-
To τραμ στη χώρα μας είναι αποτυχία ολκής. Δεν ξέρω αν παίρνει διόρθωμα το πράγμα,και κυρίως πόσο, πάντως μπαίνουμε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ΜΕΣΑ κάθε χρόνο.
-
-edit-
-
Είχαν δημοσιευτεί πριν κανά δυο χρόνια λογιστικές καταστάσεις.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Γιατί, καλώς ή κακώς, ΕΝΑ σύστημα θα βάλεις, αν είχες περισσότερα, τα πράγματα ΔΕΝ θα δούλευαν σωστά.
Δηλαδή αυτό που έλεγε ο κ. Δρακάκης στη συνέντευξη, ότι δηλαδή με άλλα πιο ανοιχτά συστήματα θα μπορούσε να υπάρχει interoperability μεταξύ διαφορετικών vendors, δεν ισχύει;
Δεν τα ξέρω ο ίδιος, και ο HiFi θα απαντήσει καλύτερα, αλλά όπως το διαβάζω εγώ, στο 'τα εν λόγω συστήματα δεν είναι ανοιχτά', 'εν λόγω' = τα συστήματα τηλεδιοίκησης, όχι μόνο της siemens.
θα ελεγα καλυτερα οτι τα συστηματα ειναι 'μισανοιχτα'.....
Θεωρητικά ναι μπορουν δυο συστηματα διαφωρετικων κατασκευαστων να ενωθουν. Με 4 προβληματα - θεματα
1ον θεμα κοστους
πχ. αν θες με την Χ εταιρεια να συνδεθεις με την καμερα ας πουμε της Ψ τοτε ο 'ανταπτωρας' κανει περισσότερα απο.... την καμερα την ιδια.
2ον Σε τετοια εκταση δεν εχει 'ενωθει' συστημα και πρακτικά ΚΑΝΕΙΣ δεν ξερει τι bug θα προκυψουν και πως θα ( αν θα ) και ποσο επιπλεον θα κοστισει η λυση. και αναλλογως και για τι συστηματα μιλάμε, εμπεριεχεται και ο κινδυνος ατυχηματος λογω του bug.. AYTO το ρικο ποιος θα το παρει????
3ον καλως ή κακως ΚΑΘΕ εταιρεία εχει ενα τροπο σχεδιασμου και φιλοσοφίας ( κυριως ) του συστηματος οπου δεν συν-λειτουργει με αλλα και χανεται η ομοιογενεια. ( Και συνηθως δεν μπορεις να εκμεταλευτεις πληρως και τα εκατεροθεν πλεονεκτήματα). Κι ειναι λογικό... ΚΑΘΕ εταιρεια ΘΕΛΕΙ να διαφερει απο την αλλη προφανως...
4.ον ( και για μενα απο τα σοβαροτερα) σε οποιοδηποτε θεμα ΠΑΝΤΑ θα φταιει το συστημα του 'αλλου'... κι αντε τοτε να βγαλεις ακρη ποιος τελικά φταιει να πληρωσει το προβλημα.. -
Σήμερα ήθελα να σκοτώσω άνθρωπο. Φτάνω με το μετρό 22:00 ακριβώς στο Νομισματοκοπείο. Θέλω να πάω Γλυκά Νερά, οπότε μπορώ να πάρω μόνο το 308 ή το 125. Το 125 από όσο ξέρω δεν έχει δρομολόγιο αυτήν την ώρα, οπότε μας μένει το 308.
