-
Σας εχει τυχει ποτε στη δουλεια, στο σουπερ μαρκετ, στο σπιτι αυτο το φαινομενο;
Διαβαζοντας προχθες το Auto Τριτη ειχε ενα θεμα και πως να το αντιμετωπησουμε. Τοτε θυμηθηκα οτι τους τελευταιους 7-8 μηνες μου ειχε παρουσιαστει στο αμαξι μου 4-5 φορες, και μαλιστα με τον ιδιο ακριβως τροπο. Ετοιμαζομαι με τη γυναικα μου να βγουμε απο το αμαξι, με σβηστη μηχανη και μια τυχαια επαφη με το χερι της, μας 'χτυπαει' το ρευμα και τους δυο.
Το περιεργο ειναι οτι τα πρωτα 2 χρονια που αγορασα το αυτοκινητο δεν μου ειχε ξανατυχει ποτε το φαινομενο αυτο παρα μονο, οπως ειπα τους τελευταιους μηνες. Το περιοδικο μαλιστα μαλλον μπερδευει τη κατασταση λεγοντας οτι για να αντιμετωπιστει το φαινομενο μπορουμε να βαλουμε δερματινα καθισματα στο αυτοκινητο, αλλα και παλι δεν θα το εξαλειψουμε εντελως .
Δυστυχως η Φυσικη, η Χημεια και τα Μαθηματικα δεν ηταν τα 'καλα' μου μαθηματα.
Τελικα τι γινεται; Καταρχην ειναι επικινδυνο να σε χτυπαει το ρευμα;
Ειναι τυχαιο οτι για ενα διαστημα δεν μου παρουσιαζοταν στο αυτοκινητο και ξαφνικα εμφανιστηκε;
Μπορουμε να κανουμε κατι για να το αποφυγουμε; -
Σας εχει τυχει ποτε στη δουλεια, στο σουπερ μαρκετ, στο σπιτι αυτο το φαινομενο;
Διαβαζοντας προχθες το Auto Τριτη ειχε ενα θεμα και πως να το αντιμετωπησουμε. Τοτε θυμηθηκα οτι τους τελευταιους 7-8 μηνες μου ειχε παρουσιαστει στο αμαξι μου 4-5 φορες, και μαλιστα με τον ιδιο ακριβως τροπο. Ετοιμαζομαι με τη γυναικα μου να βγουμε απο το αμαξι, με σβηστη μηχανη και μια τυχαια επαφη με το χερι της, μας 'χτυπαει' το ρευμα και τους δυο.
Το περιεργο ειναι οτι τα πρωτα 2 χρονια που αγορασα το αυτοκινητο δεν μου ειχε ξανατυχει ποτε το φαινομενο αυτο παρα μονο, οπως ειπα τους τελευταιους μηνες. Το περιοδικο μαλιστα μαλλον μπερδευει τη κατασταση λεγοντας οτι για να αντιμετωπιστει το φαινομενο μπορουμε να βαλουμε δερματινα καθισματα στο αυτοκινητο, αλλα και παλι δεν θα το εξαλειψουμε εντελως .
Ειναι τυχαιο οτι για ενα διαστημα δεν μου παρουσιαζοταν στο αυτοκινητο και ξαφνικα εμφανιστηκε;
Επικίνδυνο για την υγεία δεν νομίζω, αλλά αν αρχίσεις το σέικ-ιτ την ώρα που θα κάνεις καμιά προσπέραση, ναι, είναι επικίνδυνο και πρέπει να το κοιτάξεις.
-
Επικίνδυνος είναι ο στατικός ηλεκτρισμός,στήν περίπτωση πού βάζεις βενζίνη μέ πλαστικό μπετονάκι.Ό σπινθήρας πού προκαλεί η εκκένωσή του,είναι μέν απειροελάχιστος,αλλά είναι αρκετός (καί με τό παραπάνω μάλιστα) γιά τήν ανάφλεξη τής βενζίνης,καί μάλιστα στά χέρια σου.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Επικίνδυνος είναι ο στατικός ηλεκτρισμός,στήν περίπτωση πού βάζεις βενζίνη μέ πλαστικό μπετονάκι.Ό σπινθήρας πού προκαλεί η εκκένωσή του,είναι μέ απειροελάχιστος,αλλά είναι αρκετός (καί με τό παραπάνω μάλιστα) γιά τήν ανάφλεξη τής βενζίνης,καί μάλιστα στά χέρια σου.Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στην Αμερική όπου αναφλέγη η βενζίνη σε αυτοκίνητα που ανεφοδιάζονταν σε βενζινάδικο όταν ο οδηγός τους μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα του ανεφοδιασμού.
