-
η βοηθος μου στη δουλεια εκανε επεμβαση σχετικη πριν ενα χρονο αλλα ολο τις ιδιες βλακειες κανει και ολο μου λεει 'σορρυ δεν το ειδα'.
Μαλλον απετυχε το λεισερ και εχασε τα λεφτα της. -
Νομίζω ότι δεν υπάρχει αρκετός έλεγχος στο τι θα συμβεί στο μάτι μετά από επέμβαση με λέιζερ, δηλαδή αν θα είσαι στο μηδέν ή πόσο παραπέρα. Περίπου ό,τι κάτσει...
Η εμφάνιση πρεσβυωπίας δεν νομίζω να αποτελεί προνόμιο των χειρουργημένων.... αν κάποιος ξέρει αν υπάρχει αυξημένη συχνότητα ας μας το πει.
Και εσείς που νομίζετε ότι με την επέμβαση απαλλαγήκατε από τα γυαλιά περιμένετε λίγα χρόνια... Αυτός ήταν και ένας λόγος που τελικά δεν έκανα επέμβαση, ότι δύσκολα δε θα ξαναμπλέξω με γυαλιά. Μου φάνηκε αστείο που πρόσφατα είδα φίλο μου που πάντα έβλεπε άριστα, να φοράει γυαλάκι διαβάσματος! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Νομίζω ότι δεν υπάρχει αρκετός έλεγχος στο τι θα συμβεί στο μάτι μετά από επέμβαση με λέιζερ, δηλαδή αν θα είσαι στο μηδέν ή πόσο παραπέρα. Περίπου ό,τι κάτσει...
Η εμφάνιση πρεσβυωπίας δεν νομίζω να αποτελεί προνόμιο των χειρουργημένων.... αν κάποιος ξέρει αν υπάρχει αυξημένη συχνότητα ας μας το πει.
Και εσείς που νομίζετε ότι με την επέμβαση απαλλαγήκατε από τα γυαλιά περιμένετε λίγα χρόνια... Αυτός ήταν και ένας λόγος που τελικά δεν έκανα επέμβαση, ότι δύσκολα δε θα ξαναμπλέξω με γυαλιά. Μου φάνηκε αστείο που πρόσφατα είδα φίλο μου που πάντα έβλεπε άριστα, να φοράει γυαλάκι διαβάσματος!Χωρις να ειμαι ειδικος, ηλογικη μυωπιας πρεσβυωπιας ειναι κατι σαν διελκυστινδα. Ετσι τουλαχιστον το καταλαβα απο το γιατρο. Στη φαση λοιπον που ειχα 6.5 βαθμους μυωπια στα 39 μου, αν δεν εκανα κατι, η πρεσβυωπια θα ηταν πια εμφανης στα ας πουμε 47 μου. διορθωνοντας τη μυωπια, τραβηξα και την πρεσβυωπια προς τα εμενα, και τα πραγματα 2 χρονια μετα ηδη ειναι διαφορετικα οποτε προβλεπω γυαλια στα 43 το πολυ. Πολυ χονδροειδης περιγραφη αλλα ετσι το αντιληφθηκα.
onyx, ποσων ετων, ποση μυωπια αν επιτρεπεται? -
Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λες ότι τράβηξες την πρεσβυωπία να σου έρθει σε νεότερη ηλικία.
Γενικά με την πρεσβυωπία δεν μπορείς να ξέρεις αν θα την αποκτήσεις, πότε και πόσο ισχυρά θα σε χτυπήσει! Νομίζω όμως ότι από τα 38 μέχρι τα 45 είναι οι συνήθεις ηλικίες γνωριμίας με το κακό!
Σπαστικό λοιπόν να κάνεις χειρουργείο και μετά πάλι γυαλιά. Αν είναι μένεις με γυαλιά ή με φακούς. Πάντως μου λένε ότι τα σύγχρονα πολυεστιακά γυαλιά είναι πάρα πολύ καλά ενώ υπάρχουν και πολυεστιακοί φακοί.Μυωπία διαθέτω κάμποση γύρω στο 5-6 αλλά διαθέτω και αστιγματισμό γύρω στο 0,5-2 που περιπλέκει τα πράματα.
Ηλικία δεν την κρύβω, τη λέω σε άτομα αλλά όχι στο φόρουμ.... (κοινώς αν πραγματικά σε νοιάζει και με ρωτήσεις ιδιωτικά θα στην πω) -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λες ότι τράβηξες την πρεσβυωπία να σου έρθει σε νεότερη ηλικία.