Φτάνει 22:30, έξω έχει υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, ήδη είμαστε καμιά δεκαριά άτομα, και ξαφνικά εμφανίζεται το 308. Μπαίνει στην αφετηρία, κατεβάζει δύο παιδιά, βγάζει ταμπέλα 'ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ' και εξαφανίζεται. Φυσικά όσοι περιμέναμε μείναμε @@@@@@. Γιατί κανονικά ήταν η ώρα να έρθει για δρομολόγιο. Κατά τις 22:50 έρχετε το επόμενο. Με το που σταματάει, ρωτάμε τον οδηγό (στον πληθυντικό) κάθε πότε έχει δρομολόγια το 308. Μας απαντάει κάθε 40'. Συνεχίζοντας τις ερωτήσεις, γιατί δεν είναι αναγεγραμμένα (εν μία νυχτί τα εξαφανίσανε από τις στάσεις) και μήπως τυχόν ξέρει τι έγινε το προηγούμενο, μας απάντησε ότι αυτός είναι ο οδηγός και να μην τον πρήζουμε. Μας είπε μάλιστα να κάνουμε τα παράπονα μας στο 185. Αφού λοιπόν ξεκίνησε τον ενικό, υπήρξε μία λογομαχία (χωρίς βρισιές από κανένα μέλος) και μας άφησε και μπήκε μέσα. Πήρα φωτογραφία τον αριθμό κυκλοφορίας του λεωφορείου, καθώς και τον αριθμό στο παμπρίζ. Όταν ζήτησα και τα στοιχεία του, αρνήθηκε και μου είπε αν θέλω να καλέσω την αστυνομία για να μου τα δώσει. Φυσικά του εξήγησα ότι και μόνο με τα στοιχεία που έχουμε (αριθμός λεωφορείου και δρομολόγιο) μπορούμε να μάθουμε τον οδηγό για τον οποίο θα κάνουμε αναφορά. Η απάντηση του ήταν ότι καλά θα κάνουμε, για να μάθει τα στοιχεία μας και αυτός και να κινηθεί νομικά.
Επίσης να αναφέρω ότι σταθμάρχης δεν υπήρχε.
Αξίζει τον κόπο να πάω εκεί αύριο και να κάνω αναφορά και για τους δύο οδηγούς? Να παραπονεθώ ότι πέρασα σχεδόν μία ώρα (άλλη περίμεναν παραπάνω) μεσα στο ψωφοκρυο? Αξίζει να παραπονεθώ για το ότι δεν υπήρχε σταθμάρχης σε αφετηρία? Ή απλά θα βρω περαιτέρω τον μπελά μου?
-
Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα δεν καθορίζονται από κανονισμούς κοινής αρχιτεκτονικής αποτελούμενης από συνεργαζόμενα αθροιστικά στοιχεία. Δηλαδή, από το Α μέχρι το Ω, τα παρέχει ένας κατασκευαστής, υπό συνθήκες black box...
Όποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για συστήματα αρχιτεκτονικής ITS και standards, μπορούν να ρίξουν μια ματιά αρχικά εδώ http://www.iteris.com/itsarch/html/entity/paents.htm και μετά όπου αλλού θέλουν για εμβάθυνση των επιμέρους...
-
Γκρρρ γι'αυτό δεν παίρνω συγκοινωνίες εδώ και χρόνια...
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Φτάνει 22:30, έξω έχει υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, ήδη είμαστε καμιά δεκαριά άτομα, και ξαφνικά εμφανίζεται το 308. Μπαίνει στην αφετηρία, κατεβάζει δύο παιδιά, βγάζει ταμπέλα 'ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ' και εξαφανίζεται. Φυσικά όσοι περιμέναμε μείναμε @@@@@@. Γιατί κανονικά ήταν η ώρα να έρθει για δρομολόγιο. Κατά τις 22:50 έρχετε το επόμενο. Με το που σταματάει, ρωτάμε τον οδηγό (στον πληθυντικό) κάθε πότε έχει δρομολόγια το 308. Μας απαντάει κάθε 40'. Συνεχίζοντας τις ερωτήσεις, γιατί δεν είναι αναγεγραμμένα (εν μία νυχτί τα εξαφανίσανε από τις στάσεις) και μήπως τυχόν ξέρει τι έγινε το προηγούμενο, μας απάντησε ότι αυτός είναι ο οδηγός και να μην τον πρήζουμε. Μας είπε μάλιστα να κάνουμε τα παράπονα μας στο 185.Τα δρομολογια ειναι στον web, δεν ειναι αναγκη να ειναι στις στασεις. Ριξε μια ματια: http://www.oasa.gr/xmap.php?id=p308
Συμφωνα με το παραπανω απο στ. νομισματοκοπειο ξεκινανε λεωφορεια στις:
22:00
22:30
23:05
23:40Οποτε δεν ειναι ακριβως 'καθε 40' ' οπως σου ειπε...
Αυτο που εφτασε κατα τις 22:50 ξεκινησε στις 23:00 - 23:05 ; Αν ναι, τοτε χαλαρα 'εφαγαν' ενα δρομολογιο...