-
Γι'αυτό και στην Formula1 υπάρχουν στα pits γειώσεις που ακουμπάνε το μονοθέσιο για να φεύγει ο στατικός ηλεκτρισμός.
-
Βεβαίως και συμβαίνει ανά περιόδους, και φταίνε τα ρούχα και τα παπούτσια σου!!
Το χειμώνα συνήθως φοράμε συνθετικά ή μάλλινα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που φοράμε βαμβακερά, και τα πρώτα δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό με την τριβή τους με τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Έτσι μόλις κατέβεις από το αμάξι (που ΈΙΝΑΙ γειωμένο μέσω των ελαστικών του) και πιάσεις την πόρτα του, ή κάποιον που δεν είναι φορτισμένος ηλεκτρικά, σε 'χτυπάει'.Απλός τρόπος να το αποφύγεις, και 100% αποτελεσματικός είναι να πιάνεις την πόρτα από το μέταλλο όταν την ανοίγεις, ΠΡΙΝ πατήσεις το πόδι σου κάτω. Μετά ΧΩΡΙΣ να την αφήσεις, πατάς το πόδι και έτσι δεν σε χτυπάει το ρεύμα. Το κάνω το χειμώνα και έχει πάψει να με χτυπάει το ρεύμα!
Πέραν του στιγμιαίου πόνου δεν είναι επικίνδυνο, εκτός αν έχεις φορτιστεί τοοοοσο πολύ (πρακτικά αδύνατον).
Όπως προειπώθηκε βέβαια, αν συμβεί στον ανεφοδιασμό μπορεί να έχει... εκρηκτικά αποτελέσματα! -
Πολύ συχνά. Φαίνεται ότι είμαι ευαίσθητος στον στατικό ηλεκτρισμό. Μπορώ να καταλάβω αν η μπρίζα μιας συσκευής είναι σωστά ή ανάποδα (δηλ. αν ο διακόπτης έχει συνδεθεί στη φάση ή στον ουδέτερο) με την αφή.
- Οι λαστιχένιες σόλες στα παπούτσια δίνουν μόνωση
- Τα μάλλινα υφάσματα έχουν αντίθετο φορτίο από τα συνθετικά, οπότε αν ενοχλεί το ένα, δεν ενοχλεί το άλλο.
- Οι συνθετικές μοκέτες, η μεγαλύτερη αιτιά προβλημάτων σε υπολογιστές λόγω στατικού (τρίβονται μας φορτίζουν, μετά πάμε να πιάσουμε την motherboard και τζιζ).
Τα λάστιχα του αυτοκινήτου το μονώνουν εντελώς, οπότε μπορεί το αυτοκίνητο να αποκτήσει αρκετό στατικό φορτίο. Όταν Βγούμε από το αυτοκίνητο και το αγγίξουμε, δίνουμε διέξοδο στον στατικό ηλεκτρισμό προς την γη και νιώθουμε την εκκένωση.
Αλλά επικύνδυνος για την υγεία; Έχω φαει 3000V από στατική γεννήτρια στο εργαστήριο όταν ήμουν φοιτητής και παρα το δυνατό σοκ (ένιωσα την καρδιά μου να χάνει έναν χτύπο) δεν έπαθα τίποτα.
Τώρα αυτό με την βενζίνη είναι δυνατό. Κανονικά η αντλία γειώνει το νετεπόζιτο από το στόμιο, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό με το πλαστικό μπιτόνι. Γι' αυτό έγινε η ανασχεδίαση του στομίου στα Astra (το θυμάστε) που είχαν πρόβλημα γείωσης στο ντεπόζιτο.
Πάντως δεν βλάπω ποια σε ΙΧ καλώδιο γείωσης όπως έχουν τα φορτηγά (και είχαν και τα ΙΧ παλιά). Γιατί άραγε;
-
TGD, τα αυτοκίνητα δεν είναι μονωμένα από τα λάστιχα, αλλά γειωμένα! Τα λάστιχα σήμερα (σε αντίθεση με παλιότερα που είχαν τις 'ουρές' για τον στατικό ηλεκτρισμό) περιέχουν μεταλλικά στοιχεία στο σκελετό, ικανά για την γείωση.
Οι αντλίες του βενζινάδικου είναι γειωμένες, αλλά αν το αμάξι ήταν φορτισμένο, κάθε φορά που πάμε να βάλουμε βενζίνη θα είχε σπίθα, όλο και κάποιος θα γινόταν μπουρλότο... Τα στόμια του ρεζερβουάρ είναι γειωμένα, μέσω και αυτά των ελαστικών του αυτοκινήτου.
Μάλιστα το Μίνι (το καινούριο, της BMW, πριν βγουν εκδόσεις Cooper) είχε πρόβλημα με την γείωση του στομίου, και έγινε ανάκληση για να επιδιορθωθεί. -
Η αλήθεια είναι ότι από μόνος του ο στατικός ηλεκτρισμός δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, είναι όμως επικίνδυνος για τον υπολογιστή σου πχ. ή άλλες συσκευές με κυκλώματα.
Ο στατικός ηλεκτρισμός έχει πολύ υψηλό voltage (εξ΄ου και το 'σοκ') αλλά πολύ χαμηλό amperage (γι΄αυτό είναι κατα κανόνα ακίνδυνος) -
Ο χρήστης skye έγραψε:
Η αλήθεια είναι ότι από μόνος του ο στατικός ηλεκτρισμός δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, είναι όμως επικίνδυνος για τον υπολογιστή σου πχ. ή άλλες συσκευές με κυκλώματα.
Ο στατικός ηλεκτρισμός έχει πολύ υψηλό **voltage **(εξ΄ου και το 'σοκ') αλλά πολύ χαμηλό **amperage **(γι΄αυτό είναι κατα κανόνα ακίνδυνος)Μπορεις να δωσεις τιμες, εγκυκλοπαιδικα, για παραδειγμα .
-
Ειχα κανει παρομοια ερωτηση παλαιοτερα. Οριστε μια ενδιαφερουσα απαντηση που ειχα λαβει:
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Υπαρχει μηπως κανενας αλλος τροπος εκφορτισης του στατικου ηλεκτρισμου εκτος απο τα γελοια λουρακια ή ακομα καλυτερα τις αλυσιδες που κρεμανε οι Ελληναρες πισω απο το αυτοκινητο ή βαζοντας στο γκαραζ ελασματα γειωσης οπως στα πιτς;
Όταν θέλεις να βγείς από το αμάξι κάνεις τα εξής:
- Ανοίγεις την πόρτα
- Πιάνεις με το αριστερό σου χέρι την κολώνα του οδηγού
- Βγαίνεις κρατώντας την κολώνα
Πιάνει πάντοτε. Αν σου γίνει συνήθεια δε θα σε ξαναχτυπήσει ποτέ στατικός ηλεκτρισμός στο αμάξι.
Επισης, ο 'κυνηγος' μου ειχε προτεινει να κοιταξω αν εχω διαροη απο τα μπουζοκαλωδια (δεν το εχω κανει ακομα γιατι το φαινομενο ειναι περιοδικο κ το ξεχναω ). Τελος καποιος προσφατα μου εδωσε μια πιο ευφανταστη ερμηνια, δεν την πιστευω απλα την αναφερω. Η υπαρξη στ. ηλ/σμου εχει να κανει λεει κ με την εκαστοτε ψυχολογικη μας κατασταση..!
-
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Βεβαίως και συμβαίνει ανά περιόδους, και φταίνε τα ρούχα και τα παπούτσια σου!!
Το χειμώνα συνήθως φοράμε συνθετικά ή μάλλινα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που φοράμε βαμβακερά, και τα πρώτα δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό με την τριβή τους με τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Έτσι μόλις κατέβεις από το αμάξι (που ΈΙΝΑΙ γειωμένο μέσω των ελαστικών του) και πιάσεις την πόρτα του, ή κάποιον που δεν είναι φορτισμένος ηλεκτρικά, σε 'χτυπάει'.Απλός τρόπος να το αποφύγεις, και 100% αποτελεσματικός είναι να πιάνεις την πόρτα από το μέταλλο όταν την ανοίγεις, ΠΡΙΝ πατήσεις το πόδι σου κάτω. Μετά ΧΩΡΙΣ να την αφήσεις, πατάς το πόδι και έτσι δεν σε χτυπάει το ρεύμα. Το κάνω το χειμώνα και έχει πάψει να με χτυπάει το ρεύμα!
Πέραν του στιγμιαίου πόνου δεν είναι επικίνδυνο, εκτός αν έχεις φορτιστεί τοοοοσο πολύ (πρακτικά αδύνατον).
Όπως προειπώθηκε βέβαια, αν συμβεί στον ανεφοδιασμό μπορεί να έχει... εκρηκτικά αποτελέσματα!Είσαι ωραίος !
Θα το δοκιμάσω, γιατί το παθαίνω 4/5 φορές που βγαίνω από το αμάξι...
-
Me2...
Ιδίως τον χειμώνα (όταν φυσάει) είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο στο 206... Έχω την εντύπωση ότι και τα Continental που φοράει δεν βοηθάνε ιδιαίτερα στο θέμα της γείωσης...
Και μιλάμε για σπινθήρες αρκετά δυνατούς!!! Μία φορά (με μποφόρια...) ένιωθα το σοκ στο χέρι μου για κανένα 10λεπτο...
-
Το πρόβλημα στατικού το αντιμετωπίζα σ' ένα απο τ' αυτοκίνητα που έχω στην εργασία μου το έλυσα βάζοντας ένα απλό 'πλατοκάθισμα' δοκίμασέ το αν θέλεις εξάλου το κόστος είναι ελάχιστο.
(Είδες σου βγαίνω φτηνότερος απ' ότι το δερμάτινο σαλόνι )
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Me2...Ιδίως τον χειμώνα (όταν φυσάει) είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο στο 206... Έχω την εντύπωση ότι και τα Continental που φοράει δεν βοηθάνε ιδιαίτερα στο θέμα της γείωσης...
Και μιλάμε για σπινθήρες αρκετά δυνατούς!!! Μία φορά (με μποφόρια...) ένιωθα το σοκ στο χέρι μου για κανένα 10λεπτο...
Ο άνεμος πώς επηρρεάζει;
Όταν πηγαίνω Κινέττα 'φυσάει' με 140 κοντερίσια, αλλά αν είναι καλοκαίρι και φοράω λίγα ρούχα και βαμβακερά δεν με χτυπάει. -
Πολύ R&D πέφτει ρε παιδιά!!!
-
Άσ'τα να πάνε... Δεν βγήκε ακόμα το τελευταίο...
Ο αέρας πάντως υποθέτω ότι επηρεάζει, μιας και παρατηρώ πιο έντονο το φαινόμενο σε μέρες που φυσάει...
Υποθέτω ότι πιο ισχυρός αέρας=>μεγαλύτερες τριβές=> περισσότερος στατικός ηλεκτρισμός...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Ο αέρας πάντως υποθέτω ότι επηρεάζει, μιας και παρατηρώ πιο έντονο το φαινόμενο σε μέρες που φυσάει...Υποθέτω ότι πιο ισχυρός αέρας=>μεγαλύτερες τριβές=> περισσότερος στατικός ηλεκτρισμός...
Όμως τότε θα πρέπει να σε χτυπάει περισσότερο ο στατικός ηλεκτρισμός αν πας μέχρι την Κόρινθο ή τη Χαλκίδα πχ, παρά στην καθημερινή οδήγηση
Στατικος Ηλεκτρισμος