-
Παντως ,η αληθεια ειναι,οτι αν το καλοσκεφτω ποτε δεν εχω πει 'αν ειχα παραπανω δυναμη θα γινοταν το κακο'.Το αντιθετο αρκετες φορες.Οτι αν την ειχα θα ηταν λιγοτερο επικινδυνα τα πραγματα,η ευτυχως ειχα αρκετη δυναμη και τα πραγματα εξελιχθηκαν ομαλα.
Δηλαδη εδω που τα λεμε,πως γινεται με τη δυναμη να παθεις κατι,με τη φορα,ναι, μπορεις να παθεις κατι,η οποια μπορει να προερχεται και απο λιγη δυναμη. -
o kacey σε άλλο θέμα έγραψε:
lazarefa
Μονος σου ειπες οτι 1ον η ολη συμπεριφορα του 'επαγγελματια' πριν το ατυχημα, εδειχνε οτι προκειται περι μαλακα, και 2ον οτι πηγε να περασει απο καπου που δεν χωραγε.
Η διαφωνια μας εγκειται στο τι ειναι σφηνα και στο τι οχι. Οταν μιλαμε για κενα 15-20 μετρα, δεν νοειται σφηνα. Αμα εγω θελω να αλλαξω 10 φορες λωριδα μεσα σε 200 μετρα, για οποιονδηποτε λογο, ΑΛΛΑ το κανω
α) ελεγχοντας οτι εκει που θα μπω χωραω εγω και αλλα 3-4 αυτοκινητα
β) δεν θα κοψω κανεναν*
γ) δεν θα τρομαξω κανεναν ειδοποιωντας με φλας
δ) το μεγεθος του κενου και η σχετικη μου ταχυτητα μου επιτρεπει και να φρεναρω αμα χρειαστει χωρις να καρφωθει ο απο πισω πανω μου ή να χρειαστει να καβαλησει το φρενοτοτε θα το κανω, και μαλιστα οσες φορες θελω. Ο αριθμος των αλλαγων λωριδας απο μονος του δεν μου λεει τιποτα εμενα, αν μπορω χωρις να γινομαι επικινδυνος να αλλαζω ΣΥΝΕΧΕΙΑ λωριδα και να περναω απο αυτα τα κενα που αφηνουν οσοι απλα τσουλανε σαν προβατα ο ενας πισω απο τον αλλον στον δρομο, θα το κανω.
*οταν βεβαια μερικοι μου λενε οτι σε 15 μετρα (μηκος μικρου πουλμαν...) κενο δεν πρεπει να μπω επειδη ετσι κρινουν εκεινοι και οτι αυτο συνιστα παρακωλυση κυκλοφοριας, τοτε απλα γελαω και τους αγνοω...
Ο ΚΟΚ -τον οποίο ξέρουμε απ' έξω όταν μας συμφέρει- στο άρθρο 17 παρ. 9 γράφει:
Αν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε τα οχήματα να καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και κινούνται με την ταχύτητα του προπορεύομενου αυτών οχήματος -τα κατά kacey πρόβατα-, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνο προκειμένου το όχημα να στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει.
Μα γι' αυτό κάνουν τις 'αλλαγές λωρίδας' βρε κουτά πρόβατα, θέλουν να σταθμεύσουν
Στη δε παράγραφο 8β του άρθρου 17 ο 'φίλος μας' ο ΚΟΚ -που τον επικαλούμαστε κατά το δοκούν και τον ερμηνεύουμε ανάλογα με τη φορά του ανέμου- γράφει χαρακτηριστικά:
Στην περίπτωση αυτή (προσπέρασμα σε δρόμους με 2 ή τρεις λωρίδες και διαγράμμιση) αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται ΜΟΝΟ εφόσον ΔΕΝ προκαλείται κίνδυνος ή ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ της κυκλοφορίας και δίνεται έγκαιρα προειδοποίηση σύμφωνα με το αρ. 21 παρ. 2 του παρόντος κώδικα.
