-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Έχω φίλη που ο θείος της την προέτρεψε να κάνει εγχείρηση πριν απο 5 χρόνια. Όφελος μηδέν για τον ίδιο οπότε ελέγχεται το επιχείρημα οι γιατροί που ξέρουν κάτι και μας το κρύβουν δεν την κάνουν στους εαυτούς τους.
Βάλτε και ότι οι γιατροί είναι οι χειρότεροι χέστηδες σαν ασθενείς
Δεν εμπιστεύονται τη σκιά τους, φοβούνται ότι θα πάθουν τις χειρότερες επιπλοκές που γίνεται [εδώ οι γνώσεις δρουν με αντίθετο τρόπο] κ.ο.κ.πραγματικά, αυτό είναι απίστευτο, αλλά όντως ισχύει
-
Πήγα στον οφθαλμίατρο για να πάρω καινούργια γυαλιά, και αυτός μου είπε οτι έχω λεπτό κερατοειδή τον οποίο και μέτρησε στα 480 (μονάδα δε θυμάμαι, πιθανώς μm). Μου είπε οτι έχει κάνει επιτυχημένη εγχείρηση σε κοπέλα με την ίδια μυωπία με μένα σε 490 αλλά το έκρινε οριακό και οτι εγώ είμαι σε ακόμη χειρότερη μοίρα, γιατί ο κερατοειδής δεν πρέπει να πέσει κάτω από τα 400μm. Γμτ.
Κατά τα άλλα, θέλησα ο κακομοίρης να πάρω ένα γυαλί ηλίου με μυωπικούς φακούς όμως στα 380 ευρώ που έφτασε ο λογαριασμός είπα να το αφήσω για όταν πιάσω το λόττο. Ο σκελετός κάνει 120 με την έκπτωση. -
Έκανα την επέμβαση τον Ιανουάριο του 2009. Βλέπω τέλεια από τότε. Είχα Αριστερό 4,00 και Δεξιό 4,25 μυωπία + 0,5 Αστιγματισμό στο δεξί.
Κατάλαβα το εξής μετά την επέμβαση επειδή έκανε ένα χρόνο αργότερα και η γυναίκα μου η οποία είχε πολύ μυωπία. 7 με 8 βαθμούς αν θυμάμαι καλά σε συνδυασμό με αστιγματισμό.
Μπορεί η επέμβαση να είναι απαραίτητη μόνο από τους 5 βαθμούς και πάνω μυωπίας επειδή τότε χωρίς γυαλιά είσαι σχεδόν τυφλός, όμως στις υψηλές μυωπίες είναι πολύ πιο έντονες οι παρενέργειες. Εμένα σχεδόν δεν υπάρχουν στη γυναίκα μου είναι λίγο ενοχλητικές. Αν είχα 6+ μυωπία και τα ήξερα όλα αυτά δεν θα έκανα την επέμβαση.
Και κάτι ακόμα. Την εγχείρηση την κάνει το μηχάνημα. Ο γιατρός το μόνο που κάνει είναι να σηκώσει τα λεγόμενα 'flaps'. Οπότε επιλέξτε το μέρος που θα κάνετε την επέμβασή σας ανάλογα με το πόσο σύγχρονο είναι το μηχάνημα και όχι με το πόσο έμπειρος είναι ο γιατρός. -
Μα αν εχει ειδικα για καποιους νοημα η επεμβαση ειναι για αυτους που χωρις γυαλια ειναι στραβοι...
Για τι παρενέργειες μιλάς? -
Γνωστος μου πηγε να την κανει πριν 2-3 μηνες,και για κακη του τυχη το flap δεν ανοιξε σωστα (σπανια επιπλοκη ωστοσο παιζει...),και εχει χασει την οραση στο δεξι ματι προσωρινα απ'οτι λενε οι οφθαλμιατροι,φυσικα δεν προχωρησαν στο αριστερο...
Προσοχη που εμπιστευεστε τα ματακια σας...υπαρχουν ποοολλοι ασχετοι εκει εξω...
