-
Μακάριοι οι αγνοούντες...
Η μόνη περίπτωση που ευσταθεί το παραπάνω είναι σε χωματόδρομο με κοφτερές πέτρες και νεροφαγώματα (προφανώς χωρίς κυκλοφορία). Εκεί πράγματι, τα 3-4 μέτρα ορατότητας που σου προσφέρουν τα ομίχλης είναι σημαντικά - αφού πηγαίνεις με ταχύτητα γρήγορου βηματισμού.
Τώρα για δεις και να αντιδράσεις με τα ομίχλης σε λακκούβα στην άσφαλτο πρέπει να πηγαίνεις απελπιστικά απελπιστικά αργά. -
Ο χρήστης Orestis-146 έγραψε:
Οσοι απο εσας εχουν τυφλωθει απο προβολακια ομιχλης να ειναι σιγουροι οτι καποιος τα εχει σκαλισει...Διοτι η ακτινα φωτος των εργοστασιακων προβολεων ομιχλης δεν ξεπερναει τα πεντε μετρα.Ειμαι πεπεισμενος οτι οντας κατοικος Αθηνων σιγουρα εχω συναντηθει τουλαχιστον μια φορα με αλλο αυτοκινητο με αναμμενα φωτα ομιχλης σε αποσταση λιγοτερη των πεντε μετρων και κατα συνεπεια ενοχληθηκα.
-
απορώ πως δεν έχω πέσει με τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα σε καμία 100στη χαντάκια χωρίς προβολείς ομίχλης
πόσα αυτοκίνητα θα πρεπε να χω σπάσει
-
Μόνο και μόνο το στιγμιαίο 'τύφλωμα' που προκαλούν όταν διασταυρώνεσαι με αυτά είναι υπεραρκετό. Τον πεζό που αλλιώς θα τον έβλεπες, τώρα δεν τον ξεχωρίζεις.
Είναι κρίμα τόσοι άνθρωποι να προσπαθούν καθημερινά να μας δώσουν αυτοκίνητα με καλύτερη ενεργητική και παθητική ασφάλεια, με χρήση διαφόρων συστημάτων (ABS, κατανομές πέδησης, καλύτερα - όχι απαραίτητα δυνατότερα - φώτα, σχεδιασμός που να προστατεύει από τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος κτλ) και εμείς να χάνουμε στα βασικά (π.χ. μη φορώντας ζώνη).
Το θεωρώ τουλάχιστον ασέβεια. -
.Διοτι η ακτινα φωτος των εργοστασιακων προβολεων ομιχλης δεν ξεπερναει τα πεντε μετρα.**EEEEEEEEEEεεεεεεεεεεεε;;;;;;;;;;;;;
**
Δουλευόμαστε μου φαίνεται. Βρε Ορέστη ξαναδιάβασε σε παρακαλώ τι έγραψες... -
Δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας λέμεεεεεεεεε...
Τι να εξηγείς...
Μόνο με κλήσεις και πρόστιμα καταλαβαίνουν κάποιοι.
Δυστυχώς τα προβολάκια έχουν περάσει στο απυρόβλητο από την τροχαία.Προσθέστε ρε παιδιά άλλο ένα άλυτο πρόβλημα στην καθημερινότητα, μάθετε να ζείτε μ' αυτό και τέλος.-
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
...
Δηλαδή, όταν αποκτήσει λακούβες και η Αττική Οδός, θα τα ανάβεις και εκεί; Να θεωρήσω ότι κινείσαι με μια ταχύτητα 120χ.α.ώ. εκεί. Άρα τα 5 μέτρα που λες ότι φωτίζουν τα διανύεις σε 0,15δευτ. Άφθονος χρόνος για αποφυγή των λακούβων
Ακόμα και με 60χ.α.ώ. να κινείστε, τα 5μέτρα τα διανύετε σε 0,3δευτ. Δεν υπάρχει χρόνος για αντίδραση!!! Το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενεργοποιείτε δύο επιπλέον πηγές φωτός οι οποίες μπορεί να μπερδέψουν κάποιον αντίθετα κινούμενο οδηγό (ή τους μπροστινούς σας). Φανταστείτε σε ένα δρόμο να υπήρχαν τα φώτα των απέναντι επί δύο. Ο οδηγός θέλει-δε θέλει αποσυντονίζεται, έστω κι ελάχιστα.
