-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
Πριν λίγες ημέρες έβαλα τις Philips MotoVision (H4), οι οποίες προσφέρουν μακρύτερη δέσμη, μεγαλύτερη φωτεινότητα. Αυτό που τις κάνει ειδικές για τις μηχανές βέβαια είναι ότι η δέσμη στο τελείωμά της δίνει ένα πορτοκαλίζον φως, το οποίο υποτίθεται ότι σε κάνει αμεσότερα αντιληπτό στους άλλους χρήστες της οδού. Δεν ξέρω βέβαια αν με περνάνε για μηχανή πάντως μια χαρά φωτίζουν, αν και όταν έχω τη μεγάλη σκάλα ο δρόμος ακριβώς μπροστά μου γίνεται πορτοκαλί ενώ μακρυά κατάλευκος.Λογικό...Its not a bug its a feature
Δεν κατάλαβα βεβαια το σκεπτικό της αγοράς -
Πήγαινα για τις Diamond Vision, οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες. Αντ' αυτών, υπήρχαν κάποιες μπλε (δε θυμάμαι αν ήταν οι Blue Vision) και οι MotoVision. Στα χαρακτηριστικά πλάι-πλάι οι MotoVision ήταν καλύτερες ενώ ήταν και 5 ευρώ πιο φτηνές. Τις πήρα με σκέψη αν το πορτοκαλί είναι έντονο ή αν για το χψ λόγο δε μου κάνουν να τις δώσω σε φίλο με μηχανή αλλά τελικά με καλύπτουν.
-
Τελικά τι διαφορά έχουν αυτές οι λάμπες που είναι ειδικές για μηχανές;; Και ποιο είναι το σκεπτικό του να χρειάζονται διαφορετικές λάμπες από τα αυτοκίνητα οι μηχανές;
Εντάξει για το χρώμα ας πούμε ότι έχει κάποιο νόημα. Κατά τα άλλα έχουν άλλη διαφορά, σε ένταση, χρώμα, εστιάζουν αλλιώς, φτάνουν πιο μακριά;; -
Mηπως επειδη ακριβως προοριζονται για μηχανες, εχουν καποια τροποποιηση/ρυθμιση, ωστε να μην ενοχλει η δεσμη στο 'τελειωμα' της καθως το τιμονι τους στριβει με μεγαλυτερες γωνιες και ταχυτητα σε σχεση με το εμπρος τμημα του αυτοκινητου?
-
Στις στροφές υπάρχει όντως πρόβλημα με τα φώτα, αλλά όχι λόγω του στριψίματος του τιμονιού. Στις 'ντυμένες' μηχανές το φώς είναι σταθερό μπροστά, δέν στρίβει με το τιμόνι. Όμως και στις γυμνές δέν τίθεται θέμα γιατί εν κινήσει το τιμόνι στρίβει ελάχιστες μοίρες, τόσο λίγο που πρακτικά τα φώτα κοιτάνε στην ευθεία.
Το μεγάλο πρόβλημα στις μηχανές είναι απο την κλίση στις στροφές. Το φωτιστικό σώμα χαμηλώνει και έρχεται κοντά στην άσφαλτο και φωτίζει πιό κοντά. Όσο πιό γρήγορα πάς, τόσο πιό μεγάλες κλίσεις παίρνεις άρα και λιγότερο βλέπεις στις στροφές.
Γενικά δηλαδή η οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους χωρίς φωτισμό είναι εφιάλτης. Ίσως αυτές οι λάμπες απλώνουν πιό πολύ το φώς αριστερά και δεξιά ωστε να μήν έχεις τόσο πρόβλημα υπο κλίση.
-
Σύμφωνα με τα λόγια της Philips δίνει μακρύτερη και φωτεινότερη δέσμη (καλά και τα δύο). Το πορτοκαλί είναι μάλλον αυτό που βλέπουν στο κάτοπτρό σου οι άλλοι στον καθρέφτη τους που σε κάνει πιο ορατό.
Δε λέει όμως για σχήμα δέσμης. Έχουν άραγε πιο φαρδιά δέσμη για να πιάνει πιο δεξιά και αριστερά; Αυτό όμως δεν έχει νόημα για τις κλίσεις γιατί απλά θα φωτίζει πιο πολύ τον δρόμο (και θα τυφλώνει τον απέναντι) αλλά όχι πιο μακριά, για πιο μακριά θα πρέπει να φωτίσει ψηλότερα προς τη μεριά της στροφής.... Μόλις εμπνεύστηκα το AFL για μηχανές, αντί να κοιτάει δεξιά αριστερά στρίβει σαν ρολόι για τις αριστερές και αντίθετα για τις δεξιές κλίσεις ή στην απλή παθητική έκδοση (θέλει προσεκτική σχεδίαση για να μην επηρεάζεται από τη φυγόκεντρο) ολόκληρο το φανάρι μένει σταθερό ως προς το δρόμο και φωτίζει το ίδιο άσχετα από την κλίση!
Μήπως φωτίζει πιο ψηλά=μακριά αλλά με πιο στενή δέσμη; Σε κλίση το πιο ψηλά μεταφράζεται σε πιο μακριά προς τη μεριά της κλίσης και η στενή δέσμη στο λιγότερο τύφλωμα των απέναντι.
Αν όμως είναι έτσι, στενή δέσμη δεν βολεύει για αυτοκίνητο που θέλεις και φαρδιά δέσμη.... -
Περιμένω τις εντυπώσεις σου. Όπως προανέφερα, το ότι προορίζονται για μηχανές δε με προβλημάτισε αφού το φως είναι λευκό, η δέσμη διαχέεται ομαλά, όπως και με τους κλασσικούς λαμπτήρες. Τη δε ημέρα, αφού συνηθίζω να κυκλοφορώ με τη μεσαία σκάλα και με ντάλα ήλιο, παρατήρησα ότι το φανάρι παίρνει σε ορισμένα σημεία ένα πορτοκαλί χρώμα, φαινόμενο που βάσει των χαρακτηριστικών του λαμπτήρα κάνει τις μηχανές να διακρίνονται πιο άμεσα, συνεπώς -προφανώς- και το αυτοκίνητο, ειδικά σε περιπτώσεις με κόντρα τον ήλιο. Όταν δε, είσαι σταματημένος κοντά πίσω από άλλο αυτοκίνητο θα δεις να διαγράφεται κάτω από τη δέσμη λευκού φωτός ένα αχνό πορτοκαλί. Στη μεσαία σκάλα δε γίνεται αντιληπτό στο δρόμο μα στη μεγάλη εκεί που ο δρόμος φωτιζόταν λευκός με τα μεσαία παίρνει ένα αχνό πορτοκαλί όταν έχεις τα μεγάλα - λογικό αφού η δέσμη ανακατευθύνεται προς πιο μακρυά στα μεγάλα.
-
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
Περιμένω τις εντυπώσεις σου. Όπως προανέφερα, το ότι προορίζονται για μηχανές δε με προβλημάτισε αφού το φως είναι λευκό, η δέσμη διαχέεται ομαλά, όπως και με τους κλασσικούς λαμπτήρες. Τη δε ημέρα, αφού συνηθίζω να κυκλοφορώ με τη μεσαία σκάλα και με ντάλα ήλιο, παρατήρησα ότι το φανάρι παίρνει σε ορισμένα σημεία ένα πορτοκαλί χρώμα, φαινόμενο που βάσει των χαρακτηριστικών του λαμπτήρα κάνει τις μηχανές να διακρίνονται πιο άμεσα, συνεπώς -προφανώς- και το αυτοκίνητο, ειδικά σε περιπτώσεις με κόντρα τον ήλιο. Όταν δε, είσαι σταματημένος κοντά πίσω από άλλο αυτοκίνητο θα δεις να διαγράφεται κάτω από τη δέσμη λευκού φωτός ένα αχνό πορτοκαλί. Στη μεσαία σκάλα δε γίνεται αντιληπτό στο δρόμο μα στη μεγάλη εκεί που ο δρόμος φωτιζόταν λευκός με τα μεσαία παίρνει ένα αχνό πορτοκαλί όταν έχεις τα μεγάλα - λογικό αφού η δέσμη ανακατευθύνεται προς πιο μακρυά στα μεγάλα.Update
Μετά από ένα ανεβοκατέβασμα του Διονύσου, για μια δουλειά στη Νέα Μάκρη πριν λίγο, έχω να πω τα εξής για τις παραπάνω λάμπες:
- στο σούρουπο είναι καταπληκτικές, φωτίζουν το δρόμο πολύ καλύτερα από μία συμβατική λάμπα (αναφέρομαι στη μεσαία σκάλα).
- τη νύχτα, που στο Διόνυσο επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, ισχύει το παραπάνω σχόλιο για τη μεσαία σκάλα αλλά η απόδοση στη μεγάλη σκάλα δε με άφησε ικανοποιημένο. Εξηγούμαι αμέσως: η δέσμη στη μεγάλη σκάλα προφανώς φέγγει πιο μακρυά ενώ κοντά το πορτοκαλί φως που υπάρχει στη λάμπα είναι προφανώς αδύναμο σε σημείο να μην μπορείς να διακρίνεις καλά το δρόμο και ορισμένες φορές ένοιωσα να με «μπερδεύει». Το φαινόμενο μειώθηκε αισθητά με τη χρήση των φώτων ομίχλης αλλά φυσικά δεν μπορώ να τα χρησιμοποιώ στις ΕΟ ή σε επαρχιακούς.
Συμπερασματικά, οι λάμπες αυτές θα δοθούν στο φίλο μου με τη μηχανή που φοράει Η4 κι εγώ θα γυρίσω στις απλές μέχρι να βρω ένα ζεύγος που να με καλύπτει 100%.
Προσπαθώ όμως να μπω στη λογική των engineers της Philips που σχεδίασαν αυτές τις λάμπες με τέτοια κατανομή φωτισμού διότι λογικά σκεπτόμενος πάντα μία μηχανή που ταξιδεύει στο δρόμο με τη μεγάλη σκάλα θα αντιμετωπίζει το ίδιο φαινόμενο που είχα, δηλαδή λευκή δέσμη μακριά αλλά αχνή πορτοκαλί πιο κοντά.
Τι δε συνυπολογίζω στη σκέψη μου; -
Τι δε συνυπολογίζω στη σκέψη μου;
... μήπως το διαφορετικό τρόπο να βλέπει και το οπτικό πεδίο που έχει ο αναβάτης μοτοσυκλέτας, από εκείνον του αυτοκινήτου. (Από προσωπική εμπειρία) - με τη μηχανή ακόμη και με πολύ χαμηλές φωτιστικές συνθήκες στην κοντινή απόσταση (και στην περιφερειακή όραση) δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά μακριά όντως χρειάζομαι καλό φωτισμό. -
Γενικα περι βελτιωσης στα φωτα πιστευετε πως ειναι σωστο να αλλαζουμε τις λαμπες (πχ στα φωτα της πινακιδας) απο πυρακτωσεως σε Led?? Το λεω αυτο ναι μεν γιατι ειναι πιο ομορφα και οικονομικα, αλλα ειναι πιστοποιημενα ή τελειως κινεζικα??
-
Ο χρήστης lll έγραψε:
Γενικα περι βελτιωσης στα φωτα πιστευετε πως ειναι σωστο να αλλαζουμε τις λαμπες (πχ στα φωτα της πινακιδας) απο πυρακτωσεως σε Led?? Το λεω αυτο ναι μεν γιατι ειναι πιο ομορφα και οικονομικα, αλλα ειναι πιστοποιημενα ή τελειως κινεζικα??Aυτη η αλλαγη (στα φωτα της πινακιδας) δεν μου κανει για απλη βελτιωση αλλα για καγκουροβελτιωση
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Γενικα περι βελτιωσης στα φωτα πιστευετε πως ειναι σωστο να αλλαζουμε τις λαμπες (πχ στα φωτα της πινακιδας) απο πυρακτωσεως σε Led?? Το λεω αυτο ναι μεν γιατι ειναι πιο ομορφα και οικονομικα, αλλα ειναι πιστοποιημενα ή τελειως κινεζικα??
Aυτη η αλλαγη (στα φωτα της πινακιδας) δεν μου κανει για απλη βελτιωση αλλα για καγκουροβελτιωση
Να βάλεις λεντ!
εδιτ: υπάρχει προιόν ΜΗ κινέζικο πλέον?
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
εδιτ: υπάρχει προιόν ΜΗ κινέζικο πλέον?
όχι, δεν υπάρχει, όμως κινέζικο από κινέζικο διαφέρει.