-
Ο χρήστης FestoNero έγραψε:
Πήγα στον οφθαλμίατρο για να πάρω καινούργια γυαλιά, και αυτός μου είπε οτι έχω λεπτό κερατοειδή τον οποίο και μέτρησε στα 480 (μονάδα δε θυμάμαι, πιθανώς μm). Μου είπε οτι έχει κάνει επιτυχημένη εγχείρηση σε κοπέλα με την ίδια μυωπία με μένα σε 490 αλλά το έκρινε οριακό και οτι εγώ είμαι σε ακόμη χειρότερη μοίρα, γιατί ο κερατοειδής δεν πρέπει να πέσει κάτω από τα 400μm. Γμτ.
Κατά τα άλλα, θέλησα ο κακομοίρης να πάρω ένα γυαλί ηλίου με μυωπικούς φακούς όμως στα 380 ευρώ που έφτασε ο λογαριασμός είπα να το αφήσω για όταν πιάσω το λόττο. Ο σκελετός κάνει 120 με την έκπτωση.Με τόσο λεπτό κερατοειδη καλο είναι να κοιτάξεις ,προληπτικά αν υπάρχει θέμα γλαυκωματος δλδ υψηλής ενδοφθαλμιας πιέσεως.Ειδικά άμα υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.Επίσης καλο είναι να θυμούνται όσοι έχουν κάνει LASIK οτι μετα την επέμβαση ,οι μετρήσεις πιέσεως δεν είναι ακριβείς.
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Την εγχείρηση την κάνει το μηχάνημα. Ο γιατρός το μόνο που κάνει είναι να σηκώσει τα λεγόμενα 'flaps'. Οπότε επιλέξτε το μέρος που θα κάνετε την επέμβασή σας ανάλογα με το πόσο σύγχρονο είναι το μηχάνημα και όχι με το πόσο έμπειρος είναι ο γιατρός.Και γιατί τότε το χειρίζεται 'ΓΙΑΤΡΟΣ' το μηχάνημα;
Δε το ΄ξερα ρε γμτ να υπενοικιάσω ένα ..σύγχρονο και να βάλω έναν Αλβανό να κονομάω.
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Και κάτι ακόμα. Την εγχείρηση την κάνει το μηχάνημα. Ο γιατρός το μόνο που κάνει είναι να σηκώσει τα λεγόμενα 'flaps'. Οπότε επιλέξτε το μέρος που θα κάνετε την επέμβασή σας ανάλογα με το πόσο σύγχρονο είναι το μηχάνημα και όχι με το πόσο έμπειρος είναι ο γιατρός.
H δημιουργια του κερατοειδικου φλαπ ,ειναι πολυ σημαντικη και σχετιζεται με πολλες επιπλοκες και με τη γενικοτερη επιτυχια της επεμβασης.Ειδικα στη περιπτωση που o κερατοειδικος κρημνος δημιουργειται με μικροκερατομο,οπως γινεται και στα περισσοτερα κεντρα στην Ελλαδα,ειναι ισως το μονο αμιγως χειρουργικο κομματι σε μια επεμβαση Lasik αν και με το femto το ιδιο ειναι.Να μην αναφερθω και στον προεγχειρητικο ελεγχο, ο οποιος ουσιαστικα δινει τις πληροφοριες στο laser ωστε να υπολογισει που και ποσο θα 'καψει'.
Μηπως να σταματησει ο καθενας να δινει συμβουλες για πραγματα που δε γνωριζει και εχει αγνοια για τις χιλιαδες παραμετρους που κρυβονται απο πισω??
