-
καλα αυτη η κουβεντα ξεκινησε απο τον κυριο Δημητρη που οπως σωστα ειπωθηκε μαλλον δεν εχει παει καν σχολειο?
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Δεν είναι για γέλια. Τα Greeklish έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά σε 10 χρόνια, από ότι 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους.και η μανια να μαθαινουμε αγγλικα απο 1η δημοτικου να προσθεσω
-
Το πρόβλημα τελικά είναι η γνώση, ή η έλλειψη της;
-
εγω προσωπικα δε βλεπω να υπαρχει καποιο προβλημα.. δε πιστευω οτι εχουμε περισσοτερους ανορθογραφους λογω των greeklish
τα greeklish πολλοι τα γραφουν απο βαρεμαρα , το ιδιο και γω αλλωστε πολλες φορες μιας και ημουν εφηβος οταν ξεκινησε αυτο το θεμα (οπως επισης δε βαζω τονους οταν πληκτρολογω γιατι τους θεωρω περιττους δεν εχουν κανενα νοημα για αυτους που μιλουν τη γλωσσα , στα γραπτα το κανω μηχανικα )
αυτο που ειπε πριν ο Σπυρος ειναι απολυτα σωστο, η γλωσσα εξελισσεται , ο τροπος γραφης αρκετων λεξεων που παλιοτερα θεωρουταν ορθογραφικο λαθος πλεον δεν ειναι (μαλιστα ωρες ωρες νιωθω κι εγω δεινοσαυρος σε αυτο το θεμα).
καποτε η καθαρευουσα ηταν η 'σωστη' γλωσσα , ομως ηταν νεκρη γλωσσα και καλως καταργηθηκε και ας τραβουσαν καποιοι τα μαλλια τους κυριως επειδη τους ειχε βγει η πιστη να μαθουν ανουσιοτητεςσε ο,τι αφορα αυτο που σχολιαζατε πριν.. δε πιστευω οτι τα greeklish προκειται ποτε να αποτελεσουν κομματι της ελληνικης γλωσσας επειδη μερικα πιτσιρικια το κανουν (τουλαχιστον στο αμεσο μελλον) , δε πιστευω οτι τα νεα παιδια ειναι περισσοτερο αμορφωτα απο τα παιδια του παρελθοντος
σκατα ηταν παλια η παιδεια , σκατα ειναι και τωρα , το να μαθεις ορθογραφια εχει να κανει με τα πρωτα χρονια της ζωης σου (εφ'οσον πας σχολειο , κατι που στις μερες μας κανουν ολα σχεδον τα παιδια σε αντιθεση με το παρελθον) και επειδη υπηρξα κι εγω μαθητης με καλους και κακους δασκαλους , πραγματικα το θεωρω σχεδον θεμα τυχης το αν καποιος μιλαει και γραφει σωστα ελληνικα ή οχι (και απο καποια ηλικια και μετα , παει εφυγε το τρενο )
ημουν συμμαθητης με παιδια που ηταν τελειως ανορθογραφα και πολυ κακους μαθητες που ηξεραν τελεια ορθογραφια
ειναι παρα πολυ οι παραγοντες που συμβαλλουν σε αυτο και περα απο το ιδιο το παιδι και το συστημα εκπαιδευσης , μπορει να φταινε ενα σωρο αλλα πραγματα (γονεις, μαθησιακα προβληματα , προβληματα ορασης που αργουν να διαπιστωθουν)ο καθομιλουμενη παντως σιγουρα εξελισσεται και αλλαζει και εκει πιστευω οτι υπαρχει επιρροη απο την αγγλικη μιας και πολλοι , ακομα και μεγαλοι ανθρωποι λενε λεξεις που μπορουν να πουν στα ελληνικα στα αγγλικα για το εφφε πχ jetlag , tsunami (αν και αυτη δεν ειναι αγγλικη), αννα βισση
βεβαια στη νεοτερη ιστορια μας προσαρμοζαμε παντα ξενες λεξεις στα ελληνικα , πχ βυρωνας , πλεον ομως τις παιρνουμε και τις χρησιμοποιουμε αυτουσιες
αν και ακομα ελληνοποιουμε μερικες, πχ ποζεραςεκει μπαινει η δικη μου ενσταση με τη ξενομανια που μας χαρακτηριζει γενικα σα λαο
