-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
@Κίκιζας
Πες μας αν θέλεις ποιό ακριβώς μέγεθος μετράνε οι ρεπριζ (που δεν μετριέται με άλλο καταλληλότερο τρόπο) και τι ακριβώς μας δείχνουν.
Aνεφερα πριν. Μια προσπεραση. Μας δειχνουν σε ποσο χρονο θα φτασουν πχ 40Km/h παραπανω ταχυτητα ( στο 80-120km/h πχ) απο αυτη που ειχαν, ωστε να προσπερασουν καποιο αλλο αυτοκινητο. Ο χρονος αυτος, ουσιαστικα ειναι εκεινος κατα τον οποιο 'εκτιθεται' καποιος αν πχ βγαινει στο αντιθετο ρευμα οταν βλεπει οτι δεν υπαρχει διερχομενο αυτοκινητο, και γενικοτερα, που χρειαζεται για να προσπερασει τον μπροστινο του.
Και αυτό θα το κάνεις με 4η; Γιατί;
Oxι εγω ρε συ Αλεξανδρε, θα κατεβασω, ΑΛΛΑ αυτο σημερα ειναι εξαιρεση για τον μεσο οδηγο, και αρα διευκολυνση
το να ΜΗΝ κατεβασει, και να προσπερασει οπως ειναι, 'φουσκωνοντας' την τουρμπινα, εφοσον την εχει.
Αν βεβαια εχω τουρμπατο, και δεν εχει 'ψοφησει'-πεσει πολυ χαμηλα, θα δοκιμασω και να φυγω με μια σχεση πανω...εισαι ασχετος
θα κατεβασεις μια 2α στις 7500 που θα εισαι μεσα στη ροπη, θα την τρβηξεις μεχρι τον κοφτη στις 9600 και καθαρισες
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αρα δε μετράνε κανένα μέγεθος, άρα δεν είναι μέτρηση επιδόσεων αλλά της υποτιθέμενης συμπεριφοράς του οχήματος σε μια υποθετική κατάσταση, της οποίας ο κύριος παράγοντας δεν είναι κάποιο χαρακτηριστικό του οχήματος αλλά η συμπεριφορά του οδηγού (διότι αν 'ρισκάρει' το προσπέρασμα ο στοιχειωδώς μη-δημοσιος-κίνδυνος οδηγός θα κατεβάσει και σε Turbo ακόμα, άρα η ρεπριζ δεν έχει σημασία ενώ αν είναι χαλαρό (πχ. έρημος δρόμος) και πάλι η ρεπριζ δεν έχει καμία σημασία). Και δίνουν στο αναγνωστικό κοινό λάθος συμπεράσματα (πχ. Evo FQ400 vs. Fiat Stilo στο Top Gear σημειώσατε 2 ) και δε μετράνε τίποτα το ουσιαστικό σχετικά με το όχημα (άσε που υπάρχει στους 4Τ συγκεκριμένη μέτρηση 'προσπεράσματος' άρα και πάλι, τι μετράνε οι ρεπριζ ?)
0-1000
0-160-0
Γύρος πίστας
ΔυναμομετρήσειςΟλα αυτά τα τσεκάρω, τις ρεπριζ τις προσπερνώ
Mετεφρασε το οπως θελεις, για το ΤΙ μετρανε. Εγω απλα αναφερω οτι ειναι ΧΡΗΣΙΜΟ αυτο που μετρανε.
Ειναι επιδοση ομως, οταν μετρας με συγκεκριμενη σχεση, και km/h , και πατας τερμα γκαζι, μεχρι να φτασεις +40km/h πχ στην περιπτωση 80-120Km/h.
Η προσπεραση δεν εχει ΜΙΑ περιπτωση συγκεκριμενη, με συγκεκριμενα χλμ. Απλως υπαρχει μια διαδεδομενη, πιο γνωστη, αν θελεις που αναφερεται ξεχωριστα, δειχνοντας ετσι και το νοημα των ρεπριζ.
Δεν ειναι ολες οι περιπτωσεις ιδιες. Δεν προσπερνας ΠΑΝΤΑ με 80Km/h. Προσπερνας και με 100km/h , και με 120km/h.
Προσπερνας και με 60km/h.
Aν εσυ θες να τις 'προσπερασεις' τις ρεπριζ, κανενα προβλημα. Δεν σημαινει ομως οτι δεν ειναι χρησιμες, ως προς την συγκριση-αναγνωση τους για διαφορα μοντελα. -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
θα κατεβασεις μια 2α στις 7500 που θα εισαι μεσα στη ροπη, θα την τρβηξεις μεχρι τον κοφτη στις 9600 και καθαρισες
Aν ειχα να ουμ κανενα CRX V-Tec σαν αυτα τα καγκουρογαργαλημενα στην Tsukuba με κοφτη στις +9,500σ.α.λ αυτο θα εκανα, και θα φευγαν ολοι απο τον δρομο...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Παλιά που δεν υπήρχαν turbo και είχαν ρεπριζ τι ακριβώς έδειχναν ?
