-
Ο χρήστης abc123d έγραψε:
οσοι εχετε υπολογιστη ταξιδιου και δεν τον εχετε μηδενισει για τουλαχιστον 1500 χιλ τη μεση ταχυτητα σας βγαζει?
Επισης ο υπολογιστης που εχετε μετραει και τον χρονο που το αυτοκινητο ειναι σταματημενο με αναμενο τον κινητηρα?39 χλμ/ώρα, ναι, και μάλιστα με χρήση ανοιχτών δρόμων (πχ Λαύριο). H χαρά του οδηγείν εντός Αττικής...
-
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Γνωριζω πολυ καλα τον δρομο,τις συνθηκες που επικρατουν σε αυτον και μπορω να προσαρμοζω την οδηγηση μου,αναλογα με αυτες.Κινουμαι παντα με ασφαλεια.Μου εχουν τυχει και απροοπτα,τα οποια εχω παρακαμψει και λογω εμπειριας.
Οπως ανεφεραν και καποιοι φιλοι,δεν ειναι υπερβολικες οι ταχυτητες που αναφερω.Στα συνολικα 360χλμ αποστασης,τα 260 περιπου ειναι σε δρομο με 4 λωριδες και μονης κατευθυνσης.Δηλαδη,αν εξαιρεσεις Στυλιδα,Καραβομυλο,Θερμοπυλες και Αγ.Κωνσταντινο,οπου πεφτει η μεση ωριαια,στο υπολοιπο τμημα,μπορεις να κινηθεις με αρκετα μεγαλες ταχυτητες.
Φίλε tsoukas ήμουν ένας από τους δύο που απάντησαν 'Ε και' στο αρχικό σου post.
Όπως το αντιλαμβάνομαι τώρα, το 'Ε και' του temper είχε τι σημασία του 'Ε και τι μας το λες, για κατόρθωμα;'.
Συμφωνώ βέβαια με τον temper αν το είχες γράψει γι αυτό το λόγο. Αλλά επειδή κατάλαβα οτι το έλεγες περισσότερο σαν διαπίστωση και όχι σαν κατόρθωμα, το δικό μου το 'Ε και' εννοούσε 'Ε και τι εντυπώσεις είχες;'Δεν έχω χρονομετρήσει τη διαδρομή Λάρισα-Αθήνα, αλλά φυσικά και σε πιστεύω μιας και λιγότερο από 3.5 ώρες Θεσσαλονίκη-Αθήνα είναι εφικτές με ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βέβαια αν το επιτρέπουν οι συνθήκες και έχοντας την τύχη να μη βρεις κανένα στα πιο κλειστά κομμάτια (Αγ. Κωνσταντίνο, Τέμπη κλπ)
Συμφωνώ λοιπόν μαζί σου και θα διαφωνήσω με μερικές απόψεις που θυμίζουν δελτίο ειδήσεων του STAR. Η ταχύτητα σκοτώνει κλπ.
Συνηθίζουμε να θεωρούμε καραγκιόζη όποιον μας προσπερνάει και άσχετο όποιον προσπερνάμε.
Για μερικούς λοιπόν είμαι καραγκιόζης και για μερικούς άσχετος.
Διαφωνώ με όσους κριτικάρουν αυτούς που πάνε με 200. Η επίτευξη υψηλής μέσης ωριαίας ταχύτητας ΕΙΝΑΙ οδηγική τέχνη και συμπεριλαμβάνει υψηλές ταχύτητες ΚΑΙ στις ευθείες. Σε όσους μάλιστα αρέσει η οδήγηση είναι και αυτοσκοπός.
Καταλληλότερος για να κρίνει πόσο υψηλή ή χαμηλή θα είναι αυτή η ταχύτητα, είναι ο ίδιος ο οδηγός και όχι οι απ' έξω. -
Αν το συμπερασμα ειναι οτι δεν μας αρεσει η ταχυτητα τι να πω?Κανεις δεν καταδικασε την ταχυτητα,αλλα αυτους που την επιτυχανουν κατω απο λανθασμενες συνθηκες.Αν αυτο θυμιζει δελτιο του star τι αλλο να πω?Για το αλλο σκελος της απαντησης του camber εχω να πω οτι η αγαπη για την οδηγηση δεν σημαινει απαραιτητα οσο το δυνατον μεγαλυτερη μεση ωριαια ταχυτητα.Δηλαδη αν σου δωσουν μια ferrari 360 εσυ θα προσπαθησεις να κινηθεις οσο πιο γρηγορα γινεται ή θα προσπαθησεις να διασκεδασεις και να γινεις ενα με το αυτοκινητο?