Το ματι ειναι πολυ πολυπλοκο σαν οργανο για να κανουμε πειραματισμους.Επιπλοκες μπορει να υπαρξουν σε καθε χειρουργικη επεμβαση.Το θεμα ειναι να κανουμε οτι μπορουμε για να ελαχιστοποιησουμε τη πιθανοτητα εμφανισεις τους.Και επειδη καθε ματι δεν ειναι το ιδιο δεν ισχυουν τα ιδια δεδομενα για τον καθε ασθενη. -
Κατά τα άλλα, θέλησα ο κακομοίρης να πάρω ένα γυαλί ηλίου με μυωπικούς φακούς όμως στα 380 ευρώ που έφτασε ο λογαριασμός είπα να το αφήσω για όταν πιάσω το λόττο. Ο σκελετός κάνει 120 με την έκπτωση.Αν είσαι στο ΙΚΑ το ξέρεις ότι δίνει 300 ευρώ για γυαλιά κάθε τρία χρόνια; Κλείνεις ραντεβού για εξέταση σε οφθαλμίατρο του ΙΚΑ (συνήθως μετά 40 μέρες, που σχεδόν σίγουρα θα είναι σε ώρα που θα δουλεύεις αλλά θα έχουν απεργία οπότε θα αναβληθεί) και του ζητάς να σου αντιγράψει την συνταγή του γιατρού σου. Μετά με την συνταγή και την απόδειξη του οπτικού εισπράττεις τα χρήματα.
-
Κατά τα άλλα, θέλησα ο κακομοίρης να πάρω ένα γυαλί ηλίου με μυωπικούς φακούς όμως στα 380 ευρώ που έφτασε ο λογαριασμός είπα να το αφήσω για όταν πιάσω το λόττο. Ο σκελετός κάνει 120 με την έκπτωση.260 οι σκούροι φακοί και μάλιστα μυωπίας που είναι οικονομικότεροι από τους υπερμετρωπίας; Δεν ρωτάς και αλλού; Εμένα πήγαν 100 ευρώ συν τον σκελετό. Ο δε σκελετός μπορεί να είναι και μαϊμού, αρκεί να είναι ποιοτικός. Αφού αλλάζεις φακούς, δεν φοβάσαι μην πάθεις ζημιά.
-
αν έχεις αρκετούς βαθμούς και χρειάζεται να κάνουν λέπτυνση ή είναι λίγο καμπυλωτό το σχήμα για τον συγκεκριμένο σκελετό άνετα κάνουν και παραπάνω...
άλλαξα φέτος μετά από 7 χρόνια και με κάτι πολωτικά φίλτρα κλπ μου πήγε 300 -
Βασικά το μόνο μεγάλο ρίσκο είναι οτι λόγω λέπτυνσης του κερατοειδή δεν ενδύκνειται η επέμβαση σε άτομα που κάνουν αθλήματα ειδικά κάποια που αυξάνουν την πίεση στα μάτια (λχ ελεύθερη πτώση ,μπάντζι) ή χτυπήματα (μποξ, καράτε κλπ) επίσης δεν μπορεί να διορθώσει αστιγματισμό και εντείνει την ξηροφθαλμία. Τέλος υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση αν δεν προσέχεις.
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Κατά τα άλλα, θέλησα ο κακομοίρης να πάρω ένα γυαλί ηλίου με μυωπικούς φακούς όμως στα 380 ευρώ που έφτασε ο λογαριασμός είπα να το αφήσω για όταν πιάσω το λόττο. Ο σκελετός κάνει 120 με την έκπτωση.
Αν είσαι στο ΙΚΑ το ξέρεις ότι δίνει 300 ευρώ για γυαλιά κάθε τρία χρόνια; Κλείνεις ραντεβού για εξέταση σε οφθαλμίατρο του ΙΚΑ (συνήθως μετά 40 μέρες, που σχεδόν σίγουρα θα είναι σε ώρα που θα δουλεύεις αλλά θα έχουν απεργία οπότε θα αναβληθεί) και του ζητάς να σου αντιγράψει την συνταγή του γιατρού σου. Μετά με την συνταγή και την απόδειξη του οπτικού εισπράττεις τα χρήματα.
ΠΟΣΑ;;;
Εγώ Δημόσιο έχω, 50 ευρώ το χρόνο δίνει...260 οι σκούροι φακοί και μάλιστα μυωπίας που είναι οικονομικότεροι από τους υπερμετρωπίας; Δεν ρωτάς και αλλού; Εμένα πήγαν 100 ευρώ συν τον σκελετό. Ο δε σκελετός μπορεί να είναι και μαϊμού, αρκεί να είναι ποιοτικός. Αφού αλλάζεις φακούς, δεν φοβάσαι μην πάθεις ζημιά.