Γενικά με την πρεσβυωπία δεν μπορείς να ξέρεις αν θα την αποκτήσεις, πότε και πόσο ισχυρά θα σε χτυπήσει! Νομίζω όμως ότι από τα 38 μέχρι τα 45 είναι οι συνήθεις ηλικίες γνωριμίας με το κακό!
Σπαστικό λοιπόν να κάνεις χειρουργείο και μετά πάλι γυαλιά. Αν είναι μένεις με γυαλιά ή με φακούς. Πάντως μου λένε ότι τα σύγχρονα πολυεστιακά γυαλιά είναι πάρα πολύ καλά ενώ υπάρχουν και πολυεστιακοί φακοί.Μυωπία διαθέτω κάμποση γύρω στο 5-6 αλλά διαθέτω και αστιγματισμό γύρω στο 0,5-2 που περιπλέκει τα πράματα.
Ηλικία δεν την κρύβω, τη λέω σε άτομα αλλά όχι στο φόρουμ.... (κοινώς αν πραγματικά σε νοιάζει και με ρωτήσεις ιδιωτικά θα στην πω)εστειλα πμ
-
Αν καποιος ασθενης ειναι 38+ χρονων,ειναι πολυ κοντα στο να αναπτυξει πρεσβυωπια εφοσον ειναι εμμετρωπας.Αν εχει μυωπια θα αργησει παραπανω.Οι μυωπες αλλωστε δε βλεπουν καλα μακρυα.Κοντα βλεπουν ικανοποιητικα.
Ετσι λοιπον ,αν χειρουργησουμε καποιον μυωπα που ειναι 39 χρονων και των κανουμε εμμετρωπα τοτε σε λιγο καιρο θα χρειαστει να βαλει γυαλια για κοντα μιας και δε θα εχει πια τη μυωπια να αντιρροπει .Εδω ομως υπεισερχεται και ενας αλλος παραγοντας που οι περισοοτεροι δεν το ξερουν.Ενας μυωπας φορωντας τα γυαλια του ,χρειαζεται λιγοτερη προσαρμογη (να το πω απλα και χοντρικα βαθμους+) για μια δεδομενη αποσταση απο εναν που δε φοραει γυαλια(εμμετρωπα).Αυτο συμβαινει γιατι η διορθωση των γυαλιων δε τοποθετειται πανω στο κερατοειδη αλλα σε μια αποσταση απο αυτον.Ομως στη περιπτωση του Lasik πχ ή αν ακομα βαλουμε φακο επαφης τοτε και ο εμμετρωπας και ο μυωπας θα χρειαζονται την ιδια διορθωση.
Οποτε σε μεγαλυτερης ηλικιας ασθενεις παντοτε λεμε οτι αν κανουμε πληρη διορθωση της μυωπιας με laser θα χρειαστει σε λιγο να βαλει γυαλια για κοντα.Αν αφησουμε λιγο υπολειπόμενη μυωπια θα καθυστερησει να βαλει γυαλια για κοντα.Παιζει βεβαια να κανουμε monovision,δηλαδη πληρη διρθωση στο ενα ματι και το αλλο ή το αφηνουμε οπως εχει(για μικρους βαθμους) ή αφηνουμε υπολοιπομενη μυωπια.Αυτη η τεχνικη εχει πολλους περιορισμους ομως.
Να τον κανουμε υπερμετρωπα δε ενδεικνύεται γιατι τοτε θα πρεπει να βαλει γυαλια και για μακρυα και μαλλον αλλα για κοντα οποτε κατα κανονα αν εχουμε μετεγχειριτικη υπερμετρωπια κατι πηγε στραβα. -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Οποτε σε μεγαλυτερης ηλικιας ασθενεις παντοτε λεμε οτι αν κανουμε πληρη διορθωση της μυωπιας με laser θα χρειαστει σε λιγο να βαλει γυαλια για κοντα.Αν αφησουμε λιγο υπολειπόμενη μυωπια θα καθυστερησει να βαλει γυαλια για κοντα.
Ισως αυτο μου ειπωθηκε και το ερμηνευσα όπως περιεγραψα παραπανω.
Παιζει βεβαια να κανουμε monovision,δηλαδη πληρη διρθωση στο ενα ματι και το αλλο ή το αφηνουμε οπως εχει(για μικρους βαθμους) ή αφηνουμε υπολοιπομενη μυωπια.Αυτη η τεχνικη εχει πολλους περιορισμους ομως.
Να τον κανουμε υπερμετρωπα δε ενδεικνύεται γιατι τοτε θα πρεπει να βαλει γυαλια και για μακρυα και μαλλον αλλα για κοντα οποτε κατα κανονα αν εχουμε μετεγχειριτικη υπερμετρωπια κατι πηγε στραβα.Ετσι παιζω τωρα, χωρις να ηταν στο αρχικο σχεδιο. μου μεγαλωσε η μυωπια μετεγχειρητικα σε βαθμο που αρχισε να ενοχλει, χρειαστηκα retreatment, εκανα μονο στο πρωτευον με την επισημανση 'σκεφτειτε πολυ αν θελετε και το 2ο γιατι η πρεσβυωπια ειναι μεγαλος μπελας' (την ωρα που το ελεγε ο Δντης του κεντρου φορουσε γυαλια πρεσβυωπιας)
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Και εσείς που νομίζετε ότι με την επέμβαση απαλλαγήκατε από τα γυαλιά περιμένετε λίγα χρόνια... Αυτός ήταν και ένας λόγος που τελικά δεν έκανα επέμβαση, ότι δύσκολα δε θα ξαναμπλέξω με γυαλιά. Μου φάνηκε αστείο που πρόσφατα είδα φίλο μου που πάντα έβλεπε άριστα, να φοράει γυαλάκι διαβάσματος!
Αλλο να φορας συνεχεια γυαλια μυωπιας γιατι χωρις αυτα δεν μπορεις να οδηγησεις, να περπατησεις, να ξυριστεις κτλ και αλλο το να φορας γυαλακια μονο οταν διαβαζεις...
Εχω την εντυπωση πως το αν θα γινει υπερδιορθωση ή υποδιορθωση αποφασιζεται με μια εξεταση (εκεινη με τα γραμματα σε κοκκινο και πρασινο φοντο)
Σε εμενα αφησε 0.25 αν θυμαμαι καλα...
-
+1000
Άλλο το να εξαρτάσαι από αυτά και άλλο το να τα χεις ως βοηθητικά όπου χρειαστεί. Θεωρητικά και γω μετά την επέμβαση θα επρεπε να φοράω τώρα αστιγματισμού, 0.75 στο ένα και 0.25 στο άλλο αλλά δε νομίζω ότι τα χρειάζομαι. Τώρα αν στα 50 χρειαστώ για PC, τηλεόραση ή διάβασμα ούτε που θα με νοιάξει.
-
Το λειζερ για μυωπία και αστιγματισμό δεν προυποθέτει και μη εμφανιση πρεσβυωπίας. Το λενε οι γιατροι αυτο σε καθε ενδιαφερόμενο.
Αν σε 2, 5 10 χρόνια χρειαστώ γυαλιά για διαβασμα κλπ τοτε θα φορεθούν αλλα δεν θα είναι το καθημερινό και αναγκαίο συνέχεια.
Φανταζομαι πάντως ότι έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία διότι γνωστοι μου που έκαναν λειζερ πριν 10 χρόνια ειχαν επανεμφάνιση της μυωπίας! Φανταζομαι δεν θετουν πλεον 'οριο λήξης' τουλάχιστον γι' αυτα που διορθώνουν! -
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Φανταζομαι πάντως ότι έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία διότι γνωστοι μου που έκαναν λειζερ πριν 10 χρόνια ειχαν επανεμφάνιση της μυωπίας! Φανταζομαι δεν θετουν πλεον 'οριο λήξης' τουλάχιστον γι' αυτα που διορθώνουν!Δεν παιζει...δεν υπαρχει σοβαρος χειρουργός οφθαλμιατρος,που θα εγγυηθει οτι δεν θα ξανακανεις μυωπια,δεν μπορουν να το ελεγξουν,αλλα ουτε να το προβλεψουν...
-
Σωστα.Ειδικα στους νεους ασθενεις.Αν και το σωστο ειναι να περιμενεις αρκετο χρονο να σταθεροποιηθει η μυωπια και μετα να κανεις την επεμβαση.
Η μυωπια μπορει να επανελθει ειτε απο αλλαγη στις διαστασεις του ματιου,απο αλλαγη στη διαθλαστικη δυναμη του κρυσταλλοειδους φακου και απο αλλαγες στη δομη του κερατοειδη. -
http://www.eyeclinic.com.gr/index.php?o ... 06&catid=2
Ο γιατρός που με χειρούργησε πριν 2.5 χρόνια.
