-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
1. Σε μία βελτίωση φρένων (δίσκοι - τακάκια) τι πρέπει να προσεχθεί ώστε να μη χαλάσει η κατανομή πέδησης; Οι διάμετροι των δίσκων του εμπρός και πίσω άξονα;2. Δεδομένου του μεγέθους της ζάντας υπάρχει μόνο ένας συνδυασμός μεγέθους δίσκου - δαγκάνας που χωράει ή περισσότεροι; (Δηλαδή μικρότερος δίσκος με μεγαλύτερη - στον άξονα της ακτίνας του δίσκου- δαγκάνα και κατά συνέπεια τακάκι).
3. Στα αυτοκίνητα με ABS χρειάζεται πάντα η σύνδεση με το διαγνωστικό της εταιρίας για την εξαέρωση κατά την αλλαγή υγρού φρένων;
-
Το μέγεθος των δίσκων αλλά και η συνολική επιφάνεια των εμβόλων. ΑΝ στον ίδιο δίσκο βάλεις άλλη δαγκάνα με μεγαλύτερη εμβαδόν εμβόλου, φρενάρεις δυνατότερα σ' αυτόν τον άξονα. Συνήθως, αν υπάρχει ηλεκτρονικός κατανεμητής, δεν έχεις πρόβλημα.
-
Πολλοί συνδυασμοί. Απλώς αν θέλεις να φτάσεις στα άκρα εντελώς, τότε θέλει προσοχή αν η ζάντα χωράει τον συνδυασμό δίσκου-δαγκάνας.
-
Η εξαέρωση είναι μη αντιληπτή διαδικασία από την ηλεκτρονική μονάδα. Γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα αυτοκίνητα, έχουν δεν έχουν ABS.
-
-
+1
Αν οι καινούριες δαγκάνες έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια εμβόλων θα πρέπει να αλλάξεις και αντλία φρένων (να βάλεις αυτήν που ταιριάζει με τις δαγκάνες).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
+1Αν οι καινούριες δαγκάνες έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια εμβόλων θα πρέπει να αλλάξεις και αντλία φρένων (να βάλεις αυτήν που ταιριάζει με τις δαγκάνες).
Ακριβώς, το ξέχασα αυτό!
Πχ στο δικό μου, η αντλία αντέχει τα 6πίστονα εμπρός, αλλά πίσω αντέχει μόνον τα μονοπίστονα, αν κάποιος θέλει αεριζόμενο δίσκο και διπίστονη δαγκάνα πίσω, θα πρέπει ν' αλλάξει και αντλία.
Επαναλαμβάνω, πάντως, πριν την αλλαγή των ακριβών μερών (δαγκάνες, δισκόπλακες), να γίνουν πρώτα οι φθηνές: υγρά και σωληνάκια.
Επίσης, αν φτάσουμε στην αλλαγή δαγκανών, αν χρειαστούν αποστάτες, ΠΟΛΛΗ , μα ΠΟΛΛΗ προσοχή σ' αυτούς!
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ορισμένες ακόμη ερωτήσεις για διευκρινήσεις.
1. Σχετικά με το μέγεθος δαγκάνας - δίσκου και το ζήτημα της κατανομής φαντάζομαι πως αν πάμε στον κατάλογο π.χ. της Brembo και διαλέξουμε κάποιο κιτ φρένων για ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου θα 'μαστε καλυμμένοι ως προς τα παραπάνω ζητήματα, ε;
2. Με το έμβολο της αντλίας τι παίζει; Ξέρω τι βασική αρχή για το λόγο του εμβαδού των εμβόλων, αλλά πρακτικά πότε είναι ανάγκη να αλλαχτεί; Και ποιος λόγος μας ενδιαφέρει [έμβολο αντλίας / άθροισμα εμβόλων φρένων] ή [αντλία / μεγαλύτερο έμβολο φρένων] (το οποίο θα είναι προφανώς μπροστά). Την τελευταία ερώτηση την κάνω ορμώμενος από την εξής διαπίστωση:
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Πχ στο δικό μου, η αντλία αντέχει τα 6πίστονα εμπρός, αλλά πίσω αντέχει μόνον τα μονοπίστονα, αν κάποιος θέλει αεριζόμενο δίσκο και διπίστονη δαγκάνα πίσω, θα πρέπει ν' αλλάξει και αντλία.3. Σωληνάκια υψηλής πίεσης βγάζουν όλοι οι γνωστοί κατασκευαστές φρένων; Και να φανταστώ ότι δε θα υπάρχει αξιόλογη διαφορά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή όσον αφορά τα σωληνάκια, ε;
4. Σχετικά με την εξαέρωση και τα ABS:
http://www.ibizamania.gr/showthread.php?t=10010&page=1
http://www.bmwfans.gr/forum/showpost.ph ... ostcount=1
να δύο παραδείγματα όπου αναφέρεται η ανάγκη χρήσης του διαγνωστικού. Στο forum του Ibiza γίνεται αναφορά στο άνοιγμα των βαλβίδων του ABS το οποίο ακούγεται λογικό...
-
....3. Σωληνάκια υψηλής πίεσης βγάζουν όλοι οι γνωστοί κατασκευαστές φρένων; Και να φανταστώ ότι δε θα υπάρχει αξιόλογη διαφορά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή όσον αφορά τα σωληνάκια, ε;.....Κυρίως βγάζουν εξειδικευμένοι κατασκευαστές με πιο γνωστή νομίζω την Goodridge (http://www.goodridge.net).
Όμως διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε μοντέλα της ίδια μάρκας για το ίδιο αυτοκίνητο (πχ γαλβανιζέ ή ανοξείδωτο) οπότε σίγουρα θα υπάρχουν και μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
....3. Σωληνάκια υψηλής πίεσης βγάζουν όλοι οι γνωστοί κατασκευαστές φρένων; Και να φανταστώ ότι δε θα υπάρχει αξιόλογη διαφορά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή όσον αφορά τα σωληνάκια, ε;.....
Κυρίως βγάζουν εξειδικευμένοι κατασκευαστές με πιο γνωστή νομίζω την Goodridge.
Όμως διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε μοντέλα της ίδια μάρκας για το ίδιο αυτοκίνητο (πχ γαλβανιζέ ή ανοξείδωτο) οπότε σίγουρα θα υπάρχουν και μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών.Είχα στο μυαλό μου την απόδοση, όταν ρώταγα για διαφορές. Αλλά και η πλευρά της ποιότητας κατασκευής παίζει προφανώς κάποιο ρόλο.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
+1
Αν οι καινούριες δαγκάνες έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια εμβόλων θα πρέπει να αλλάξεις και αντλία φρένων (να βάλεις αυτήν που ταιριάζει με τις δαγκάνες).
Ακριβώς, το ξέχασα αυτό!
Πχ στο δικό μου, η αντλία αντέχει τα 6πίστονα εμπρός, αλλά πίσω αντέχει μόνον τα μονοπίστονα, αν κάποιος θέλει αεριζόμενο δίσκο και διπίστονη δαγκάνα πίσω, θα πρέπει ν' αλλάξει και αντλία.
Επαναλαμβάνω, πάντως, πριν την αλλαγή των ακριβών μερών (δαγκάνες, δισκόπλακες), να γίνουν πρώτα οι φθηνές: υγρά και σωληνάκια.
Επίσης, αν φτάσουμε στην αλλαγή δαγκανών, αν χρειαστούν αποστάτες, ΠΟΛΛΗ , μα ΠΟΛΛΗ προσοχή σ' αυτούς!
Κάποιος χρωστάς ακόμα μια απάντηση. Τα έβαλες τελικά?
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
+1
Ακριβώς, το ξέχασα αυτό!
Κάποιος χρωστάς ακόμα μια απάντηση. Τα έβαλες τελικά?
Όχι , στην BMW δεν τα έβαλα, τα έβαλα όμως στην Lancia!
Τελευταία, ζω νέο ...έρωτα με την Lancia, αν και μεγάλωσε το καμάρι μου, κλείνει τα 12 οσονούπω, και την BMW την οδηγώ μια φορά την εβδομάδα κι αν...
Λογικά μέχρι το καλοκαίρι θα τα βάλω, προς το παρόν δεν υπάρχει και λόγος...
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ορισμένες ακόμη ερωτήσεις για διευκρινήσεις.1. Σχετικά με το μέγεθος δαγκάνας - δίσκου και το ζήτημα της κατανομής φαντάζομαι πως αν πάμε στον κατάλογο π.χ. της Brembo και διαλέξουμε κάποιο κιτ φρένων για ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου θα 'μαστε καλυμμένοι ως προς τα παραπάνω ζητήματα, ε;
Συνήθως οι κατασκευαστές έχουν κιτ για λίγα και συγκεκριμένα αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι αγοράζουν τις δαγκάνες και τους δίσκους και απευθύνονται σε φρενάδες οι οποίοι με την σειρά τους σε μηχανουργεία για το φτιάξιμο βάσεων. Αν μπορείς να βρεις κιτ συγκεκριμένα για το αυτοκίνητό σου, τότε σαφώς να το προτιμήσεις.