Τι λέτε ρε πρόβατα που παρακωλύω την κυκλοφορία και προκαλώ κίνδυνο όταν μπαίνω ανάμεσα στα 15 μέτρα, -δηλαδή αμέσως τα 15 γίνονται... 5- ΕΓΩ θα πηγαίνω πιο γρήγορα επειδή ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ
να αναφέρουμε τι λέει και το άρθρο 21;
Ναι μ'εκνευρίζει πάρα πολύ η κίνηση, ναι δεν μπορώ να σέρνομαι στον Κηφισσό ή όπου αλλού, αλλά ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΣΗ.
Γελάσαμε και σήμερα
-
Δεν κατόρθωσα να διαβάσω όλα τα posts του θέματος μιας και είναι πολλά, αλλά θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεση μου στο γενικότερο πνεύμα των απόψεων που διέκρινα, εάν κατάλαβα σωστά. Η πιο πολλές απόψεις συγκλίνουν σε αυτό που λέει ο φίλος παραπάνω:
Ο χρήστης King Alexander έγραψε:
Δεν τίθεται καν λόγος. Ένα αυτοκίνητο με παραπάνω ίππους μπορεί να σε γλυτώσει από πολύ άσχημες και απρόβλεπτες καταστάσεις, γιατί η δύναμη θα είναι εκεί όταν την χρειαστείς.Η παραπάνω άποψη δίνει την εικόνα του στοιχείου ενεργητικής ασφάλειας στην ιπποδύναμη, που είναι κάτι που δεν το δέχομαι με τίποτα. Να μου πεί κάποιος για το ABS που θα σε σώσει σε απότομο φρενάρισμα στην βροχή, μάλιστα. Να μου πεί κάποιος άλλος για το ESP ή που θα σε σώσει σε περίπτωση που δεν υπολογίσεις σωστά μία στροφή, μάλιστα. Δηλαδή, πράγματα που έχουν σχέση με τη δύναμη που έχει ένα αμάξι να σταματάει και τη δυνατότητα του να μην χάνει την πορεία του, και όχι με τη δύναμη που το βοηθάει να επιταχύνει!
Και συνεχίζοντας, θέλω να πώ ότι δεν παίζει ρόλο στην ασφάλεια η ιπποδύναμη, αλλά η ΓΝΩΣΗ αυτής, όπως και των γενικότερων δυνατοτήτων του αμαξιού. Γιατί, κάποιος που ξέρει το αμάξι του, προσαρμόζει τις προσπεράσεις στο αμάξι του, και όχι το αμάξι του στις προσπεράσεις.
Βεβαίως υπάρχουν και απρόσμενες καταστάσεις. Αλλά κατά την γνώμη μου συμβαίνουν στην συντριπτική πλειοψηφία είτε απο οδηγούς δυνατών αμαξιών που το παίζουν ιππότες της ασφάλτου, ειτε απο οδηγούς λιγότερο δυνατών αμαξιών, που θα θέλανε να είναι ιππότες της ασφάλτου. Άρα, στην κατάσταση αυτή συντελέι ο παράγοντας γνώση που ανέφερα παραπάνω.
Αλλά αλήθεια, ακόμα και όταν κάποιος κινδυνος προκύψει πάνω σε προσπέραση, πόσες φορές η λύση βασίζεται στην επιτάχυνση αμαξιού πολλών αλόγων και όχι απλά σε ένα απότομο ελιγμό ή επιβράδυνση?
-
Ο χρήστης GrMikeD έγραψε:
Αλλά αλήθεια, ακόμα και όταν κάποιος κινδυνος προκύψει πάνω σε προσπέραση, πόσες φορές η λύση βασίζεται στην επιτάχυνση αμαξιού πολλών αλόγων και όχι απλά σε ένα απότομο ελιγμό ή επιβράδυνση?Καλημέρα πρώτα απ' όλα.
