-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Απο την αλλη οι τυποι διεκδικουν μια ιστορικη ταυτοτητα που απο παλια τους ειχαν ταξει , και να πουμε και την αληθεια την εχουμε εξ ολοκληρου καπηλευθει, η Μακεδονια ειναι ΚΑΙ Ελληνικη , οχι ΜΟΝΟ Ελληνικη.
Υποθέτω ότι εννοείς γεωγραφικώς.
Σαφως γεωγραφικα...αλλα δυστυχως τα βαζουμε ολα στο ιδιο τσουβαλι και απλα δεν καταληγουμε πουθενα, και στην τελικη οι μονοι που χανουμε ειμαστε εμεις.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Το επιχείρημα με τους Ούγγρους (που έχουν συγγένεια με του Ούννους αφού έμειναν αρκετά κομμάτια του στρατού τους εκεί, όπως και στη Γερμανία, που γι' αυτό οι Άγγλοι στρατιώτες τους ονόμαζαν Ούννους κατά τους 2 Π.Π.) είναι το λιγότερο ευτελές.
Σε καθε ποστ μαθαινουμε και κατι. Ετσι για παραδειγμα μαθαμε οτι μονο οι λιγες ορδες Ουννων απο οοοοοολους τους στρατους στην παγκοσμια ιστορια αφησαν κομματια πισω, ενω πχ οι Τουρκοι περασαν και δεν ακουμπησαν, οι Σλαβοι παρομοιως.
Όλοι οι στρατοί άφησαν πίσω τους κομμάτια, αλλά το πόσο μεγάλα κομμάτια άφησαν έχει μεγάλη σημασία και αν αυτά διασώθηκαν ακέραια ή αναμίχθηκαν με τον γηγενή πληθυσμό επίσης. Για πες μου ένα κομμάτι τουρκικού στρατού που έμεινε στην Ελλάδα (εξαιρέσει 2 νομών της Θράκης με μουσουλμανική / τουρκική μειονότητα που αν τηρούσαμε την αναλογικότητα των συμφωνιών θα έπρεπε να είχε φύγει και αυτό το κομμάτι του πληθυσμού) και σήμερα μνημονεύει τους Τούρκους ως ελευθερωτές. Για πες μου ένα δημοτικό τραγούδι της Ελλάδος που τους μακαρίζει και λέει πάλι καλά που ήρθαν και μας έμαθαν τον πολιτισμό !!!
Στην Ουγγαρία εν αντιθέσει (γιατί καλό είναι να μαθαίνεις, αλλά μάλλον το ξέρεις μόνος σου αφού το είπες νωρίτερα), μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι καταγωγής Ουννικής, άρα τον μακαρίζουν τον Αττίλα. Δεν είναι παράξενο, όπως συμβαίνει και με τους Κοζάκους και τους λοιπούς Καυκάσιους που ήθελαν να αποσχιστούν από τη δικτατορία του Στάλιν και γι' αυτό υποστήριξαν τους Γερμανούς, ενώ την ίδια στιγμή τιμώρησαν πολύ σκληρά τον Ναπολέοντα αφού τότε περνούσαν καλύτερα και ήθελαν τη συμμετοχή στο ρωσικό κράτος. Δεν νομίζω, λοιπόν, να ήθελαν κατάκτηση από τον Χίτλερ, αλλά ελευθερία από τη σκλαβιά τους. Εκεί είναι η αντίθεση με τον Αλέξανδρο. Αυτός εκτός από εκδίωξη του δυνάστη ως στρατιωτική δύναμη, έδωσε πολιτισμό και ελευθερία πράγμα που άλλοι κατακτητές δεν έδωσαν ποτέ και γι' αυτό τον μνημονεύουν ακόμα και όχι μόνο αυτό, αλλά θέλουν αν λέγονται απόγονοί του. Σε ποιον άλλο 'κατακτητή' και 'σφαγέα' έχει συμβεί αυτο; Φαντάσου οι Τούρκοι να βγάλουν τραγούδι και να λένε ότι είναι απόγονοι του Νικηταρά του Τουρκοφάγου ή οι Βούλγαροι ότι είναι απόγονοι του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου.
