-
Εγώ θα διαφωνήσω. ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει δυναμική απάντηση, με αγωγή ΠΟΛΛΩΝ εκατομμυρίων για συκοφαντική δυσφήμηση, διότι οι 'κύριοι' αυτοί υπαινίσσονται ότι οι 4Τ 'τα παίρνουν' από τη Fiat. Τους χρειάζεται ένα ωραίο ξεβράκωμα στα δικαστήρια (και μάλιστα να πάνε συντάκτες από όλα τα περιοδικά αυτοκινήτου ως μάρτυρες κατηγορίας ) να τελειώνουμε με την κωλοφυλλάδα.
Αλήθεια, υπάρχει εδώ πέρα κανείς που νομίζει ότι το γερμανικό AMS δεν γνωρίζει τι κάνει το ελληνικό;
-
Απαντήσεις, για όποιον ενδιαφέρεται.
Ο χρήστης AMS/AT έγραψε:
Πιο εντυπωσιακή όμως, είναι η στάση που κράτησε μερίδα του ειδικού τύπου και κυρίως «ιστορικό» περιοδικό του χώρου:- ενα μήνα πριν, είχε δοκιμάσει το Bravo 1.4 150 ps, που φοράει μεγάλα φρένα και έγραψε ότι «τα φρένα του Fiat δείχνουν πιο εύκολα σημάδια κόπωσης σε συνεχή καταπόνηση». Με τα ΜΕΓΑΛΑ φρένα.
Τη λέξη 'πιο' δεν την είδε κανείς φαίνεται...
Η συγκεκριμένη φράση γράφτηκε στο συγκριτικό Bravo 150hp Sport - Golf TSi. Tα αυτοκίνητα οδηγήθηκαν -εκτός των άλλων- και ανέβα/κατέβα στο βουνό, τέρμα γκάζι. Εκεί, τα φρένα του Bravo έδειξαν ΠΙΟ εύκολα σημάδια κόπωσης από του Golf. Αλλά:- ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι και στα δύο αυτοκίνητα τα φρένα ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα. Όποιος έχει κατέβει βουνό, ξέρει.
- ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι ΚΑΙ στα δύο αυτοκίνητα τα φρένα έδειξαν να κουράζονται. ΛΟγικό.
- ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι ΚΑΝΕΝΑ από τα δύο αυτοκίνητα δεν έμεινε από φρένα, ούτε καν μας ανησύχησε.
- 'Σημάδια κόπωσης' επ ουδενί δεν σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν φρενάρει καλά, ούτε ότι μένει απο φρένα.
- αμέσως μετά το ατύχημα βγήκε και έγραψε ότι το 1.4 90 ps, με τα ΜΙΚΡΑ φρένα, έχει «ανθεκτικά» φρένα.
- χθες του έδωσε και το «βραβείο» της χρονιάς:
«Στην αντοχή των φρένων του Bravo 1.4 όπως τη διαπιστώσαμε σε σκληρή δοκιμασία στην πίστα στα Μέγαρα»
Λέτε να είναι ψέμματα;
Ή μήπως πρέπει να αναφέρω ΠΟΣΑ απανωτά φρεναρίσματα έφαγε το Bravo και δεν κατάλαβε τίποτα; Και το 150άρι σε εκείνο το συγκριτικό στο βουνό, και το 90άρι στα Μέγαρα; Αμέτρητα.- Χωρίς καμμία αναφορά στο μικρότερο μέγεθος των φρένων του 1.4 90 ps.
Ναι, ξεχάσαμε να αναφέρουμε τα αυτονόητα: ότι το μικρότερο και το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας φοράνε άλλη διάσταση στα φρένα
BTW, στον πίνακα κάθε δοκιμής, η διάσταση των φρένων αναγράφεται.Τόσο κρετίνους θεωρεί τους αναγνώστες του;
Όχι. Θεωρεί ότι μπορούν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα, και ότι κατέχουν 10 πράγματα από αυτοκίνητο. Το ποιος απευθύνεται σε 'κρετίνους' (δεν είναι δικός μου ο χαρακτηρισμός), ας το κρίνουν άλλοι.
-
Now you talk να'ούμε!!
-
Εφόσον το απέσυραν από το site τους μάλλον κατάλαβαν την μ@λ@κία τους και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν από αυτή. Θεωρώ λοιπόν άστοχο ν' ασχοληθεί το περιοδικό μαζί τους...μια μικρή απάντηση στο επόμενο τεύχος είναι αρκετή ώστε να καλύψει τόσο το περιοδικό όσο και τους...κρετίνους( ) αναγνώστες του.
ον τοπικ τώρα... πρέπει να παραδεχτούμε ότι το περιοδικό έχει βελτιώσει πολύ την ύλη του στα τελευταία τεύχη. Σε αυτό προσθέτω και τα πολύ χρήσιμα ένθετα αλλά και τα dvd σαν αυτό με τον αείμνηστο Colin Mcrae...( )
Το θέμα είναι όμως ότι τώρα μας καλομάθατε... έτσι θα γκρινιάζουμε αν ξαναγυρίσετε σε λιτά τεύχη. Ελπίζω ο πύχης να κρατηθεί ψηλά...
-
Καλημερα απο αλλον ενα κρετινο!
Μολις πηρα στα χερια μου το περιοδικο...Πολυ καλο!Μεγαλη ποικιλια και ωραιες δοκιμες!Αρχισαν να δινουν περισσοτερη σημασια στα τεχνικα...Αν και θα ηθελα ακομη περισσοτερη εμφαση.Η τετραδιευθυνση της Laguna περιγραφεται επαρκως για παραδειγμα.
Απεχει ακομα απο το επιπεδο του Χοιδα ας πουμε..
Πολυ ωραιο τευχος! -
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
- Χωρίς καμμία αναφορά στο μικρότερο μέγεθος των φρένων του 1.4 90 ps.
Ναι, ξεχάσαμε να αναφέρουμε τα αυτονόητα: ότι το μικρότερο και το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας φοράνε άλλη διάσταση στα φρένα
BTW, στον πίνακα κάθε δοκιμής, η διάσταση των φρένων αναγράφεται.Τόσο κρετίνους θεωρεί τους αναγνώστες του;
Όχι. Θεωρεί ότι μπορούν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα, και ότι κατέχουν 10 πράγματα από αυτοκίνητο. Το ποιος απευθύνεται σε 'κρετίνους' (δεν είναι δικός μου ο χαρακτηρισμός), ας το κρίνουν άλλοι.
Για το ατύχημα που είχαν οι ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΣ λόγω υπερθέρμανσης των φρένων, προφανώς την ευθύνη την έχουν οι δοκιμαστές.
Στα αυτοκίνητα με τακάκια για χρήση δρόμου (που δεν κάνουν θόρυβο και φρενάρουν καλά κρύα) μπορείς να κάνεις τα φρένα να μυρίσουν σχετικά εύκολα. Ο δοκιμαστής ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ πόσο γρήγορα έκανε τα τακάκια να μυρίσουν και υποτίθεται ότι ΞΕΡΕΙ ότι περίπου τόσα φρεναρίσματα ακόμα έχει (ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΥΘΜΟ) μέχρι να μείνει από φρένα.
Αυτό ισχύει στα τακάκια για χρήση δρόμου, όταν υπερθερμανθούν μυρίζουν και καθώς συνεχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία το τακάκι δεν πιάνει στο δίσκο - ΓΛΙΣΤΡΑΕΙ. Σηκώνεσαι όρθιος πάνω στο πεντάλ του φρένου (το πεντάλ δεν πέφτει στο πάτωμα) αλλά το αμάξι δεν επιβραδύνει πολύ. Είναι τρομακτικό αλλά υποτίθεται ένας δοκιμαστής το ξέρει αυτό.
-
Mε απλή αφορμή τα φρένα, θα ήθελα να επανέλθω και υπενθυμίσω τη δίψα των μη-κρετίνων αναγνωστών (υπάρχουν ΚΑΙ τέτοιοι) για τεχνικές λεπτομέρειες, εξαιρετικά δυσεύρετες δυστυχώς.
Αυτές κανένας πωλητής - υποδοχέας κρετίνων και κανένα φυλλάδιο δεν σου τις λέει. Τις ανακαλύπτες μετά από χρόνια προσπαθειών, αφού έχεις αγοράσει το μπουρδέλο, εννοείται.
Θέλουμε: Διάμετρο ΚΑΙ φάρδος δισκόπλακας, βάρος δισκόπλακας, ει δυνατόν αριθμό 'αεραγωγών' εντός δισκόπλακας, εμβαδόν τακακίου, αριθμό και εμβαδόν πιστονιών δαγκάνας, γράφημα (καμπύλη) τριβής υλικού τακακίου ως προς τη θερμοκρασία, και τύπο υγρού φρένων και σωληνακίων. Αυτά για φρένα.
Θέλουμε επίσης, για έκαστο αυτοκίνητο, πιέσεις ελατηρίων, δυνάμεις αμορτισέρ αντι-συμπίεσης και αντι-έκτασης, πάχος αντιστρεπτικών, γωνίες κάμπερ, κάστερ, σύγκλισης/απόκλισης.Εξ άλλου, καλός θα ήτο ένας συγκεντρωτικός συγκριτικός πίναξ επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένου γύρου (χωρίς πίττα) στα Μέγαρα (τουλάχιστον).
Τέλος, οι πίνακες στο τέλος θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τα στοιχεία κρετινισμού (εξοπλισμού) και να συμπεριλάβουν, όπως μια φορά κι έναν καιρό, διάταξη (θέση κινητήρα-κινητήριοι τροχοί) είδος κινητήρα (4, V6 κλπ), είδος αμαξώματος κλπ.
Το συντομότερο παρακαλώ...
-
Α, και στο 'κόστος' στις δοκιμές αυτοκινήτων κάποτε υπήρχε και κόστος αρκετών επι μέρους ανταλλακτικών, καθώς και κόστος τυπικού σέρβις αντιπροσωπείας.
Not anymore...Να ξέρω πόσο θα μου στοιχίζει η Μ3, σου λέει ο 'άλλος'
-
Την επιθυμία για περισσότερη έμφαση σε τεχνικά ζητήματα (με στοιχεία για να μπαίνουμε στο νόημα οι αδαείς και περισσότερες λεπτομέρειες για τους ψαγμένους) την έχω εκφράσει και στο παρελθόν και βέβαια την επαναλαμβάνω!
Στη 'δημόσια συζήτηση: Τεχνικά-Βελτιώσεις' υπάρχουν πολύ καλά κείμενα π.χ για την ενεργητική τετραδιεύθυνση, τις αναρτήσεις κ.α. που δυστυχώς λείπουν από το περιοδικό..Να περιμένουμε κάτι στο μέλλον???
-
Ο χρήστης ieron έγραψε:
Tα στοιχεία του εξοπλισμού αποτελούν ανάγκη για κάθε περιοδικό στην εποχή μας. Απλά τα συμπληρώνεις...
Aς υπάρχουν πίνακες - οδηγός αγοράς, με τιμές κλπ
Άλλο οι πίνακες τεχνικών χαρακτηριστικών και επιδόσεων. Όπου καλόν θα είναι να γράφονται και το 0-1000 και το 120-0.
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Θέλουμε: Διάμετρο ΚΑΙ φάρδος δισκόπλακας, βάρος δισκόπλακας, ει δυνατόν αριθμό 'αεραγωγών' εντός δισκόπλακας, εμβαδόν τακακίου, αριθμό και εμβαδόν πιστονιών δαγκάνας, γράφημα (καμπύλη) τριβής υλικού τακακίου ως προς τη θερμοκρασία, και τύπο υγρού φρένων και σωληνακίων. Αυτά για φρένα.Νίκο μου, η διάμετρος της δισκόπλακας (ή του ταμπούρου) αναγράφεται στον πίνακα της δοκιμής, στο σκίτσο-κάτοψη του αυτοκινήτου. Το πάχος της, ΑΝ αυτό μου είναι διαθέσιμο από τον κατασκευαστή, αναγράφεται επίσης. Τα υπόλοιπα που αναφέρεις στα φρένα, είναι στοιχεία που ΔΕΝ δίνονται από κανένα κατασκευαστή σχεδόν.
...εξαίρεση η Ford στο νέο Mondeo, όπου αναφέρει μέχρι και το τύπο του κράματος του μετάλλου για όλα τα μέρη του αυτοκινήτου.
Θέλουμε επίσης, για έκαστο αυτοκίνητο, πιέσεις ελατηρίων, δυνάμεις αμορτισέρ αντι-συμπίεσης και αντι-έκτασης, πάχος αντιστρεπτικών, γωνίες κάμπερ, κάστερ, σύγκλισης/απόκλισης.
Πάλι, ΠΟΛΥ δύσκολο (ως αδύνατο: δεν δίνονται) να βρεθούν όλα αυτά τα στοιχεία για όλα τα αυτοκίνητα. Πάχος αντιστρεπτικών βάζουμε, όπου αυτό δίνεται από τον κατασκευαστή.
Εξ άλλου, καλός θα ήτο ένας συγκεντρωτικός συγκριτικός πίναξ επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένου γύρου (χωρίς πίττα) στα Μέγαρα (τουλάχιστον).
Δύσκολο, αλλά γίνεται. Το πιθανότερο είναι να το δείτε online κάποια στιγμή, περισσότερο από ότι εντύπως. Θέλει προσοχή πάντως: όπως έχω ξαναγράψει, οι μετρήσεις είναι αρκετά υποκειμενικό θέμα, και ακόμα περισσότερο οι γύροι στα Μέγαρα. Ναι, δείχνουν πολλά, αλλά δεν είναι ευαγγέλιο. Καιρός, οδηγός, λάστιχα, οδόστρωμα, όλα παίζουν το ρόλο τους.
Ωραίο είναι να υπάρχει μια βάση με αριθμούς σαν αναφορά, αλλά προς θεού μην παίρνουμε σαν ευαγγέλιο τα γυρολόγια στα Μέγαρα, όπως κάνουν κάποιοι με τους γύρους του Stig στην εκπομπή του Clarkson.
Τέλος, οι πίνακες στο τέλος θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τα στοιχεία κρετινισμού (εξοπλισμού) και να συμπεριλάβουν, όπως μια φορά κι έναν καιρό, διάταξη (θέση κινητήρα-κινητήριοι τροχοί) είδος κινητήρα (4, V6 κλπ), είδος αμαξώματος κλπ.
Για τους πίνακες στο τέλος, αρμοδιότερος είναι ο κ. ieron να απαντήσει (όπως και έπραξε). Τα στοιχεία εξοπλισμού ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο πάντως, άρα αποκλείεται να απαλλαγούν οι πίνακες από αυτά.
-
Thanks dear Krus for the rapid response!
Ξέρω πως δεν τα δίνουν τα στοιχεία οι γύφτοι. Πιέστε. Ζαλίστε τά τους. Απευθυνθείτε στο εργοστάσιο, εννοείται (σιγά μην ξέρουν οι σκατόβλαχοι των αντιπροσωπειών - αλλά ούτε και οι Τεχνικοί Διευθυντές ρε πούστη μου; )
ΜΕΤΡΗΣΤΕ τα εσείς όπου γίνεται (ξέρω είναι πανδύσκολο για ορισμένα εξ αυτών- να δω συγκριτικό τεστ τακακίων με γράφημα θερμοκρασίας και να πεθάνω!)Έτσι (ΚΑΙ έτσι) θα δείξουν τη διαφορά τους οι 4Τ από τις φυλλάδες για αγράμματους σκατόβλαχους και μουνάκηδες που ψάχνουν για 'κούρσα'.
-
Νίκο, ένα μοντέλο μπορεί να έχει για παράδειγμα 2 μάρκες φρένων με παρόμοιες διαστάσεις. Φαντάζεσαι να παραλάβεις αμάξι με άλλα φρένα από αυτά που έχει δοκιμάσει το περιοδικό;
-
Αν μιλάμε για ίδιο μοντέλο, οι προδιαγραφές δεν μπορούν παρά να είναι ίδιες, ακόμη κι αν αλλάζει ο υπεργολάβος προμηθευτής, που κι αυτό δεν μου ακούγεται πολύ πιθανό.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Θέλει προσοχή πάντως: όπως έχω ξαναγράψει, οι μετρήσεις είναι αρκετά υποκειμενικό θέμα, και ακόμα περισσότερο οι γύροι στα Μέγαρα. Ναι, δείχνουν πολλά, αλλά δεν είναι ευαγγέλιο. Καιρός, οδηγός, λάστιχα, οδόστρωμα, όλα παίζουν το ρόλο τους.
Ωραίο είναι να υπάρχει μια βάση με αριθμούς σαν αναφορά, αλλά προς θεού μην παίρνουμε σαν ευαγγέλιο τα γυρολόγια στα Μέγαρα, όπως κάνουν κάποιοι με τους γύρους του Stig στην εκπομπή του Clarkson.
Οταν γινονται χρονομετρημενα με οδηγο αγώνων ταχυτητας,τοτε σιγουρα οι μετρησεις εχουνε εναν αξιόπιστο χαρακτηρα Σπύρο.
Εαν τα αυτοκίνητα χρονομετρούνται ενω τα οδηγώ εγω,τοτε θα εχουμε λαθος συμπερασματα -
Περί δεδομένων.
-
Τα διαφημιστικά τμήματα των εταιρειών ενδιαφέρονται να πουλήσουν το προϊόν. Πόσο θα πουλούσε το σλόγκαν 'το όχημα με τα περισσότερο ανθεκτικά φρένα έναντι υπερθέρμανσης' έναντι των σημερινών.
-
Το τμήμα του R&D της αυτοκινητοβιομηχανίας για μία ακόμα χρονιά ξεπέρασε σε έξοδα κάθε άλλο R&D. Μέρος της εξέλιξης είναι της εκάστοτε εταιρείας μέρος των προμηθευτών. Συνήθως τα υποσυστήματα (φρένα, συμπιεστές, σερβομηχανισμοί κ.λπ.) εξελίσονται από τους προμηθευτές και οι εταιρείες επικεντρώνονται στο σασί τον κινητήρα και το στήσιμο. Όσο τα 3 τελευταία να είναι σημαντικά δεν μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν το μόνο κριτηρίο επιλογής.
-
Το 95% των υποψηφίων αγοραστών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ή ΤΕΧΝΙΚΟΙ (εντάξει στην Ελλάδα ίσως να είναι το 90%)!!! Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις ακόμα και σε ανθρώπους με μαθηματικές γνώσεις (Ιατροί, Μαθηματικοί, Οικονομολόγοι) απλά θέματα αεροδυναμικής όπως την εξίσωση Bernoulli ????
Άρα ο Krus σωστά αναφέρει ότι τα δεδομένα που ζητάμε δεν είναι δυνατόν να μας δοθούν καθώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ στα τμήματα ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. Άλλωστε ακόμα και Τεχνολάγνοι (Moi par esample... ) επέλεξαν όχημα καθαρά από το συναίσθημα και όχι με την λογική (αλλιώς γιατί να αγόραζα στο CZ3 έναντι του 5θυρου COLT).
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο ειδικός τύπος δεν θα πρέπει να ανεβάζει τον πήχη της ενημερώσης. Το πρόβλημα πέραν του οικονομικού (το να κάνω μία σειρά από τεστ για να δω τι συμβαίνει κάτω από ειδικές συνθήκες με ένα όχημα δεν είναι φθηνό) όμως είναι ότι το κοινό των περιοδικών αυτοκινήτου είναι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις γνωσιακές κατηγορίες και έτσι πρέπει να είναι καθώς η ενημέρωση ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ πρέπει να ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΓΑΘΟ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ.
Πόσο εύκολο θα είναι λοιπόν σε κάποιον μη ειδικό σε τεχνικά θέματα (π.χ. Δικηγόρο) να ενημερωθεί σωστά από την πρόταση:
'Στο συγκεκριμένο όχημα παρατηρείται έντονη μη γραμμική συσχέτιση μεταξύ της γωνίας των τροχών και της ταχύτητας μεταβολής του διανύσματος κατεύθυνσης (για την ακρίβεια υστέρηση περιστροφής περί των κατακόρυφο άξονα) όταν η μετρούμενη πλάγια επιτάχυνση υπερβαίνει το 0.8 του g σε σχέση με τα οχήματα της ίδιας κατηγορίας. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι εξαιτίας της ενδοτικότητας των στοιχείων στήριξης της πίσω ανάρτησης σε συνδυασμό με την έντονη καταπόνηση των πλεγμάτων στήριξης των ελαστικών του πίσω άξονα (που ειδικά στην περίπτωση μας είναι υψηλοτέρου προφίλ από το μέσο όρο της κατηγορίας) και την εμφάνιση έντονης περιστροφής του οχήματος περί τον κατακόρυφο άξονα (με αποτέλεσμα την εμφάνιση φαινομένων ταχύτερης της αναμενόμενης μεταβολής του διανύσματος κατεύθυνσης προς το εσωτερικό της καμπύλης και έντονης μείωσης της ακτίνας καμπυλότητας αυτής) η οποία εξαιτίας της ρύθμισης της ανάρτησης και της μεγάλης πολικής αδράνειας του οχήματος, εμφανίζεται ως κατάσταση αυτοδιόρθωσης της πορείας του οχήματος. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον ο οδηγός δεν προβεί σε απότομες μεταβολές της γωνίας στροφής των τροχών και η ισχύς συνεχίσει να παρέχεται αδιάληπτα στους εμπρός κινητήριους τροχούς....'
σε σχέση με το
'Στο όριο το όχημα υποστρέφει νωρίτερα από τον ανταγωνισμό όμως η πίσω ανάρτηση με χαρακτηριστικά παθητικής τετραδιεύθυνσης διορθώνει τα πράγματα, εφόσον ο οδηγός παραμείνει με το πόδι σταθερό στο γκάζι και δεν προβεί σε απότομες διορθώσεις στο τιμόνι, ενώ το μεγάλο μεταξόνιο εξασφαλίζει την προοδευτικότητα των αντιδράσεων της πίσω ανάρτησης...'.
Ποιός θα διαβάσει ένα τόσο ειδικό περιοδικό όταν δεν θα καταλαβαίνει το νόημα?? και το κυριότερο πως θα εξασφαλίζεται η ενημέρωση του.????
Η ενημερώση λοιπόν πρέπει να δίδεται με φειδώ. Προσωπικά θα πρότεινα συγκριτικά διαγράμματα (όχημα έναντι καλύτερου οχήματος και μέσου όρου) και ένα δισέλιδο με εξηγήσεις τεχνικών όρων που θα χρησιμοποιούνται στις δοκιμές. Το κείμενο ας επικεντρωθεί στην αίσθηση του οχήματος και στις προσωπικές απόψεις και τα νούμερα ας κάνουν καλύτερα αυτό που γνωρίζουν να κάνουν να αντικειμενοποιούν τις υποκειμενικές κρίσεις....
-
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
.- Το 95% των υποψηφίων αγοραστών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ή ΤΕΧΝΙΚΟΙ (εντάξει στην Ελλάδα ίσως να είναι το 90%)!!! Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις ακόμα και σε ανθρώπους με μαθηματικές γνώσεις (Ιατροί, Μαθηματικοί, Οικονομολόγοι) απλά θέματα αεροδυναμικής όπως την εξίσωση Bernoulli ????
.
Κατα τη δική μου γνωμη,οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θελουν οι υποψηφιοι αγοραστες να ασχολούνται με οτιδηποτε τεχνικής φυσεως.Τους αρκει να διαλέγουν το μελλοντικό τους αυτοκίνητο βαση του καταλόγου του εξοπλισμου.Πώς αλλοιώς να εξηγήσω την ταση που υπάρχει για αφαίρεση του δεικτη της θερμοκρασίας του νερού απο τα καντραν των αυτοκινήτων;
Πολύ απλούστερο απο την εξίσωση Bernoulli,κι'όμως,αποφευγεται. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
.
- Το 95% των υποψηφίων αγοραστών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ή ΤΕΧΝΙΚΟΙ (εντάξει στην Ελλάδα ίσως να είναι το 90%)!!! Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις ακόμα και σε ανθρώπους με μαθηματικές γνώσεις (Ιατροί, Μαθηματικοί, Οικονομολόγοι) απλά θέματα αεροδυναμικής όπως την εξίσωση Bernoulli ????
Κατα τη δική μου γνωμη,οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θελουν οι υποψηφιοι αγοραστες να ασχολούνται με οτιδηποτε τεχνικής φυσεως.Τους αρκει να διαλέγουν το μελλοντικό τους αυτοκίνητο βαση του καταλόγου του εξοπλισμου.Πώς αλλοιώς να εξηγήσω την ταση που υπάρχει για αφαίρεση του δεικτη της θερμοκρασίας του νερού απο τα καντραν των αυτοκινήτων;
Πολύ απλούστερο απο την εξίσωση Bernoulli,κι'όμως,αποφευγεται.Ναι.... για το δείκτη της θερμοκρασίας. Στο Golf IV όπως και στο IMA II δεν το έχω δει να κουνιέται ρούπι από τους -10 ως και τους 47 που είχαμε φέτος. Τι στο καλό να κάνεις με έναν δείκτη που απλά δείχνει μία σταθερή τιμή??? Στο FIAT TIPO μου είχε κάποια αξία ειδικά στο τέλος (με γλύτωσε από άγριο κόλλημα όταν ένα κολάρο είχε απλά εγκαταλείψει τα εγκώσμια...) της ζωής αυτού. Στους 12 μήνες συμβίωσης με το COLT δεν μου έλειψε ο δείκτης θερμοκρασίας.