Αν τώρα συγκρίνουν μεταξύ τους turbo, τι ακριβώς δείχνουν οι ρεπριζ ?Διότι μέχρι στιγμής το μόνο που είδα να χρησιμεύουν είναι η τεκμηρίωση της ανωτερότητας των turbo vs. N/A
Eδειχναν ποιος κινητηρας 'αρπαζει' πιο γρηγορα-καλυτερα σε καποιο ευρος στροφων, σε συνδυασμο φυσικα με το
το τι σχεσεις μεταδοσης ειχε. Σαφως και υπηρχαν-μετρουσαν ρεπριζ, στα ατμοσφαιρικα, δεν καταλαβαινω την απορια σου...
Μεταξυ Turbo, το ιδιο πραγμα, δειχνουν ΠΟΙΟΣ κινητηρας αντιστοιχα 'αρπαζει' πιο γρηγορα, και φτανει +40km/h πχ , πιο γρηγορα απο τον αλλο. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Παλιά που δεν υπήρχαν turbo και είχαν ρεπριζ τι ακριβώς έδειχναν ?
Αν τώρα συγκρίνουν μεταξύ τους turbo, τι ακριβώς δείχνουν οι ρεπριζ ?Διότι μέχρι στιγμής το μόνο που είδα να χρησιμεύουν είναι η τεκμηρίωση της ανωτερότητας των turbo vs. N/A
βασικά εμενα μου αρκει μια δυναμομετρηση, οι σχεσεις κ το βαρος του αυτοκινήτου κ πιάνω περίπου τί παίζει. ελα ομως που δεν εχει παντα δυναμομετρηση ή τις σχεσεις (χλμ/1000 στροφες) στα τεστ.
από εκεί κ περα βλέπεις σε χρονο κ αποσταση τί σημαινουν όλα αυτά! αλλιώς θα σου πήγαινε στο μυαλό πως τα τουρμπακια με 5η παιρνανε τα ατμοσφαιρικά που εχουν καταφυγει στη 3η? ή πως ακόμα κ στις υψηλές στροφές (μεχρι 5500 οκ) τα περνανε από πανω, προσπερνωντας στη μιση αποσταση?
Πάνως, συγκριτικά με τις ρεπριζ εχουν νοημα, μονο αν τα αυτοκινητα εχουν παρομοιες σχεσεις, οποτε πιανεις πιο εργοστασιο εχει κανει καλη δουλεια κ έχει ροπή σε όλο το φασμα ο κινητηρας του. (πχ με το παραδειγμα με τα ατμοσφαιρικά ίμπιζα που σου είπα)
κ για να στο αντιστρεψω λίγο. κ το 0-100 που κοιτάς εσύ τί να λεει? βλέπεις τα κιλά ανα ίππο κ καταλαβαινεις -
Δεν κοιτάω το 0-100...
@Κίκιζας
Παλιά το έλεγαν αυτό 'ελαστικότητα' αλλά δεν είναι φυσικό μέγεθος και ΔΕΝ εξαρτάται από τον κινητήρα αλλά κυρίως από το σύστημα μετάδοσης (από σχέσεις κιβωτίου έως διαστάσεις τροχών). Οπότε είναι αποπροσανατολιστικό.
Τέλος πάντων, το σταματώ εδώ, ο καθένας ας χρησιμοποιεί ό,τι του αρέσει, υπάρχουν νούμερα για κάθε αριθμολάγνο -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δεν κοιτάω το 0-100...@Κίκιζας
Παλιά το έλεγαν αυτό 'ελαστικότητα' αλλά δεν είναι φυσικό μέγεθος και ΔΕΝ εξαρτάται από τον κινητήρα αλλά κυρίως από το σύστημα μετάδοσης (από σχέσεις κιβωτίου έως διαστάσεις τροχών). Οπότε είναι αποπροσανατολιστικό.
Τέλος πάντων, το σταματώ εδώ, ο καθένας ας χρησιμοποιεί ό,τι του αρέσει, υπάρχουν νούμερα για κάθε αριθμολάγνοKολλας νομιζω στην θεωρητικη ονομασια, επεξηγηση της συγκεκριμενης διαδικασιας. Αυτο δεν μπορω να στο εξηγησω, καποιος συνεργατης των 4τροχων με γνωσεις-πτυχειο μηχανολογιας, φανταζομαι θα μπορει να το διατυπωσει-επεξηγησει
επακριβως.
