-
Ο χρήστης ebotonakis έγραψε:
με πόσα “μπαίνουμε” στο “πέταλο”?Για ό,τι αξίζει εγώ δε θεωρώ το 'πέταλο' την πιο ενδιαφέρουσα στροφή των 'Λιμανακίων' αλλά την πρώτη αριστερή προς Βάρκιζα, μετά το φανάρι της λίμνης. Πατημένη 4η που κλείνει απότομα σε 3η, με γλιστερό οδόστρωμα και μηδενική έως ανάποδη κλίση. Νομίζω πως έτσι όπως είναι βγάζει στη φόρα κάθε ελάττωμα στο στήσιμο ενός αυτοκινήτου, αφού αναγκάζεσαι να φρενάρεις και να ρίξεις 3η με τους τροχούς υπο γωνία και μπαίνεις στο κλειστό κομμάτι με έντονη μεταφορά βάρους.
Ένα σωστά στημένο αυτοκίνητο IMHO πρέπει να μπει στο κλειστό κομμάτι με τάσεις (και μόνο) υπερστροφής ώστε να μπορέσει να ξεθυμάνει άφοβα στην έξοδο και να βγει γρήγορα. Αν παραγυρίσει θα χάσει χρόνο με ανάποδα ενώ αν υποστρέψει κατά πάσα πιθανότητα θα αγοράσει μπαριέρα.
ΥΓ: Τελικά αυτός που χάραξε τις στροφές στα Λιμανάκια πρέπει να είχε πολύ διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ!
-
Ο χρήστης portomarko έγραψε:
Aλλοι φύγαν περπατώντας και αλλοι 'πετώντας' -
Αν κάποιος μπει ιδανικά σε μια στροφή σταθερής καμπυλότητας η ταχύτητα εισόδου, κορυφής και εξόδου είναι η ίδια. Είναι όμως πιο εύκολο (πιο ασφαλές) να μπούμε λίγο πιο αργά και να επιταχύνουμε σταδιακά παρατηρώντας αντιδράσεις. Αυτός όμως που ξέρει τη στροφή, φρενάρει στην ευθεία τόσο όσο ακριβώς χρειάζεται αφήνει το φρένο και μπαίνει στη στροφή με ζυγισμένο αυτοκίνητο με την ιδανική ταχύτητα θα ολοκληρώσει τη στροφή σε μικρότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό. Αυτός που επιβραδύνει ή επιταχύνει μέσα στη στροφή (μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακός αλλά) δεν μπορεί να φτάσει την ταχύτητα του ιδανικού γιατί επιβάλλοντας διαμήκεις επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις αφαιρεί μικρό περιθώριο πλευρικής πρόσφυσης και επιπλέον χαλάει το ζύγισμα χειροτερεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
(δεν ξέρω αν ξεπερνά και περιπτώσεις driftαριστής στροφής. Μπορεί βέβαια να είναι το σωστό για πίστα ίσως αλλά ίσως έχει πολύ ρίσκο για ανοιχτό δρόμο που ποτέ δεν ξέρεις αν έχει κατουρήσει ο σκαντζόχοιρος πάνω στην γραμμή σου ή αν περνάει καμιά χελώνα!).
Σε πίστα με Speedster 2 οδηγοί (o J Wilson της F1 και ένας δημοσιογράφος) είχαν σημαντική διαφορά (στο διάγραμμα) από αυτό βασικά το σημείο.Η πρώτη στροφή μετά τη λίμνη είναι πολύ διεστραμμένη αλλά είναι χάρμα όταν έρχεσαι προς Αθήνα που μπαίνεις σχετικά αργά και συνέχεια επιταχύνεις συνέχεις (μάλλον παραβολική είναι? να την ονομάσουμε parabolica? ) οπότε μπορείς να πετύχεις να σφυράνε τα λάστιχα καθώς γλυστράς ελαφρά προς τα έξω (δηλαδή προς τα όπου πάει ο δρόμος, βασικά στρίβεις με το γκάζι) αλλά επιταχύνοντας ταυτόχρονα.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Η πρώτη στροφή μετά τη λίμνη είναι πολύ διεστραμμένη αλλά είναι χάρμα όταν έρχεσαι προς ΑθήναΕμένα μου αρέσει πολύ περισσότερο από την αντίθετη φορά. Άραγε είμαι πολύ διεστραμμένος;
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Η πρώτη στροφή μετά τη λίμνη είναι πολύ διεστραμμένη αλλά είναι χάρμα όταν έρχεσαι προς Αθήνα
Εμένα μου αρέσει πολύ περισσότερο από την αντίθετη φορά. Άραγε είμαι πολύ διεστραμμένος;
Όχι, απλά έχεις βαρεθεί την ορθή φορά και έχεις περάσει στα δύσκολα!
Πάντως έχει ένα καλό η ανάποδη. Το προσπέρασμα στα φρένα αυτών που κινούνται δεξιά στην κατηφόρα πριν το S. -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Ναι δυστυχώς αυτό για μια ακόμα φορά συνέβη, εξαιτίας κάποιων ξεροκέφαλων και ανεγκέφαλων ατόμων.Φυσικά, κάθε λογικά σκεπτόμενο άτομο καταδικάζει και στρέφεται εναντίον πάσης φύσεως τέτοιων απαράδεκτων ενεργειών.
Και για την ιστορία, τις περισσότερες φορές αυτά τα επεισόδια τα δημιουργούν κάτι 16χρονα-17χρονα με μηχανάκια, πιστεύοντας (εσφαλμένα) πως είναι μαγκιά να κάνουν κάτι τέτοιο. Και φυσικά εξαιτίας της βλακείας κάποιων μεμονωμένων ατόμων την πληρώνουν όλοι...
Δε βλέπω να την πληρώνει κανείς άλλος από τον αμέριμνο χρήστη του δρόμου.
Αυτοί που κάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ αυτοσχέδιους αγώνες πρέπει να την πληρώσουν και να εξαλειφθούν.
Όποιος έχει 'αγωνιστικές ανησυχίες' δεν είναι σωστό να παίζει με τη ζωή ΜΟΥ κορώνα γράμματα. Αδιαφορώ και να τον βάλουν φυλακή. Αν θες γκάζια, ιδού τα Μέγαρα, τα καρτ, τα ντράγκστερ, τα σπριντ, οι δεξιοτεχνίες, ιδού και το πήδημα.
-
Ο χρήστης ebotonakis έγραψε:
Λοιπόν … ως προβοκατόρικο αντιπερισπασμό στην “πολιτικά ορθή” θεματική ενότητα για τα λιμανάκια (και για να μην ανοίξω νέο topic που θα επισύρει την μήνη των περισσότερο ευαίσθητων συνφορουμιστών προτείνω να απαντήσουμε στο εξής κρίσιμο ερώτημα:Εκμεταλλευόμενοι μόνον το πλάτος της λωρίδας μας, οδηγώντας στο όριο (πιθανότατα του οδηγού και όχι του αυτοκινήτου σε στεγνό και καθαρό οδόστρωμα (χωρίς βροχή, σπρέι από την θάλασσα, ανοιξιάτικη γύρη, σκόνη και χώμα από άθλια κακοφορτωμένα φορτηγά κτλ) με πόσα “μπαίνουμε” στο “πέταλο”?
Αναφέρτε (ειλικρινά χωρίς ζαβολιές
φορά κίνησης (προς Βάρκιζα, ή προς Αθήνα?),
κατά προσέγγιση ταχύτητα στην είσοδο, στο apex και στην έξοδο της καμπής,
τύπο αυτοκινήτου,
συνολικό βάρος οχήματος-επιβαινόντων,
ιπποδύναμη και ροπή κινητήρα,
τύπο ελαστικών,
πιθανές αλλαγές στην εργοστασιακή ανάρτηση.Ευτύχης
Επίσης αναφέρετε πόσο κοντά ήσασταν στο να το χάσετε και να πάρετε σβάρνα κάμπους, λαγκάδια, παρκαρισμένα και ΖΩΟΥΛΕΣ. Αν φυσικά είστε σε θέση να κάνετε σωστή εκτίμηση πόσο κοντά στην φθορά ήσασταν.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
... με πόσα “μπαίνουμε” στο “πέταλο”?
Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όσοι έχουν κάνει 'σημαία' την ταχύτητα εισόδου στο πέταλο είναι πως δεν έχει σημασία με πόσα μπαίνεις σε μία στροφή αλλά *με πόσα βγαίνεις *
Το 'με πολλά στον κόσμο' πιάνεται;
Ντροπή τους! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αν κάποιος μπει ιδανικά σε μια στροφή σταθερής καμπυλότητας η ταχύτητα εισόδου, κορυφής και εξόδου είναι η ίδια.Αν μπεις με λίγο καθυστερημένη κορυφή, οπότε ιδανικά λίγο πιο αργή είσοδο, θα έχεις τη δυνατότητα να ισιώσεις και να επιταχυνθείς από νωρίτερα, οπότε κερδίζεις σε ταχύτητα στην έξοδο, και τελικά σε χρόνο.
-
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Αν κάποιος μπει ιδανικά σε μια στροφή σταθερής καμπυλότητας η ταχύτητα εισόδου, κορυφής και εξόδου είναι η ίδια.
Αν μπεις με λίγο καθυστερημένη κορυφή, οπότε ιδανικά λίγο πιο αργή είσοδο, θα έχεις τη δυνατότητα να ισιώσεις και να επιταχυνθείς από νωρίτερα, οπότε κερδίζεις σε ταχύτητα στην έξοδο, και τελικά σε χρόνο.
Η βασική ιδέα είναι ότι αν μπορείς να επιταχύνεις ήδη έχεις χάσει γιατί δεν πας αρκετά γρήγορα. Πηγαίνοντας ιδανικά, όλη η πρόσφυση (σχεδόν όλη, λίγη χρειάζεται για τη διατήρηση της σταθερής ταχύτητας) χρησιμοποιείται για την πλευρική πρόσφυση οπότε δεν θα μπορούσες να επιταχύνεις (ούτε να επιβραδύνεις όμως...) Mπορεί και να έχεις δίκιο και να είναι όντως έτσι με την γραμμή που προτείνεις σε κάποιες περιπτώσεις (βοηθάει το να έχεις καλή επιτάχυνση ) αλλά χωρίς να σε υποτιμήσω θεωρώ την άποψη οδηγού F1 (τεκμηριωμένη και μετρημένη με όργανα και όχι με φόρμουλα) πιο σημαντική από τη δική σου! Πάντως σε δρόμο οδηγώ όπως εσύ λές, σε πίστα αν μπορούσα να τα συγκρίνω θα δοκίμαζα και το άλλο!
[Μερικές φορές που έχω μπει πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε (άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε.... ) και δεν δοκίμασα να φρενάρω αλλά έμεινα απόλυτα σταθερός εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητα....(ένιωθα ότι δεν είχα περιθώρια πρόσφυσης για φρένα, ήμουν στα όρια του γλυστήματος με τα 4 αλλά δε γλύστραγα ή μόνο ελάχιστα, τιμόνι ελαφρύ και πίσω μέρος ]πούπουλο...) -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αν κάποιος μπει ιδανικά σε μια στροφή σταθερής καμπυλότητας η ταχύτητα εισόδου, κορυφής και εξόδου είναι η ίδια.
Αν μπεις με λίγο καθυστερημένη κορυφή, οπότε ιδανικά λίγο πιο αργή είσοδο, θα έχεις τη δυνατότητα να ισιώσεις και να επιταχυνθείς από νωρίτερα, οπότε κερδίζεις σε ταχύτητα στην έξοδο, και τελικά σε χρόνο.
Η βασική ιδέα είναι ότι αν μπορείς να επιταχύνεις ήδη έχεις χάσει γιατί δεν πας αρκετά γρήγορα. Πηγαίνοντας ιδανικά, όλη η πρόσφυση (σχεδόν όλη, λίγη χρειάζεται για τη διατήρηση της σταθερής ταχύτητας) χρησιμοποιείται για την πλευρική πρόσφυση οπότε δεν θα μπορούσες να επιταχύνεις (ούτε να επιβραδύνεις όμως...) Mπορεί και να έχεις δίκιο και να είναι όντως έτσι με την γραμμή που προτείνεις σε κάποιες περιπτώσεις (βοηθάει το να έχεις καλή επιτάχυνση ) αλλά χωρίς να σε υποτιμήσω θεωρώ την άποψη οδηγού F1 (τεκμηριωμένη και μετρημένη με όργανα και όχι με φόρμουλα) πιο σημαντική από τη δική σου! Πάντως σε δρόμο οδηγώ όπως εσύ λές, σε πίστα αν μπορούσα να τα συγκρίνω θα δοκίμαζα και το άλλο!
[Μερικές φορές που έχω μπει πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε (άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε.... ) και δεν δοκίμασα να φρενάρω αλλά έμεινα απόλυτα σταθερός εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητα....(ένιωθα ότι δεν είχα περιθώρια πρόσφυσης για φρένα, ήμουν στα όρια του γλυστήματος με τα 4 αλλά δε γλύστραγα ή μόνο ελάχιστα, τιμόνι ελαφρύ και πίσω μέρος ]πούπουλο...)Μπορεις να μας πεις περισσοτερα για αυτο με τον οδηγο F1? Γιατι δεν ειμαι σιγουρος αν ισχυει, αλλωστε η τηλεμετρια οποτε εχει δοθει στην δημοσιοτητα, αλλα δειχνει.
-
Προς timkoul: ο οδηγός F1 όπως έχω αναφέρει στο αρχικό μου post ήταν ο J. Wilson και πήγαν κόντρες με ένα δημοσιογράφο σε πίστα με Speedster. Στόχος του άρθρου σε περιοδικό να εντοπίσει τις διαφορές ανάμεσα σε οδηγούς F1 και κοινούς θνητούς μελετώντας χρόνους κλπ στα διαγράμματα. Αυτό που είπα ήταν ένα από τα σημεία, ίσως το πιο σημαντικό, που έχανε ο δημοσιογράφος. Σαν κατάληξη έκανε σύγκριση μισθών και χρόνου και υπολόγιζε ότι το κάθε δέκατο δευτερολέπτου σημαίνει πχ 50.000 ευρώ του μισθού του οδηγού της F1!
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Η πρώτη στροφή μετά τη λίμνη είναι πολύ διεστραμμένη αλλά είναι χάρμα όταν έρχεσαι προς ΑθήναΕμένα μου αρέσει πολύ περισσότερο από την αντίθετη φορά. Άραγε είμαι πολύ διεστραμμένος;
Όχι, απλά έχεις βαρεθεί την ορθή φορά και έχεις περάσει στα δύσκολα!
Πάντως έχει ένα καλό η ανάποδη. Το προσπέρασμα στα φρένα αυτών που κινούνται δεξιά στην κατηφόρα πριν το S.Ο καθένας με τις προτιμήσεις του. Εγώ προτιμώ την προς Αθήνα φορά όπου όλοι μπαίνουν αργά και φοβούνται να επιταχύνουν μια και μου αρέσει το προσπέρασμα στο γκάζι αντί στα φρένα ! ...ειδικά επειδή συνήθως έχω και πολύ υποδεέστερο αυτοκίνητο....
-
Μια από τις πιο μαμημένες στροφές είναι εδώ στα Χανιά... Όπως πάμε για Μακρύ Τοίχο, Δαράτσο, Καλαμάκι, Αγία Μαρίνα, Πλατανιά κλπ, είναι αριστερή 90 μοιρών περίπου, πριν την αντιπροσωπεία της Opel. Παιδιά, αμέσως μετά την κορυφή η κλίση γίνεται ανάποδη και πετάει κώλους απότομα.
-
Re paidia, eixate den eixate to gyrisate to thema.
Poios tha paei na eksigisei sti mana ton paidion pou skotothikan sta Limanakia pos prepei na mpaineis sti strofi?
Opos poly kala eipe o GeorgeTabs osoi 'goustaroun' kai nomizoun oti exoun talento as to apodeiksoun ekei pou prepei, stous agones.
Afiste ton kosmaki kai tis oikogeneies na kanoun ti volta tous vlepontas to Saroniko...
-
Συνοψίζοντας, στη στροφή αυτή:
- το όριο είναι 30
- τα λεωφορεία μπαίνουν με 40-50
- ένα αξιοπρεπές αυτοκίνητο στο στεγνό την κρατάει με 60
Και να ρωτήσουμε:
- Με πόσα μπήκε αυτός που βγήκε από τον δρόμο;
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Και να ρωτήσουμε:- Με πόσα μπήκε αυτός που βγήκε από τον δρόμο;
Έχει σημασία? Δεν πρόκειται να αποδείξει τίποτα, από το χαμηλότατο όριο πιο γρήγορα σίγουρα. Απλά μπήκε πιο γρήγορα από όσο το αυτοκίνητο ή/και οι ικανότητές του μπορούσαν... Και δεν είναι απαραίτητο να μπήκε πολύ γρήγορα μπορεί απλά να μπήκε άτσαλα, λάθος, να μπλοκάρανε τα φρένα, να έσκασε το λάστιχο....
Δυστυχώς υπάρχουν άπειρες κακές στροφές στο ελληνικό δίκτυο απλώς αυτή έγινε πιο γνωστή λόγω των ΜΜΕ. Τα οποία πάντα δραματοποιούν καταστάσεις και εκμεταλλεύονται τη δύναμή τους και τις τραγικές στιγμές συνανθρώπων με λάθος τρόπο με σκοπό την ακροαματικότητα ενώ θα μπορούσαν να ασκούν σκληρή κριτική για την εκπαίδευση των οδηγών, την σχεδίαση και ποιότητα των δρόμων κλπ.
Θεωρώ εξίσου αν όχι περισσότερο επικίνδυνη (ύπουλη και πιο γρήγορη) την στροφή από Συγγρού προς Ποσειδώνος που διαθέτει σαμαράκι, εντονότερο στην αριστερή λωρίδα που μόνος του στόχος είναι να προσφέρει υπερστροφικές συγκινήσεις και γνωριμία με την απέναντι λωρίδα. Μιλάμε για δρόμο υψηλής ταχύτητας που τον περνάνε πολλά αυτοκίνητα κάθε μέρα και συλλαμβάνει (ή μάλλον απογειώνει) πολλούς αμέριμνους περαστικούς και όχι κοντράκηδες.... -
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Re paidia, eixate den eixate to gyrisate to thema.Poios tha paei na eksigisei sti mana ton paidion pou skotothikan sta Limanakia pos prepei na mpaineis sti strofi?
Opos poly kala eipe o GeorgeTabs osoi 'goustaroun' kai nomizoun oti exoun talento as to apodeiksoun ekei pou prepei, stous agones.
Afiste ton kosmaki kai tis oikogeneies na kanoun ti volta tous vlepontas to Saroniko...
Μήπως θέλει μετάφραση για μερικούς....
-
Μερικοι δεν γουσταρουν την πιστα, δεν εχουν να αποδειξουν τιποτα σε κανεναν, η πολυ απλα δεν εχουν λεφτα για αγωνες. ΔΕΝ λεω οτι αυτο τους δικαιολογει να τρεχουν στους δρομους (και εμενα μαζι) αλλα απλως οτι ΔΕΝ ειναι οσο απλα τα λετε εσεις για την πιστα...
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Μερικοι δεν γουσταρουν την πιστα, δεν εχουν να αποδειξουν τιποτα σε κανεναν, η πολυ απλα δεν εχουν λεφτα για αγωνες. ΔΕΝ λεω οτι αυτο τους δικαιολογει να τρεχουν στους δρομους (και εμενα μαζι) αλλα απλως οτι ΔΕΝ ειναι οσο απλα τα λετε εσεις για την πιστα...Den tha symfoniso sto thema ton xrimaton giati exoun arketa na vazoun eksatmiseis 120mm, aerotomes, mple lampakia, zantolastixaki, klp.
An eisai magkas perneis, p.x., ena Autobianchi kai trexeis ekei pou prepei me aftous pou prepei kai stin synthikes pou prepei, telia.
Den einai thema xrimaton, einai apla anaisthitoi.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Μερικοι δεν γουσταρουν την πιστα, δεν εχουν να αποδειξουν τιποτα σε κανεναν, η πολυ απλα δεν εχουν λεφτα για αγωνες. ΔΕΝ λεω οτι αυτο τους δικαιολογει να τρεχουν στους δρομους (και εμενα μαζι) αλλα απλως οτι ΔΕΝ ειναι οσο απλα τα λετε εσεις για την πιστα...Κάτι μου λέει όμως ότι πλειοψηφία αυτών που πάνε λιμανάκια θέλουν να αποδείξουν κάτι σε κάποιους...
Φαντάζεσαι να μην ήξεραν ότι υπάρχει κοινό να τους βλέπει?
Θα πήγαινε το 1/10 από αυτούς άραγε?
Αυτοσχέδιοι αγώνες (κοινώς ΚΟΝΤΡΕΣ) και συνέπειες