-
Οι ρεκτιφιατζήδες στρώνουν τους κινητήρες τους όπως τους έστρωναν πριν 20 χρόνια.
Τα εργοστάσια έχουν λιγουλάκι καλύτερα μηχανήματα και οι καινούριοι κινητήρες θέλουν λιγότερο στρώσιμο. -
Διαβάζοντας τα περί στρωσίματος θυμήθηκα κάτι που είχε συμβεί το 90:
Ήμουν στην Νυρεμβέργη, σε έναν Ελληνα έμπορο αυτοκινήτων εκεί. Έδινε οδηγίες στους οδηγούς του για δύο μερτσέντες 200Ε καινούργιες. Του κουτιού!!!
Εμείς φύγαμε προς Αγκόνα με ένα 127 που είχαμε...Οι οδηγοί θα έφευγαν αργότερα, γιατί περίμεναν τα προσωρινά νούμερα (τσολ)...
Κάποια στιγμή πριν τα σύνορα της Αυστρίας, μας προσπερνάνε τα δύο μρς σαν σταματημένους στην αούτοβαν...ήταν οι 'δικοί μας οι οδηγοί. Σκεφτόμασταν λοιπόν: ωραίο στρώσιμο κάνουν!!!
Όταν φθάσαμε στην Πάτρα, καθυστερίσαμε λίγο στο τελωνείο και μετά πλακωθήκαμε για να πάμε σπίτια μας (όσο γινόταν με το 127).
Λίγο μετά το Αίγιο είδαμε τα 200άρια με τους καινούργιους ιδιοκτήτες να πηγαίνουν δεξιά με 70-80...
Τα έστρωναν -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Οι ρεκτιφιατζήδες στρώνουν τους κινητήρες τους όπως τους έστρωναν πριν 20 χρόνια.
Τα εργοστάσια έχουν λιγουλάκι καλύτερα μηχανήματα και οι καινούριοι κινητήρες θέλουν λιγότερο στρώσιμο.
100%
A. -
Στο στρώσιμο είναι καλύτερα να εξαντλούνται τα όρια στροφών που θέτει ο κατασκευαστής ή όχι;
Επίσης μέχρι πόσο χαμηλές στροφές είναι καλό να πηγαίνει το αυτοκίνητο; Π.χ. στην πόλη αν πηγαίνει 2000 στροφές είναι OK ή καλύτερα είναι να κατέβει μία σχέση στο κιβώτιο;
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
αυτοι που το στρωνουν εθνικη οδο και κανουν πρωτη αλλαγη λαδιων στα 5000km,7500km ..15000km!!!δεν κανουν σωστο στρωσιμο.
Δλδ στα πόσα χλμ θα έπρεπε να λλάξουν?
το καινουριο μοτερ μετα απο 2500km αλλαζει λαδια πηγαινοντας εως 4000σαλ και περιπου 100km πριν τα 2500km παμε εως 6000σαλ σε κατηφορα με μεγαλη ταχυτητα στο σασμαν.
επειτα απο τα 2500km αλλαζουμε στα 7500km πηγαινοντας παλι εως 4000σαλ και σε κατηφορα εως 6000σαλ.
πριν την αλλαγη βαραμε κοφτες...
μετα απο τα 7500km εως τα 15000Km που αλλαξα εγω πηγαινα κανονικα...
αυτα εκανα στα 2 τελευταια αυτοκινητα μου...τα μοτερ αποδιδουν το 100% τους μετα τα 10000Km - 15000km αναλογα το εργοστασιο... -
Ο χρήστης ASTRAKITCAR έγραψε:
το καινουριο μοτερ μετα απο 2500km αλλαζει λαδια πηγαινοντας εως 4000σαλ και περιπου 100km πριν τα 2500km παμε εως 6000σαλ σε κατηφορα με μεγαλη ταχυτητα στο σασμαν.
επειτα απο τα 2500km αλλαζουμε στα 7500km πηγαινοντας παλι εως 4000σαλ και σε κατηφορα εως 6000σαλ.
αυτα εκανα στα 2 τελευταια αυτοκινητα μου...τα μοτερ αποδιδουν το 100% τους μετα τα 10000Km - 15000km αναλογα το εργοστασιο...έχω διαβάσει πολλές βλακείες περι στρωσίματος... αυτή είναι για χαιλαιτ....
οι σύγχρονοι κινητήρες χρειάζονται απλά προσοχή στα πρώτα km της ζωής ...
τα πρώτα λάδια τα κρατάμε για 6000-7000km καθότι είναι ειδικά λάδια ρονταρίσματος...
η έννοια του γρεζίου δεν εχει νόημα στους σύγχρονους κινητήρες, αφενώς γιατί η μέθοδος κατασκευής τους είναι εξελιγμένη , και αφετέρω γιατί ξεκινάνε τη ζωή τους στο εργοστάσιο δουλεύοντας με πεπιεσμένο αέρα...στα πρώτα κμ καλό είναι
1)να τσεκάρουμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα τη στάθμη όλων των υγρών
2)να μην επιταχύνουμε με χαμηλές στροφές και μεγάλη σχέση
3)δεν εξαντλούμε την διαδρομή του γκαζιού
4)δεν πιέζουμε το μοτέρ όταν είναι κρύο (πρακτικά , νερό στους βαθμούς λειτιυργίας + χρόνο για να ζεσταθούν τα λάδια)
5)δεν περνάμε τα 3/4 των στροφών...τελικά το στρώσιμο διαρκεί περίπου 3000km (ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου) και πέρα από το μοτέρ στρώνονται τακάκια, άξονες κλπ κλπ κλπ
η διαδιακασία του στρωσίματος έχει να κάνει με την μικροσκοπική προσέγγιση των εμβόλων... τα έμβολο και τα τοιχώματα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανισουν ανάλογο αριθμό όρων και κοιλάδων...
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
αυτα εκανα στα 2 τελευταια αυτοκινητα μου...τα μοτερ αποδιδουν το 100% τους μετα τα 10000Km - 15000km αναλογα το εργοστασιο...έχω διαβάσει πολλές βλακείες περι στρωσίματος... αυτή είναι για χαιλαιτ....
οι σύγχρονοι κινητήρες χρειάζονται απλά προσοχή στα πρώτα km της ζωής ...
τα πρώτα λάδια τα κρατάμε για 6000-7000km καθότι είναι ειδικά λάδια ρονταρίσματος...
η έννοια του γρεζίου δεν εχει νόημα στους σύγχρονους κινητήρες, αφενώς γιατί η μέθοδος κατασκευής τους είναι εξελιγμένη , και αφετέρω γιατί ξεκινάνε τη ζωή τους στο εργοστάσιο δουλεύοντας με πεπιεσμένο αέρα...στα πρώτα κμ καλό είναι
1)να τσεκάρουμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα τη στάθμη όλων των υγρών
2)να μην επιταχύνουμε με χαμηλές στροφές και μεγάλη σχέση
3)δεν εξαντλούμε την διαδρομή του γκαζιού
4)δεν πιέζουμε το μοτέρ όταν είναι κρύο (πρακτικά , νερό στους βαθμούς λειτιυργίας + χρόνο για να ζεσταθούν τα λάδια)
5)δεν περνάμε τα 3/4 των στροφών...τελικά το στρώσιμο διαρκεί περίπου 3000km (ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου) και πέρα από το μοτέρ στρώνονται τακάκια, άξονες κλπ κλπ κλπ
η διαδιακασία του στρωσίματος έχει να κάνει με την μικροσκοπική προσέγγιση των εμβόλων... τα έμβολο και τα τοιχώματα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανισουν ανάλογο αριθμό όρων και κοιλάδων...
Εμένα μου είπαν αλλάγή στα 15000 από την αντιπροσωπία για πρώτη φορά και μετά κάθε 30000.Έτσι λέει και το βιβλίο κατασκευαστή(Renault Fluence είναι το αυτοκίνητο)
-
Ειναι παρα πολλα τα 15.000 km για να μείνεις με το πρώτο λάδι , καλο θα ηταν να κανεις αλλαγη λαδιου και φιλτρου. Ποσα χιλιομετρα εχεις ?
-
Κάνε ότι συστήνει ο κατασκευαστής. Πρόσεξε όμως αν ο κατασκευαστής δίνει άλλα διαστήματα αλλαγής λαδιών για 'δύσκολες συνθήκες' και τα χιλιόμετρα είναι εντός πόλης, θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα σέρβις. Επιπλέον τα καινούργια αυτοκίνητα συνήθως έχουν και ηλεκτρονική ένδειξη που γενικά είναι ένας καλός 'μπούσουλας'.
-
Ο χρήστης Drunkard έγραψε:
Ειναι παρα πολλα τα 15.000 km για να μείνεις με το πρώτο λάδι , καλο θα ηταν να κανεις αλλαγη λαδιου και φιλτρου. Ποσα χιλιομετρα εχεις ?3000.Έχω ψωμί μπροστά μου αλλά ρωτάω για να ξέρω.
-
Ο χρήστης Orestisren έγραψε:
Ειναι παρα πολλα τα 15.000 km για να μείνεις με το πρώτο λάδι , καλο θα ηταν να κανεις αλλαγη λαδιου και φιλτρου. Ποσα χιλιομετρα εχεις ?
3000.Έχω ψωμί μπροστά μου αλλά ρωτάω για να ξέρω.
3000 ? μαλιστα , το εχεις ξεκαπνισει καθολου ?
-
Ο χρήστης Drunkard έγραψε:
3000 ? μαλιστα , το εχεις ξεκαπνισει καθολου ?
Τι σου φάνηκε περίεργο στα χιλιόμετρα?
-
Κοίτα μέχρι 140 για μερικά δευτερόλεπτα το έχω πάει.Κάνει αυτό η θέλει πιο πολύ γκάζι?
-
Που χάθηκες ωρέ Drunkard???
-
ακόμα είναι νωρίς, αλλά στα 7500 κάνε μια αλλαγή (πάντα μαζί με τα λάδια αλλαγή και φίλτρου...)
τα 15000 είναι υπερβολικά μεγάλο νούμερο για πρώτα λάδια αυτοκινήτου που κινείται στην πόλη...
και εμένα στα 15000 μου είπαν πρωτη αλλαγή... -
Κοίτα μέχρι 140 για μερικά δευτερόλεπτα το έχω πάει.Κάνει αυτό η θέλει πιο πολύ γκάζι?δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα του τροχού αλλά με την ταχύτητα των εμβόλων...
μετά τα 3000 άρχισε να ανοίγεις το μοτέρ σου σιγά σιγά... -
Για την αλλαγή λαδιών που προτείνετε να γίνει νωρίς την πρώτη φορά στο manual του Lancer δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Το ίδιο βλέπω να γράφουν χρήστες στο BMW forum, ότι δηλαδή δεν αναφέρεται κάπου στα manual των αυτοκινήτων τους ότι απαιτείται γρηγορότερη αλλαγή του πρώτου λαδιού. Αν ήταν τόσο κρίσιμο δε θα αναφερόταν από τον κατασκευαστή;
Τέλος επαναφέρω την ερώτηση που έκανα προηγουμένως για να μη χαθεί μέσα στα νέα posts:
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Στο στρώσιμο είναι καλύτερα να εξαντλούνται τα όρια στροφών που θέτει ο κατασκευαστής ή όχι;Επίσης μέχρι πόσο χαμηλές στροφές είναι καλό να πηγαίνει το αυτοκίνητο; Π.χ. στην πόλη αν πηγαίνει 2000 στροφές είναι OK ή καλύτερα είναι να κατέβει μία σχέση στο κιβώτιο;
Και επ' αυτού θα ήθελα πολύ να ακούσω κάποια γνώμη.
