-
Χμμμ...δεν ξέρω σε ποια κατηγορία θα πρεπε να το γράψω, για αυτό το γραψα εδώ. Εξ άλλου οι Τεχνικές Εκδόσεις έχουν και περιοδικό γι αεροπλάνα (ΠΤΗΣΗ ), άρα δεν είναι τελείως άσχετο στο χώρο, γι αυτό λέω να δούμε ποιοι έχουμε τρέλλα και με τα πετούμενα.
Σε ποιους άλλους αρέσουν τα αεροπλάνα? όχι τα αυτοκίνητα-αεροπλάνα αλλά αυτά με τα φτερά.
Ασχολείτε κανείς με αεραθλήματα? αλεξίπτωτο, παραπέντε, πιλοτάρισμα, αερομοντελισμό...
Για περάστε... -
Χμμμ...δεν ξέρω σε ποια κατηγορία θα πρεπε να το γράψω, για αυτό το γραψα εδώ. Εξ άλλου οι Τεχνικές Εκδόσεις έχουν και περιοδικό γι αεροπλάνα (ΠΤΗΣΗ ), άρα δεν είναι τελείως άσχετο στο χώρο, γι αυτό λέω να δούμε ποιοι έχουμε τρέλλα και με τα πετούμενα.
Σε ποιους άλλους αρέσουν τα αεροπλάνα? όχι τα αυτοκίνητα-αεροπλάνα αλλά αυτά με τα φτερά.
Ασχολείτε κανείς με αεραθλήματα? αλεξίπτωτο, παραπέντε, πιλοτάρισμα, αερομοντελισμό...
Για περάστε... -
Για περάστε... -
Προσωπικά μου αρέσουν όχι τα σύγχρονα υπερηχητικά, αλλά εκείνα του Β΄ Π.Π. Είχα φτιάξει πριν χρόνια Spitfire και το γερμανικό ξαδελφάκι του Messershmidt 109, Stuka (Junkers κάτι η επίσημη ονομασία), το γιαπωνέζικο 'Zero' (των καμικάζι), Mustang (από το οποίο πήρε το όνομά του το ομώνυμο αυτοκίνητο), κι ένα υδροπλάνο της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Προσωπικά μου αρέσουν όχι τα σύγχρονα υπερηχητικά, αλλά εκείνα του Β΄ Π.Π.Ομοίως.
Είχα φτιάξει πριν χρόνια Spitfire και το γερμανικό ξαδελφάκι του Messershmidt 109, Stuka (Junkers κάτι η επίσημη ονομασία), το γιαπωνέζικο 'Zero' (των καμικάζι), Mustang (από το οποίο πήρε το όνομά του το ομώνυμο αυτοκίνητο), κι ένα υδροπλάνο της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας.
Ομοίως. Επιπλέον Avro Lancaster, DeHavilland Mosquito, Heinkel 111 Zwillinge (5κινητήριο με δύο ατράκτους, σπάνιο μοντέλο) και πολλά άλλα, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν πια. Αχ, αυτές οι μανάδες!
ΥΓ: 'Stuka' = Junkers 87.
-
Ναι, και το βρετανικό μεσαίο βομβαρδιστικό Lancaster έχω! Το Heinkel ήταν το αντίστοιχο γερμανικό βομβαρδιστικό με τη στρογγυλή γυάλινη μούρη;
Λίγα επέζησαν (Lankaster, υδροπλάνο) και από πλοία το Admiral Graf Spee κι ένα γιαπωνέζικο θωρηκτό αγνώστων (πια) στοιχείων. Α, κι ένα αντιτορπιλικό το οποίο αργότερα το πήρε το ελληνικό ναυτικό αλλά δεν θυμάμαι πως το λένε.
Παλιά είχα και τα ΥΠΕΡ ΑΤΟΥ με πολεμικά πλοία και αεροπλάνα του Β΄ ΠΠ. Καταπληκτικές τράπουλες.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ναι, και το βρετανικό μεσαίο βομβαρδιστικό Lancaster έχω! Το Heinkel ήταν το αντίστοιχο γερμανικό βομβαρδιστικό με τη στρογγυλή γυάλινη μούρη;Το ΗΕ111 ήταν δικινητήριο, ναι, αυτό με τη 'γυάλινη' καλύπτρα μπροστά. Αλλά το Lancaster δεν ήταν 'μεσαίο', τετρακινητήριο 'τέρας' ήταν αντίστοιχο με B-24 Liberator, B-17 (ιπτάμενο φρούριο) και το άλλο τετρακινητήριο αγγλικό που δεν θυμάμαι πως λεγόταν.
Λίγα επέζησαν (Lankaster, υδροπλάνο) και από πλοία το Admiral Graf Spee κι ένα γιαπωνέζικο θωρηκτό αγνώστων (πια) στοιχείων. Α, κι ένα αντιτορπιλικό το οποίο αργότερα το πήρε το ελληνικό ναυτικό αλλά δεν θυμάμαι πως το λένε.
Ε, το γιαπωνέζικο κανένα Yamato ή Musashi θα ήταν (9 πυροβόλα, ένα φουγάρο ?)
Το αντιτορπιλικό θα ήταν κάποιο από τα 'θηρία', Λέων - Αετός κτλ. ('Πείραμα της Φιλαδέλφειας' κανείς ? )
Αχ, ωραίες εποχές...
Και τα μοντέρα όμως ωραία είναι ρε παιδιά.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το Heinkel ήταν το αντίστοιχο γερμανικό βομβαρδιστικό με τη στρογγυλή γυάλινη μούρη;Ναι, αυτό: http://www.menet.umn.edu/~mlr/pix-html/ ... kel111.jpg
Αλλά εγώ είχα το διπλό: http://www.nurflugel.com/Nurflugel/n_o_ ... e1113v.jpg
ένα γιαπωνέζικο θωρηκτό αγνώστων (πια) στοιχείων.
Νομίζω πως δύο ήταν όλα κι όλα και λέγονταν Γιαμάτο και Μουσάσι.
Α, κι ένα αντιτορπιλικό το οποίο αργότερα το πήρε το ελληνικό ναυτικό αλλά δεν θυμάμαι πως το λένε.
Ένα από τα 'θηρία'; Αετός, Ιέραξ, Λέων και Πάνθηρ αν θυμάμαι καλά.
Έχω ακούσει ότι ένα από αυτά ήταν το περιβόητο 'Eldridge' του 'Πειράματος της Φιλαδέλφιας', δεν ξέρω αν αληθεύει.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
B-17 (ιπτάμενο φρούριο)ιπτάμενα φρούρια ήταν τα Β-17 ή τα Β-29 που έριξαν και τις ατομικές βόμβες?
Σπύρος
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Ένα από τα 'θηρία'; Αετός, Ιέραξ, Λέων και Πάνθηρ αν θυμάμαι καλά.
Έχω ακούσει ότι ένα από αυτά ήταν το περιβόητο 'Eldridge' του 'Πειράματος της Φιλαδέλφιας', δεν ξέρω αν αληθεύει.
καλά θυμάσαι, και ναι αληθεύει
συγκεκριμένα αν δεν κάνω λάθος ήταν το Ιέραξ.Σπύρος
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
και το άλλο τετρακινητήριο αγγλικό που δεν θυμάμαι πως λεγόταν.Χάλιφαξ: http://www.stelzriede.com/ms/photos/planes/halifax.jpg
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
B-17 (ιπτάμενο φρούριο)
ιπτάμενα φρούρια ήταν τα Β-17 ή τα Β-29 που έριξαν και τις ατομικές βόμβες?
Σπύρος
Και τα 2. Αλλά τα Β-29 έδρασαν μόνο στον Ειρηνικό.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
ιπτάμενα φρούρια ήταν τα Β-17 ή τα Β-29 που έριξαν και τις ατομικές βόμβες?Νομίζω πως όλα τα 4+κινητήρια B-XX περιείχαν στο nick τους τη λέξη 'fortress' Μαζί και το B-52 'Stratofortress' (στρατηγικό φρούριο).
Αν θυμάμαι καλά:
B-17 'Flying Fortress'
B-29 'Superfortress' -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Το αντιτορπιλικό θα ήταν κάποιο από τα 'θηρία', Λέων - Αετός κτλ. ('Πείραμα της Φιλαδέλφειας' κανείς ? )Μεγάλη ιστορία! Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το 'Λέων' ήταν το 'πειραματόπλοιο'.
Επίσης πολλοί το στηρίζουν στο ότι είχε για τις ανάγκες του και σε σχέση με τα αδελφά πλοία Ιέραξ, Αετός, και Πάνθηρ, ιδιαίτερα μεγάλες γεννήτριες...
Ο πατέρας μου πάλι που δούλεψε στο Ναύσταθμο 30 χρόνια και έχει γυρίσει όλα τα πλοία της εποχής για μετρήσεις και επισκευές, δεν ξέρει κάτι περίεργο, ούτε είχε παρατηρήσει κάτι ιδιαίτερο.Μήπως η 'Πτήση' να το φρεσκάριζε λίγο το θέμα στα ιστορικά;
-
Το πρώτο μου μοντέλο ήταν το F-104. Ακολούθησαν το spitfire, me-109, me-163 commet, lyssander ενα διπλάνο-υδροπλάνο που δεν θυμάμαι πλέον πως λέγεται. Από καινούργια το A-7, A-10, viggen, A-4. Ακόμα τα έχω σε σχετικά καλή κατάσταση.