τουλαχιστον με τα greeklish συνεχιζουμε και μιλαμε ακομα τη γλωσσα μας το οτι αλλαζει το αλφαβητο εμενα δε μου λεει και πολλα οπως δε μου λεει και πολλα η ορθογραφια, μιας και δεν εχει στις μερες μας ουσιαστικη σημασια αν πουμε ι , οι ,η , ει , ε, αι ,
αυτα ειχαν νοημα στα αρχαια οπου αλλαζε το ηχητικο αποτελεσμα , το ιδιο ισχυει και για τις οξειες περισπωμενες και λοιπες παπαριες
απλα επειδη τις λεξεις τις μαθαινουμε/διαβαζουμε 'φωτογραφικα' , δεν καθομαστε δηλαδη να διαβαζουμε γραμμα γραμμα τη καθε λεξη (αρχη τελος και ισως τη μεση κοιταμε, αυτο το χουν πει επιστημονες) , σας χτυπαει ασχημα και σας εκνευριζει (οπως και μενα να μαι ειλικρινης ), ναι βλεπετε 'κινεζικα' τα οποια σας βαζουν σε διαδικασια επεξεργασιας αυτου που διαβαζετε ωστε να βγει νοημα.. γιατι υπαρχει νοημα και αυτο το νοημα ειναι πρακτικα ελληνικη γλωσσα
στη τελικη βαριομαστε τοσο πολυ σα λαος να μιλαμε/μαθαινουμε ακομα και τα αγγλικα (που ειναι απο τις πιο ευκολες και ρηχες γλωσσες) , παρολο που τα μαθαινουμε στα σχολεια και φροντιστηρια απο παιδακια που δε νομιζω οτι κινδυνευει να χαθει, δε νομιζω να παψουμε να μιλαμε ελληνικα , τα ελληνικα δε χαθηκαν ακομα και οταν ενας ολοκληρος λαος δεν ηξερε καν να τα γραφει
το πώς θα εξελιχθει ειναι αλλο θεμα και το μονο που με ανησυχει οπως προειπα ειναι οι ξενες λεξεις, δε μου αρεσει να ακουω ξενες λεξεις εκει που δεν υπαρχει λογος
παντως αν παρουμε ενα παιδακι που γραφει greeklish στο κινητο του και το facebook και το βαλουμε να γραψει κατι στο χαρτι , δε νομιζω οτι η πρωτη του επιλογη θα ειναι τα greeklish
απλα τα νεα παιδια γραφουν και greeklish, και λοιπον? -
οσο για τα παιδια του σημερα επειδη ακουω πολλους να τα κατηγορουν και να λενε διαφορες βλακειες (βεβαια καθε γενια κριτικαρει τη νεοτερη με αυτο το τροπο) οτι ειναι αγραμματα κτλ κτλ.. εγω το μονο που διαπιστωνω ειναι οτι η καθε γενια ειναι πολυ καλυτερη απο την προηγουμενη..
χεστηκε ο νεος αν δε μπορει να γραφει σωστα μια λεξη και δε ξερει τους νομους και τις πρωτευουσες (αυτο ηταν τρομερη παιδεια.. ) μπορει να κανει ενα σωρο αλλα πραγματα, μπορει να αντιληφθει τη τεχνολογια πολυ καλυτερα, ειναι πιο καλος οδηγος μιας και δεν επιασε αυτοκινητο πρωτη φορα στα 30 φευγα, μπορει να μαθει τα παντα στο internet και οχι διαβαζοντας κατευθυνομενες εφημεριδες ή βλεποντας τη Τρεμη , εχει καλυτερη κριτικη σκεψη (οσο και αν δε γουσταρετε να το παραδεχτειτε ), ειναι πιο εξυπνος , ξερει να διεκδικει τα δικαιωματα του και στη τελικη απολαμβανει ολα αυτα που πηρε απο τους μεγαλυτερους που μεγαλωσαν 'δυσκολα' (και οι προηγουμενοι ειχαν χουντα, και οι προηγουμενοι ειχαν εμφυλιο και οι προηγουμενοι ειχαν κατοχη και οι προηγουμενοι ειχαν βαλκανικους και οι προηγουμενοι ηταν δουλοι και οι προηγουμενοι πεθαιναν απο πανωλη και οι προηγουμενοι ζουσαν σε σπηλιες.. ) αλλα πλεον θα αποδειξει οτι θα μπορεσει να αντιμετωπισει και ολη αυτη τη κατασταση που του κληροδοτησαν οι μεγαλυτεροι του