Πιστεύεις, λοιπόν, ότι το ίδιο θα έπρεπε να αισθάνονται και οι Έλληνες για τους Τούρκους ή τους Σλάβους ή τους Βούλγαρους; Να λέμε πάλι καλά που ήρθαν και μας έσωσαν από τους δυνάστες τους Βυζαντινούς; Αυτό ισχυρίζεσαι; Επειδή εγώ δεν έχω το πνευματικό επίπεδο να καταλάβω τόσο σύνθετους συλλογισμούς και λόγω του ότι είμαι τορναδόρος στο επάγγελμα ξέρω να μετράω 1 + 1 = 2, στο λέω στην κοινή, λαϊκή γλώσσα. Σπάστα και ξαναρίχτα και πες μου ξεκάθαρα τι υποστηρίζεις. ΔΕΝ καταλαβαίνω.
Ακόμα ζητάω αναφορές από Ρωσία για τα θετικά της εκστρατείας του Χίτλερ και του Ναπολέοντα και αναφορές από Εβραίους που θα αναφέρουν τι ωραία ήταν η Ρωμαϊκή κατοχή και οι σφαγές. Επίσης, περιμένω Εβραίους να δίνουν ρωμαϊκά ονόματα στα παιδιά τους, Ρώσους να ονομάζουν Αδόλφους τα δικά τους κοκ. Και επειδή αυτό το παιχνίδι με τα ονόματα είναι λίγο ευτελές, προτιμώ να μιλήσω για λαϊκές αναφορές. Υπάρχουν δημοτικά τραγούδια στους κατακτημένους λαούς που μακαρίζουν τον Χίτλερ, τον Ναπολέοντα και λένε τι ωραία περάσαμε όταν μας έσφαζαν; Υπάρχουν αναφορές στη δημοτική παράδοση κάθε λαού που λέει ότι ο Χίτλερ ήταν εκπολιτιστής και τι καλό πολιτισμό που μας έφερε και θέλουμε να γίνουμε παιδιά του; Τα ίδια ισχύουν και με τον Ναπολέοντα ή τον Στάλιν ή τους Μογγόλους ή οποιονδηποτε άλλο;
Πως δεν υπαρχουν. Υπαρχει το
Ο Ναπολεων κινησε για της Ρωσιας τα μερη
ειχε μαζι γκρινιαρηδες ειχε και αλαβαρδιερους
Απ΄την Αυστρια περασε τη χωρα των Αψβουργων
και πηρε καμηλό παλτο να παει για τη Μοσχα
Λιγο πιο κει παραμερα η Ιωσηφινα κλαιει
-Προσεχε Ναπολεοντα να μην κρυολογησεις
γιατι αν αρχισεις ψα και ψου εγω δε σε φροντιζω
-Εγω ειμαι ενας Κρητικαρος, με λεν Βοναπαρτακη
και θα κινησω ολοταχως να τους εκπολιτισω
θελω να ανοιξω θεατρα, σχολεια, βιβλιοθηκες
να μορφωθουν οι ανθρωποι, να παν στη Γιουροβιζιονεχει κι αλλο αλλα βαριεμαι να το γραψω. Ειναι ενα δημοτικο ασμα της περιοχης του Νιζνι Νοβγκοροντ οπου φαινεται ξεκαθαρα οτι οι ντοπιοι πληθυσμοι ειχαν δει τον Ναπολεοντα ως εκπολιτιστη.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το τραγούδι μιλάει για Γιουροβίζιον; Κοίταξα στο διαδίκτυο και η εκστρατεία του Ναπολέοντα ξεκίνησε το 1812. Τότε δεν υπήρχε Γιουροβίζιον που ξεκίνησε το 1956. Ήταν ιδανικό των κατοίκων του Νόβγκοροντ να πάνε στη Γιουροβίζιον πριν το 1990 που έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς και έφτιαξαν και τραγούδι για τον Ναπολέοντα που θα τους πήγαινε στη Γιουροβίζιον μετά από 180 χρόνια; Μπορείς να μου δώσεις τη διεύθυνση που το βρήκες να το κοιτάξω κι εγώ να δω μήπως κάτι δεν καταλαβαίνω από τη μετάφραση, να δούμε και πότε γράφτηκε κτλ; Το θεωρώ λίγο απίθανο να είναι τραγούδι δημοτικό που δείχνει τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής για τον Ναπλέοντα από τη στιγμή που ενώ ξέρει τους 'γκρινιάρηδες' της φρουράς, αναφέρει στο τέλος τη Γιουροβίζιον και μάλιστα ως ένδειξη πολιτιστικής ανύψωσης !!! Σαν να λέμε το 'αγαπώ μια πιτσιρίκα' ή το 'νινί σέρνει καράβι' δείχνει το ιδανικό του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού !!!