Έχεις 80 ψωριάρικα, πλην όμως τίμια αλογάκια στο ford fiesta σου, οκ; Σε ένα δρόμο με ωραιότατη ορατότητα, έχεις μπροστά σου 2 νταλίκες που πηγαίνουν με 60 και σαν κλασσικοί Έλληνες δεν αφήνουν απόσταση ανάμεσά τους ώστε να χωρίσεις την προσπέραση σε 2. Βρέχει και το σπρέι του μπροστινού σου (που για μία ακόμα φορά ως κλασσικός Έλληνας δεν έχει λασπωτήρες) σε κάνει να μη βλέπεις ούτε τους υαλοκαθαριστήρες σου. Παρόλα αυτά, ΒΛΕΠΕΙΣ ότι από απέναντι έχεις περιθώριο να περάσεις, ενώ μερικά χιλιόμετρα παρακάτω ξεκινάνε οι στροφές και εκμηδενίζεται η κάθε πιθανότητά σου να απαλλαγείς απ' τις νταλίκες, για τα επόμενα 30 χιλιόμετρα. Α, και για κάποιο λόγο βιάζεσαι να φτάσεις στον προορισμό σου. Βγάζεις φλας λοιπόν, κάνεις σινιάλο και βγαίνεις αριστερά και ξεκινάς την προσπέραση με τα 80 μουλάρια σου... Το πρώτο ζώον της υπόθεσης, ο από πίσω σου, αποφασίζει να κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με εσένα, ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια στιγμή με εσένα. Τον βλέπεις στον καθρέπτη σου που έχει κολλήσει στον προφυλακτήρα σου. Καθώς ταΐζεις τα μουλάρια του fiesta για να τελειώσει το μαρτύριο όσο γίνεται γρηγορότερα, τρελαμένος με 5-άρα BMW πλακώνεται στις απανωτές προσπεράσεις απ' το αντίθετο ρεύμα και ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΟΥ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ. Έλα όμως που πίσω σου είναι το ζώο νούμερο 1, άρα το φρενάρισμα το ξεχνάμε, από απέναντι έρχεται το ζώο νούμερο δύο, τα ζώα νούμερο τρία και τέσσερα (οι νταλίκες) ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΝΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΧΩΡΟ και εσύ κατεβάζεις δεύτερη από τρίτη, σε μια ελπίδα να προλάβεις να προσπεράσεις πριν σε βρει η BMW. Όμως η 2η τελειώνει γρήγορα και σε αφήνει στον κόφτη με 100 χιλιόμετρα, καρφωτή 3η, γεμίζεις και προλαβαίνεις ΟΡΙΑΚΑ (αφού βέβαια έκλεισες το air condition και κάθε άλλη περιττή κατανάλωση ισχύος, για να ξυπνήσει ο 1.4 duratec) εσύ και το ζώο νούμερο 1 να επιστρέψετε στο ρεύμα σας, μπροστά απ' τις 2 νταλίκες, πριν ο Χάρος με τη BMW σας στείλει να συναντήσετε το Δημιουργό σας.
Και ενώ σταματάς στο πλάι για να ηρεμήσεις, σε περνάνε ξανά οι 2 νταλίκες (τα 30 χιλιόμετρα που λέγαμε έρχονται μπροστά μας) και σκέφτεσαι τι θα γινόταν αν είχες το 1.25 fiesta με τα 60-πόσα άλογα... Αλλά σκέφτεσαι και ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν θα γινόταν, αν είχες το 1.6 με τα 101 άλογα...
Τι λες, υπάρχουν περιπτώσεις που η απλή, ωμή ιπποδύναμη σε βγάζει από μία δύσκολη θέση;
Δεν είναι ανόητοι κοντράκηδες όσοι προτιμούν ένα δυνατό αμάξι!
-
Ξανά από την αρχή. Δεν έχουν μεγάλες διαφορές τα αυτοκίνητα, ένα οικογενειακό με 100-120 άλογα είναι αξιοπρεπές και αρκεί για να προσπεράσεις. Μη συγκρίνεις απαράδεκτα αυτοκίνητα με αναιμικούς κινητήρες.
Για να προσπεράσεις μια νταλίκα με ένα τέτοιο αμάξι χρειάζονται 160 μέτρα, με ένα πολύ γρήγορο αμάξι 130 μέτρα. Η διαφορά των 30 μέτρων (περίπου 20%) είναι αρκετή για να νιώσεις την διαφορά στην επιτάχυνση αλλά πολύ μικρή γιατί δεν μπορείς να την υπολογίσεις πριν αρχίσεις το προσπέρασμα. Πως μπορείς να υπολογίσεις με τέτοια ακρίβεια την απόσταση και ταχύτητα του απέναντι.