και επειδη μετα απο παρα πολλα χρονια (προηγουμενες καταστασεις δεν εχει ζησει κανεις μας αλλωστε) θα εχουμε μια γενια που θα ζησει χειροτερα απο τη προηγουμενη εγω απλα περιμενω να δω πώς θα τα βγαλουν περα (γιατι θα τα βγαλουν) αυτοι οι αχρηστοι και ανορθογραφοι κουραμπιεδες
κλεινω με μια φωτο απο το ενδοξο παρελθον μας και τη κλασσικη μας παιδεια , αμα βρω θα βαλω και μια αντιστοιχη με τη γιαγια μου
ΥΓ απο τους παραπανω νεους εξαιρουνται οι νεοι-κομματοσκυλα , γιατι αυτοι δεν ειναι νεοι (περα απο την εμφανιση), ειναι κομματοσκυλα
-
Διαφωνώ πάρα πολύ! Πέραν του ότι η ορθογραφία δεν είναι μόνο θέμα προφοράς (αλλά και ετυμολογίας δλδ γνώσης γύρω απο την ερμηνεία), το όλο ζήτημα αποτελεί μέρος του κατά πόσον κάποιος ενδιαφέρεται να μαθαίνει κάτι περισσότερο, κάτι πιο ολοκληρωμένο... Δείχνει κατά πόσον κάποιος διαβάζει στη ζωή του -εννοώ προφανώς πέραν 'γνωστικού αντικειμένου', τη στάση που έχει απέναντι στο κομμάτι 'καλλιέργεια'.
Προσωπικά πάντα θα βρίσκω πολύ άσχημο ένας απόφοιτος πολυτεχνείου λ.χ. να μην ξέρει να γράφει, να μην έχει διαβάσει βιβλία, να μην ξέρει που πέφτουν 5 μέρη στον κόσμο, κι ας μην έχουν τπτ να κάνουν με την επιστήμη του...
-
Τα greeklish κάνουν μεγάλο κακό. Το βλέπω και σε μένα που μερικές φορές κολλάω στις πιο γελοίες λέξεις.
Το καλύτερο παράδειγμα που έχω να δώσω σαν απάντηση σε αυτούς που λένε οτι η γλώσσα εξελίσσεται (άλλο αυτό και άλλο το εξαφανίζεται) είναι όταν στο ΤΕΙ μας ζήτησαν να γράψουμε μια επιστολή στο Word, όλοι άρχισαν να την γράφουν σε greeklish. Οταν έμαθαν οτι έπρεπε να γραφτεί με Ελληνικούς χαρακτήρες έγινε χαμός. Μεγαλύτερος χαμός έγινε οταν έμαθαν ότι πρέπει να βάζουν και τόνους. ΕΛΕΟΣ !!!Πολύ off όμως και δεν μας βλέπω καλά.
-
Προσωπικά από το 98' που άρχισα να μπαίνω στο ιντερνετ, ποτέ δεν έγραψα με Greeklish, μου φαινόταν απλά αστείο, από τη στιγμή που μπορούσα να γράψω κανονικά.
Πάντως όχι, δεν πιστεύω ότι καταστρέψει τη γλώσσα. Όποιο παιδί περάσει σε μια οποιαδήποτε σχολή που χρειάζεται να παραδίδεις εργασίες με H/Y θα μάθει θέλει δε θέλει να γράφει κανονικά. Δεν ξέρω αν θα μάθει ορθογραφία βέβαια, γιατί πάντα ο επεξεργαστής κειμένου θα διορθώνει... Αλλά αν ορθογραφία δεν έμαθε από ο δημοτικό, imho δεν θα μάθει ποτέ και δεν βλέπω γιατί είναι απαραίτητα κακό αυτό. -
Ο χρήστης Alexel έγραψε:
Πρωσωποικά απώ το 98' που άρχεισα να μπένο στο είντερναιτ, πωτέ δεν αίγραψα με Greeklish, μου φενώταν απλά αστύο, από τι στιγμί που μπωρούσα να γράπσο κανωνικά.
Πάντος όχι, δεν πιστεβο ότι καταστρέψη τη γλόσσα. Όπιο πεδί περάση σε μια οπιαδίποτε σχολή που χριάζετε να παραδίδεις αιργασίες με H/Y θα μάθη θέλη δε θέλη να γράφη κανονικά. Δεν ξέρο αν θα μάθι ορθωγραφήα βέβεα, γιατή πάντα ο επεξεργαστοίς κημένου θα διορθόνι... Αλλά αν ορθωγραφήα δεν έμαθε από ο δημωτικό, imho δεν θα μάθη ποτέ κε δεν βλέπο γιατή είναι απαρέτιτα κακώ αυτώ.Πως σου φαίνεται το πειραγμένο κείμενό σου σε συνδυασμό με το υπογραμμισμένο;
-
@ mjacob.
Δεν ξέρω αν φταίνε τα greeklish ή το ότι έχω ανακατευτεί με διάφορες γλώσσες τα τελευταία χρόνια, αλλά η ορθογραφία μου έχει επιδεινωθεί.
Να σημειώσω ότι δεν έκανα ΠΟΤΕ ορθογραφικά μέχρι και πριν λίγα χρόνια, πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι τα greeklish πρέπει να κάνουν ζημιά. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
@ mjacob.Δεν ξέρω αν φταίνε τα greeklish ή το ότι έχω ανακατευτεί με διάφορες γλώσσες τα τελευταία χρόνια, αλλά η ορθογραφία μου έχει επιδεινωθεί.
Να σημειώσω ότι δεν έκανα ΠΟΤΕ ορθογραφικά μέχρι και πριν λίγα χρόνια, πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι τα greeklish πρέπει να κάνουν ζημιά.Εισαι ποσα χρονια εκτος Ελλαδας;Εκτος απο φορουμ και site που αλλου διαβαζεις/(και κυριως) γραφεις ελληνικα;
-
Eλληνικά έχω σταματήσει να γράφω εκτός απ το φορουμ τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά msn ας πούμε παίζει πολύ.
-
Ο χρήστης BEAMS έγραψε:
Πρωσωποικά απώ το 98' που άρχεισα να μπένο στο είντερναιτ, πωτέ δεν αίγραψα με Greeklish, μου φενώταν απλά αστύο, από τι στιγμί που μπωρούσα να γράπσο κανωνικά.
Πάντος όχι, δεν πιστεβο ότι καταστρέψη τη γλόσσα. Όπιο πεδί περάση σε μια οπιαδίποτε σχολή που χριάζετε να παραδίδεις αιργασίες με H/Y θα μάθη θέλη δε θέλη να γράφη κανονικά. Δεν ξέρο αν θα μάθι ορθωγραφήα βέβεα, γιατή πάντα ο επεξεργαστοίς κημένου θα διορθόνι... Αλλά αν ορθωγραφήα δεν έμαθε από ο δημωτικό, imho δεν θα μάθη ποτέ κε δεν βλέπο γιατή είναι απαρέτιτα κακώ αυτώ.Πως σου φαίνεται το πειραγμένο κείμενό σου σε συνδυασμό με το υπογραμμισμένο;
Εγώ (που είμαι ορθογράφος ) έβγαλα κριθαράκι για να το διαβάσω
-
@ mjacob.Δεν ξέρω αν φταίνε τα greeklish ή το ότι έχω ανακατευτεί με διάφορες γλώσσες τα τελευταία χρόνια, αλλά η ορθογραφία μου έχει επιδεινωθεί.
Να σημειώσω ότι δεν έκανα ΠΟΤΕ ορθογραφικά μέχρι και πριν λίγα χρόνια, πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι τα greeklish πρέπει να κάνουν ζημιά.Εσύ μιλάς την γλώσσα της Βαβέλ
-
Eλληνικά έχω σταματήσει να γράφω εκτός απ το φορουμ τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά msn ας πούμε παίζει πολύ.Ισως το οτι δεν εχεις την καθημερινη τριβη με τα ελληνικα να σε κανει πιο επιρρεπη στα ορθογραφικα λαθη.
Εγω χρησιμοποιω τον ορθογραφο του FF για λεξεις που δεν ειμαι σιγουρος αλλα το φορουμ με βοηθησε να γραφω πιο ορθογραφημενα.
Τονους δεν βαζω γιατι δεν 'παει' το χερι κατα την πληκτρολογηση,τα ασχημα του να μαθεις μονος σου -
Η γλώσσα όπως αποτυπώνεται στο γραπτό ή δακτυλογραφημένο κείμενο δεν είναι ξεκομμένη από τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται ο χρήστης στο μυαλό του. Στα 16-17 χρόνια που διδάσκω Αγγλικά, δεν έχω συναντήσει έστω και μια περίπτωση ανθρώπου που να έγραφε ωραίες εκθέσεις στα Ελληνικά και να μην έγραφε τουλάχιστον αξιοπρεπώς στα Αγγλικά (για το επίπεδο της τάξης πάντα). Όσοι γράφουν μπερδεμένα δεν το κάνουν γιατί βαριούνται (ενώ στην πραγματικότητα είναι γατόνια και θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα). Το κάνουν γιατί σκέφτονται μπερδεμένα, γιατί δεν έμαθαν ποτέ να οργανώνουν τον λόγο τους σωστά. Γιατί δεν έμαθαν, δεν συνειδητοποιούν, την καθοριστική σημασία που έχει σε ένα γραπτό η συνοχή και η λογική οργάνωση.
Όταν γράφεις χωρίς σημεία στίξης, χωρίς ορθογραφία, χωρίς τόνους, δεν είναι απλά ότι γράφεις έτσι. Έτσι σκέφτεσαι. Και πιστεύω ακράδαντα ότι ο κίνδυνος με τα Greeklish δεν είναι ότι θα χαθεί το αλφάβητο. Αυτό που κινδυνεύουμε να χάσουμε είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, την ικανότητα μας να χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας για να οργανώσουμε λογική σκέψη και επικοινωνία για περισσότερα πράγματα από τεχνικές ορολογίες και επιφωνήματα.
-
Ο χρήστης eimaiospiros έγραψε:
Ποιοι ήθελαν να καταφέρουν τι;
To πολυτονικο εφυγε, μετα ηρθαν τα γρρικλις, πριν απο λιγο καιρο ακουστηκε οτι θα καταργηθουν τα ει-οι-η-υ και θα γινουν ολα ι. Δεν ειμαι κανενας κολλημενος Λιακοπουλος-Γεωργιαδης κτλ αλλα ειμαι απ'αυτους που πιστευουν (ισως να κανω λαθος) οτι η γλωσσα μας εχει αρκετη μελετη και επιστημη πισω της και δεν της αξιζει να την απλοποιουμε σε τετοιον βαθμο. Οτι εγραψα, το εγραψα με αφορμη το οτι οπως ειπωθηκε, καποια παιδακια ζητησαν βιβλια σε γκρικλις. Δεν ξερω αν κατι τετοιο ισχυει η οχι, αν ηταν μαζικο αιτημα η μοναχα μαλακια στο κεφαλι 4-5 πιτσιρικαδων, αλλα οπως και να 'χει στο δικο μου μυαλο φανταζει αρκετα τρομακτικη σαν εικονα. Εσας ; Οχι ; Ελπιζω να μην παρεξηγηθηκα, δεν συνομοσιολογω αλλα το οτι το οτι καποια μεγαλα κεφαλια σ'αυτον τον κοσμο ισως να μας θελουν αγραμματους και με μυαλα που στερουνται κριτικης ικανοτητας, θα μπορουσε ευκολα να απο σκεψη μεχρι και σεναριο που εχει τεθει σε εφαρμογη.
-
Για το πολυτονικό Καμπά είσαι λάθος πάντως
Κι ένα γενικό σχόλιο.
Το 'επίπεδο' και η πολυπλοκότητα της γλώσσας εξαρτάται απ το επιπεδο των πραγμάτων που καλείται να εκφράσει και όχι το ανάποδο. -
Επίσης όταν κάνεις τη συνειδητή επιλογή - για λόγους ταχύτητας να υποθέσω - να απευθύνεσαι γραπτώς και δημόσια παραλείποντας τους τόνους, πολύ λάβρος κατά των γλωσσικών απλοποιήσεων δεν 'δικαιούσαι' να είσαι.
Drifter με την ηλικία έχω παρατηρήσει ότι όλοι χάνουν την ικανότητά τους στην ορθογραφία ακόμα και άνθρωποι που πραγματικά δεν τους ξέφευγε λάθος ούτε για δείγμα. Για τους λόγους δεν είμαι σίγουρος, εικάζω τα κάτωθι : δεν διαβάζουν τόσο πολύ όσο ήταν νέοι, δε γράφουν τόσο πολύ, χρησιμοποιούν υπολογιστή και ορθογράφους, έχουν περάσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Πάντως ο πατέρας μου (σε άλλη ηλικία βέβαια) μού παραπονιόταν εντόνως γι αυτό το φαινόμενο που διαπίστωνε στην περίπτωσή του, δηλ. να αναρωτιέται για την ορθογραφία κάποιων λέξεων, ενώ δεν συνέτρεχε (σχεδόν) κανένας από τους ανωτέρω παράγοντες (ιδιαίτερα ως προς το διάβασμα δεν έκανε και τίποτα άλλο όλη του τη ζωή, μόνο ανέπνεε και διάβαζε ).
Το ίδιο ισχύει και σε μένα, δηλ. παρατηρώ ορθογραφικά λάθη, αλλά στην περίπτωσή μου συντρέχουν λίγο πολύ όλοι οι ανωτέρω παράγοντες + ηλικία -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Διαφωνώ πάρα πολύ! Πέραν του ότι η ορθογραφία δεν είναι μόνο θέμα προφοράς (αλλά και ετυμολογίας δλδ γνώσης γύρω απο την ερμηνεία), το όλο ζήτημα αποτελεί μέρος του κατά πόσον κάποιος ενδιαφέρεται να μαθαίνει κάτι περισσότερο, κάτι πιο ολοκληρωμένο... Δείχνει κατά πόσον κάποιος διαβάζει στη ζωή του -εννοώ προφανώς πέραν 'γνωστικού αντικειμένου', τη στάση που έχει απέναντι στο κομμάτι 'καλλιέργεια'.Προσωπικά πάντα θα βρίσκω πολύ άσχημο ένας απόφοιτος πολυτεχνείου λ.χ. να μην ξέρει να γράφει, να μην έχει διαβάσει βιβλία, να μην ξέρει που πέφτουν 5 μέρη στον κόσμο, κι ας μην έχουν τπτ να κάνουν με την επιστήμη του...
Η γλώσσα όπως αποτυπώνεται στο γραπτό ή δακτυλογραφημένο κείμενο δεν είναι ξεκομμένη από τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται ο χρήστης στο μυαλό του. Στα 16-17 χρόνια που διδάσκω Αγγλικά, δεν έχω συναντήσει έστω και μια περίπτωση ανθρώπου που να έγραφε ωραίες εκθέσεις στα Ελληνικά και να μην έγραφε τουλάχιστον αξιοπρεπώς στα Αγγλικά (για το επίπεδο της τάξης πάντα). Όσοι γράφουν μπερδεμένα δεν το κάνουν γιατί βαριούνται (ενώ στην πραγματικότητα είναι γατόνια και θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα). Το κάνουν γιατί σκέφτονται μπερδεμένα, γιατί δεν έμαθαν ποτέ να οργανώνουν τον λόγο τους σωστά. Γιατί δεν έμαθαν, δεν συνειδητοποιούν, την καθοριστική σημασία που έχει σε ένα γραπτό η συνοχή και η λογική οργάνωση.
Όταν γράφεις χωρίς σημεία στίξης, χωρίς ορθογραφία, χωρίς τόνους, δεν είναι απλά ότι γράφεις έτσι. Έτσι σκέφτεσαι. Και πιστεύω ακράδαντα ότι ο κίνδυνος με τα Greeklish δεν είναι ότι θα χαθεί το αλφάβητο. Αυτό που κινδυνεύουμε να χάσουμε είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, την ικανότητα μας να χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας για να οργανώσουμε λογική σκέψη και επικοινωνία για περισσότερα πράγματα από τεχνικές ορολογίες και επιφωνήματα.
Νομίζω δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι περισσότερο....!!
-
παρολο που ομολογουμενως σκεφτομαι μπερδεμενα δε μπορω να καταλαβω την αξια των τονων
οσο για τις εκθεσεις, οταν ημουν πιο μικρος (γιατι οσο μεγαλωνω το ψιλοχανω) δεν ειχα ποτε προβλημα με την εκθεση ουτε στα αγγλικα , ουτε στα ελληνικα..
ξεκινουσα να γραφω ο,τι μου ερχοταν και παντα επαιρνα εναν αξιοπρεπη (και καποιες φορες καλο) βαθμοτο προβλημα μου ξεκινησε οταν εκανα ιδιαιτερα στη 3η λυκειου για εκθεση στις πανελληνιες, οπου η καθηγητρια μου προσπαθησε να μου οργανωσει τη σκεψη , με αποτελεσμα (οπως και η ιδια παραδεχτηκε στη συνεχεια) να με μπερδεψει ακομα περισσοτερο
με εφαγε και αυτος ο αριθμητικος περιορισμος λεξεων , επρεπε να τον γραψω στα @@ μου οπως η αδερφη μου που πηρε 18.5 ή οπως εκανα στα διπλωματα αγγλικων (οπου δε με ενοιαζε και να κοπω), οπου ξεπερνουσα το οριο κατα πολυ και ποτε κανεις δε με εκοβεαληθεια , ποτε πρωτομπηκαν οι τονοι στην ελληνικη γλωσσα? οι βυζαντινοι δε τους εβαλαν?
Περί ελληνικής γλώσσας.