω από 120 ηλεκτρονικά βιβλία (κλασικής κυρίως λογοτεχνίας – από Τολστόι, Τσέχωφ και Ντοστογιέφσικι, μέχρι Ιούλιο Βέρν και Άρθουν Κόναν Ντόηλ) από τα οποία μέχρι στιγμής έχω διαβάσει καμιά 60ριά.
Τα μειονεκτήματα; Είναι ομολογουμένως δυσκολότερο να διαβάζεις ένα βιβλίο σε πολύ μικρή οθόνη (αν και έχω συνηθίσει πια) και σίγουρα μου λείπει η μυρωδιά του τυπωμένου φύλλου και ο ήχος που κάνει η σελίδα όταν γυρνάει. Επίσης ορισμένοι συγραφείς απλά δεν υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή, ή κάποια βιβλία τους δεν είναι διαθέσιμα.
Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως, ότι παρ’ όλους τους περιορισμούς, έχω στα χέρια μου ανά πάσα στιγμή μια μικρή βιβλιοθήκη με ενσωματωμένο λεξικό και προηγμένες λειτουργίες αναζήτησης. Για τους φίλους του βιβλίου που μπορούν να διαβάσουν άνετα στα Αγγλικά η λύση ενός Pocket PC φαντάζει πολύ ελκυστική, και το κυριότερο, πολύ φτηνή. Τα περισσότερα βιβλία που κατεβάζω είναι διαθέσιμα δωρεάν, ή σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.
-
Προσωπικά λατρεύω την ανάγνωση. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι 'κολλημένος' με κάποιο λογοτεχνικό είδος η συγγραφέα, ωστόσο απ' όλους ξεχωρίζω τον Καζαντζάκη.
Δεν είναι μόνο η απίστευτη γραφή του, οι λέξεις, οι χαρακτήρες, η πλοκή. Είναι κυρίως το ότι διαβάζοντας τον ψυχανεμίζεσαι έναν άνθρωπο σε ΑΓΩΝΑ για να αναζητήσει απαντήσεις στα ερωτήματα του....
-
Τον τελευταίο χρόνο το έχω ρίξει στην (κλασσική) αστυνομική λογοτεχνία
Προτείνω ανεπιφύλακτα Raymond Chandler και W.R Burnet
Επίσης μου άρεσαν τα μυθιστορήματα του Robert Van Gulik με πρωταγωνιστή το δικαστή Τί. -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Την 'ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Κάνταθ' του Χ.Φ.Λάβκραφτ την έχει διαβάσει κανείς;Tην εχω εδω και πανω απο ενα χρονο στην καρεκλα που εχω για κομοδίνο, αλλα ακομα να την αρχισω...
Τον τελευταίο χρόνο το έχω ρίξει στην (κλασσική) αστυνομική λογοτεχνία
Προτείνω ανεπιφύλακτα Raymond Chandler και W.R Burnet
Επίσης μου άρεσαν οι μυθιστορήματα του Robert Van Gulik με πρωταγωνιστή το δικαστή Τί.Ο δικαστής Τι ειναι ο αγαπημενος μου ηρωας (μετα τον Bilbo Baggins). Απαιχτος, αμασητος, οτι και να πω ειναι λίγο
Ένας που θα ηθελα επισης να αναφερω γιατι τον θαυμαζω απεριοριστα ειναι ο Τσιφόρος. Ειδικα οτι εχει γραψει σε ιστορικό, ειναι εκπληκτικό και φοβερά ακριβές.
-
Το Middlesex νομίζω οτι ακροβατεί επικίνδυνα στα όρια της πορνογραφίας (τουλάχιστον ως προς τα δικά μου γούστα). Δε με εντυπωσίασε καθόλου και περίμενα πολύ περισσότερα από ένα βιβλίο που κέρδισε pulitzer.
-
Πολύ καλό το 'Τι ωραίο Πλιάτσικο!' του Τζόναθαν Κόου.
Ο Κόου δίνει μια πολύ ενδεικτική εικόνα της Θατσερικής Αγγλίας, και της αγγλικής κοινωνίας γενικότερα.Γραμμένο με χιούρ, ενίοτε παρουσιάζει και 'ταραντινικές' σκηνές... (εκ του Tarantino, για να εξηγούμαι...)
-
Τελειωσα προχθες το 'η κορη του θεου' του Λουις Περντου. Αρκετα ευκολοπεπτο. Τελικα νομιζω μετα το ονομα του ροδου κ το εκκρεμες του Φουκω ολα τα αλλα ειναι οδοντοκρεμες οποτε λεω να ακολουθησω την περπατημενη κ το επομενο μου να ειναι το νησι της προηγουμενης μερας..
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Ο Κόου δίνει μια πολύ ενδεικτική εικόνα της Θατσερικής Αγγλίας, και της αγγλικής κοινωνίας γενικότερα.Γραμμένο με χιούρ, ενίοτε παρουσιάζει και 'ταραντινικές' σκηνές... (εκ του Tarantino, για να εξηγούμαι...)
Eνα σωρο κοσμος μου εχει πει καλα λογια για τον Κοου, τελικα θα παρω κανα βιβλιο να δω.
Τις γιορτες ασχοληθηκα με ιστορια (για την ακριβεια κατακτηση του Μεξικου). Διαβασα το Φτερωτο Ερπετο (ιστορικο μυθιστορημα) του Φαλκονερ, τις επιστολες του Κορτές απο τη σειρα του Στοχαστη και φυσικα τον αντιστοιχο Τσιφόρο (Ρεμαλια Ήρωες). Με βαση τα γραφομενα του ιδιου του Κορτες τοσο ο Φαλκονερ όσο και ο Τσιφορος μου φανηκαν εξαιρετικα ακριβεις, ισως ο Φαλκονερ να υπερβαλλει στο θεμα κανιβαλλισμου, αλλα παρ'ολα αυτα πολυ καλογραμμενο.
Διαβασα και το 'Σαρωτικη εκρηξη'. Ενα νουαρ με Ελληνες απο τον Pelecanos. Ευχάριστο θα ελεγα.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Eνα σωρο κοσμος μου εχει πει καλα λογια για τον Κοου, τελικα θα παρω κανα βιβλιο να δω.
Πάρε το Πλιάτσικο! αν θς να τον δοκιμάσεις. Εγώ έχω διαβάσει και το Σπίτι του Υπνου (ή κάπως έτσι) και δεν μου άρεσε...
Συστείνεται επίσης το 'Ο Παράδεισος δεν έχει ευνοούμενους' του Έριχ Μαρία Ρεμάρκε (ο συγγραφέας του Ουδέν Νεότερο απο το Δυτικό Μέτωπο). Η ιστορία μιας γυναίκας και ενός άνδρα (οδηγού αγώνων), με φόντο τις Άλπεις κατά τη δεκαετία του 50. Έρωτας, κίνδυνος, αρρώστια, θάνατος...
Πολύ καλό!
Προτάσεις βιβλίων. Διάβασα...