-
Ο χρήστης servmx έγραψε:
Για άλλη μια φορά επιμένω να μην είμαστε απόλυτοι.Το μοντέλο συμπίεσης του αερίου στο ελαστικό είναι πολυτροπικό και δεν προσεγγίζεται εύκολα καθώς εισάγονται και άλλοι παράμετροι (όπως: συντελεστής γ=Cp/Cv, συντελεστής n) κτλ.
Γιάννης
Ενδιαφέρον κι αυτό.
Θα ήθελες να εξηγήσεις λίγο, για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα;Γενικά νομίζω υπάρχουν δύο-τρία 'θέματα' στη συζήτηση:
- 'Με άζωτο πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα κύλισης' (το άζωτο, όχι η σωστή πίεση στα ελαστικά μας)
- 'Με άζωτο τα λάστιχα χάνουν πιο αργά τον αέρα τους'
- 'Με άζωτο τα λάστιχα διατηρούν καλύτερα την πίεσή τους σε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας' (ΟΚ, αν το ψειρίσουμε, αλλά πόσο αισθητά στην πράξη για το μέσο αυτοκίνητο & οδηγό;)
-
Ο χρήστης servmx έγραψε:
Για άλλη μια φορά επιμένω να μην είμαστε απόλυτοι.Το μοντέλο συμπίεσης του αερίου στο ελαστικό είναι πολυτροπικό και δεν προσεγγίζεται εύκολα καθώς εισάγονται και άλλοι παράμετροι (όπως: συντελεστής γ=Cp/Cv, συντελεστής n) κτλ.
Φυσικά. Το κάθε υπολογιστικό μοντέλο κάνει κάποιες παραδοχές, και προσεγγίζει την πραγματικότητα με κάποιο ποσοστό σφάλματος. Κατά κανόνα όσο απλούστερο είναι ένα μοντέλο τόσο μεγαλύτερη η ευχρηστία του και τόσο υψηλότερο το ποσοστό σφάλματος. Το μοντέλο που χρησιμοποιείται για κάθε εφαρμογή είναι το απλούστερο δυνατό που δίνει την επιθυμητή ακρίβεια.
Αν στη συγκεκριμένη εφαρμογή το απλούστερο δυνατό μοντέλο υπολογίζει ότι η *μέγιστη *επίδραση της χρήσης αζώτου έναντι της χρήσης υγρού αέρα είναι της τάξης του 0.2 psi, τότε δεν έχει νόημα να αναζητάμε πιο σύνθετα μοντέλα: ακόμα και 100% σφάλμα να είχε το απλό μοντέλο, η *μέγιστη *επίδραση θα ήταν 0.4 psi, πάλι μικρότερη δηλαδή από το όριο του αντιληπτού.
-
Λοιπόν για αυτό που αμφιβάλλεται ότι χάνουν πιο δύσκολα τα λάστιχα πίεση όταν έχουν άζωτο και εμένα μου φαινότανε άσχετο τελείως. Μέχρι που για δοκιμή άφησα το αμάξι 6μήνες χωρίς έλεγχο και δεν είχε χάσει απολύτως καθόλου. Και μη νομίζετε ότι έχω τπτ super ζαντες-10 ετών είναι και μερικές έχουν και λίγα στραβωματάκια. Α επίσης μετα το διάστημα των 6 μηνών έπεσα σε εποχή περίπου ίδιας θερμοκρασίας οπότε δεν παίζει τπτ τέτοιο
-
Ο χρήστης ata έγραψε:
Λοιπόν για αυτό που αμφιβάλλεται ότι χάνουν πιο δύσκολα τα λάστιχα πίεση όταν έχουν άζωτο και εμένα μου φαινότανε άσχετο τελείως. Μέχρι που για δοκιμή άφησα το αμάξι 6μήνες χωρίς έλεγχο και δεν είχε χάσει απολύτως καθόλου. Και μη νομίζετε ότι έχω τπτ super ζαντες-10 ετών είναι και μερικές έχουν και λίγα στραβωματάκια. Α επίσης μετα το διάστημα των 6 μηνών έπεσα σε εποχή περίπου ίδιας θερμοκρασίας οπότε δεν παίζει τπτ τέτοιοΩραίο 'πείραμα'! Το αμάξι το κινούσες ή το είχες σε γκαράζ 6 μήνες; Αν το κινούσες, και έστω ότι έχαναν τα λάστιχα, εσύ θα περίμενες να αιστανθείς ότι κάτι δεν πάει καλά από τον τρόπο που στρίβει το αμάξι (ή έστω να τα δεις 'με γυμνό μάτi' ζουπηγμένα) πριν αποφασίσεις ότι είναι καιρός να τα τσεκάρεις;...