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
ακόμα είναι νωρίς, αλλά στα 7500 κάνε μια αλλαγή (πάντα μαζί με τα λάδια αλλαγή και φίλτρου...)
τα 15000 είναι υπερβολικά μεγάλο νούμερο για πρώτα λάδια αυτοκινήτου που κινείται στην πόλη...
και εμένα στα 15000 μου είπαν πρωτη αλλαγή...Καλά δεν πολυκινείτε τον τελευταίο καιρό για να λέμε και αλήθειες.Μετά τις διακοπές το έχει ρίξει στο καθισιό και μια φορά την εβδομάδα πάει και μια βόλτα 20 χιλιομέτρων.
-
Για την αλλαγή λαδιών που προτείνετε να γίνει νωρίς την πρώτη φορά στο manual του Lancer δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Το ίδιο βλέπω να γράφουν χρήστες στο BMW forum, ότι δηλαδή δεν αναφέρεται κάπου στα manual των αυτοκινήτων τους ότι απαιτείται γρηγορότερη αλλαγή του πρώτου λαδιού. Αν ήταν τόσο κρίσιμο δε θα αναφερόταν από τον κατασκευαστή;Τέλος επαναφέρω την ερώτηση που έκανα προηγουμένως για να μη χαθεί μέσα στα νέα posts:
Στο στρώσιμο είναι καλύτερα να εξαντλούνται τα όρια στροφών που θέτει ο κατασκευαστής ή όχι;
Επίσης μέχρι πόσο χαμηλές στροφές είναι καλό να πηγαίνει το αυτοκίνητο; Π.χ. στην πόλη αν πηγαίνει 2000 στροφές είναι OK ή καλύτερα είναι να κατέβει μία σχέση στο κιβώτιο;
ο λόγος που αλλάζονται τα πρώτα λάδια είναι περισσότερο ψυχολογικός και λιγότερο ουσίας...
σε γενικές γραμμές όμως , αυτοκίνητα που κινούνται σε αστικό περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται (σκόνη, 1-2ερα ) καλό είναι να αλλάζουν λάδια πριν τις 15000...στο στρώσιμο όπως ξαναέγραψα φρόντισε να μην καταπονείς τον κινητήρα σου... μην επιταχύνεις με λίγες στροφές και μεγάλη σχέση (π.χ. 2200rpm και 6τη σχέση)
μην κάνεις βίαιες επιταχύνσεις
και μην ξεπερνάς τα 3/4 του ορίου περιστροφής...γενικα μην κάνεις ενέργειες που κατανοείς ότι 'κουράζουν' τον κινητήρα
δεν χρειάζονται υπερβολές και ακρότητες -
Η ιδέα είναι να μην δημιουργούνται κακοί κραδασμοί που κάνουν τα πιστόνια να χτυπάνε μονόπαντα. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Οι χαμηλές στροφές με πολύ γκάζι είναι κακό. Πόσο είναι όμως το πολύ γκάζι και πόσες είναι οι λίγες στροφές;;; Δε χρειάζονται υπερβολές, χρειάζεται μέτρο και λογική. Να το νιώθεις ότι δεν ζορίζεται να ανεβάσει στροφές.
Από την άλλη όμως όχι και συνέχεια μη μου άπτου.... Από τα πρώτα χλμ μετά από καλό ζέσταμα με καμιά 3η-4η κάνε του και καμιά επιτάχυνση με τέρμα γκάζι από χαμηλομεσαίες μέχρι ψηλομεσαίες να κάτσουν καλά τα ελατήρια των πιστονιών. Εξάντλησε και το όριο των στροφών καμιά φορά. Μετά όμως ήρεμα πάλι να δροσιστεί.
Στρώσιμο Νέου Αυτοκινήτου.....