Γενικότερα περί ενδείξεων
Εντάξει θα ήθελα να είχα πληροφορίες από πίεση λαδιού και θερμοκρασίου αυτού ειδικά το καλοκαίρι καθώς και τάση του εναλλάκτη και ένδειξη της υποπίεσης κενού (πολύ χρήσιμο για το φορτίο του κινητήρα και συνάμα της κατανάλωσης). Όμως κάθε φορά που κοιτάς τα όργανα όσες περισσότερες πληροφορίες σου είναι διαθέσιμες τόσο περισσότερο χρόνο έχεις τα μάτια σου μακρυά από το δρόμο και τους καθρέπτες με αποτέλεσμα να μειώνεται η ασφάλεια κίνησης. Information Overload κοινώς και τελικά ο εγκέφαλος σπαταλά περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και λιγότερο για να κάνει αυτό που πρέπει ... να οδηγεί....
/OFF TOPIC
Προσωπική Εμπειρία
Π.χ. Με το ΙΜΑ έπιανα και πιάνω τον ευατό μου να κοιτά το charging/boosting περισσότερο από όσο πρέπει με αποτέλεσμα να μην βλέπω το δρόμο. Δεν την έχω πατήσει και μετά από λίγο καιρό το αυτί μου εκπαιδεύτηκε να ακούει τον υψίσυχνο ήχο του μηχανισμού που κλείνει τις βαλβίδες (ώστε να δουλεύει μόνον ο ηλεκτροκινητήρας) οπότε κοιτάζω λιγότερο χρόνο από πριν τα γραφικά αλλά ακόμα περισσότερο από ότι ίσως χρειάζεται......
Τι μέλλει γενέσθαι (wish list)
ΙΜΗΟ από κάποια στιγμή και μετά ένας δραστικός επανασχεδιασμός θα μας σώσει. Dark Displays or no displays at all!! Head Up or Head Level Displays. Αccoustic information!! Voice Command!! Satellite Navigation!!! Mερικές από τις τεχνολογίες που θα βοηθούσαν στο ριζικό σχεδιασμό των μηχανισμών διαδράσης. Απλά κατανοητά πράγματα για τη γιαγιά και τον παππού που σε 25~30 χρόνια θα είναι ο κύριος όγκος των οδηγών.
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνον ευατούς αλλά και τους τριγύρω μας.
Υ.Σ. Στο IMA II το θερμομέτρο εναλλάσεται με το δείκτη στιγμιαίας κατανάλωσης. Ο τελευταίος μου είναι πιο χρήσιμος ειδικά στα ταξίδια. Όσον αφορά τη σχεδίαση του CIVIC ΙΜΗΟ θα προτιμούσα την λεγόμενη ζώνη του επιπέδου όρασης (HLD) να είχε και ένα μεγάλο Attention σε περίπτωση ενεργοποίησης κάποιας εκ των κόκκινων ενδείξεων καθώς και ηχητική ειδοποίηση πέρα της ταχύτητας, ένδειξης καυσίμου και θερμοκρασίας/κατανάλωσης.... (ξεφεύγουμε όμως από το Topic).
[/] OFF TOPIC
-
Αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για πληροφορίες που δεν απαιτούν (πολύ) έξτρα κόστος, θα μπορούσαν να βρίσκονται on-line με απλά μια παραπομπή στο έντυπο.
Έτσι, και όποιος θέλει, θα βρει μεγαλύτερες πηγές, και η σύγκριση μεταξύ οχημάτων θα είναι πιο εύκολη. Χώρια που αν διαμορφωθεί ως αρχείο μετρήσεων και τεχνικών, θα γλιτώσουμε πολλοί από τις στοίβες περιοδικών που κρατάμε just in case.
Y.Γ. Πάντα για μετρήσεις που δεν θα απαιτούν 3 εβδομάδες 24ωρων δοκιμών φυσικά...
-
Δεν είχε γίνει μία προσπάθεια παλαιότερα με το extra με περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Περιοδικού αλλά δεν συνεχίστηκε...
Πρόσβαση στο διαδύκτιο έχει μόνον ποσοστό των αναγνωστών. Το κείμενο δεν πρέπει ΙΜΗΟ να χρειάζεται παραπομπές σε ιστοσελίδα για να είναι πλήρες.
Σχολιασμός της ύλης των 4Τ και προτάσεις προς το Περιοδικό