Οσον αφορα την ελαστικοτητα, σαφως και εχει να κανει ΚΑΙ με τον κινητηρα, (ρυθμιση χαρτογραφησης σημερα, καρμπυρατερ χτες, περα απο την βασικη σχεδιαση του θαλαμου καυσης, την επιλογη ελαφρυτερων ή οχι υλικων των κινουμενων εσωτερικων μερων, την επεξεργασια σε ορισμενα σημεια εσωτερικα επισης για μειωμενες τριβες, αλλα ειναι και η διαφοροποιηση στο μειγμα αερα-βενζινης, σχεδιαση της εισαγωγης, για βελτιωση αποκρισης-ελαστικοτητας σε χαμηλες στροφες κινητηρα κ.ο.κ) παροτι στις αναβασεις πχ οι κοντυτερες σχεσεις, αλλα και η μικροτερη δυνατη διασταση τροχων, ειναι κατι standard, για την διεκδικηση καλου χρονου. -
Πέρα από τους αριθμούς που δείχνουν την υπεροχή του τούρμπο στις ρεπρίζ, η εμπειρία μου με ατμοσφαιρικά 1600άρια και τούρμπο 1400άρια δείχνει ότι τα δεύτερα σε επαρχιακό δρόμο θα σου κάνουν την προσπέραση, ενώ την ίδια στιγμή με το ατμοσφαιρικό, όσο και να το ξεζουμίσεις (ιδίως όταν έχεις ανοιχτό τον κλιματισμό ή/και έχεις αρκετό φορτίο, ή/και είναι ανηφόρα), πολλές φορές δεν θα κάνεις την προσπέραση.
Σε διαδρομές όπως Πάτρα-Ιωάννινα μπορείς να βασιστείς πάνω στο τούρμπο και να προσπεράσεις νταλίκες/λεωφορεία, κλπ., με τρόπο που δεν το κάνεις με ατμοσφαιρικό.
Jacob
-
Μα συγκρίσεις turbo-N/A ίδιων ή παρόμοιων κυβικών σπάνια στέκει (πχ. Honda δίλιτρα vs. Turbo δίλιτρα), για να έχει νόημα η συζήτηση μιλάμε για παρόμοια νούμερα ιπποδύναμης (γιατί η ροπή έχει όντως διαφορές) από πχ. 1400 turbo vs. 2000 N/A.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
9-10 lit? Δηλάδη περίπου 10 μέση? Πολύ δεν είναι ρε 30φυλλε?Το Γιέτι το έχω στη λίστα για αγορά, αλλά το ψάχνω μτχ, που δεν υπάρχει....
Και βεβαια ειναι πολυ!! αυτα στο 'ποδι' της αδερφης μου, που πιθανοτατα δεν ξερει πως να κινηθει πιο οικονομικα, π.χ., αλλα αυτα ειναι νουμερα που εχω δει.. οχι μου ειπαν, ακουσα κλπ..
και τον λογο τον ειπα... το μοτερ για να διατηρησει ταχυτητα η εστω να αυξησει λιγο την ταχυτητα του, θελει γκαζι στο πατωμα, πραγμα που ανεβαζει την καταναλωση. Αυτο το ειδα προσωπικα οταν οδηγουσα... διεπιστωσα μια σαφη αδυναμια να κινηθω οικονομικα με 'ρολλαρισμα' με το συγκεκριμενο μοτερ.. επρεπε να παταω αρκετο γκαζι.
Οπως ειπα - βεβαια - αυτα συγκρινομενα με το μοτερ του γκολφ που ειχα, στο οποιο ειχα πετυχει μεση καταναλωση 6,5λτ/100 (νταξ, 6η μεσα δρομος χωρις κινηση και τα σχετικα), αλλα θελω να σου πω οτι ξερω πως να κινηθω με τετοιο μοτερ οικονομικα!
Εχεις ψαξει καθολου αλλες καταναλωσεις του συγκεκριμενου μοτερ στο Υετι, να δεις τι παιζει? -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
@Κίκιζας
Πες μας αν θέλεις ποιό ακριβώς μέγεθος μετράνε οι ρεπριζ (που δεν μετριέται με άλλο καταλληλότερο τρόπο) και τι ακριβώς μας δείχνουν.
Aνεφερα πριν. Μια προσπεραση. Μας δειχνουν σε ποσο χρονο θα φτασουν πχ 40Km/h παραπανω ταχυτητα ( στο 80-120km/h πχ) απο αυτη που ειχαν, ωστε να προσπερασουν καποιο αλλο αυτοκινητο. Ο χρονος αυτος, ουσιαστικα ειναι εκεινος κατα τον οποιο 'εκτιθεται' καποιος αν πχ βγαινει στο αντιθετο ρευμα οταν βλεπει οτι δεν υπαρχει διερχομενο αυτοκινητο, και γενικοτερα, που χρειαζεται για να προσπερασει τον μπροστινο του.
