-
Ερώτηση προς τους βενζινάδες του τοπικού: εκτός από το να πάμε με μπιτόνι στο βενζινάδικο, υπάρχει άλλος τρόπος να καταλάβουμε αν κλέβει κάποιος στην αντλία? Διότι, αν π.χ. βάλω 10 λίτρα στη μηχανή και 'κλέβει' 5%, η διαφορά 0,5 του λίτρου δεν φαίνεται εύκολα...
-
Ο χρήστης soch έγραψε:
Ερώτηση προς τους βενζινάδες του τοπικού: εκτός από το να πάμε με μπιτόνι στο βενζινάδικο, υπάρχει άλλος τρόπος να καταλάβουμε αν κλέβει κάποιος στην αντλία? Διότι, αν π.χ. βάλω 10 λίτρα στη μηχανή και 'κλέβει' 5%, η διαφορά 0,5 του λίτρου δεν φαίνεται εύκολα...Δέν ξέρω τί συστήματα χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, πάντως ένα case study που είχα δεί σχετικά με μια περίπτωση απο εξωτερικό ο τύπος το είχε ρυθμίσει έτσι το σύστημα ωστε να βάζει σωστά στα πχ 5, 10 και 25 λίτρα (και να κλεβει στα άλλα ποσα) γιατι τέτοια ογκομετρικά δοχεία είχε ο εκεί ελεγκτικός φορέας.
Οπότε του λές 'βάλε μου 10 λίτρα'. Σου βάζει, βάζει τη μάνικα στη θέση της και του λές 'βάλε μου άλλα 10' και ούτω καθ'εξής μέχρι να γεμίσει
-
Ο χρήστης melos86 έγραψε:
nass Κατάλαβα τι λες αλλά γιατί να το κάνουν αυτό; Αφού μπορούν επι τόπου να δουν τους μηχανισμούς. Δεν εξαφανίζονται δια μαγείας εκτός και αν πέσει σύρμα. Αλλά το ίδιο θα γίνει και στο τρόπο σου.
Ολα πλεον ειναι ηλεκτρονικα! Δεν υπαρχει καμια παρεμβαση στο hardware των αντλιων, μονο στο software... Δεν υπαρχει τιποτα διαφορετικα εμφανισιακα!
Και εδω ειναι η αδυναμια του κρατους να τους εντοπισει! Πλεον δεν χρειαζονται ουτε τηλεχειρισμο... Ειναι προγραμματισμενα εξαρχης να δινουν μια φορα την κανονικη ποσοτητα και την επομενη να δινουν μειωμενη ποσοστητα (γιατι για να σε πιασουν με πειραγμενες αντλιες τα ΚΕΔΑΚ χρειαζονται ΔΥΟ λανθασμενα συνεχομενα δειγματα)!Ενημερωτικα ΣΗΜΕΡΑ τα δυιλιστηρια πουλουσαν την αμολυβδη βενζινη ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ πετρελαιοειδων προς 1,474ευρω/λιτρο και αν υπολογισουμε και το μεταφορικο κοστος (0,01ευρω/λιτρο) αν καποιος πρατηριουχος ειχε την δυνατοτητα (που δεν την εχει αλλα λεμε...) να αγορασει απευθειας απο τα δυιλιστηρια θα αγοραζε το καυσιμο προς 1,484ευρω/ λιτρο)!
Σε αυτο υπολογιστε και το κερδος της εταιριας...να υπολογισουμε και τις εκπτωσεις σε αυτες τις τιμες;
και κατι αλλο σημαντικο. Αλλο περιθωριο κερδους εχει αυτος που εχει δικο του πρατηριο και αλλο αυτος που το νοικιαζει... Αυτο γιατι εχει γραφτει πολλες φορες οτι το περιθωριο κερδους ειναι μικρο και μη 'συμπιεσιμο'.
-
Άντε πάλι με τις εκπτώσεις!
Η τιμή δημοσιεύεται εδώ κάθε μέρα: http://www.gge.gr/36/index.asp
Τιμή χαμηλότερη απο αυτή δέν υπάρχει. Οι εκπτώσεις (όπου υπάρχουν) είναι αυτές που περιγράφει ο melos86 εδώ:Ο χρήστης melos86 έγραψε:
Η αγορα καυσιμων απο ενα πρατηριο γινεται με 2 διαφορετικους τροπους...
Ειτε με την τιμη ΔΕΠ (η τιμη που ανακοινωνεται καθημερινα στο http://www.gge.gr ) + το καθορισμενο κερδος της εταιριας, ειτε απο την τιμη νομου (που για καθε νομο καθοριζονται απο τις ιδιες τις εταιριες) μειων τις εκπτωσεις που μπορεις να διαπραγματευτεις και να κερδισεις! Αλλα παντοτε ολα τα νουμερα αναγαγονται στην τιμη ΔΕΠ... Οχι Γιαννης δηλαδη, Γιαννακης!Απλα στον μανο η εταιρια του του εχει βαλει μια τιμη νομου/αγορας ΣΤΟΝ ΘΕΟ και του δινει αργοτερα τις απολογιστικες εκπτωσεις ωστε η τιμη του να κατεβει σε ανθρωπινα επιπεδα... Ποιον εξυπηρετει αυτος ο τροπος εγω προσωπικα δεν εχω καταλαβει ποτε! Απολογιστικες εκπτωσεις τωρα χρησιμοποιει η μειοψηφια των εταιριων!
Τι να σου πουλησω ενα προιον 1€, τι να στο πουλησω 1,5 και μετα να σου κανω εκπτωση 0,5€!
Εγω λοιπον αντι για το 1,72 που αγορασε ο μανος αγορασα με 1,53 με ολες μου τις εκπτωσεις ενσωματωμενες στο τιμολογιο αγορας ωστε να ειναι εμφανης σε οποιονδηποτε!Όσο γι αυτό:
και κατι αλλο σημαντικο. Αλλο περιθωριο κερδους εχει αυτος που εχει δικο του πρατηριο και αλλο αυτος που το νοικιαζει... Αυτο γιατι εχει γραφτει πολλες φορες οτι το περιθωριο κερδους ειναι μικρο και μη 'συμπιεσιμο'.
Ναί, η διαφορά είναι οτι όποιος έχει ενοίκιο σήμερα είναι πεθαμένος ενώ όποιος έχει ιδιόκτητο πρατήριο μπορεί κουτσά-στραβά να τη βγάλει. Ξέρω περίπτωση γειτονικού πρατηρίου που νοικιάζεται προς 3000€ το μήνα και αυτός που το διαχειρίζεται και απο κεί που πλήρωνε κανονικά, πλέον καθυστερεί τις πληρωμές και πληρώνει 200 ευρώ πότε-πότε.
Έτσι είναι η κατάσταση παντού.
-
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
nass Κατάλαβα τι λες αλλά γιατί να το κάνουν αυτό; Αφού μπορούν επι τόπου να δουν τους μηχανισμούς. Δεν εξαφανίζονται δια μαγείας εκτός και αν πέσει σύρμα. Αλλά το ίδιο θα γίνει και στο τρόπο σου.
Ολα πλεον ειναι ηλεκτρονικα! Δεν υπαρχει καμια παρεμβαση στο hardware των αντλιων, μονο στο software... Δεν υπαρχει τιποτα διαφορετικα εμφανισιακα!
Και εδω ειναι η αδυναμια του κρατους να τους εντοπισει! Πλεον δεν χρειαζονται ουτε τηλεχειρισμο... Ειναι προγραμματισμενα εξαρχης να δινουν μια φορα την κανονικη ποσοτητα και την επομενη να δινουν μειωμενη ποσοστητα (γιατι για να σε πιασουν με πειραγμενες αντλιες τα ΚΕΔΑΚ χρειαζονται ΔΥΟ λανθασμενα συνεχομενα δειγματα)!Ενημερωτικα ΣΗΜΕΡΑ τα δυιλιστηρια πουλουσαν την αμολυβδη βενζινη ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ πετρελαιοειδων προς 1,474ευρω/λιτρο και αν υπολογισουμε και το μεταφορικο κοστος (0,01ευρω/λιτρο) αν καποιος πρατηριουχος ειχε την δυνατοτητα (που δεν την εχει αλλα λεμε...) να αγορασει απευθειας απο τα δυιλιστηρια θα αγοραζε το καυσιμο προς 1,484ευρω/ λιτρο)!
Σε αυτο υπολογιστε και το κερδος της εταιριας...να υπολογισουμε και τις εκπτωσεις σε αυτες τις τιμες;
Κατανταει εκνευριστικο...
Γραφουμε τα πραγματα τοσο αναλυτικα που ακομα και ενα νηπιο θα μπορουσε να βγαλει νοημα!
Παμε ξανα! Συμπεριλαμβανομενων ΟΛΩΝ των εκπτωσεων που εχω απο την εταιρια μου (η οποιες παρεπιμπτόντως εμφανιζονται κανονικα στα τιμολογια αγορων μου) αγορασα χθες την αμολυβδη περιπου στο 1,53! Αυτα ειναι... Δεν εχει αλλες εκπτωσεις!
Για αυτο και η τιμη ΔΕΠ (www.gge.gr) ειναι πολυ καλο εργαλειο για να κρινει καποιος τις τιμες των πρατηριων... και για αυτο ανακοινωνονται με αποφαση του υπουργειου καθημερινα στο διαδυκτιο! Κατω απο αυτην την τιμη ο ιδιος ο Θεος να εισαι δεν μπορεις να αγορασεις... Αυτη ειναι η τιμη που αγοραζουν οι εταιριες πετρελαιοειδων! Σε αυτην προσθετουν το κερδος τους, το κοστος μεταφορας (περιπου 1 λεπτο/λιτρο μεικτο) και πουλανε στα πρατηρια! -
-
Τους αγαπάμε!
-
Ο χρήστης soch έγραψε:
Ερώτηση προς τους βενζινάδες του τοπικού: εκτός από το να πάμε με μπιτόνι στο βενζινάδικο, υπάρχει άλλος τρόπος να καταλάβουμε αν κλέβει κάποιος στην αντλία? Διότι, αν π.χ. βάλω 10 λίτρα στη μηχανή και 'κλέβει' 5%, η διαφορά 0,5 του λίτρου δεν φαίνεται εύκολα...Συγνωμη δε γνωριζω αν εχει απαντηθει νωριτερα. Δεν ειμαι βενζινας αλλα χημικός. Η απαντηση στην ερωτηση σου ειναι η εξης. Η μετρηση πρεπει να γινεται με βαση τη μαζα (gr/kgr κλπ) αντι ογκου. Ο όγκος εξαρτάται της θερμοκρασίας ενώ η μαζα είναι ανεξαρτητη αυτης. Οταν καποιοσ ζητα 20 λιτρα βενζινη (οφειλει και πρεπει να πει σε τι θερμοκαρσια ζητα τον ογκο αυτό) αυτο δε σημαινει τιποτα βασικα. Εγω σαν βενζινας αν ημουν θα εβαζα οτι ποσοτητα (σαν μαζα παντα) ηθελα απλα θερμαινοντας-κρυωνοντας πριν την αντλια μου. Η διαφορα στη μαζα μπορει να ειναι τεραστια, αλλα πάντα θα ειμαι νομιμος. Η σχεση μαζας και ογκου δινεται απο : d (gr/mL)= m(gr) / V (mL) οπου d η πυκνοτητα του καυσιμου (εξαρτωμενη της θερμοκρασιας), V (ο ογκος του καυσίμου εξαρτώμενος της θερμοκρασιας) και m (η μαζα ανεξαρτητη της θερμοκρασιας). Αρα λυση στο προβλημα του κλεψιματος βενζινης υπαρχει (απλα μετρωντας τη μαζα Ευρω/kgr και οχι Ευρω/Lt). Η δε μετρηση της μαζας είναι εφικτως ακριβή (οχι σε τιμή αλλα σε ακριβεια υπολογισμου) και δεν ενδεχεται ευκολως παραποιησεως. Για την ποιοτητα δε της βενζινης παμε σε αλλο κεφαλαιο.
-
Αυτή ήταν πάντα η απορία μου: γιατί, πολύ απλά, δεν παραδίδεται το καύσιμο με ζύγιση ώστε να σταματήσουν οι κλοπές; Απλά σταματάς το αμάξι πάνω στην πλάστιγγα, μηδενίζεις και φουλάρεις. Πόσα κιλά πήρε; τόσο πληρώνεις. Δεν θα μπορεί να σου βάλει 60 λίτρα σε 55άρι ρεζερβουάρ. Και ο έλεγχος θα είναι εύκολος - ούτε μέτρα θερμοκρασίες ούτε βρες βαθμονομημένα δοχεία. Να σταματήσουν και οι φίλοι μας να καίνε καλοριφέρ καλοκαιριάτικα για να ζεσταίνουν τη σερπαντίνα μέσα στη δεξαμενή και να παραδίδουν το καύσιμο στους 60 και 70 βαθμούς Κελσίου.
-
Γιατί θα μετασκευάσουν τις αντλίες και θα σου κολλάνε καθαρό μολύβι στα τοιχώματα την ώρα που θα ρέει η βενζίνη. Μη δίνετε ιδέεεεες!
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
Να σταματήσουν και οι φίλοι μας να καίνε καλοριφέρ καλοκαιριάτικα για να ζεσταίνουν τη σερπαντίνα μέσα στη δεξαμενή και να παραδίδουν το καύσιμο στους 60 και 70 βαθμούς Κελσίου. -
Είχα την εντύπωση ότι η διαστολή με την μεταβολή σε θερμοκρασία είναι ελάχιστη. Ας το επιβεβαιώσει κάποιος το για πόσο % μιλάμε μήπως το θέμα είναι άνευ αντικειμένου για τις ποσότητες ενός ρεζερβουάρ αυτοκινήτου που μας ενδιαφέρει.
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
Αυτή ήταν πάντα η απορία μου: γιατί, πολύ απλά, δεν παραδίδεται το καύσιμο με ζύγιση ώστε να σταματήσουν οι κλοπές; ....Πόσα κιλά πήρε; τόσο πληρώνεις. Δεν θα μπορεί να σου βάλει 60 λίτρα σε 55άρι ρεζερβουάρ.Μιλάς με λίτρα ενώ εννοείς κιλά... Και το πρόβλημα όμως πάλι δεν λύνεται γιατί πάλι θα είμαστε λάθος. Κι αυτό επειδή οι βενζίνες δεν έχουν όλες την ίδια πυκνότητα (στην ίδια θερμοκρασία).... Οπότε πάλι μπορεί να μας πουλάει βενζίνη 30 κιλά που να είναι 34 λίτρα ή 38 λίτρα.... Τα μπεκ όμως του κινητήρα μας ψεκάζουν όγκο και όχι βάρος. Μια πιο πυκνή βενζίνη όμως μάλλον θα αποδίδει περισσότερο απαιτώντας και μικρότερο όγκο.... Τελικά αν αγοράζουμε με το κιλό τι θέλουμε;; Ελαφριά και αδύνατη ή βαριά και δυνατή;; Θέλω να καταλήξω ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος επιλογής....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Είχα την εντύπωση ότι η διαστολή με την μεταβολή σε θερμοκρασία είναι ελάχιστη. Ας το επιβεβαιώσει κάποιος το για πόσο % μιλάμε μήπως το θέμα είναι άνευ αντικειμένου για τις ποσότητες ενός ρεζερβουάρ αυτοκινήτου που μας ενδιαφέρειΣτους 10C διαφορά θερμοκρασίας η διαφορά στον όγκο είναι 1,5%
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Είχα την εντύπωση ότι η διαστολή με την μεταβολή σε θερμοκρασία είναι ελάχιστη. Ας το επιβεβαιώσει κάποιος το για πόσο % μιλάμε μήπως το θέμα είναι άνευ αντικειμένου για τις ποσότητες ενός ρεζερβουάρ αυτοκινήτου που μας ενδιαφέρει.Αυτή ήταν πάντα η απορία μου: γιατί, πολύ απλά, δεν παραδίδεται το καύσιμο με ζύγιση ώστε να σταματήσουν οι κλοπές; ....Πόσα κιλά πήρε; τόσο πληρώνεις. Δεν θα μπορεί να σου βάλει 60 λίτρα σε 55άρι ρεζερβουάρ.
Μιλάς με λίτρα ενώ εννοείς κιλά... Και το πρόβλημα όμως πάλι δεν λύνεται γιατί πάλι θα είμαστε λάθος. Κι αυτό επειδή οι βενζίνες δεν έχουν όλες την ίδια πυκνότητα (στην ίδια θερμοκρασία).... Οπότε πάλι μπορεί να μας πουλάει βενζίνη 30 κιλά που να είναι 34 λίτρα ή 38 λίτρα.... Τα μπεκ όμως του κινητήρα μας ψεκάζουν όγκο και όχι βάρος. Μια πιο πυκνή βενζίνη όμως μάλλον θα αποδίδει περισσότερο απαιτώντας και μικρότερο όγκο.... Τελικά αν αγοράζουμε με το κιλό τι θέλουμε;; Ελαφριά και αδύνατη ή βαριά και δυνατή;; Θέλω να καταλήξω ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος επιλογής....
Αν η ποιοτητα της βενζινης ειναι η ιδια οι μεταβολες πυκνοτητας - θερμοκρασιας θα ειναι ιδιες για ολες τις βενζινες. Ποιοτικα οι βενζινες ειναι ιδιες (αν δεν ειναι νοθευμενες που ειναι αλλη μεγαλη συζητηση για την Ελλαδα). Οταν ημουν Ελλαδα επισκευτηκα και τους δυο ΕΛΠΕ (κατα τη διαρκεια της θητειας μου στο χημειο της ΠΑ) /Motor oil (λογω δουλειας) και οι ποιοτητες των βενζινων για τις απλες ειναι ιδιες. Το προβλημα παντως εχει την παραπανω λυση (μαζα) κατι που ακολουθουν πιστα στα αεροσκαφη. Ετσι αν καποιος θελει να μην εξαπαταται για την ποσοτητα, επιλεγει τη θ/σια περιβαλλοντος - παραλαβης του καυσιμπου (εκεινη τη στιγμη που παραλαμβανει) εχει τον πινακα πυκνοτητας μαζι και μετατρεπει σε βαρος - μαζα ποσο ειναι αυτο. Του ζητα να το βαλει στο μπιτονι και το ζυγιζει σε μια ζυγαρια μετρησης βαρος σωματος (ακριβεια +-100γρ)
-
με απλα λογια καλοκαιρι βαζουμε νωρις το πρωι βενζινη και χειμωνα κατα το μεσημερι.οσο πιο χαμηλη θερμοκρασια τα καυσιμα τοσο πιο πολυ ογκο.αν κανω λαθος διορθωστε με.
-
Γιατί χειμώνα το μεσημερί; Το πρωί και το βράδυ έχει πιο πολύ κρύο. Βασικά βάζουμε όποτε χρειαστούμε... δεν θα λύσουμε και εξισώσεις για το πότε θα μείνουμε από βενζίνη.
-
Ερώτηση.
Λένε ότι θα πάνε να τους ελέγξουν κλπ. Αν ο επιχειρηματίας του πρατηρίου αφαιρέσει το μηχανισμό και τον ξαναπροσθέσει μετά?
Δεν πρόκειται να τον πιάσουν!
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
Αυτή ήταν πάντα η απορία μου: γιατί, πολύ απλά, δεν παραδίδεται το καύσιμο με ζύγιση ώστε να σταματήσουν οι κλοπές; Απλά σταματάς το αμάξι πάνω στην πλάστιγγα, μηδενίζεις και φουλάρεις. Πόσα κιλά πήρε; τόσο πληρώνεις. Δεν θα μπορεί να σου βάλει 60 λίτρα σε 55άρι ρεζερβουάρ. Και ο έλεγχος θα είναι εύκολος - ούτε μέτρα θερμοκρασίες ούτε βρες βαθμονομημένα δοχεία. Να σταματήσουν και οι φίλοι μας να καίνε καλοριφέρ καλοκαιριάτικα για να ζεσταίνουν τη σερπαντίνα μέσα στη δεξαμενή και να παραδίδουν το καύσιμο στους 60 και 70 βαθμούς Κελσίου.Δεν είναι καθόλου μα καθόλου 'πολύ απλό' αυτό που προτείνεις!
Φαντάσου ένα πρατήριο που τώρα έχει 3-5 αντλίες και μπορεί να ανεφοδιάζει ταυτόχρονα ανάλογο αριθμό αυτοκινήτων. Με τη μέθοδο της ζύγισης θα έχει 2 το πολύ πλάστιγγες (που να είναι αρκετά μεγάλες για να χωρέσουν και φορτηγό). Επίσης αυτές οι πλάστιγγες θα πρέπει να έχουν ανάλυση και ακρίβεια 0,01Kg, σε ένα εύρος μέτρησης που κυμαίνεται από ένα παπί των 85Kg έως ένα φορτηγάκι των 3500Kg.
Αυτό δεν γίνεται.-Επίσης, ενώ η δυνατότητα κλεψίματος λόγω θέρμανσης είναι σίγουρα εφικτή, είναι εύκολο να διαπιστωθεί ανεφοδιάζοντας δίκυκλο ή μπιτονάκι. Όταν σου γεμίζει τη μοτοσυκλέτα και αμέσως αγγίζοντας το ρεζερβουάρ βλέπεις αν είναι δροσερό ή όχι, είναι φως φανάρι ότι δεν μπορεί ο άλλος να σου βάλει ζεστό καύσιμο και να μην το καταλάβεις.
Συν τοις άλλοις, με αυτή τη μέθοδο ΔΕΝ μπορείς να σταματήσεις τη κλοπή κατά βούληση αν υποψιάζεσαι ενδεχόμενο έλεγχο (όπως θα έκανες με πειραγμένη ογκομέτρηση στις αντλίες). Χώρια που, ακόμα και αν κάποιος βενζινάς αποφάσιζε να κάνει αυτή τη κλεψιά, σε καμία περίπτωση δεν θα ανέβαζε τη θερμοκρασία στους 60-70 Κελσίου!
Αφ'ενός μεν γιατί θα έχανε ο ίδιος πάρα πολύ λόγο εξάτμισης (ειδικότερα στις βενζίνες, το ντίζελ έχει μικρότερη πτητικότητα), αφ'ετέρου δε γιατί όσο κλέφτης και να είναι ο άλλος, δεν είναι και τόσο μαλάκας για να κινδυνεύσει να γίνει παρανάλωμα του πυρός με το παραμικρό, με τόσους ατμούς να αιωρούνται!με απλα λογια καλοκαιρι βαζουμε νωρις το πρωι βενζινη και χειμωνα κατα το μεσημερι.οσο πιο χαμηλη θερμοκρασια τα καυσιμα τοσο πιο πολυ ογκο.αν κανω λαθος διορθωστε με.
Όλες οι δεξαμενές στα βενζινάδικα είναι υπόγειες, και ως εκ τούτου έχουν πρακτικά σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-
Γιατί οι πλάστιγγες να έχουν ακρίβεια 0,01 kg; Τώρα με τι ακρίβεια παραδίδουν καύσιμο οι ογκομετρικές αντλίες; Μια πλάστιγγα με αντίστοιχη ακρίβεια στοιχίζει πολύ παραπάνω από μια ογκομετρική αντλία; Και δεν θα πρέπει να ζυγίζει 3,5 τόνους, απλά να αντέχει αυτό το βάρος, αφού θα μηδενίζει πριν την παράδοση και θα μετράει έως π.χ. 60 kg (ε.β. βενζίνης κ.μ.ο 0.70, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ π.χ. 80 λτ).
Στα ΙΧ, που αποτελούν τον κυριότερο καταναλωτή βενζίνης λόγω κατανάλωσης και πλήθους, δεν μπορείς να αγγίξεις το ντεπόζιτο. Άσε που ακόμα και να το βρεις ζεστό, ο βενζινάς θα σου πει 'έχει ζεσταθεί από την εξάτμιση, να δες από δίπλα περνάει' ή κάτι παρόμοιο. Αλήθεια, λέει πουθενά σε ποια θερμοκρασία πρέπει να παραδίδεται το καύσιμο, ώστε να τεκμαίρεται η κλοπή; Αν δεν καθορίζεται πουθενά, τότε μας κλέβουν νόμιμα και δεν το ξέρουμε. Πάντως, αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 30 βαθμοί και σου παραδίδει στους 60, μάνι-μάνι έχουμε 1,5*((60-30)/10)=4,5% διαφορά στον όγκο. Είπατε τίποτα;
Εξάτμιση μέσα στη δεξαμενή, δεν είναι απώλεια. Έξω από τη δεξαμενή, δεν τον νοιάζει γιατί το έχει ήδη πληρώσει ο πελάτης. Οι ατμοί του πετρελαίου δεν είναι εύφλεκτοι. Της βενζίνης είναι, αλλά η βενζίνη είναι ήδη πτητική και η δεξαμενή θα είναι ούτως ή άλλως γεμάτη ατμούς. Αν ήταν να πάρει φωτιά, θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς.
Το '60 λτ σε 55άρι ρεζερβουάρ' το ανέφερα ως σύμπτωμα-φαινόμενο της τρέχουσας κατάστασης, δεν μπερδεύτηκα.
Το 'αραιή ή πηκτή βενζίνη' είναι ψευδοδίλημμα. Όταν φτάσει η ώρα να την κάψεις, θα έχει την πυκνότητα που θα είχε ούτως ή άλλως. Η διαφορά είναι στο πόσο πληρώνεις την κάθε σταγόνα που ψεκάζεται στον κινητήρα σου.
Βενζίνη ώρα μηδέν!