+1.000
-
Οτι και να πω σε αυτο το τοπικ θα με βγαλετε ασχετο ασυνειδητο και δεν ξερω εγω τι αλλο...Σαν οδηγος προσπαθω παντοτε να ειμαι σωστος δλδ να βγαζω φλας οταν στριβω, να μην προσπερναω απο δεξια,να αναβω αλαρμ οποτε σταματαω,να μην διπλοπαρκαρω, να μην πιανω 2 θεσεις οταν παρκαρω και πολλα αλλα πραγματα που σε αλλους μπορει να φαινονται ασημαντα και γι'αυτο το λογο τα προβολακια σε οσα αυτοκινητα βρισκονται στην κατοχη μου ειναι σωστα ρυθμισμενα(και δεν φωτιζουν περα απο τα πεντε μετρα).Τωρα οσο αναφορα την χρηση των προβολεων, περα απο τις λακουβες και τα χαντακια που κοροιδευουν αρκετοι (ναι εχουμε αποκτησει και απο αυτα τωρα με το φυσικο αεριο) προσωπικα με βοηθουν πολυ στην βραδυνη οδηγηση και την κανουν πολυ πιο ξεκουραστη.Ζητω συγνωμη απο αυτους που διασταυρωθηκα και τους τυφλωσα.Και η τροχαια αντι να κοβει κλησεις για προβολακια ας φροντισει για καλυτερη ασφαλτο και φωτισμο.
-
Φίλε Ορέστη, κάνε έναν κόπο και διάβασε τι ακριβώς προκαλούν τα προβολάκια ΟΜΙΧΛΗΣ στους απέναντι οδηγούς. Έχει γραφτεί αρκετές φορές παραπάνω. Αν δεν θέλεις να το καταλάβεις τότε απλά κράτα την άποψή σου και προσωπικά κρατάω τη δική μου και τα παρατάω. Το ότι εσένα σε ξεκουράζουν είναι σίγουρο. Εις βάρος όμως των άλλων. Σημειώνω ότι για τη χρήση που περιγράφεις τα απαγορεύει και ο νόμος. Και ναι η τροχαία οφείλει να ακολουθεί το νόμο. Για το χάλι των δρόμων (δεδομένο) είναι αρμόδιοι άλλοι.
Τέλος κανείς δεν αμφισβήτησε το πως οδηγείς και αν χρησιμοποιείς σωστά τα φλας και τα αλάρμ.Δεν μπορώ όμως να μη σου απευθύνω προσωπικά την ερώτηση: Αφού τα προβολάκια σου χτυπάνε στα 5 μέτρα πότε ακριβώς προλαβαίνεις να αποφύγεις τη λακούβα;
-
Οτι και να πω σε αυτο το τοπικ θα με βγαλετε ασχετο ασυνειδητο και δεν ξερω εγω τι αλλο...Σαν οδηγος προσπαθω παντοτε να ειμαι σωστος δλδ να βγαζω φλας οταν στριβω, να μην προσπερναω απο δεξια,να αναβω αλαρμ οποτε σταματαω,να μην διπλοπαρκαρω, να μην πιανω 2 θεσεις οταν παρκαρω και πολλα αλλα πραγματα που σε αλλους μπορει να φαινονται ασημαντα και γι'αυτο το λογο τα προβολακια σε οσα αυτοκινητα βρισκονται στην κατοχη μου ειναι σωστα ρυθμισμενα(και δεν φωτιζουν περα απο τα πεντε μετρα).Τωρα οσο αναφορα την χρηση των προβολεων, περα απο τις λακουβες και τα χαντακια που κοροιδευουν αρκετοι (ναι εχουμε αποκτησει και απο αυτα τωρα με το φυσικο αεριο) προσωπικα με βοηθουν πολυ στην βραδυνη οδηγηση και την κανουν πολυ πιο ξεκουραστη.Ζητω συγνωμη απο αυτους που διασταυρωθηκα και τους τυφλωσα.Και η τροχαια αντι να κοβει κλησεις για προβολακια ας φροντισει για καλυτερη ασφαλτο και φωτισμο.Φίλε, το ότι διαφωνούμε σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, δε σε κάνει ασυνείδητο στα μάτια μας. Απλά, έχεις μια άποψη που είναι λανθασμένη (κατά τη γνώμη μας). Ως ασυνείδητος θα χαρακτηριστείς εφόσον καταλαβαίνεις ότι ενοχλείς και δε σε απασχολεί.
Στην ουσία τώρα, βασιζόμενος στη λογική σου ότι σε διευκολύνουν οι προβολείς ομίχλης στη νυχτερινή οδήγηση, μπορώ να ισχυριστώ ότι εμένα με διευκολύνουν τα μεγάλα φώτα (και άρα τα έχω μονίμως ανοιχτά). Δεν είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση, αλλά καταλαβαίνεις τι λέω.
Επίσης, δεν είδα να κάνεις σχόλιο στην παρατήρησή μου ότι η χρήση των προβολέων ομίχλης δημιουργεί δύο επιπλέον εστίες φωτός (ακόμα και όταν, όντας ρυθμισμένα, δε συμμαδεύουν τα μάτια των άλλων οδηγών). Και ένα οπτικό πεδίο γεμάτο φώτα δεν είναι ότι καλύτερο για τους άλλους οδηγούς!
