-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Για να γίνει ένας Δημόσιος Διαγωνισμός, πρώτα φτιάχνεται το Τεχνικό Δελτίο.....μπλα μπλα
Νίκο αυτό είναι το θεωρητικό κομμάτι.
Πρακτικά όλοι ξέρουμε πάνω κάτω πως τειλώνουν οι διαγωνισμοίΗ ουσία είναι ότι η λαμογιά στην ελλάδα δεν έχει δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα κι αυτό αδυνατούν να καταλάβουν οι περισσότεροι
-
Καθόλου θεωρητικό. Όλες οι συμβάσεις, πάνω από €5.000.000, περνούν από έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και εκεί δεν είναι, ποτέ, σίγουρο τι θα προκύψει.
ΑΝ εννοείς στην διαδικασία αξιολόγησης, ναι. Μπορεί να γίνονται διάφορα. Η ουσία είναι όμως ότι όποιος θέλει συμμετέχει.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Το λιγότερο κόστος από που προκύπτει?
Παίρνεις το ετήσιο λειτουργικό κόστος της Ολυμπιακής και αφαιρείς 1 (ένα) ευρώ. Με το ποσό αυτό προκυρήσσεις διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές. Πιστεύεις πως δεν θα βρεθεί έστω μία ιδιωτική να το εκτελέσει?
Αν δεν βρεθεί τότε κάνω λάθος, αν βρεθεί έστω και μία κάνεις εσύ λάθος.
Για να γίνει ένας Δημόσιος Διαγωνισμός, πρώτα φτιάχνεται το Τεχνικό Δελτίο.
Που περιέχει Προϋπολογισμό, με βάση τα κοστολογικά στοιχεία. Στην περίπτωσή μας χιλιόμετρα, συχνότητα δρομολογίων κλπ.
Έτσι προκύπτει το budget του έργου.
Μετά από αυτά προκηρρύσεται ο διαγωνισμός.Αν λοιπόν, σε ένα νησί της άγονης γραμμής, που το αεροπλάνο πάει μισοάδειο, θεωρήσει μια εταιρεία ότι δεν θα έχει κέρδος, δεν συμμετέχει. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις μια ιδιωτική εταιρεία να πηγαίνει κάπου.
Εκεί αρχίζει η διαπραγμάτευση. Τα χρήματα που θα πληρώνει, δηλαδή, το Κράτος, στην εταιρεία, ανεξάρτητα από το πόσους επιβάτες θα έχει? Αλλά και οι 'διαπραγματεύσεις' σχετικά με άλλες ωφέλειες που θα μπορούσε να απολαύσει η εταιρεία προκειμένου να δεχθεί να αναλάβει ένα τετοιο δρομολόγιο.
Δεν είναι καθόλου υπεραπλουστευμένα όπως τα παρουσιάζεις τα πράγματα!
Kαι όμως με τον τρόπο που το παρουσιάζει είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Το κόστος μιας εβδομαδιαίας πτήσης προς τις ~ 20 άγονες γραμμές είναι γελοίο μπροστά στα 300 εκ€ που κοστίζει η Ολυμπιακή.
Για την ακρίβεια ακομή και για μια ημερήσια πτήση προς κάθε τέτοιο προορισμό το κόστος είναι γελοίο μπροστά στα 300εκ.€ της Ολυμπιακής.
Πάντα θεωρώντας πως τα αεροπλάνα πετάνε άδεια...Για αυτό άλλωστε και ο Χατζιδάκης προτιμά να δώσει 6ψήφια εφάπαξ με σύνταξη σε 50άρηδες παρά να κρατηθεί η εταιρεία. Πέρα από την ΕΕ, τις απειλές και τα πρόστιμά της, η Ο.Α. είναι μια απύθμενη μαύρη τρύπα.
Να δούμε τί θα γίνει και με τον ΟΣΕ βέβαια (για τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει 'απεταξάμην' όπως με την Ολυμπιακή) -
ΟΚ. Τώρα, ο χρόνος θα δείξει.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ναι. Αυτό σου λέω. Γιατί, τότε, θα υπάρχει η ανάγκη να καλυφθούν και εκείνοι οι άνθρωποι. Με το ανάλογο κέρδος, βέβαια, για την εταιρεία. Αρα μπορεί να ζητήσει όσα θέλει. Και αν δεν τα πάρει να μην πάει.Γι' αυτό διαφωνώ με την διάλυση της ΟΑ. Είναι εντελώς διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι έχοντας μια εναλλακτική, από το να συζητάς με την πλάτη στον τοίχο.Γιατί μη μου πεις ότι θα δεχθείς να μην εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών.
2 περιπτώσεις μπορώ να διακρίνω:
-
εργάζεσαι στην Ολυμπιακή ή έχεις κάποιο άμμεσο συμφέρον
-
έχεις την εντύωση πως η Ολυμπιακή εκτελεί σήμερα καθημερινά 20 δρομολόγια σε κάθε άγονο προπορισμό με VIP A380.
..
-
-
ΟΚ. Αστο. Εντάξει. Οτι είχαμε να πούμε, το είπαμε.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Σου λέω ότι, τελικά, και το κόστος θα είναι το ίδιο και δεν θα υπάρχει διασφαλιση ότι το δρομολόγιο θα εκτελείται.γιατι τωρα εχει ιδια λειτουργικα εξοδα η ΟΑ με την αλλη?
προφανως οχι, και μονο τον αριθμο των υπαλληλων της ΟΑ να βαλεις...
-
Κάποια πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο. H Ολυμπιακή επιβάρυνε τον Έλληνα φορολογούμενο. Ενα μεγάλο μέρος των ζημιών της όμως προερχόταν από το ίδιο το δημόσιο και τα κόμματα. Οι -πολλοί- εργαζόμενοι δεν μπορούν να κατηγορηθούν για αυτά για τα οποία ευθύνονται οι εργατοπατέρες και οι τσάτσοι τους (δλδ οι τσάτσοι των τσάτσων). Από την άλλη βέβαια όπως είναι λογικό επωφελούνταν από τη δράση τους και καναν ολίγον τι το κορόιδο. Οι κυβερνήσεις διαιώνιζαν μια κατάσταση ζημιώνοντας το δημόσιο γιατί άραγε; Για να ακριβοπληρώνουν έναν στρατό από ικανοποιημένους ψηφοφόρους; Επειδή έτσι τα βρήκαν και φαινόταν μεγάλη μανούρα να τα αλλάξουν; Επειδή ένας ικανοποιημένος 'επενδυτής' αξίζει όσο μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι; Τελικά και το δημόσιο συνεχίζει να ζημιώνεται και τους μισθοφόρους ψηφοφόρους ψιλοτσατισμένους τους κόβω. Οσο για τον επίδοξο επενδυτή; Προφανώς όποιος κι αν είναι (όπως και όλοι οι προηγούμενοι που έσπευσαν να επενδύσουν σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις) μάλλον ξέρει κάποιον τρόπο να κάνει το μαγαζί να βγάλει κέρδη. Τόσα χρόνια, τόσοι υπουργοί τόσο στούρνοι ήταν και δεν υποψιαζόταν αυτόν τον τρόπο; Γιατί ΟΠΟΙΟΣ και να ήταν (απολύσεις; μειώσεις μισθών; ένταξη ασφαλισμένων στο ΙΚΑ; ) στη χειρότερη (για όλους μας) περίπτωση θα δημιουργούσε μια Ολυμπιακή όμοια μ'αυτή που θα προκύψει έτσι κι αλλιώς αλλά με τα (όποια) κέρδη της να είναι 'υπέρ του Δημοσίου'. Δεν μπορει, όλα αυτά τα χρόνια το δίλημμα ήταν ''Η θα κρατήσουμε την Ολυμπιακή όπως είναι και θα πληρώνει κάθε χρόνο ο μαλάκας ο φορολογούμενος ή θα την κλείσουμε. Κερδοφόρα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.'
Τελικά τώρα που το λύσανε το θέμα, θυμίστε μου τι ψάχνουν; Γύφτο για να περάσει με το Ντάτσουν και να πάρει για παλιοσίδερα τα Boeing και τα ATR ή αγοραστή για να βάλει χρήμα (και να βγάλει χρήμα); -
Ψευτης να βγω παντως.... η Ολυμπιακη ακομα και μετα την εξυγιανση που θα φαει μου φαινεται πως πάλι για φουντο θα πάει. Με το υπάρχον brand name εχουν δημιουργησει πολύ ασχημους συνειρμους στο καταναλωτικό κοινο... και δεν ξέρω πλεον αν θα εχουν αρκετα λεφτα για να τσονταρουν μέχρι η εμπιστοσύνη να ξαναγυρίσει...
-
εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί οι εργαζόμενοι δεν κάνουν προσφορά.
την εταιρία την ξέρουν( και τα κρυφά και τα φανερά)
θα έχουν παντελονιάσει, δεν ξέρω και εγώ πόσα, χρήματα που δεν θα πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τους μισθούς τους μετά απο απεργίες με το να κάθονται στο ταμιευτήριο
ορκίζονται οτι η Ολυμπιακή ΕΙΝΑΙ κερδοφόρος
νέοι είναι, άλλοι είναι στο 50% της επαγγελματικής τους σταδιδρομίας στα χρόνια που αυτοί παίρνουν σύνταξη.
ας το κάνουν λοιπόν. Ο Μανασής και οι συν αυτώ είχαν τα @ρχιδια να 'put their money where their mouth was'. O skatoΠατέστος και τα λαμόγια του μπορούν? -
Με κάλυψε ο ΙΚΕς, δεν έχω να πω κάτι άλλο για το μοναδικό κοινωνικό έργο της Ο.Α., το οποίο μόνο αυτή προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο. Άμα μπω σε μισθωμένο αερόπλανο καμιάς Luftwaffe, θα κάνω το σταυρό μου μην σκοτωθώ με την ανασφαλή εταιρεία στον πηγαιμό για την άγονη γραμμή (Λονδίνο, Ρώμη, Ν. Υόρκη κλπ).
Άσχετο, κάτι θυμήθηκα:
μια αεροσυνοδό της Ολυμπιακής σε χάρχαλο ελικοφόρο που έδειχνε πως μπαίνει το (αχρείαστο όπως αποδείχθηκε) σωσίβιο. Πιο τσαντισμένη και βαριεστημένη φάτσα δεν έχω δει ούτε σε καθαρίστρια δημοσίων αποχωρητηρίων. Μου ερχόταν να της φωνάξω 'άστο ρε κοπέλα μου, πήγαινε να φέρεις τους καφέδες αντί να βασανίζεσαι'. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Άσχετο, κάτι θυμήθηκα:
μια αεροσυνοδό της Ολυμπιακής σε χάρχαλο ελικοφόρο που έδειχνε πως μπαίνει το (αχρείαστο όπως αποδείχθηκε) σωσίβιο. Πιο τσαντισμένη και βαριεστημένη φάτσα δεν έχω δει ούτε σε καθαρίστρια δημοσίων αποχωρητηρίων. Μου ερχόταν να της φωνάξω 'άστο ρε κοπέλα μου, πήγαινε να φέρεις τους καφέδες αντί να βασανίζεσαι'.Ξέρεις τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις; Την μετάλλαξη που συντελείται όσο ιδιωτικοποιούνται τα πάντα. Και οι βαριεστημένοι υπάλληλοι δεν απαντώνται μόνο στο δημόσιο.
Εχω τραβήξει στη ζωή μου άπειρες ταλαιπωρίες απο δημόσιους. Ε λοιπόν τα τελευταία χρόνια τις τραβάω απο ιδιωτικούς. Βρε καλέ μου άνθρωπε, δεν είναι θέμα νομικού προσώπου. Είναι θέμα κουλτούρας. DNA , φιλοσοφίας. Ομολόγα ρε( ), δεν έχεις συναντήσει ποτέ στη ζωήσου φιλότιμο ΔΥ ; Γιατί λυσας να χάσουν οι δημόσιοι τα προνόμιά τους και δεν αναλώνεσαι να τα ισοφαρίσουν οι ιδιωτικοί; -
Παλιά κουβέντα είχε γίνει γι' αυτό το θέμα. Υποστηριζόταν ότι τα προνόμια των δ.υ. (όχι όλων, αυτών που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχουν προνόμια, ιδίως οικονομικής φύσης) δημιουργούν τάση υπέρ των προνομίων των ιδ. υ.
Τρίχες. Έτσι απλά. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές νοιάζονται για τα σίγουρα ψηφουλάκια των δ.υ. και τους ιδ.υ. τους έχουν χεσμένους. -
Εκεί που φτάσαν τα πράγματα δυστυχώς, η Ολυμπιακή, είτε ως παλιά είτε ως νέα, θα δει άσπρο φως μόνο αν χάσει κανένα αεροπλάνο η Aegean. Κρίμα.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Εκεί που φτάσαν τα πράγματα δυστυχώς, η Ολυμπιακή, είτε ως παλιά είτε ως νέα, θα δει άσπρο φως μόνο αν χάσει κανένα αεροπλάνο η Aegean.Νταξει φιλαρακι... γίνεσαι πολυ κυνικος και σκατοψυχος τωρα...
