-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
κατέβασα τις προάλλες ένα σεισμογεωλογικό χάρτη της Ελλάδας αλλά δε ξέρω να τον διαβάσω Αυτό που είδα είναι ότι στη θαλάσσια περιοχή γύρω απ'την Αίγινα έχει πολλά ρήγματαΠάντως εντάξει, λίγο δύσκολο να γίνει πάνω από 6.5, έτσι?
Ποιον χάρτη? Υπάρχει ο σεισμοτεκτονικός της Ελλάδας, σε κλίμακα 1/500.000, που χρησιμοποιείται κυρίως για 'εποπτικούς΄ σκοπούς.
-
ναι αυτό
-
Ρήγματα υπάρχουν παντού -και είναι πολλά, πάρα πολλά. Το (πανέμορφο) ανάγλυφο της χώρας μας (τόσο το χερσαίο, όσο και το υποθαλάσσιο) δεν θα μπορούσε να υφίσταται χωρίς αυτά. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέμει το φυλλοκάρδι μας.
(συνεχίζω αργότερα -έπεσε δουλειά!)
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
περιμένουμε τους γεωλόγους του φόρουμ για διευκρινίσεις, κυρίως για τις υποψίες Λέκκα περί κινητικότητας στη Πάρνηθα μπρρρρρρOι σεισμοι των τελευταιων ημερων, εχουν ενα κοινο με τον σεισμο της Παρνηθας. Προκειται περι σεισμων. Σε ολα τα αλλα διαφερουν
-
Υποψίες...? Διαίσθηση, ίσως.
-
Πάντως, οι συνεχόμενοι σεισμοί, δημιουργούν, ίσως δικαιολογημένα, όλα τα απαραίτητα για δημιουργία θεωριών συνωμοσίας...
-
Τι? συνωμοτούν τα ρήγματα εναντίον μας?
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Τι? συνωμοτούν τα ρήγματα εναντίον μας?Οχι. Άστοχη λέξη χρησιμοποίησα.
Εννοούσα, σχετικά με θεωρίες περί αναμενόμενου σεισμού, σεισμικής ακολουθίας που θα κορυφωθεί κλπ
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
περιμένουμε τους γεωλόγους του φόρουμ για διευκρινίσεις, κυρίως για τις υποψίες Λέκκα περί κινητικότητας στη Πάρνηθα μπρρρρρρ
Oι σεισμοι των τελευταιων ημερων, εχουν ενα κοινο με τον σεισμο της Παρνηθας. Προκειται περι σεισμων. Σε ολα τα αλλα διαφερουν
αναφέρομαι κυρίως στους δύο τελευταίους απο Πάρνηθα
άκουσα τον Λέκκα να λέει οτι έχει μετρηθεί ανύψωση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, ένδειξη οτι συσσωρεύεται ενέργεια
διερωτώμαι αν οι δύο αυτοί πρόσφατοι σεισμοί σημαίνουν κάτι περισσότερο και πιο ειδικό για τους γεωλόγους απο οτι για εμένα και τους άλλους κοινούς θνητούς
τουλάχιστον ο καθ/της αυτό άφησε να εννοηθεί -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
περιμένουμε τους γεωλόγους του φόρουμ για διευκρινίσεις, κυρίως για τις υποψίες Λέκκα περί κινητικότητας στη Πάρνηθα μπρρρρρρ
Oι σεισμοι των τελευταιων ημερων, εχουν ενα κοινο με τον σεισμο της Παρνηθας. Προκειται περι σεισμων. Σε ολα τα αλλα διαφερουν
αναφέρομαι κυρίως στους δύο τελευταίους απο Πάρνηθα
άκουσα τον Λέκκα να λέει οτι έχει μετρηθεί ανύψωση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, ένδειξη οτι συσσωρεύεται ενέργεια
διερωτώμαι αν οι δύο αυτοί πρόσφατοι σεισμοί σημαίνουν κάτι περισσότερο και πιο ειδικό για τους γεωλόγους απο οτι για εμένα και τους άλλους κοινούς θνητούς
τουλάχιστον ο καθ/της αυτό άφησε να εννοηθεί**Κανένα **σημείο της γήινης επιφάνειας δεν παραμένει σταθερό. Τα βουνά είναι ψηλά, διότι, πολύ απλά σηκώνονται, ψηλώνουν. Ανάλογα την περιοχή ο ρυθμός ανύψωσης (ή ταπείνωσης ='χαμηλώματος') διαφέρει. Οι κινήσεις αυτές δεν γίνονται αντιληπτές, διότι γίνονται ασεισμικά. Ονομάζονται και 'ερπυστικές', από τη λέξη έρπειν. Κατα την εκδήλωση ενός σεισμού, βέβαια, κάποιο τμήμα της γήινης επιφάνειας μετακινείται απότομα.
Η παρακολούθηση των μικρομετατοπίσεων (και του ρυθμου μετατόπισης) του γήινου αναγλύφου γίνεται με διάφορες μεθόδους. Τα τελευταία χρόνια γίνεται με GPS, τα οποία τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις -σταθμούς ανα κάποια χρονικά διαστήματα (από ένα ώς λίγα χρόνια), οπότε η σύγκριση των συντεταγμένων τους διαχρονικά δίνει τη μετατόπιση που έχει υποστεί ο ένας σταθμός από τον άλλο.
Για να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε συνεχώς τις μετατοπίσεις του γήινου αναγλύφου, απαιτείται το πολυδάπανο και cutting edge σύστημα συνεχούς, on-line παρακολούθησης τέτοιου είδους (real time GPS monitoring). Τέτοιος σταθμός έχει εγκατασταθεί για την ώρα μόνο στην Κεφαλονιά.Δε γνωρίζω να έχει γίνει πρόσφατη επαναμέτρηση των σταθμών της Πάρνηθας -και γύρω από αυτήν- ώστε να έχει προκύψει μια αύξηση του ρυθμού παραμόρφωσης. Ίσως όμως να έχει γίνει κάποια τέτοια δουλεια και να μην την έχω υπόψη μου. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος καθηγ. δε συμμετέχει σε κάποιο τέτοιου είδους ερευνητικό πρόγραμμα, εξ όσων και πάλι γνωρίζω. Ίσως να έχει 'inside info', αλλά το βλέπω χλωμούτσικο...
Για να απαντήσει κανείς αν δυο τεσσαράκια σημαίνουν κάτι ή όχι, πρέπει να έχει κατ' αρχήν εγκατεστημένο τοπικό σεισμολογικό δίκτυο στην περιοχή ενδιαφέροντος. (Το περιφερειακό δίκτυο δεν αρκεί, διότι δεν 'πιάνει' μικροσεισμούς, έχει πολύ μικρή ακρίβεια εντοπισμού -ειδικά σε μικρά μεγέθη- και δε μας δίνει μια κρίσιμη παράμετρο, που αποκαλείται 'μηχανισμός γένεσης σεισμού'). Πέραν του τοπικού δικτύου, απαιτείται δίκτυο GPS, όπως έγραψα παραπάνω και επικουρικά, μια σειρά οργάνων (όργανα μέτρησης παραμόρφωσης-καταπόνησης (strainmeters) συνεχής παρακολούθησης στάθμης υδροφορων οριζόντων, αποκλισιόμετρα, και άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός). Τέτοιου είδους παρακολούθηση εν εξελίξει, δεν γνωρίζω να υπάρχει.
Α, δε σας είπα το βασικότερο! πρέπει, ειδικά για την Πάρνηθα, να ξέρουμε και για ποιο ρήγμα μιλάμε, ποιο ρήγμα δηλαδή θέλουμε να παρακολουθήσουμε.... κάτι τέτοιο είναι επίσης χλωμούτσικο, διότι το ρήγμα που κουνήθηκε το 99 είναι 'τυφλό' (δεν βγαίνει στην επιφάνεια), οπότε είναι λιγο δύσκολο να παρακολουθήσεις κάτι που δεν έχεις δει ποτέ με τα μάτια σου....
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Α, δε σας είπα το βασικότερο! πρέπει, ειδικά για την Πάρνηθα, να ξέρουμε και για ποιο ρήγμα μιλάμε, ποιο ρήγμα δηλαδή θέλουμε να παρακολουθήσουμε.... κάτι τέτοιο είναι επίσης χλωμούτσικο, διότι το ρήγμα που κουνήθηκε το 99 είναι 'τυφλό' (δεν βγαίνει στην επιφάνεια), οπότε είναι λιγο δύσκολο να παρακολουθήσεις κάτι που δεν έχεις δει ποτέ με τα μάτια σου....
Κάτι τέτοιο εννοείς λέγοντας ότι δε βγήκε στην επιφάνεια? δεν πρέπει να ναι ισχυρότατος ο σεισμός για ν'ανοίξει η γη στα δύο?
-
Οχι απαραίτητα. Αρκει ο σεισμός να είναι επιφανειακός (εστιακό βάθος
-
Έρχεται σεισμός στην Πάρνηθα;
Εγώ που μένω στους Θρακομακεδόνες προλαβαίνω να πουλήσω το σπίτι μου;
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Κάτι τέτοιο εννοείς λέγοντας ότι δε βγήκε στην επιφάνεια? δεν πρέπει να ναι ισχυρότατος ο σεισμός για ν'ανοίξει η γη στα δύο?
Τέτοιο δεν είχε δημιουργηθεί στις Πλαταιές το '81 ;
Να κάνω μία ανόητη ερώτηση ;
Επηρεάζει την σεισμική δραστηριότητα η αλλαγή του επί της γής περιβάλλοντος. Θέλω να πω , διευκολύνει η δυσχαιρένει , επιτείνει ή αμβλύνει την σεισμική δραστηριότητα η αλλαγή ενός τόπου από δάσος σε πόλη ( αύξηση βάρους , μείωση υδάτινων πόρων και υδροφόρου ορίζοντα ) ή μια πυρκαϊά της κλίμακας που είχαμε το καλοκαίρι ;
-
Έχω ακούσει για τοπικούς σεισμούς, πχ κοντά σε φράγματα, αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος και όχι με τέτοια εξάπλωση.
-
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Έρχεται σεισμός στην Πάρνηθα;Εγώ που μένω στους Θρακομακεδόνες προλαβαίνω να πουλήσω το σπίτι μου;
Οι ζημιές που προκαλούν οι σεισμοί είναι ΠΟΛΥ διαφορετικές από τη μια περιοχή στην άλλη. Δες χάρτη ζημιών του προηγούμενου σεισμού, αν δεν μένεις σε εκείνες τις περιοχές μην ανησυχείς.
Επηρεάζει την σεισμική δραστηριότητα η αλλαγή του επί της γής περιβάλλοντος. Θέλω να πω , διευκολύνει η δυσχαιρένει , επιτείνει ή αμβλύνει την σεισμική δραστηριότητα η αλλαγή ενός τόπου από δάσος σε πόλη ( αύξηση βάρους , μείωση υδάτινων πόρων και υδροφόρου ορίζοντα ) ή μια πυρκαϊά της κλίμακας που είχαμε το καλοκαίρι ;
Γιατί όχι; Αν δεις τα επίκεντρα των σεισμών/μετασεισμών στη Κοζάνη είναι ΟΛΑ κατά μήκος του φράγματος.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Τέτοιο δεν είχε δημιουργηθεί στις Πλαταιές το '81 ;
Να κάνω μία ανόητη ερώτηση ;
Όχι.
Αυτό που επηρεάζεται από παρεμβάσεις και καταστροφές του περιβάλλοντος (πχ πυργαγιές) είναι η συμπεριφορά του εδαφικού μανδύα, που χάνει τη συνοχή που του παρείχε το ριζικό σύστημα, καθώς και η αυξημένη διαβρωσιμότητά που διευκολύνει την εμφάνιση κατολισθήσεων, καταπτώσεων, κλπ.Έχω ακούσει για τοπικούς σεισμούς, πχ κοντά σε φράγματα, αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος και όχι με τέτοια εξάπλωση.
Ναι, ισχύει. Όταν πχ. πρωτογέμισε το φράγμα στο Καστράκι (το 1968, νομίζω) υπήρξε τοπική διέγερση, μέχρι τα πετρώματα να αναλάβουν τη επιπλέον φόρτιση που δημιουργήθηκε από το βάρος του νερού στον ταμιευτήρα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Οι ζημιές που προκαλούν οι σεισμοί είναι ΠΟΛΥ διαφορετικές από τη μια περιοχή στην άλλη. Δες χάρτη ζημιών του προηγούμενου σεισμού, αν δεν μένεις σε εκείνες τις περιοχές μην ανησυχείς.
Που μπορώ να βρω τέτοιο χάρτη;
Πάντως στο σεισμό του '99 έγινε χαμός στην περιοχή μου..Μπορεί το σπίτι μου να μην έπαθε ιδιαίτερες ζημιές αλλά το σπίτι απέναντι βγήκε κόκκινο και κατεδαφίστηκε.. Γι'αυτό ανησυχώ..
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Γιατί όχι; Αν δεις τα επίκεντρα των σεισμών/μετασεισμών στη Κοζάνη είναι ΟΛΑ κατά μήκος του φράγματος.
Καμια σχέση. Ο σεισμός του 95 οφειλόταν στο ρήγμα των Σερβίων, που αποτελεί και το νότιο όριο του φράγματος
-
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Που μπορώ να βρω τέτοιο χάρτη;
Πάντως στο σεισμό του '99 έγινε χαμός στην περιοχή μου..Μπορεί το σπίτι μου να μην έπαθε ιδιαίτερες ζημιές αλλά το σπίτι απέναντι βγήκε κόκκινο και κατεδαφίστηκε.. Γι'αυτό ανησυχώ..
H κατανομή και το είδος των ζημιών διαφέρει απο σεισμό σε σεισμό, ακόμα και πρόκειται για την ίδια περιοχή. Οι υφιστάμενοι χάρτες αποτυπώνουν τις ζημιές που έγιναν το 99, όχι όμως απαραίτητα οτι οι θα είναι οι ίδιες και στην ίδια περιοχή σε κάποιο μελλοντικό γεγονός.
Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?