-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Μπορώ να κλείσω την μικτή ασφάλιση και να αφαιρέσω από εκεί ότι δεν χρειάζομαι ώστε να την παραμετροποιήσω όπως θέλω ή είναι fixed price και πρέπει για να κάνω μια όπως θέλω να αρχίσω από την βασική και να χτίσω πάνω σε αυτήν?
Η κάθε εταιρεία έχει έτοιμα πακέτα, από το ποιό γυμνό με τα βασικά μέχρι το φούλ.
Συνήθως δεν μπορείς να τα παραμετροποιήσεις.Έτσι είναι. Σε γενικές γραμμές οι ασφαλιστικές έχουν κάποια έτοιμα πακέτα (η δυνατότητα παραμετροποίησης αφορά συνήθως μόνο επιπλέον προσθήκες ορισμένων όρων-καλύψεων). Σε αυτά επιλέγεις το αντίστοιχο πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, με τις καλύψεις που επιθυμείς. Σε συμφέρει καλύτερα από να κάνεις ελεύθερη επιλογή (εντελώς δικό σου πρόγραμμα), επειδή ως πακέτο (όρων και καλύψεων) σου το προσφέρει σε καλύτερη τιμή.
Στην μικτή, ορισμένες καλύψεις είναι υποχρεωτικές. Δηλαδή και στο πρόγραμμα της τιμολόγησης να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις κάποιες καλύψεις δεν θα σε αφήσει. Με λίγα λόγια η μικτή θεωρείται το πληρέστερο πρόγραμμα ασφάλισης με τις περισσότερες καλύψεις και παροχές. Αν δεν τις θες όλες, προφανώς δεν είναι το κατάλληλο ασφαλιστικό πακέτο για εσένα. Για αυτό είναι σημαντικό να καθορίζεις τι θες να περιέχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου, και ο ασφαλιστικός σου σύμβουλος να σε κατευθύνει και να σου προτείνει το πιο ιδανικό ασφαλιστήριο γι' αυτά που ζητάς.
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Το ποσό της ασφάλισης το καθορίζει ο πελάτης, δηλαδή εσύ κι εγώ, ακόμα και σε καινούργιο αυτοκίνητο.
Αν δηλαδή εγώ σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο αξίας 30.000 ευρώ θέλω να το ασφαλίσω για 10.000 και να πληρώσω φυσικά το αντίστοιχο ασφάλιστρο για 10.000 θα με υποχρεώσουν να το ασφαλίσω για 30.000; Δε νομίζω.Όχι, η κάθε εταιρεία έχει κατάλογο με τις τρέχουσες τιμές τψν αυτοκινήτων, ακόμα και αν δεν αναφέρεται το όχημα κοιτάνε την αρχική τιμή αγοράς και κάθε χρόνο που έχει περάσει αναπροσαρμόζουν την τιμή.
Δεν συμφέρει να κάνει αυτό με τα 10.000 γιατί θεωρείται κάπως σαν αυτοσφάλιση (για το υπόλοιπο ποσό δηλαδή) και θα πάρεις τα @@ σε περίπτωση προβλήματος.
(μου το είχε εξηγήσει ο ασφαλιστής μου αλλά δεν θυμάμαι καλά πώς το είχε αναφέρει)Αν το ασφαλισμένο ποσό είναι μικρότερο της ασφαλιστικής αξίας τότε ισχύει η έννοια της υπασφάλισης.
Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά όταν έχουμε ηθελημένη υπασφάλιση από τον ασφαλιζόμενο, σε περίπτωση που επέλθει ασφαλιστικός κίνδυνος, στην αποζημίωση ισχύει ο αναλογικός κανόνας.
Δηλαδή Ζημιά = ασφάλισμα x ασφαλ.ποσό / ασφαλιστική αξία
Στην περίπτωση που αναφέρθηκε πριν, αν το αυτοκίνητο κοστίζει 30.000 € και ασφαλιστεί για 10.000 €, αν προκληθεί σε αυτό ζημιά 6.000 €, η ασφαλιστική βάσει του αναλογικού κανόνα θα σε αποζημιώσει μόνο για 2.000 €.
-
Ο χρήστης dimgster έγραψε:
Ευχαριστω για την απαντηση
αλλα αν καταλαβα καλα η μερικη δεν καλυπτει τιποτα απο τις σχετικες ζημιες που μπορουν να γινουν σε περιπτωση μερικης κλοπης (πχ παραβιασμενη πορτα για την κλοπη του ραδιοcd).
Το τζαμι θα το καλυψει η θραυση κρυσταλων, το σκισιμο της κουκουλας η μικτη...και η μερικη κλοπη σαν να λεμε δεν καλυπτει και τιποτα ουσιαστικο.Λάθος.
Ολική κλοπή = σου κλέβουν το αμάξι και αν μετά από 3 μήνες δεν έχει βρεθεί = αποζημίωση στην τρέχουσα τιμή που λέγαμε ποιό πάνω.
Αν όμως πριν τους 3 μήνες βρούνε το καμένο του κουφάρι (βλέπε Ζωνιανά τύπου) τότε θα πάρεις τα @@ δυστυχώς.Μερική κλοπή = σου κλέβουν ζαντολάστιχα ή ότι άλλο από πάνω, τότε αποζημιώσεσαι για αυτά μείον την απαλλαγή πάντα.
-
Εμένα πάντως δεν μου είχαν αναπροσαρμόσει την αξία του ασφαλίστρου την πρώτη φορά. Όταν ψιλιάστηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ρώτησα 'αφού έχω ασφαλίσει το αυτοκίνητο για Χ €, θα πάρω τόσα σε περίπτωση κλοπής;' και έλαβα την απάντηση ότι θα πάρω όσο αξίζει, δηλαδή Χ-1000 €. Τότε ζήτησα να αναπροσαρμοστεί το ασφάλιστρο και μόνο τότε μειώθηκε αυτό.
Μπορεί να ήταν και δική μου αμέλεια, αλλά κι εκείνοι όφειλαν να αναπροσαρμόσουν το ασφάλιστρο χωρίς να τους το πω. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εμένα πάντως δεν μου είχαν αναπροσαρμόσει την αξία του ασφαλίστρου την πρώτη φορά. Όταν ψιλιάστηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ρώτησα 'αφού έχω ασφαλίσει το αυτοκίνητο για Χ €, θα πάρω τόσα σε περίπτωση κλοπής;' και έλαβα την απάντηση ότι θα πάρω όσο αξίζει, δηλαδή Χ-1000 €. Τότε ζήτησα να αναπροσαρμοστεί το ασφάλιστρο και μόνο τότε μειώθηκε αυτό.
Μπορεί να ήταν και δική μου αμέλεια, αλλά κι εκείνοι όφειλαν να αναπροσαρμόσουν το ασφάλιστρο χωρίς να τους το πω.Λάθος. Πάντα πρέπει να είναι ενήμερος ο πελάτης για ότι ενέργεια απαιτείται να γίνει και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του (και υπογραφή του) σε οποιαδήποτε πρόσθετη πράξη (τροποποίηση) γίνεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του.
-
Ο χρήστης Random έγραψε:
Απο την αλλη δεν θελω καμμια εξτρα ασφαλιση πχ κλοπης..αφου το ποσο που σε ασφαλιζουν ειναι πλασματικο και σε πληρωνουν βαση της τρεχουσας αξιας του αμαξιου σου οταν στο κλεψουν...αρα απατη..
εκτος τοπου και χρονου... αγαπητε random
μετα αν πχ παθω θραυση κρυσταλλου η καταστροφη απο φυσικα αιτια το ασφαλιζω εκ των υστερων και ετσι ουτε γατα ουτε ζημια..
Μην ειστε κοροιδα και πλουτιζετε τις ασφαληστικες....
Καλα, μην νομιζεις και συ πως θα πλουτισεις απο καποια ασφαλιστικη. Καντο αυτο που λες... να δω τι ακριβως θα παρεις...
φιλος μου ασφαλισε rx8 challenge για 28000ευρω και μετα απο ολικη τρακα πηρε μονο 15000ε κ υστερα απο μεγαλο αγωνα...!!!
οσον αφορα τη θραυση κρυσταλλου το επαθα, αφησα το παρμπριζ ετσι και μετα απο ενα μηνα το ασφαλισα και για θραυση και μου πληρωσαν κανονικα νεο παρμπριζ...παρομοια εγινε και με το αμαξι του πατερα μου που επαθε ζημια απο χαλαζι...
Αν εσύ θεωρείς λογική & ασφαλή λύση να κυκλοφορείς με σπασμένο παρμπρίζ για ένα μήνα, πάω πάσο*. Να υποθέσω ότι στον μήνα έληγε η ασφάλεια και έκανες ανανέωση; Αν ναι, αν η ασφάλεια έληγε σε 2-3-5 μήνες, θα περίμενες τόσο για να επισκευάσεις το παρμπρίζ;
*Βέβαια, δε γνωρίζω και το βαθμό της ζημιάς.
-
και γω έχω σπασμένο σε σημείο, παρμπριζ. Αλλά δεν έχω κάλυψη...
Η ασφάλεια μου έχει λήξει εδώ και 2 μέρες και δεν έχω πάρει ούτε καν προσωρινό. Είχα π΄΄αει στα γραφεία τους( συνεταιριστική ασφαλιστική) εντός ημερών αλλά απουσίαζαν με άδεια τα τσογλ@νια!
Θα ξανα πάω αύριο να τους κράξω!
Αλήθεια ποια είναι η διαδικασία για θραύση κρυστάλων?
Ελέγχουν την αιτία της θραύσης? -
Και τι να το κάνεις....Και εμένα η ασφαλιστική μου, μου το άλλαξε και από Χ το έκανε Χ-1500 σε ένα εξάμηνο. Όμως το προηγούμενο εξάμηνο πλήρωνα 465 και τώρα πλήρωσα 485....Σαν να αυξήθηκαν λίγο.....
-
Όχι. Πας σε ένα συνεργείο της επιλογής σου, στο φωτογραφίζουν όπως είναι σπασμένο-ραγισμένο, το αντικαθιστούν, το ξαναφωτογραφίζουν όταν είναι επισκευασμένο, σου κόβουν και ένα τιμολόγιο επισκευής-αντικατάστασης, προσκομίζεις τιμολόγιο και φωτογραφίες στην ασφαλιστική και αποζημιώνεσαι.
Ορισμένα συνεργεία αναλαμβάνουν να κάνουν εκείνα ολόκληρη τη διαδικασία και δεν ταλαιπωρείσαι καθόλου.
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Μερική κλοπή = σου κλέβουν ζαντολάστιχα ή ότι άλλο από πάνω, τότε αποζημιώσεσαι για αυτά μείον την απαλλαγή πάντα.Δηλαδη τιποτα ουσιαστικο.
-
Ο χρήστης dimgster έγραψε:
Μερική κλοπή = σου κλέβουν ζαντολάστιχα ή ότι άλλο από πάνω, τότε αποζημιώσεσαι για αυτά μείον την απαλλαγή πάντα.
Δηλαδη τιποτα ουσιαστικο.
H απαλλαγή υπάρχει για τον όρο Ζημιές Ιδίου αυτοκινήτου. Δηλαδή για ζημιές που θα προκληθούν στο αυτοκίνητο (με δική σου υπαιτιότητα ή άλλου χωρίς να γνωρίζεις όμως ποιος το έκανε) και καλύπτονται από την μικτή.
Στην ολική ή μερική κλοπή ή στην θραύση κρυστάλλων πχ δεν υπάρχει απαλλαγή.
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Μερική κλοπή = σου κλέβουν ζαντολάστιχα ή ότι άλλο από πάνω, τότε αποζημιώσεσαι για αυτά μείον την απαλλαγή πάντα.
Δηλαδη τιποτα ουσιαστικο.
H απαλλαγή υπάρχει για τον όρο Ζημιές Ιδίου αυτοκινήτου. Δηλαδή για ζημιές που θα προκληθούν στο αυτοκίνητο (με δική σου υπαιτιότητα ή άλλου χωρίς να γνωρίζεις όμως ποιος το έκανε) και καλύπτονται από την μικτή.
Στην ολική ή μερική κλοπή ή στην θραύση κρυστάλλων πχ δεν υπάρχει απαλλαγή.
Aυτό για την απαλλαγή δεν το γνώριζα... Ενδιαφέρον
Φίλε dimgster δεν με κατάλαβες.
Αν βρουν το κλεμένο αμάξι μέσα στους 3 μήνες και ισχύει η μερική κλοπή είναι υποχρεωμένοι να αποζημιώσουν ότι λείπει από αυτό.
Από το λιγότερο, να λείπουν τα ζαντολάστιχα δηλαδή, μέχρι να είναι μόνο το γυμνό αμάξωμα. -
Ο χρήστης C0$w0rth έγραψε:
Και τι να το κάνεις....Και εμένα η ασφαλιστική μου, μου το άλλαξε και από Χ το έκανε Χ-1500 σε ένα εξάμηνο. Όμως το προηγούμενο εξάμηνο πλήρωνα 465 και τώρα πλήρωσα 485....Σαν να αυξήθηκαν λίγο.....Αυτή η αύξηση πού οφείλεται? Το ρώτησες?
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Στην ολική ή μερική κλοπή ή στην θραύση κρυστάλλων πχ δεν υπάρχει απαλλαγή.Εχω μπροστα μου το συμβολαιο της εθνικης και λεει οτι εχω απαλλαγη 400
-
Αγοράζω ένα νέο αμάξι αξίας 25.000euros αλλά με τα extras (ηλιοροφές, κλιματισμούς, xenon κα.) φτάνει στα 30.000. Η ασφαλιστική μπορεί να μου πεί πως ακόμα και εάν το ασφαλίσεις για 30.000, στην περίπτωση της μεγάλης ζημιάς μπορεί να σε καλύψει μόνο για την εμπορική του αξία που είναι 25.000?
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Φίλε dimgster δεν με κατάλαβες.
Αν βρουν το κλεμένο αμάξι μέσα στους 3 μήνες και ισχύει η μερική κλοπή είναι υποχρεωμένοι να αποζημιώσουν ότι λείπει από αυτό.
Από το λιγότερο, να λείπουν τα ζαντολάστιχα δηλαδή, μέχρι να είναι μόνο το γυμνό αμάξωμα.Τωρα οπως το λες θα συμφωνησω μαζι σου. Γιατι αν η μερικη κλοπη καλυπτε μονο κατι που σου κλεβαν απο το αμαξι (πχ τελικο, ζαντα...) δεν ελεγε και πολλα.
Βεβαια εξακολουθω να θεωρω λαθος το να μη σου καλυπτουν τις ζημιες που θα γινουν απο τη διαρηξη.
-
Η εμπορικη του αξια ειναι 30.000 καινουριο, οταν ασφαλιζεις καινουριο αμαξι ο ασφαλιστης σου ζηταει τιμολογιο, αρα 30κ €
Παιδια μην το συζητατε, ειναι ευθυνη του ασφαλιζομενου να μειωνει την αξια του αμαξιου, ο ασφαλιστης αν ενημερωνει απο μονος του τον πελατη δειχνει αν ειναι καλος επαγγελματιας η οχι.
-
Συγνώμη εάν ειπώθηκε και δεν το κατάλαβα αλλά η διαφορά ολικής με μερικής κλοπής ποιά είναι?
-
Ο χρήστης genik έγραψε:
Συγνώμη εάν ειπώθηκε και δεν το κατάλαβα αλλά η διαφορά ολικής με μερικής κλοπής ποιά είναι?Πρέπει να διαβάσεις τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σου.
Σε γενικές γραμμές αν έχεις ολική κλοπή μόνο, το ασφάλιστρο είναι χαμηλότερο από το ασφάλιστρο ολικής και μερικής κλοπής.
Ποια η διαφορά;
Αν έχεις μόνο ολική κλοπή και σου κλέψουν το αυτοκίνητο, για να αποζημιωθείς θα πρέπει να μην βρεθεί καθόλου το αυτοκίνητο, ή αν βρεθεί, να μην είναι αναγνωρίσιμο, δηλαδή να μην μπορεί να γίνει ταυτοποίηση με αρ.κυκλοφορίας, με αριθμό πλαισίου ή κινητήρα. Αν είναι αναγνωρίσιμο, δεν παίρνεις μία, κι ας μην μπορεί να λειτουργήσει, ας λείπουν πόρτες, καθίσματα, οτιδήποτε. Αυτή ακριβώς την περίπτωση καλύπτει η μερική κλοπή. Καλύπτει και την περίπτωση να βρεις π.χ. το αυτοκίνητό σου σε τσιμεντόλιθους χωρίς τροχούς.Πάντα διαβάζουμε τους όρους του ασφαλιστηρίου και ρωτάμε για ότι δεν μας είναι κατανοητό.
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
...Πάντα πρέπει να είναι ενήμερος ο πελάτης για ότι ενέργεια απαιτείται να γίνει και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του (και υπογραφή του) σε οποιαδήποτε πρόσθετη πράξη (τροποποίηση) γίνεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του.Σωστά.
Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυρισθεί ότι μπορούν να εφαρμόσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες ένα γενικό κανόνα μείωσης της ασφαλιζόμενης αξίας π.χ. 10% κάθε χρόνο.
Νομίζω ότι αυτός ο κανόνας δύσκολα εφαρμόζεται γιατί μάλλον δεν είναι ίδια η μείωση της αξίας σε όλες τις 'μάρκες', στην ελληνική αγορά. Επίσης για να εφαρμοστεί θα πρέπει ίσως να υπάρχει ένας φορέας που να καθορίζει το ποσοστό μείωσης της εμπορικής αξίας. Αυτή τη στιγμή ο 'φορέας' είναι το Auto Τρίτη με τους πίνακες που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα με τις μέσες τιμές αγοράς και πώλησης για κάθε μοντέλο σε σχέση με το έτος κυκλοφορίας του.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