Τέλος πάντων, αν σ'αρέσουν τα πειράματα κάνε το ίδιο πείραμα στις ίδιες συνθήκες και με αέρα και πες μας τι έγινε και πως το εξηγείς.
-
Είναι καλύτερο να φουσκώνουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου με άζωτο;
-
Βασικά όυτε που το χα ξανα ακούσει αυτό . . . και μου έκανε μεγάλη εντύπωση . . .
Βρήκα στο Inet τα εξής ωστόσο . . ..Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ασφαλείας της Ένωσης Κατασκευαστών Ελαστικών, ο αέρας που βάζουμε στα λάστιχα μας, αποδεικνύεται ότι συμβάλλει στην γρηγορότερη φθορά τους, ενώ λόγω της μοριακής δομής του, προκαλεί συχνή απώλεια πίεσης και υπερθέρμανση.
Βάση των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, το αέριο μίγμα που αναπνέουμε και χρησιμοποιούμε υπό πίεση στα ελαστικά, περιέχει υδρατμούς, οι οποίοι μακροπρόθεσμα διαβρώνουν το εσωτερικό του ελαστικού, φθείροντας το και αλλοιώνοντας την δομή του. Λόγω του μέγεθος των μορίων του, το οξυγόνο διαρρέει πολύ εύκολα από τα ελαστικά μας, προκαλώντας απώλεια πίεσης (2psi/ μήνα κατά μέσο όρο), ενώ ο όγκος του μεταβάλλεται σημαντικά λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται από την κύλιση των τροχών.
Η λύση αυτών των προβλημάτων δεν είναι άλλη από το άζωτο. Το αέριο αυτό, είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, απαντάται σε ποσοστό 78% στην ατμόσφαιρα μας και λόγω των ιδιοτήτων του, αποτελεί το καταλληλότερο αέριο για την πλήρωση των ελαστικών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μόρια του αζώτου είναι μεγαλύτερου μεγέθους από αυτά του οξυγόνου και κατ’ επέκταση οι διαρροές και η απώλεια πίεσης περιορίζεται σημαντικά. Παράλληλα, ο όγκος του αζώτου δεν επηρεάζεται σημαντικά λόγω της θερμοκρασίας, αυξάνοντας ελάχιστα την πίεση, ακόμα και σε θερμοκρασίες κοντά στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Με την χρήση του αζώτου, επιτυγχάνουμε 25% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών και μακροπρόθεσμα μειώνουμε την κατανάλωση, αφού οι αυξομειώσεις στην πίεση των ελαστικών περιορίζεται στο ελάχιστο.
Ήδη στο εξωτερικό πολλά είναι τα βενζινάδικα και τα συνεργεία που προσφέρουν την δυνατότητα γεμίσματος των ελαστικών με άζωτο.
(MOTO-ΤΡΙΤΗ magazine 24/5/2007)
-
έχει ξανασυζητηθεί το θέμα στα 'τεχνικά':
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=6334&highlight=�����
-
τελευταια βλεπω οτι πολλοι προτεινουν να βαζουμε στα λαστιχα του αυτοκινητου αντι για απλο αερα,αζωτο.
υποτιθεται οτι ετσι η πιεση στα ελαστικα μενει σταθερη για πολυ καιρο και δεν χρειαζεται τακτικο ελεγχο.
τι γνωμες και εμπειριες εχετε;
εγω εβαλα μεν στα καλοκαιρινα λαστιχα αζωτο,αλλα σε σχεση με παλιοτερα που εβαζα απλο αερα,δεν ειδα καμμια διαφορα. -
Βάζουν πουθενά άζωτο δωρεάν;
-
-
Ο χρήστης Dr_Michael έγραψε:
Βάζουν πουθενά άζωτο δωρεάν;Από 30 ευρώ και πάνω....γενικά καθένας χρεώνει όσα του λείπουνε. Ειδικά όσοι δεν κάνανε απόσβεση τώρα που πέρασε η μόδα του
-
Ο χρήστης Dr_Michael έγραψε:
Βάζουν πουθενά άζωτο δωρεάν;Σε όλα τα βενζινάδικα βάζουν ΔΩΡΕΑΝ 78% άζωτο (τόσο άζωτο έχει ο αέρας)
Οι γεννήτριες αζώτου βάζουν 90% αν βρεις καλή 95% αλλά δεν ξέρω τι κάνουν με την υγρασία (υποτίθεται έχουν κάποιο φίλτρο). Πάντως αν έβαζα άζωτο (με 10 ευρώ) θα με προβλημάτιζε πως θα καταλάβαινα ότι η γεννήτρια δεν είναι χαλασμένη και αντί 95% άζωτο μου βάζει 78% άζωτο (αέρα).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Βάζουν πουθενά άζωτο δωρεάν;
Σε όλα τα βενζινάδικα βάζουν ΔΩΡΕΑΝ 78% άζωτο (τόσο άζωτο έχει ο αέρας)
Οι γεννήτριες αζώτου βάζουν 90% αν βρεις καλή 95% αλλά δεν ξέρω τι κάνουν με την υγρασία (υποτίθεται έχουν κάποιο φίλτρο). Πάντως αν έβαζα άζωτο (με 10 ευρώ) θα με προβλημάτιζε πως θα καταλάβαινα ότι η γεννήτρια δεν είναι χαλασμένη και αντί 95% άζωτο μου βάζει 78% άζωτο (αέρα).
+100000
Πάρα μα πάρα πολύ σωστά. Οπότε, καλύτερα με 78% άζωτο... Και αν φοβόμαστε πως θα'ναι πιο βαρύς ο αέρας στα λάστιχά μας, ε, ας μην παραγγείλουμε δίπιτο το σουβλάκι...
-
Στο Tyre Bible λέει ότι καλύτερα να ψάξουμε για κάποιο βενζινάδικο που να έχει φίλτρο αφύγρανσης στο κομπρεσέρ του και να βάλουμε 78% άζωτο αλλά χωρίς υγρασία. Η υγρασία είναι αυτή που σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει την πίεση του αέρα μέσα στο λάστιχο. Το 78% άζωτο από το 100% άζωτο, αν είναι και τα δύο χωρίς υγρασία, θα κάνουν διαφορά πολύ κάτω από 1 psi!
Μη με ρωτήσετε μόνο που θα καταλάβετε αν έχει φίλτρο αφύγρανσης, δεν ξέρω!
-
Ξηραντή τον λένε και στοιχίζει περισσότερο από το κομπρεσέρ.
Νομίζω ότι υπερβάλλουν. Και για το ποσόν που ζητάνε (πόσο κοστίζει μια φιάλη άζωτο, πιά;) και για τα πλεονεκτήματά του. Κι αν κάποια πλεονεκτήματα υπάρχουν, σ' έναν απλό οδηγό όπως εγώ δύσκολα θα γίνουν αντιληπτά. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ξηραντή τον λένε και στοιχίζει περισσότερο από το κομπρεσέρ.
Νομίζω ότι υπερβάλλουν. Και για το ποσόν που ζητάνε (πόσο κοστίζει μια φιάλη άζωτο, πιά;) και για τα πλεονεκτήματά του. Κι αν κάποια πλεονεκτήματα υπάρχουν, σ' έναν απλό οδηγό όπως εγώ δύσκολα θα γίνουν αντιληπτά.Το πρόβλημα με τον αέρα είναι οτι παράλληλα με την πίεσή του αυξάνεται και το σημείο δρόσου της υγρασίας που περιέχει. Κατά συνέπεια μπορεί εξωτερικά ο αέρας που αναπνέουμε να είναι μια χαρά και να μας φαίνεται ξηρός αλλά στα 5-6bar που συνήθως δουλεύουν αυτά τα κομπρεσσεράκια να συγκεντρώνεται η υγρασία και να βγαίνει νερο.
Προσωπικά, θα άδειαζα και θα ξαναγέμιζα με αέρα μια πολύ ζεστή και ξηρή μέρα ή μια πολύ κρύα (να συγκεντρωθεί η υγρασία) αλλά σε ένα κομπρεσσερ με μακρύ λάστιχο (όχι αυτά τα κοντά των βενζινάδικων) που να βρίσκεται πιο χαμηλά από το αυτοκίνητό μου (όταν, πχ είναι σε ράμπα ή ακόμα, αν δε γίνεται αλλιώς, βάζοντας το αυτοκίνητο έτσι ώστε οι βαλβίδες να είναι στο επάνω μέρος του της ζάντας). Μέσα στο λάστιχο με τα 30τόσα psi δε νομίζω ότι τιθεται θέμα συγκέντρωσης, τουλάχιστον σε θερμοκρασίες πάνω από τους -5, οπότε απλά φροντίστε να είναι όσο πιο ξηρός ο αέρας που βάζετε και δε χρειάζετε να κάνετε τίποτα παραπάνω.
Επίσης, θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει έλεγχος υγρασίας στο άζωτο που αγοράζετε μπορεί να υπάρχει εξίσου μεγάλη συγκεντρωση οπότε δώρον (τα 30 ευρώ) άδωρον ενώ, από την άλλη, ένα ποσοστό υγρασίας είναι απαραίτητο για τη σωστή συντήρηση του εσωτερικού του ελαστικού οπότε και το τελείο ξηρό αδρανές αέριο πάλι δεν είναι ο,τι καλύτερο!
Τέλος, για το άζωτο ειδικά, εμείς χρησιμοποιούμε και ειδικές φλάτζες (διαφορετικές από αυτές για τον ατμοσφαιρικό αέρα) οπότε δεν είμαι και πάλι βέβαιος ότι το καθαρό άζωτο είναι ο,τι καλύτερο για τα λαστιχάκια σας!Θα συμφωνήσω με το skullone... πλύντε το αυτοκίνητό σας ή φάτε το σουβλάκι σας μονόπιττο και πιείτε μια κοκακόλα τη βδομάδα λιγότερη και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα! Εξαλλου, με το κάρμπον τασάκι που βάλατε ήδη πρέπει να παρατηρήσατε μεγάλη διαφορά, μη γίνεστε πλεονέκτες!:lol:
-
Πολύ ωραία όλα αυτά που λέτε αλλά γιατί εγώ όταν άλλαξα τον αέρα στα λάστιχα με άζωτο πληρώνοντας βέβαια τα 10
-
Οι εντυπώσεις (1,2 και 3) είναι υποκειμενικές και κανένας δεν έχει μετρήσει κάτι παρόμοιο. Είσαι ευχαριστημένος που έδωσες λεφτά και έβαλες 'καλό αέρα' στα λάστιχα, όπως το πλυμένο αμάξι πηγαίνει καλύτερα (και είναι πιο ήσυχο)
Μετράς λάθος τη πίεση (4). Μια χαρά ανεβοκατεβαίνει η πίεση του ελαστικού με άζωτο.
-
Σαφώς & είναι υποκειμενικές και γι αυτό έγραψα “Εντύπωση” για να το τονίσω.
Πιθανόν οι εταιρείες ελαστικών θα έχουν τον τρόπο να μετρήσουν τις διαφορές του αζώτου & να τις αποτυπώσουν σε χαρτί.
Δεν το είδα σαν “καλό αέρα” αλλά σαν ένα υλικό το οποίο με αποδεσμεύει από το να ελέγχω κάθε εβδομάδα τον έλεγχο της πίεσης – γιατί αυτό το κάνει & δεν είναι υποκειμενικό-. Οι μεταβολές που είχα όταν χρησιμοποιούσα απλό αέρα ήταν έντονες.
Πολύ κοντά στο σπίτι μου έχει ένα βενζινάδικο & εκεί μετρούσα τον αέρα, στο ίδιο όργανο και με τα λάστιχα κρύα. Πάντα σχεδόν είχα απόκλιση -& οι μεγαλύτερες το καλοκαίρι-, αναγκάστηκα να αγοράσω το οργανάκι ελέγχου της πίεσης της Michelin -το οποίο σημειωτέον έχει εξαιρετική ακρίβεια- το αποτέλεσμα παρέμεινε, είχα αποκλίσεις.
Με το άζωτο – πάντα μιλάμε για τα ίδια σετ λάστιχα, στις ίδιες συνθήκες - σταμάτησα να έχω αποκλίσεις.Οι μεταβολές στην πίεση με το άζωτο είναι έντονες μόνο όταν υπάρχει έντονη καταπόνηση του ελαστικού –π.χ πίστα ή μια γερή ανάβαση-. Ο ρυθμός μεταβολής της πίεση & της θερμοκρασίας του αζώτου δεν έχει καμία σχέση με τον αέρα.
Υ.Γ ένα πλυμένο αυτοκίνητο έχει χαμηλότερο συντελεστή οπισθέλκουσας.
-
Καλημέρα,
Προ 5ημέρου έβαλα άζωτο στα ελαστικά, έβαλε και κάτι πλαστικές πράσινες τάπες ο τύπος (έβγαλα τις μεταλλικές) διότι έτσι ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είπε (περί ελαστικών με άζωτο), για να το καταλαβαίνει ο υπάλληλος σε βενζινάδικο και να μην συμπληρώνει αέρα (απλό).
Κόστος 10€ όπως έχω πει....διαφορά στο δρόμο? Παρατήρησα αύξηση κραδασμών που περνάνε στην καμπίνα, έγιναν πιο σκληρά - τα ήδη σκληρά RFT - ελαστικά θα έλεγα. Άνεση λοιπόν χάσαμε.....
Επειδή έτυχε ( ) να πάω στην πίστα του Nurburgring της αμέσως επόμενη μέρα, σε σχέση με την προηγούμενη φορά - αν και τώρα η οδήγηση ήταν υπό βροχή - ήταν πιο σταθερό στις στροφές, εκτιμώ πως η παραμόρφωση ελαστικού στη στροφή μειώθηκε αρκετά.....χάνει σε άνεση βέβαια...
Αυτά...
Άζωτο... αντι για αέρα στα λάστιχα!!!!!!!!