Αξίζει τον κόπο να πάω εκεί αύριο και να κάνω αναφορά και για τους δύο οδηγούς? Να παραπονεθώ ότι πέρασα σχεδόν μία ώρα (άλλη περίμεναν παραπάνω) μεσα στο ψωφοκρυο? Αξίζει να παραπονεθώ για το ότι δεν υπήρχε σταθμάρχης σε αφετηρία? Ή απλά θα βρω περαιτέρω τον μπελά μου?
Αν οντως δεν τηρησαν τα δρομολογια, να κανεις αναφορα, αλλα δε χρειαζεται να τρεχεις εκει περα... Βλεπω εχουν καινουρια φορμα παραπονων στο http://www.oasa.gr/forms.php?id=fparapona , αλλα μπορεις απλα να στειλεις και e-mail. Τον μπελα σου δε νομιζω να τον βρεις, μην ανησυχεις...
Καλο θα ηταν λοιπον να κανεις υποβολη παραπονων. Εχουμε κανει ενιοτε αρκετοι απο το forum. Οπως εχουμε διαπιστωσει, το παραπονο σου δε θα παει στο καλαθι των αχρηστων και ισως σε παρουν και τηλεφωνο εντος μηνος για να σε ρωτησουν κατι περαιτερω ή να σου δωσουν εξηγησεις.
-
Avel σε ευχαριστώ. Ήδη το παράπονο μου στάλθηκε. Ελπίζω να διαβαστεί και να το λάβουν υπόψην τους.
-
θα σου πουν ότι αυτά ίσχυαν προ εφεδρείας
τώρα τα λεωφορεία κάθονται.αν καποιος για παράδειγμα χρησιμοποιεί το τρολλευ 7-8 και 15 στο κέντρο θα καταλάβει τι εννοω.
200 τρολλευ στο δρόμο και περρισσότερα στο παρκινγκ ελεγε ο οδηγος -
Να βγάλλουν τότε ένα χαρτί που να λέει τα πραγματικά δρομολόγια (που είναι δυνατόν να γίνουν), καθώς και να αποφασίσουν να το κλείσουν!!!
Είναι τυχαίο το ότι μόνο το ΜΕΤΡΟ λειτουργεί υποδειγματικά?
Και στο κάτω, κάτω, όταν ξέρω ότι δε λειτουργεί ένα μέσω, φροντίζω να μην το υπολογίσω και να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο (πχ το αμάξι μου).
-
Να βγάλλουν τότε ένα χαρτί που να λέει τα πραγματικά δρομολόγια (που είναι δυνατόν να γίνουν), καθώς και να αποφασίσουν να το κλείσουν!!!Είναι τυχαίο το ότι μόνο το ΜΕΤΡΟ λειτουργεί υποδειγματικά?
Και στο κάτω, κάτω, όταν ξέρω ότι δε λειτουργεί ένα μέσω, φροντίζω να μην το υπολογίσω και να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο (πχ το αμάξι μου).
Τα Μεσα σταθερης τροχιας λειτουργουν υποοδειγματικα γιατι δεν μπλεκονται σε κινηση. Τωρα σχετικα με το περιστατικο απλα εμεινε ακαλυπτη βαρδια λογω βλαβηες οχηματος οποτε φαγωθηκε ενα δρομολοφιο και αυξηθηκε ο χρονος αναμονης ή δεν υπηρχε οδηγος. Παραπανω απο τα μισα οχηματα της ΟΣΥ καθονται στα Α/Σ.......... . Επισης τα δρομολογια που αναφερονται σε αφετηριες και στον οασα.γρ δεν ισχυουν για ολους αυτους τους λογους, ελαχιστοι οδηγοι, κομμενες παρα πολες βαρδιες, ασυντηρητα οχηματα που μενουν απο βλαβες, κ.α.. Οπως εγραφα και περσυ ΜΜΜ με το κυαλι θα βλεπετε...... . Απλα στον οδηγο δεν θα πουν τιποτα παρα μονο κληση σε απολογια θα του σταλει αλλα απο την καρτελα θα φανει οτι σχολασε κανονικα μιας και αυτο εκανε μολις συμπληρωσε τα δρομολογια του.
-
Ωραία τότε, αν δεν μπορούν να το λειτουργήσουν το σύστημα να το κλείσουν, και να προσπαθήσει να το λειτουργήσει κάποιος ιδιώτης. Και τότε θα ξαναμιλήσουμε για ωράρια, βλάβες και συμπεριφορά.
-
Ωραία τότε, αν δεν μπορούν να το λειτουργήσουν το σύστημα να το κλείσουν, και να προσπαθήσει να το λειτουργήσει κάποιος ιδιώτης. Και τότε θα ξαναμιλήσουμε για ωράρια, βλάβες και συμπεριφορά.Αυτο θελω κι εγω να γινουν ιδιωτικες οι συγκοινωνιες στην Αθηνα .
Υ.Γ. Στο προηγουμενο ποστ σου εγραψα πως παιζει μπαλα η ΟΣΥ πρωην ΕΘΕΛ χωρις ιχνος ειρωνιας . Απλα αυτο ειναι το συστημα -
Δυστυχώς πιστεύω ότι έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό.
-
Ok, βέβαια να τονίσουμε (για να υπάρχει στο... ιστορικό) ότι η ιδιωτικοποίηση από μόνη της δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Π.χ. στην Πάτρα είναι ιδιωτικά τα λεωφορεία, αλλά εδώ και χρόνια οι άνθρωποι (και ειδικά οι φοιτητές) υποφέρουν. Δυστυχώς οι συγκοινωνίες, επιτελώντας και κοινωνικό έργο, πρέπει να υπόκεινται σε κάποιον στοιχειώδη έλεγχο και να τηρούν κάποιες προδιαγραφές εξωτερικά καθορισμένες. Είμαι κι εγώ υπέρ της ιδιωτικοποίησης (άλλωστε θα δώσει δουλειά και σε συγκοινωνιολόγους ), αλλά φυσικά χρειάζεται ένα μελετημένο σχέδιο γι'αυτή την μετάβαση.
-
Το πρόβλημα phaeton δεν είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας αυτός κάθε αυτός είναι καλύτερος από το Δημόσιο. Το πρόβλημα είναι ότι διαχρονικά ο Δημόσιος τομέας έχει να επιδείξει ως βασική πολιτική τον μη-έλεγχο, την ανοχή σε παραβατικές καταστάσεις (βλέπε συνδικαλιστές κάθε είδους και μορφής) και μία απροθυμία να προβεί σε μικρό-βελτιώσεις που θα οδηγούσαν σε βελτίωση των διαδικασιών (αυτό που οι Ιάπωνες ονομάζουν Kaizen) μέσω της μετάδοσης πληροφορίας από το παραγωγικό κομμάτι μίας επιχείρησης στο διοικητικό. Ο ιδιώτης στην Ελλάδα δεν είναι πιο οργανωμένος από το Δημόσιο καθώς είναι και θέμα τρόπου ζωής το πόσο οργανωμένος είναι ένας λαός. Αλλά σε μία ιδιωτική επιχείρηση υπάρχει ένας λόγος (η μεγιστοποίηση του κέρδους) που την αναγκάζει να έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι παράγουν αυτό που πρέπει. Στο Δημόσιο κάτι τέτοιο καθώς δεν υπάρχει προτιμάται η επιλογή του Do nothing ως ότου κάποιος από τα ανώτερα κλιμάκια αποφασίσει κάτι για σένα. ¨Ένα Σταλινικού τύπου μόρφωμα διοίκησης το οποίο είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να δουλέψει τουλάχιστον όσο αποδοτικά θα δούλευε ένα σύστημα βελτίωσης μέσω της πληροφόρησης.
Πως αυτό το κατανοούμε στα ΜΜΜ. Απλό και περιεκτικό παράδειγμα.
Σήμερα πχ. λόγω και της μείωσης της κυκλοφορίας η ταχύτητα κίνησης των οχημάτων στις γραμμές 022 και 060 έχει αυξηθεί σημαντικά (δύο από τις γραμμές που διασχίζουν το Κολωνάκι). Αυτό σε σχέση με 2008 όπου η κίνηση επί της Κανάρη πχ (απόσταση περί τα 300 μέτρα) ήταν μία διαδικασία που έπαιρνε περί τα 15 λεπτά ενώ σήμερα αυτό γίνεται σε 7 με 8 λεπτά. Εν τέλει μία διαδρομή που απαιτούσε ως και μία ώρα σήμερα εκτελείται σε 40 λεπτά στις χειρότερες συνθήκες.
Θα περίμενες λοιπόν ο ΟΑΣΑ να προβεί σε διορθώσεις. Να ζητήσει να εκτελούνται 8 αντί για 6 δρομολόγια στη βάρδια (των 7.5 ώρων). Έτσι ο τελικός χρήστης να ωφεληθεί και από τη μείωση του κόστους (λιγότερα οχήματα για το ίδιο έργο) και από την αύξηση της πυκνότητας (μικρότεροι χρόνοι αναμονής στη στάση). Αυτό θα προκαλούσε δε και μία αύξηση των εσόδων του ΟΑΣΑ στις συγκεκριμένες γραμμές καθώς θα ήταν πιο θελκτικό ως μέσο μετακίνησης άρα θα είχε περισσότερους επιβάτες άρα και περισσότερα έσοδα από τα εισιτήρια. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αποτέλεσμα να έχεις τα οχήματα να σπαταλούν σχεδόν το μισό τους χρόνο εκτός του Αμαξοστασίου ακίνητα στην αφετηρία-τέρμα και μάλιστα τις περισσότερες φορές με τον κινητήρα στο ρελαντί για να μην κρυώσει το όχημα ή ο οδηγός του. Ευτυχώς το φαινόμενο αυτό δεν ισχύει για τα SOLARIS έξω από το Έλενας αν και σε άλλους τερματικούς σταθμούς κάτι τέτοιο δεν ισχύει (βλέπε πχ. Σίνα ή Πλατεία Ελευθερίας).
Και τι εισπράττει απ’ όλα αυτά ο τελικός χρήστης; Αναμονή στη στάση που φτάνει ως και τη μία ώρα και το αίσθημα του ότι ο υπάλληλος τα ξύνει καθώς βλέπει τους οδηγούς να συγκεντρώνονται ως και με 3 λεωφορεία στην αφετηρία και να περιμένουν στωικά το πότε θα φτάσει η ώρα να ξεκινήσουν το δρομολόγιο τους.
Και εδώ δεν πρέπει να φταίνε μόνον οι προϊστάμενοι που δεν πράττουν το προφανές αλλά και οι υφιστάμενοι οι οποίοι μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι να «εντατικοποιήσουν», κατά τα λεγόμενα τους, την εργασία τους. Αυτό γιατί ενώ πολλάκις έχω συζητήσει με οδηγούς στο τέρμα (άλλωστε τι άλλο να κάνεις;) δεν έχω δει κανέναν μα κανέναν να είναι διαθέσιμος μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται να ενημερώσει την ιεραρχία για το ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την προσφερόμενη υπηρεσία με την μείωση μεταξύ του χρόνου κίνησης από τους τερματικούς σταθμούς. Αυτό χωρίς να βλάψουν το απαιτούμενο δεκάλεπτο διάλλειμα ανά ώρα (κάτι το απολύτως απαραίτητο για λόγους ασφαλείας).
Σε μία Ιδιωτική επιχείρηση θα περίμενες να αλλάξει η συχνότητα των δρομολογίων καθώς οι συνθήκες το επιτρέπουν. Κάτι που εν τοις πράγμασι το έχουμε δει στα ΚΤΕΛ όταν με την κατασκευή των Α.Ο. τους επέτρεπε να κινηθούν πιο γρήγορα. Αυτό γιατί κανείς νοήμων άνθρωπος δεν θα ήθελε το κεφάλαιο του να είναι ανενεργό όταν θα μπορούσε να παράγει έργο. (σταλίες). Και δυστυχώς εκεί είναι το πρόβλημα με τον Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα (βλ. ΔΕΚΟ) στη χώρα.
-
Τι να σου πω... 1 φορά τη βδομάδα μπορεί να παω κέντρο.
Ε περπατάω...
Μόνο το μετρό δίπλα στο σπίτι θα μας σώσει. Αλλά τότε θα έχει πάει 3 ευρω -
ειναι ακριβως οπως τα λεει ο Χρηστος... δυστυχως....
-
Χρήστο σωστά και συμφωνώ με όσα λες, οφείλω όμως να αντιπαραθέσω και περιπτώσεις κακής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως της Πάτρας, για να έχουμε διαθέσιμα τα καλά και τα κακά παραδείγματα. Εγώ είπα και πριν, είμαι υπέρ της ιδιωτικοποίησης στον ΟΑΣΑ.
-
ας του βάλουν gps να τα βλέπουμε online..... για να κατεβαίνουμε στην στάση. Σοβαρά μιλάω. Κάνει και κρύο
Αστικές συγκοινωνίες και Επεκταση Μετρό