Επειδή έχω 8 βαθμούς + τον αστιγματισμό, κάνουν λέπτυνση 1,67, οπότε υποθέτω οτι αυτό είναι που ανεβάζει τη τιμή.
-
Το ΙΚΑ δινει 165€,καθε 3 χρονια,για μακρινο-κοντινο ζευγος και για ηλικια ανω των 40.
300€ δεν εδινε ποτε και φυσικα δεν προκειται να δωσει...Τα χρηματα πλεον μπαινουν στον τραπεζικο λογαριασμο του ασφαλισμενου μετα απο περιπου 2 μηνες,μετρητα που ξερατε την ιδια μερα ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ!
Δημοσιο δινει 50 καθε 30χρονια οπως σωστα γραφτηκε...
ΤΕΒΕ δινει αμεσα επιταγη Εθνικης 55,03€ (τα 3 ειναι συμβολικα),καθε τρια χρονια...
Για αλλα ταμεια δειτε εδω:
http://www.peoo.gr/page/default.asp?id=54 -
Ο χρήστης vaggman έγραψε:
Το ΙΚΑ δινει 165€,καθε 3 χρονια,για μακρινο-κοντινο ζευγος και για ηλικια ανω των 40.
300€ δεν εδινε ποτε και φυσικα δεν προκειται να δωσει...Τα χρηματα πλεον μπαινουν στον τραπεζικο λογαριασμο του ασφαλισμενου μετα απο περιπου 2 μηνες,μετρητα που ξερατε την ιδια μερα ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ!Στην τελευταία σελίδα (σελ. 10) της παρακάτω εγκυκλίου υπάρχουν οι ημερομηνίες πίστωσης των λαγαριασμών (για καταθεση δικαιολογητικών μέχρι τις 7/3/12) που σε καμία περίπτωση δεν είναι 2μηνη.
http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_O95_69_2-6-2011.pdfΥΓ. Το όριο των ανω των 40 ετών ισχύει ΜΟΝΟ για το ένα ζευγος σκελετό και κρύσταλλα για πρεσβυωπία.
Και τα αναγραφόμενα ποσά αφορούν για μέχρι 7 βαθμούς μυωπίας/πρεσβυωπίας. -
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
300€ δεν εδινε ποτε και φυσικα δεν προκειται να δωσει...Τα χρηματα πλεον μπαινουν στον τραπεζικο λογαριασμο του ασφαλισμενου μετα απο περιπου 2 μηνες,μετρητα που ξερατε την ιδια μερα ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ!Στην τελευταία σελίδα (σελ. 10) της παρακάτω εγκυκλίου υπάρχουν οι ημερομηνίες πίστωσης των λαγαριασμών (για καταθεση δικαιολογητικών μέχρι τις 7/3/12) που σε καμία περίπτωση δεν είναι 2μηνη.
http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_O95_69_2-6-2011.pdfΥΓ. Το όριο των ανω των 40 ετών ισχύει ΜΟΝΟ για το ένα ζευγος σκελετό και κρύσταλλα για πρεσβυωπία.
Και τα αναγραφόμενα ποσά αφορούν για μέχρι 7 βαθμούς μυωπίας/πρεσβυωπίας.Ρε μπας και είσαι συνάδελφος με την γυναίκα μου ;;; Στις παροχές του ΙΚΑ;;;
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Μα αν εχει ειδικα για καποιους νοημα η επεμβαση ειναι για αυτους που χωρις γυαλια ειναι στραβοι...
Για τι παρενέργειες μιλάς?Δυστυχώς έτσι είναι. Επειδή στις υψηλές μυωπίες το laser κόβει περισσότερο προκειμένου να διορθώσει τις ατέλειες του φακού οι πιθανότητες για μικρο-ατέλειες στην όραση μετά είναι περισσότερες.
Τέτοιες είναι η προβληματική όραση τη νύχτα κατά την οδήγηση. Δημιουργία 'φωτοστέφανου' γύρω από τις φωτεινές πηγές. Το δεύτερο το είχα και εγώ αλλά όσο περνούσε ο καιρός μετά την επέμβαση ολοένα και μειωνόταν. Τώρα δεν το έχω καθόλου. Για αυτό το 'φωτοστέφανο' από όσα κατάλαβα μεγάλη σημασία έχει το πάχος του κερατοειδή. Όσο πιο μεγάλο τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να το έχεις..Και όμως DANAOS_master ο γιατρός κατά τη διάρκεια της επέμβαση το μόνο που κάνει είναι να σηκώσει τα flaps. Στο laser δεν πραγματοποιεί στην ουσία κανένα χειρισμό. Αυτό έλειπε να μετακινεί την ακτίνα για δέκατα του χιλιοστού με το χέρι.
kostis20 Η δημιουργία του flap είναι όντως σημαντική όμως ένας γιατρός που έχει επενδύσει τόσα χρήματα σε ένα μηχάνημα, έχει παρακολουθήσει χιλιάδες επεμβάσεις και έχει κάνει και χιλιάδες ο ίδιος με κάποιον από πάνω του πριν βάλει από μόνος του χέρι σε κάποιον άνθρωπο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι στην ουσία μετρήσεις από ένα μηχάνημα στο μάτι. Από αυτές φαίνονται α)αν είναι δυνατή η επέμβαση στο μάτι και β) τα δεδομένα τα οποία πρέπει να εισαχθούν στο laser προκειμένου να πραγματοποιήσει την επέμβαση.
vaggman δεν ξέρω τι μπορεί να συνέβη στο γνωστό σου, εγώ πρώτη φορά ακούω τέτοιο περιστατικό και πριν κάνω την επέμβαση δεν άφησα τίποτα να πέσει κάτω γιατί ένιωθα πολύ ανασφαλής.Θυμήθηκα τώρα ότι την ίδια περίοδο που έκανα εγώ την επέμβαση λίγο μετά έκανε και μία γνωστή μου η οποία είχε λιγότερη μυωπία από εμένα. Της πρότεινα τότε να έρθει στο γιατρό μου που έχει πιο σύγχρονο μηχάνημα αλλά αυτή προτίμησε το δικό της διότι ήταν πιο έμπειρος. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν η αποτυχία της επέμβασης. Διορθώθηκε η μυωπία μεν αλλά όχι απόλυτα. Μετά μου είπε και ο γιατρός μου ότι πριν αγοράσει δικό του μηχάνημα είχε κάνει και αυτός στο συγκεκριμένο μηχάνημα μερικές επεμβάσεις και όπως μου είπε χαρακτηριστικά παραλίγο να εκτεθεί σε αρκετές περιπτώσεις.
Αυτά. Συμβουλές δεν δίνω. Θεώρησα απλά σωστό να μοιραστώ με μερικούς ενδιαφερόμενους την δική μου εμπειρία από αυτή την υπόθεση και αφού προηγουμένως περίμενα αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να είμαι απόλυτα σίγουρος για τα αποτελέσματα της επέμβασης.
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Η δημιουργία του flap είναι όντως σημαντική όμως ένας γιατρός που έχει επενδύσει τόσα χρήματα σε ένα μηχάνημα, έχει παρακολουθήσει χιλιάδες επεμβάσεις και έχει κάνει και χιλιάδες ο ίδιος με κάποιον από πάνω του πριν βάλει από μόνος του χέρι σε κάποιον άνθρωπο.
Αρα ο γιατρος και η εμπειρια του παιζει ρολο!Εσυ πριν εγραψες να διαλεγουμε που θα κανουμε την επεμβαση αναλογα με το ποσο καινουριο ειναι το Laser και οχι αναλογα με το γιατρο!Αλλα γραφεις τωρα.
Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι στην ουσία μετρήσεις από ένα μηχάνημα στο μάτι. Από αυτές φαίνονται α)αν είναι δυνατή η επέμβαση στο μάτι και β) τα δεδομένα τα οποία πρέπει να εισαχθούν στο laser προκειμένου να πραγματοποιήσει την επέμβαση.