Αν κάποιος έχει να προσθέσει πληροφορίες για το τραγούδι αυτό ας βοηθήσει, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς δένουν όλα αυτά μεταξύ τους.
Ευχαριστώ.
-
Ας ξαναρθουμε στην Αθηνα και ας πουμε οτι ειμαστε συμβουλοι της Ντορας ,με οσα λιγα ξερουμε, τι κινησεις θα καναμε για να εχουμε τα καλυτερα αποτελεσματα στο θεμα 'Σκοπια',αμεσα αλλα και μακροπροθεσμα.
Δικη μου αποψη ειναι οτι το θεμα ονομασιας του κρατιδιου το εχουμε χαμενο,οποτε πρεπει να εστιασουμε τη προσοχη μας σε αλλα. -
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Ας ξαναρθουμε στην Αθηνα και ας πουμε οτι ειμαστε συμβουλοι της Ντορας ,με οσα λιγα ξερουμε, τι κινησεις θα καναμε για να εχουμε τα καλυτερα αποτελεσματα στο θεμα 'Σκοπια',αμεσα αλλα και μακροπροθεσμα.
Δικη μου αποψη ειναι οτι το θεμα ονομασιας του κρατιδιου το εχουμε χαμενο,οποτε πρεπει να εστιασουμε τη προσοχη μας σε αλλα.Δυστυχώς, +1
Δε μας άρεσε το (ορθό γεωγραφικά) 'Βόρεια Μακεδονία'. Σύντομα θα λουστούμε και επίσημα το 'Μακεδονία'.
-
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
Όλοι οι στρατοί άφησαν πίσω τους κομμάτια, αλλά το πόσο μεγάλα κομμάτια άφησαν έχει μεγάλη σημασία και αν αυτά διασώθηκαν ακέραια ή αναμίχθηκαν με τον γηγενή πληθυσμό επίσης. Για πες μου ένα κομμάτι τουρκικού στρατού που έμεινε στην Ελλάδα (εξαιρέσει 2 νομών της Θράκης με μουσουλμανική / τουρκική μειονότητα που αν τηρούσαμε την αναλογικότητα των συμφωνιών θα έπρεπε να είχε φύγει και αυτό το κομμάτι του πληθυσμού) και σήμερα μνημονεύει τους Τούρκους ως ελευθερωτές. Για πες μου ένα δημοτικό τραγούδι της Ελλάδος που τους μακαρίζει και λέει πάλι καλά που ήρθαν και μας έμαθαν τον πολιτισμό !!!
Ευχαριστώ.Pipinos1976 από όσο ξέρω στη Θράκη υπάρχει Μουσουλμανική Μειονότητα. Το αναφέρω γιατί είδα να ταυτίζεις μουσουλμάνικη/τουρκική κοινότητα. Άλλο Μουσουλμάνος όμως και άλλο Τούρκος. Στη Θράκη όποιος είναι Μουσουλμάνος δε σημαίνει ότι είναι και Τούρκος.
-
Έχεις δίκιο, φαίνεται σαν να τα ταυτίζω αυτά τα δύο. Απλά δεν ξεκαθάρισα την κατάσταση λόγω χώρου και πρόθεσης να γράψω για άλλο θέμα.
