-
Τι να πω βρε παιδιά Ελαστικά είναι όλα και θα έπρεπε να μονώνουν το αμάξι και όχι να το γειώνουν!!!! Μάλλον σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που κινούμαστε συνήθως. Εγώ έχω Bridgestone αλλά με χτυπάει καθημερινά ο στατικός ηλεκτρισμός συγκεκριμένες περιόδους ανά έτος ενώ τον περισσότερο καιρό δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Μάλιστα εκείνες τις μέρες προσαρμόζομαι να πιάνομαι από το τζάμι, να κλείνω την πόρτα πάντα από το χερούλι και να πιάνω πρώτα μεταλλικό μέρος του αυτοκινήτου και μετά να κατεβάζω το πόδι στο έδαφος. Όλα αυτά λειτουργούν άψογα.
-
Silica rubber requires special care in mixing and curing and also in tread design. We have adapted our plant equipment to handle the new compounds efficiently and have developed tread patterns to discharge static electricity, which tends to build up in silica-rubber tires.
http://www.bridgestone.co.jp/ir/library ... echno.html -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Τι να πω βρε παιδιά Ελαστικά είναι όλα και θα έπρεπε να μονώνουν το αμάξι και όχι να το γειώνουν!!!!Δεν το κανουν γιατι ο μεταλικος σκελετος τους ειναι αρκετος ωστε να λειτουργουν σαν γειωση. Πιστευω πως ειναι και καλυτερα ετσι απο αποψη ασφαλειας μιας και μειωνονται ετσι οι περιπτωσεις πχ αναφλεξης απο την αντλια βενζινης κτλ...
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
Τι να πω βρε παιδιά Ελαστικά είναι όλα και θα έπρεπε να μονώνουν το αμάξι και όχι να το γειώνουν!!!!
Δεν το κανουν γιατι ο μεταλικος σκελετος τους ειναι αρκετος ωστε να λειτουργουν σαν γειωση. Πιστευω πως ειναι και καλυτερα ετσι απο αποψη ασφαλειας μιας και μειωνονται ετσι οι περιπτωσεις πχ αναφλεξης απο την αντλια βενζινης κτλ...
Μα ο μεταλλικός σκελετός (άσε που δεν είναι πάντα μεταλλικός) δεν έρχεται σε επαφή με κανένα μέταλλο του σκελετού του αυτοκινήτου ούτε με το έδαφος!!!!!! Φαντάζομαι ότι η υγρασία της ατμόσφαιρας βοηθάει την κατάσταση γι αυτό όταν είναι πολύ ξερός ο καιρός σε χτυπάει περισσότερο ο στατικός ηλεκτρισμός.
-
Οι κατασκευαστές δεν μιλούν για σκελετό αλλά για συστατικά του ελαστικού: carbon black (αγώγιμο, λιγότερος στατικός ηλεκτρισμός) και silica (περισσότερος στατικός ηλεκτρισμός).
Η Bridgestone παραπάνω μιλάει για σχεδίαση πέλματος που βοηθάει στην απομάκρυνση του στατικού ηλεκτρισμού σε λάστιχα silica rubber (λάστιχα που κάνουν οικονομία στο καύσιμο - αυτά χτυπάνε πολύ).
-
Τι να πω βρε παιδιά Ελαστικά είναι όλα και θα έπρεπε να μονώνουν το αμάξι και όχι να το γειώνουν!!!!Γιατι ρεσι EMMANOYHL να το μονωνουν? αυτος ειναι ο λογος που υπαρχει προβλημα στατικου ηλεκτρισμου...τα λαστιχα μονωνουν το αμαξι γιατι συμπεριφερονται σαν μονωτες. Πριν δεν ειπαμε οτι κρεμαμε ενα συρμα κατω απο το αμαξι για να μην μας κτυπαει το ρευμα? εεε αυτο δεν ειναι γειωση? προκειμενου να ξεφωρτιζεται το σασι.
-
Ο χρήστης Lefteris25 έγραψε:
Τι να πω βρε παιδιά Ελαστικά είναι όλα και θα έπρεπε να μονώνουν το αμάξι και όχι να το γειώνουν!!!!
Γιατι ρεσι EMMANOYHL να το μονωνουν? αυτος ειναι ο λογος που υπαρχει προβλημα στατικου ηλεκτρισμου...τα λαστιχα μονωνουν το αμαξι γιατι συμπεριφερονται σαν μονωτες. Πριν δεν ειπαμε οτι κρεμαμε ενα συρμα κατω απο το αμαξι για να μην μας κτυπαει το ρευμα? εεε αυτο δεν ειναι γειωση? προκειμενου να ξεφωρτιζεται το σασι.
Φίλε Λευτέρη αυτό περίπου λέω και εγώ!!! Το παράξενο είναι ότι οι φίλοι μας αναφέρουν ότι ο συρμάτινος σκελετός ή τα συστατικά της γόμας των ελαστικών χρησιμοποιούνται για να γειώσουν το αμάξι αποφορτίζοντας το.
-
Γιατι ρεσι EMMANOYHL να το μονωνουν? αυτος ειναι ο λογος που υπαρχει προβλημα στατικου ηλεκτρισμου...τα λαστιχα μονωνουν το αμαξι γιατι συμπεριφερονται σαν μονωτες. Πριν δεν ειπαμε οτι κρεμαμε ενα συρμα κατω απο το αμαξι για να μην μας κτυπαει το ρευμα? εεε αυτο δεν ειναι γειωση? προκειμενου να ξεφωρτιζεται το σασι.
Φίλε Λευτέρη αυτό περίπου λέω και εγώ!!! Το παράξενο είναι ότι οι φίλοι μας αναφέρουν ότι ο συρμάτινος σκελετός ή τα συστατικά της γόμας των ελαστικών χρησιμοποιούνται για να γειώσουν το αμάξι αποφορτίζοντας το.
Αυτο που ανεφερα το εχω διαβασει αρκετες φορες σε αξιοπιστα κειμενα. Καταρχας αν δεν ισχυε πως θα γειωνοταν η ταπα του ρεζερβουαρ, σημειο ακρως επικινδυνο για αναφλεξη της ωρα του ανεφοδιασμου. Φανταζομαι ομως οτι ενα κομματι συρμα ειναι καλυτερη γειωση απο μερικα λαστιχα με μεταλλικο σκελετο.
-
@EMMANOYHL sorry...δεν ηταν ξεκαθαρο αυτο που ελεγες τωρα καταλαβα τι εννωουσες...
@EngineKiller η ταπα του ρεζερβουαρ γειωνεται μεσω της μανικας ανεφοδιασης δεν ξερω τι θελεις να πεις και εσυ...το τοπικ εχει καταντησει μεγαλο μπερδεμα...ακουω για λαστιχα που γειωνουν το αμαξι...μπαταριες που βαζετε στο στομα σαν οταν ημασταν πιτσιρικια...ενα λαστιχο απο διαφορετικο υλικο πιθανον να μπορει να περιορισει τον στατικο ηλεκτρισμο...
τωρα αν υπαρχει λαστιχο που εχει καποιο αγωγο να συνδεει την γωμα με την ζαντα...δεν ξερω..δεν ειμαι κανενας επιστημονας για να 'στεκει' πιο πολυ η δικη μου αποψη -
Ακολούθησα την (προ 14μήνου... ) συμβουλή του φίλου GeorgeTabs (πιάνουμε πρώτα μέταλλο και μετά πατάμε στο έδαφος) και το 'πρόβλημα' απλά εξαφανίστηκε ...
-
Ο χρήστης Govus έγραψε:
Ακολούθησα την (προ 14μήνου... ) συμβουλή του φίλου GeorgeTabs (πιάνουμε πρώτα μέταλλο και μετά πατάμε στο έδαφος) και το 'πρόβλημα' απλά εξαφανίστηκε ...Επιβεβαιωνω, μετα απο καμποσα χρονια ξεθαβοντας αυτο το ακρως ενδιαφερον τοπικ, σε φαση 'ξυσιματος' στο γραφειο.
Πιανω πορτα, πανω απο το τζαμι, βγαζω ποδαρακι και τσουπ... σπινθηρας γιοκ.
-
Πολύ καλό παιδιά. Να θυμηθώ να το κάνω το χειμώνα που μόλις κατεβώ από το αμάξι, δεν τολμάω να ακουμπήσω μεταλλικό αντικείμενο.
-
Από τότε που κάνω αυτό το κόλπο, σταμάτησα να έχω γενικά θέμα με στατικό.
Από το κλειδί στην πόρτα που πέταγε σπίθα, την εσωτερική κεραία, μέχρι και το καλοριφέρ φοβόμουνα να ακουμπήσω. -
Εμενα μου τυχαινε βγαινοντας απο το αυτοκινητο, αν εκανα διαδρομη πανω απο 10 λεπτα, επειδη φορουσα κοστουμι. Εβγαινα εξω και μολις πηγαινα να κλεισω πορτα, μπζζζτττ
το κολπο που ειχα βρει ειναι να ανοιγω πορτα τελειως, να βγαινω εγω και μετα ενα μικρο χτυπημα στην πισω πορτα με το αριστερο μερος το αριστερου χεριου, με κλειστη γροθια. Στο σημειο εκεινο ο σπινθηρας δε με ενοχλουσε, μαλλον λογω ελλειψης νευρων στην περιοχηαυτη του χεριου.
-
Εγω παρατηρησα οτι απο τις ελαχιστες φορες το χρονο που κου εμφανιζεται ο στατικος ηλεκτρισμος, ςιναι οταν ο καιρος ειναι ξηρος και εχω κανει αρκετα χιλιομετρα διαδρομη.
Στατικος Ηλεκτρισμος