Τέλος, μα καλά όλοι οι νομοθέτες απανταχού της Ευρώπης (ή και της υφηλίου) είναι βλάκες που απαγορεύουν την χρήση των φώτων ομίχλης σε συνθήκες μη ομίχλης; Έτσι τους ήρθε ουρανοκατέβατα κάποια μέρα; -
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
η χρήση των προβολέων ομίχλης δημιουργεί δύο επιπλέον εστίες φωτός (ακόμα και όταν, όντας ρυθμισμένα, δε συμμαδεύουν τα μάτια των άλλων οδηγών). Και ένα οπτικό πεδίο γεμάτο φώτα δεν είναι ότι καλύτερο για τους άλλους οδηγούς!...ή **τέσσερις **επιπλέον εστίες φωτός, όταν βρέχει και η άσφαλτος καθρεφτίζει.
Αφού τα προβολάκια σου χτυπάνε στα 5 μέτρα πότε ακριβώς προλαβαίνεις να αποφύγεις τη λακούβα;
Ζητω συγνωμη απο αυτους που διασταυρωθηκα και τους τυφλωσα. Και η τροχαια αντι να κοβει κλησεις για προβολακια ας φροντισει για καλυτερη ασφαλτο και φωτισμο.
Φυσικά η συγνώμη έχει αξία αν κατόπιν αυτής τροποποίησες ανάλογα τις οδηγικές σου συνήθειες.
Προσωπικά πάντως θα προτιμούσα 1000 φορές η τροχαία αντί να ρίχνει πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα να μοιράζει απλόχερα κλήσεις σε όλους αυτούς που οδηγούν με τα προβολάκια ομίχλης μέσα στην πόλη λες κι αλλιώς δε βλέπουν που πάνε (ή δε θα τους προσέξουμε οι υπόλοιποι!). Χάρη θα μας κάνει - χώρια που θα γεμίσουν και τα ταμεία του κράτους!
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
...ή **τέσσερις **επιπλέον εστίες φωτός, όταν βρέχει και η άσφαλτος καθρεφτίζει.
+1000
Τι να πούμε κι εμείς οι δύσμοιροι που οδηγούμε με γυαλιά (όχι ηλίου ). Δυστυχώς το κανιβαλικό 'ανάβω κι εγώ ό,τι έχω και δεν έχω μπας και καταλάβει ο μπαγλαμάς και τα σβήσει', αφενός μεν δεν πιάνει συνήθως, αφετέρου δεν μπορείς να το κάνεις πολλές φορές γιατί κυκλοφορούν κι άλλοι απέναντί σου - εκτός του κρετίνου που λάμπει σα χριστουγεννιάτικο δέντρο.
-
Όντως το φώτα ομίχλης βοηθάνε να βλέπεις τις λακούβες αλλά καθώς είναι χαμηλά κάνουν τυχόν ανωμαλίες πχ μικρό πετραδάκι να μοιάζει κοτρώνα και την λακουβίτσα πηγάδι. Στους ελληνικούς δρόμους που είναι γεμάτοι από τέτοιες ανωμαλίες μάλλον θα κινείσαι με 20 από το φόβο σου για το μέγεθος των ανωμαλιών αυτών.... οπότε προλαβαίνεις και να τις αποφύγεις!! Βασικά μάλλον πρόβλημα σου δημιουργεί παρά σε βοηθάει.
Σε επαρχιακό δρόμο με φουρκέτες βοηθάει χωρίς συζήτηση αλλά πιο συχνά τα βλέπω στην πόλη....
Βοηθάνε και στο παρκάρισμα, καθώς είναι συνήθως στην άκρη του αυτοκινήτου σου και βλέπεις πότε η μούρη σου έχει περάσει πίσω από την ουρά του μπροστινού....
Μπορεί να φωτίζει μόνο πέντε μέτρα όπως το βλέπει ο οδηγός αλλά αφού το βλέπουν οι απέναντι είναι σίγουρο ότι φωτίζει με μη παραγωγικό και χρήσιμο τρόπο για αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Το τρέχον τεύχος των 4Τ διαθέτει σχετικό άρθρο που ίσως βοηθήσει να καταλάβετε την διαφορά. Βασικά τα 5 μέτρα που βλέπεις να φωτίζονται είναι αυτά που αντανακλούν το φως με τρόπο τέτοιο που να το βλέπεις εσύ σαν φωτισμένο. Σε άλλα μέρη πλέον των 5 μέτρων είτε υπάρχει απευθείας φωτισμός (των ματιών των απέναντι) είτε η αντανάκλαση του φωτός στο δρόμο πάει προς άλλη κατεύθυνση.... -
Εγώ πάντως έχω πιο πολύ πρόβλημα με τα φώτα των γ@μω-SUV παρά με τα ομίχλης που εάν είναι πραγματικά ομιχλης δεν στραβώνουν.
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Εγώ πάντως έχω πιο πολύ πρόβλημα με τα φώτα των γ@μω-SUV παρά με τα ομίχλης που εάν είναι πραγματικά ομιχλης δεν στραβώνουν.Αυτά είναι μάλλον κακορυθμισμένα φώτα.
-
Τώρα που λέτε κακορυθμισμένα φώτα...πόσοι από εσάς φροντίζετε να χαμηλώνετε τη στάθμη των φώτων σας όταν κινείστε στην πόλη και γενικώς σε καλοφωτισμένους δρόμους;
Προσωπικά πάντα έχω τα φώτα μου τέρμα χαμηλά στην πόλη και ανεβάζω τη στάθμη μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Ειδικά αν έχεις ψηλό αυτοκίνητο (όχι απαραίτητα SUV), η υψηλή στάθμη της μεσαίας σκάλας μπορεί κάλλιστα να στραβώνει σχεδόν του πάντες.
-
Γειά σας,
Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν τα φώτα ομίχλης άνευ λόγου, απλά αδιαφορούν και είναι μάγκες (όπως οι περισσότεροι Έλληνες οδηγοί)!!
Άν ξέρει ότι ενοχλεί και συνεχίζει , τότε πάμε σε άλλη ...κατηγορία!!
Έχουν την εντύπωση ότι δεν ενοχλούν !! και με το '...δε βαριέσαι' ή το '...ωχ αδερφέ και τι έγινε!' πάντα έχουν μιά δικαιολογία και καλύπτονται! Σε όλα αυτά βοηθάει και η ανυπαρξία ελέγχου.
Για να μην παρεξηγηθώ, **απεχθάνομαι **αστυνομικοκρατούμενες λογικές, αλλά πολλές φορές έχω αγανακτήσει με την ...ατιμωρησία .
Δεν διαφέρει σε τίποτα, από αυτόν που στρίβει ή αλλάζει λουρίδα χωρίς φλάς, πετάει το τσιγάρο του ή το σκουπίδι απο το ανοικτό παράθυρο, μπαίνει μπροστά σου ή κάθεται δίπλα σου και όχι στην ουρά για να στρίψει στο φανάρι κλπ κλπ.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε οδηγική-κυκλοφοριακή παιδεία, κάνουμε ότι μας γουστάρει !! αδιαφορώντας για τις συνέπειες, (γιαυτό και κάθε χρόνο ...λιγοστεύουμε).Φιλικά
Μάξιμος
-
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Τώρα που λέτε κακορυθμισμένα φώτα...πόσοι από εσάς φροντίζετε να χαμηλώνετε τη στάθμη των φώτων σας όταν κινείστε στην πόλη και γενικώς σε καλοφωτισμένους δρόμους;Προσωπικά πάντα έχω τα φώτα μου τέρμα χαμηλά στην πόλη και ανεβάζω τη στάθμη μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Ειδικά αν έχεις ψηλό αυτοκίνητο (όχι απαραίτητα SUV), η υψηλή στάθμη της μεσαίας σκάλας μπορεί κάλλιστα να στραβώνει σχεδόν του πάντες.
Την κλιση εννοεις? γιατι δεν ξερω αλλη ρυθμιση.
-
Ναι, την κλίση. Αυτό εννοώ με τη 'στάθμη'. Ίσως λάθος όρος...
-
ΦΩΤΑ ΟΜΙΧΛΗΣ
ΦΩΤΑ ΟΜΙΧΛΗΣ
ΦΩΤΑ ΟΜΙΧΛΗΣ
Ανοίξτε ένα ρημάδι λεξικό ή έστω το ρημαδι το βιβλίο του αυτοκινήτου σας και δείτε το σκοπό χρήσης αυτών των φώτων.
Τα δικά μου φώτα δεν ενοχλούν.
Μου θυμίζει το παιδικό, 'το δικό μας αυτοκίνητο είναι πιο καλό από το δικό σας' ή 'ο μπαμπάς μου έιναι πιο δυνατός από τον δικό σου'.Αφήστε επιτέλους τον εγωισμό στην άκρη και δείτε το λάθος.
Αλλά τι λέω τώρα έδω υπάρχουν άνθρωποι που δεν αφήνουν τον εγωισμό στην άκρη ούτε κι όταν πάνε να περάσουν γραμμές τραίνου, στα γ@μωπροβολάκια θα κολήσουμε.
Φώτα ομίχλης...