Στη Θράκη υπάρχουν μουσουλμάνοι, είτε τουρκικής, είτε ελληνικής, είτε βουλγαρικής, είτε πομακικής καταγωγής. Δυστυχώς, οι Τούρκοι έχουν καταφέρει μέσες άκρες να τους κάνουν όλους να αισθάνονται δικοί τους, αλλά για αυτό περισσότερο φταίμε εμείς που δεν φροντίσαμε να τους βοηθήσουμε να αναδείξουν την ιδιαιτερότητά τους ως εθνότητες.
Για όσους από εμάς υπηρετήσαμε εκεί, ειδικά το θέαμα των Πομάκων που ισχυρίζονταν ότι ήταν Τούρκοι, είναι αποκαρδιωτικό, όταν ο κόσμος αυτός είναι συγγενικός με τους Έλληνες και ελάχιστη σχέση έχουν με τους Τούρκους.
Σε ευχαριστώ για τη διευκρίνιση πάντως.
-
Παρακαλώ φίλε μου. Να είσαι καλά.
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Δικη μου αποψη ειναι οτι το θεμα ονομασιας του κρατιδιου το εχουμε χαμενο,οποτε πρεπει να εστιασουμε τη προσοχη μας σε αλλα.Απλοϊκά :
Θα έθετα ένα διετές ( το πολύ ) πλάνο Ελληνικής κρατικής οικονομικής κυριαρχίας επί βασικών παροχών ( αέριο ; η Ελλάδα , ρεύμα ; Η Ελλάδα , τηλέφωνα και braodband ; Η Ελλάδα , πετρέλαιο ; μέσω ημών κτλ ). επιπλέον διμερείς συμφωνίες. Ανεπίσημες μικροαπειλές : Λίγος στρατός στα σύνορα , λίγο φρενάρισμα χρηματοδοτήσεων , λίγο γκρίνια στην ΕΕ.
-
Δικη μου αποψη ειναι οτι το θεμα ονομασιας του κρατιδιου το εχουμε χαμενο,οποτε πρεπει να εστιασουμε τη προσοχη μας σε αλλα.Απλοϊκά :
Θα έθετα ένα διετές ( το πολύ ) πλάνο Ελληνικής κρατικής οικονομικής κυριαρχίας επί βασικών παροχών ( αέριο ; η Ελλάδα , ρεύμα ; Η Ελλάδα , τηλέφωνα και braodband ; Η Ελλάδα , πετρέλαιο ; μέσω ημών κτλ ). επιπλέον διμερείς συμφωνίες. Ανεπίσημες μικροαπειλές : Λίγος στρατός στα σύνορα , λίγο φρενάρισμα χρηματοδοτήσεων , λίγο γκρίνια στην ΕΕ.
Mε τι στοχο δεν μας ειπες????
Και μην ξεχνας την πραγματικοτητα, οτι η μιση υφηλιος τους εχουν αναγνωρισει ως Μακεδονια.
-
Δεν υπάρχει σχετικός στόχος με το όνομα. Στην καλλίτερη περίπτωση θα διατηρηθεί ως FYROM , στην χειρότερη ως Makedonia με την δική μας να ονομάζεται Macedonia στην ξένη γραφή ( ή το αντίστροφο ) και στην ενδιάμεση προς το χειρότερο κατάσταση θα ονομάζεται FYRONM ( όπου Ν = north ).
Το θέμα είναι είναι να ελεγχθεί το κρατίδιο προκειμένου ούτε επιρροή να αποκτήσει , να δεχθεί ως ισχυρές τις Ελληνικές θέσεις προκειμένου να μην ξεκινήσει ( με υποστήριξη τρίτων ) επιπλέον διεκδικήσεις και να ρυθμιστούν ζητήματα καλής γειτονίας.
-
Δεν υπάρχει σχετικός στόχος με το όνομα. Στην καλλίτερη περίπτωση θα διατηρηθεί ως FYROM , στην χειρότερη ως Makedonia με την δική μας να ονομάζεται Macedonia στην ξένη γραφή ( ή το αντίστροφο ) και στην ενδιάμεση προς το χειρότερο κατάσταση θα ονομάζεται FYRONM ( όπου Ν = north ).Το θέμα είναι είναι να ελεγχθεί το κρατίδιο προκειμένου ούτε επιρροή να αποκτήσει , να δεχθεί ως ισχυρές τις Ελληνικές θέσεις προκειμένου να μην ξεκινήσει ( με υποστήριξη τρίτων ) επιπλέον διεκδικήσεις και να ρυθμιστούν ζητήματα καλής γειτονίας.