Ένα καλό περιοδικό για αεροπλάνα της εποχής του ΒΠΠ είναι το 'αεροπορική ιστορία'.
Παλιότερα ήμουν μέλος της αερολέσχης Θεσ/νίκης ως αλεξιπτωτιστής. Πιανόταν η καρδιά μου που έβλεπα ένα διπλάνο tigermoth του ΒΠΠ μόνιμα στο υπόστεγο. Δεν ξέρω αν τελικά κατάφεραν να το αναπαλαιώσουν.
Τελευταία σκέφτομαι σοβαρά την απόκτηση διπλώματος υπερελαφρού. Μια καλή διεύθυνση είναι http://www.prel.gr . Έκανα μαζί τους μια πτήση εθισμού και ...εθίστικα. Και για παρα-πέντε ξύνομαι...
Εκείνο το αεροπορικό μουσείο στο Τατόι ξέρει κανείς αν λειτουργεί για το κοινό? και τι αεροπλάνα έχει? -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Νομίζω πως όλα τα 4+κινητήρια B-XX περιείχαν στο nick τους τη λέξη 'fortress' Μαζί και το B-52 'Stratofortress' (στρατηγικό φρούριο).
Αν θυμάμαι καλά:
B-17 'Flying Fortress'
B-29 'Superfortress'Το stratofortress ονομάσθηκε έτσι λόγω του ύψους πτήσης που μπορούσε να επιτυχει και που ηταν πολύ κοντά στην στρατόσφαιρα!!Ετσι νομίζω!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Νομίζω πως όλα τα 4+κινητήρια B-XX περιείχαν στο nick τους τη λέξη 'fortress' Μαζί και το B-52 'Stratofortress' (στρατηγικό φρούριο).
Αν θυμάμαι καλά:
B-17 'Flying Fortress'
B-29 'Superfortress'Το stratofortress ονομάσθηκε έτσι λόγω του ύψους πτήσης που μπορούσε να επιτυχει και που ηταν πολύ κοντά στην στρατόσφαιρα!!Ετσι νομίζω!
Η επιχειρησιακή οροφή του σύμφωνα με αυτό το site είναι στα 47,000 πόδια. Δεν ξέρω αν είναι στη στρατόσφαιρα αλλά δε μου φαίνεται και πολύ μεγάλη. Πολλά σημερινά εμπορικά τζετ την ξεπερνούν, για να μη μιλήσουμε για μαχητικά.
Παρόλα αυτά μπορεί να έχεις δίκιο.
-
Τήν 'ψώρα' τήν κόλλησα από μικρός λόγω Πτήσης.
Συνέπεια τής 'ψώρας' αυτής,ήταν ότι σπούδασα μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών σέ ιδιωτική σχολή,επάγκελμα πού δέν μπόρεσα νά ακολουθήσω,λόγω τού ότι δέν υπηρέτησα στήν Π.Α.,λόγω έλλειψης 'δοντιού'.
Πάντως,τά αεροσκάφη πού μού είχανε γίνει μανία,ήταν τό F-4 Phantom II,Mirage F-1 καί A-7 CorsairII. -
Αγαπημένο μου το Spitfire και το αδελφάκι του το Hurricane (με την ισχυρότερη μηχανη και τα καλύτερα πολυβόλα)!
Βέβαια,το Lancaster με το διπλό ουραίο και το Ρ-51 (tank killer)!!!
Απο Γερμανικά κανένα δεν μου άρεσε.Το Stuka ειδικά το σιχαίνομαι!
Από τα σύγχρονα το Su-29!!!
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Η επιχειρησιακή οροφή του σύμφωνα με αυτό το site είναι στα 47,000 πόδια. Δεν ξέρω αν είναι στη στρατόσφαιρα αλλά δε μου φαίνεται και πολύ μεγάλη. Πολλά σημερινά εμπορικά τζετ την ξεπερνούν, για να μη μιλήσουμε για μαχητικά.Παρόλα αυτά μπορεί να έχεις δίκιο.
47.000 πόδια (=15 χιλιόμετρα), ήταν τεράστιο επιχειρησιακό ύψος για βαρύ βομβαρδιστικό κατασκευής του εξήντα-κάτι (πότε ακριβώς δεν θυμάμαι). Στη στρατόσφαιρα δεν είναι, αλλά του δόθηκε το όνομα τιμητικά αν δεν κάνω λάθος.
Σπύρος
ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