-
Εσύ είχες προδιάθεση..
Sent
-
Ωραίος travelman
Είναι γεγονός ότι μόνο αν το πάρεις απόφαση και το κάνεις κτήμα της καθημερινότητας σου, ξεπερνώντας το αρχικό ξενέρωμα των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσεις, θα καταλάβεις την αξία του
Προσωπικά, έχω φτάσει σε σημείο να νοιώθω ενοχές αν χρησιμοποιώ το αμάξι εντός πόλης
-
Κι επειδή το ποδήλατο σε μερικές χώρες λογίζεται ως κανονικό μεταφορικό μέσο μέσων αποστάσεων:
Εθνική οδός για... ποδηλάτες
Οι Γερµανοί σχεδιάζουν ποδηλατόδροµο 60 χλµ. που θα συνδέσει το Ντόρτµουντ µε το ΝτούισµπουργκΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 18 Ιουνίου 2011Πριν από µερικά χρόνια δεν θα τολµούσαν να το φανταστούν ούτε οι πιο φανατικοί φίλοι του. Την ώρα όµως που όλο και περισσότερες πόλεις σχεδιάζουν ποδηλατόδροµους, τίποτε δεν σηµατοδοτεί εντονότερα την ολική επα ναφορά του ποδηλάτου από την κατασκευή της πρώτης οδού ταχείας κυκλοφορίας αποκλειστικά για ποδηλάτες. Το µήκος της θα φτάνει τα εξήντα χιλιόµετρα και θα ενώνει το Ντόρτµουντ µε το Ντούισµπουργκ, τα δυο πολυπληθή αστικά κέντρα της κοιλάδας του Ρουρ. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία από τις γερµανικές αρχές και δεν υπακούει σε καµιά µόδα, αλλά στην ανάγκη να λυθεί ένα κυκλοφοριακό πρόβληµα. Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι το πολυπληθέστερο γερµανικό κρατίδιο και το πιο ευάλωτο στα µποτιλιαρίσµατα. Η οδός ταχείας κυκλοφορίας για ποδήλατα θα έχει πλάτος πέντε µέτρα, θα είναι διπλής κατεύθυνσης και θα εκτείνεται ως επί το πλείστον παράλληλα µε την άουτοµπαν Α40 που συνδέει το Ντόρτµουντ µε το Ντούισµπουργκ και αποκαλείται «η άουτοµπαν των σαλιγκαριών» λόγω των συχνών µποτιλιαρισµάτων. Η Radler B-1, όπως αναµένεται να ονοµαστεί, ελπίζεται ότι θα αποσυµφορήσει την άουτοµπαν και τις ουρές χιλιοµέτρων που σχηµατίζονται από τους γερµανούς οδηγούς. Οπως µπορεί να υποθέσει κανείς, σηµαντικά θα είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον – ειδικά σε µια περιοχή που επιβαρύνεται από τη βαριά γερµανική βιοµηχανία. ΤΟ ΣΧΕ∆ΙΟ δεν θα µείνει για πολύ στα χαρτιά. Ο τοπικός υπουργός Μεταφορών, ο σοσιαλδηµοκράτης Χάρι Βοϊγκτσµπέργκερ, ζήτησε από την αρµόδια υπηρεσία του κρατιδίου να προχωρήσει στη σύνταξη µελέτης µε το προβλεπόµενο κόστος και τα πιθανά τεχνικά προβλήµατα που θα προκύψουν κατά την κατασκευή. Η RadlerB-1 θαστρωθεί όλη µε άσφαλτο, δεν θα έχει κλίση σε κανένα σηµείο της, ούτε κλειστές στροφές. Οι διασταυρώσεις θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, ενώ θα καθ’ όλο το µήκος θα υπάρχει φωτισµός. «Είναι µοναδικό σχέδιο στο είδος του», δηλώνει στην εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα» ο Γιενς Χάπκε, επικεφαλής της οµάδας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της µελέτης. «Κατά µήκος του δρόµου που ενώ νει τις δυο πόλεις ζουν τουλάχιστον δυο εκατοµµύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους προτιµούν να χρησιµοποιούν το ποδήλατό τους παρά το αυτοκίνητο για να µετακινηθούν», προσθέτει. Μήπως πρόκειται για ένα ουτοπικό σχέδιο; «Καθόλου», απαντά ο ίδιος. Το κυκλοφοριακό πρόβληµα στην κοιλάδα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένας τρόπος να αποσυµφορηθεί η κίνηση στα 340 χλµ. που καταλαµβάνουν συνολικά οι αυτοκινητόδροµοι. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις του υπουργείου Μεταφορών του κρατιδίου, η µέση ωριαία ταχύτητα στην άουτοµπαν έχει κατεβεί στα 31 χιλιόµετρα την ώρα, όταν ο πανεθνικός µέσος όρος είναι τα 51,3 χιλιόµετρα. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας έχει επενδύσει ήδη 1,4 δισ. ευρώ στους ποδηλατόδροµους, το συνολικό µήκος των οποίων φτάνει πλέον τα 7.700 χιλιόµετρα.