Ο προεγχειρητικος ελεγχος ειναι στην ουσια μετρησεις απο ενα μηχανημα??? Συγνωμη αλλα αυτο δεν ειναι προεγχειρητικος ελεγχος και σιγουρα δεν ειναι ιατρικη.Ο γιατρος σου δεν σε εξετασε πριν την επεμβαση?Σου πηρε την ενδοφθαλμια πιεση?Σου εκανε μυδριαση για να εξεταση τον αμφιβληστροειδη?
Ολα αυτα δε γινονται απο ενα μηχανημα... -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Αρα ο γιατρος και η εμπειρια του παιζει ρολο!Εσυ πριν εγραψες να διαλεγουμε που θα κανουμε την επεμβαση αναλογα με το ποσο καινουριο ειναι το Laser και οχι αναλογα με το γιατρο!Αλλα γραφεις τωρα.
Όχι δεν γράφω άλλα. Επισημαίνω απλά ότι ναι μεν έχει σημασία και ο γιατρός αλλά όχι τόση όσο αφήνεις να εννοηθεί. Σου ξαναγράφω επίσης ότι για να φτάσει ένας οφθαλμίατρος στο σημείο να κάνει επεμβάσεις και ακόμα περισσότερο να επενδύσει σε ένα μηχάνημα, έχει πρώτα απ' όλα αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία, οπότε δεν χρειάζεται κάποιος να ψάχνει τον καλύτερο γιατρό προκειμένου να εγχειρήσει τα μάτια του.
Ο προεγχειρητικος ελεγχος ειναι στην ουσια μετρησεις απο ενα μηχανημα??? Συγνωμη αλλα αυτο δεν ειναι προεγχειρητικος ελεγχος και σιγουρα δεν ειναι ιατρικη.Ο γιατρος σου δεν σε εξετασε πριν την επεμβαση?Σου πηρε την ενδοφθαλμια πιεση?Σου εκανε μυδριαση για να εξεταση τον αμφιβληστροειδη?
Ολα αυτα δε γινονται απο ενα μηχανημα...Ναι φυσικά και τα κάναμε όλα αυτά. Όλα αυτά όμως πάλι μηχανήματα τα κάνουν.
Αυτό που λέω εγώ είναι ότι τελικά τη δουλειά στο μάτι σου θα τη κάνει το μηχάνημα (laser). Καλύτερα λοιπόν ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα με ένα φυσιολογικό γιατρό, ως προς την εμπειρία, παρά ένα κακοσυντηρημένο (υπάρχουν και τέτοια) και ξεπερασμένο μηχάνημα με ένα τρομερό και φοβερό γιατρό από άποψη εμπειρίας. Αν μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δύο τότε ακόμα καλύτερα.
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Αυτό που λέω εγώ είναι ότι τελικά τη δουλειά στο μάτι σου θα τη κάνει το μηχάνημα (laser). Καλύτερα λοιπόν ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα με ένα φυσιολογικό γιατρό, ως προς την εμπειρία, παρά ένα κακοσυντηρημένο (υπάρχουν και τέτοια) και ξεπερασμένο μηχάνημα με ένα τρομερό και φοβερό γιατρό από άποψη εμπειρίας. Αν μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δύο τότε ακόμα καλύτερα.Μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου, απλά να προσθέσω κάτι που ίσως να μην είναι πολύ γνωστό. Είναι διάφοροι γιατροί που αν και τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά για την πραγματοποίηση της διαθλαστικής επέμβασης laser, επιλέγουν να την πραγματοποιήσουν μόνο και μόνο για να οικονομήσουν... Οπότε και η εμπιστοσύνη στο γιατρό είναι χρήσιμη.
Σύμφωνα με το http://www.eyes-surgery.gr/, 1/4 ασθενείς δεν είναι κατάλληλος για την πραγματοποίηση επέμβασης laser.
Ξέρετε κανέναν που να πήγε σε γιατρό για laser και να μην έκανε τελικά την επέμβαση; Εγώ, δεν ξέρω κανέναν.
Επέμβαση laser στα μάτια