-
Τα Setra δεν παίζονται, ειδικά αυτό το καινούριο που έχουν βγάλει από το 2001 και μετά (λέει πίσω coach of the year 2002) είναι εξαιρετικό.
MERCEDES και SETRA είναι πλέον μία εταιρεία και λέγεται EVOBUS.
Επίσης, σε φορτηγά συνεργασία υπάρχει και μεταξύ MERCEDES - MAN, που χρησιμοποιούν νομίζω κάποια κοινά(η σχεδόν κοινά) εξαρτήματα. Αν δεν κάνω λάθος σημαντικό μέρος της παραγωγής και των δύο εταιρειών γίνεται στην Τουρκία, και μάλιστα χρησιμοποιούν και ντόπιους προμηθευτές.
Υ.Γ: Η παραπάνω ατάκα μου θύμησε Χάρυ Κλυν από 'Νάντιν Φάτιν': 'Ρίξε εδώ στο χαρτάκι Χάρυ να μη λερώσουμε. - Γκράτσια Κοσκώτα'
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
'Ρίξε εδώ στο χαρτάκι Χάρυ να μη λερώσουμε. - Γκράτσια Κοσκώτα'[:offtopicviii:]Με τον rookie Τόνι Αντονι στο ρόλο του Κοσκωτα (Oya Coscota, para que) [/:offtopicviii:]
-
Αλλη πονεμενη ιστορια τα λεωφορεια....
Καταφεραμε και αυτο.
Ενω ειχαμε απο τους καλυτερους αμαξοποιους να καταστρεψουμε αυτον τον κλαδο και να εισαγουμε Τουρκικα Μερσεντες.
(Τα Τravego Tourismo ειναι τυποι λεωφορειων και δεν εχουν να κανουν με τη χωρα κατασκευης).Ισως οι πιο μεγαλοι θα θυμουνται τα λεωφερεια της ΒΙΑΜΑΞ (Μερσεντες) τα SBAV του Σαρακακη (Βολβο) τα Μagirus του Μπουχαγιερ, τα ΑTLAS του Κοπελουζου κλπ...
Αμαξωματα εξ'ολοκληρου Ελληνικα με βραβευμενη μαλιστα αναγνωριση απο τα εργοστασια που προμηθευαν τα μηχανικα μερη.Το τελος των Ελληνων αμαξοποιων ηρθε με την κρατικοποιηση των Αστικων συγκοινωνιων προς τα τελη της δεκαετιας του '70, και την αποφαση της τοτε κυβερνησης να προμηθευτει τα περιφημα Ιkarus κατευθειαν απο την Ουγγαρια αποκλειοντας τα ελληνικα εργοστασια...
Παντως τα λεωφορεια ειναι θεμα πρωτιστως αμαξωματος (και εξοπλισμου)
π.χ.Bova, Kassbohrer-Setra, Irizar,Hispano,Astra,Karosa παρα θεμα μηχανικων μερων που ολα λιγο ή πολυ βασιζονται σε σασι και μηχανικα μεγαλων κατασκευαστων (ΜΑΝ Μercedes Volvo Iveco Scania) -
Η Setra είναι δίκαια ανεβασμένη γιατί έφτιαχνε και φτιάχνει εξαιρετικά
λεωφορεία. Τα μηχανικά μέρη είναι ίδια αλλά τα Setra εξακολουθούν
(ίσως όχι για πολύ ακόμα) να φτιάχνονται στη Γερμανία, σε αντίθεση με τα
Mercedes που φτιάχνονται πλέον στην Τουρκία, ακόμα και το Travego, που
μετά το τελευταίο restyling ασχήμηνε φοβερά. Τα Setra είναι κατά την
ταπεινή μου γνώμη τα πιο όμορφα λεωφορεία της δεκαετίας και αυτό είναι
επίτευγμα καθώς στις προηγούμενες γενιές διεκδικούσαν βραβείο ασχήμιας.
