-
Εν μέρει συμφωνώ αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει αυτό!
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Για άλλα δεν ξέρω, αλλά για το RX-8 και την GT με βάση πάντα το παραπάνω σχόλιο σου δεν τα έχεις οδηγήσει τουλάχιστον με τον τρόπο που εννοώ την 'οδήγηση' εγώ.
(Όποιος έτυχε να ήταν λεωφόρο Βάρκιζας - Σουνίου παραμονή Χριστουγέννων και είδε ένα μαύρο RX-8, μία μαύρη slk και μία κόκκινη GT να πηγαίνουν κομμάτια καταλαβαίνουν τι εννοώ 'οδήγηση'.... )Βόλτα δεν τα πήγα σίγουρα
Βόλτα δεν τα πήγε σίγουρα
Εγώ τραβούσα τις φωτό...
-
Από Ιαπωνικούς κινητήρες ξεκίνησε το θέμα, θέτοντας μια εύλογη απορία, σε Ευρωιαπωνική κόντρα εξελίσσεται. Καλά, όχι κόντρα, αλλά.
Οι συγκρίσεις που παρουσιάζονται είναι απίστευτες. Παράδειγμα, τι δουλειά έχει ένα Seiko με ένα Rolex?
Αν σε ρωτούσα τι θα διάλεγες μεταξύ ενός Honda Jazz και ενός BMW 330Ci, ποια θα ήταν η απάντησή σου;Η Ιαπωνία έχει να επιδείξει κινητήρες διαμάντια. Αντίστοιχα υπάρχουν Ευρωπαϊκοί κινητήρες που είναι διαμάντια. Όπως όμως έχει ήδη γραφτεί το βασικό γεγονός του συγκεκριμένου thread είναι ένα. Συγκρίνουμε μια Χώρα (που οι περισσότεροι γέλαγαν με τα αυτοκίνητά τους τη δεκαετία του 70) με μια Ήπειρο (που έχει μεγαλύτερη ιστορία, πενταπλάσιους σε αριθμό κατασκευαστές και βέβαια όλα τα θρυλικά ονόματα της αυτοκίνησης)
Βέβαια αυτό δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Αυτή η σύγκριση έχει αρχίσει εδώ και κάμποσο καιρό σε πολλές χώρες. Η αιτία δεν είναι άλλη από την ανησυχητική πορεία των πωλήσεων των Ευρωπαϊκών μοντέλων σε αντίθεση με τα Ιαπωνικά. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και δικαίως. Κάτι κινείται στο χώρο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ήδη έχουν ξυπνήσει και δείγματα της αφύπνισης αυτής έχουμε αρχίσει να τα βλέπουμε (νέο Focus, νέο Golf, κλπ). Είναι αρκετό; Τι απομένει; Να δούμε και την αντίστοιχη αντίδραση σε νούμερα πωλήσεων, γιατί στο κάτω-κάτω ΑΥΤΟ είναι που μετράει όταν μιλάμε για Αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ένα είναι σίγουρο. Το μέλλον προβλέπεται ενδιαφέρον. -
Ο χρήστης Jazzouras έγραψε:
Χαρακτηριστικά αναφέρω οτι όταν η Skoda έβγαζε το Felicia, συγκρινόταν ή ήταν κατώτερη σαν μάρκα από την Hyundai. Τώρα που ανήκει στην VW (εχέγγυο ονόματος) θεωρείται πλέον μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή φίρμα.Θα διαφωνήσω. Το που έχει φτάσει η Skoda οφείλεται κυρίως στο τι προσφέρει και σε τι τιμή. Το όνομα της VW βοήθησε αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκανε κάτι απο μόνο του. Σύγκρινε το Felicia με το Fabia και θα καταλάβεις τη χαώδη διαφορά που τα χωρίζει. Το Felicia και σήματα της VW να είχε πάλι πάτο θα έπιανε.
syele συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψες
-
Και μια και μιλάμε για Ιαπωνικούς κινητήρες ορίστε ένα ενδιαφέρον τεχνικό άρθρο για τον 2ZZ-GE
http://www.m-msport.com.au/Downloads/2zzGE Engine.pdf -
Εμενα παντως αυτο που μου αρεσει στους κινητηρες της honda και της toyota ειναι οτι αγοραζεις τεχνολογια. Αγοραζεις εναν κινητηρα που φτανει τις 8.000 στροφες και μεσω εξελιγμενων συστηματων χρονισμου και βυθησης των βαλβιδων αποδιδει 100 και πλεον ιππους ανα λιτρο.
Και μπορεις να εισαι σε αυτοες τις στροφες οσο θελεις και με αξιοπιστια για μια ζωη.Απο την αλλη οι ευρωπαιοι εχουν δει το turbo σαν τον μεσσια....λες και ειναι κατι το δυσκολο....πετανε ενα turbo πανω και σου πουλανε 200-250 αλογα ετσι για πλακα... ποιος σου λεει ομως οτι στα 70.000κμ θα πρεπει να δωσεις 3.000 να αλλαξεις τουρμπινα? ποιος σου λεει οτι την υποτιθεμενη τελικη ταχυτητα μπορεις να την εχεις για κανενα δεκαλεπτο? Ποσα km ζωη εχει ο κινητηρας σου με το turbo?
Απλα χρησιμοποιουν την ευκολη λυση...
Μονο η BMW φτιαχνει ισαξιους και εξελιγμενους κινητηρες, αλλα τους εχει σε αυτοκινητα που ειναι απιαστα οικονομικα (βλεπε Μ3, Μ5...).Και για να μιλησουμε και για απλους κινητηρες των καθημερινων μας αυτοκινητων, στα 1.4 , 1.6...γιατι η corolla παταει κατω ολους τους ανταγωνιστες στο 0-100 ενω εχει ιδιο περιπου βαρος? (ειδικα στα 1.4 γινεται παρτυ...).
-
Υπαρχουν πολλα ταξι Saab και Volvo turbo και ολα τα αστυνομικα επισης!
Πολλα ταξι εχουν κανει πανω απο ½ εκατομυριο Χμ χωρις κανενα απολυτως προβλημα!Αυτα τα προβληματα που αναφερεις τα ειχαν τα turbo 1ης και λιγο 2ης γενναιας!
Εχω γνωστο που πηγαινει με το 9.3 aero της εργασιας του, ολη την Γερμανια στο μαξιμουμ!Κανενα απολυτως προβλημα με το turbo!
Αυτες οι περιφημες μηχανες που κανουν οι Γιαπωνεζοι γινονται για θεμα 'γοητρου' και απευθυνονται σε μια περιορισμενη μεριδα αυτοκινητων!Δεν ειναι μηχανες για καθημερινη χρηση και γιαυτο δεν τις κανουν και οι Ευρωπαιοι και προπαντος οι Αμερικανοι!Ποσοι, σε % θελουν να εχουν μια τετοια μηχανη που να ξυπναει μετα τις 6.000 στροφες?Παντως οχι εγω που ειμαι 50 χρονων!Το να υποστηριζει καποιος οτι οι Ευρωπαιοι δεν μπορουν να κανουν τετοιες μηχανες ειναι απλα αστειο!Τετοιες μηχανες κανει ο οποιοδηποτε σοβαρος βελτιωτης!
Σπυρος -
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
Υπαρχουν πολλα ταξι Saab και Volvo turbo και ολα τα αστυνομικα επισης!
Πολλα ταξι εχουν κανει πανω απο ½ εκατομυριο Χμ χωρις κανενα απολυτως προβλημα!Αυτα τα προβληματα που αναφερεις τα ειχαν τα turbo 1ης και λιγο 2ης γενναιας!
Εχω γνωστο που πηγαινει με το 9.3 aero της εργασιας του, ολη την Γερμανια στο μαξιμουμ!Κανενα απολυτως προβλημα με το turbo!
Αυτες οι περιφημες μηχανες που κανουν οι Γιαπωνεζοι γινονται για θεμα 'γοητρου' και απευθυνονται σε μια περιορισμενη μεριδα αυτοκινητων!Δεν ειναι μηχανες για καθημερινη χρηση και γιαυτο δεν τις κανουν και οι Ευρωπαιοι και προπαντος οι Αμερικανοι!Ποσοι, σε % θελουν να εχουν μια τετοια μηχανη που να ξυπναει μετα τις 6.000 στροφες?Παντως οχι εγω που ειμαι 50 χρονων!Το να υποστηριζει καποιος οτι οι Ευρωπαιοι δεν μπορουν να κανουν τετοιες μηχανες ειναι απλα αστειο!Τετοιες μηχανες κανει ο οποιοδηποτε σοβαρος βελτιωτης!
Σπυρος- Αλλο το turbo σε πετρελαιοκινητηρα και αλλο σε βενζινοκινητηρα. Δεν εχουν τις ιδιες αντοχες....οποτε ασε τα ταξι. Οι πετρελαιοκινητηρες εχουν πολλαπλασια διαρκεια ζωης σε σχεση με τους βενζινοκινητηρες, και εχουν μειονεκτημα την ελειψη ιπποδυναμης , οποτε το turbo τους ερχεται κουτι...εκει δεν διαφωνω με τη χρηση του. Αλλα αν πιστευεις οτι βαζωντας σε εναν ατμοσφαιρικο βενζινοκινητηρα turbo δεν θα επηρεασεις καθολου τη διαρκεια ζωης του....τι να πω.....εγω παντως δεν αλλαζω αυτοκινητο καθε πενταετια, οσοι το κανουν μπορουν να ειναι ησυχοι, οτι και να παρουν τα 5 θα τα βγαλει σιγουρα.
- Κοιτα και κατω απο τις 6.000 στροφες ο 1.8 της toyota παει γραμμικα μεχρι τους 145 ιππους και ειναι ο καλυτερος 1800αρης ατμοσφαιρικος ακομα και σε αυτο το φασμα. Γι'αυτο μην το λετε ετσι λες και ειναι μειονεκτημα οτι απογειωνεται στις 6.000. Απλα εκει που οι αλλοι σταματανε, αυτος συνεχιζει...αν το δεις στην πραξη θα το καταλαβεις.
- Φυσικα και δεν ισχυριστηκα οτι οι ευρωπαιοι δεν μπορουν να φτιαξουν τετοιους κινητηρες. Προσωπικα δεν με ενδιαφερει αν μπορουν η οχι, το αποτελεσμα κοιταω, και δεν υπαρχουν τετοιοι κινητηρες με εξαιρεση τη σειρα Μ της BMW.
-
Θα συμφωνήσω με τον OSFP. Το turbo είναι η εύκολη λύση για να αυξήσεις την απόδοση του κινητήρα. Ακόμα και η Ferrari εγκατέλειψε το turbo μετά την F40 αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τεχνολογία από την Φ1. Από όλους τους ευρωπαίους κατασκευαστές μόνο η BMW έχει την τεχνολογία τεχνογνωσία για να φτίαξει δυνατούς ατμοσφαιρικούς κινητήρες. Όλοι οι άλλοι ........
υπερτροφοδότηση με τούρμπο ή κομπρέσσορα. Το υποτιθέμενο πρόβλημα των πολύστροφων κινητήρων με την έλλειψη ροπής αντισταθμίζεται με την έξυπνη κλιμάκωση των σχέσεων στο κιβώτιο. Όσον αφορά την αξιοπιστία των τούρμπο η θερμοκρασία είναι εχθρός τους. Δεν νομίζω ότι σε θερμές χώρες θα ανέξει ένα τουρμπο να δουλέυει στο μαχ συνέχεια . Θα παραδώσει το πνέυμα. -
Οταν αναφερω Saab και Volvo εννοω βενζινη φυσικα!Πετραιλεο δεν εχω δει ακομα!Τα καινουργια turbo δεν εχουν προβληματα!Αυτα που λετε ειναι για παλαια και μαλιστα για δεκαετια και +++
Αυτοι οι ειδικοι κινητηρες ειναι βαρετοι, απλα δεν εχουν τα χαρακτηριστικα της καθημερινης οδηγησης!Ειναι για αυτους που θελουν να εχουν το γκαζι συνεχεια στον πατο!Οχι οτι το κατακρινω αυτο, αλλα το 99,99% των ανθρωπων δεν οδηγανε ετσι!
Νομιζω οτι ξεχασες τουλαχιστον αλλη μια εταιρια εκτος της bmw απο αυτες που μπορουν να κανουν τετοιους κινητηρες!
Η Αλφα Ρομεο εκανε τα τα δικα της Μ την δεκαετια του 60!
GTA δρομου 102,4 ιππους στο λιτρο το 1966!
ΒΜW M3 30 χρονια αργοτερα 101 ιππους στο λιτρο!
Εχω μπροστα μου ενα Σουηδικο περιοδικο που κανει ενα τεστ αυτα τα 2 αυτοκινητα στην πιστα!Και τα 2 ανηκουν στο ιδιο club!!!!
To Σουηδικο club 100+!
Σιγουρα εχω ξεχασει μερικες ακομα Ευρωπαικες εταιριες που μπορουν να κανουν τετοιους κινητηρες!
Σπυρος -
Ο χρήστης OSFP έγραψε:
- Κοιτα και κατω απο τις 6.000 στροφες ο 1.8 της toyota παει γραμμικα μεχρι τους 145 ιππους και ειναι ο καλυτερος 1800αρης ατμοσφαιρικος ακομα και σε αυτο το φασμα. Γι'αυτο μην το λετε ετσι λες και ειναι μειονεκτημα οτι απογειωνεται στις 6.000. Απλα εκει που οι αλλοι σταματανε, αυτος συνεχιζει...αν το δεις στην πραξη θα το καταλαβεις.
Πάντως αν αυτό το μοτεράκι ήταν δίλιτρο θα ήταν κάτι το εκπληκτικό. Αναμένουμε τη συνέχεια με την επόμενη έκδοση (3zz-ge ??).
Πάντως η ΤΤΕ ετοιμάζει έκδοση kompressor για την Corolla TS με 235 άλογα.
-
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
Αυτες οι περιφημες μηχανες που κανουν οι Γιαπωνεζοι γινονται για θεμα 'γοητρου' και απευθυνονται σε μια περιορισμενη μεριδα αυτοκινητων!Δεν ειναι μηχανες για καθημερινη χρηση και γιαυτο δεν τις κανουν και οι Ευρωπαιοι και προπαντος οι Αμερικανοι!Auto na mou phs. Eno ta Ferrari kai alla pou meletisame se prohgoumena post einai gia ka8hmerinh xrish.
Ποσοι, σε % θελουν να εχουν μια τετοια μηχανη που να ξυπναει μετα τις 6.000 στροφες?Παντως οχι εγω που ειμαι 50 χρονων!
Mhn to les. Na eblepes to gero mou pou einai 60 kai xtipise VTEC me 2.2L kato apo to kapo. haha o germanakias alakse pisth kai phre civicaki.
O orgasmos enos kalo stimenou khnitira den gnorizh hlikia.
-
ouzo
ποσες φορες ειναι η ευχαριστηση να το κανεις?
Αν το κανεις καθε μερα, τοτε στατιστικα δεν εχεις διπλωμα οδηγησης σε καμμια εβδομαδα, τουλαχιστον εδω στην Σουηδια και το ιδιο και χειρωτερο ακομα κυνηγητο ειναι στην Ευρωπη!
Σπυρος -
θα διαφωνήσω με τον Σπύρο (alfasud). H τεχνολογία, όπως λέει και η OSFP, είναι μπροστά. Σε χαμηλές στροφές συμπεριφέρεται και καίει όσο ένας μικρός κινητήρας για καθημερινή χρήση και πόλη. Όταν πάλι θέλεις το 'κάτι', ανεβαίνεις πάνω από τις 6.000 που λίγοι μπορούν.
Από κινητήρες τους βγάζω το καπέλο, από στήσιμο δεν ξέρω...Ο χρήστης syele έγραψε:
Πάντως η ΤΤΕ ετοιμάζει έκδοση kompressor για την Corolla TS με 235 άλογα.
Θα περιμένεις?
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
θα διαφωνήσω με τον Σπύρο (alfasud). H τεχνολογία, όπως λέει και η OSFP, είναι μπροστά. Σε χαμηλές στροφές συμπεριφέρεται και καίει όσο ένας μικρός κινητήρας για καθημερινή χρήση και πόλη. Όταν πάλι θέλεις το 'κάτι', ανεβαίνεις πάνω από τις 6.000 που λίγοι μπορούν.
