-
Πρέπει να είμαι οριακά... Θα το ελέγξω...
Εμ, αυτά πληρώνεις αν είσαι... Συρτάκης...
Πήγα έλεγξα κ είδα ότι το χέρι μπαίνει κ ακουμπάει το πίσω μέρος του ελαστικού (κ της ζάντας) μόνο αν το πιάσεις από τις θέσεις '10' και '2'. Είμαι οριακά ε?
-
Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν παίρνω το 'καλό' στο βουνό. Δεν εμπιστεύομαι τον γρύλο πάνω σε πάγο, ή γλιστερό χιόνι. + το ότι εγώ λόγω πίσω κίνησης θέλω αλυσίδες και στους μπροστινούς τροχούς στις κατηφόρες (εκτός αν βάζεις βγάζεις το ίδιο ζευγάρι μπρός πίσω, που είναι ο ίδιος κόπος με μικρότερη ασφάλεια).
Βασικά θα πρέπει να χωράει να φορέσεις το πανί πάνω και ελαφρώς πίσω από το λάστιχο. Αν δεν χωράει να το κάνεις αυτό αναγκαστικά θα βάλεις γρύλο.
-
Τα weissock εμένα στα πρώτα 10 χλμ είχαν σκιστεί. Το ένα είχε σχεδόν ανοίξει στα 2. Δεν πάτησα καθόλου στεγνό και η ταχύτητα μου δεν ξεπερνούσε τα 20 χλμ ανά ώρα λόγω πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών. Το κακό είναι ότι με την κακοκαιρία που είχε τις μέρες πριν τη πρωτοχρονιά δεν μπορούσα να μετακινηθώ καθόλου στις 3 μέρες που πήγα διακοπές...
Επικοινώνησα με το κατάστημα που τα προμηθεύτηκα και μου είπαν ότι θα μου τα αντικαταστήσουν και ότι δεν έχει παραπονεθεί άλλος οπότε λογικά ήταν ελαττωματικά...
-
Ο χρήστης JimClark έγραψε:
Εγώ που είμαι χαμηλωμένος κ δεν μπαίνει με τπτ αλυσίδα, αναγκαστικά μόνο κάλτσα έτσι? Αύριο έχω ταξίδι στην Ορεστιάδα κ από σουφλί κ μετά σχεδόν όλα είναι άσπρα..Πήγα έλεγξα κ είδα ότι το χέρι μπαίνει κ ακουμπάει το πίσω μέρος του ελαστικού (κ της ζάντας) μόνο αν το πιάσεις από τις θέσεις '10' και '2'. Είμαι οριακά ε?
Θα σου έλεγα να βάλεις γρύλο αν είσαι οριακά (αφού βεβαιωθείς ότι εκεί που σταμάτησες δε γλιστράει αρκετά για να κάνει τσουλήθρα το αμάξι), δεν είναι και τίποτα δύσκολο και μπορεί να γλιτώσεις μεγάλο ζόρι. Στο S3 φίλου (που ΔΕΝ είναι και χαμηλωμένο) πέρυσι ζοριστήκαμε πολύ να βάλουμε κάλτσες ενώ αν το είχαμε σηκώσει από την αρχή θα γινόταν μπαμ-μπαμ.
-
Είνσι πολύ πιθανό να πέσει το αμάξι από τον γρύλο στα χιόνια και να πάθει ζημιά (στραβώνει το μαρσπιέ). Πέφτει σιγά και αν κοιτάς προλαβαίνεις να τραβήξεις τα χέρια σου αλλά αν δουλεύεις μπορεί να μην προλάβεις να τραβηχτείς και να σου κάνει ΖΗΜΙΑ.
-
Ο χρήστης car_crazy έγραψε:
Τα weissock εμένα στα πρώτα 10 χλμ είχαν σκιστεί...Εγώ έχω πανιά από το 2005 και έχω κάνει αρκετές διαδρομές με αυτά.
Αν φρενάρεις όμως πάνω σε πέτρα σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, επίσης αν βαρεθείς να τα βγάλεις και οδηγείς σε άσφαλτο. -
Ο χρήστης evolander έγραψε:
Τα weissock εμένα στα πρώτα 10 χλμ είχαν σκιστεί...
Εγώ έχω πανιά από το 2005 και έχω κάνει αρκετές διαδρομές με αυτά.
Αν φρενάρεις όμως πάνω σε πέτρα σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, επίσης αν βαρεθείς να τα βγάλεις και οδηγείς σε άσφαλτο.Επειδή από τη λίγη έρευνα που έκανα στο νετ οι απόψεις συγκλίνουν με τη δικιά σου, καταλήγω στην εκδοχή των ελαττωματικών. Σε στεγνό δεν πάτησαν καθόλου και για πέτρα αμφιβάλω αφού το χιόνι ήταν πολύ...
Όταν δοκιμάσω τα καινούρια που θα μου δώσουν θα ενημερώσω...
-
Δοκίμασα πανιά (multigrip) φέτος για πρώτη φορά. Προσωπικά μου φαίνεται οτι μπαίνουν και βγαίνουν πιό δύσκολα απο αλυσίδες. Απο κράτημα πολύ καλό, δοκίμασα να ξεκινήσω απο στάση σε ανηφόρα με παγωμένο χιόνι και ξεκίνησα με λίγη δυσκολία.
Επίσης εχω την εντύπωση οτι ακόμα και αν δέν έχουν μπει πολύ ίσια πάνω στον τροχό, μετά κεντράρουν απο μόνες τους?
-
Είναι πιο δύσκολο να τα βγάλεις παρά να τα βάλεις γιατί έχουν κολλήσει πάνω στην ρόδα, αλλά δεν νομίζω ότι οι αλυσίδες αφαιρούνται ευκολότερα.
Όντως κεντράρουν μόνα τους, αρκεί να μην τα έχεις βάλει εντελώς στραβά, γιατί μπορεί να βγουν.
-
Την πρώτη φορά τράβαγα κανα πεντάλεπτο το καθένα μέχρι να καταφέρω να τα βγάλω. Και να σκεφτείς οτι στο Citroen τώρα έχω τα 195/40/17 οπότε ο θόλος έχει 20 πόντους κενό. Τη δεύτερη φορά τα έβαλα και τα έβγαλα πιό γρήγορα αλλά και πάλι όχι οσο γρήγορα θα έκανα με τις αλυσίδες. Υποθέτω οτι σε κάποιο αμάξι με λίγο χώρο στους θόλους θα είναι μαρτύριο να μπούν.
Στο BMW χρειάζεται να σηκώσεις εντελώς τον τροχό στον αέρα, ή αρκεί να σηκωθεί λίγο το αυτοκίνητο και ο τροχός να πατάει στο έδαφος?
-
Προφανώς πρέπει να σηκωθεί ολόκληρο για να μπορέσεις να την περάσεις και από κάτω. Διαφορετικά, θα πρέπει να το σηκώσεις λίγο, να το κατεβάσεις, να προχωρήσεις το αμάξι μισό μέτρο και να το ξαναανεβάσεις.
-
Μια παρατήρηση για τα 'πανια'. Φίλος αντιμετώπισε το εξής πρόβλημα. Πήγε σε πολύ χιόνι, όπου οι τροχοί μισοβυθίζονταν. Μπήκε πολύ χιόνι, από την εσωτερική πλευρά του τροχού, μεταξύ κάλτσας-ελαστικού, με αποτέλεσμα αυτή να βγεί, να μπερδευτεί στο ημιαξόνιο και να γίνει κομμάτια.
Ισως να μην την είχε τοποθετήσει σωστα, βέβαια (παρά τα περι 'αυτοκεντραρίσματος' που ακούγονται).
Απλά το αναφέρω, σαν πιθανό μειονέκτημά του συγκεκριμένου αντιολισθητικού. -
Μέχρι με τι ταχύτητα πιστεύετε ότι μπορεί να κινηθεί κανείς σε απλά βρεγμένο οδόστρωμα; Ρωτάω γιατί το πρωϊ φόρεσα τις αλυσίδες και τώρα το βράδυ που βγήκα έχει καθαρίσει ο δρόμος και έκανα μια διαδρομή 7-8 χλμ με τις αλυσίδες φορεμένες με μέγιστη ταχύτητα 50 χλμ/ώρα. Δε θέλω να τις βγάλω γιατί θα πρέπει να ξανακάνω μεν τη διαδρομή αυτή, θα καταλήξω όμως σε μέρος που μόνο με αλυσίδες κινείσαι για καμια 500αριά μέτρα. Λέτε να κινδυνεύουν να σπάσουν με αυτή την ταχύτητα;
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Μέχρι με τι ταχύτητα πιστεύετε ότι μπορεί να κινηθεί κανείς σε απλά βρεγμένο οδόστρωμα; Ρωτάω γιατί το πρωϊ φόρεσα τις αλυσίδες και τώρα το βράδυ που βγήκα έχει καθαρίσει ο δρόμος και έκανα μια διαδρομή 7-8 χλμ με τις αλυσίδες φορεμένες με μέγιστη ταχύτητα 50 χλμ/ώρα. Δε θέλω να τις βγάλω γιατί θα πρέπει να ξανακάνω μεν τη διαδρομή αυτή, θα καταλήξω όμως σε μέρος που μόνο με αλυσίδες κινείσαι για καμια 500αριά μέτρα. Λέτε να κινδυνεύουν να σπάσουν με αυτή την ταχύτητα;Πιστευω πως αν ειναι καθαρος ο δρομος χωρις πετρες λακουβες και 'σχισιματα' στην ασφαλτο δεν εχεις προβλημα.Καποτε ειχα κατι αλυσιδες και με λιγοτερο απο 50 χιλ ανα ωρα μου εσπασε ενας κρικος και χαλαρωσε και εκανα ζημια στο μαρκουτσι των φρενων.Σε ασφαλτο χαλασμενη.
-
Στο χιόνι έχουν όριο ταχύτητας 40-50 χλμ/ώρα. Στον καθαρό δρόμο κανονικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, αλλά προφανώς όσο πιο αργά πας, τόσο λιγότερες φθορές προκαλείς.
-
Μάλιστα... μάλλον στην επιστροφή θα πρέπει να είμαι αρκετά πιο αργός...
Ευχαριστώ για την ενημέρωση... δε θα έλεγα ότι είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη χρήση αλυσίδων.
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Μια παρατήρηση για τα 'πανια'. Φίλος αντιμετώπισε το εξής πρόβλημα. Πήγε σε πολύ χιόνι, όπου οι τροχοί μισοβυθίζονταν. Μπήκε πολύ χιόνι, από την εσωτερική πλευρά του τροχού, μεταξύ κάλτσας-ελαστικού, με αποτέλεσμα αυτή να βγεί, να μπερδευτεί στο ημιαξόνιο και να γίνει κομμάτια.
Ισως να μην την είχε τοποθετήσει σωστα, βέβαια (παρά τα περι 'αυτοκεντραρίσματος' που ακούγονται).
Απλά το αναφέρω, σαν πιθανό μειονέκτημά του συγκεκριμένου αντιολισθητικού.Αν τις τοποθετήσεις λάθος και δεν περάσεις όλο το λαστιχένιο δακτυλίδι που έχουν για να μη βγαίνουν μόνες τους στο εσωτερικό μέρος του τροχού φυσικά και δεν πρόκειται να 'αυτοκεντραριστούν'.
Επίσης αν τις τοποθετήσεις σωστά κι έχουν το σωστό μέγεθος για τους τροχούς σου δεν πρέπει να μπορεί να μπει χιόνι από την εσωτερική πλευρά του τροχού ανάμεσα στην κάλτσα και το ελαστικό. -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Επίσης αν τις τοποθετήσεις σωστά κι έχουν το σωστό μέγεθος για τους τροχούς σου δεν πρέπει να μπορεί να μπει χιόνι από την εσωτερική πλευρά του τροχού ανάμεσα στην κάλτσα και το ελαστικό.
Απο τη μεσα μερια μπορει πολυ ανετα να μπει χιονι,ειδικα αν ειναι πολυ και μαλακο. Αυτο βεβαια ειναι ασχετο με τις κουβερτες.
-
Ο χρήστης nrg_polini έγραψε:
Απο τη μεσα μερια μπορει πολυ ανετα να μπει χιονι,ειδικα αν ειναι πολυ και μαλακο. Αυτο βεβαια ειναι ασχετο με τις κουβερτες.Σε 3 διαφορετικούς μάρκες (Autosock, WeissSock και Multigrip) και σε 5 διαφορετικά αυτοκίνητα, μέχρι και σε φρέσκο χιόνι που έβρισκε στο κάτω μέρος του αυτ/του δε μου μπήκε ποτέ χιόνι ΑΝΑΜΕΣΑ στις χιονοκάλτσες 'κλειστού τύπου' και στα ελαστικά. Νερό (λιωμένο χιόνι) ναι, περνάει - φυσιολογικό είναι και δεν κάνει τα ελαστικά να γλιστρούν μέσα στις χιονοκάλτσες.
Πρόβλημα 'γεμίσματος με χιόνι' είναι πιθανό να δημιουργηθεί αν το εσωτερικό λαστιχένιο δακτυλίδι που έχουν οι χιονοκάλτσες [το οποίο τις τεντώνει γύρω από το ελαστικό] είναι για τον οποιοδήποτε λόγο χαλαρό ώστε το 'fit' τους στους τροχούς του αυτ/του να αφήνει πολλά μπόσικα.
-
Εγω βασικα καταλαβα οτι μπηκε χιονι απο τα κενα της ζαντας (απο τη πισω μερια)κατι που ειναι φυσιολογικο. Ξαναδιαβαζοντας ομως νομιζω πως εννοει αυτο που λες εσυ, οποτε ναι εχεις δικιο δεν ειναι νορμαλ αυτο και ουτε σε εμενα εχει τυχει.
Αντιολισθητικές Αλυσίδες