-
Η καθιερωμένη μου βόλτα μέχρι τον Λαιμό απόψε και παρόλο που δεν έγινε τίποτα συγκεκριμμενο που να με τρόμαξε, έχω μονίμως την αίσθηση, την επίγνωση, ότι κάνοντας ποδήλατο στους Αθηναϊκους δρόμους κινδυνευω πολυ περισσότερο απο όσο σε οποιοδήποτε παγωμένο λουκι στο βουνό, ή σε μια μέρα με βαρβάτα θερμικά στον αέρα.
Είναι τραγωδία μια πόλη με τόσο όμορφη προμενάδα στην θάλασσα να μην έχει μια λωρίδα για να την απολαμβάνει ο κόσμος με ασφάλεια.
-
Χρήστο άμα πηγαίνεις στο δρόμο που -κακώς και δυστυχώς- προβλέπεται μόνο για αμάξια και μοτοσυκλέτες τότε έχεις κίνδυνο. Αν πηγαίνεις στο πεζοδρόμιο με μικρή ταχύτητα (για να μην κινδυνεύουν αντίστοιχα οι πεζοί) τότε δεν έχεις κανένα κίνδυνο.
Τον τελευταίο καιρό βλέπω ένα είδους 'τσαμπουκά' από ποδηλάτες να πηγαίνουν δίπλα στα αμάξια σε δρόμους όπως η Μεσογείων, ενώ κάτι τέτοιο -απ' όσο γνωρίζω- δεν επιτρέπεται από τον ΚΟΚ. Κάποια στιγμή θα γίνει η στραβή (χτύπα ξύλο) και μετά θα σφυράμε όλοι μαζί.
Μου αρέσει πολύ το ποδήλατο και έχω κινηθεί σε μεγάλους δρόμους (πχ Λαυρίου) -ξέροντας όμως ότι είναι επικίνδυνο και λάθος αυτό που κάνω- αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα για να μη θρηνήσουμε κόσμο. -
Γιατί απαγορεύεται η κίνηση ποδηλάτων στην Μεσογείων; Πρώτη φορά το ακούω αυτο. Στον αυτοκινητόδρομο καιι γενικά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας εξυπακουεται ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση αργών οχημάτων γενικότερα, αλλά για τις κεντρικές λεωφορους της Αθήνας (βουλιαγμένης, Ποσειδώνος, Κηφσίας κλπ) νομίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
-
Νομίζω ότι μπορούν όπου υπάρχει ποδηλατόδρομος. Αν μπορούν -βάσει ΚΟΚ- να κυκλοφορούν χύμα σε λεωφόρους τότε ποιός ο λόγος να υπάρχουν ποδηλατρόδρομοι;
εδιτ
http://www.express.gr/news/ellada/48215 ... 82150.php3
Οι ποδηλατιστές προσδοκούν την πλήρη και οριστική νομοθεσία για την διευκόλυνσή τους στους δρόμους της πρωτεύουσας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα συμπεριλαμβάνει ποδηλατόδρομους σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μακάρι να γίνουν (ποδηλατόδρομοι) και μακάρι να χρησιμοποιούν περισσότεροι τα ποδήλατα, αλλά αυτό που γίνεται τώρα -ειδικά βράδυ- είναι επικίνδυνο.
-
Για μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο ανθρώπινες πόλεις.
Παρόλα αυτά, μπορει να έχεις δίκιο και να κάνω εγώ λάθος.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Γιατί απαγορεύεται η κίνηση ποδηλάτων στην Μεσογείων; Πρώτη φορά το ακούω αυτο. Στον αυτοκινητόδρομο καιι γενικά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας εξυπακουεται ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση αργών οχημάτων γενικότερα, αλλά για τις κεντρικές λεωφορους της Αθήνας (βουλιαγμένης, Ποσειδώνος, Κηφσίας κλπ) νομίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.Και εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Βέβαια είναι δυσάρεστο να βλέπεις ποδηλάτες σε λεωφόρους όταν ακριβώς δίπλα υπάρχουν παράδρομοι όπου τα οχήματα κινούνται με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες, όπου τότε όντως μιλάμε για τον 'τσαμπουκά' που λέει ο Έντι. Τώρα που επέτρεψαν να κινούνται τα ποδήλατα στις λεωφορειολωρίδες (λες και πριν κινούνταν αλλού) προσπαθούν να μαντρώσουν τα ποδήλατα τουλάχιστον στη δεξιά λωρίδα.
Όταν χαράζεις διαδρομή υπάρχει ένα τεράστιο δίλλημα, μεγάλες οδούς με μεγάλες ταχύτητες κίνησης και μπόλικο καυσαέριο ή στενάκια με άπειρα στοπ? Δεν είναι πάντα εύκολο να απαντηθεί...
Για το λίνκ του Λοκατζή, ομολογώ πως δύσκολα θα υπάρχουν καθημερινοί commuters που να κάνουν αυτή την απόσταση στο γερμανικό υγρό χειμώνα. Μιλάμε για δύο ώρες γεμάτες στην καλύτερη. Ωστόσο βλέπω αργότερα τη φράση '2 εκατομμύρια κατά μήκος της διαδρομής' και βλέπω μετά στο γουγλ έρθ ότι μιλάμε για μία πόλη με πυκνότητα προαστίων. Οπότε εάν θέλει κάποιος να κάνει μία απόσταση 10-20χλμ με μέση ταχύτητα 31 χαω δεν του είναι μεγάλη διαφορά να πάρει το ποδήλατο του και να πάει στη δουλειά του. Τζέρμανς ντου ίτ μπέτερ!
-
O στόχος δεν είναι να κάνεις τα 60 χλμ για να πας το πρωί και άλλα τόσα για να γυρίσεις από τη δουλειά σου σε καθημερινή βάδη. Αν όμως μένεις σε προάστιο θα πας εύκολα τα 5-10-15χλμ χωρίς να πρέπει να πάρεις αυτοκίνητο.
Και οι πιο γεροί όχι για δουλειά αλλά για βόλτα μπορεί να τον πάνε όλο το δρόμο. -
εγω, ειδικα τωρα το καλοκαιρι που εχει πολυ ζεστη και επισης λογω κινησης το παρκιν ειναι δυσευρετο, χρησιμοποιω για κοντινες αποστασεις ή για να παω στην θαλασσα για μπανιο το ποδηλατο!!! μονο το μεσημερι λογω ηλιου χρησιμοποιω το αυτοκινητο!
-
Περί απαγόρευσης των ποδηλάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας/αυτοκινητοδρόμους:
Ο χρήστης ΚΟΚ Άρθρο 29 Παράγραφος 1 έγραψε:
Στoυς αυτoκινητόδρoμoυς και στις oδoύς ταχείας κυκλoφoρίας, oι oπoίες διακρίνoνται από τις ειδικές πινακίδες σήμανσης και στις oδoύς εισόδoυ και εξόδoυ εξ αυτών, απαγoρεύεται η κυκλoφoρία πεζών, εφίππων, ζώων, πoδηλάτων, ζωηλάτων oχημάτων και γενικά oχημάτων τα oπoία δεν κινoύνται με κινητήρα, ως και μηχανoκίνητων oχημάτων τα oπoία εξ υπoλoγισμoύ ή εκ κατασκευής ή εξ άλλης αιτίας δεν μπoρoύν να αναπτύξoυν σε oριζόντια oδό ταχύτητα μεγαλύτερη των 50 χιλιoμέτρων την ώρα.Όπως βλέπετε, η απαγόρευση δεν αφορά μόνο τα ποδήλατα. Αφορά όλα τα μη-μηχανοκίνητα και τα μηχανοκίνητα με τελική ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 50χαώ. Μού φαίνεται απόλυτα λογικό από τη στιγμή που στους ίδιους δρόμους κινούνται οχήματα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.
-
Και σε ποιες από αυτές που αναφέρθηκαν έχουν ειδικές πινακίδες σήμανσης στις εισόδους τους;;;
-
Ως μέσο μεταφοράς όχι γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές για κάτι τέτοιο.
Επίσης φοβάμαι πως με το που θα το κλειδώσω σε δεντράκι - θα ενοχλώ τον παππού που θα θέλει δικαίως να περπατήσει στο πεζοδρόμιο. Αν το κλειδώσω σε κολώνα, ή πεζοδρόμια θα πιάνω ή χώρο στάθμευσης... Γενικότερα, το θέμα του parking με απασχολείΣαν hobby, κάνω πολλά off-road χιλιόμετρα 8-)
-
Ο χρήστης alexisp έγραψε:
Επίσης φοβάμαι πως με το που θα το κλειδώσω σε δεντράκι - θα ενοχλώ τον παππού που θα θέλει δικαίως να περπατήσει στο πεζοδρόμιο.Μην το φοβάσαι γιατί αλλιώς ο παππούς θα πεθάνει καρδιοαναπνευστικά που θα του προκαλέσεις με το ΙΧ σου.
Το κλείδωμα είναι πονεμένη ιστορία. Έχω πέταλο, περιμένω καλύτερο, αλλά για πολύωρα κλειδώματα το φοβάμαι...
-
Ο χρήστης travelman έγραψε:
Επίσης φοβάμαι πως με το που θα το κλειδώσω σε δεντράκι - θα ενοχλώ τον παππού που θα θέλει δικαίως να περπατήσει στο πεζοδρόμιο.
Μην το φοβάσαι γιατί αλλιώς ο παππούς θα πεθάνει καρδιοαναπνευστικά που θα του προκαλέσεις με το ΙΧ σου.
Το κλείδωμα είναι πονεμένη ιστορία. Έχω πέταλο, περιμένω καλύτερο, αλλά για πολύωρα κλειδώματα το φοβάμαι...
Δυστυχώς δεν υπαρχουν υποδομές. έχετε δει ποδηλατόδρομους;; Μη μιλήσω για την παιδεία του Έλληνα οδηγού ως προς το ποδήλατο...
-
Ο ξάδερφός μου ( ερασιτέχνης) με κουρσάκι είχε φάει κλήση επειδή είχε βγει σε αυτοκινητόδρομο πέρυσι.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
O στόχος δεν είναι να κάνεις τα 60 χλμ για να πας το πρωί και άλλα τόσα για να γυρίσεις από τη δουλειά σου σε καθημερινή βάδη. Αν όμως μένεις σε προάστιο θα πας εύκολα τα 5-10-15χλμ χωρίς να πρέπει να πάρεις αυτοκίνητο.
Και οι πιο γεροί όχι για δουλειά αλλά για βόλτα μπορεί να τον πάνε όλο το δρόμο.Αν είναι καλοσχεδιασμένος ο δρόμος και επιτρέπει να διατηρήσεις μια καλή μέση ταχύτητα πιστεύω πως ακόμα και αυτό είναι εφικτό. Στο εξωτερικό δεν είναι σπάνιο το commuting να έχει διάρκεια 2 ώρες. Μπορεί π.χ. να το κάνει κάποιος μέρα παρά μέρα ή π.χ. παρασκευές ή οπότε αισθάνεται ότι μπορεί.
Αν υπάρχει και ντούς στον χώρο εργασίας πρόβλημα ουδέν! -
Βασικά, κάνω απόσταση με το αυτοκίνητο γύρω στα 26 χλμ κάθε μέρα (συνολικά, πήγαινε-έλα) για τη δουλιά. Από άποψη φυσικής κατάστασης δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να καλύψω αυτή την απόσταση με το ποδήλατο. Ωστόσο έχω δύο σοβαρά θέμα που δεν με αφήνουν να το επιχειρήσω: α) ασφάλεια τον δρόμο, και β) ιδρώτας/βρωμιά
Για το μεν α), νομίζω δεν υπάρχει καμιά λύση. Είναι επικίνδυνο, το αποδέχεσαι και παίρνεις το ρίσκο.
Λείπουν οι υποδομές (δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμια, τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι στενά ή αποκλεισμένα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, διπλο/τριπλοπαρκαρισμένοι κόβουν την πορεία σου κάθε 30s κλπ.), καθώς και η ζωόδης συμπεριφορά και νοοτροπία των περισσοτερων ελλήνων οδηγών είναι πράγματα τα οποία βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο την σωματική σου ακεραιότητα. Ένα πολύ μικρό και αναίμακτο τρακάρισμα με αποτέλεσμα έναν σπασμενο προφυλακτήρα ή φανάρι θα μπορούσε να είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ πιο επικίνδυνο αν αντί για αυτοκίνητο είχε εμπλακεί ποδήλατο. Γενικά το βλέπω πολύ διστακτικά το όλο θέμα.Δεύτερο ζήτημα, όχι τόσο σημαντικό όσο το προηγούμενο, αλλά αρκετά σημαντικό, είναι η βρωμιά και ο ιδρώτας που επέρχεται από τη χρήση του ποδηλάτου. Και καλά η βρωμιά (νερά και λάσπες που σε πιτσιλίζουν στο δρόμο), αλλά με τον ιδρώτα πως την παλεύετε ρε παίδες? Και οκ αν ο προορισμός διαθέτει ντουζιέρα, αλλά δεν ξέρω πολλούς χώρους εργασίας να έχουν ντουζιέρα για τους εργαζομένους... Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ακόμα και με σορτσάκι και tshirt, είναι 100% σίγουρο ότι θα στάζεις ιδρώτα όταν φτάσεις στον προορισμό σου. Πως θα κάνεις το 8-ωρο σου μετά σ'αυτή την κατάσταση. Άσε, δε, αν χρειάζεται να έχεις πιο 'βαρύ' ή λιγότερο casual ντύσιμο (όχι κουστουμιές και τέτοια, αλλά και ένα τζιν με ένα σπορ πουκάμισο πάλι δεν βολεύει)...
Γενικά εσείς πως τα βολεύετε αυτά τα προβλήματα?
-
Περιπολία με…ποδήλατο!
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011, 07:07Με ποδήλατα εφοδιάστηκε η Δημοτική Αστυνομία Έδεσσας, σε μία προσπάθεια υιοθέτησης ενός φιλικότερου προς το περιβάλλον τρόπου μετακίνησης, ο οποίος είναι και οικονομικότερος. Η χρήση ποδηλάτου αναμένεται να δώσει ευελιξία στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους, ειδικά σε σημεία όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από το αυτοκίνητο.
«Είναι πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα για οικονομικές και οικολογικού χαρακτήρα μετακινήσεις εντός της πόλης. Το μέγεθος της πόλης μας είναι κατάλληλο για μετακίνηση με ποδήλατο και μακάρι το παράδειγμα της Δημοτικής Αστυνομίας να το ακολουθήσουν και οι κάτοικοι», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Γιώγας.
Πηγή: logospellas.gr
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011, 07:24
Χρησιμοποιήτε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς;