-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Έχω δοκιμάσει άζωτο στα ADVAN A032R και μπορώ να πώ ότι μετά από πολύ προσπάθεια απογοητεύτηκα. To πρόβλημά μου ήταν ότι έχανα πίεση και όλη την ώρα έπρεπε να τσεκάρω και να πηγαίνω στου απ'αυτού τη μάνα για συμπλήρωμα-ρύθμιση πίεσης πληρώνοντας κι από πάνω. Ο λαστιχάς δεν μπορούσε να το εξηγήσει (οι βαλβίδες ολοκαίνουριες). Όταν το άλλαξα με αέρα ησύχασα και δεν χάνει λίμπρα. Ίσως και να υπάρχει κάποια συγκυρία που αγνόησα, αλλά στο σημείο εκείνο ήρθε και η απογοήτευση. Αν δεν εξηγήσω το γιατί έχανα πίεση με άζωτο δεν ξανασχολούμαι με το θέμα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο δεν βρήκα να αναφέρεται κάπου τέτοιο μειονέκτημα του αζώτου.
Μπορεί να με διαφωτίσει κανείς;Το πιο κουραστικό με το άζωτο είναι ότι δεν είναι εύκολο να το συμπληρώνεις ή να ρυθμίζεις την πίεση κάθε τόσο. Τα βενζινάδικα δεν έχουν, ούτε και όλοι οι λαστιχάδες.
Τα μόνα σημεία που μπορεί να χάνει ένα λάστιχο σε καλή κατάσταση και χωρίς κάποια τρύπα, είναι είτε η βαλβίδα είτε απο το χείλος της ζάντας. Εφόσον οι βαλβίδες ήταν καινούριες, τότε το μόνο που μένει είναι το χείλος της ζάντας.
Υποθέτω οτι όπως ο λαστιχάς σου άδειασε τον αέρα και έβαλε άζωτο, το ελαστικό δέν έκατσε καλά πάνω στο χείλος της ζάντας και γι αυτό έχανε. Η λύση στο πρόβλημα είναι να βάλει αρκετή πίεση στα λάστιχα ωστε να κάτσουν, πχ 60-80 psi, παραπάνω αν είναι αγωνιστικό λάστιχο με σκληρά πλαινά.
Αν και μετά απο αυτό χάνει, τότε θέλει ξεζαντάρισμα, τρίψιμο στα χείλη της ζάντας με συρματόβουρτσα και καθάρισμα στα χείλη του ελαστικού με βενζίνη. Μετά μπολικο γράσο μονταρίσματος τόσο στη ζάντα όσο και στο λάστιχο και φούσκωμα με μεγάλη πίεση.
-
Όσο για το άζωτο, το θεωρώ πολύ μεγάλη απάτη.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Υποθέτω οτι όπως ο λαστιχάς σου άδειασε τον αέρα και έβαλε άζωτο, το ελαστικό δέν έκατσε καλά πάνω στο χείλος της ζάντας και γι αυτό έχανε. Η λύση στο πρόβλημα είναι να βάλει αρκετή πίεση στα λάστιχα ωστε να κάτσουν, πχ 60-80 psi, παραπάνω αν είναι αγωνιστικό λάστιχο με σκληρά πλαϊνά.
Έτσι ίσως εξηγείται και το ότι μετά το ξεφούσκωμα από το άζωτο και το ξαναφούσκωμα με αέρα σταμάτησε η 'διαρροή'. Προφανώς με την διαδικασία έκατσαν τα λάστιχα. Ίσως να έγινε ούτως ή άλλως με τον καιρό δουλεύοντας το λάστιχο, αλλά δεν είχα την υπομονή να περιμένω να δω (κι ούτε φαντάστηκα την εκδοχή σου) καθότι έχαναν καί τα τέσσερα λάστιχα ταυτόχρονα και ομοιόμορφα!! Ίσως έχει σχέση και με το ότι τα ελαστικά είναι αγωνιστικά και χρειάζονται περισσότερη επιμέλεια για να κάτσουν σωστά στη ζάντα. Σε ευχαριστώ.
