-
Έχω σφυρίχτρα
Η πλάκα είναι ότι για τον σεισμό αυτό τα έμαθα από το τηλέφωνο καθώς ήμουν στην Βουλγαρία όταν έγινε. Σας κούνησε καλά πάντως...
-
Η απορια μου περι πραγματικων προβλεψεων παραμενει.....
Αν οντως ηταν δυνατη μια πραγματικη προβλεψη σεισμού, και οχι εκτιμησεων σε βαθος 5ετιας, οι Αμερικανοι που εχουν προβλημα σεισμων στη Δυτικη ακτη ή οι Ιαπωνες με την τεχνολογια και τεχνογνωσια που διαθετουν δεν θα ειχαν βρει τον τροπο να το κανουν????
Εμεις θα ανακαλυψουμε τον τροχο?? εντυπωση μου κανει......
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
@Δημητριοςαφου σε χαλανε τοσο γιατι τα βλεπεις???
Γιατί έβλεπα την ταινία Seven (για πολλοστή φορά) και όταν το Star είχε διαφημίσεις (βάζει πολλές), το γυρνούσα στο Mega, όπου μου τράβηξε το ενδιαφέρον το προς συζήτηση θέμα...
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Η απορια μου περι πραγματικων προβλεψεων παραμενει.....Αν οντως ηταν δυνατη μια πραγματικη προβλεψη σεισμού, και οχι εκτιμησεων σε βαθος 5ετιας, οι Αμερικανοι που εχουν προβλημα σεισμων στη Δυτικη ακτη ή οι Ιαπωνες με την τεχνολογια και τεχνογνωσια που διαθετουν δεν θα ειχαν βρει τον τροπο να το κανουν????
Εμεις θα ανακαλυψουμε τον τροχο?? εντυπωση μου κανει......
Όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με ένα θέμα, έχουν τόση τεχνολογία και τεχνογνωσία, όσο σοβαρά θέλουν να ασχοληθούν με αυτό...
Μου φαίνεται πολύ λογικό (δεν θα με αιφνιδιάσει καθόλου!) να είναι κάποιος έλληνας ερευνητής ο πρώτος στον πλανήτη που ανακάλυψε, εδώ στην Ελλάδα, μια μέθοδο για κάποιου είδους πρόβλεψη...
Δεν βλέπω κανέναν λόγο στο να μην γίνει κάτι τέτοιο.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τι ακριβώς έγινε;Έλεγε ο Πρετεντεράκος : '1000 τόσα σχολεία σε όλη την χώρα έχουν χτιστεί πριν το '85. Δεν έχουν αντισεισμική προστασία και ο κοσμάκης πάει εκεί τα παιδιά του να μορφωθούν και και και...' (προφανής λαϊκίστικη τάση για δημιουργία εντυπώσεων)
Πήγε να απαντήσει ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. (πάντα με μειλίχιο και ήρεμο ύφος) : Ξέρετε, υπάρχει μια λεπτή ουσιώδης διαφορά (ψηλά γράμματα για τα κωλοΜΜΕ) : Άλλο το να λέμε ότι δεν έχουν αντισεισμική προστασία και άλλο το να λέμε έχουν χτιστεί με τους κανονισμούς προ του '85. Το ότι χτίστικαν πριν το '85, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αντισεισμική προστασία. Απλά έχουν την τότε προβλεπόμενη αντισεισμική προστασία, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί με το πέρασμα των αιώνων. Και έτσι δεν σημαίνει ότι τα πλινθόκτιστα κτίρια (φέρουσα τοιχοποιία) είναι επικύνδινα κ.τ.λ. κ.τ.λ.'
Αυτά πήγε να πει ο άνθρωπος και διακόπηκε 1000 φορές. Ο Πρετεντεράκος τα δικά του!
Στο τέλος σηκώθηκε και έφυγε από μόνος του ο άνθρωπος, αφού απήβδησε!Το καθίκι!!!
-
Αρκεί να ρίξει μια ματιά στα κτίρια του Συμβουλίου της Επικρατίας (πρώην Αρσάκειο), του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου και τόσων άλλων που δεν έχουν πάθει σοβαρές ζημιές μετά από 2 μεγάλους σεισμούς στην Αθήνα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ άλλα νεότερα έχουν γκρεμιστεί.
Δεν περιμέναμε όμως τέτοιες συζητήσεις για να καταλάβουμε τι κουμάσια είναι ο Πρετεντέρης, η Στάη, η Τρέμη, ο Λιάγκας, ο Ευαγγελάτος και οι λοιποί του σιναφιού τους.
-
και στα δελτια ειδησεων η ιδια συμπεριφορα. πηγαιναν κατι να πουνε οι επιστημονες και οι δημοσιογραφοι δεν τους αφηναν να ολοκληρωσουν την προταση τους, και ελεγαν τα δικα τους, εβγαζαν τα δικα τους συμπερασματα.
-
Σε τι κόσμο θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας Τσιαμτσίκα?
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Σε τι κόσμο θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας Τσιαμτσίκα? -
Παντως χθες ο Παπαζαχος και ο Μητροπουλος(νομιζω ετσι λεγοταν,του ΟΑΣΠ) ηταν σε ζωντανη συνδεση ταυτοχρονα σε τρια καναλια!!!!!! . Πανταχου παρων και τα παντα πληρων
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Αυτά πήγε να πει ο άνθρωπος και διακόπηκε 1000 φορές. Ο Πρετεντεράκος τα δικά του!
**Στο τέλος σηκώθηκε και έφυγε από μόνος του ο άνθρωπος, αφού απήβδησε! **Το καθίκι!!!
κορυφή ο Τάσιος απόρησα στην αρχή που τον είδα, αλλά δεν πρέπει να κάθισε και πολύ
-
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Εμένα πάλι με φοβίζει πιο πολύ η διάρκεια παρά η ένταση...!στο σεισμό αναφέρεσαι πάντα ε;
-
Είχα θίξει το θέμα προστασίας από τον σεισμό στις πρώτες σελίδες του θέματος. Σήμερα μου ήρθε το παρακάτω e-mail:
*Αποσπάσµατα από το άρθρο του Doug Copp στο 'Triangle of Life', επιµέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee,
13/4/04Το όνοµά µου είναι Doug Copp. Είµαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αµερικανικής Οµάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International, ARTI), η πιο έµπειρη οµάδα διάσωσης του κόσµου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ'αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόµενο ενός σεισµού.
Το πρώτο κτίριο στο οποίο µπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισµού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σηµείο ισοπέδωσης. Θα µπορούσαν να είχαν σωθεί άµα είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατα µήκος του διαδρόµου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόµους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγµή ότι είχε δωθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο.
Απλά, όταν τα κτίρια γκρεµίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείµενα ή έπιπλα ενός δωµατίου συνθλίβει αυτά τα αντικείµενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ 'τρίγωνο της ζωής'. Όσο µεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείµενο, τόσο το λιγότερο θα συµπιεστεί.
Όσο λιγότερο συµπιεστεί, τόσο µεγαλύτερο το κενό και τόσο µεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιµοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να µη τραυµατιστεί. Την επόµενη φορά που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρεύσει στην τηλεόραση,µετρείστε τα 'τρίγωνα' που έχουν σχηµατιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιό κοινό σχήµα που θα δείτε στα γκρεµισµένα κτίρια. Είναι παντού.ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ
-
Σχεδόν όλοι που απλά 'βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι' όταν καταρέει ένα κτίριο συνθλίβονται µέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείµενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.
-
Οι γάτες, τα σκυλιά και τα µωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώµα τους στην εµβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσεις το ίδιο σε περίπτωση σεισµού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα µικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείµενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείµενο που θα συµπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.
-
Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που µπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισµού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται µε τη δύναµη του σεισµού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο καταρεύσει, δηµιουργούνται µεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συµπυκνωµένη µάζα όταν καταρεύσει. Τα κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατοµικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυµατισµούς, αλλά λιγότερα πολτοποιηµένα πτώµατα σε σύγκριση µε πλάκες από µπετόν.
4.Αν είστε ξαπλωµένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συµβεί σεισµός, απλά κυλείστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισµό, απλά µε το να αναρτήσουν µιά πινακίδα στο πίσω µέρος της πόρτας κάθε δωµατίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωµα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισµού.
-
Αν συµβεί ένας σεισµός και δεν µπορείτε εύκολα να ξεφύγετε µε το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώµα σας στην εµβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε µιά µεγάλη καρέκλα.
-
Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωµα της πόρτας όταν καταρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωµα και η πόρτα πέσει προς τα µπρός ή προς τα πίσω θα συνθλιβείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη µέση από το κούφωµα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!
-
Ποτέ να µη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τµήµα του κτιρίου συνεχώς προσκρούουν µεταξύ τους µέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεµελίων.Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγµή που αυτά διαλύονται. Ακόµα και αν το κτίριο δεν καταρεύσει, µείνετε µακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά µέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόµα και αν οι σκάλες δεν καταρεύσουν από το σεισµό, µπορεί να καταρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσµο που έχει στραφεί σ'αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα µετά από σεισµό, ακόµα και αν το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζηµιές.
8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιό µακριά είστε από την εξωτερική περίµετρο του κτιρίου, τόσο µεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να µπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.
-
Οι άνθρωποι που βρίσκονται µέσα στα οχήµατά τους συνθλίβονται όταν ο δρόµος από πάνω (ανισόπεδοι δρόµοι) καταρεύσει σε περίπτωση σεισµού και καταπλακώσει τα οχήµατά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη µε τις πλάκες ανάµεσα στα καταστρώµατα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύµατα του σεισµού του Σαν Φραντσίσκο µείναν όλα µέσα στα αυτοκίνητά τους.
Σκοτώθηκαν όλοι. Θα µπορούσαν να είχαν σωθεί απλά µε το να είχαν βγεί έξω και να είχαν καθήσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήµατά τους.
Όλα τα καταπλακωµένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός µέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από µπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους. -
Ανακάλυψα, καθώς µπουσουλούσα µέσα σε γραφεία εφηµερίδων που είχαν καταρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία µε πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συµπιέζεται. Μεγάλα κενά δηµιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί. *
Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αλλά μου φαίνονται απολύτως λογικά.
-
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Είχα θίξει το θέμα προστασίας από τον σεισμό στις πρώτες σελίδες του θέματος. Σήμερα μου ήρθε το παρακάτω e-mail:
[...]
Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αλλά μου φαίνονται απολύτως λογικά.Μου φαίνονται αρκετά λογικά για ξύλινα κτίρια (όπως αναφέρει και μέσα στο άρθρο), που έχουν μεγάλα και ελαφριά δομικά στοιχεία (σανίδια). Εκεί πράγματι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κατάρρευσης και μπορεί κανείς να σωθεί με τον τρόπο που περιγράφει ο συγγραφέας.
Κτίρια από μπετόν/τούβλα όπως τα δικά μας, έχουν μάλλον μικρό κίνδυνο να καταρρεύσουν τελείως. Αντίθετα είναι αρκετά πιθανό να τραυματιστεί κανείς από πτώση σοβάδων, φωτιστικών, αντικειμένων σε ράφια, κάδρων, τζαμιών κλπ. Γιαυτό ίσως είναι πιο σημαντικό να είμαστε κάτω από το τραπέζι που θα μας προστατέψει από όλα αυτά, παρά δίπλα του, για να σωθούμε από το τριγωνάκι που θα σχηματιστεί αν καταρρεύσει το κτίριο.
disclaimer: Αυτή είναι μια καθαρά προσωπική άποψη, επιπέδου καφενείου. Δεν έχω σπουδάσει τίποτα από τα παραπάνω. Ευχαρίστως θα αποδεχτώ την άποψη των ειδικών
-
Από τη σελίδα Συνεχείς σεισμικές δονήσεις ...
'O σεισμολόγος του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών Γιάννης Λατουσάκης ενημέρωσε, ότι πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμικών δονήσεων με διαφορετικά επίκεντρα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός.'
'Σμηνοσειρά σεισμικών δονήσεων': να μαθαίνουμε και ... νέους όρους. Τσάμπα μας κουνάει;
'Χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός': ε, ε, έρχεται!!!
-
Δεν θέλω να σας φανώ αναίσθητος αλλά προσωπικά δεν μου καίγεται καρφί
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
**Στο τέλος σηκώθηκε και έφυγε από μόνος του ο άνθρωπος, αφού απήβδησε! **Το καθίκι!!!
κορυφή ο Τάσιος απόρησα στην αρχή που τον είδα, αλλά δεν πρέπει να κάθισε και πολύ
Ο Τάσσιος ήταν?Κρίμα και δεν το είδα...Από την άλλη κακώς πάνε.Τι περιμένουν δηλαδή,ότι θα γίνει σοβαρή συζήτηση?Έπρεπε να είναι ο (κορυφαίος εδαφοδυναμικός) Γκαζέτας εκεί που έχει κάτι φοβερές ατάκες για να κάνει σκουπίδι τον οποιοδήποτε!
Πάντως επειδή πρόσφατα παρέδωσα την διπλωματική μου σε σχετικό τομέα(γεωτεχνικής) σε συζήτηση που είχα με ένα εξαιρετικό καθηγητή η γνώμη του γενικάγια τους εδαφοδυναμικούς που ασχολούνται με σεισμούς και 'προβλέψεις' δεν ήταν καθόλου καλή... -
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Είχα θίξει το θέμα προστασίας από τον σεισμό στις πρώτες σελίδες του θέματος. Σήμερα μου ήρθε το παρακάτω e-mail:Αποσπάσµατα από το άρθρο του Doug Copp στο 'Triangle of Life', επιµέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee,
13/4/04..........Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αλλά μου φαίνονται απολύτως λογικά.
Αν δεν βαριέστε και αφού κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το chain mail διαβάστε και αυτό:
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Δεν θέλω να σας φανώ αναίσθητος αλλά προσωπικά δεν μου καίγεται καρφίΚαλά, έλα μια βόλτα από την Κεφαλονιά που το τελευταίο διήμερο κουνάει συνέχεια και τα ξαναλέμε . Προσωπικά πάντως, επειδή ξέρω πόσο γερά είναι τα σπίτια και όσο να 'ναι, το έχω συνηθίσει κιόλας, αντί να τρομάζω το απολαμβάνω. Το ίδιο και οι ντόπιοι.
-
Μακάρι να κουνάει τυχαία εκεί και να κάνει μεγαλύτερο στη θάλασσα γιατί αλλιώς η Ζάκυνθος (κυρίως) δεν θα βγει αλώβητη.
Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?