-
Λοιπόν, επανέρχομαι με επίσημα στοιχεία στοιχεία από ηλεκτρολογικό βιβλίο.
Τα παρακάτω είναι για εναλλασσόμενο ρεύμα 50 Hz και ισχύουν για υγιείς ανθρώπους:1 mA όριο που γίνεται αντιληπτό
16 mA σύσπαση μυών
50 mA σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια αισθήσεων, τραυματισμός
100-300 mA κοιλιακός ινιδισμός (ταχύτατες συσπάσεις του μυοκαρδίου οι οποίες είναι ανεπαρκείς για την άντληση του αίματος)5 A κοιλιακός ινιδισμός, διακοπή αναπνοής κατά διαστήματα, εγκαύματα
-
Ο χρήστης Jimkk έγραψε:
Τα παρακάτω είναι για εναλλασσόμενο ρεύμα 50 Hz και ισχύουν για υγιείς ανθρώπους:1 mA όριο που γίνεται αντιληπτό
16 mA σύσπαση μυών
100-300 mA κοιλιακός ινιδισμός (ταχύτατες συσπάσεις του μυοκαρδίου οι οποίες είναι ανεπαρκείς για την άντληση του αίματος)5 A κοιλιακός ινιδισμός, διακοπή αναπνοής κατά διαστήματα, εγκαύματα
καλα και στα ποσα πεθαινουμε;; Δηλαδη αν μας χτυπησει το ρευμα στο σπιτι που ειναι συνηθως 16mA δεν παθαινουμε και τιποτα(ετσι καταλαβα)!
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
16 mA σύσπαση μυών
καλα και στα ποσα πεθαινουμε;; Δηλαδη αν μας χτυπησει το ρευμα στο **σπιτι **που ειναι συνηθως 16mA δεν παθαινουμε και τιποτα(ετσι καταλαβα)!
Εγώ ακόμα είμαι ζωντανός...
-
Ο χρήστης Jimkk έγραψε:
Τα παρακάτω είναι για εναλλασσόμενο ρεύμα 50 Hz...Κ ποσα βολτ;
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Άσ'τα να πάνε... Δεν βγήκε ακόμα το τελευταίο...
Ο αέρας πάντως υποθέτω ότι επηρεάζει, μιας και παρατηρώ πιο έντονο το φαινόμενο σε μέρες που φυσάει...
Υποθέτω ότι πιο ισχυρός αέρας=>μεγαλύτερες τριβές=> περισσότερος στατικός ηλεκτρισμός...
Βασικά δεν είναι ακριβώς έτσι.. αυτό που επηρεάζει είναι η υγρασία/ξηρασία.
Ναι, όντως ξέχασα να το αναφέρω... Εννοείται ότι τις μέρες με υγρασία δεν παρατηρώ τίποτα...
Αλλά εξακολουθώ να επιμένω (αγύριστο κεφάλι... ) ότι τις ξερές μέρες με μποφόρια χτυπάει πιο πολύ ρεύμα απ' ότι τις ξερές μέρες χωρίς μποφόρια...
Εγώ ακόμα είμαι ζωντανός...
Me2... (το δις εξ' αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού δεν λένε;;Ε, λοιπόν δεν πρέπει να είμαι και πολύ σοφός... )
-
Εννοειται οτι και οι δυο παραπανω εχετε χτυπηθει απο 'σπιτικο' ρευμα; Για πειτε τι ακριβως παθατε να μαθουμε και εμεις!
-
Εννοειται οτι και οι δυο παραπανω εχετε χτυπηθει απο 'σπιτικο' ρευμα; Για πειτε τι ακριβως παθατε να μαθουμε και εμεις!Dont try this at home!!!
-
Εγώ πάντως πέρα από δυνατό τίναγμα προς τα πίσω που με έριξε περίπου 1,5 μέτρο μακριά από το σημείο που στεκόμουν τίποτε άλλο. Πιθανά από την αντίδραση των ίδιων μου των μυών θα ήταν. Φυσικά και ένα καλό μούδιασμα στο χέρι που δεν πρόσεξε.
Στο χέρι θα τα ρίξω τώρα όχι στην ανοησία μου!!!! -
Τό άν τό ρεύμα σέ πετάξει πίσω,ή σέ 'τραβήξει' κοντά του (οπότε...γειά σας) εξαρτάται από τούς μύς πού έχουν περισότερη ή λιγότερη δύναμη.
Τί θέλω να πώ:
Οι μύς στό σώμα μας,είναι κατανεμημένοι κατά ζεύγη.Γιά τήν κίνηση τού βραχίονα του χεριού μας,υπάρχει ο δικέφαλος καί ο τρικέφαλος π.χ.
Τά ζεύγη τών μυών,περιλαμβάνουν πάντα,έναν δυνατό μύ,καί έναν αδύναμο (σχετικά ο ένας πρός τόν άλλον πάντα)
Ο ηλεκτρισμός προκαλεί σύσπαση τών μυών,κατά τήν οποία ο 'ισχυρός' μύς συστέλεται ισχυρότερα από τόν αδύναμο,καί άρα,προκαλεί τήν κίνηση τού μέλους πρός τό μέρος του.
Στό παράδειγμα τού βραχίονα του χεριού,τό χέρι θά κλείσει πρός τή μεριά του δικέφαλου μύ.
Αν η πηγή του ηλεκτρισμού βρίσκεται στή μεριά πού ενεργεί ο δικέφαλος,τότε τό χέρι μας θά έχει παρατεταμένη επαφή μαζί του,καί η οποιαδήποτε προσπάθειά μας νά τό τραβήξει μακριά,θά έχει μηδενικό αποτέλεσμα.
Παράδειγμα:
Αν ακουμπήσουμε ένα καλώδιο με ρεύμα με τήν παλάμη μας,τότε τό χέρι μας θά 'κολλήσει' επάνω του,λόπγω τού ισχυρού μύ πού συστέλεται.
Αν τό ακουμπήσουμε μέ τήν πάνω πλευρά τού χεριου,τότε τό ρεύμα θά τινάξει μακρυά τό χέρι μας,καί πάλι λόγω του ισχυρού μύ,πού υπερνικά τόν αντίθετό του/αδύναμο μύ.
Χοντρικό τό παράδειγμα βέβαια,καί όχι απολύτως σωστό,λόγω τής σχετικής θέσης τής παλάμης σε σχέση μέ τό υπόλοιπο χέρι. -
Εννοειται οτι και οι δυο παραπανω εχετε χτυπηθει απο 'σπιτικο' ρευμα; Για πειτε τι ακριβως παθατε να μαθουμε και εμεις!Τρεις φορές. την πρώτη ήμουν μικρό παιδάκι (δεν θυμάμαι τίποτα) απλά μου είπε η μητέρα μου ότι άκουσε ένα μπαμ και είδε ότι από τη μία μεριά του δωματίου που ήμουν βρέθηκα στην άλλη...
Τις επόμενες δύο την πάτησα, ενώ άλλαζα μία λάμπα τη μία φορά και ένα ντουί την άλλη. Ευτυχώς ήμουν 'μονωμένος' και έτσι δεν διέρρευσε ρεύμα το σώμα μου. Το μόνο που ένιωσα και στις δύο περιπτώσεις, ήταν μία δόνηση στο δάκτυλό μου, ενώ ακουγόταν παράλληλα και ένα βουητό... -
Εννοειται οτι και οι δυο παραπανω εχετε χτυπηθει απο 'σπιτικο' ρευμα; Για πειτε τι ακριβως παθατε να μαθουμε και εμεις!Αυτό το φόρουμ έχει πολλά φιλομαθή μέλη...
Κι εγώ ότι και ο meco στις δύο τελευταίες φορές του... Φορούσα πλαστικές παντόφλες, ενώ στη μία κρατούσα κι ένα κατσαβίδι από την πλαστική λαβή του (με το άλλο χέρι... ), οπότε ένα απλό τράνταγμα κι ένας ήχος από την ασφάλεια που κάηκε...
Την δεύτερη φορά πραγματικά δεν θυμάμαι τι έκανα... Θυμάμαι όμως ότι φορούσα τις παντόφλες μου... Την πρώτη όμως θυμάμαι... ήμουν περίπου 11 χρονών και σε φάση μαστροχαλαστή, οπότε στα παιχνίδια μου δεν είχε μείνει ούτε ένας ηλεκτροκινητήρας στη θέση του... ήθελα να φτιάξω δικό μου τηλεκατευθυνομενο αμάξι, αλλά με υλικά δικά μου (από μικρός φαινόμουν... ). Ε, ένας κινητήρας ήθελε 2 μπαταρίες των 1,5 volt, αλλά (έπειδή μάλλον ήταν πεσμένες) δεν με ικανοποιούσαν οι επιδόσεις... Ε, λέω, αν με 3volt τσουλάει, σκέψου τι θα κάνει με 210... Μετά συνειδητοποίησα ότι κάθε κατασκευή έχει και κάποια όρια...
Από μικρός όλο καλές ιδέες...
-
Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις δεν έλεγαν οι παλιοί μας;;
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Ε, λέω, αν με 3volt τσουλάει, σκέψου τι θα κάνει με 210... Μετά συνειδητοποίησα ότι κάθε κατασκευή έχει και κάποια όρια...Μετατροπή ήθελες να κάνεις πουλάκι μου, ε??
-
Από μικρός φάνηκε η αρρώστια...
Κολλημένος με το γκάζι...
και παρατρίχα με την πρίζα...
-
Tα Χριστούγεννα τελευταία φορά.
Έκτοτε, τρέχω στις αντιπροσωπείες της mazda...
-
Ο χρήστης technik έγραψε:
Tα Χριστούγεννα τελευταία φορά.Έκτοτε, τρέχω στις αντιπροσωπείες της mazda...
Αν ξαναπαθεις ηλεκτροσοκ μπορει να συνελθεις.Μαζι με παγωμενα ντους θα δεις γρηγοροτερα αποτελεσματα.
-
Η πρώτη φορά (που θυμάμαι) ήταν κάπου 5-6 χρονών που σκάλιζα ένα ξυπνητήρι. Σαν τον Θησέα αργά η γρήγορα ακολουθώντας τον 'μίτο' έφτασα να σκαλίζω μια το καλώδιο μια τα σιδερΤΖΙΖ!!!
Μετά εθίστηκα, το έκανα χόμπι και σιγά σιγά θα με πληρώνει κιόλας. (κατά βάση όμως θυμάμαι να κόψω το ρεύμα! )
-
Το κατά βάση μ' άρεσε...
-
Παιδιά δοκιμάστε να ακουμπήσετε μια 9βολτη μπαταρία στην γλώσσα σας... μιλάμε και γα...ω τις φάσεις!
Δεν βαράει πολύ, αλλά έχει πλάκα... χιχιχι μάλλον έξω ξεφύγει ε; -
Ο χρήστης htanso21 έγραψε:
Δεν βαράει πολύ, αλλά έχει πλάκα... χιχιχι μάλλον έξω ξεφύγει ε;
Μάλλον το έχεις πάρακάνει με την 9βολτη στη γλώσσα...
Στατικος Ηλεκτρισμος