Και κάτι άλλο... Δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα και μεγάλη σταθερότητα του 'αζώτου' με τις εναλλαγές θερμοκρασίας. Ίσως καλύτερα από τον αέρα αλλά και πάλι είχε διακυμάνσεις έως και 2-3psi αν και δυσκολευόμουν να το παρακολουθήσω επειδή έχανε. Προφανώς οι διακυμάνσεις είναι αναπόφευκτες αφού και το άζωτο είναι 95% και όχι 100%.
-
Είναι πεταμένα λεφτά.
-
Ο ατμοσφαιρικός αέρας έτσι κι αλλιώς έχει σχεδόν 80% άζωτο. Οπότε είναι ΑΣΤΕΙΟ να μιλάμε για... οικονομία βάρους και καυσίμων. Καλύτερη οικονομία βάρους πετυχαίνετε αν ένας επιβάτης κατουρήσει και 'ξαλαφρώσει'.
-
Η οξείδωση του εσωτερικού των ελαστικών που υποτίθεται ότι αποτρέπει η χρήση αζώτου λαμβάνει χώρα σε καμμιά πενταετία, να μην πω και παραπάνω. Ξέρετε πολλούς που να ασχολούνται σοβαρά με τ'αυτοκίνητο και να κρατάνε τα λάστιχά τους τόσα πολλά χρόνια;
Το άζωτο στα λάστιχα είναι ένα από τα πολλά αυτοκινητιστικά ανάλογα του 'νερού του Καματερού'.
-
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Είναι πεταμένα λεφτά.-
Ο ατμοσφαιρικός αέρας έτσι κι αλλιώς έχει σχεδόν 80% άζωτο. Οπότε είναι ΑΣΤΕΙΟ να μιλάμε για... οικονομία βάρους και καυσίμων. Καλύτερη οικονομία βάρους πετυχαίνετε αν ένας επιβάτης κατουρήσει και 'ξαλαφρώσει'.
-
Η οξείδωση του εσωτερικού των ελαστικών που υποτίθεται ότι αποτρέπει η χρήση αζώτου λαμβάνει χώρα σε καμμιά πενταετία, να μην πω και παραπάνω. Ξέρετε πολλούς που να ασχολούνται σοβαρά με τ'αυτοκίνητο και να κρατάνε τα λάστιχά τους τόσα πολλά χρόνια;
Για το 2ο συμφωνώ επειδή ούτως ή άλλως πάνω από 2 χρόνια δεν κρατάω λάστιχα. Για το 1ο δεν έχω ακούσει κανέναν να υποστηρίζει ότι το άζωτο κάνει ελαφριά τα λάστιχα. Θα ήταν πολύ αστείος τέτοιος ισχυρισμός...
Επίσης δεν θεωρώ το άζωτο 'πεταμένα λεφτά' αν γνωρίζεις τί κάνεις. Είναι πεταμένα λεφτά με την έννοια που πεταμένα λεφτά είναι να βάζεις UHP ελαστικά σε μαμίσια ανάρτηση σε Peugeot 206 (που δεν είναι 2.0lt).
-
-
Ενώ δεν έχω ακούσει πως τα κάνει ελαφρύτερα, ισχύει απίολυτα πως ο αέρας είναι 80% άζωτο, και επίσης πως δύσκολα η γεννήτρια αζώτου παράγει πάνω από 90% άζωτο.
Επίσης φουσκώνουμε τα λάστιχά μας στις 2 ατμόσφαιρες περίπου. Η 1η ατμόσφαιρα είναι ΗΔΗ μέσα με το που ζαντάρεται το λάστιχο, εκτός αν σας το ζαντάρει... στο φεγγάρι!!! Και από υγρασία θα έχει όσο η υγρασία του περιβάλλοντος την ημέρα που τα ζαντάρατε...
Οπότε τελικά στο λάστιχο θα έχει 80% άζωτο επί μία ατμόσφαιρα, και άλλο 95% άζωτο (το πολύ!!!) στην επιπλέον ατμόσφαιρα που φούσκωσε.
Σύνολο μείγματος 87,5% άζωτο και καμιά 10αριά ευρώ ανά λάστιχο, αντί 80% άζωτο ΤΣΑΜΠΑ!!!
Όσο για την υγρασία;;;
Πιο αποτελεσματικό να ζαντάρετε τα λάστιχα μια ημέρα που η ατμόσφαιρα είναι ξηρή!!! (λιακάδα με αεράκι πχ!!)Τώρα αυτό με την οξείδωση είναι... ανέκδοτο...
Τα λεφτά του αζώτου δώστε τα σε συχνότερες αλλαγές ελαστικών και δε θα προλάβουν να οξειδωθούν!!! -
Ο συλλογισμός σου με εντυπωσίασε και με βρίσκει και απόλυτα σύμφωνο.
-
Το άζωτο το χρησιμοποιούν στα πιτ οι ομάδες λόγω ευκολίας, μικρή μπουκάλα με τεράστια πίεση χωρίς σωλήνες και γεμίζει τα ελαστικά αμέσως. Στα αεροπλάνα το χρησιμοποιούν γιατί υπάρχει εκεί η μπουκάλα και για άλλους λόγους, δεν έχει υγρασία (εύρος θερμοκρασιών στα αεροπλάνα) και αν εκραγεί κάποιο ελαστικό το αέριο δεν αναζωπυρώνει τη φωτιά.
Οι μόνοι που έχουν δει μεγαλύτερη ζωή στα λάστιχα είναι οι φορτηγατζήδες, ίσως για να τα αναγομώνουν 500 φορές.
-
Λογικά αυτά που γράφουν οι scullone και georgetabs, άρα το άζωτο είναι μια ευκαιρία για να πουλήσουν κάποιοι αέρα κοπανιστό.
Για ήλιο τι λέτε;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Λογικά αυτά που γράφουν οι scullone και georgetabs, άρα το άζωτο είναι μια ευκαιρία για να πουλήσουν κάποιοι αέρα κοπανιστό.Για ήλιο τι λέτε;
Ενας ξαδερφος της θειας της κοπελας ενος φιλου μου εβαλε ηλιο, και -δεν κανω πλακα- το αυτοκινητο πεταγε.
+1 Ψηφος στο ηλιο απο μενα.
ΥΓ. Ασε που την ωρα που γεμιζε τα ελαστικα με ηλιο επαιζαν ολοι στο βουλκανιζατερ με το ηλιο και μιλουσαν με αστειες φωνες... Καλη δουλεια ομως εκαναν σιγουρα (το συνεργειο μονο με πμ)
-
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Επίσης φουσκώνουμε τα λάστιχά μας στις 2 ατμόσφαιρες περίπου. Η 1η ατμόσφαιρα είναι ΗΔΗ μέσα με το που ζαντάρεται το λάστιχο, εκτός αν σας το ζαντάρει... στο φεγγάρι!!! Και από υγρασία θα έχει όσο η υγρασία του περιβάλλοντος την ημέρα που τα ζαντάρατε...Οπότε τελικά στο λάστιχο θα έχει 80% άζωτο επί μία ατμόσφαιρα, και άλλο 95% άζωτο (το πολύ!!!) στην επιπλέον ατμόσφαιρα που φούσκωσε.
Σύνολο μείγματος 87,5% άζωτο και καμιά 10αριά ευρώ ανά λάστιχο, αντί 80% άζωτο ΤΣΑΜΠΑ!!!
Μια μικρή παρατήρηση μόνο, οι 2 ατμόσφαιρες που βάζουμε στα λάστιχα είναι σχετική πίεση, άρα βάζουμε 3 ατμόσφαιρες απόλυτη πίεση, άρα οι πράξεις διαφοροποιούνται κάπως, η ουσία όμως όχι ιδιαίτερα.
Για το άζωτο την έχω ξαναγράψει τη γνώμη μου, είναι πεταμένα λεφτά αν δε μιλάμε για F1. Όσοι λένε ότι είδαν διαφορές με τη χρήση αζώτου πιθανότατα τις είδαν γιατί έβαλαν διαφορετική πίεση από αυτήν που είχαν πριν, και όχι λόγω του ίδιου του αζώτου.
Για το ήλιο *υποθέτω ότι θα *χάνει πιο γρήγορα πίεση το λάστιχο, γιατί το ήλιο έχει πολύ μικρό μόριο, άρα μεγάλη ικανότητα να ξεφεύγει από τις μικροχαραμάδες που υπάρχουν στη βαλβίδα και στο σημείο συναρμογής λάστιχου-ζάντας. Προσφέρεται όμως για όποιον θέλει να κάνει καριέρα τραγουδώντας τραγούδια των Bee Gees.
-
Θα συμφωνήσω με το φίλο catalyst.
Για Ήλιο στα λάστιχα πάντως ουδέποτε έχω ακούσει.... -
Ο χρήστης Af9pk έγραψε:
Ενας **ξαδερφος της θειας της κοπελας ενος φιλου μου **εβαλε ηλιο, και -δεν κανω πλακα- το αυτοκινητο πεταγε.+1 Ψηφος στο ηλιο απο μενα.
ΥΓ. Ασε που την ωρα που γεμιζε τα ελαστικα με ηλιο επαιζαν ολοι στο βουλκανιζατερ με το ηλιο και μιλουσαν με αστειες φωνες... Καλη δουλεια ομως εκαναν σιγουρα (το συνεργειο μονο με πμ)
-
Ολα αυτά τα υπερ περί αζωτου ΦΥΣΙΚΑ και είναι αληθη και επιστημονικά ορθά. Μη ψάχνουμε μέσα απο αυτο το Thread να ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ.
Μπορεί κανεις να βρεί ψάχνοντας στο δαδίκτυο πολλες αναφορές απο έγκυρες πηγές επι του θέματος.
Απλα στα γρήγορα μια βόλτα κάντε στην BRIDGESTONE:
http://www.bridgestone.com.au/tyres/pro ... trogen.aspΦυσικά και ΕΧΕΙ λογο ύπαρξης στα λάστιχα στην F1 και στα αεροπλάνα ΟΧΙ για λόγους ευκολίας (αν είναι δυνατόν) αλλα γιατι εκει τα λαστιχα υποκειντε σε EXTREME καταστάσεις ΠΙΕΣΗΣ & ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Εξάλλου εκει χρησιμοποιούν άζωτο μεγαλύτερης καθαρότητας και όχι σαν αυτο στα ....βενζινάδικα.
Στα συμβατικά αυτοκινητα μας επειδη ΔΕΝ μπορούμε να ελέγξουμε ουτε την πλήρωση ούτε το επαναγέμισμα και ουτε καταπονούμε τα λαστιχάκια μας ΣΑΦΩΣ και δεν μπορούμε να έχουμε 100% των προτερημάτων του αζώτου και επομένως δεν μπορεί κανεις μας να έχει μια 100% σωστή και τεκμηριωμένη άποψη οτι ΔΕΝ κάνει τίποτα γιατι δεν το ...βλέπει και είναι λογικό.
Σε κάθε περίπτωση κάποιος που βάζει άζωτο ΜΟΝΟ πλεονεκτήματα μπορεί να έχει σε ΟΣΟ ποσοστό ομως μπορεί να δεί (ανάλογα με τις παραπάνω παραμέτρους). Ετσι λοιπον υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το αν βλέπουν διαφορά η όχι.
Εγω έβαλα πριν απο 2.5 χρόνια απο μπουκάλα κατευθειαν, τσάμπα σε γνωστο μου με κατάστημα γενικού εμπορίου και αερίων, διχως να γνωρίζω κάτι απλα μου ειπε βάλε και θα δεις.
Ε λοιπον είδα διαφορα και για έξι μήνες ΔΕΝ χρειάστηκε να προσθέσω καθόλου αέριο, και πέρα απο αυτο παρατήρησα και καλλίτερη-ποιο ομαλή ολίσθηση και άλλα διάφορα.ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΑΛΑ ομως απο τότε γιατι βαριόμουν την διαδικασία.
αν είχα πρόσβαση σε μπουκάλα (οχι σε 'δήθεν' βενζινάδικα) θα έβαζα με κλειστά μάτια.Ισως ειναι και λίγο η ψυχολογία μεσα σε όλα αυτα αλλα τι έχεις να χάσεις έστω και μία δοκιμή...
-
Ο χρήστης pentraks έγραψε:
Ισως ειναι και λίγο η ψυχολογία μεσα σε όλα αυτα αλλα τι έχεις να χάσεις έστω και μία δοκιμή...Μάλλον μόνο η ψυχολογία είναι.
Για να δεις αν πράγματι υπάρχει διαφορά δοκίμασε, χωρίς να ξέρεις τι έχει το αυτοκίνητο εκείνη την ώρα και τις δυο επιλογές, κι αν καταλάβεις διαφορά τότε το άζωτο κάτι προσφέρει παραπάνω.
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Ισως ειναι και λίγο η ψυχολογία μεσα σε όλα αυτα αλλα τι έχεις να χάσεις έστω και μία δοκιμή...
Μάλλον μόνο η ψυχολογία είναι.
Για να δεις αν πράγματι υπάρχει διαφορά δοκίμασε, χωρίς να ξέρεις τι έχει το αυτοκίνητο εκείνη την ώρα και τις δυο επιλογές, κι αν καταλάβεις διαφορά τότε το άζωτο κάτι προσφέρει παραπάνω.
Συμφωνω στο πειραμα μαζί σου, Πρέπει ομως να γίνει σε αυτοκίνητο μου γνωρίζεις και απλα να αλλάξεις τα ζαντολάστιχα με άλλα που έχουν η όχι ανάλογα πως θα γίνει το πείραμα.
Παντως ειναι ΚΑΙ η ψυχολογία γιατι αυτη δε μου συμπλήρωνε με αέριο τα λάστιχα για 6 μήνες,,,,
-
Παντως ειναι ΚΑΙ η ψυχολογία γιατι αυτη δε μου συμπλήρωνε με αέριο τα λάστιχα για 6 μήνες,,,,
Στο θέμα της μη συμπλήρωσης θα πάω 'πάσο' μια και το έχω ακούσει από πολλούς που κάνουν χρήση αζώτου.
-
Φυσικά και ΕΧΕΙ λογο ύπαρξης στα λάστιχα στην F1 και στα αεροπλάνα ΟΧΙ για λόγους ευκολίας (αν είναι δυνατόν) αλλα γιατι εκει τα λαστιχα υποκειντε σε EXTREME καταστάσεις ΠΙΕΣΗΣ & ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Εξάλλου εκει χρησιμοποιούν άζωτο μεγαλύτερης καθαρότητας και όχι σαν αυτο στα ....βενζινάδικα.Μάλλον δεν έχεις καθήσει να σκεφθείς το μέγεθος μιας εγκατάστασης που θα σου δίνει τη πίεση και παροχή που σου παρέχει μια φιάλη αζώτου. Τεράστιος συμπιεστής, δοχείο πίεσης (ξεχωριστός κινητήρας για μέρη που δεν μπορείς να έχεις μεγάλη μπαλαντέζα) σωληνώσεις και ξηραντήρας. Όλα αυτά με μια φιάλη αζώτου = ΕΥΚΟΛΙΑ. Στα πιτ μιας αγωνιστικής ομάδας ή σε αεροδρόμιο, τι είναι πιο εύκολο να κουβαλήσεις; (και φθηνότερο).
-
Ε λοιπον είδα διαφορα και για έξι μήνες ΔΕΝ χρειάστηκε να προσθέσω καθόλου αέριο, και
Δηλαδή κάθε φορά που τα μετρούσες δεν έχανε καθόλου από τη βαλβίδα όταν έβαζες το πιεσόμετρο επάνω; Ή εννοείς πως τα μέτρησες μια όταν έβαλες άζωτο και μια μετά από ...6 μήνες και είδες ότι δεν είχε χάσει καθόλου;...
πέρα απο αυτο παρατήρησα και καλλίτερη-ποιο ομαλή ολίσθηση και άλλα διάφορα.
Τι εννοείς 'καλύτερη-πιο ομαλή ολίσθηση' (υποθέτω με τη σωστή πίεση σε κάθε περίπτωση); Τι θεωρείς πως άλλαξε και πως το εξηγείς;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Φυσικά και ΕΧΕΙ λογο ύπαρξης στα λάστιχα στην F1 και στα αεροπλάνα ΟΧΙ για λόγους ευκολίας (αν είναι δυνατόν) αλλα γιατι εκει τα λαστιχα υποκειντε σε EXTREME καταστάσεις ΠΙΕΣΗΣ & ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Εξάλλου εκει χρησιμοποιούν άζωτο μεγαλύτερης καθαρότητας και όχι σαν αυτο στα ....βενζινάδικα.
Μάλλον δεν έχεις καθήσει να σκεφθείς το μέγεθος μιας εγκατάστασης που θα σου δίνει τη πίεση και παροχή που σου παρέχει μια φιάλη αζώτου. Τεράστιος συμπιεστής, δοχείο πίεσης (ξεχωριστός κινητήρας για μέρη που δεν μπορείς να έχεις μεγάλη μπαλαντέζα) σωληνώσεις και ξηραντήρας. Όλα αυτά με μια φιάλη αζώτου = ΕΥΚΟΛΙΑ. Στα πιτ μιας αγωνιστικής ομάδας ή σε αεροδρόμιο, τι είναι πιο εύκολο να κουβαλήσεις; (και φθηνότερο).
Σοβαρά όλα αυτα χρειάζονται για να έχεις πεπιεσμένο αέρα?
Δηλαδή δε μπορεις να βάλεις αέρα κοπανιστό σε όμοια φιάλη με πίεση και να το κουβαλάς έτσι για 'ευκολία' και να σου έρχεται φτηνότερα? μα καλά πάτε να αποδείξετε κάτι επιστημονικά τεκμηριωμένο? Θα άλλαξετε την χημεία-φυσική και όλους τους νόμους?
Στείλτε email στην bridgestone(τυχαίο το όνομα αλλα μιας και ανέφερα την επίσημη αποψη τους σας παραπέμπω) και ζητήστε την παραίτηση όλων των επιστημόνων-ερευνητών γιατι δεν ξέρουν την δουλεία τους μάλλον!!!Οσο αφορα τα λάστιχα τα τσέκαρα απο ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ κάθε εβδομάδα. Ειμαι τυχερός και εργάζομαι σε μηχανουργείο και έχω και κομπρεσερ και μανόμετρα και αδρανή αέρια σε φιάλες και πολλές άλλές ευκολίες...
Οσο αφορά την συμπεριφορά κατα την οδήγηση ειναι κάτι που δε μπορεις να περιγράψεις, ισως είναι και ο ψύχολογικος παράγοντας που λέγαμε παραπάνω, απλα το ένιωθα να τσουλάει καλλίτερα και άνετα.
Τιποτα παραπάνω.Ρίξτε και μια ματιά εδω:
http://www.tirelast.com/id15.htmlΜην την ψάχνετε είναι απλή φυσική....
Άζωτο... αντι για αέρα στα λάστιχα!!!!!!!!