Υποκειμενικό...Τα Neoplan είναι γερμανικά λεωφορεία, αν και πρόσφατα άρχισε κατασκευή
και στην Τουρκία, στις εγκαταστάσεις της MAN με την οποία έχει συγχωνευτεί
η Neoplan (Neoplan+MAN= NEOMAN). Πρόκειται για το αντίπαλο δέος ως
προς τα Setra, με χαμηλότερες όμως πωλήσεις (και τιμές...).Τα Bova πάνε πολύ καλά στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία όπου είναι
πρώτη εισαγόμενη μάρκα. Πλεονέκτημα οι σχετικά χαμηλές τιμές και ο
εξαιρετικά οικονομικός (και ήσυχος) κινητήρας της DAF (χμ, PACCAR
πλέον, δυστυχώς...).Πούλμαν-λεωφορεία φτιάχνει και η ΜΑΝ σε δικά της αμαξώματα με δικούς
της κινητήρες ενώ το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό ισχύει για τις
συγχωνευμένες Renault-Iveco, θα έχετε όλοι προσέξει τα δελφινάκια της
Irisbus που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας. Οι υπόλοιπες
όμως μεγάλες εταιρείες του χώρου (Volvo,Scania,DAF) γενικά δε
φτιάχνουν πλήρη πούλμαν παρά μόνο πλαίσια με μηχανικά μέρη δικά τους
ενώ τα αμαξώματα (υπερκατασκευές) φτιάχνονται και προσαρμόζονται στα
πλαίσια από περίφημους αμαξοποιούς, κυρίως της Ισπανίας και των
Κάτω Χωρών, πχ Irizar, Hispano, Beulas, Ayats, Sunsundegui, Obradors
και VanHool, VDL(Bova, Jonckheere, Berkhof) αντίστοιχα.Χμ, τώρα είδα το τελευταίο ποστ, έλεγα να μην αναφερθώ στην παλιά
γενιά των ελληνικών λεωφορείων αφού δεν τα ανέφερε κανείς. Πιστέψτε
με, ΔΕ θέλετε να αρχίσω να γράφω γι'αυτά. Θα περιοριστώ στην
επισήμανση πως τα Astra είναι ιταλικά φορτηγά εργοταξίου (με μηχανικά
μέρη Iveco, παλιότερα και Mercedes) και όχι λεωφορεία. -
Για τα Setra έχω ακούσει από οδηγό λεωφωρείων να λέει οτι είναι οι Rolls Royce των λεωφορείων ( σε ποιότητα, πολυτέλεια. τεχνολογία κτλ ) και οτι η τελευταία σειρά του είναι απαιχτη.
Για πείτε και για τα Ελληνικά αμαξώματα του παρελθόντος και του παρόντος -
Πάντως υπάρχουν ακόμη ένα-δύο καροτσιέρηδες στην Ελλάδα που προσπαθούν να σταθούν αξιοπρεπώς και το ψιλοκαταφέρνουν.Ο Ζυγούρης στην Καλαμάτα (κυρίως αυτός), ο Κιολείδης, ο Γιαννακόπουλος,πιθανώς και άλλοι που δεν μου έρχονται τώρα.Βέβαια ασχολούνται με καρότσες φορτηγών,αλλά ειδικά ο πρώτος έχει κάνει μεγάλα βήματα και είναι αξιέπαινη η προσπάθειά του.Δεν είναι απίθανο να τους δούμε να ανοίγονται και σε άλλα μέτωπα...
-
Τις προάλλες μπήκα σε πουλμαν Mercedes που 'μύριζε φρέσκο'.
Καθόμουν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, κι εντύπωση μου έκανε (πέραν της άνεσης και της παντελούς έλλειψης κραδασμών) ο μικρός μοχλός ταχυτήτων (σαν επιβατικού) στο ταμπλώ. Αυτόματο δε θα έπρεπε να είναι;Επίσης, κάπου έχω διαβάσει (πάει καιρός και δεν θυμάμαι που) πως τα πίσω φώτα των παλιών Bova είναι ακριβώς ίδια με αυτά των McLaren F1. Ισχύει;
-
Ναι και ναι
-
Setra...πανέμορφα, άνετα και πολύ ποιοτικά.
-
Ο χρήστης ast έγραψε:
Επίσης, κάπου έχω διαβάσει (πάει καιρός και δεν θυμάμαι που) πως τα πίσω φώτα των παλιών Bova είναι ακριβώς ίδια με αυτά των McLaren F1. Ισχύει;
...καμμία σχέση με την McLaren F1 που αν και το τέλειο υπεραυτοκίνητο, το πίσω της μέρος με τα πίσω φωτιστικά παρμένα από πούλμαν BOVA, με τις βίδες να φαίνονται από χλμ μακριά.... Αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία....
-
Τα Neoplan μου είχε πει ένας γνωστός με γραφείο ταξιδίων που είχε μόνο αυτά τα λεωφορεία, ότι φορούσαν μηχανή Mercedes.
-
Μήπως είναι MAN; Διασταύρωσα κάποιους κωδικούς ανταλλακτικών και βγαίνουν ίδια με τα MAN, όπως τα SETRA είναι ίδια με MERCEDES TRUCK.
-
Τα Νεοπλάν και τα Σέτρα έχουν πλέον μόνο κινητήρες MAN και Mercedes
αντίστοιχα αφού έχουν συγχωνευτεί με τις αντίστοιχες εταιρείες. Ίσως
υπάρχει ακόμα σαν option για λίγα μοντέλα της Νεοπλάν κινητήρας
Mercedes. Παλιότερα όμως και οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν και με
άλλους κατασκευαστές κινητήρων, εξ ου και μπορείτε να συναντήσετε
Νεοπλάν με κινητήρες Mercedes (το συνηθέστερο) αλλά και Scania,
Cummins, Steyr κλπ καθώς και Setra με ΜΑΝ (πάλι το συνηθέστερο) ή
Scania.Η ίδια 'μονοκαλλιέργεια' χτυπά κι άλλους κατασκευαστές πούλμαν: τα
Bova έχουν μόνο κινητήρες DAF αλλά παλιότερα συναντούσε κανείς και
MAN ή Mercedes. Ομοίως τα VanHool, Jonckheere και Berkhof έχουν πια
μόνο κινητήρες MAN, DAF και DAF αντίστοιχα αλλά παλιότερα χτίζονταν
και πάνω σε πλαίσια Scania, Volvo, Mercedes, DAF, MAN κλπ. Τα
ξεχωρίζει κανείς από τον ήχο του κινητήρα (τι σας είπα τώρα), το μοχλό
ταχυτήτων και το ταμπλό...Αντίθετα οι Ισπανοί κατασκευαστές χτίζουν πάντα σε οποιοδήποτε πλαίσιο
ζητήσει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής.Μη σνομπάρετε το πλαίσιο σε σχέση με το αμάξωμα, όσοι ξέρουν
αγοράζουν με γνώμονα ΚΑΙ τα μηχανικά μέρη. -
Μπορούμε να βρούμε κάπου επιδόσεις (0-100, τελική, ή κυρίως ρεπρίζ) από πούλμαν, λεωφορεία? Νομίζω πως σε επιταχύνσεις 50-70, 30-70 είναι αρκετά γρήγορα.
Επίσης στοιχεία για καταναλώσεις.Jacob
-
Κατι Mercedes mini bus με το ονομα 'Νικας' γραμμενο στο πισω μερος τί μερος του λογου ειναι; Ακουσα οτι συναρμολογουνται εδω στην Ελλαδα, ειναι αληθεια;
-
Σειριακά ημιαυτόματα κιβώτια, κινητήρες πάνω από 400 hp, εξοπλισμός ξενοδοχείου, τρομερή δύναμη πέδησης, ABS, ASR, retarder κλπ, γενικότερα προχωρημένη τεχνολογία σε όμορφη μάλιστα συσκευασία.
Καμμία σχέση με τα τίμια μεν (πχ Mercedes 0302, τέρας αξιοπιστίας) αλλά αδύναμα και πρωτόγονα οχήματα παλαιότερων δεκαετιών.
Πολύ θετική εντύπωση σε ένα από τα σπάνια πια ταξίδια με λεωφορείο, είχα από ένα ολοκαίνουριο Beulas MAN (Αθήνα-Θεσ/νίκη).Αθόρυβο, με πολύ καλή και ξεκούραστη θέση επιβάτη, πολυτελές.
Γιάννης
-
Ο χρήστης TakisB έγραψε:
Γιαπωνέζικα....HINO από την Ιαπωνία!!!
Σωστός Νίκο.
Πολύ καλά λεωφορεία. Έχω καλές εμπειρίες από αυτά που έχει προμηθευτεί η ΠΑ.Και το ναυτικό, και ο στρατός. Οδηγούσα ένα Hino και ένα Ford 600 στη Σχολή Πυροβολικού. (83-84...)
Το ναυτικό είχε όλες τις εκδόσεις, όλα τα μεγέθη...Όσο για τα νέα μοντέλα της Mercedes και τις χαμηλές τους πωλήσεις, μήπως παίζει ρόλο η αποκλειστική κατασκευή τους στην Τουρκία, (Travego, Tourismo κλπ);
Το Β600!!! Αυτό με το «πανάλαφρο» τιμόνι; Πω πω τι μου θύμησες τώρα! Στην 115ΠΜ τα είχαμε διατηρήσει σε άριστη κατάσταση μέχρι το 1994 που έφυγα. Τα χρησιμοποιούσαμε συχνά για την μεταφορά του αγήματος στο Φιρκά (σε τελετή για υποστολή σημαίας). Το τι φωτογραφία έπεφτε από τους τουρίστες δεν λέγετε. Σαν μουσειακό είδος τα αντιμετώπιζαν!!!!
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Γιαπωνέζικα....HINO από την Ιαπωνία!!!
Σωστός Νίκο.
Πολύ καλά λεωφορεία. Έχω καλές εμπειρίες από αυτά που έχει προμηθευτεί η ΠΑ.Και το ναυτικό, και ο στρατός. Οδηγούσα ένα Hino και ένα Ford 600 στη Σχολή Πυροβολικού. (83-84...)
Το ναυτικό είχε όλες τις εκδόσεις, όλα τα μεγέθη...Όσο για τα νέα μοντέλα της Mercedes και τις χαμηλές τους πωλήσεις, μήπως παίζει ρόλο η αποκλειστική κατασκευή τους στην Τουρκία, (Travego, Tourismo κλπ);
Το Β600!!! Αυτό με το «πανάλαφρο» τιμόνι; Πω πω τι μου θύμησες τώρα! Στην 115ΠΜ τα είχαμε διατηρήσει σε άριστη κατάσταση μέχρι το 1994 που έφυγα. Τα χρησιμοποιούσαμε συχνά για την μεταφορά του αγήματος στο Φιρκά (σε τελετή για υποστολή σημαίας). Το τι φωτογραφία έπεφτε από τους τουρίστες δεν λέγετε. Σαν μουσειακό είδος τα αντιμετώπιζαν!!!!
Ford, κλασσικά μετασκευή από φορτηγό F600, με αμάξωμα που το μισό 'κρεμόταν' πίσω από τον πίσω άξονα, (φώναζα να μην μαζεύονται όλοι γαλαρία γιατί ελάφρωνε πολύ το τιμόνι με αποτέλεσμα άπειρη υποστροφή και τάσεις σούζας), βενζινοκίνητο, εξακύλινδρο σε σειρά, και, το ταχύτερο του είδους, στα γκραν-πρι της παραλίας Ασπροπύργου αλλά και στην ανάβαση Σκαραμαγκά-Δαφνίου!
Εδώ είχαμε ξαναγράψει, για να μην συνεχίσω
-
-
Λεωφορεία - Νταλίκες