Συμφωνω μαζι σου ως προς την σευτερη παραγραφο, πρεπει να δεσμευθουν οι Σκοπιανοι ως προς τις οποιες μελλοντικες δικδικησεις τους εναντι της Ελλαδος διεθνως.
Στο πρωτο που λες θεωρω οτι το ονομα ειναι χαμενο το κρατιδιο ηδη λεγεται Μακεδονια και εμεις στρουθοκαμηλιζουμε.
Αποδεχομαστε το ονομα Μακεδονια και ξεκαθαριζουμε τα υπολοιπα απλα και ομορφα.
Το FYROM ως προς τις διμηρεις μας σχεσεις ειναι απλα επιμενουμε διοτι η εγωισμος μας δεν μας αφηνει να δεχθουμε την διπλωματικη μας ηττα, επι της ουσιας δεν οφελη σε τιποτα.Αλλα, ποιος θα πεισει αυτη και την επομενη κυβερνηση να προσγειωθει και να αντιμετωπισει καταματα την πραγματικοτητα?
Οσο το θεμα συντηρειτε εμεις χανουμε.
-
Δεν υπάρχει σχετικός στόχος με το όνομα. Στην καλλίτερη περίπτωση θα διατηρηθεί ως FYROM , στην χειρότερη ως Makedonia με την δική μας να ονομάζεται Macedonia στην ξένη γραφή ( ή το αντίστροφο ) και στην ενδιάμεση προς το χειρότερο κατάσταση θα ονομάζεται FYRONM ( όπου Ν = north ).Το θέμα είναι είναι να ελεγχθεί το κρατίδιο προκειμένου ούτε επιρροή να αποκτήσει , να δεχθεί ως ισχυρές τις Ελληνικές θέσεις προκειμένου να μην ξεκινήσει ( με υποστήριξη τρίτων ) επιπλέον διεκδικήσεις και να ρυθμιστούν ζητήματα καλής γειτονίας.
Χωρίς παρεξήγηση αλλά τι εννοείς κρατίδιο? (σε σχέση με το κράτος)...Τη Μάλτα, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο τα αποκαλείς κρατίδια επίσης?
Έχει κάποια λογική ή απλά εκφράζει την προσωπική σου αντιπάθεια προς τη γείτονα χώρα? -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Δεν υπάρχει σχετικός στόχος με το όνομα. Στην καλλίτερη περίπτωση θα διατηρηθεί ως FYROM , στην χειρότερη ως Makedonia με την δική μας να ονομάζεται Macedonia στην ξένη γραφή ( ή το αντίστροφο ) και στην ενδιάμεση προς το χειρότερο κατάσταση θα ονομάζεται FYRONM ( όπου Ν = north ).
Το θέμα είναι είναι να ελεγχθεί το κρατίδιο προκειμένου ούτε επιρροή να αποκτήσει , να δεχθεί ως ισχυρές τις Ελληνικές θέσεις προκειμένου να μην ξεκινήσει ( με υποστήριξη τρίτων ) επιπλέον διεκδικήσεις και να ρυθμιστούν ζητήματα καλής γειτονίας.
Χωρίς παρεξήγηση αλλά τι εννοείς κρατίδιο? (σε σχέση με το κράτος)...Τη Μάλτα, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο τα αποκαλείς κρατίδια επίσης?
Έχει κάποια λογική ή απλά εκφράζει την προσωπική σου αντιπάθεια προς τη γείτονα χώρα?Την Μαλτα , το Λοξεμβούργο και το Ισραήλ , ναι τα αποκαλώ κρατίδια και όχι κράτη.
Την Κύπρο την αποκαλώ χαμένη πατρίδα.
Δεν είναι θέμα αντιπάθειας. την τουρκία που σε κάθε περίπτωση δεν συμπαθώ , δεν θα την αποκαλούσα κρατίδιο. Εάν τίθεται θέμα αντιπάθειας μάλλον πρέπει να στραφεί κατά των κυβερνώντων την δική μας χώρα.
-
Έχει κάποια λογική ή απλά εκφράζει την προσωπική σου αντιπάθεια προς τη γείτονα χώρα?Την Μαλτα , το Λοξεμβούργο και το Ισραήλ , ναι τα αποκαλώ κρατίδια και όχι κράτη.
Την Κύπρο την αποκαλώ χαμένη πατρίδα.Δεν είναι θέμα αντιπάθειας. την τουρκία που σε κάθε περίπτωση δεν συμπαθώ , δεν θα την αποκαλούσα κρατίδιο. Εάν τίθεται θέμα αντιπάθειας μάλλον πρέπει να στραφεί κατά των κυβερνώντων την δική μας χώρα.
Οκ αν είναι έτσι με κάλυψες πλήρως, είναι λοιπόν θέμα μεγέθους...Απλώς εγώ δεν έχω ακούσει κανέναν άλλο να αποκαλεί το Λουξεμβούργο κρατίδιο...
-
Δεν έχω ακόμη καταλάβει που το πας.
-
Δεν έχω ακόμη καταλάβει που το πας.Από τη στιγμή που μου λες ότι αποκαλείς και άλλα κράτη ως 'κρατίδια' δεν το πάω πουθενά...Εφαρμόζεις ένα ενιαίο κριτήριο (αυτό του μεγέθους) και χρησιμοποειίς τον όρο 'κρατίδιο' για μικρά σε μέγεθος κράτη...Δεν έχω λοιπόν να πω τίποτα...
-
Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και για τα κράτη προτεκτοράτα ( που υποψιάζομαι ότι πήγες προς τα εκεί ) , όπως πρότεινα προηγουμένως να γίνουν τα Σκόπια σε σχέση με την Ελλάδα.
Ειλικρινά θα ήθελα η Αλβανία και τα Σκόπια ( ου μην και η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία ) να ήταν οικονομικά τουλάχιστον , προτεκτοράτα της Ελλάδος.
-
Ειλικρινά θα ήθελα η Αλβανία και τα Σκόπια ( ου μην και η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία ) να ήταν οικονομικά τουλάχιστον , προτεκτοράτα της Ελλάδος.
Η (αιώνια) Ελλάς είναι κρατίδιο ή προτεκτοράτο άραγε;
-
Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και για τα κράτη προτεκτοράτα ( που υποψιάζομαι ότι πήγες προς τα εκεί ) , όπως πρότεινα προηγουμένως να γίνουν τα Σκόπια σε σχέση με την Ελλάδα.Ειλικρινά θα ήθελα η Αλβανία και τα Σκόπια ( ου μην και η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία ) να ήταν οικονομικά τουλάχιστον , προτεκτοράτα της Ελλάδος.
Μη βαζεις ιδεες γιατι υπαρχουν καποιοι που σκεπτονται ακομη τη Κοκκινη Μηλια.
Συγνωμην για το:offtopicviii: -
Ο χρήστης ipan έγραψε:
Η (αιώνια) Ελλάς είναι κρατίδιο ή προτεκτοράτο άραγε;
Την χώρα μας την αντιλαμβάνομαι , τη δεδομένη στιγμή , ως προτεκτοράτο των ΗΠΑ , για να είμαι ειλικρινής.
Η οικονομική κυριαρχία είναι σχεδόν πάντα ισχυρότερη από την εδαφική ( σχετικά με την Κόκκινη Μηλιά ). από την άλλη δεν είναι κακό να έχεις οράματα μεγέθυνσης ( πνευματικής , πολιτισμικής ή άλλης ) για την πατρίδα σου , ειδικά όταν αναφέρεσαι σε ιστορικά δικά σου εδάφη. Είναι βέβαια πιθανό να αποδειχθεί επικίνδυνος ο μεγαλοϊδεατισμός εάν χρησιμοποιηθεί ως μέσο προπαγάνδας. Οι ΗΠΑμερικάνοι πχ φέρουν την μεγάλη ιδέα.
Αιφνίδια αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας