-
Δεν θα καταλάβεις και μεγάλη διαφορά στον ήχο (καμία σχέση με βενζινοκίνητο) και εάν έχει τουρμπίνα (που μάλλον έχει) θα δεις διαφορά στην επιτάχυνση.
-
Καλησπέρα. Χτες νωρίς το βράδυ που κυκλοφόρησα το αμάξι εντός πόλης για κανά 25λεπτο σε χαμηλές γενικά ταχύτητες, κάπου στα μισά της διαδρομής άρχισε να ακούγεται ένας μεταλλικός ήχος σαν τρίξιμο, από το μέσο/πίσω κάτω τμήμα του αυτοκινήτου. Αρχικά ο ήχος ήταν απλά διακριτός αλλά στην πορεία έγινε έντονος, σε βαθμό που τον αντιλαμβάνονταν και οι απέξω. Ακουγόταν σαν κάπου στο κύκλωμα της εξάτμισης να είχε πετραδάκια που χτυπούσαν σε λαμαρίνα/τενεκεδάκι, δηλαδή ένας ήχος σχετικά λεπτός (όχι μπάσος) μεταλλικός αλλά αισθητός. Κάπου στην πορεία μέχρι να παρκάρω το αμάξι μειώθηκε αλλά δεν εξαφανίστηκε τελείως. Μετά κανά τρίωρο που ξαναέβαλα μπροστά το αμάξι και έκανα πάλι κανά 20λεπτο διαδρομή ο ήχος πρακτικά δεν διακρινόταν από μέσα απ' την καμπίνα του οδηγού. Σήμερα που δεν κυκλοφόρησα το αμάξι γιατί χρησιμοποίησα μέσα μεταφοράς για να κατέβω στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι που επέστρεψα σπίτι, έβαλα 2-3 λεπτά μπροστά τον κινητήρα και τράβηξα ένα σύντομο βίντεο μπας και πιάσω κάποιο περίεργο ήχο από το μηχανοστάσιο. Στο κύκλωμα της εξάτμισης δεν άκουσα κάτι αισθητό (ήμουν από έξω από το αυτοκίνητο). Βέβαια δεν λειτούργησε αρκετή ώρα η μηχανή και το αμάξι ήταν διαρκώς ακίνητο. Ο ήχος που ηχογράφησα ακούγεται στο παρακάτω βίντεο (ανά διαστήματα ακούγεται και το βεντιλατέρ, λογικά λόγω ανοικτού κλιματισμού):
https://www.youtube.com/watch?v=4Vzq...ature=youtu.be
Νομίζω ότι διακρίνεται ένας μάλλον αφύσικος ήχος που θα μπορούσε να είναι από πολλαπλή εξαγωγής (ίσως και τίποτα άλλο, δεν είμαι βέβαιος).
Ο μεταλλικός ήχος που άκουγα έντονα χτες βράδυ δεν ακούστηκε σήμερα στα λίγα λεπτά που δούλευε ο κινητήρας (βέβαια δεν είχε προλάβει να σηκώσει θερμοκρασίες και το αμάξι ήταν διαρκώς ακίνητο). Η σκέψη μου πάει (με αυτή τη σειρά) είτε σε σπασμένο διάφραγμα, είτε σε κάποια βάση/ένωση του κυκλώματος της εξάτμισης που κάνει πρόβλημα ή συντονίζει, είτε σε ρήγμα πολλαπλής εξαγωγής. Και παλιότερα τα τελευταία 2-3 χρόνια είχα ακούσει ένα μέτριας έντασης μεταλλικό ήχο από το μέσαν/πίσω τμήμα του αυτοκινήτου, σαν συντονισμό/τρίξιμο μετάλλων, αλλά επειδή πάντα εξαφανιζόταν μετά από 2-3 φορές λειτουργίας του αυτοκινήτου δεν έδινα σημασία και δεν το έψαχνα. Επίσης το Φλεβάρη του 2018 (στα 195.000 χλμ) επειδή μηχανικός σε συνεργείο μου είχε πει ότι ίσως έχω θέμα με την πολλαπλή εξαγωγής, είχα επισκεφτεί εξατμισά ο οποίος δεν βρήκε κάτι στην πολλαπλή (κοίταξε οπτικά το ορατό άνω τμήμα της αφού ξεκούμπωσε τον προστατευτικό μανδύα, δεν έψαξε ωστόσο το υπόλοιπο κύκλωμα καυσαερίων).
Πριν 2,5 μήνες το αμάξι πέρασε κανονικά ΚΤΕΟ και η μέτρηση καυσαερίων ήταν ΟΚ. Το αμάξι είναι 14 ετών και πλέον έχει καβαλήσει τα 222.000χλμ. Να πω επίσης ότι ανήμερα 28η Οκτωβρίου το βραδάκι επιστρέφοντας από Πελοπόννησο λόγω κίνησης και ατυχημάτων στους δρόμους έφαγα απίστευτο πακέτο ταλαιπωρίας (για 172λχμ έκανα 4,5 ώρες) και από τα διόδια Ισθμού μέχρι τα διόδια Ελευσίνας (κάπου 50χλμ) πήγαινα σχεδόν συνέχεια σταμάτα-ξεκίνα, οπότε ίσως ανέβασε αρκετά θερμοκρασίες το κύκλωμα της εξάτμισης με ότι μπορεί αυτό με τη σειρά του να σημαίνει για τα υπόλοιπα.
Επίσης χτες το μεσημέρι, φεύγοντας από τη δουλειά, με το που ξεπάρκαρα με όπισθεν ένιωσα προς στιγμήν σα να ακούστηκε ένας ελαφρύς μεταλλικός ήχος κάπου στο μέσον κάτω τμήμα του αυτοκινήτου, αφού κούμπωσα όπισθεν στο κιβώτιο κι έδωσα γκάζι για να μετακινηθώ πίσω, ωστόσο αυτός ο ήχος δεν ξανακούστηκε. Είχα ωστόσο μια αμυδρή εντύπωση σαν τρίξιμο μετάλλου όποτε μετά από σταμάτημα έβαζα πρώτη σχέση στο κιβώτιο κι έδινα γκάζι για να φύγω. Ο συμπλέκτης από την άλλη λειτουργούσε σωστά (δεν έχει αλλαχθεί ποτέ παρεπιπτόντως δίσκος - πλατό).
Καμιά γνώμη τι μπορεί να παίζει προτού επισκεφτώ εξατμισά ή συνεργείο; -
Ξεκολλημένο ή ραγισμένο λαμαρινένιο καπάκι πολλαπλής εξαγωγής, σπασμένος κεραμικός καταλύτης, καλύτερα ξεκίνα από εξατμισά, να το σηκώσει και να χτυπήσει με το χέρι τον καταλύτη, αν έχει ξεκολλήσει ο μονόλιθος θα ακουστεί άμεσα, αν όλα είναι ΟΚ, από κάτω, δηλαδή καταλύτης, διάφραγμα σε κάποιο καζανάκι, σύνδεσμοι κλπ, τότε το κατεβάζει και ανοίγει το καπό να δεί και εκεί αν υπάρχει θέμα.
-
Ευχαριστώ Παναγιώτη για την απάντηση. Αν τελικά το θέμα μου είναι σπασμένα κεραμικά καταλύτη, τι θα μου πρότεινες ως βέλτιστη λύση ώστε να μην έχω θέμα μετά με μετρήσεις καυσαερίων, προβλήματα με τον αισθητήρα λ, ενδείξεις στο ταμπλό κλπ (μέχρι σήμερα δεν είχα ποτέ την ένδειξη με τον κινητήρα ούτε κάποιο θέμα σε μέτρηση καυσαερίων -πέρασα κανονικά ΚΤΕΟ πριν 2,5 μήνες). Ρωτώ γιατί απλά έχω ακούσει ότι αρκετά συχνά όταν αντικαθίσταται καταλύτης με μη εργοστασιακό έχουμε θέματα με καυσαέρια λ κλπ. Με δεδομένο ότι εργοστασιακός καινούριος καταλύτης κοστίζει ο κούκος αηδόνι (πάνω από 800 ευρώ ο δικός μου) αν τελικά απαιτηθεί αντικατάστασή του, τι θα επέλεγες; Κάποιον σχετικά σοβαρό τρίτο κατασκευαστή (πχ Walker, Bossal ή κάποιον άλλο), ότι μου προτείνει ο εξατμισάς ή ίσως (που δεν το νομίζω αλλά λέμε) γνήσιο μεταχειρισμένο; Τέλος, υπάρχουν και οι λεγόμενοι μεταλλικοί αντί των κεραμικών καταλυτών. Θα είχε νόημα να ασχοληθώ με μια τέτοια λύση ή όχι; Πάντα με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εργοστασιακή συμπεριφορά. Ρωτώ πολλά αλλά δυστυχώς είμαι πρακτικά άσχετος στο συγκεκριμένο κομμάτι οπότε ζητώ την κατανόησή σου.
-
Μάθε πρώτα πόσες κυψέλες έχει ο δικός κεραμικός, μπορείς να βάλεις τις ίδιες κυψέλες αλλά μεταλλικό, πχ οι κυψέλες των κεραμικών είναι 400 ή 300, αν βάλεις μεταλλικό με 300 ή 200 δεν θα έχεις πρόβλημα με τα καυσαέρια, με 200 κυθψέλες το αμάξι θα πάρει ανάσα, οι μεταλλικοί δεν σπάνε, υπάρχουν πολλές μάρκες
Μη βάλεις κεραμικό γιατί οι λακκούβες δεν τους χαρίζονται, ξεκολάει ο κεραμικός μονόλιθος από το περίβλημα, ενώ ο μεταλλικός είναι κολλημένος με το περίβλημα.
Αυτοί είναι οι ακριβότεροι αλλά και καλύτεροι aftermarket της αγοράς
https://www.quality-tuning.eu/gr/proionta/hjs/katalites-hjs
Η εταιρία Μονόλιθος είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με καταλύτες εδώ και κοντά 20,χρόνια, θα τους εμπιστευόμουνα.
Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι
-
Εδώ φαίνεται αυτό που θμόμουν από παλιότερα, ότι στον Ζ18ΧΕ της όπελ ο καταλύτης είναι μαζί με την πολλαπλή εξαγωγής:
http://www.bosal.com/de/catalog/exha...34167/SYS13277
Είναι έτσι ή κάνω κάποιο λάθος; Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αφαιρεθεί ο παλιός καταλύτης και να συγκολληθεί με επιτυχία ο νέος στην υφιστάμενη πολλαπλή;
-
Τελικά πάμε για μεσαίο καζανάκι (αυτό έκανε το θόρυβο σαν κουδουνίστρα) αλλά εντοπίστηκε και μικρή απώλεια καυσαερίων από την πολλαπλή εξαγωγής, που σημαίνει είτε ρήγμα στην τελευταία είτε θέμα με τη φλάντζα της. Το καζανάκι θα αλλαχθεί άμεσα, για την πολλαπλή θα ψαχτώ μάλλον λίγο παραπάνω. Ο εξατμισάς που επισκέφτηκα (ο οποίος παρεπιπτόντως μου φάνηκε σοβαρός) είπε ότι αν βρει ρήγμα στην πολλαπλή, ενδέχεται να επισκευάζεται (κόλληση)...Διαφορετικά πάμε για νέα πολλαπλή (πάει σετ με τον καταλύτη).
Για το καζανάκι μου είπε μια τιμή στα 115 ευρώ με την τοποθέτηση για μεσαίο καζανάκι μάρκας ASSO Ιταλίας. Εν τω μεταξύ αυτό το βλέπω στο onparts.gr στα περίπου 60 ευρώ. Σαν πολλά δεν σας φαίνονται 55 ευρώ περαστικά για αυτή την εργασία; Βέβαια δεν μου πήρε ο άνθρωπος χρήματα για τη διάγνωση και το χρόνο που έμεινα στο μαγαζί του (κανά τέταρτο), αλλά και πάλι... -
Τελικά πάμε για μεσαίο καζανάκι (αυτό έκανε το θόρυβο σαν κουδουνίστρα) αλλά εντοπίστηκε και μικρή απώλεια καυσαερίων από την πολλαπλή εξαγωγής, που σημαίνει είτε ρήγμα στην τελευταία είτε θέμα με τη φλάντζα της. Το καζανάκι θα αλλαχθεί άμεσα, για την πολλαπλή θα ψαχτώ μάλλον λίγο παραπάνω. Ο εξατμισάς που επισκέφτηκα (ο οποίος παρεπιπτόντως μου φάνηκε σοβαρός) είπε ότι αν βρει ρήγμα στην πολλαπλή, ενδέχεται να επισκευάζεται (κόλληση)...Διαφορετικά πάμε για νέα πολλαπλή (πάει σετ με τον καταλύτη).
Για το καζανάκι μου είπε μια τιμή στα 115 ευρώ με την τοποθέτηση για μεσαίο καζανάκι μάρκας ASSO Ιταλίας. Εν τω μεταξύ αυτό το βλέπω στο onparts.gr στα περίπου 60 ευρώ. Σαν πολλά δεν σας φαίνονται 55 ευρώ περαστικά για αυτή την εργασία; Βέβαια δεν μου πήρε ο άνθρωπος χρήματα για τη διάγνωση και το χρόνο που έμεινα στο μαγαζί του (κανά τέταρτο), αλλά και πάλι...Βγαλε το μεσσαιο και δοκιμασε.Ισως να ψαχνεις να βρεις διαφορες.20€ το πολυ να χασεις και να βαλεις μετα μεσσαιο.
-
w202amg συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς.
-
w202amg συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς.
Το μεσσαιο σου καζανακι εσπασε,βγαλτε το,βαλτε σωληνα στη θεση του.Πιθανον να εισαι ευχαριστημενος.
-
Μάλιστα. Πέρα ίσως απ' τον θόρυβο, χάνω κάπου αλλού με μια τέτοια λύση;
-
Εγω με ατμοσφαιρικο μοτερ δεν εχασα,αντιθετα.Εσυ λογικα θα δεις οφελη.Ο θορυβος απο οτι συμπερανα ειναι θεμα τελικου,αν το τελικο κοβει τα παντα no θορυβος.
-
Τελικά σήμερα κάναμε διάγνωση...Σπασμένη, όχι ραγισμένη,πολλαπλή εξαγωγής. Έχει σπάσει στη βάση του πρώτου από αριστερά σωλήνα της...Η διάγνωση έγινε σε εξατμισά όπου ο άνθρωπος αφού τσέκαρε επί ώρα τα καζανάκια και επιβεβαίωσε ότι το μεσαίο έχει 'διαλύσει' όπως είπε χαρακτηριστικά, έλυσε το μανδύα της πολλαπλής και να σου το σπάσιμο. Έβγαλε και τον αισθητήρα λ και είδε με ενδοσκόπιο (κάμερα) τον καταλύτη και μου είπε ότι αυτός φαίνεται ΟΚ. Σε όλα αυτά ήμουν συνεχώς παρών και τα είδα με τα μάτια μου. Το σπάσιμο φαίνεται καθαρά στην παρακάτω φωτό:
Το ερώτημα βέβαια είναι τι κάνω από δω και πέρα. Επιλογές: 1) Αγορά γνήσιας μεταχειρισμένης από Ελλάδα. Τιμή γύρω στα 150 ευρώ. Μαζί με εργατικά, φλάντζες κλπ 250-300 ευρώ τελικό κοστολόγιο, σοβαρό ρίσκο ότι δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει κι αυτή που θα βάλεις, πόσο ταλαιπωρημένη ήταν στο αμάξι που την φόραγε κλπ. 2) Αγορά καινούριας εμπορίου είτε από Ελλάδα είτε από έξω. Κόστος: 250-400 ευρώ ανάλογα τι θα πάρεις (Walker, Bosal κλπ)..Μαζί με περαστικά εκτιμώ να πάει 350-450 ευρώ... Ερωτηματικό πόσο καλά θα συμπεριφερθεί κι αυτή στο χρόνο, ακόμα μεγαλύτερο ερωτηματικό η ποιότητα του ενσωματωμένου καταλύτη της.
Όσο για το καζανάκι κι αυτός ο εξατμισάς μου είπε ότι βρίσκει σε στοκ της Ιταλικής εταιρείας Asso γιατί όπως μου πε ο κόσμος ζητάει τα φθηνότερα και ουσιαστικά γιαυτό δεν κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά οι άλλες καλές εταιρείες. Μάλιστα μου είπε χαρακτηριστικά ότι πριν καμιά 10ετία αν του πήγαινες καζανάκι Asso στο έδινε στο χέρι (δεν το πέρναγε).Γρήγορη απάντηση
Reply
-
lazarefa wrote:
Εγω με ατμοσφαιρικο μοτερ δεν εχασα,αντιθετα.Εσυ λογικα θα δεις οφελη.Ο θορυβος απο οτι συμπερανα ειναι θεμα τελικου,αν το τελικο κοβει τα παντα no θορυβος.
Απο θεμα ροπης σε χαμηλες-μεσαιες πως εισαι τωρα;
Κραταει συμπιεση;
-
Έχει αγοράσει κανείς έτοιμες λύσεις εξάτμισης μάρκας bosal ή και άλλες προσιτές σε τιμή μάρκες?
Ρωτάω αν αξίζει σαν ποιότητα να πάει κανείς σε εξατμισα να του φτιάχνει χειροποίητους σωλήνες , να κολλάει έξτρα τα καζανάκια, σπιράλ κτλ έναντι του να τοποθετήσει ένα έτοιμο κομμάτι(σωλήνας-σπιραλ καζανάκι πχ) που έχει φθαρεί.
Η ερώτηση γίνεται γιατί δεν έχω μείνει ευχαριστημένος από εξατμισαδες σε ένα τομέα που είναι το σπιράλ. Χάλασε το μαμά μετά από 13 έτη και 230.000 χλμ και έβαλα ενα αφτερμαρτκετ που είχε ο εξατμισας , όμως δεν ήταν στο ίδιο μέγεθος με το μαμα(μικρότερο, και έγινε προεκταση με σωλήνες ). Αυτό χάλασε ξανά σε 3 έτη και ούτε 60.000 χλμ. Σε όποιο εξατμισα και να πάω σίγουρα δεν θα βρει το ίδιο σπιράλ σε μέγεθος όπως το μαμά και θα καταπονείται παραπάνω .
Σκεφτομαι σε επόμενη ίδια βλαβη στο ίδιο αμάξι ή στα άλλα που έχω , να πάω σε αγορά έτοιμου σετ σωλήνων σπιράλ που έρχεται έτοιμο με τη φλάντζα του και απλά βιδωνεται πάνω στην εξάτμιση . Δεν ξέρω όμως αν είναι ποιοτικό μέταλλο και δεν σαπίσει σύντομα.
Έχει κανείς εμπειρία με αυτό το θέμα?
-
Πουλανε σπιραλ κι οτι αλλο θες στο ιντερνετ και σε οτι διασταση θες. Συνηθως, οτι πληρωσεις παιρνεις.Αν εισαι ευχαριστημενος απο το εργοστασιακο ισως αξιζει να ψαξεις και για μεταχειρισμενο . Οι εξατμισαδες βγαζουν κι απο αυτα εννοειται. Οποτε πηγαινε τους ενας δικο σου
-
Πριν ενάμιση χρόνο άλλαξα μεσαίο καζανάκι εξάτμισης κι έβαλα ένα της IMASAF. Η απτή ποιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα, κάτι με το οποίο συμφώνησε κι ο εξατμισάς που έκανε την τοποθέτηση. Κατά δήλωσή του η συγκεκριμένη φίρμα μαζί με τη γερμανική Eberspacher είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να βρει κανείς σε αφτερμάρκετ για οτιδήποτε σχετίζεται με το σύστημα εξαγωγής καυσαερίων σε ένα αυτοκίνητο.
Το μόνο θέμα είναι ότι και οι 2 εταιρείες ουσιαστικά δεν στοκάρονται Ελλάδα και πρέπει να αγοραστούν από Ευρώπη (Γερμανία ή Ιταλία κυρίως). Εγώ την αγόρασα από Γερμανία μέσω ebay σε τελική τιμή με μεταφορικά που εδώ έβρισκα κάτι σαβούρες Asso Ιταλίας.
-
H bosal τι ποιότητας είναι ?
-
Παλιότερα η Bosal ήταν από τα καλά αφτερμάρκετ ονόματα στο χώρο των εξατμίσεων. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως γενικά έχει πέσει η ποιότητα στα πιο πολλά προϊόντα της και μάλλον είναι περισσότερο θέμα τύχης η αγορά προϊόντος της με αρκετά καλή ποιότητα. Παρόλα αυτά σίγουρα δεν τοποθετείται στον πάτο της κατηγορίας.
Τα παραπάνω είναι λόγια από εξατμισά με τον οποίον συζητούσαμε (τέλη 2019) τις πιθανές επιλογές για το αυτοκίνητό μου σε σχέση με το κύκλωμα εξαγωγής καυσαερίων.
-
Οι εξατμισαδες πιστεύω ότι δεν θέλουν να ακούνε για έτοιμες λύσεις εξατμίσεων , καθότι χάνουν μεγάλο κέρδος από τη κατασκευή χειροποίητης. Πόση εργασία να σου πάρει για να βιδωσει 4 βίδες να βάλει το κομμάτι? Άσε που πολλοί θα το κάνουν και σε κάποιο σέρβις στο μηχανικό τους ,να τους περάσει το έτοιμο νέο κομμάτι της εξάτμισης .
Μια φορά πήγα ένα καζανάκι Inox από φίλο που μου το χάρισε , να το τοποθετήσει εξατμισας. Μου το έθαψε οσο δεν πήγαινε , το έβγαλε άχρηστο ..λογικό βέβαια , άλλο τα 20 ευρώ που μου πήρε και άλλο τα 80 για το δικό του.
Περι εξατμισεων...