Είπαμε... αλλα μην πατάμε και επι πτωμάτων!
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Εκεί που φτάσαν τα πράγματα δυστυχώς, η Ολυμπιακή, είτε ως παλιά είτε ως νέα, θα δει άσπρο φως μόνο αν χάσει κανένα αεροπλάνο η Aegean.
Νταξει φιλαρακι... γίνεσαι πολυ κυνικος και σκατοψυχος τωρα...
Είπαμε... αλλα μην πατάμε και επι πτωμάτων!
Μίλησε και ο σκ@τόψυχος του φόρουμ.
-
Mε χαρά βλέπω πως υπάρχουν αρκετοί συμφορουμίτες που θα ήταν πρόθυμοι να υποστούν διάφορα για το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Περιμένω τα πρώτα ποστ δωρεάς περιουσίας προς το δημόσιο.
Επίσης δηλώνω σοκαρισμένος από την διαπίστωση πως ΟΛΟΙ οι Κρητικοί είναι χασισοκαλλιεργητές. Ο Κεφαλογιάννης καταδικάστηκε για υποθαλψη εγκληματιών + Εκλεγοταν τόοοοσα χρόνια βουλετής, αρα κανείς δεν έκανε τίποτα για να τον διώξει --->>> άρα όλοι είναι εγκληματίες.
Και ένα τελευταίο off topic: ευτυχώς θα γίνουν διαγωνισμοί και προκυρήξεις και ΦΥΣΙΚΑ θα καταλήξουν εις όφελος του φορολογούμενου πολίτη, όπως τόσοι άλλοι (βλέπε διαγωνισμοί που αφορούν από το βάψιμο ενός τοίχου ως την αγορά μαχητικών αεροπλάνων)
Είναι μια, μόνο μία, ονειρεμεεενηηηηη φρουτοπιαααααααααα
(χωρίς να αγνοώ το τι όργια έχουν γίνει με την οα)
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Στα νησιά που πάει με μισοάδεια αεροπλάνα, λές ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνει?
Η αν το Κράτος πει του ιδιώτη να πάει, δεν θα τον πληρώσει?Κανατε δυο σελιδες διαλογο με δεδομενο οτι η Ολυμπιακη χανει λεφτα που πετα σε αγονες γραμμες, μονο που τα συγκεκριμενα δρομολογια ειναι σχεδον τα μονα κερδοφορα για την εταιρια (ακομη και με το δικο της λειτουργικο κοστος που δεν μπορει να ειναι ιδεωδες) αρα η κουβεντα ειναι λιγακι ακυρη. Προφανως το κρατος βρηκε αυτο τον τροπο για να επιδοτει εμμεσα την ΟΑ χωρις προβλημα απο την ΕΕ και οχι μονο αυτο αλλα σε ενα τετοιο δρομολογιο που εδειξε ενδιαφερον η Aegean δεν την αφησαν να πεταξει. Και δεν ειναι η μοναδικη περιπτωση στρεβλωσης αυτη, υπαρχει μια γενικοτερη και μαλλον συνειδητη προσπαθεια για υπονομευση δημιουργιας ανταγωνισμου στην τοπικη αγορα κατι που πιστευω θα ληξει αν ολοκληρωθει η ιδιωτικοποιηση με επιτυχια.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Για να γίνει ένας Δημόσιος Διαγωνισμός, πρώτα φτιάχνεται το Τεχνικό Δελτίο.....μπλα μπλα
Πρακτικά όλοι ξέρουμε πάνω κάτω πως τειλώνουν οι διαγωνισμοίΗ ουσία είναι ότι η λαμογιά στην ελλάδα δεν έχει δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα κι αυτό αδυνατούν να καταλάβουν οι περισσότεροι
Η μεγαλύτερη αλήθεια που διάβασα εδώ και 10+ σελίδες ανάγνωσης και που πολλοί καθώς φαίνεται αδυνατούν να χωνέψουν...
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Η μεγαλύτερη αλήθεια που διάβασα εδώ και 10+ σελίδες ανάγνωσης και που πολλοί καθώς φαίνεται αδυνατούν να χωνέψουν...
Σαφώς! Το θέμα είναι τί μας κοστίζει λιγότερο. Συνήθως κοστίζει λιγότερο η ιδιωτική λαμογιά.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜMΕΣ