-
Αν και εξ' αρχής έβλεπα λίγο παράξενα την όλη φάση με το Motorwomen, και εννοώ τον αποκλεισμό των αρρένων, οφείλω να πω πως με οι δημοσιεύσεις των εκπροσώπων του club ήταν αρκετά διαφωτιστικές ως προς τους σκοπούς που εξυπηρετεί αυτή η πολιτική.
Άλλωστε, να πεις πως δεν υπάρχουν αυτοκινητιστικά fora στο διαδίκτυο...!
-
Από ποστ της Εύας στο motorwomen:
Ο χρήστης Eva έγραψε:
Kαι μιας και βρηκα και ένα αντίστοιχο άρθρο της Μαίρης Κατσανοπούλου από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 9/11/2005 με τίτλο 'Σεμινάρια οδικής συμπεριφοράς γένους θηλυκού' σας το παραθέτω αυτούσιο:Ήταν το ηλιόλουστο μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στον Λαιμό της Βουλιαγμένης όταν το τζιπ μπήκε με ταχύτητα ανάποδα στον στενό μονόδρομο. Το οδηγούσε μια κοπέλα γύρω στα είκοσι πέντε και δίπλα της καθόταν ένας νεαρός. «Παιδιά, είστε ανάποδα» τους είπε φιλικά ένας κάτοικος. «Και τι σε νοιάζει, εσένα; Τροχαία είσαι ρε;» ήρθε η αυθάδης απάντηση της νεαράς. Ένα - δυο δευτερόλεπτα μετά, το τζιπ έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. H κοπέλα βγάζει το κεφάλι από το τζιπ και αρχίζει να ουρλιάζει: «Φύγε από τη μέση βρε παλιόγρια, βρε γεροντοκόρη»! «Δεν πάω πουθενά, είστε αντικανονικά» λέει η γιαγιάκα με σθένος. Τότε βγαίνει η «καλοαναθρεμμένη» οδηγός και - με την υποστήριξη του νεότευκτου νταή δίπλα της - πλησιάζει απειλητικά την κυρία και τη «λούζει» με επίθετα που δεν γράφονται σε εφημερίδα. Εκείνη - και μπράβο της - μένει ακλόνητη και ψύχραιμη. Και η κοπελιά, που «τιμά» το φύλο της και τη γενιά της, αναγκάζεται τελικά να κάνει όπισθεν έξαλλη και να πέσει με φόρα στα πλαϊνά κολονάκια του δρόμου...
Θα κατέγραφα σιωπηρά αυτό το περιστατικό στα ατέλειωτα και απίστευτα περιστατικά «καθημερινής τρέλας» της νεοελληνικής πραγματικότητας των δρόμων, αν δεν ερχόταν «καπάκι» χθες εκείνη η ξένη μελέτη, που κατέληγε στο παράδοξο συμπέρασμα ότι «οι γυναίκες οδηγούν καλύτερα, χάρη στις ορμόνες τους». Φεμινίστρια - φεμινίστρια, αλλά το... κακό να λέγεται! Πρέπει να παραδεχθούμε με απογοήτευση (από τις ομόφυλές μου περιμένω πάντα κάτι καλύτερο απ' ό,τι από τους άνδρες) ότι τουλάχιστον οι Ελληνίδες οδηγούν στην πλειονότητά τους φρικτά. Είτε άτολμα, χωρίς σαφή προσανατολισμό και αντίληψη του χώρου, πηγαίνοντας με είκοσι στην αριστερή λωρίδα, μπλοκάροντας δρόμους και σπάζοντας τα νεύρα των άλλων οδηγών (και σε αυτή την κατηγορία θα δεις συνήθως κοριτσάκια σε μικρά αυτοκίνητα, με το κινητό κολλημένο στο αυτί)... Ή, αντίθετα, μιμούμενες το ανδρικό φύλο στην πιο παρακινδυνευμένη, αγενή και προκλητική έκδοσή του (συνήθως «κυρίες» με τζιπ ή γρήγορα αυτοκίνητα)...
Επειγόντως, λοιπόν, σεμινάρια οδικής συμπεριφοράς στη νέα φουρνιά θηλυκών τιμονιέρηδων! Για να μη δυσφημούν το γυναικείο κίνημα, αλλά ούτε και να ακούνε πια άλλο το γνωστό περιφρονητικό σχόλιο από τους άρρενες οδηγούς: «Άντε κυρά μου να πλύνεις κάνα πιάτο»!Τελικά υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτά που λέει η δημοσιογράφος; Είναι οι γυναίκες τόσο αγενείς στο δρόμο και τόσο άσχετες από οδήγηση;
Εγώ πιστεύω πως ενώ στους άνδρες η κατηγοριοποίηση σε καλούς/μέτριους/κακούς και ευγενικούς/αγενείς οδηγούς είναι σχετικά ομαλή στο γυναικείο πληθυσμό εμφανίζονται περισσότερο τα άκρα. Δηλαδή υπάρχουν οι πολύ καλές οδηγοί (όχι απαραίτητα 'γρήγορες') και οι απαράδεκτα άσχετες και απρόσεκτες. Οι σκλαβωτικά ευγενέστατες και οι 'νταλικιέρισσες'. Οι μέσες καταστάσεις δεν υπάρχουν.
Και ακριβώς επειδή οι κακές οδηγοί είναι πολύ κακές και οι αγενείς πολύ αγενείς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο καλός οδηγός (και το φύλο του) περνά απαρατήρητος, έχει σχηματιστεί η εικόνα αυτή για τις γυναίκες οδηγούς που περιγράφει η δημοσιογράφος.
Σχόλια;
ΥΓ: Εύα, ελπίζω να μη σε πειράζει που σου 'έκλεψα' το ποστ. Αν έχεις πρόβλημα θα το κάνω edit.
-
Eγώ όπως διευκρίνισα και στο αντίστοιχο topic πιστεύω πως ένα τέτοιο κραυγαλέο παράδειγμα δεν είναι ικανό φυσικά να στοιχειοθετήσει 'κατηγορία' εναντίων των γυναικών καθώς προσωπικά πιστεύω ότι αποτελεί εξαίρεση. Είναι πιο πιθανό να συναντήσεις άντρα με αυτή τη συμπεριφορά παρά γυναίκα...
Όπως όμως έχει αναφερθεί και λίγο πιο πριν αυτά τα 'κραυγαλέα' είναι που πουλάνε στα ΜΜΕ... -
Άσχετες δεν είναι, όλο και περισσότερες δείχνουν έμπρακτα στο δρόμο ότι το κατέχουν 'το τιμόνι'.
Αγενείς όμως, ναι, ΕΙΝΑΙ ( http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic. ... 178#460178 )
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω προς τι αυτή η επιθετική συμπεριφορά.
Άλλο παράδειγμα: παραχωρώντας προτεραιότητα πχ. σε οδηγό που βγαίνει από ΣΤΟΠ, και το κάνω αρκετά συχνά όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες του δρόμου που κινούμαι, 8/10 άντρες θα κάνουν νόημα 'ευχαριστώ'. Στις γυναίκες, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει τις 1/10. Αν αυτό δεν είναι αγένεια, τι είναι?
Άλλο: παρατηρήστε ότι, αντίστοιχα, ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ γυναίκες παραχωρούν την προτεραιότητά τους σε άντρες, και ΚΑΜΙΑ σε άλλη γυναίκα!
Γελάω, αλλά όλα αυτά είναι σημάδια αγένειας
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Άλλο: παρατηρήστε ότι, αντίστοιχα, ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ γυναίκες παραχωρούν την προτεραιότητά τους σε άντρες, και ΚΑΜΙΑ σε άλλη γυναίκα!
Έχεις **απόλυτο **δίκιο! Είχα διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο στα ΝΕΑ και, δυστυχώς, είναι αληθινό -σε πολλές, μα πάρα πολλές περιπτώσεις....
-
Άλλο παράδειγμα: παραχωρώντας προτεραιότητα πχ. σε οδηγό που βγαίνει από ΣΤΟΠ, και το κάνω αρκετά συχνά όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες του δρόμου που κινούμαι, 8/10 άντρες θα κάνουν νόημα 'ευχαριστώ'. Στις γυναίκες, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει τις 1/10. Αν αυτό δεν είναι αγένεια, τι είναι?
+1
-
Ήταν το ηλιόλουστο μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στον Λαιμό της Βουλιαγμένης όταν το τζιπ μπήκε με ταχύτητα ανάποδα στον στενό μονόδρομο. Το οδηγούσε μια κοπέλα γύρω στα είκοσι πέντε και δίπλα της καθόταν ένας νεαρός. «Παιδιά, είστε ανάποδα» τους είπε φιλικά ένας κάτοικος. «Και τι σε νοιάζει, εσένα; Τροχαία είσαι ρε;» ήρθε η αυθάδης απάντηση της νεαράς. Ένα - δυο δευτερόλεπτα μετά, το τζιπ έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα.
παρόμοιο περιστατικό μου συνέβη τον Σεπτέμβριο σε στενάκι κοντά στη Βίλκα.
Στρίβω πατημένος (το στενό χωρούσε μόνο ένα αμάξι) και βλέπω απέναντι να έρχεται αμάξι αντίθετα σε μονόδρομο.Οδηγός γυναίκα συνοδηγός άνδρας.
Κοκκαλώνω σταματάω,τις κάνω νόημα οτι είναι ανάποδα σε μονόδρομο και μου λέει οτι εγώ ειμαι πιο κοντά στην έξοδο του δρομου οπότε πρέπει να κάνω όπισθεν...εδώ γελάνε....
βγαίνω από το αμάξι,το κλειδώνω και φεύγω.
κανω τάχα ότι μιλάω στο κινητό μετά από λίγο έρχεται και δεύτερο αμάξι από πίσω και αναγκάζεται και κάνει όλο τον μονόδρομο ανάποδα το ζώο.
αυτά...... -
Ο χρήστης dimitrios έγραψε:
παρόμοιο περιστατικό μου συνέβη τον Σεπτέμβριο σε στενάκι κοντά στη Βίλκα.
Στρίβω πατημένος (το στενό χωρούσε μόνο ένα αμάξι) και βλέπω απέναντι να έρχεται αμάξι αντίθετα σε μονόδρομο.Οδηγός γυναίκα συνοδηγός άνδρας.
Κοκκαλώνω σταματάω,τις κάνω νόημα οτι είναι ανάποδα σε μονόδρομο και μου λέει οτι εγώ ειμαι πιο κοντά στην έξοδο του δρομου οπότε πρέπει να κάνω όπισθεν...εδώ γελάνε....
βγαίνω από το αμάξι,το κλειδώνω και φεύγω.
κανω τάχα ότι μιλάω στο κινητό μετά από λίγο έρχεται και δεύτερο αμάξι από πίσω και αναγκάζεται και κάνει όλο τον μονόδρομο ανάποδα το ζώο.
αυτά......Ένα emoticon που να παίζει κιθάρα θέλω!!! Ένα cabrio, μια κιθάρα και θα κάτσω εκεί όση ώρα αντέξει ο άλλος οδηγός!
-
Noμίζω ότι υπερβάλλετε... Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν άλλα όχι ότι είναι και ο κανόνας οι περιπτώσεις που αναφέρετε...
Τα αντίστοιχα παραδείγματα ανδρών είναι μακράν περισσότερα και δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο νόημα να μπούμε σε μια τέτοιου είδους διαδικασία...Προσωπικά παραχωρώ προτεραιότητα ανεξαρτήτως φυσικά φύλου όπου και όπως μπορώ (ακριβώς επειδή θα ήθελα να μου προσφέρει κάποιος άλλος προτεραιότητα εάν ήμουν εγώ στην αντίστοιχη περίπτωση).
-
'Σιγά μην παραχωρήσω ΕΓΩ χρυσό μου προτεραιότητα για να περάσει ο ΑΛΛΟΣ/Η (για άλλη δεν το συζητάμε)'
όπως επίσηςδεν συζητάμε να 'εχει εμφάνιση άνω του μετρίου και p@&*#!^( αυτοκίνητο
(ψωνάρες)
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
(ψωνάρες)χμ... η καλη μου ανατροφη δεν μου επιτρεπει να απαντησω στα επιχειρηματα σου για το τι κανουν οι αντρες-που ειναι και οι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ψωναρες!!
Τωρα στο αν παραχωρουν οι γυναικες προτεραιοτητα, δεν νομιζω οτι ειναι θεμα γυναικας αλλα θεμα ανθρωπου! Εμενα πολλες φορες με εχουν αφησει γυναικες, και αφηνω σχεδον παντα (στον παραδεισο θα παω )
-
Άσχετες δεν είναι, όλο και περισσότερες δείχνουν έμπρακτα στο δρόμο ότι το κατέχουν 'το τιμόνι'.Αγενείς όμως, ναι, ΕΙΝΑΙ ( http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic. ... 178#460178 )
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω προς τι αυτή η επιθετική συμπεριφορά.
Συμφωνώ απόλυτα. Παραχωρώ πολύ συχνά προτεραιοτητα, γιατί ότι θέλω να μου κάνουν, το κάνω και έγω. Ρε παιδιά, ΜΙΑ γυναίκα να μου έχει πει ευχαριστώ. να γνέψει ή να σηκώσει χέρι δεν υπάρχει. Αντίθετα, μέχρι και ταξιτζήδες με έχουν ευχαριστήσει. Βέβαια από την άλλη, μπορεί να φοβούνται τα λιγούρια. Αλλά το έχω παράπονο.
-
Γεια χαρά μάγκες. Δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα από την αρχή. Αυτό το οποίο, όμως, έχω να πω είναι το εξής. Στο δρόμο δεν βλέπω άντρες και γυναίκες, νέους και γέρους, hyundai και yaris, κλπ κλπ
Βλέπω όμως:
- καλούς και κακούς οδηγούς
- έμπειρους και άπειρους
- ευσυνείδητους και ασυνείδητους
Εγώ, προσωπικά δεν έχω να μοιράσω τίποτα στο δρόμο με το ωραίο φύλο.
Βλέπουμε γυναίκες στο δρόμο να κάνουν μλκ; Και λοιπόν; Οι άντρες είναι καλύτεροι;
-
Ο χρήστης rethimno01 έγραψε:
Βλέπω όμως:- καλούς και κακούς οδηγούς
- έμπειρους και άπειρους
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!
Και όπως έγραψα και στο αντίστοιχο topic στο motorwomen, σε αυτά τα θέματα είναι απαράδεκτο να γίνονται γενικεύσεις με τέτοιο τρόπο. Η ευγένεια και η σωστή συμπεριφορά στο δρόμο, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης, είναι αποτέλεσμα της ποιότητας της παιδείας του καθενός και δεν έχει να κάνει με το φύλο.
-
εγω ενα θα πω οτι η μητερα μου οδηγει πολυ καλυτερα, ασφαλεστερα και ισως γρηγοροτερα απο μερικους φιλους μου που το παιζουν οδηγοι με το αμαξι του μπαμπα και σιγουρα καλυτερα απο μερικους εδω μεσα. μας εχει γλιτωσει απειρες φορες απο απιστευτες καταστασεις εμενα και τα αδερφια μου στους δρομους και πραγματι με αφηνει αφωνο η ψυχραιμια της. μερικες φορες οδηγα λιγο επιθετικα αλλα τι να κανουμε ολοι εχουν καποιο ελαττωμα...
επρεπε να εβλεπες, μου λεει, τις φατσες αυτων που ελεγαν στις αρχες του 90' 'που το πας κοριτσακι μου το θηριο?(alfa75) προσεχε, προσεχε!' και μετα δεν μπορουσαν να πιστεψουν την ποσοτητα απο το λαστικο που αφηνε το μπλοκε στην πρωτη στροφη η στην πρωτη πλατεια...
-
Και εγώ συμφωνώ. Σε αριθμούς, πιό πολύ άντρες μου την σπάνε, που νομίζουν ότι οδηγούν σε ράλυ. Επειδή όμως όποτε δίνω προτεραιότητα, περιμένω να δω αν ο άλλος θα ευχαριστήσει, έχω κάνει την παρατήρηση αυτή. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες είναι να μην προσπαθούν μοιάζουν στα κακά παραδείγματα ανδρών οδηγών.-
-
Ο χρήστης clsfox έγραψε:
Βλέπω όμως:
- καλούς και κακούς οδηγούς
- έμπειρους και άπειρους
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!
Και όπως έγραψα και στο αντίστοιχο topic στο motorwomen, σε αυτά τα θέματα είναι απαράδεκτο να γίνονται γενικεύσεις με τέτοιο τρόπο. Η ευγένεια και η σωστή συμπεριφορά στο δρόμο, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης, είναι αποτέλεσμα της ποιότητας της παιδείας του καθενός και δεν έχει να κάνει με το φύλο.
σωστο
-
Ο χρήστης Έλσα έγραψε:
Έχεις **απόλυτο **δίκιο! Είχα διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο στα ΝΕΑ και, δυστυχώς, είναι αληθινό -σε πολλές, μα πάρα πολλές περιπτώσεις....
Τό λέτε καί τό ξαναλέτε,αλλά η δική μου εμπειρία έχει να πεί ακριβώς τό αντίθετο.
Ειλικρινά ρε παιδιά,αυτό πού έχω παρατηρήσει μέχρι σήμερα,είναι ότι οι γυναίκες οδηγοί μού παραχωρούνε πολύ ευκολότερα τήν προτεραιότητα.
Αύτο μέ κάνει να υποπτεύομαι ότι,υπάρχει μία τάση να προσέχουμε μόνο τίς γυναίκες οδηγούς όταν κάνουν κάτι πού φαίνεται αγενές.
Οπως άλλοι βλέπουνε μόνο τα στραβά τών οδηγών τών μερτσέντες,ή τών οδηγών μέ τα 'άσπρα βάν' ή μέ τα παπάκια.
Πιστεύω ότι είναι πέρα γιά πέρα αναληθές,αλλά δέν μπορώ να μιλήσω καί με σιγουριά,μιάς καί δέν υπάρχουν επιβεβαιώσεις. -
Ίσως στη Θεσσαλονίκη να είναι διαφορετικά τα πράγματα αλλά στην Αθήνα απ'ό,τι μου έχει συμβεί κι εμένα είναι έτσι ακριβώς όπως τα λένε.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Ίσως στη Θεσσαλονίκη να είναι διαφορετικά τα πράγματα αλλά στην Αθήνα απ'ό,τι μου έχει συμβεί κι εμένα είναι έτσι ακριβώς όπως τα λένε.Λές να υπάρχει διαφορά νοοτροπίας στή Θεσσαλονίκη ρε Κώστα;Η διαφορετική εκπαίδευση οδηγών;
Να συμπληρώσω,μιάς καί διάβασα καί τα επόμενα πόστς,ότι πάντα όταν τούς χαμογελάσω γιά τό ευχαριστώ,πάντα μού τό ανταποδίδουν.Αν όχι όλες,τό συντριπτικό τους ποσοστό τό κάνει.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η αλήθεια είναι στόν τρόπο πού κοιτάμε.Εντιτ: Μία πιθανότητα να βγάζω λάθος συμπέρασμα,είναι να φοβούνται τό φορτηγάκι μου,καί να κάνουν 'πάσο'.Αλλά καί μέ τό 'μικρό' πού κυκλοφορώ δέν έχω διαπιστώσει κάτι ενάντιο μέ αυτά πού λέω.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