Από κινητήρες τους βγάζω το καπέλο, από στήσιμο δεν ξέρω...Πάντως η ΤΤΕ ετοιμάζει έκδοση kompressor για την Corolla TS με 235 άλογα.
Θα περιμένεις?
Χλωμό! Προτιμώ την ατμόσφαιρα.
Βέβαια ένα κομπρεσοράκι δε θα με χάλαγε αλλά το κόστος κτήσης θα είναι υψηλό γμτ.
Θα δούμε. Έχουμε περίπου 1-2 μήνες καιρό -
συγγνώμη αλλά λέτε πολλές ανακρίβειες.
Δηλαδή η Μερσέντες, η Ρενώ, η Φόρντ και τόσοι άλλοι που φτιάχνουν μοτέρ για την F1 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ;;;
Και που είναι οι φοβερές και τρομερές Ιαπωνικές εταιρίες; Πίσω από τη Φερράρι.Απλά έφερα ένα παράδειγμα γιατί πραγματικά με τρελαίνετε ώρες ώρες με την μεροληψία σας...
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
συγγνώμη αλλά λέτε πολλές ανακρίβειες.
Δηλαδή η Μερσέντες, η Ρενώ, η Φόρντ και τόσοι άλλοι που φτιάχνουν μοτέρ για την F1 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ;;;
Και που είναι οι φοβερές και τρομερές Ιαπωνικές εταιρίες; Πίσω από τη Φερράρι.Απλά έφερα ένα παράδειγμα γιατί πραγματικά με τρελαίνετε ώρες ώρες με την μεροληψία σας...
Mην τρελαίνεσαι φίλε μου...αλήθεια αρχές '90 που ήταν η Ferrari...?
Oλα είναι κύκλος. -
Ο χρήστης syele έγραψε:
Οι συγκρίσεις που παρουσιάζονται είναι απίστευτες. Παράδειγμα, τι δουλειά έχει ένα Seiko με ένα Rolex?Και τα δύο, θεωρητικά, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν για να δείχνουν την ώρα.
Το Seiko σου τη δείχνει, στο Rolex τη δείχνεις εσύ κάθε τοσο...
Έχουμε πρόβλημα οι Ευρωπαίοι παίδες. Έχουμε ανακαλύψει ένα συστατικό εδώ και χρόνια και αυτό μας οδηγεί ανα τους αιώνες: ματαιοδοξία...
Αντί να κοιτάμε την ουσία κοιτάμε την απ-ουσία.
Ο μέσος Ιάπωνας δεν ζεί όσο 'καλά' ζει ένας Ευρωπαίος, αλλά η τεχνολογία που έχει διαθέσιμη στην καθημερινή του ζωή είναι ακόμα επιστημονική φαντασία για τον μέσο Ευρωπαίο. Το ίδιο και ο Αμερικάνος (αλλά κάνει καλύτερη ζωή απ'τον Ιάπωνα).
Και πιστεύω ήταν αναπόφευκτο να μην ξεφύγουμε απ'το thread γιατί ακόμα και στους κινητήρες οι δυο σχολές χαρακτηρίζονται από τον τρόπο σκέψης των δύο λαών.
- EDIT -
Υ.Γ.
Για την ιστορία, η Rolex δεν έχει ούτε ένα ρολόι στο club των +-60sec/μήνα.
Η Seiko από τότε που εφηύρε το quartz ρολόι χειρός (1969) είναι στα +-10sec/μήνα.
- EDIT -
-
Αν οι Ιάπωνες ζούσαν όπως ζουν σήμερα οι Ελληνες απλά δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα η Ιαπωνία, μία ισχυρότατη χώρα 180 εκ ανθρώπων!
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Αν οι Ιάπωνες ζούσαν όπως ζουν σήμερα οι Ελληνες απλά δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα η Ιαπωνία, μία ισχυρότατη χώρα 180 εκ ανθρώπων!Να συμπληρώσω το αυτονόητο? ΚΑΝΕΙΣ στον κόσμο δεν ΖΕΙ σαν τον Έλληνα!
Σωστόστ, αλλά ξεφύγαμε δικέ μου...!
Περί Ιαπωνικών κινητήρων