Υσ:Φιλε tsoukas77 νομιζω καταλαβες το χιουμορ οσν αφορα τις ωρες
-
Ο χρήστης pavlos23 έγραψε:
Τι να σου πω για Κρήτη ρε άρχοντα...........
Έκει δεν ξέρουμε τους δρόμους..............
ερχόμαστε τα καλοκαίρια, θυμάμαι τρελά στροφιλίκια....... οπότε πάμε σαν κότες πες με 50 - 60 χλμ.
Με 120 ανεβαίνεις Θέρισσο?
Θα ήθελα πάντως να πάω ένα Ρέθυμνο - Πρέβελη με ένα Evo.Υπαρχουν καποια σημεια που μπορει κανεις να παει με 120 χαλαρα. Εγω θα σου προτειναι μια ποιο μικρη διαδρομη και ποιο κοντα στο Ηρακλειο. Απο εθνικη οδο Ηρακλειο- Ρεθυμνο, απο τη διασταυρωση για Αγια Πελαγια μεχρι κατω στη παραλια. Και τα πρωτα στροφιλικια φιλε μου, θα παθεις τη πλακα σου.
Ποσους τουριστες ομως με μηχανακια θα παρεις παραμαζωμα κατεβαινοντας;
Ενταξει μωρε, ας παει το χειμωνα ο ανθρωπος.
-
Λοιπον. Τωρα που... μεγαλωσα, στις εθνικες κινουμαι με ταχυτητες κατα μ.ο. 10-20 χλμ. πανω απο το οριο (δε συζηταω για κατι κομματια με ξεχασμενα ορια 50 και 60 χ.α.ω.). Δεν ειναι το ζητημα των ρανταρ που με απασχολει αλλα οτι με τον καιρο καταλαβα πως σε τοσο υψηλες ταχυτητες τα περιθωρια αντιδρασης στη... στραβη μειωνονται δραματικα οποιος κι αν εισαι, κυριως γιατι στους δρομους δεν κινεισαι μονος σου. Τωρα συλλαμβανω καμμια φορα τον εαυτο μου να δινω λιγο παραπανω σε αχανεις ευθειες και να πιανω 150-160 αλλα οταν το καταλαβω συνηθως μαζευομαι... Στην Αθηνα νομιζω οτι τα υφισταμενα ορια ειναι ηδη υψηλα (αποψη μου ειναι πως με το χαος που επικρατει καθε προσπαθεια για το κατι παραπανω στην οδηγηση στον αστικο ιστο ειναι ματαιη και επικινδυνη). Ευτυχως που υπαρχουν κι αυτοι οι επαρχιακοι δρομοι-τελειες διαδρομες (δοξα τω θεω αναριθμητοι ) που μπορει καποιος και το κεφι του να κανει χωρις να βαζει σε κινδυνο τον κοσμο και τις ικανοτητες του να εξασκησει. Ειναι το μονο μερος που αφηνομαι και ξεχαρμανιαζω! Τωρα το να κινουμαι στα ορια μου για να μειωσω 1 και 1μιση ωρα ενα ουτως η αλλως βαρετο ταξιδι Αθηνα-Θεσσαλονικη ειναι και ασκοπο και, συχνα, μοιραιο. Εξαλλου γινομαι ολοενα και πιο ενθερμος οπαδος του δογματος... ΣΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ
-
Ο χρήστης bug έγραψε:
Αν το συμπερασμα ειναι οτι δεν μας αρεσει η ταχυτητα τι να πω?Κανεις δεν καταδικασε την ταχυτητα,αλλα αυτους που την επιτυχανουν κατω απο λανθασμενες συνθηκες.Εδώ βρίσκεται η ένστασή μου. Λανθασμένες συνθήκες για σένα και για μένα. Πως μπορείς να ξέρεις οτι είναι σωστή η δική σου κρίση και όχι η δική του;
Ο οδηγός είναι αυτός που ξέρει καλύτερα την ψυχική και σωματική του κατάσταση, την κατάσταση του αυτοκινήτου του κλπ. Μερικές φορές μάλιστα ξέρει και το δρόμο καλύτερα. Αν δεν τα ξέρει όλα αυτά, θα κοσμήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και δεν θα ασχοληθούμε ξανά μαζί του. Δεν νομίζω όμως οτι αυτός είναι ο κανόνας.Για το αλλο σκελος της απαντησης του camber εχω να πω οτι η αγαπη για την οδηγηση δεν σημαινει απαραιτητα οσο το δυνατον μεγαλυτερη μεση ωριαια ταχυτητα.
Η αγάπη για την οδήγηση έχει πολλές πτυχές. Άλλος εκστασιάζεται με την ταχύτητα και την επιτάχυνση, άλλος με τη χαμηλότερη κατανάλωση, άλλος με 2-3 παντιλίκια, άλλος περνώντας χαράδρες και ποτάμια.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι συνήθως η ταχύτητα.
Προσωπικά δεν κρατάω ποτέ χρονόμετρο γιατί για την ίδια διαδρομή και με την ίδια οδηγική προσπάθεια μπορεί τη μία φορά να κάνω 4 ώρες και την άλλη 4.5. Απλά στη 2η περίπτωση έχει περισσότερη κίνηση και δεν προσπαθώ να τρέξω περισσότερο στα άδεια κομμάτια για να ισοφαρίσω χρόνους. Η επίτευξη πάντως όσο το δυνατό υψηλότερης μέσης ταχύτητας για τις δεδομένες συνθήκες είναι ο σκοπός μου.Δηλαδη αν σου δωσουν μια ferrari 360 εσυ θα προσπαθησεις να κινηθεις οσο πιο γρηγορα γινεται ή θα προσπαθησεις να διασκεδασεις και να γινεις ενα με το αυτοκινητο?
Θα προσπαθήσω πρώτα να γίνω ένα με το αυτοκίνητο, με σκοπό να κινηθώ αργότερα όσο πιο γρήγορα επιτρέπουν τα όρια μου.
Πάντως αν θέλεις να κάνεις καμιά καλή πράξη, δώσε μου εσύ την 360 και την οδηγώ όπως μου πεις! -
Λόγω της δουλειάς μου, ταξιδεύω με το αυτοκίνητο (ένα SAAB 9000 turbo) για τη Θεσσαλονίκη αρκετά συχνά με (πολλές φορές έχω κάνει τη διαδρομή Αθήνα - Κατερίνη - Αθήνα μέσα στην ίδια ημέρα).
Στις αρχές με ενθουσίαζε η υψηλή ταχύτητα, κοίταζα συχνά το ρολόι μου και προσπαθούσα να κήσω το χρόνο'.
Σήμερα, 4 χρόνια μετά, έχοντας κάνει αρκετά χιλιόμετρα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αν κινούμαι με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, με μια φυσιολογική ταχύτητα, (max 140 χ.α.ω.) φτάνω στον προορισμό μου πολύ ξεκούραστος, που για μένα είναι και το πιο σημαντικό.
Δεν διεκδικώ το βραβείο του συνετού οδήγού (έχω κάνει αρκετές ανοησίες εξακολουθώ να κάνω και τώρα) και ξέρω καλά ότι το κακό μπορεί να συμβεί την οποιαδήποτε στιγμή και με οποιαδήποτε ταχύτα.
Αυτό που προσπαθώ να έχω στο μυαλό μου είναι μην κάνω στους άλλους οδηγούς αυτό που δε θα ήθελα να μου κάνουν.
Φιλικά,
Στέφανος -
Ο χειροτερος οδηγος ειναι αυτος που πιστευει οτι ειναι ο καλυτερος
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Για το φίλο tsouka έχω μια καλοπροαίρετη απορία: για να βγάλεις μ.ω.τ 180 χλμ/ώρα σημαίνει πως αν έχεις ακινητοποιηθεί μια φορά (π.χ στα διόδια) τότε θα πρέπει να κινηθείς για ισόδυναμο χρόνο (που διήρκησε η στάση) με 360 χλμ/ώρα (!!!). Αντίστοιχα, αν έχεις πέσει π.χ. στα 60 χλμ/ώρα για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. επειδή βρήκες άλλο αμάξι μπροστά σου), πρέπει να το αναπληρώσεις για ισοδύναμο χρονικό διάστημα κινούμενος με 240 χλμ/ώρα... και πάει λέγοντας. Όπως καταλαβάινεις μου είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να πιστέψω πως βγάζεις (επανλαμαβανόμενα κιόλας) μ.ω.τ 180 χλμ/ώρα στη διαδρομή από την Αθήνα στη Λάρισα (που είναι κι αρκετά μεγάλη χιλιομετρικά).
Συμφωνώ 100%. Όταν έκανα 'ρεκόρ' διαδρομής Bilbao-Paris σε 11 ώρες, πηγαίνοντας 180-200 επί ώρες (κυριολεκτώ - σε τέλειους άδειους δρόμους), και πάλι το trip computer μου έδειξε το εξής όταν έφτασα στο Παρίσι: μ.ω.τ 124% !!!!!
Γιατί, πολυ απλά, συνυπολογίζονται οι χαμηλές έως μηδενικές ταχύτητες σε στάσεις για βενζίνη, πριν τα προσπεράσματα κτλ.
σ'έχω, σ'έχω!!!
διαδρομή non-stop Βurgos (150 km βόρεια της Μαδρίτης) --> Βilbao --> Paris --> Βρυξέλλες σε 23 ώρες με Fiat Multipla και 1,5 τόνο τρέιλερ
ναι ξέρω, είμαι μ@λ@κας που οδήγησα τόσες ώρες σερί, αλλά έπρεπε να παραδώσω Βρυξέλλες και να πετάξω Αθήνα με Virgin που αν τη χάσεις την ξαναπληρώνεις....ίσα που την πρόλαβα.
Σπύρος
edit: Bilbao-Paris πρέπει να μου πήρε γύρω στις 16 ώρες αν θυμάμαι καλά.
-
Ο χρήστης bug έγραψε:
Αν το συμπερασμα ειναι οτι δεν μας αρεσει η ταχυτητα τι να πω?Κανεις δεν καταδικασε την ταχυτητα,αλλα αυτους που την επιτυχανουν κατω απο λανθασμενες συνθηκες.Αν αυτο θυμιζει δελτιο του star τι αλλο να πω?Για το αλλο σκελος της απαντησης του camber εχω να πω οτι η αγαπη για την οδηγηση δεν σημαινει απαραιτητα οσο το δυνατον μεγαλυτερη μεση ωριαια ταχυτητα.Δηλαδη αν σου δωσουν μια ferrari 360 εσυ θα προσπαθησεις να κινηθεις οσο πιο γρηγορα γινεται ή θα προσπαθησεις να διασκεδασεις και να γινεις ενα με το αυτοκινητο?Υσ:Φιλε tsoukas77 νομιζω καταλαβες το χιουμορ οσν αφορα τις ωρες
Συμφωνω εν μερει με το θεμα των υψηλων μεσων ωριαιων.Προτιμω την αναβαση της Καρυτσας ή του Ολυμπου με πολυ μικρη μεση ωριαια σε σχεση με την εθνικη.Η απολαυση αλλωστε βρισκεται στις στροφες.Αλλα και η οριακη οδηγηση,προσφερει μεγαλη ποσοτητα απολαυσης.Απολαυση που δεν σου δινει τιποτα αλλο στην ζωη σου...
Οσον αφορα το χιουμορ,με το θαυμαστικο που εβαλα εκανα φανερο οτι το ειπα ως αστειο και εγω... -
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Συμφωνω εν μερει με το θεμα των υψηλων μεσων ωριαιων.Προτιμω την αναβαση της Καρυτσας ή του Ολυμπου με πολυ μικρη μεση ωριαια σε σχεση με την εθνικη.Η απολαυση αλλωστε βρισκεται στις στροφες.Αλλα και η οριακη οδηγηση,προσφερει μεγαλη ποσοτητα απολαυσης.Απολαυση που δεν σου δινει τιποτα αλλο στην ζωη σου...Ετσι ετσι!!!!
Στις στροφες δεν παιζει ρολο η ταχυτητα, αλλα ενα α3ιοπρεπες στησιμο του αυτοκινητου.. Με γραμμες η με το πλαι δεν εχει σημασια, αρκει ν' ακους τα λαστιχα να παλεβουν με την ασφαλτο.. -
Ο χρήστης camber έγραψε:
Ο οδηγός είναι αυτός που ξέρει καλύτερα την ψυχική και σωματική του κατάσταση, την κατάσταση του αυτοκινήτου του κλπ. Μερικές φορές μάλιστα ξέρει και το δρόμο καλύτερα....
....Η επίτευξη πάντως όσο το δυνατό υψηλότερης μέσης ταχύτητας για τις δεδομένες συνθήκες είναι ο σκοπός μου.Ο οδηγός δεν ξέρει την κατάστασή του όπως δεν την εκτιμά και ο μεθυσμένος και ο ψυχασθενής..... είναι υποκειμενικός παρατηρητής και μάλιστα με τεράστια προκατάληψη.... Νομίζω ότι οι περισσότεροι που μετακινούνται με τέτοιες ταχύτητες στις υπάρχουσες συνθήκες ελληνικών δρόμων-αυτοκινήτων-οδηγών υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, το δρόμο, τις ικανότητες των άλλων και σίγουρα δεν έχουν εκτιμήσει πόσο εύκολο είναι να πάει κάτι στραβά με το υπερπολύπλοκο κατασκεύασμα που λέγεται αυτοκίνητο..... Αν εσύ είσαι στις φωτεινές εξαιρέσεις κι έχετε και κανέναν άγιο με το μέρος σας μπράβο σας μιλάμε όμως για την πλειοψηφία και νομίζω πως έχω δίκιο....
Αυτά που λες μπορεί να τα πει και οποιοσδήποτε κάνει κάποια κακή πράξη. 'Έτσι έκρινα κύριοι δικαστές, η κοπέλα δεν είπε όχι οπότε δεν ήταν βιασμός'..... Λοιπόν άλλος θέλει να πάει με πιο πολλές γυναίκες παρακάμπτοντας ή αδιαφορώντας για κάποια τυπικά....και μερικοί το λένε βιασμό! Άλλος θέλει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη μέση ταχύτητα παρακάμπτοντας ή αδιαφορώντας κι αυτός μερικές λεπτομέρειες.....πώς να το πούμε αυτό?......
Είναι τελείως διαφορετικό να αναγνωρίζεις τον κίνδυνο και να λες ναι τρέχω κάνω χαζομάρα ναι είναι πολύ επικίνδυνο αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ...από το να λες δεν είναι επικίνδυνο γιατί εγώ έτσι, το αυτοκίνητο έτσι κλπ.....μοιάζει μερικοί να ανήκετε στη δεύτερη περίπτωση και αυτό είναι που καταδικάζω περισσότερο. -
Ο χρήστης camber έγραψε:
Ο οδηγός είναι αυτός που ξέρει καλύτερα την ψυχική και σωματική του κατάσταση, την κατάσταση του αυτοκινήτου του κλπ. Μερικές φορές μάλιστα ξέρει και το δρόμο καλύτερα....
....Η επίτευξη πάντως όσο το δυνατό υψηλότερης μέσης ταχύτητας για τις δεδομένες συνθήκες είναι ο σκοπός μου.Στους Ελληνικούς δρόμους που δεν είναι οι καλύτεροι που έχω δεί στη ζωή άν προσπαθείς να πετύχεις τις υψηλότερες δυνατές ταχύτητες καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής (σύμφωνα με αυτό που αντέχει το αυτοκίνητό σου και ΌΧΙ σύμφωνα με αυτό που αντέχει ο δρόμος !) τότε σε μία άλλη χώρα με καλύτερους δρόμους πώς θα πήγαινες;
Γιατί άν η ταχύτητα που θα οδηγούσες στη Γερμανία στο Autobahn είναι ίδια με αυτή που οδηγείς στην Ελλάδα, εμένα μου ακούγεται επικύνδηνο.
Προσωπικά πάντως απο μία ταχύτητα και πάνω σε όποιο δρόμο και να είμαι και με ότι αυτοκίνητο και να είμαι τη θεωρώ πολύ επικύνδηνη. Δεν με ενδιαφέρει άν γνορίζω το πόσο μόνος είμαι άρα το πόσο γρήγορα μπορώ να πάω, αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει να γνορίζω οτι ακόμα και να συμβεί κάτι στο δρόμο θα μπορέσω να αντιδράσω στα πλαίσια ασφάλειας.
Φιλικά με εκτίμηση,
Δημήτρης -
Για μενα λανθασμενες συνθηκες ειναι Α) αρκετη κινηση στον δρομο β)Ακραια καιρικα φαινομενα Γ)ακαταλληλοτητα δρομου(αν και αυτο εχει σχεση και με τον οδηγο).Πραγματικα φιλε camber θα ηθελα να μου πεις αν συμφωνεις(και μακαρι να ειχα μια 360 ωστε να καναμε την Αθηνα-Θεσσαλονικη για του λογου το αληθες).Οσον αφορα αυτο που εγραψα για την ταχυτητα εχει να κανει με ολα τα παραπανω.Προς θεου και εγω οταν συνανταω αδειο δρομο θελω να το γυρισω το κοντερ!!Και το εχω κανει σε ωρες και μερες που το κανει και ο φιλος tsoukas77.Οπως και στα στοφιλικια οταν εχω διαθεση θελω να πηγαινω συνεχεια διπλωμενος.Αλλωστε αυτη ειναι η ευχαριστηση που μονο η οδηγηση μπορει να προσφερει.Δηλαδη νομιζετε οτι στα ταξιδια πηγαινω με 100 στο αριστερο και βριζω αυτους που με προσπερνανε?Οχι φυσικα απλα δεν ταξιδευω με πολυ υψηλες ΜΕΣΕΣ ΩΡΙΑΙΕΣ ταχυτητες οταν ισχυουν τα αβγ και τονιζω το μεσες ωριαιες γιατι αν βρω μια καλη ευθεια μπορει να του τα χωσω
Φιλικα -
Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:
Προσωπικά πάντως απο μία ταχύτητα και πάνω σε όποιο δρόμο και να είμαι και με ότι αυτοκίνητο και να είμαι τη θεωρώ πολύ επικύνδηνη. Δεν με ενδιαφέρει άν γνορίζω το πόσο μόνος είμαι άρα το πόσο γρήγορα μπορώ να πάω, αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει να γνορίζω οτι ακόμα και να συμβεί κάτι στο δρόμο θα μπορέσω να αντιδράσω στα πλαίσια ασφάλειας.Άρα γνωρίζεις πού βρίσκονται τα όριά σου. Αυτό είναι πολύ καλό και μακάρι ο καθένας μας να έχει επίγνωση των δικών του προσωπικών περιορισμών.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Άρα γνωρίζεις πού βρίσκονται τα όριά σου. Αυτό είναι πολύ καλό και μακάρι ο καθένας μας να έχει επίγνωση των δικών του προσωπικών περιορισμών.
Με τα 'μακάρι' δεν μειώνεται ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων. Σιγά δηλαδή μην εμπιστευτώ τη ζωή ή/και την αρτιμέλειά μου στον χαπάκια, στον 'μάγκα', στον μεθύστακα, στον σεσημασμένο ηλίθιο που πήρε ένα αυτοκίνητο και οδηγεί μαζί μου στο δρόμο.
Μέχρι και στο κρίσιμο για τη ζωή μου θέμα της αυτοκίνησης ακούω και διαβάζω από ορισμένους ότι επειδή οι ίδιοι κρίνουν τους εαυτούς τους κατάλληλους, πατάνε το γκάζι όσο δεν παίρνει.
Δηλαδή στην Ελλάδα που οι μισοί θεωρούν τους εαυτούς τους γεννημένους Πρωθυπουργούς και οι άλλοι μισοί έχουν την απαίτηση να εργαστούν σε υψηλόμισθες θέσεις για τις οποίες χρειάζονται πολλαπλάσια προσόντα από τα δικά τους, θα εμπιστευτώ την ευθυκρισία των ανωτέρω στο αν μπορούν ή όχι να οδηγήσουν πάνω από το όριο. Ν'αγιάσει το χέρι σου τροχονόμε (κι ας κυνηγάς την 'νόρμα' κλήσεων που σου έθεσε ο διοικητής σου)! -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Με τα 'μακάρι' δεν μειώνεται ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων. Σιγά δηλαδή μην εμπιστευτώ τη ζωή ή/και την αρτιμέλειά μου στον χαπάκια, στον 'μάγκα', στον μεθύστακα, στον σεσημασμένο ηλίθιο που πήρε ένα αυτοκίνητο και οδηγεί μαζί μου στο δρόμο.
Μέχρι και στο κρίσιμο για τη ζωή μου θέμα της αυτοκίνησης ακούω και διαβάζω από ορισμένους ότι επειδή οι ίδιοι κρίνουν τους εαυτούς τους κατάλληλους, πατάνε το γκάζι όσο δεν παίρνει.
Δηλαδή στην Ελλάδα που οι μισοί θεωρούν τους εαυτούς τους γεννημένους Πρωθυπουργούς και οι άλλοι μισοί έχουν την απαίτηση να εργαστούν σε υψηλόμισθες θέσεις για τις οποίες χρειάζονται πολλαπλάσια προσόντα από τα δικά τους, θα εμπιστευτώ την ευθυκρισία των ανωτέρω στο αν μπορούν ή όχι να οδηγήσουν πάνω από το όριο. Ν'αγιάσει το χέρι σου τροχονόμε (κι ας κυνηγάς την 'νόρμα' κλήσεων που σου έθεσε ο διοικητής σου)!Μάνο, αυτό που περιγράφεις είναι η επιτομή των Νόμων της Τάξης. Ευτυχώς στο σύμπαν υπάρχουν και οι Νόμοι του Χάους και υπάρχει μια διαρκής, ασταθής ισορροπία. Δεν θα ήθελες να μην υπάρχει το ένα ή το άλλο.
Οι Νόμοι του Χάους πρεσβεύουν την αυτεπίγνωση και το δικαίωμα στην ατομικότητα. Θεωρούν δε δεδομένο ότι είναι αδύνατο να μην επηρεάσεις με κάποιο τρόπο το υπόλοιπο σύμπαν με κάποια επιλογή σου. Για παράδειγμα η δική σου επιλογή να ακολουθήσεις τα όρια επακριβώς μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες (αλυσιδωτά) τις οποίες δεν υποψιάζεσαι. Μην εμπιστεύεσαι και τόσο την ευθυκρισία κάποιων 'ανωτέρων' αν δεν είσαι έτοιμος να εμπιστευτείς πρώτα τη δική σου (και να δεχτείς το δικαίωμά μου να εμπιστευτώ τη δική μου )
-
....Η επίτευξη πάντως όσο το δυνατό υψηλότερης μέσης ταχύτητας για τις δεδομένες συνθήκες είναι ο σκοπός μου.Στους Ελληνικούς δρόμους που δεν είναι οι καλύτεροι που έχω δεί στη ζωή άν προσπαθείς να πετύχεις τις υψηλότερες δυνατές ταχύτητες καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής (σύμφωνα με αυτό που αντέχει το αυτοκίνητό σου και ΌΧΙ σύμφωνα με αυτό που αντέχει ο δρόμος !) τότε σε μία άλλη χώρα με καλύτερους δρόμους πώς θα πήγαινες;
Pedal to the metal! Τέζα!
Στα σοβαρά πάντως την απάντηση τη δίνεις και μόνος σου παρακάτω. Θα εξακολουθούσα να πηγαίνω όσο επιτρέπει το αυτοκίνητό μου ΚΑΙ ο εαυτός μου.
Αν είχα την περιβόητη Modena που λέγαμε με τον bug, δεν θα πήγαινα με 300 γιατί απλά τα όριά μου τελειώνουν πολύ νωρίτερα. Δεν κατακρίνω όμως αυτούς που το κάνουν, γιατί τα δικά τους όρια και γνώσεις μπορεί να είναι παραπάνω.Γιατί άν η ταχύτητα που θα οδηγούσες στη Γερμανία στο Autobahn είναι ίδια με αυτή που οδηγείς στην Ελλάδα, εμένα μου ακούγεται επικύνδηνο.
Υπάρχουν και στην Ελλάδα δρόμοι που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις Γερμανικές Autobahn, όπως ο δρόμος της Κατερίνης και η Εγνατία Οδός.
Προσωπικά πάντως απο μία ταχύτητα και πάνω σε όποιο δρόμο και να είμαι και με ότι αυτοκίνητο και να είμαι τη θεωρώ πολύ επικύνδηνη. Δεν με ενδιαφέρει άν γνορίζω το πόσο μόνος είμαι άρα το πόσο γρήγορα μπορώ να πάω, αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει να γνορίζω οτι ακόμα και να συμβεί κάτι στο δρόμο θα μπορέσω να αντιδράσω στα πλαίσια ασφάλειας.
Συμφωνώ
Για μενα λανθασμενες συνθηκες ειναι Α) αρκετη κινηση στον δρομο β)Ακραια καιρικα φαινομενα Γ)ακαταλληλοτητα δρομου(αν και αυτο εχει σχεση και με τον οδηγο).
Λανθασμένες συνθήκες εννοείς μάλλον συνθήκες που σε αναγκάζουν να μειώσεις ταχύτητα
Οχι φυσικα απλα δεν ταξιδευω με πολυ υψηλες ΜΕΣΕΣ ΩΡΙΑΙΕΣ ταχυτητες οταν ισχυουν τα αβγ και τονιζω το μεσες ωριαιες γιατι αν βρω μια καλη ευθεια μπορει να του τα χωσω
Υψηλή μέση ωριαία ταχύτητα δεν σημαίνει και υψηλή ταχύτητα με απόλυτα νούμερα.
Κι εγώ προτιμώ τους φιδίσιους δρόμους από τις Εθνικές. Σε τέτοιο δρόμο μπορεί να πετύχεις την υψηλή μέση ταχύτητα των 50 χλμ και να το φχαριστηθείς.
Κανένας με Modena ρε παιδιά; -
Ο χρήστης camber έγραψε:
Pedal to the metal! Τέζα!
Στα σοβαρά πάντως την απάντηση τη δίνεις και μόνος σου παρακάτω. Θα εξακολουθούσα να πηγαίνω όσο επιτρέπει το αυτοκίνητό μου ΚΑΙ ο εαυτός μου.
Αν είχα την περιβόητη Modena που λέγαμε με τον bug, δεν θα πήγαινα με 300 γιατί απλά τα όριά μου τελειώνουν πολύ νωρίτερα. Δεν κατακρίνω όμως αυτούς που το κάνουν, γιατί τα δικά τους όρια και γνώσεις μπορεί να είναι παραπάνω.Γιατί άν η ταχύτητα που θα οδηγούσες στη Γερμανία στο Autobahn είναι ίδια με αυτή που οδηγείς στην Ελλάδα, εμένα μου ακούγεται επικύνδηνο.
Υπάρχουν και στην Ελλάδα δρόμοι που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις Γερμανικές Autobahn, όπως ο δρόμος της Κατερίνης και η Εγνατία Οδός.
Όπως σωστά λές πάμε με τα όρια μας και αυτά του αυτοκινήτου. Σε αυτοκινητόδρομο προσωπικά δεν νομίζω οτι υπάρχει αυτοκίνητο που τα όρια του να είναι για τόσο μεγάλες ταχύτητες. Και να πώ τι ορίζω ώς όρια αυτοκινήτου. Όλα τα αυτοκίνητα μπορουν να πάνε γρήγορα και όλα μπορούν να πάρουν μία στροφή με μεγάλη ταχύτητα. Απλά άλλα θα το κάνουν καλύτερα και ταχυτερα απο άλλα. Αλλά μιλώντας για τα όρια του αυτοκινήτου κατα τη γνώμη μου σε δρόμο (και όχι σε πίστα)σημαίνει άν συμβεί κάτι και ο οδηγός προλάβει να αντιδράσει άν το αυτοκίνητο θα τον αποτρέψει απο το ατύχημα. Και απο όσο ξέρω και Ferrari να έχει κάποιος το αμάξι δεν θα σταματήσει άν πηγαίνει με 240kph και ξαφνικά μπροστά σου αλλάξει κάποιος λωρίδα γιατι υπολόγισε λάθος.
Το να μπορεί ένα αυτοκίνητο να τρέξει με 220kph δεν σημαίνει οτι αυτά είναι τα όρια του
Δεν είναι τυχαίο ότι και οδηγοί αγώνων με καταπληκτικά αντανακλαστικά που στην καθημερινή τους ζωή οδηγούνε πολλές φορές καλά αυτοκίνητα (και συνήθως αρκετά αργά και προσεχτικά) εμπλέκονται άθελα τους και αυτοί σε τροχαία.
Oύτε είναι τυχαία νομίζω τα τόσα τροχαία που γίνονται γιατί οι οδηγοί υπερκτίμησαν τα όρια τους και αυτά του αυτοκινήτου.
Μία ερώτηση εδώ. Τα όρια τα δικά σου σε μεγάλες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο πως τα ξέρεις;
Όσο για το άν η Eλλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο την autobahn ειλικρινά δεν ξέρω το κομμάτι δρόμου που αναφέρεσαι, αλλα σε συζητήσεις μου με πολιτικούς μηχανικούς απο ότι μου είπαν στην Ελλάδα δεν φτιάχνουν δρόμους με προδιαγραφές της autobahn. Μέσα στις προδιαγραφές βάζω ακόμα και το πόσο σκάβουν για να γίνει ο δρόμος. Άν είμαι λάθος ζητώ συγνώμη για αυτό, απλά αναφέρω τι μου έχουν πεί.
Με ειλικρινή σεβασμό,
Δημήτρης -
[snip]
[snip]Αυτό αποτελεί κλασσικό παράδειγμα απόπειρας ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων για το όποιο 'κακό' ενδέχεται να συμβεί.
Το θέμα είναι πως ακόμα κι έτσι επανερχόμαστε στην κρίση των οδηγών για τα όριά του, τις δυνατότητες του οχήματος αλλά και την υποδομή του δρόμου (όπως φυσικά και στη... Θεά Τύχη).
Τα όρια ταχύτητας για παράδειγμα (υποτίθεται) προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να συμβεί το κακό, αλλά πολλές φορές όχι μόνο αποτυγχάνουν, αλλά ενδέχεται μάλιστα (έστω και σχετικά σπάνια) να τις αυξήσουν τις πιθανότητες αυτές. π.χ. το να κινείσαι επί αρκετό χρόνο με 90 ή 100 σε ευθεία, σε καλό δρόμο με καλό αμάξι ενδέχεται να σε εκνευρίσει, να σε κουράσει, να σε νυστάξει... κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να μειώσει τα αντανακλαστικά σου ή να σε οδηγήσει σε υπερεκτιμημένες αποφάσεις.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την παιδεία, την εκπαίδευση αλλά και την εμπειρία του εκάστοτε οδηγού. Όπως επίσης και με την ιδιοσυγκρασία του.
Προσωπικά αρέσκομαι να προσαρμόζω την ταχύτητά μου στο δρόμο, στις επικρατούσες συνθήκες (καιρικές, κυκλοφοριακές, κλπ), στο αυτοκίνητο και στη διάθεσή μου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως άλλες φορές κινούμαι με 200, άλλες με 160, άλλες με 100 κι άλλες με 50. Τα όρια ταχύτητας τα αντιμετωπίζω ως ελαστικές 'ενδεικτικές' τιμές, και δεν είναι λίγες οι φορές που έχω κινηθεί με ταχύτητες ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ των αναγραφόμενων μέγιστων, απλά διότι έτσι επιβάλλουν οι επικρατούσες συνθήκες ή η προσωπική μου διάθεση.
Απλά όσο μεγαλώνω, παρατηρώ ότι τρέχω ολοένα και λιγότερο, κυρίως γιατί κουράζομαι ευκολότερα, γιατί κινούνται ολοένα και περισσότεροι μαζί με μένα στους δρόμους απ' ότι παλιότερα (εκτός αν είναι απλά η ιδέα μου, λόγω... γήρατος ) αλλά και γιατί η πιθανότητα να συμβεί το κακό φαντάζει ολοένα και πιο... πιθανή
ΠΟΣΟ ΤΡΕΧΟΥΜΕ;