-
Μα Lasik κανουν παλι απλα δημιουργουν το flap με femtolaser και οχι με μικροκερατομο.
-
Δεν ξερω τι γραψατε στις προηγουμενες σελιδες επειδη δε μπηκα στον κοπο να διαβασω το τοπικ.... αλλα μιας και το ειδα πανω-πανω ας κανω τον κοπο να πω τη γνωμη μου.
Γεννηθηκα με μυωπια.
Η πρωτη μετρηση αν θυμαμαι καλα εγινε καπου στα 8 μου οταν εκλεινα ασυναισθητα λιγο το ενα ματι κυριως οταν προσπαθουσα να δω καθαρα με κοντρα ηλιο, η σε αλλες περιπτωσεις. Μετρηθηκε στους 6 βαθμους τοτε και ανεβηκε μεχρι 8 περιπου.
Το αλλο μου ματι ηταν και ειναι αριστο, χωρις κανενα προβλημα μυωπιας η αστιγματισμου.
Καθαρα απο το ματι που ειχε προβλημα, μπορουσα να δω στις καλυτερες των περιπτωσεων, σε αποσταση μικροτερη απο 10 εκατοστα....Επειδη λοιπον ετσι γεννηθηκα και συνηθισα, το δεξι ματι δε το χρησιμοποιουσα, παρα μονο σαν μια 'ιδεα' περιφερειακης ορασης, χωρις λεπτομερειες χωρις τιποτα. Το ολο ζητημα ηταν οτι ο εγκεφαλος ετσι προσαρμοστηκε... σκοποβολη, τηλεοραση, διαβασμα, οδηγηση κλπ ολα σα να μη συμβαινει τιποτα.
Το μονο θεμα ηταν οταν για καποιο λογο ηθελα να τριψω το ματι μου και με το αλλο εβλεπα μια απιστευτη θολουρα... η οταν σηκωνα το μπουκαλι να πιω μπυρα Εκρυβε το στενο οπτικο πεδιο μου!!Φακο επαφης δοκιμασα μια φορα για 3 μηνες, μου εσπασαν τα @@. Ενοιωθα να ζαλιζομαι ακομα και στον 3ο μηνα που τον φορουσα... γυαλια για κανενα λογο αν και πολυ μικρος φορεσα για 1 - 2μιση χρονο κλεινοντας με γαζα το ενα ματι για να βοηθησω το αλλο.
Κλαιν μαιν λοιπον και ειχα φτασει στα 23 μου, χωρις καμια απολυτως εγνοια γι'αυτο το ζητημα... ηρθε η στιγμη να με πεισει η οικογενεια να κανω μια εγχειρηση laser στο ματι που ειχε οταν μετρηθηκε, 7,4 βαθμους μυωπιας.
Κατεβηκα Αθηνα σε ενα γιατρο με καλες συστασεις επειτα απο εξεταση κλπ...
Απογευματακι βολτα στην Πλακα, φαγακι κρασακι χαλαρωση, υπνος και την αλλη μερα κλινικη.
20 λεπτα αναμονη για το ραντεβου. 15 λεπτα πριν, ενα lexotanil απο το ξανθο και βουρ για τελικες μετρησεις.
Ξαπλωσα, ηρθε το μηχανημα απο πανω και σε λιγα λεπτα, αφαιρει το μαραφετι που κραταγε τα βλεφαρα ανοικτα .... βλεπω Π Ε Ν Τ Α Κ Α Θ Α Ρ Α το ταβανι για μερικα δευτερολεπτα και μετα παρε την ξενερα!! Προστατευτικος φακος επαφης... και σε κανα μισαωρο τσουξιμο ελαφρυ.
Μια εβδομαδα μετα, με σταγονες τεχνητα δακρυα - δε θυμαμαι και γω ποσες φορες την ημερα - γυαλια καινουρια με τις καλυτερες προδιαγραφες, ειχε ηδη ερθει καλοκαιρι... ολα καλα! Εβλεπα σταδιακα καλυτερα παρ'ολο που ειχα φακο επαφης προστατευτικο... μεχρι που αφαιρεθηκε.Αυτο που με τρελανε ειναι καθαρη οραση απο το 2ο ματι... για ενα χρονο τουλαχιστον δεν ειχα προσαρμοστει πληρως, ενοιωθα τη διαφορα απο το ενα ματι στο αλλο... ειχα συνηθισει με το ενα, το αλλο ηταν μονο για περιφερειακη οραση.
Το βραδυ η οταν ημουν κουρασμενος, δεν ενοιωθα κουρασμενα τα ματια μου, οταν διαβαζα στο πλαι δε με ενδιεφερε απο ποια μερια ειμαι, η οταν κραταγα το κινητο πλαγιασαμενος στον καναπε κλπ κλπ.
Απλα πραγματακια καθημερινα αλλα ετσι ειχα ΜΑΘΕΙ να ζω επειδη ετσι γεννηθηκα προφανως...Μετρησα ξανα τη μυωπια μου στα 25 και ειναι 0,15 βαθμοι... καποια στιγμη λεω να ξανατσεκαρω αν και δεν εχω κανενα απολυτως θεμα. Το ζητημα ειναι πως με πιανω καποιες φορες να εστιαζω με το ενα ματι (το τοτε 'καλο') ειτε στο διαβασμα, ειτε στον Η/Υ ειτε στην τηλεοραση ειτε οταν οδηγαω και κοιταω το υπερπεραν στο βαθος....
Αυτα απο μενα και ενα μπραβο στις γ^μημενες ιατρικες επιστημες....!!!
-
Ναι η διαθλαστικη χειρουργική βοηθάει πολυ στις ανισομετρωπιες. Προφανώς όταν ήσουν νήπιο -παιδί έγινε έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση . Σε αντίθετη περίπτωση θα είχες αμβλυωπια η οποία δε διορθώνεται με τίποτα.
-
το μονο θεμα ηταν η υψηλη μυωπια.... η οποια επειδη ετσι ειχα γεννηθει δεν μου προκαλουσε κανενα προβλημα αφου ο εγκεφαλος ειχε προσαρμοστει και χρησιμοποιουσα κανονικα μονο το ενα ματι.
Περα απο στραβισμο, θα μπορουσε να προκληθει και τυφλωση στο αλλο δηλαδη; Δεν ρωτησα περαιτερω πληροφοριες το γιατρο, ειχα σαλεψει απο τη χαρα μου γιατι ηταν λες και παιδακι του γυμνασιου βλεπει 3D τσοντα...
-
Ο χρήστης Morx έγραψε:
το μονο θεμα ηταν η υψηλη μυωπια.... η οποια επειδη ετσι ειχα γεννηθει δεν μου προκαλουσε κανενα προβλημα αφου ο εγκεφαλος ειχε προσαρμοστει και χρησιμοποιουσα κανονικα μονο το ενα ματι.Περα απο στραβισμο, θα μπορουσε να προκληθει και τυφλωση στο αλλο δηλαδη; Δεν ρωτησα περαιτερω πληροφοριες το γιατρο, ειχα σαλεψει απο τη χαρα μου γιατι ηταν λες και παιδακι του γυμνασιου βλεπει 3D τσοντα...
Αν δεν καλυπτες το καλο ματι οταν ησουν παιδι ,το ματι με την υψηλη μυωπια θα παθαινε μονιμη βλαβη και δε θα εβλεπε ποτε πανω απο 2/10 (περιπου) ακομα και με διορθωση της μυωπιας .Η παθηση λεγεται ανισομετρωπικη αμβλυωπια.
-
Μάλιστα.... αν θυμαμαι καλα για 2 χρονια, οσο μπορουσα και η υπομονη μου δεν εξαντλουταν εκλεινα με μια γαζα το καλο ματι και επαιζα την τυφλομυγα αφου ΜΑΖΙ με τα γυαλια μου εσπαγε τα νευρα, οποτε εκεινα τα εγκατελειψα σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα.
Thanks για τις πληροφοριες!! Καλημερα
-
Λόγω στραβομάρας και στα δύο μάτια μυωπία+αστιγματισμό χρησιμοποιώ βοήθημα από παιδάκι (γυαλιά ή φακούς). Έχω την εντύπωση ότι αν και τα δύο βλέπουν περίπου το ίδιο ευνοώ το ένα μάτι μου, είναι το καλό και αυτό κυρίως εμπιστεύομαι. Μήπως λοιπόν είναι φυσιολογικό το να υπάρχει ένα καλό μάτι ακόμα και χωρίς ανισομετρωπία;
Επέμβαση laser στα μάτια