-
Ποιά είναι η πιο φτηνή σύνδεση Internet μέσω κάρτας?
-
Έχω διαβάσει για όλες τις γλώσσες εκτώς απο Fortran.
Μου φένεται ότι μόνο στα Πανεπ. μας πρήζουν με αυτή . -
Ο χρήστης Demetriades έγραψε:
Μου φένεται ότι μόνο στα Πανεπ. μας πρήζουν με αυτή .Ακριβώς...
-
Μήπως σας λένε και για διάτρητες κάρτες;
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Εμείς ποτέ δεν ασχολhθήκαμε με Fortran, ουτέ καν Pascal. Από C αρχίσαμε (μετά Java και επιλογής C++)
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Μήπως σας λένε και για διάτρητες κάρτες;Μπα δεν τις ξέρουν ακόμα
Μάθαμε και για τα χειροκίνητα μηχανήματα που κάνουν πρόσθεση μόνο -
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Μήπως σας λένε και για διάτρητες κάρτες;
Μπα δεν τις ξέρουν ακόμα
Μάθαμε και για τα χειροκίνητα μηχανήματα που κάνουν πρόσθεση μόνοΑρχαιολογια κανετε;
-
Ο χρήστης Raikkonen έγραψε:
Εμείς ποτέ δεν ασχολhθήκαμε με Fortran, ουτέ καν Pascal. Από C αρχίσαμε (μετά Java και επιλογής C++)
Λάθος, ΙΜΗΟ. Η C δεν είναι κατάλληλη γλώσσα για εισαγωγή στον προγραμματισμό. Δεν έχει σχεδιασθεί για αυτό και της λείπει η συντακτική αυστηρότητα και η σαφήνεια που θα έπρεπε να έχει μια γλώσσα για αρχάριους. Η Pascal είναι πολύ καλύτερη επιλογή.
Δυστυχώς όμως τα Πανεπιστήμια όλο και λιγότερο κάνουν αυτό που ΠΡΕΠΕΙ και κάνουν αυτό που ΖΗΤΑΕΙ Η ΑΓΟΡΑ (σαν ΙΕΚ ένα πράμα )
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Λάθος, ΙΜΗΟ. Η C δεν είναι κατάλληλη γλώσσα για εισαγωγή στον προγραμματισμό. Δεν έχει σχεδιασθεί για αυτό και της λείπει η συντακτική αυστηρότητα και η σαφήνεια που θα έπρεπε να έχει μια γλώσσα για αρχάριους. Η Pascal είναι πολύ καλύτερη επιλογή.Ή η Java ή (πρόσφατα) η C# ή η VB.NET που περιλαμβάνουν και objects και interfaces εύκολα υλοποιημένα, ό,τι πιο μοντέρνο στις γλώσσες προγραμματισμού.
Δυστυχώς όμως τα Πανεπιστήμια όλο και λιγότερο κάνουν αυτό που ΠΡΕΠΕΙ και κάνουν αυτό που ΖΗΤΑΕΙ Η ΑΓΟΡΑ (σαν ΙΕΚ ένα πράμα )
Διαφωνώ. Κάνουν αυτό που αρέσει στους εκάστοτε καθηγητές. Μόλις αλλάξουν αυτοί αλλάζει και η γλώσσα που διδάσκεται.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Λάθος, ΙΜΗΟ. Η C δεν είναι κατάλληλη γλώσσα για εισαγωγή στον προγραμματισμό. Δεν έχει σχεδιασθεί για αυτό και της λείπει η συντακτική αυστηρότητα και η σαφήνεια που θα έπρεπε να έχει μια γλώσσα για αρχάριους. Η Pascal είναι πολύ καλύτερη επιλογή.
Ή η Java ή (πρόσφατα) η C# ή η VB.NET που περιλαμβάνουν και objects και interfaces εύκολα υλοποιημένα, ό,τι πιο μοντέρνο στις γλώσσες προγραμματισμού.
Πρόσεξε, δεν είπα πως δεν πρέπει να διδάσκονται οι μοντέρνες γλώσσες, προς Θεού. Αλλά δε νομίζω πως είναι καλή επιλογή για αρχάριους. Για εισαγωγή στον προγραμματισμό κάνεις μια Pascal, να μάθουν τα 'στραβάδια' τα βασικά του structured programming (και να μισοξέρουν και Delphi για αργότερα ) και μετά σε (όσο να 'ναι) πολύπλοκες έννοιες για object oriented κτλ. κτλ.
Μια λογική σειρά είναι: Pascal --> C --> Delphi ή / και Java (πχ. με διαφορά ενός εξαμήνου μεταξύ τους)
-
Και πάλι διαφωνώ.
Εγώ έμαθα structured Pascal (Turbo Pascal 5.5) στο πανεπιστήμιο και όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκαν τα objects στην Turbo Pascal και ειδικά η Turbo Vision αποφάσισα να μάθω τη νέα μόδα. Μου πήρε μήνες ολόκληρους να καταλάβω τι γίνεται και να αισθανθώ άνετα με τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό και το πώς είναι να προγραμματίζεις χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο framework γραμμένο με αντικειμενοστραφή λογική.
Πού θέλω να καταλήξω: όταν έχεις μάθει δομημένο προγραμματισμό για να μεταβείς στον αντικειμενοστραφή πρέπει να 'ξεχάσεις αυτά που ήξερες' και να εξοικειωθείς με μεθοδολογία που αντιβαίνουν με τον τρόπο που είχες μάθει, πράγμα πολύ δύσκολο. Αν όμως έχεις μάθει αντικειμενοστραφή προγραμματισμό από την αρχή, το να γράψεις δομημένα δεν είναι πολιτισμικό σοκ.
Τώρα που το σκέφτομαι, η Object Pascal είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή για εκμάθηση και των δύο μεθοδολογιών αφού οι άλλες (ειδικά η Java) αν θυμάμαι καλά είναι μόνο αντικειμενοστραφείς.
-
Πάντως δεν μου αλλάζετε την άποψη ότι άμα θέλεις να κάνεις αριθμητική ανάλυση (και μόνο) η ForTran είναι ακόμα χρήσιμη. Πέρα από τις τεράστιες έτοιμες -και πρακτικά δωρεάν- βιβλιοθήκες (40 χρόνια δουλειά), οι νέες εκδόσεις έχουν πολλά καλούδια (π.χ. πολλαπλασιασμούς πινάκων). Άσε που έχει εγγενή υποστήριξη για μιγαδικούς και πολύ αυστηρό συντακτικό έλεγχο. Και η ταχύτητα σε έναν καλό compiler δεν έχει ιδιαίτερα διαφορά από την C.
Όσο για ευκολία εκμάθησης, κι εγώ θα έλεγα ότι η Pascal είναι η καλύτερη για αρχή. Sorry, με τα objects δεν ασχολήθηκα ποτέ.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Πάντως δεν μου αλλάζετε την άποψη ότι άμα θέλεις να κάνεις αριθμητική ανάλυση (και μόνο) η ForTran είναι ακόμα χρήσιμη.Πλέον υπάρχουν πακέτα όπως το MatLab που έχουν έτοιμα ό,τι μπορεί να χρειαστείς για να κάνεις αριθμητική ανάλυση, από απλές πράξεις πινάκων μέχρι επίλυση γραμμικών συστημάτων, εύρεση ιδιοτιμών/ιδιοδιανυσμάτων πινάκων, λύση συστημάτων διαφορικών εξισώσεων με πεπερασμένα στοιχεία κοκ. Αν απλά θέλεις να μάθεις πώς γράφονται τέτοια πακέτα μια Pascal π.χ. είναι υπερ-αρκετή.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Πλέον υπάρχουν πακέτα όπως το MatLab που έχουν έτοιμα ό,τι μπορεί να χρειαστείς για να κάνεις αριθμητική ανάλυσηΘυμίζω: MatLab = interpreter, Fortran = compiler. Ποιος μιλούσε για overhead;
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Πλέον υπάρχουν πακέτα όπως το MatLab που έχουν έτοιμα ό,τι μπορεί να χρειαστείς για να κάνεις αριθμητική ανάλυση
Θυμίζω: MatLab = interpreter, Fortran = compiler. Ποιος μιλούσε για overhead;
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι ρουτίνες της MatLab που κάνουν τις πράξεις είναι compiled-in, μονάχα το εξωτερικό πρόγραμμα είναι interpreted. Και ίσως από τότε που έπαψα να ασχολούμαι με MatLab (15 χρόνια πριν) να έχει αποκτήσει και compiler, στο κάτω-κάτω η δομή της γλώσσας είναι πολύ απλή.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δε θα έλεγα λάθος. Φυσικά εμένα μου πήρε ένα χρόνο να το περάσω (αλλά από τότε δεν έχω πρόβλημα). Να ξεκαθαρίσω ότι κάναμε εισαγωγή με αυτήν σε ένα γενικό μάθημα (Εισαγωγή στους Υπολογιστές) αφού πρώτα όμως κάναμε με ψευδογλώσσα. Και επειδή το τμήμα μου είναι ιδιαίτερα εξελίσσόμενο (πέρυσι μπήκε μάθημα σχετικό με βιντεοπαιχνίδια με project την ανάπτυξη ενός στο ύφος του Space Inviders), οι ίδιοι οι καθηγητές που έκαναν το μάθημα σε εμένα (την Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών) 'σχεδίασαν' μία γλώσσα με σκοπό την καλύτερη εισαγωγή στον προγραμματισμό.
Ο λόγος ήταν γιατί υπάρχει μεγάλη σφαγή στο 1ο μάθημα προγραμματισμού. Αφενός η ιδιαιτερότητα της C όπως είπες κ αφετέρου ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ όγκος ύλης που καλύβεται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το ξέρουν και συνεχώς ψάχνουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν.
Ωστόσο δεν μου ξυνίζει που αρχίσαμε με αυτήν την 'δύστροπη' για αρχάριο γλώσσα μιας και έχω μάθει ένα σωρό πράγματα.
Επίσης να προσθέσω ότι η όλη φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών έχει να κάνει με το να έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι κάνει κάθε γραμμή κώδικα και για αυτό στα μισά περίπου υποχρεωτικά προγραμματιστικά μαθήματα η γλώσσα είναι η C.
-
Παιδιά, μιας και σας βλέπω ότι ασχολείστε πολύ με τον προγραμματισμό, δεν μου γράφεται ένα προγραμματάκι μικρό που να κάνει 'force connection' στο dc++ όταν το status της σύνδεσης είναι idle αλλά στην queue υπάρχουν και άλλα αρχεία από το ίδιο χρήστη.
-
Ο χρήστης Raikkonen έγραψε:
Δε θα έλεγα λάθος. Φυσικά εμένα μου πήρε ένα χρόνο να το περάσω (αλλά από τότε δεν έχω πρόβλημα). Να ξεκαθαρίσω ότι κάναμε εισαγωγή με αυτήν σε ένα γενικό μάθημα (Εισαγωγή στους Υπολογιστές) αφού πρώτα όμως κάναμε με ψευδογλώσσα. Και επειδή το τμήμα μου είναι ιδιαίτερα εξελίσσόμενο (πέρυσι μπήκε μάθημα σχετικό με βιντεοπαιχνίδια με project την ανάπτυξη ενός στο ύφος του Space Inviders), οι ίδιοι οι καθηγητές που έκαναν το μάθημα σε εμένα (την Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών) 'σχεδίασαν' μία γλώσσα με σκοπό την καλύτερη εισαγωγή στον προγραμματισμό.
Ο λόγος ήταν γιατί υπάρχει μεγάλη σφαγή στο 1ο μάθημα προγραμματισμού. Αφενός η ιδιαιτερότητα της C όπως είπες κ αφετέρου ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ όγκος ύλης που καλύβεται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το ξέρουν και συνεχώς ψάχνουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν.
Ωστόσο δεν μου ξυνίζει που αρχίσαμε με αυτήν την 'δύστροπη' για αρχάριο γλώσσα μιας και έχω μάθει ένα σωρό πράγματα.
Επίσης να προσθέσω ότι η όλη φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών έχει να κάνει με το να έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι κάνει κάθε γραμμή κώδικα και για αυτό στα μισά περίπου υποχρεωτικά προγραμματιστικά μαθήματα η γλώσσα είναι η C.
Μια απο τα ιδια και εγω. εκανα ενα χρονο να περασω την φορτραν 1. τωρα με τη 2 να δουμε τη θα γινει που μας έχουν εισάξει μαζι και matlab αλλα και Μathimatica.
Πρωτη επαφή με γλωσσα προγραματισμου για τους περισσοτερους και εχουν να αντιμετοπισουν φορτραν.
-
Δυό λόγια (που λέει ο λόγος ) κι από μένα..
Πριν 20 χρόνια, στην Αμερική, ξεκινούσαμε με Pascal, κατόπιν πηγαίναμε σε C (σε Encore MultiMax με BSD Unix 4.2) ) και μετά (κατ' επιλογή) περνούσαμε σε Assembly (VAX με VM, αν θυμάμαι καλά). Στο τέλος περνάγαμε πιο ελαφριά (πιο γρήγορα δηλαδή) Prolog, Modula2, LISP, C++ και ADA.
Η καθεμιά από τις παραπάνω γλώσσες είχε κάτι διαφορετικό να προσθέσει στο μακρύ κι ενίοτε επίπονο ταξίδι μάθησης προγραμματισμού (χωρίς να συνυπολογίζουμε βέβαια το Unix script programming (sh, csh και tcsh), το οποίο αποτελούσε τότε must για οποιονδήποτε 'αξιοπρεπή' προγραμματιστή). Αφήνουμε κατά μέρος και το Algorithm Analysis και Computation Theory, που για μένα προσωπικά αποτελεί ότι δυσκολότερο υπήρχε σε όλη την 4ετία φοίτησης (δυσκολότερο και από Assembly Programming)!