Και αυτό θα το κάνεις με 4η; Γιατί;
Oxι εγω ρε συ Αλεξανδρε, θα κατεβασω, ΑΛΛΑ αυτο σημερα ειναι εξαιρεση για τον μεσο οδηγο, και αρα διευκολυνση
το να ΜΗΝ κατεβασει, και να προσπερασει οπως ειναι, 'φουσκωνοντας' την τουρμπινα, εφοσον την εχει.
Αν βεβαια εχω τουρμπατο, και δεν εχει 'ψοφησει'-πεσει πολυ χαμηλα, θα δοκιμασω και να φυγω με μια σχεση πανω...εισαι ασχετος
ΦΑΚ yeah!
δατς δε γουεϊ του ντου ιτ! -
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
Πέρα από τους αριθμούς που δείχνουν την υπεροχή του τούρμπο στις ρεπρίζ, η εμπειρία μου με ατμοσφαιρικά 1600άρια και τούρμπο 1400άρια δείχνει ότι τα δεύτερα σε επαρχιακό δρόμο θα σου κάνουν την προσπέραση, ενώ την ίδια στιγμή με το ατμοσφαιρικό, όσο και να το ξεζουμίσεις (ιδίως όταν έχεις ανοιχτό τον κλιματισμό ή/και έχεις αρκετό φορτίο, ή/και είναι ανηφόρα), πολλές φορές δεν θα κάνεις την προσπέραση.Σε διαδρομές όπως Πάτρα-Ιωάννινα μπορείς να βασιστείς πάνω στο τούρμπο και να προσπεράσεις νταλίκες/λεωφορεία, κλπ., με τρόπο που δεν το κάνεις με ατμοσφαιρικό.
Jacob
μυθος...
οσο ευκολα περνουσα αερα οτιδηποτε ηταν μπροστα μου με το Golf V GTI στην κορινθου πατρων, τοσο ευκολα προσπερναω με τον Sωτηρα. Το κατεβασμα ταχυτητας δεν το θεωρω 'δυσκολια', γιατι τον ιδιο χρονο που θα μου παρει να κατεβασω 2 σχεσεις να μπω στο vtec, τον ιδιο ακριβως χρονο θα μου παρει για να φουσκωσει παλι η τουρμπινα μου και να μου δωσει την ωθηση που χρειαζομαι για να γινουν ολα αστραπιαια!
επισης, ξαναλεω.. Lag ΥΠΑΡΧΕΙ! Και απ' οτι ειδα, οσο πιο μικρο ειναι το μοτερ, τοσο πιο αντιληπτο γινεται!
Μπορει να μην το καταλαβαινουν ολοι, αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν ειναι εκει..
Κατα τ' αλλα, συμφωνω με nass και το ειχα πει... το να συγκρινεις τουρμπο με ατμο ιδιων κυβικων, ειναι τουλαχιστον αστειο..
γιατι δεν βαζουν και κανενα ατμο 1300αρι μεσα (π.χ. ροχι8), να γινει πανηγυρι? -
το Σ πόσο σου καιει οταν θελησεις να πας οικονομικα; εντός (αποκλειστικά) και εκτος (παλι αποκλειστικα)
-
νομιζω το ειχα γραψει σ' αυτο το θεμα..
το πιο οικονομικο που μπορει να δεις ποτε ειναι ~10λτ/100...
σε εκδρομες με το 4τφ που του πινα το αιμα, δε νομιζω να περασε τα 12λτ/100 χονδρικα.. την μεγιστη δεν την εχω μετρησει ποτε, αλλα επισης δεν εχω πεσει ποτε κατω απο 10λτ/100.. -
εκτός πόλης (δε λέω 100% εθνική με υψηλή μέση, μια τουρλού φαση επαρχιακός-εθνική) με οικονομική οδήγηση (αρα γυρω στα όρια) και δεν πέφτεις απο το 10άρι;;
μηπως ποτέ δεν άντεξες να κανεις 200 χιλιομετράκια πχ ήρεμα;
-
οχι, καμμια σχεση..
μαλλον ειναι σαν ταριφα.. με το που πατας το κουμπι για να μιζαρεις, εισαι στα 10λτ/100
δεν εχω καταφερει να πεσω πιο κατω.. -
παράξενο... με μισό ντεποζιτο τα 200+ δεν τα πιάνεις δλδ;;
να ανησυχώ;
-
Το δικό μου TypeR (με αλλαγμένο πρόγραμμα, κατά τα λοιπά 'μαμά') είχε μέση κατανάλωση 12.5 lt/100.
Στην πόλη κάπου εκεί, 12-13.
Κάτω από 10, ποτέ -όπως του tm.
Μέγιστη σε δρόμο είχα δει (Ιωάννινα-Καλαμπάκα ) 17 -
17???????????????????
-
Σχολιασμός της ύλης των 4Τ και προτάσεις προς το Περιοδικό