Υπάρχουν κινέζικης κατασκευής πράγματα που είναι φτιαγμένα με γερμανικές (πχ) προδιαγραφές και είναι καλής ποιότητας και φυσικά υπάρχουν και κινέζικης κατασκευής led που τα βάζεις πάνω στο αμάξι και αν δουλέψουν σωστά για πάνω από 1 μήνα, παίζεις τζόκερ.Τα led είναι πολύ ευαίσθητα όταν ζεσταίνονται.ΑΝ βάλει κάποιος led, ας βάλει τουλάχιστον με led που έχουν ψύχτες.
Ας πούμε, κάτι σαν αυτό:
(παρατήρησε -όσο αυτό είναι δυνατό- ότι το πίσω μέρος ότι δεν είναι μασίφ, αλλά είναι ψύχτα.έχει 'φύλλα' αλουμινίου για απαγωγή θερμότητας)Εγώ αυτά έχω βάλει.Το φως είναι άσπρο/λευκό και όχι μπλεδίζον.
Τώρα από που τα πήρα...ούτε που θυμάμαι Άρχισε το αλτσάιχμερ?Αν είναι να βάλει κάποιος κάτι, ας βάλει άσπρο (ολόλευκο) φως, αλλιώς είναι άσχημο.
ΥΓ:βέβαια στις φωτογραφίες φαίνεται μπλε ο φωτισμός, αλλά μικρό το κακό.
-
Εμένα μου καίγονται τα ρημάδια συχνά!
-
Ο χρήστης lll έγραψε:
Γενικα περι βελτιωσης στα φωτα πιστευετε πως ειναι σωστο να αλλαζουμε τις λαμπες (πχ στα φωτα της πινακιδας) απο πυρακτωσεως σε Led?? Το λεω αυτο ναι μεν γιατι ειναι πιο ομορφα και οικονομικα, αλλα ειναι πιστοποιημενα ή τελειως κινεζικα??Στο φωτάκι της πινακίδας δεν έχει σπουδαία διαφορά, απλώς γλιτώνεις ~4W, τρίχες δηλαδή.
Από την άλλη, στο πίσω φως της μηχανής μου έχω βάλει led και υπάρχουν καλοί λόγοι γι αυτό:
-το συγκεκριμένο μοντέλο έχει μόνο 1 λάμπα πίσω, οπότε αν καεί στο δρόμο κινδυνεύεις καθώς είσαι εκτεθειμένος.
-Τα led είναι πολύ πιο ανθεκτικά στους κραδασμούς.
-Τα led έχουν πολύ πιο μικρό χρόνο απόκρισης, οπότε το φως των φρένων ανάβει ακαριαία ειδοποιώντας τους πίσω οδηγούς νωρίτερα.
-Τα led έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Αντί για 5W-21W, τρώνε 1W-2W. Στο αυτοκίνητο είναι αμελητέα ποσότητα, στην μηχανή όμως με γεννήτρια 310W, κάθε Watt μετράει. -
Αντώνη αυτά δεν είναι για μηχανάκια??
-
Ο χρήστης lll έγραψε:
Αντώνη αυτά δεν είναι για μηχανάκια??Οι Motovision, όπως δηλώνει και η ονομασία τους άλλωστε, είναι μελετημένες για τις μηχανές. Σε προηγούμενα ποστ (πρέπει να έχω ποστάρει και στο Περί Xenon, αν δεν κάνω λάθος), ανέφερα ότι overall οι συγκεκριμένες λάμπες έχουν πολύ καλή απόδοση στο αυτοκίνητο και μόνο σε συνθήκες απόλυτου σκότους γύρω μου προβληματίστηκα έχοντας τη μεγάλη σκάλα αναμμένη, για τους λόγους που εξηγώ εκεί. Για κάποιον που δεν κινείται επί το πλείστον σε σκοτεινούς δρόμους είναι μια καλή εναλλακτική αλλά αν πχ κάνεις κάθε βράδυ το Πεντέλη-Νέα Μάκρη μπορεί να μη σε αφήσει ικανοποιημένο η μεγάλη σκάλα.
Πειραματίστηκα πάλι με ένα ζευγάρι Type-R με μπλε γυαλάκι, τις οποίες προτείνω ΜΟΝΟ για εμφάνιση, μιας και έχουν την ίδια απόδοση με ένα ζευγάρι τυχάρπαστης λάμπας από τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς. Γενικά, επειδή και παλαιότερα είχα στο άλλο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι μάρκας Φέξε Μου Και Γλύστρησα πάλι με μπλε γυαλάκι, τις θεωρώ ό,τι χειρότερο σε περίπτωση βροχής και βρίσκω πολύ καλύτερες οποιεσδήποτε απλές. Πάντως καλή εντύπωση από όλες τις «μπλεδίζουσες» μου έκαναν οι Osram Cool Blue.
Κατέληξα στις Philips Extreme Power, τις οποίες βρήκα τυχαία και έσπευσα το ίδιο βράδυ να τις δοκιμάσω στην ίδια διαδρομή. Το φως τους είναι ελαφρά πιο λευκό από τις απλές λάμπες και η ένταση είναι πράγματι πολύ μεγαλύτερη. Δεν κάνουν τη νύχτα μέρα αλλά σίγουρα βλέπεις πολύ καλά σε μη φωτισμένες οδούς. Με προβλημάτισε λίγο η δέσμη τους: νομίζω ότι φέγγουν λίγο πιο χαμηλά. Μπορεί απλά να θέλουν ρύθμιση τα φανάρια γιατί δέχτηκαν πολύ βάλε-βγάλε.
Αντώνη χαίρομαι που τις βρήκες βολικές. Θυμίσου να τσεκάρεις αν στη μεγάλη σκάλα σου εμφανίζεται έντονα το φαινόμενο αμέσως μπροστά από το αυτοκίνητο να φέγγει πορτοκαλί. Μπορεί να είναι και θέμα αυτοκινήτου μιας και το Τζίμνυ σου είναι ψηλότερο και με ψηλότερα τοποθετημένα τα φανάρια του, όπως συμβαίνει συνήθως και στις μηχανές.
-
Μα αν φωτίζει πιο μακριά δεν θα τυφλώνει τους απέναντι; Ή η εστίαση σημαίνει πιο καλή συγκέντρωση της δέσμης χωρίς απώλειες κάτι που επιτρέπει το πιο μακριά χωρίς τύφλωμα (όπως μάλλον συμβαίνει και στα ξένον).
Η καλύτερη συγκέντρωση μήπως επηρεάζει αρνητικά το πλάτος της δέσμης; Για αυτό κανένα σχόλιο; Έχει διαφορά; -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μα αν φωτίζει πιο μακριά δεν θα τυφλώνει τους απέναντι; Ή η εστίαση σημαίνει πιο καλή συγκέντρωση της δέσμης χωρίς απώλειες κάτι που επιτρέπει το πιο μακριά χωρίς τύφλωμα (όπως μάλλον συμβαίνει και στα ξένον).
Η καλύτερη συγκέντρωση μήπως επηρεάζει αρνητικά το πλάτος της δέσμης; Για αυτό κανένα σχόλιο; Έχει διαφορά;Όχι, δεν τυφλώνει φίλε Όνυχα (δοκιμασμένο με MX5 μπροστά μου που εμπειρικά έχω μάθει το ύψος της δέσμης μου στο πορτμπαγκάζ του ), ούτε το πλάτος της δέσμης είναι πιο μαζεμένο. Άλλωστε εστίαση = συγκέντρωση, οπότε μάλλον έδωσες μόνος σου την απάντηση, εκτός αν υπάρχει κάποια διαφορετική τεχνική στη συγκεκριμένη λάμπα.
-
Καλά, είδα το φως το αληθινό και το οφείλω εν μέρει στο φίλο κάβουρα...
Ήξερα ότι τα φώτα μου φωτίζουν χαμηλά, επειδή ακριβώς όμως φώτιζαν χαμηλά και δεν ενοχλούσαν δεν είχα πάει να τα ρυθμίσω. Ο φίλος κάβουρας όμως έθιξε το θέμα σε μια βόλτα που κάναμε, οπότε ανέλαβε και να μου τα ρυθμίσει.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν στη διαδρομή που έκανα προς Πάτρα προχτές το βράδυ να νομίζω ότι απέκτησα Xenon φώτα (οκ, υπερβάλλω). Είναι γεγονός πάντως ότι με τις Philips X-treme power H7 και τα φώτα σωστά ρυθμισμένα για 1η φορά ένοιωσα ότι έβλεπα πραγματικά καλά μπροστά μου, ενώ με τη βοήθεια των 100 Watt λαμπών της μεγάλης σκάλας η νύχτα γινόταν μέρα όταν δεν υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο...
Βελτίωση στα φώτα;