Το ζήτημα της κατανομής, συνήθως δεν είναι πρόβλημα , εκτός αν κάποιος πχ βάλει δαγκάνες για εμπρός άξονα πίσω (οι πίσω δαγκάνες έχουν πολύ λιγότερη δύναμη από τις εμπρός, μικρότερα έμβολα κλπ κλπ), τότε κανένας κατανεμητής, μηχανικός ή ηλεκτρονικός δεν θα μπορεί να δουλέψει!Σαν γενική αρχή, αν αλλάξεις εμπρός πίσω φρένα κρατάς τις αναλογίες που είχε πριν το αυτοκίνητο. Ο υπολογισμός δεν είναι τόσο προφανής, γιατί εκτός από την διάσταση της δισκόπλακας, παίζει ρόλο και η συνολική επιφάνεια των εμβόλων όπως είπαμε. Δεν χρειάζεται να μπεις σε τρελούς υπολογισμούς, αρκεί να είναι λογικές οι αλλαγές που θα κάνεις.
2. Με το έμβολο της αντλίας τι παίζει; Ξέρω τι βασική αρχή για το λόγο του εμβαδού των εμβόλων, αλλά πρακτικά πότε είναι ανάγκη να αλλαχτεί; Και ποιος λόγος μας ενδιαφέρει [έμβολο αντλίας / άθροισμα εμβόλων φρένων] ή [αντλία / μεγαλύτερο έμβολο φρένων] (το οποίο θα είναι προφανώς μπροστά). Την τελευταία ερώτηση την κάνω ορμώμενος από την εξής διαπίστωση:
Δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η αναλογία εμβόλου δαγκάνας με έμβολο αντλίας. Πάντως, αν δεν το παρακάνεις με την αλλαγή των δαγκάνων, δεν έχεις λόγο να ανησυχείς για την αντλία. Σε κάθε περίπτωση, δες αν υπάρχει για το αυτοκίνητό σου διαθέσιμη μεγαλύτερη αντλία (από κάποια πιο γρήγορη έκδοση ή από diesel που συχνά λόγω μεγαλύτερου βάρους εμπρός ή πρόβλεψη για ρυμούλκηση τροχόσπιτου, έχουν καλύτερες προδιαγραφές).
Προσπάθησε πάντως να μην το παρακάνεις, δεν υπάρχει λόγος να ξεφύγεις παραπάνω από όσο χρειάζεται.3. Σωληνάκια υψηλής πίεσης βγάζουν όλοι οι γνωστοί κατασκευαστές φρένων; Και να φανταστώ ότι δε θα υπάρχει αξιόλογη διαφορά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή όσον αφορά τα σωληνάκια, ε;
Δεν βγάζουν όλοι, προτίμησε την Goodridge που είναι η πιο γνωστή. Στην Ελλάδα τα φέρνει η Siros sport νομίζω, εγώ και για τα δύο αυτοκίνητα τ' αγόρασα από Ebay.
4. Σχετικά με την εξαέρωση και τα ABS:
http://www.ibizamania.gr/showthread.php?t=10010&page=1
http://www.bmwfans.gr/forum/showpost.ph ... ostcount=1
να δύο παραδείγματα όπου αναφέρεται η ανάγκη χρήσης του διαγνωστικού. Στο forum του Ibiza γίνεται αναφορά στο άνοιγμα των βαλβίδων του ABS το οποίο ακούγεται λογικό...
Αυτή η διαδικασία είναι για εξαέρωση της μονάδας του ABS που είναι ουσιαστικά χωριστό κύκλωμα (όχι ακριβώς, απλώς σε ηρεμία είναι κλειστή από το υπόλοιπο υδραυλικό κύκλωμα των φρένων). Αν λοιπόν δεν αλλάξεις αντλία, δεν έχεις λόγο να εξαερώσεις την μονάδα του ABS. Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή υγρών (εκτός αν πας στα DOT 5.0, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις κάτι τέτοιο! ).
Τώρα βέβαια φρενάς δεν είμαι, αλλά δεν νομίζω να κάνω πολύ λάθος επ' αυτού. Το ίδιο μπορείς να διαβάσεις και αλλού:
http://www.stoptech.com/tech_info/wp_bleeding_abs.shtml -
Βασικά έχει να κάνει με τον όγκο του υγρου που μπορεί αν μετακινήσει η αντλία. Βάζοντας 6 πιστονες μπροστά και δαγκάνες με μεγάλα πιστόνια πίσω αυξάνεται η ποσότητα του υγρου που πρέπει να μετακινηθεί για να καλύψουν την ίδια απόσταση οπότε έχουμε το εξής φαινόμενο. Με την ίδια αντλία το πετάλ πρεπει να πατηθεί μεγαλύτερη απόσταση για να αρχίσει να ακινητοποιηθεί και αυτό με αμφίβολα αποτελέσματα αν ειναι αδύναμη η πίεση. Ετσι και ο χρόνος αντίδρασης μεγαλώνει και η δυναμη πέδησης ειναι μικρότερη. Προσοχή λοιπόν στην χρήση μεγαλύτερων δαγκανων.
-
τσιριχτός ήχος περίπου σαν ήχος φρένων ποδηλάτου που χρειάζονται λάδωμα = τακάκια;
μου συνέβη μερικές φορές όταν σε ανηφόρα ή κατηφόρα πατάω φρένο λίγο χαλαρά αντί για τέρμα μέχρι να πιάσει εντελώς.
-
Πιθανότατα οι δίσκοθ σου δεν ειναι φαγωμένοι ομοιόμορφα και σε ελαφρυ φρενάρισμα τα τακάκια έχουν κενά με αποτέλεσμα να σφυρίζουν. Με κρύους δισκους αν μπορείς βάλε το δάχτυλο και τσέκαρε την επιφάνεια τους θα το καταλάβεις . Αν δεν ειναι πολύ χαραγμένοι τοτε άλλη αιτία ειναι το υλικό απο τα τακάκια αλλα απο την στιγμή που δεν λες αν ειναι καινουργια ή τα παλιά και στο έκανε ξαφνικα μάλλον ειναι το κενό αναμεσα σε δίσκους τακάκια.
-
Ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω τα ATE (super blue ή typ 200)?
-
Ανεβαιναμε μια γαϊδουροανηφορα στην Παργα, με το Οκταβια.
Στο τελος της, και ενω ειμαστε ετοιμοι να στριψουμε, ηταν ενας αστυνομικος και ρυθμιζε κινηση.αντι να μας αφησει να περασουμε μας ειχε στο περιμενε για κανα πενταλεπτο..(ή ετσι φανηκε!!)!!
αποτελεσμα μια εντονη μυρωδια καμμενου....
ερωτημα.
Απο που προερχεται;;; ηταν απλως η τριβη του δισκου ή κατι αλλο;;
θα ηταν καλυτερα να ειχαμε τραβηξει χειροφρενο ;;; -
Δίσκος συμπλέκτη (αν τον ζόρισες κατά την ανάβαση) κατά πάσα πιθανότητα. Τα φρένα δεν καταπονούνται εν στάσει (εκτός αν τα έχεις βράσει προηγουμένως και η θερμότητα των δίσκων μεταφέρεται στα υγρά μέσω των τακακιών).
-
Αν δεν πατινάριζες τον συμπλέκτη όσο ανέβαινες ή όσο ήσουν σταματημένος
... τότε μάλλον ζεστάθηκε πολύ η εξάτμιση κατά την ανάβαση και επειδή σταμάτησες μύριζε. Αν δεν σταματούσες θα κρύωνε στον ίσιο δρόμο και δεν θα μύριζε.
-
....ή ο δίσκος σου ειναι στα τελευταία του και λόγω της ανηφόρας πατηνάριζε με αποτέλεσμα να ανάψει. Καλού κακού κάνε το τεστ με το χειρόφρενο και την ταχύτητα και άρχισε να μαζεύεις λεφτά για την αλλαγή δίσκου πλατώ.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
....ή ο δίσκος σου ειναι στα τελευταία του και λόγω της ανηφόρας πατηνάριζε με αποτέλεσμα να ανάψει. Καλού κακού κάνε το τεστ με το χειρόφρενο και την ταχύτητα και άρχισε να μαζεύεις λεφτά για την αλλαγή δίσκου πλατώ.2000 χλμ εχω κανει ...να χαλασε απο τωρα;;;
και δεν μπορω να θυμηθω τι μαλακια εκανα ακριβως....
να ειχα γυρισει ταχυτητα σε νεκρο;;;;...τοσο μλκς να ημουν πια;;;
-
Αν ειναι καινουργιος δε παιζει να εχει φθορά τόσο σύντομα εκτος και αν δε σου άλλαξαν πλατώ. Μήπως αντι για φρένο κράταγες το αμάξι ακίνητο με τη ταχύτητα και το αμπραγιαζ?
Βεββαια , μπορει η μυρωδιά να μην ήταν από το δισκο αλλά από τίποτα άλλο, πχ λάδια στην εξάτμιση που καιγονταν ίσως από την αλλαγή του δίσκου. Μιας και ησουν ώρα οδηγώντας και ειδικά σε ανάβαση μπορεί να πύρωσε ή εξάτμιση με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα λάδια να μυρίζουν.
Κάνε έναν έλεγχο από κάτω για 'βρεγμένα' σημεία.
-
Ο χρήστης kingstonian έγραψε:
2000 χλμ εχω κανει ...Είναι καινούριο το αμάξι και η ζεστή εξάτμιση ΜΥΡΙΖΕΙ.
Μην ανησυχείς.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις