-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
..Αν λοιπόν ο οδηγός παρόλο που του κάνετε συνιάλο σας γράψει
εκεί που δεν παίρνει μελάνι απλά προσπεράστε τον από δεξιά
(έτσι και αλλιώς πάλι δεν θα αλλάξει πορεία) και στο πρώτο μπλόκο
που θα βρείτε παίξτε ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ (Ρουφιάνος κοινώς). Καλό
θα κάνετε όχι κακό.....Α ρε Μάτσα μεγαλεία!
-
Ισως να γινεται κουραστικο, αλλα ακομη χειροτερο απο την προσπεραση απο δεξια σε αυτοκινητοδρομο που στο κατω κατω εχεις μεγαλυτερο ευρος κινησεων και καλυτερη αντιληψη της ροης για μεγαλη αποσταση, ειναι αυτο που ειπε και αλλος φιλος πριν, η επιταχυνση αλλων οταν πας να τους προσπερασεις.
Παραλιγο να σκοτωθω ετσι μια φορα και απο τοτε αποφασισα πως δεν ξαναπροσπαθω προσπεραση σε mercedes ή bmw ή τρελοφτιαγμενο μικρό που να με βαρανε!!
Ειναι αρρωστεια αυτο που κανουν, δεν μπορω να καταλαβω τι εχουν στο μυαλο τους. -
Ψήφισα το (3) αν και αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό.
Προσωπικά όταν κινούμαι στην αριστερή λωρίδα και συναντήσω μπροστά μου αυτοκίνητο που κινείται πιο αργά, διατηρώ μια απόσταση ασφαλείας και βγάζω αριστερό φλάς. Μέχρι σήμερα δεν μου έχει τύχει ο προπορευόμενος να μην αντιληφθεί την πρόθεσή μου να κινηθώ πιο γρήγορα οπότε δεν έχει τύχει ν'αναγκαστώ να κάνω προσπέραση από δεξιά. Άρα περισσότερο για μένα ισχύει το δεύτερο σκέλος του (3) δηλαδή αν δω οτι η μεσαία λωρίδα κινείται ταχύτερα ή είναι άδεια, τότε πηγαίνω στη μεσαία προσπερνώντας ένα πιο αργό προπορευόμενο όχημα πάντα από αριστερά. Αν βέβαια η δεξιά λωρίδα σε πολλά οδικά δίκτυα βρισκόταν σε μια στοιχειωδώς καλή κατάσταση δεν θα μιλούσαμε καν για προσπεράσματα από δεξιά.
-
Ο χρήστης Michelle έγραψε:
Αν εγώ κινούμαι σταθερά με 100 στη δεξιά λωρίδα, με όριο 120 και κάποια στιγμή φτάσω έναν που κινείται με 60 στην αριστερή, τί πρέπει να κάνω (τη στιγμή που μπορώ να συνεχίσω κανονικά και να τον αφήσω πίσω μου χωρίς πρόβλημα); Να κόψω κι εγώ στα 60 και να του κάνω σήμα με τα φώτα μήπως καταλάβει και ανταλλάξουμε λωρίδες για να περάσω;...
Τι είναι πιο επικίνδυνο;
Να κόψεις αγαπητή Μichelle και να αναγκάσεις τον όνο να πάει στη λωρίδα του,γιατί αν σε δει και αποφασίσει να κάνει το αυτονόητο,δηλαδή να πάει δεξιά,τότε πραγματικά δεν ξέρω τι είναι πιο επικίνδυνο,οι ελιγμοί που θα αναγκαστείς να κάνεις,αν έχεις χώρο, ή τα φώτα και τα φρένα που σε τελική ανάλυση δεν σου αλλάζουν και τον προγραμματισμό της πορείας σου.
-
Tsilis αυτο που λες ειναι εκτος πραγματικοτητας......
Δεν γινεται εκει που πηγαινεις ανενοχλητος σε μια λωριδα με Χ ταχυτητα, καθε λιγο και λιγακι να κοβεις επειδη καποιοος αριστερα [ηγαινει με Χ/2 ταχυτητα.Αυτο που λες δεν παιζει ετσι κι αλλιως γιατι αμα καποιος εχει την εγνοια να κοιταει τους καθρεφτες του και την στοιχειωδη οδηγικη εξυπναδα να κανει δεξια, θα εχει και την εξυπναδα να δει οτι ο απο πισω ερχεται απο την δεξια λωριδα (αυτη που ισως να σκεφτηκε να παει) και οτι καλυτερα ειναι να μεινει εκει που ειναι.
-
Ο ΚΟΚ ορίζει οτι απαγορεύεται το προσπερασμα σε δρόμο που χαρακτηρίζεται αυτοκινητόδρομος.
Ολοι εσεις που το κάνετε τι προσπαθείτε να πείτε, οτι ο ΚΟΚ είναι λάθος.???
Και οτι εσείς ξέρετε καλύτερα.????
Γιαυτό στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα τα λάθη. Ολοι νομίζουν οτι ξέρουν καλύτερα. -
Ο χρήστης silvertommy έγραψε:
Ο ΚΟΚ ορίζει οτι απαγορεύεται το προσπερασμα σε δρόμο που χαρακτηρίζεται αυτοκινητόδρομος.
Γιαυτό στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα τα λάθη. Ολοι νομίζουν οτι ξέρουν καλύτερα.Τυπική 'ασπρόμαυρη' άποψη. Δεν υποστηρίζουμε ότι ξέρουμε καλύτερα από τον ΚΟΚ αλλά ότι αναγκαζόμαστε να παρανομούμε για καθαρά πρακτικούς λόγους επειδή παρανομούν και πολλοί άλλοι βραδυπορώντας στην αριστερή λωρίδα και μην κάνοντας δεξιά όταν τους το ζητούμε.
Να σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα; Ο ΚΟΚ λέει ότι όταν θέλεις να παρκάρεις πρέπει να ανάψεις το αντίστοιχο φλας και όχι τα αλάρμ, τα οποία (θα έπρεπε να) χρησιμοποιούνται μόνο σε καταστάσεις ανάγκης. Αν το κάνεις όμως αυτό να δω ποιος θα καταλάβει την πρόθεσή σου να παρκάρεις.
-
Αν και η τελευταια φορα που ειδα βιβλιο Κ.Ο.Κ. εχει χαθει απο την μνημη μου,θυμαμαι οτι ελεγε οτι μπορεις να προσπερασεις απο δεξια αν ο δρομος εχει τρεις (?) η τεσσερεις λουριδες.Δηλαδη στην Συγγρου επιτρεπεται (?)ενω στην Κορινθου -Πατρων οχι.
Αρα μιας και δεν εχουμε αυτοκινητοδρομους με τοσες λουριδες προσπερναμε νομιμα μονο απο αριστερα και κανουμε το Αθηνα-Πατρα οκτωμιση ωρες.
Μιας ομως και θελουμε να φτασουμε σε λογικη ωρα ,ας περναμε απο αριστερα.Και αν το μπροστινο στουρναρι δεν καταλαβαινει απο φωτα και κορναρισματα ας θυμηθουμε οτι πρεπει να κανουμε τσιγαρο η κατουρημα και ας σταματησουμε στο πρωτο παρκινγκ.
Ε ισως οταν τον ξαναπετυχουμε να ειναι δεξια . -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Γιαυτό στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα τα λάθη. Ολοι νομίζουν οτι ξέρουν καλύτερα.Τυπική 'ασπρόμαυρη' άποψη. Δεν υποστηρίζουμε ότι ξέρουμε καλύτερα από τον ΚΟΚ αλλά ότι αναγκαζόμαστε να παρανομούμε για καθαρά πρακτικούς λόγους επειδή παρανομούν και πολλοί άλλοι βραδυπορώντας στην αριστερή λωρίδα και μην κάνοντας δεξιά όταν τους το ζητούμε.
Να σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα; Ο ΚΟΚ λέει ότι όταν θέλεις να παρκάρεις πρέπει να ανάψεις το αντίστοιχο φλας και όχι τα αλάρμ, τα οποία (θα έπρεπε να) χρησιμοποιούνται μόνο σε καταστάσεις ανάγκης. Αν το κάνεις όμως αυτό να δω ποιος θα καταλάβει την πρόθεσή σου να παρκάρεις.
Δεν μίλησε για προσπέραση από δεξιά, αλλά για προσπέραση ΓΕΝΙΚΩΣ!!
Και φαντάζομαι ο ΚΟΚ εννοεί προσπέραση τον ελιγμό που κάνεις για να περάσεις το προπορευόμενο όχημα χρησιμοποιώντας το αντίθετο ρεύμα. Αλλιώς δεν βγαίνει νόημα...
-
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Δεν μίλησε για προσπέραση από δεξιά, αλλά για προσπέραση ΓΕΝΙΚΩΣ!!Ακόμα χειρότερα! Αλλά μάλλον λάθος έκανε.
Και φαντάζομαι ο ΚΟΚ εννοεί προσπέραση τον ελιγμό που κάνεις για να περάσεις το προπορευόμενο όχημα χρησιμοποιώντας το αντίθετο ρεύμα. Αλλιώς δεν βγαίνει νόημα...
Μα... σε αυτοκινητόδρομο (και δεν εννοώ τον Αθηνών-Πατρών) έχει πάντα νησίδα έτσι κι αλλιώς, οπότε ίσως ο ΚΟΚ να αναφέρεται στο Delorean του 'Back to the Future'; Προχωρημένος ο ΚΟΚ μας!
Στον Αθηνών-Πατρών και σε άλλες (ας πούμε ) Ε.Ο. όμοιου τύπου έχει διπλή ή διακεκομμένη γραμμή που απαγορεύει/επιτρέπει το προσπέρασμα από το αντίθετο ρεύμα αντίστοιχα. Άρα δε μπορεί να ισχύει τέτοια γενική απαγόρευση.
-
Περιστατικό που παρανόμησα+εγώ....!!!Αθηνών -Πατρών πρός Πάτρα....!!!!2 λωρίδες δρόμου.......στην αριστερή ένα κομβόι 20 αυτοκινήτων με αριστερό φλάς αναμένο και στη δεξιά κανείς...!!!Πήγαινα με 120 , μέχρι που έκοψα στα 60 που πήγαινε το κομβόι και που το έλεγχε μπροστά ενα φορτηγό διανομής τύπου...!!!Περιμμένω για 1 χλμ και εγώ στη σειρά μου και δε βλέπω καμία κίνηση προσπέρασης απο κανέναν...!!!Πιάνω δεξιά γιατι οι πίσω που μαζεύτηκαν ηταν αρκετά ανυπόμονοι και συνεχίζω με 70χλμ...!!!Έτσι περνάω έναν-έναν και φτάνω πίσω απο το πούλμαν και στο κενό απόστασης που είχε αφήσει το ιχ (βλ.οδηγός παππούς) που ηταν γύρω στα 8-10 μέτρα...!!!Βγάζω αριστερό φλασάκι και προσπερνώ σχετικά άνετα...!!!Κοιτώντας στο καθρέπτη βλέπω οτι πολλοί έκαναν το ίδιο με μένα..!!!
'Ωραίος ο παππούς'....δεν το έπαιρνε απόφαση να προσπεράσει και μας 'καβάλαγε¨όλους....!!!!
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Δεν γινεται εκει που πηγαινεις ανενοχλητος σε μια λωριδα με Χ ταχυτητα, καθε λιγο και λιγακι να κοβεις επειδη καποιοος αριστερα [ηγαινει με Χ/2 ταχυτητα.
Σοβαρά?Αν εσύ αποφασίσεις ότι τα Χ χλμ. είναι τα 150 και ο άλλος πάει με 80 ή με 120,από και ως που κρίνεις ότι πρέπει να έχεις το ανενόχλητο της πορείας σου,σου το διασφαλίζει κάποιος νόμος γραπτός ή άγραφος?Αυτο που λες δεν παιζει ετσι κι αλλιως γιατι αμα καποιος εχει την εγνοια να κοιταει τους καθρεφτες του και την στοιχειωδη οδηγικη εξυπναδα να κανει δεξια, θα εχει και την εξυπναδα να δει οτι ο απο πισω ερχεται απο την δεξια λωριδα (αυτη που ισως να σκεφτηκε να παει) και οτι καλυτερα ειναι να μεινει εκει που ειναι.
Πρώτον,το να κάνει δεξιά είναι συνηθέστατη κίνηση όταν κάποιος σου γεμίσει τους καθρέφτες,και
Δεύτερον,για να κάθεται στη δεξιά με λίγα χλμ. σημαίνει ή ότι οδηγεί αμέριμνος,με άγνοια κινδύνου και ΚΟΚ,και επομένως δυνητικά πανικόβλητος στο απρόοπτο,ή ανήκει στην κατηγορία του 'μάγκα με τα μαύρα' (βλ.παλαιότερο θέμα),οπότε αλλάζει το κίνητρο,αλλά όχι και η επικινδυνότητα του μπροστινού σου να κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι. -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Δεν γινεται εκει που πηγαινεις ανενοχλητος σε μια λωριδα με Χ ταχυτητα, καθε λιγο και λιγακι να κοβεις επειδη καποιοος αριστερα [ηγαινει με Χ/2 ταχυτηταΑυτο που λες δεν παιζει ετσι κι αλλιως γιατι αμα καποιος εχει την εγνοια να κοιταει τους καθρεφτες του και την στοιχειωδη οδηγικη εξυπναδα να κανει δεξια, θα εχει και την εξυπναδα να δει οτι ο απο πισω ερχεται απο την δεξια λωριδα (αυτη που ισως να σκεφτηκε να παει) και οτι καλυτερα ειναι να μεινει εκει που ειναι.
Σοβαρά?Αν εσύ κρίνεις ότι τα Χ χλμ. είναι τα 160 και κάποιος μπροστά σου πηγαίνει με 80 ή 120,από πού και ως πού πιστεύεις ότι πρέπει να έχεις εξασφαλισμένο το ανενόχλητο της πορείας σου?Σου το διασφαλίζει κάποιος νόμος γραπτός ή άγραφος?
Πρώτον,το να κάνει δεξιά είναι συνηθέστατη κίνηση όταν κάποιος σου γεμίσει τους καθρέφτες,και
Δεύτερον,για να κάθεται στη δεξιά με λίγα χλμ. σημαίνει ή ότι οδηγεί αμέριμνος,με άγνοια κινδύνου και ΚΟΚ,και επομένως δυνητικά πανικόβλητος στο απρόοπτο,ή ανήκει στην κατηγορία του 'μάγκα με τα μαύρα' (βλ.παλαιότερο θέμα),οπότε αλλάζει το κίνητρο,αλλά όχι και η επικινδυνότητα του μπροστινού σου να κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι. -
Φυσικά ενοούσα τη προσπέραση απο δεξιά.
ο κανόνας αυτός ισχύει (αν λέω καλά) σε αυτοκινητόδρομο. Σε άλους δρόμους με πολλές λωρίδες δεν ισχύει αλλά αν τηρούμε αυτόν τον κανόνα διαπιστώνουμε οτι όλα γίνονται πιο ομαλά.Δοκιμάστε να οδηγήσετε στο Παρίσι που όλοι περνάνε απο παντου και θα δείτε πόσο αγχος δημιουργεί αυτό.
Δοκιμάστε το ίδιο σε δρόμο της Αγγλίας που κανείς δεν περνάει απο δεξιά και θα δείτε οτι δεν συγχίζεται κανένας ποτέ.
Οσο για την ασπρόμαυρη άποψη μου φίλε kyan αυτή έρχεται μετά απο πολλές χιλιαδες χλμ και εκτός αυτού έχω μάθει να ζώ χωρίς να αναγκάζομαι να παρανομήσω απλά επειδή το κάνουν και οι άλλοι.
Δηλαδή κάποιος μου έκλεψε το αυτοκίνητο και αναγκάστηκα να κλέψω και εγώ ένα,.?????!!!!! Για σκέψου το. Το οτι το κάνει κάποιος δεν είναι καλή δικαιολογία για να το κάνω και εγώ.
Οσο για το φλάς στο παρκάρισμα και εκεί ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος. Απαγορεύεται η χρήση αλαρμ.
-
Ο χρήστης silvertommy έγραψε:
Οσο για την ασπρόμαυρη άποψη μου φίλε kyan αυτή έρχεται μετά απο πολλές χιλιαδες χλμ και εκτός αυτού έχω μάθει να ζώ χωρίς να αναγκάζομαι να παρανομήσω απλά επειδή το κάνουν και οι άλλοι.Δηλαδή κάποιος μου έκλεψε το αυτοκίνητο και αναγκάστηκα να κλέψω και εγώ ένα,.?????!!!!! Για σκέψου το. Το οτι το κάνει κάποιος δεν είναι καλή δικαιολογία για να το κάνω και εγώ.
Κι εγώ έχω πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα στην πλάτη μου, αφού οδηγώ 14 χρόνια. Και δεν είπα να παρανομούμε επειδή 'έτσι κάνουν όλοι' αλλά ότι πολλές φορές 'λυγίζουμε' λίγο τον ΚΟΚ με πολλή προσοχή και εν γνώση τυχόν συνεπειών για να αντιμετωπίσουμε τους παρανομούντες προς χάριν της ψυχικής μας ηρεμίας, της οδικής ασφάλειας που αυτή συνεπάγεται και αρκετού κερδισμένου χρόνου.
Α, και το να καταφεύγεις στην υπερβολή (υπογράμμιση) για να καταρρίψεις το επιχείρημα του άλλου είναι γνωστό κόλπο, το οποίο όμως δεν πιάνει με μένα.
Οσο για το φλάς στο παρκάρισμα και εκεί ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος. Απαγορεύεται η χρήση αλαρμ.
Χμμμ... να δω ποιος από τους οδηγούς που είναι πίσω σου θα καταλάβει την πρόθεσή σου να παρκάρεις. Με φλας δεν θα μπορέσεις να παρκάρεις ποτέ, εκτός κι αν δεν είναι κανείς πίσω σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εισπράξεις κόρνες και βρισίδια.
Για την ιστορία, ψήφισα το (2).
-
Το 4 ποιοι το ψήφισαν?
-
Φυσικά και είναι πράτολμο να κάνεις προσπέραση από δεξιά, όπως όμως είναι παράτολμο να κυκλοφορείς στο δρόμο (στους ελληνικούς δρόμους για την ακρίβια...) όταν υπάρχουν και άλλα αυτοκίνητα
Κάποιες φορές όμως αναγκάζεσε να προσπεράσεις από δεξιά, γιατί διαφορετικά θα αναγκαστείς να πας με όσο μπορεί να τρέξει ο μπροστινός σου.
Επειδή κυκλοφορώ πολύ στην εθνική, έχω δει άπειρες φορές τύπους στην αριστερή με 80-100 χλμ και σε δόμους με 4 λορίδες, όπως πχ πριν το Σχηματάρι.
Πας πίσω τους, τους ανάβεις ευγενικά φώτα μπας και σε δουν και κάποια στιγμή ανάβουν φλας και σιγά σιγά μετά από ένα χλμ πάνε στην δεξιά... Ο δρόμος άδειος φυσικά! Κοιτάς από τον καθρέφτη και τους βλέπεις να πάνε και πάλι αριστερά! Μου αρέσουν αυτοί που το κάνουν βγάζοντας φλας
Μια φορά έκανα το εξής: Στην ευθεία της Θήβας πάω με 170. Μπροστά μου στην αριστερή κάποιος με 90... Φώτα, κόρνες, καντήλια εγώ, στα αρχαία του υποδήματα αυτός... Τον περνάω από δεξιά και μετά πάω αριστερα. Φυσικά έβλεπα στο βάθος ότι δεν ερχόταν άλλος, μην σκοτώσω κανέναν! Αρχίζω να αφήνω γκάζι και με φτάνει... 100 εγώ? 100 και αυτός. 80? 80! 60? 60!!! 40 εγώ??? με ακολουθούσε απαθέστατος με 40 χλμ!!!!!!!!
Να σας πω και το λόγο που πάνε αριστερά? Πολύ απλός! Για να είναι δίπλα στις μπάρες ή στη διαχωριστική γραμμή και να έχουν τον έλεγχο του δρόμου! Με απλά λόγια δεν μπορούν να καταλάβουν που βρίσκετε ο δεξιός τροχός τους και έτσι με αυτόν τον τρόπο νομίζουν ότι ταξιδεύουν με ασφάλεια! Μη γελάτε, το έχω ψάξει και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος! -
Tsilis δηλαδη εσυ αμα εσαι αριστερη λωριδα και δεις στους καθρεπτες σου καποιον να πλησιαζει με την διπλασια ταχυτητα κινουμενος στην αμεσως διπλανη (προς τα δεξια) λωριδα απο εσενα, εσυ θα κανεις δεξια ?
Επισης, το αν θελει καποιος να πηγαινει με 300 ειναι δικο του θεμα (αντε και της τροχαιας ).
Σοβαρά?Αν εσύ κρίνεις ότι τα Χ χλμ. είναι τα 160 και κάποιος μπροστά σου πηγαίνει με 80 ή 120,από πού και ως πού πιστεύεις ότι πρέπει να έχεις εξασφαλισμένο το ανενόχλητο της πορείας σου?Σου το διασφαλίζει κάποιος νόμος γραπτός ή άγραφος
Σοβαρα? ΦΥΣΙΚΑ και πρεπει να εχω το ανενοχλητο, επειδη υπαρχει νομος, το αρθρο του ΚΟΚ που λεει οτι στην αριστερη κινουνται ΜΟΝΟ οσοι προσπερνανε (και οχι απλα οσοι πανε γρηγορα). Που σημαινει δηλαδη οτι εγω που παω με 300 οταν θα σε φτασω εσενα που πας στο οριο, να εχω ΠΑΝΤΑ ελευθερη την αριστερη για να σε προσπερασω. Δεν εχει κανενας αλλος καμμια δουλεια να επιβαλει το οριο ταχυτητας με το να καταλαμβανει την αριστερη. ΔΕΝ ειναι δικαιωμα σου, μονο και μονο επειδη παραβιαζει ο αλλος τα ορια ταχυτητας, να καθεσαι στην αριστερη και φυσικα να εχεις και την απαιτηση να μην σε περνανε απο δεξια. Κατι τετοιες νοοτροπιες δημιουργουν το φαινομενο οτι η δεξια λωριδα τελικα ειναι η πιο γρηγορη στην Ελλαδα.....
Επισης, ακομα περιμενω να μου πει καποιος αν πραγματικα θεωρει πρακτικα εφαρμοσιμο καθε φορα που κινειται καποιος ποιο αργα στην αριστερη, ο αλλος που στην δεξια δεν εχει κανεναν αλλο μπροστα του να κοβει, να πηγαινει στην αριστερη και να περιμενει να κανει ακρη ο αλλος για να ξανα επιταχυνει μετα?
-
Φαίνεται ότι όντως έρχεσαι με πολλά από δεξιά,γιατί βλέπω ότι προαποφασίζεις ότι εγώ ο μ......ας δεν θα σε αφήσω να περάσεις και να συνεχίσεις την απρόσκοπτη πορεία σου,κατά πώς πιστεύεις ότι σου διασφαλίζει ο ΚΟΚ,φυσικά κάνοντας παρανομία χοντρή και επικίνδυνη,κατά τον ΚΟΚ που επικαλείσαι...
Και κάτι άλλο....σου είπα εγώ να μην πηγαίνεις με 300?Πήγαινε και με 400 αν θέλεις και μπορείς.
Όσον αφορά το φαινόμενο της ταχύτερης δεξιάς λωρίδας,φυσικά και συμφωνώ με την αποψή σου,γιατί δημιουργείται,αλλά διαφωνώ ριζικά με την αντιμετώπιση της αιτίας.
Επαναλαμβάνω,διώξε τον όνο από την αριστερή και βάλτον στη θέση του. -
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Το 4 ποιοι το ψήφισαν?Δεν βλέπω απαντήσεις στην ερώτηση του cmarin ;;;;
Να μας εξηγήσει τους λόγους που το σκέφτεται έτσι.
Προσπέραση από δεξιά σε αυτοκινητόδρομο