-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
8-9 λίτρα στον αυτοκινητόδρομο, 10-11 σε επαρχιακό με αναγκαστικές προσπεράσεις, 15-16 στην κίνηση με κλιματισμό. Σε εφιαλτικό μποτιλιάρισμα έχω δει στον υπολογιστή (για λίγη ώρα) 80 λίτρα για 100 χιλιόμετρα!!!
(Σκόντα Οκτάβια 4Χ4 1.8Τ)ζωγραφισμένο??? ήταν?
αμα με το που θα ξεκινησεις με κρυο μοτερ πεσεις σε μποτιλιαρισμα, καθολου απιθανο αυτο το νουμερο
Με το 1600 Τολέδο παλιότερα είχα δει 99λίτρα για 100 χιλιόμετρα (ΦΟΡΜΟΥΛΑ1!!!) και μετά έβγαλε παυλίτσες!!!
(Μόλις έπηξα στην Κηφισίας το μηδένισα, έκανα 10 μέτρα σε 10 λεπτά και το έβγαλε... )
-
Σε ξεκίνημα έχω πιάσει στιγμιαία κατανάλωση 99.9l/100km, δεν πήγαινε παραπάνω...
Αυτά σε Fabia 1.4...
Ήταν κατηφόρα και το πάτησα απότομα, αλλά από ρελαντί.
Ούτε αεροπλάνο να ήταν! -
11-13
-
Τώρα που ακρίβυνε η βενζίνη, λέω να οδηγώ πιο οικονομικά. Κόμβος Βελεστίνου - Κόμβος Κηφησιάς με 6,2lt/100km. Μέσα στον καύσωνα της Παρασκευής και με κλιματισμό ανοιχτό. Αν βάλουμε και την κατηφόρα ως το Μοσχάτο κατέβηκε στο 6,1 (χωρίς κλιματισμό όμως).
Τελικά αυτός ο 1.8 Valvetronic δεν σκίζει από επιδόσεις, αλλά από οικονομία είναι καλός. Με αυτές τις τιμές θεωρητικά κάνεις το Αθήνα-Αλεξανδρούπολη χωρίς ενδιάμεσο γέμισμα! -
Όλοι λένε ότι το RX8 καίει βενζίνη σαν τρελό. Πόσο λέτε να έκαψε στα χέρια φίλου που το έφερε στην Κεφαλονιά, για να με επισκεφτεί αλλά και για να 'προχωρήσει' το στρώσιμό του; Η απάντηση είναι 10,34 λίτρα/100 χλμ και περιλαμβάνει και εθνική και επαρχιακό. Όχι απαραίτητα κοιμισμένη οδήγηση, αλλά όχι πάνω από τις 4-4500 σ.α.λ. Σήμερα το πρωί που έφυγε, ο μερικός χιλιομετρητής έγραφε 300 χλμ και ο δείκτης της βενζίνης μόλις είχε πέσει κάτω από τη μέση . Δηλαδή θα είναι υπερβολική μια μέση κατανάλωση της τάξεως των 12-12,5 λίτρων σε πραγματικές συνθήκες (και σκίσιμο και χαλαρή οδήγηση); Το ΜΧ μου καίει σταθερά 11-11,5 και είναι 146 άλογα, όχι 192.
Διευκρίνηση; πρόκειται για την έκδοση Challenge με τα 192 άλογα. -
Σε παρόμοια διαδρομή 1000 χλμ το Astra κατανάλωσε ~6,5. Η πόλη είναι το δράμα.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Σε παρόμοια διαδρομή 1000 χλμ το Astra κατανάλωσε ~6,5. Η πόλη είναι το δράμα.Κι εμένα σε διαδρομή 800 χλμ μου έγραψε 7,1lt/100Km ...με νορμάλ οδήγηση 120-140 Km/h.
Στην πόλη 9-9,5lt.1600cc - 110hp
-
Ο χρήστης 037 έγραψε:
Και στο περιπου αν εχεις 200 ιππους μοτερ, στα τερμα γκαζια πετας αλλα 110-120 απο το ψυγειο σου, και δεν μπορεις να κανεις τιποτα για αυτοΌχι αυτό δεν ισχύει...
Τα πράγματα είναι χειρότερα.Όταν δουλεύεις το μοτέρ σου στην μέγιστη ισχύ (ονομαστικές στροφές, 100% φορτίο), τότε η θερμοδυναμική του απόδοση είναι αρκετά χαμηλή. Ας πούμε 17%.
Η μέγιστη θερμοδυναμική απόδοση (περίπου 30%) βρίσκεται στις στροφές μέγιστης θερμοδυναμικής απόδοσης, οι οποίες διαφέρουν από τις στροφές μέγιστης ροπής (όπου εκεί έχουμε βέλτιστη πλήρωση). Μπορεί βέβαια και να συμπίπτουν, είναι καθαρά θέμα σχεδίασης.
Επιστρέφουμε στο 17%. Αυτό σημαίνει ότι από το 100% της ενέργειας που παράγεται (ενθαλπεία καυσαερίων), το 17% γίνεται ροπή στον σφόνδυλο.
Το υπόλοιπο χάνεται σε θερμοδυναμικές (ανεκμετάλλευτη θερμότητα που χάνεται μέσω αγωγής, συναγωγής και ακτινοβολίας) ή μηχανικές απώλειες (τριβές με το λιπαντικό, που αυξάνονται με το τετράγωνο της ταχύτητας, καταναλώσεις ισχύος σε περιφερειακά εξαρτήματα, όπως βαλβίδες κ.τ.λ.). Θεωρώ ότι έχω 100% φορτίο, οπότε τα pumping loses είναι μικρά. Πάντα όμως είναι υπαρκτά.
Στα περιφερειακά εξαρτήματα δεν βάζω συσκευές όπως τον συμπιεστή του air-condition ή την αντλία του τιμονιού, αφού τότε η ισχύς (πάλι σε ένα ποσοστό, ευτυχώς πολύ μεγάλο) μετουσιώνεται σε κάτι χρήσιμο.
Ψιλοάσχετο...
Οι σύγχρονοι στροβιλοσυμπιεστές είναι γνωστό ότι μπορεί να φτάσουν (όταν δουλεύουν στο σημείο σχεδίασής τους) στο 97% (δηλαδή επιτυγχάνουν κατά 97% ισεντροπική συμπίεση)...Δηλαδή, για να βγάλει 200 άλογα (ήτοι 147,1KJ/s) ο κινητήρας προς το σαζμάν, πρέπει να παράξει μέσα στους θαλάμους του 865,294 KJ/s, δηλαδή 1176,47 άλογα!!! Δηλαδή πετάς στο περιβάλλον 976,47 άλογα.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπου έχουμε την μέγιστη θερμοδυναμική απόδοση, γίνεται το εξής :
Ο εν λόγω κινητήρας δουλεύει στις π.χ. 2500 rpm και βγάζει προς το σαζμάν (με 100% φορτίο) π.χ. 85 hp. Τότε λοιπόν πετάς στο περιβάλλον μόνο 198 άλογα...Αγνοώ τις απώλειες του συστήματος μετάδοσης.
Αυτά περί θερμομονωτικών φλαντζών κ.τ.λ. είναι με μια κουβέντα ΠΑΠΑΡΙΕΣ!!! Και μάλιστα μπορεί να αποβούν και καταστροφικές παπαριές.
Ένας απλός και εύκολος τρόπος να αυξήσεις την θερμοδυναμική απόδοση σε όλο το φάσμα των στροφών, είναι να αυξήσεις την συμπίεση. Απλά τότε αναφύονται άλλα προβλήματα... -
Με το C2 (1.4):
Πόλη: 8 lt/100
Ταξίδι: 6 lt/100Με την Ξανθούλα !:
Πόλη: 14,5 lt/100 (ειδικά όταν πέφτω σε κίνηση)
Ταξίδι: 11,0 lt/100 -
...one year later...
15lt/100km CITY
12lt/100km URBAN
20lt/100km Megara -
Εγώ έχω 12 μικτή 147/1.6/ βελτιωμένο....
-
5.400km (χωρίς μηδενισμό στον δεύτερο υπολογιστή ταξιδίου)
11,1 lt/100 μέση τιμή σε όλες τις συνθήκες (πόλη/εθνική/επαρχιακούς)
-
Μπράβο Ikar, μπράβο GTi, αυτή είναι κατανάλωση αυτοκινήτου με 200 άλογα .
-
Ο χρήστης dimsabas έγραψε:
Μπράβο Ikar, μπράβο GTi, αυτή είναι κατανάλωση αυτοκινήτου με 200 άλογα .Εμ όταν κάνει αλλαγές από δευτέρα σε έκτη, τι περιμένεις?
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
...one year later...15lt/100km CITY
12lt/100km URBAN
20lt/100km MegaraΑυτά είναι με το 350Ζ? Καλά είναι!
20λ Μεγαρά? Τσ,τσ εγώ με το κορσάκι έκαψα κάπου 20-22!
Δεν το πατούσες αρκετά -
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Μπράβο Ikar, μπράβο GTi, αυτή είναι κατανάλωση αυτοκινήτου με 200 άλογα .
Εμ όταν κάνει αλλαγές από δευτέρα σε έκτη, τι περιμένεις?
Έχει και 'κόφτη' στις 3000 στροφές;
Το punto μου, για τα λίγα χιλιόμετρα που το έχω (καμιά 600αριά) έχει μέση κατανάλωση 8,7-8,8 σύμφωνα με το trip computer, αν θυμάμαι καλά...
Στα χιλιόμετρα περιλαμβάνεται ένα, μεγάλο ταξίδι και καθημερινή ημιαστική μετακίνηση.
-
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
5.400km (χωρίς μηδενισμό στον δεύτερο υπολογιστή ταξιδίου)
11,1 lt/100 μέση τιμή σε όλες τις συνθήκες (πόλη/εθνική/επαρχιακούς)
Ανάλογα τις κατηφόρες ε.....;
ναι, είναι όσες και οι ανηφόρες
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
...one year later...
15lt/100km CITY
12lt/100km URBAN
20lt/100km MegaraΑυτά είναι με το 350Ζ? Καλά είναι!
20λ Μεγαρά? Τσ,τσ εγώ με το κορσάκι έκαψα κάπου 20-22!
Δεν το πατούσες αρκετάΧμμμ...περιλαμβάνει και τους cool-down λαπς
Αν αφήσω το trip 'αμηδένιστο' για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα δείχνει περίπου 14λτ/100 - δεν ακούγεται άσχημα, αλλά σκέψου ότι δεν οδηγώ σχεδόν καθόλου σε κίνηση
-
με μενα συμβαινει ενα περιεργο φαινομενο,σε αστικες μετακινησεις καιω λιγοτερα αποοτι σε εθνικη οδο.βεβαια οι δικες μου αστικες μετακινησεις σε καμια περιπτωση δεν μοιαζουν με τις αστικες μετακινησεις τις αθηνας καθως στην επαρχια τα πραγματα ειναι πολυ πιο χαλαρα.οσες φορες τωρα εχω μετακινηθει στην αθηνα(δεν ειναι και λιγες,4-5 φορες τον μηνα)παλι εχω δει καταναλωσεις μικροτερες απο οτι στην εθνικη οδο.σιγουρα ο τροπος οδηγησης δεν ειναι ο καλυτερος αλλα οπως μαθεις.στην εθνικη οδο λοιπον χαλαρα ξεπερναω το 11 ανα 100 χλμ.ενω υπαρχουν αρκετες φορες που για να κατεβω αθηνα ο δεικτης καταναλωσης δειχνει νουμερα κοντα στο 15 σαν μεση τιμη.αυτα με το μαζντα.τελευταια φορα που κατεβηκα αθηνα με το yaris,απο αταλαντη μεχρι αττικη οδο ο δεικτης εγραφε μεση καταναλωση 10.4/100χλμ.και ειναι 1000 κυβικα αυτοκινητο.με πιο χαλαρη οδηγηση και σπαταλωντας λιγα λεπτα ακομα οδηγωντας πολυ ευκολα θα επεφτε στο 9 η και στο 8.οταν ομως σε ολη την ευθεια της θηβας ειναι κολλημενος ο δεικτης στο 15.1 τι να κανει το ερμο δεν θα καψει?το αντιστοιχο νουμερο στο μαζντα στο σημειο εκεινο ειναι 18-19.πολυ κουραστικη αυτη η ευθεια,δεν λεει να τελειωσει.
-
Αλήθεια maxmara σε τυπική οδήγηση πόλης, χωρίς τρομερό μποτιλιάρισμα και με μ.ω.τ. γύρω στα 30 πόσο θα κάψει?
πχ. διασχίζοντας το κέντρο κατά τις 1 το μεσημέρι (όπου νομίζω δεν έχει πολύ κίνηση)
Κατανάλωση!