-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Από που κι ως που πρέπει να αποδείξει ότι ΔΕΝ οδηγούσε ο ίδιος;
Από που προκύπτει ότι το οδηγούσε ο ίδιος ώστε να πρέπει να αποδείξει τον οποιονδήποτε ισχυρισμό;Φυσικά και το να μην κατονομάσει δεν αποτελεί απόδειξη του οτιδήποτε. Δεν υπάρχει ισχυρισμός από τον κατηγορούμενο. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρισμός και από πλευράς δικαστηρίου. Δλδ, το οδηγούσε επειδή είναι ιδιοκτήτης; Εκεί πολύ απλά μπορείς να πεις ότι πρόσβαση στα κλειδιά του αυτοκινήτου (ή και ξεχωριστά κλειδιά) έχουν όλα τα μέλη της οικογενείας.
Ως ιδιοκτήτης έχει ευθύνη σε ποιόν δίνει το αυτοκίνητο. Δεν μπορώ να δανειστώ εγώ το αμάξι σου για μια ...ληστεία και όταν σε βρει η αστυνομία από τις πινακίδες να τους πεις 'Δεν το οδηγούσα εγώ αλλά και δεν σας λέω ποιός το είχε τότε'.
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Ως ιδιοκτήτης έχει ευθύνη σε ποιόν δίνει το αυτοκίνητο. Δεν μπορώ να δανειστώ εγώ το αμάξι σου για μια ...ληστεία και όταν σε βρει η αστυνομία από τις πινακίδες να τους πεις 'Δεν το οδηγούσα εγώ αλλά και δεν σας λέω ποιός το είχε τότε'.
Η ευθύνη δεν είναι κάτι γενικό κι αόριστο και επι παντός επιστητού.
Εγώ έχω την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο αδίκημα της παράβασης ορίου ταχύτητας βαρύνει τον οδηγό και μόνο αυτόν. Μπορεί ο νόμος να ορίζει διαφορετικά για το συγκεκριμένο αδίκημα.Η ληστεία ως αδίκημα, και η γενικότερη ευθύνη του ιδιοκτήτη ως έννοια, δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι.
-
mjacob είμαι απόλυτα σίγουρος γι αυτά που γράφω. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ευθύνη βαραίνει αυτόν που κατέχει το όχημα αυτεπάγγελτα. ΑΥτός είναι κύριος του οχήματος και πρέπει να ξέρει ποιος το οδηγάει. Είναι ελαφρώς αδύνατο, αλλά εφόσον απαγορεύεται η φωτό απο μπροστά δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο.
Στη γερμανία που φωτογραφίζουν απο μπροστά(αλλά δεν τις εμφανίζουν πάντα) πάλι η φωτο πάει στον κάτοχο. Βγαίνουν 2 φωτό μία με τον οδηγό και μία με την πινακίδα.
Εαν δεν θυμάσαι ποιός οδήγαγε, ζητάς και την εμφάνιση της άλλης.
Αν δηλώσεις άλλον, χωρίς να ήταν, κινδυνεύεις σε δειγματοληπτικό έλεγχο να σε τσακώσουν και τότε την πο@τσισες.
Αυτά τα ολίγαΥ.Γ. Δικαστήριο πλέον για υπερβολική ταχύτητα ΔΕΝ υπάρχει.-
-
Λοιπόν, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. εγώ βλέπω αυτό :
http://www.yme.gr/imagebank/categories/KOK_pdf.pdfΆρθρο 4
Τρόπος βεβαίωσης παραβάσεων
[...]
2. Εάν η βεβαίωση της παράβασης γίνει μόνο με βάση τον αριθμό κυκλοφορί-
ας του οχήματος, τότε η σχετική έκθεση επιδίδεται με δημόσιο έγγραφο στον φε-
ρόμενο ως ιδιοκτήτη αυτού και, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, σε έναν από τους
συνιδιοκτήτες. Στην περίπτωση που ο αναφερόμενος στο προηγούμενο εδάφιο
ιδιοκτήτης ισχυριστεί ότι δεν ήταν αυτός ο παραβάτης-οδηγός, για τη συγκεκρι-
μένη παράβαση, υποχρεούται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών
από την ημερομηνία επίδοσης της πιο πάνω έκθεσης να υποβάλει υπεύθυνη δή-
λωση του ν. 1599/86 στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του ή στην
Υπηρεσία όργανο της οποίας βεβαίωσε την παράβαση, στην οποία **να δηλώνει
ότι δεν είναι αυτός ο παραβάτης-οδηγός, καθώς και το ονοματεπώνυμο και τη
διεύθυνση κατοικίας του συγκεκριμένου οδηγού, στον οποίο είχε παραχωρήσει
τη χρήση του οχήματος. **Τα παραπάνω ισχύουν και σε περιπτώσεις όπου τα οχή-
ματα είναι μισθωμένα είτε από εταιρίες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, είτε από
εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
Σε περίπτωση που δεν υποβάλει την παραπάνω δήλωση στην καθοριζόμενη
προθεσμία, παραβάτης λογίζεται ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Επί συνιδιοκτητών
όπου το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 50%, παραβάτης λογίζεται αυτός, το όνο-
μα του οποίου αναγράφεται πρώτο στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, εκτός
αν ο έτερος συνιδιοκτήτης με υπεύθυνη δήλωσή του αποδεχθεί ότι διέπραξε αυ-
τός την παράβαση. Επί συνιδιοκτητών με διαφορετικό ποσοστό ιδιοκτησίας ο
καθένας, παραβάτης λογίζεται αυτός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησί-
ας του οχήματος ή επί εταιριών ο νόμιμος εκπρόσωπός τηςΓενικώς στον Κ.Ο.Κ. παραβάτης είναι πάντα ο οδηγός. Δεν αναφέρεται πουθενά η έννοια του 'παραβάτη ιδιοκτήτη'.
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ως ιδιοκτήτης για να θεωρηθείς 'παραβάτης-οδηγός' πρέπει αμέσως [με ρητή δήλωση] ή εμμέσως [αν δεν δηλώσεις τπτ] να αποδεχτείς ότι ήσουν οδηγός. Αν το αρνηθείς ρητώς είναι πρόβλημά τους να αποδείξουν ποιος ήταν.Τώρα βέβαια το 'καθώς και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του συγκεκριμένου οδηγού, στον οποίο είχε παραχωρήσει τη χρήση του οχήματος' είναι ένα ζήτημα.
Αν δλδ εγώ ισχυριστώ ότι οδηγός ήταν μέλος της οικογενείας μου, τότε κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει με κανέναν τρόπο και με καμμία συνέπεια να το κατονομάσω.
Επίσης καθένας έχει δικαιωμα να ΜΗΝ δώσει απάντηση που τον ενοχοποιεί.Δεν είμαι νομικός είναι η αλήθεια, αλλά πιστεύω πως 'κανονικά' αν το κυνηγήσει κανείς ΔΕΝ μπορεί να αποδειχτεί η ενοχή κανενός.
Τώρα βέβαια το τι απόφαση θα βγάλει ο εκάστοτε δικαστής -αν καταλήξει εκεί το ζήτημα- είναι άλλη υπόθεση -
Σωστά είναι αυτά που γράφεις αλλά ο νόμος έχει τα δικά του 'στεγανά'. Π.χ. σου έρχεται η κλήση και εσύ πας στην Τροχαία και υποστηρίζεις ότι εκείνη τη μέρα κάποιος σου είχε κλέψει το αυτοκίνητο αλλά το βρήκες την επόμενη μέρα και για αυτό δεν έκανες δήλωση κλοπής. Τι θα κάνει ο αστυνομικός? Θα κάθεται να ακούει τι λέει ο ένας και ο άλλος.
Ίσως να μην γνωρίζεις ότι το αυτοκίνητο έχει την έννοια της 'ιδιοκτησίας' όπως την έχει και το σπίτι. Π.χ. Νο2: είσαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος και έχεις κλείσει τον ημιυπαίθριο. Το έχεις νοικιασμένο εσύ το σπίτι και κάποιο πρωί ξυπνάει στραβά ο κλασικός σε κάθε γειτονιά 'κακός γείτονας' και σου ρίχνει μια καταγγελία στην πολεοδομία για τον υμιυπαίθριο. Τι θα κάνει το κράτος? Θα κάτσει να ψάξει ποιος το χρησιμοποιεί το σπίτι? Όχι. Πολύ απλά θα κυνηγήσει τον ιδιοκτήτη. Η ακόμη περισσότερο ξεκολλάει αναίτια ένα μπαλκόνι και πλακώνει ένα παιδί στο πεζοδρόμιο (ακραίο, αλλά για τη κουβέντα). Ποιον θα πρέπει να κυνηγήσει πάλι το κράτος? Τον ενοικιαστή ή τον φιλοξενούμενο ξάδελφο από την επαρχία? Τον ιδιοκτήτη φυσικά και αυτός το μηχανικό του.
Σε συμπλήρωμα των προηγουμένων είτε αρνηθείς να κατονομάσεις άλλον είτε δεν πας να πληρώσεις καθόλου, η αστυνομία και η τροχαία ΔΕΝ έχουν πρόβλημα κανένα. Στέλνουν το πρόστιμο στην εφορία και άντε μετά εσύ να πάρεις φορολογική ενημερότητα για κάποια άλλη συναλλαγή.
Εγώ πάντως το θεωρώ λογικό αυτό με τον ιδιοκτήτη. Είτε οδηγεί ο ίδιος, είτε η γκόμενα του, είτε ο γκόμενος του, είτε ο καυλόγκαζος ανιψιός, ο ιδιοκτήτης φέρει την ευθύνη.
Για το θέμα που λέγαμε για την Α.Ο. η κάμερα ΔΕΝ είναι αυτή πίσω από τις πινακίδες στην περιφερειακή Αιγάλεω. Είναι στο ύψος του αυτοκινήτου. Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω φωτό. Σκέφτομαι όμως να τους κάνω αγωγή για προσβολή προσωπικότητας και ψυχική οδύνη. Το αμάξι είναι σχεδόν σουζαριστό , ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πήγαινα μόνο με 160 !!!
(κλεμμένο από Joe Bar Team! )
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Για το θέμα που λέγαμε για την Α.Ο. η κάμερα ΔΕΝ είναι αυτή πίσω από τις πινακίδες στην περιφερειακή Αιγάλεω. Είναι στο ύψος του αυτοκινήτου. Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω φωτό.)
είναι στο ίδιο σημείο της Α.Ο. όμως? μηπως δεν είναι ρανταρ αλλα κάμερα διαχείρισης κυκλοφορίας?
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
.........Σε συμπλήρωμα των προηγουμένων είτε αρνηθείς να κατονομάσεις άλλον είτε δεν πας να πληρώσεις καθόλου, η αστυνομία και η τροχαία ΔΕΝ έχουν πρόβλημα κανένα. Στέλνουν το πρόστιμο στην εφορία και άντε μετά εσύ να πάρεις φορολογική ενημερότητα για κάποια άλλη συναλλαγή.
...........Δηλαδή αν σε καλέσουν να περάσεις από το αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας στο οποίο έχει φτάσει η φωτογραφία και να παραδώσεις πινακίδες + δίπλωμα και εσύ τους αγνοήσεις, μετά η μόνη συνέπεια είναι να σου επιβληθεί ΜΟΝΟ χρηματικό πρόστιμο μέσω της εφορίας στην οποία ανήκεις;
Αυτό ίσως και να συμφέρει....
-
Πρώτα πηγαίνεις από την Αστυνομία για το πρόστιμο. Αφού το πληρώσεις τότε έρχεται σε δεύτερη φάση η Τροχαία για να σου πάρει το δίπλωμα. Εγώ είμαι στην πρώτη φάση και εκεί ρώτησα αν δεν πληρώσω τι θα κάνει η αστυνομία και μου είπαν ότι το πρόστιμο φεύγει για εφορία. Προφανώς θα ακολουθήσει και η Τροχαία αν μείνει απλήρωτο.
Οικονομικά και μόνο δεν συμφέρει γιατί πληρώνοντας το μέσα σε 10 μέρες από 350 πληρώνεις 175 ευρώ. Όταν με καλέσει η Τροχαία θα ενημερώσω και από εκεί τι θα κάνανε αν δεν το πλήρωνα.
Με πάνω από 180 που παλιότερα ήταν αυτόφωρο ξέρει κανείς αν αυξάνεται και το πρόστιμο? Είναι παραπάνω από 350 δηλαδή?
-
Νομίζω το μαξ που έχεις είναι τα 700€-->350 σε 10 μερες.
-
Ρε φίλε που σε τσίμπησαν? Πες μας τώρα ότι υπάρχει και άλλη κάμερα που δεν την ξέρουμε να αρχίσουμε το γλέντι
-
700 εε? Τσούζει το άτιμο !
Μάλλον θα πάρω δώρο τουβλάκι για να βάλω κάτω από το γκάζι ! -
Ρε παιδιά, ειδικά εσείς που κινείστε σε συγκεκριμένη διαδρομή είστε απαράδεκτοι να σας πιάνουν σταθερές κάμερες.
Μπείτε στα σαιτ και ενημερωθείτε, όχι να κάνουμε και χρυσή την αττική οδο -
Σωστό, αλλά καμιά φορά ξέρεις ξεφυτρώνουν εκεί που δεν τις περιμένεις, μην νομίζεις ! Ειδικά αυτή που την έφαγα ψάχνω να βρω που είναι γιατί ΔΕΝ είναι καμία από τις δύο γνωστές της Αττικής οδού (στην είσοδο από Ελευσίνα και στην Περιφερειακή Αιγάλεω πρός Κόρινθο). Επίσης απ' ότι έχω μάθει κυκλοφορούν και τουλάχιστον 2 Οκτάβια με κάμερα στο ταμπλό-παρμπρίζ. Μάλιστα το ένα το έχω δει, ένα άσπρο ήταν. Η συσκευή φαίνεται από το πλάι γιατί είναι αρκετά ογκώδης. Δεν ξέρω αν απλά στέλνουν σήμα και σε σταματούν παρακάτω ή παίρνει φωτογραφία και στη στέλνουν σπίτι. Κάτι σαν φορητό Gatso δηλαδή ενδεχομένως ...
-
Για τις σταθερές, μέχρι να λειτουργήσουν παιρνάει διάστημα, και πέφτει σύρμα. Τώρα αν την φάς απο φορητό gatso είναι άλλου παπά ευαγγέλιο...
Ελαφρώστε λίγο το ποδι...και εθνική όχι πάνω απο 150, αν δε θέλετε να ρισκάρετε...
Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατ εμέ είναι στους επαρχιακούς, όπου τα όρια τα ξεπερνάς για πλάκα.
Ας δοκιμάσει κάποιος να κάνει την αντιρριου ιωαννίνων με τα όρια, ακόμα και με +20 και τα λέμε -
Καλά όντως η Αντιρίου Ιωαννίνων είναι η αποθέωση της (κατ' ευφημισμό) εθνικής οδού !
Τουλάχιστον τα μέρη όπου κάθονται τα Στρουμφάκια είναι λίγο πολύ γνωστά. Τώρα τελευταία όμως την έχουν γεμίσει όπως έγραψα και παραπάνω με κάμερες, τουλάχιστον εμφανείς. Μόλις βγάλουν τις μαύρες σακούλες, την κάτσαμε τη βαρκούλα ! Μετά τα στρουμφάκια θα πρέπει να απομνημονεύσουμε και τις σταθερές κάμερες! Πόσα να χωρέσει ο έρμος ο σκληρός μέσα στο κρανίο ?!? -
Παλιά την έκανα κάθε βδομάδα σχεδόν. Όντως τα μέρη που στήνονταν ήταν γνωστά.
Τώρα ομως με πληροφόρησε ο ξάδερφος μου που συνεχίζει το πήγαινε έλα, ότι έχουν αλλάξει τελείως τα μπλόκα...
Για τις σταθερές κάμερες υπάρχει λύση και λέγεται GPS -
Πάλεψα πριν από λίγες μέρες να κρατήσω ένα τύπο πίσω μου από τα 150 στην ΑΟ έκοψα διακριτικά στο Αιγάλεω μπας και μείνει πίσω μου στην αριστερή τελικά φώτα σφήνα δεξιά και με πέρασε από την μεσαία... και καλά σέρνεσαι...... παρακάτω τον ξανα προσπέρασα
-
It is hardly the boy racer's vehicle of choice.
About 14 years old and with 130,000 miles on the clock, the Honda Civic driven by
Dale Lyle was barely capable of reaching the speed limit.
So when he received a ticket for apparently driving at almost 100mph on the motorway, he told magistrates the mobile speed camera must have got it wrong.
Prove it, they said. He did . . . but it wasn't easy.
Mr Lyle, 21, who has a clean driving licence, had already sold the car to a friend for £600.
He had to take out a bank overdraft to buy it back.
Then he had to pay an independent driving expert £600 to test the 1.3litre Civic's top speed at a circuit in Bedfordshire.
The result was as expected. Even when driven flat-out, the Honda could still only do a top speed of 85.4mph in fourth gear and 81.3mph in fifth.
Next, Mr Lyle obtained the mobile speed-camera footage of his alleged offence - travelling at 98mph on a 70mph three-lane carriageway of the A38, near Plymouth, on December 13, 2007.
The three-minute film shows three other cars in the frame at the same time, he said, which he believes means his vehicle was mistaken for another.
Mr Lyle could have faced a maximum £1,000 fine and a six-month ban for the speeding charge.
He said: 'The video evidence the CPS sent me was just appalling. They are just picking on innocent motorists. It makes you wonder how many people say, 'Fine, give me the points', when they are not guilty.
Eventually, his hard work paid off, and the Crown Prosecution Service informed him the case had been dropped.
'I'm really glad I fought the system and won,' he said. 'It's shocking how hard it has been for me to prove my innocence.'
Mr Lyle, a finance worker, from Staple Hill, Bristol, recalled his feelings when first served with the prosecution.
'I was in total disbelief when I opened the letter,' he said.
'I've never driven my car over the speed limit, let alone at 98mph. It's such a small car I wouldn't feel safe.
'I told the magistrates that the car was ancient and that there was no way it will do that speed.'
He intends to return to court to seek compensation for the £1,200 he spent proving his innocence.
The CPS said: 'We came to the conclusion that there was no longer sufficient evidence to provide a prospect of a conviction. Recompense is a matter between the defendant and the court.'
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Για τις σταθερές, μέχρι να λειτουργήσουν παιρνάει διάστημα, και πέφτει σύρμα. Τώρα αν την φάς απο φορητό gatso είναι άλλου παπά ευαγγέλιο...
Ελαφρώστε λίγο το ποδι...και εθνική όχι πάνω απο 150, αν δε θέλετε να ρισκάρετε...
Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατ εμέ είναι στους επαρχιακούς, όπου τα όρια τα ξεπερνάς για πλάκα.
Ας δοκιμάσει κάποιος να κάνει την αντιρριου ιωαννίνων με τα όρια, ακόμα και με +20 και τα λέμετι 150? εμένα που με έχουν γράψει στην μεγάλη κατηφόρα των mc donalds ερχόμενος απο λαμία πρίν τα διόδια για 136!.. αφού όταν μου το είπαν οι μπάτσοι έβαλα τα γέλια.. τι λέτε ρε παιδία τους λέω έβγαλα ταχύτητα και πήγε τόσο.. ε μια απο δω μια απο κει μου την χαρίσαν.. μου κοψαν ενα πρόστιμο 20€ και καλά και με άφησαν να φύγω
βάσανο μεγάλο τα όρια, ειδικά σε κάτι επαρχιακούς που κάνει μπαμ οτι είναι μόνο για να γεμίζει η τσέπη των τοπικών τροχαίων
-
Εκεί το όριο όμως είναι 80
Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι επαρχιακοί...
Radar και πού βρίσκονται.