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΣΗ.+1
Οι δρόμοι είναι δημόσιοι και τους χρησιμοποιούν πολλοί. Μόνο αν κάποιος είναι τυχερός (πολύ τυχερός) και πετύχει δρόμο χωρίς κίνηση.
-
Ο χρήστης GrMikeD έγραψε:
Η παραπάνω άποψη δίνει την εικόνα του στοιχείου ενεργητικής ασφάλειας στην ιπποδύναμη, που είναι κάτι που δεν το δέχομαι με τίποτα. Να μου πεί κάποιος για το ABS που θα σε σώσει σε απότομο φρενάρισμα στην βροχή, μάλιστα. Να μου πεί κάποιος άλλος για το ESP ή που θα σε σώσει σε περίπτωση που δεν υπολογίσεις σωστά μία στροφή, μάλιστα. Δηλαδή, πράγματα που έχουν σχέση με τη δύναμη που έχει ένα αμάξι να σταματάει και τη δυνατότητα του να μην χάνει την πορεία του, και όχι με τη δύναμη που το βοηθάει να επιταχύνει!H ασφάλεια ενώς αυτοκινήτου δεν καθορίζεται μόνο από την ικανότητα του να σταματήσει ή να κρατήσει την πορεία του.
Νομίζω ότι το παράδειγμα του Fiesta είναι χαρακτηριστικό.Και συνεχίζοντας, θέλω να πώ ότι δεν παίζει ρόλο στην ασφάλεια η ιπποδύναμη, αλλά η ΓΝΩΣΗ αυτής, όπως και των γενικότερων δυνατοτήτων του αμαξιού. Γιατί, κάποιος που ξέρει το αμάξι του, προσαρμόζει τις προσπεράσεις στο αμάξι του, και όχι το αμάξι του στις προσπεράσεις.
Βεβαίως υπάρχουν και απρόσμενες καταστάσεις. Αλλά κατά την γνώμη μου συμβαίνουν στην συντριπτική πλειοψηφία είτε απο οδηγούς δυνατών αμαξιών που το παίζουν ιππότες της ασφάλτου, ειτε απο οδηγούς λιγότερο δυνατών αμαξιών, που θα θέλανε να είναι ιππότες της ασφάλτου. Άρα, στην κατάσταση αυτή συντελέι ο παράγοντας γνώση που ανέφερα παραπάνω.Αλλά αλήθεια, ακόμα και όταν κάποιος κινδυνος προκύψει πάνω σε προσπέραση, πόσες φορές η λύση βασίζεται στην επιτάχυνση αμαξιού πολλών αλόγων και όχι απλά σε ένα απότομο ελιγμό ή επιβράδυνση?
Η γνώση είναι βασική ότι αμάξι και αν έχεις, όπως και η αυτοσυγκράτηση ή και η λογική.
Βέβαια διαπστώνουμε ότι έλλειψη των παραπάνω παρουσιάζεται σε οδηγούς ανεξαρτήτως του αυτοκινήτου που κατέχουν και της ιπποδύναμης του.Για το τελευταίο που ρωτάς νομίζω ότι το παράδειγμα του fiesta πάλι θα σε καλύψει αφού καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις που μπορεί να σου τύχουν.
Ούτε το φρενάρισμα είναι εφικτό όταν από πίσω σου έχεις άλλους 2-3 που προσπερνάνε μαζί με σένα, ούτε ο ελιγμός αφού όταν δεν υπάρχει χώρος ανάμεσα στα φορτηγά..Η αποφυγή του οποιουδήποτε κινδύνου λοιπόν επέρχεται με την ταχύτατη ολοκλήρωση της προσπέρασης.
Άρα όσο λιγότερο χρόνο διαρκέσει αυτή τόσο λιγότερο εκτίθεσαι και εσύ σε αυτόν. -
Κι όμως τα άλογα προσφέρουν... ηρεμία
Με τα μισά που είχα πριν -στο γρήγορο για την κατηγορία του Fabia- ήμουν αρκετά πιο νευρικός -όχι δεν μεγάλωσα -
Ο λόγος προφανής, πήγαινα με κάποια ταχύτητα εθνική, τσουπ έμπαινε κάποιος μπροστά ή έβρισκα άλλον στην αριστερή, μειωνόταν η ταχύτητα, άντε πάλι επιτάχυνση για να ανακτήσω την προηγούμενη ταχύτητα, νεύρα, βρίσιμο, καντήλια.
Τώρα και να με κόψει κάποιος, οκ δεν θα πω κι ευχαριστώ, αλλά δεν έγινε και κάτι, γκάζι από τα 100-120 με... 6η και σε dt η προηγούμενη ταχύτητα.
Αντίστοιχα και σε επαρχιακό με στοφές, κανένα άγχος για προσπέρασμα, ούτε θα εκβιάσω, ούτε θα κολλήσω προφυλακτήρα για να μη χάσω εκατοστό από την προσπέραση στο αντίθετο.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω αν είναι πιο ασφαλής η χωρίς άγχος και νεύρα οδήγηση
μήπως να ξαναπάει αυτοκίνηση; ε φανταστικέ μοντ;
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Κι όμως τα άλογα προσφέρουν... ηρεμία
...
Τώρα και να με κόψει κάποιος, οκ δεν θα πω κι ευχαριστώ, αλλά δεν έγινε και κάτι, γκάζι από τα 100-120 με... 6η και σε dt η προηγούμενη ταχύτητα.Αντίστοιχα και σε επαρχιακό με στοφές, κανένα άγχος για προσπέρασμα, ούτε θα εκβιάσω, ούτε θα κολλήσω προφυλακτήρα για να μη χάσω εκατοστό από την προσπέραση στο αντίθετο.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω αν είναι πιο ασφαλής η χωρίς άγχος και νεύρα οδήγηση
Ο κύριος λόγος για να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο με πολλά άλογα. Επίσης και ο λόγος που πολλοί επιλέγουν πετρελαιοκίνητα γιατί δεν χρειάζεται να κατεβάσεις ταχύτητα, υπάρχει άφθονη ροπή.
Το Golf με τα 140 άλογα είναι ένα τέτοιο αυτοκίνητο μικρό και ευχάριστο (για πολλούς) στην οδήγηση με ροπή από τις 1.500 στροφές. Εγώ όταν πηγαίνω σιγά δεν με ενδιαφέρει αυτή η ροπή, έτσι κι αλλιώς πηγαίνω σιγά - όταν θέλω δύναμη στο κινητήρα δεν με ενδιαφέρει αν είναι ψηλά. Τα πετρελαιοκίνητα και οι ροπές για τους άλλους.
-
Μιας και περί ιπποδύναμης κι ασφάλειας ο λόγος, ας μη ξεχνάμε και τον παράγοντα βάρος που έχει αυξηθεί υπερβολικά θα τολμούσα να πω με συνέπεια ακόμα και 100+ ίπποι για ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο να μην είναι αρκετοί για 100% ασφαλή οδήγηση (προσπεράσματα-επιταχύνσεις) δεδομένων των 1200-1350 κιλών αμαξώματος. Καμιά σχέση οι 100 ίπποι του 1990-1995 πχ (στα αυτοκίνητα εκείνης της εποχής, και με τους δρόμους εκείνης της εποχής) με τους αντίστοιχους του σήμερα, όπου και τα αυτοκίνητα έχουν βαρύνει αλλά κι όλοι μα όλοι κυκλοφορούν ιχ με αποτέλεσμα πολύ συχνή πυκνή ροή κυκλοφορίας σε εθνικές οδούς κι επαρχιακούς δρόμους. Συγκρίνετε κάτι απλό. Το προηγούμενο αυτοκίνητό μου, το Renault Clio II 1.2 16V με 76HP και 930 κιλά απόβαρο με το νέο Clio 1.2 16V των 1100+ κιλών... Το πρηγούμενο πήγαινε αρκετά καλά με 1 ή 2 άτομα για την κατηγορία του. Με τα επιπλέον περίπου 180 κιλά αμαξώματος απλά με αυτόν τον κινητήρα πιστεύω πως είναι πλέον λάθος να αγοράσει κανείς αυτό το αυτοκίνητο (λόγω μειωμένης ενεργητικής ασφάλειας). Αντίστοιχα ισχύουν για το σύνολο σχεδόν των νέων μοντέλων. Ας μη πάμε δε σε δεδομένα προ 10-15 ετών όπου οι συγκρίσεις είναι τραγικές. (πχ Golf II με Golf V, Kadett με τελευταίο Astra κοκ). Ξαναλέω, για μένα οι αυξημένες επιδόσεις (ονομαστικά) είναι προαπαιτούμενο σε ένα αμάξι του σήμερα όχι για να κάνουμε το ραλίστα αλλά για να μπορούμε απλά σε ταξίδι να κρατάμε μια μέση αξιοπρεπή ταχύτητα χωρίς να ζορίζουμε τα μοτέρ (πχ 140χαω με 3 άτομα και αποσκευές χωρίς κατεβάσματα σχέσεων κάθε τρεις και λίγο) και αντίστοιχα να μπορούμε να προσπερνάμε όταν απαιτείται χωρίς επίκληση στο θεό και στην τύχη μας αλλά εκμεταλλευόμενοι τα αποθέματα ισχύος-ροπής του κινητήρα κι έστω το κατέβασμα 1 (όχι περισσοτέρων) σχέσης στο σασμάν. Υπ αυτή την έννοια προσωπικά δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στις καμπύλες ροπής των κατασκευαστών και στο κατά πόσο αυτές απλώνονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος στροφών (μια ικανοποιητική τιμή τους). Πιστεύω (εγώ και πολλοί άλλοι) πως ιδανικοί για τέτοιο μοτίβο οδήγησης (ασφαλούς κατ εμέ) είναι οι σύγχρονοι κινητήρες ντίζελ. Μακάρι αφενός να απελευθερωνόταν η χρήση τους κι αφετέρου να μην υπήρχε τόσο ευρεία νοθεία του ντίζελ στα πρατήρια ώστε να τους χρησιμοποιούσαμε άφοβα...
-
Τι να το κάνεις το bungee jumping,τo sky diving ,τo scuba diving δίπλα σε καρχαρίες, τα Μέγαρα , τις Σέρρες, πάρε ένα matiz και βγές στον ανοιχτό δρόμο. Εκεί θα νιώσεις την αδρεναλίνη να σε κατακλύει όταν έχεις μπροστά σου νταλίκα και πίσω σου, στο ένα μέτρο ,τρελαμένους βλαχοdeutsch έτοιμους να περάσουν από πάνω σου .
-
Έχει βλαχοντόιτς εκεί στη Ν.Ζηλανδία;
-
Με το βάρος να αυξάνεται στα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν θέλουμε μόνο παραπάνω ιπποδύναμη αλλά και παραπάνω ροπή. Άρα τούρμπο ή κυβικά ή ντίζελ. Διαλέχτε!
Όπως πάμε το νέο Matiz θα βγαίνει 2λιτρο...
-
Συμφωνώ με lazarefa, lkar, leonp!
Για μένα η χρυσή τομή για τα μεσαία αμαξώματα 1200 και 1300 κιλών είναι οι 150 ίπποι, όπως έγραψε και ένας φίλος στις προηγούμενες σελίδες. Τα περισσότερα άλογα (>150) δεν νομίζω ότι θα τα χρειαστούμε σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και φορτωμένοι. Ίσα ίσα νομίζω ότι μερικές φορές μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν, σε πρόσφυση. Προς Θεού, δεν πιστεύω ότι είναι μόνο για κόντρες στα φανάρια και σε ανοιχτές οδούς, αλλά νομίζω ότι περισσότερα από 150 άλογα θα έδινα μόνο σε ανθρώπους που την οδήγηση την κυνηγάνε πολύ.
Για τα πιο μικρά (π.χ. σουπερμίνι νέας γενιάς) νομίζω ότι οι 120-130 είναι υπερ-υπερ-αρκετοί για το 95% των περιπτώσεων.
Επίσης, προτιμάω περισσότερο τη ροπή και άρα το τούρμπο ή την πετρελαιοκίνηση όταν η οδήγηση είναι απλή...αν όμως θέλω να στρίψω, ατμοσφαιρικό και ας έχει και 70 άλογα...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ξανά από την αρχή. Δεν έχουν μεγάλες διαφορές τα αυτοκίνητα, ένα οικογενειακό με 100-120 άλογα είναι αξιοπρεπές και αρκεί για να προσπεράσεις. Μη συγκρίνεις απαράδεκτα αυτοκίνητα με αναιμικούς κινητήρες.Για να προσπεράσεις μια νταλίκα με ένα τέτοιο αμάξι χρειάζονται 160 μέτρα, με ένα πολύ γρήγορο αμάξι 130 μέτρα. Η διαφορά των 30 μέτρων (περίπου 20%) είναι αρκετή για να νιώσεις την διαφορά στην επιτάχυνση αλλά πολύ μικρή γιατί δεν μπορείς να την υπολογίσεις πριν αρχίσεις το προσπέρασμα. Πως μπορείς να υπολογίσεις με τέτοια ακρίβεια την απόσταση και ταχύτητα του απέναντι.
Ένα οικογενειακό με 100 άλογα, focus sedan για παράδειγμα, 1250 κιλά + 150 κιλά 2 επιβάτες (και λίγα βάζω) 1400 κιλά.........να τα κινήσουν 100 ολόκληρα άλογα, απλά επικύνδηνο!
30 μέτρα πάνω σε προσπέραση ξέρεις τι είναι?Δεν λέμε να υπολογίσεις σε τέτοια προσπέραση την απόσταση με τον απέναντι, αν πηγαίνει κάποιος να προσπεράσει 2 νταλίκες λύνοντας εξίσωση.........είναι απλά εγκληματίας.....ή μαθηματικός!
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Ξανά από την αρχή. Δεν έχουν μεγάλες διαφορές τα αυτοκίνητα, ένα οικογενειακό με 100-120 άλογα είναι αξιοπρεπές και αρκεί για να προσπεράσεις. Μη συγκρίνεις απαράδεκτα αυτοκίνητα με αναιμικούς κινητήρες.
Για να προσπεράσεις μια νταλίκα με ένα τέτοιο αμάξι χρειάζονται 160 μέτρα, με ένα πολύ γρήγορο αμάξι 130 μέτρα. Η διαφορά των 30 μέτρων (περίπου 20%) είναι αρκετή για να νιώσεις την διαφορά στην επιτάχυνση αλλά πολύ μικρή γιατί δεν μπορείς να την υπολογίσεις πριν αρχίσεις το προσπέρασμα. Πως μπορείς να υπολογίσεις με τέτοια ακρίβεια την απόσταση και ταχύτητα του απέναντι.
Ένα οικογενειακό με 100 άλογα, focus sedan για παράδειγμα, 1250 κιλά + 150 κιλά 2 επιβάτες (και λίγα βάζω) 1400 κιλά.........να τα κινήσουν 100 ολόκληρα άλογα, απλά επικύνδηνο!
30 μέτρα πάνω σε προσπέραση ξέρεις τι είναι?Δεν λέμε να υπολογίσεις σε τέτοια προσπέραση την απόσταση με τον απέναντι, αν πηγαίνει κάποιος να προσπεράσει 2 νταλίκες λύνοντας εξίσωση.........είναι απλά εγκληματίας.....ή μαθηματικός!
Εσύ όταν βγαίνεις να προσπεράσεις δεν υπολογίζεις αν σε παίρνει ή όχι;
Τα 30 μέτρα που έχουν διαφορά το Focus 1.6 με το Golf GT στη προσπέραση της νταλίκας είναι ένα μικρό λάθος στον υπολογισμό της ταχύτητας του απέναντι κατά 15 χαω (υποτίθεται την απόσταση την υπολόγισες ακριβώς από τις κολώνες φωτισμού ή κάτι τέτοιο).
Αν βασίζεσαι στο κινητήρα να σε σώσει σε οριακές προσπεράσεις θα τρακάρεις σίγουρα. Το λάθος στον υπολογισμό της απόστασης του απέναντι και της ταχύτητάς του είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 30 μέτρα λιγότερο που χρειάζεται για τη προσπέραση.
Αυτό που σου προσφέρει το δυνατό αυτοκίνητο είναι η ηρεμία στη προσπέραση (όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Δεν χρειάζεται να κατεβάσεις 2 σχέσεις και να δουλεύεις το κινητήρα στο όριο.
-
Καλά τα 150 άλογα αλλά πρέπει να υπάρξει η χρυσή τομή από τον κατασκευαστή στο τομέα της κατανάλωσης αλλά και του κόστους αγοράς και συντήρησης.
Για αυτό σου δίνουν ατμοσφαιρικό 1600άρι με 110-115 άλογα. Οποιος ζητήσει το κάτι παραπάνω...diesel.
ΥΓ μην μου πείτε για GT 140 και 20k. Λογικά θα καίει περισσότερο όταν το πιέζεις και σίγουρα θα κοστίζει περισσότερο στην συντήρηση.
ΥΓ2 το Astra 1.6 του 1991 ζυγίζει 1016kg. To Αstra 1.6 του 2004 ζυγίζει 1265kg. Διαφορά 13 ετών και 249kg.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Καλά τα 150 άλογα αλλά πρέπει να υπάρξει η χρυσή τομή από τον κατασκευαστή στο τομέα της κατανάλωσης αλλά και του κόστους αγοράς και συντήρησης.Για αυτό σου δίνουν ατμοσφαιρικό 1600άρι με 110-115 άλογα. Οποιος ζητήσει το κάτι παραπάνω...diesel.
Ναι, εμείς το πιάνουμε καθαρά οδηγικά το θέμα...με την υπόθεση ότι δεν μας αγγίζει το οικονομικό. Επίσης, εγώ από τη μεριά μου, όταν μιλάω για 150 και 125 ίππους πρέπει να κάνω σαφές ότι μιλάω για τις ελληνικές οδικές συνθήκες...
-
' Αν βασίζεσαι στο κινητήρα να σε σώσει σε οριακές προσπεράσεις θα τρακάρεις σίγουρα.'
To ζητούμενο με την παραπάνω ισχύ και ροπή έγκειται στο να είναι πλέον μη οριακές οι (δεδομένες) προσπεράσεις σου.
Τουτέστιν, να προσπερνάς ασφαλέστερα και όχι περισσότερο.Και περισσότερο γίνεται, αρκεί να μη παραγίνεται, ξοδεύοντας στην 'ποσότητα' όλο το διαθέσιμο γινόμενο 'ποσότηταςΧασφάλειας' προσπεράσματος που σου δίνει η επιπλέον ισχύς και ροπή.
Είναι θέμα οδικής και ευρύτερης αγωγής να καταλαβαίνει κανείς ότι και με 480 ίππους και 63 κιλά ροπής κάτω απ' το ποδάρι του, χρειάζεται κάποια μέτρα με ορατότητα για να προσπεράσει, τα οποία δεν υπάρχουν πάντα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Εσύ όταν βγαίνεις να προσπεράσεις δεν υπολογίζεις αν σε παίρνει ή όχι;
Τα 30 μέτρα που έχουν διαφορά το Focus 1.6 με το Golf GT στη προσπέραση της νταλίκας είναι ένα μικρό λάθος στον υπολογισμό της ταχύτητας του απέναντι κατά 15 χαω (υποτίθεται την απόσταση την υπολόγισες ακριβώς από τις κολώνες φωτισμού ή κάτι τέτοιο).
Αν βασίζεσαι στο κινητήρα να σε σώσει σε οριακές προσπεράσεις θα τρακάρεις σίγουρα. Το λάθος στον υπολογισμό της απόστασης του απέναντι και της ταχύτητάς του είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 30 μέτρα λιγότερο που χρειάζεται για τη προσπέραση.
Αυτό που σου προσφέρει το δυνατό αυτοκίνητο είναι η ηρεμία στη προσπέραση (όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Δεν χρειάζεται να κατεβάσεις 2 σχέσεις και να δουλεύεις το κινητήρα στο όριο.
Αν νομίζεις ότι πάνω σε προσπέραση απόστασης 2 νταλίκες τα 30 μέτρα είναι λίγο, πάω πάσο! Επίσης όχι δεν υπολογίζω όταν βγαίνω για προσπέραση, γιατί προσπερνάω όταν είναι οφθαλμοφανές ότι περνάω με άνεση!
Ηρεμία σου προσφέρει σίγουρα η δύναμη, αρκεί να μην είναι καβαλημένος αυτός που την έχει και προσπερνάει παντού και πάντρα, λες και διακτινίζεται!
Συζήτηση περί ασφαλούς προσπέρασης και ίππων...