Διαπιστώνω λοιπόν σήμερα, πως η αρχική τουλάχιστον σειρά δεν έχει αλλάξει και πολύ. Pascal πρώτα (για αρχάριους), C μετά και κατόπιν όλα τα υπόλοιπα.
Αν και συμφωνώ ότι η Pascal είναι ιδανική για αρχάριους, η C είναι το πραγματικό 'σχολείο' για οποιονδήποτε φιλοδοξεί να θεωρείται 'σοβαρός' προγραμματιστής. Για να μην παρεξηγηθώ, λέγοντας 'σοβαρός' δεν αναφέρομαι σε κατασκευή και διαχείριση σοβαρών προγραμμάτων, αλλά στην όσο πιο 'ανθρώπινη' κατανόηση και διαχείριση των ενδότερων στοιχείων κι εννοιών του προγραμματισμού (συνειδητά δεν αναφέρθηκα σε Assebmly, διότι δεν υπάρχει τίποτα 'ανθρώπινο' επάνω της ).
Η C ήταν η μοναδική high-level language που παρέχει ολοκληρωμένη γνώση τόσο σε επίπεδο δομημένου προγραμματισμού, όσο και σε επίπεδο κατανόησης της προγραμματιζόμενης μηχανής!
Θα συμφωνήσω με τον kyan στο ότι το πέρασμα από structural programming (δομημένο προγραμματισμό) σε object-oriented (αντικειμενοστρεφή) είναι πάρα πολύ δύσκολο, θα διαφωνήσω όμως στο ότι το αναπόδο είναι ευκολότερο.
Η δική μου άποψη είναι πως όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να μάθει προγραμματισμό σε υψηλό επίπεδο, οφείλει να γνωρίζει πολύ καλά έως άριστα τουλάχιστον C. Από κει και πέρα, χρειάζεται μια ακόμα object-oriented γλώσσα: μάλλον τη C++ (ή την ObjectPascal από ότι άκουσα τελευταίως ).
Ένα στοιχείο που ΔΕΝ αναφέρθηκε, είναι πως ο αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός έπεται του δόμημένου, δεν προηγείται.
Η C είναι 'ΣΧΟΛΕΙΟ' με κεφαλαία γράμματα, γιατί όπως και να το κάνουμε ρε παιδιά, άλλα πράγματα αναγκάζεσαι να μάθεις όταν χρησιμοποιείς τη γραμμή: s = (char *) malloc( 10 * sizeof(char) );
κι άλλα όταν χρησιμοποιείς τη γραμμή: SetLength(s, 10).Η πολύ 'αυτοματοποίηση' (εκτός από αχρείαστο overhead στο όνοαμ της 'ευκολίας') είναι η κύρια υπεύθυνη για το προγραμματιστικό σκουπιδαριό των καιρών μας. Ο καθένας μπορεί πλέον να βαφτιστεί 'προγραμματιστής' μέσα σε χρόνο dt, αφού είναι σε θέση να γράψει πολύπλοκες παραθυρικές εφαρμογές, ουσιαστικά αδιαφορώντας για τη διαχείριση πόρων του συστήματος... αν μάλιστα ξέρει καν τι σημαίνει διαχείριση πόρων.
Αυτές οι 'ευκολες' λύσεις, σε συνδυασμό με την μαρκετινίστικη πολιτική της Microsfot, μας έχουν φέρει στο σημερινό σημείο, όπου ένα πρόγραμμα στα Windows σπαταλά πολλαπλάσιο αριθμό πόρων από ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα σε άλλη πλατφόρμα. Και δωσε αναβαθμίσεις σε hardware κάθε τρεις και λίγο, κυρίως γιατί οι επίδοξοι Wintel 'προγραμματιστές' αδιαφορούν για ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντά τους... τη βελτιστοποίηση κώδικα στα προγράμματά τους.
(Π.χ. 'Σιγά μην κάτσω να κάνω βελτιστοποίηση. Αφού αργά ή γρήγορα θα κάνουν hardware-update τα... 'πρόβατα'. Χώρια ότι μαζί με το ΄'πρόγραμμα' θα τους πουλήσω και hardware, ως prerequisit)!
Και βλέπεις π.χ. σε Linux τα ίδια και περισσότερα πράγματα να εκτελούνται ταχύτερα και μάλιστα σε πολύ μικρότερους (και καλά ανίσχυρους) υπολογιστές!
-
Ωχ!!!!Αν έμπλεξες με mathematica πολλά περαστικά! Θέλει αρκετό ψάξιμο και πολύ υπομονή.
Κουράγιο.
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#1]