-
Οπως και να είναι , σε αρκετούς δρόμους που θέλουν να λέγονται και εθνικοί οδοί υπάρχουν σε αρκετά σημεία, δυστυχώς, απαράδεκτα χαμηλά όρια τα οποία τοποθετήθηκαν την δεκαετία του 80, ίσως και πιο παλιά , με δεδομένο, μεταξύ των άλλων την τεχνολογία των αυτοκίνητων εκείνης της εποχής.
Μόνο και μόνο για αυτό το λόγο θα έπρεπε να έχει γίνει αναθεώρηση.... ας εξελιχθούν λίγο και αυτά , δεν πρόκειται να αυξηθούν τα ατυχήματα, απλά θα μειωθούν οι κλίσεις της τροχαίας.
Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη ζημία που κάνουν πάντως αυτές οι πινακίδες είναι να απαξιώνουν γενικότερα την σημασία της σηματοδότησης, και ακόμη όταν υπάρχει κάπου σήμα το οποίο έχει πραγματικό νόημα η ύπαρξη του , ενσυνείδητα να αγνοείτε από όλους λόγο αυτής της απαξίωσης από τα ίδιο το σύστημα σηματοδότησης των δρόμων που είναι εκτός τόπου και χρόνου. -
Στην Αμερική τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους χαμηλώσανε στα 55 μαω την δεκαετία του 70 για λόγους εξοικονόμησης καυσίμου. Δυστυχώς, άν και έχει γίνει εδώ και χρόνια άρση αυτής της απαγόρευσης, τα όρια σε πολλούς αυτοκινητόδρομους παραμένουν στα 55μαω γιατί αντιδρούν διάφορα pressure groups.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Στην Αμερική τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους χαμηλώσανε στα 55 μαω την δεκαετία του 70 για λόγους εξοικονόμησης καυσίμου. Δυστυχώς, άν και έχει γίνει εδώ και χρόνια άρση αυτής της απαγόρευσης, τα όρια σε πολλούς αυτοκινητόδρομους παραμένουν στα 55μαω γιατί αντιδρούν διάφορα pressure groups.χαμηλωσανε τα ορια και αυξηθηκαν τα ατυχηματα τους...
δεν εχω τωρα τα στατιστικα στοιχεια που εχω διαβασει αλλα θα τα δημοσιευσω συντομα! στη γερμανια που πολλοι δρομοι δεν εχουν οριο συμβαινουν πραγματικα πολυ λιγοτερα ατυχηματα ανα 100.000 κατοικους απο οτι στις ΗΠΑ...
γιατι??? η νεοτητα του στολου τους προφανως δεν αποτελει δικαιολογια αν απεναντι τους εχουν τις ΗΠΑ...
μηπως στη γερμανια συνειδητοποιησαν οτι χαμηλα ορια + τελειοι δρομοι (σαν τους ελληνικους ) ειναι ενας φονικος συνδιασμος αφου οδηγει σε χαλαρωση με τα γνωστα επακολουθα???
αλλα οι γερμανοι εχουν κατι που στην πλειψηφια μας δεν εχουμε... σωστη παιδεια... πως αλλιως να εξηγησω χαρακτηριστικη εμπειρια φιλου μου??? ηταν με ενα polo με 120 χλμ στην autobahn! τον πλησιαζει με καταιγιστικο ρυθμο ενα RS4... Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΜΩΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΗΡΑ, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΦΩΤΑ, ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΚΟΡΝΑ, ΟΥΤΕ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ!!! επιταχυνει ξανα μονο οταν ο φιλος μου μετα απο κανα 2λεπτο αλλαζει λωριδα...
μεταφερτε αυτο το σκηνικο στην ελλαδα... το RS4 με 250 χλμ θα εκανε σφηνες και θα ειχε εξαφανιστει... -
Ο χρήστης Kimi Raikkonen έγραψε:
Στην Αμερική τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους χαμηλώσανε στα 55 μαω την δεκαετία του 70 για λόγους εξοικονόμησης καυσίμου. Δυστυχώς, άν και έχει γίνει εδώ και χρόνια άρση αυτής της απαγόρευσης, τα όρια σε πολλούς αυτοκινητόδρομους παραμένουν στα 55μαω γιατί αντιδρούν διάφορα pressure groups.
χαμηλωσανε τα ορια και αυξηθηκαν τα ατυχηματα τους...
Όχι! Χαμηλώσανε τα όρια και μειωθήκανε (δραματικά) και τα ατυχήματα. Τα λιγότερα ατυχήματα βέβαια οφείλονταν κατα κύριο λόγο στο οτι ο κόσμος διένυε λιγότερα χιλιόμετρα κατα μέσο όρο, λόγω ακριβής βενζίνης.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Όχι! Χαμηλώσανε τα όρια και μειωθήκανε (δραματικά) και τα ατυχήματα. Τα λιγότερα ατυχήματα βέβαια οφείλονταν κατα κύριο λόγο στο οτι ο κόσμος διένυε λιγότερα χιλιόμετρα κατα μέσο όρο, λόγω ακριβής βενζίνης.
δεν εννοουσα την περιοδο του 70! λογικο ακουγεται αυτο που λες! εγω αναφερομουν στην σημερινη εποχη που οι αμερικανοι με τα χαμηλα ορια, τους τελειους δρομους, την αυστηρη αστυνομευση και τα τανκς των 2 τονων εχουν περισσοτερους αναλογικα θανατους απο τους no limit γερμανους...
-
Ο χρήστης Kimi Raikkonen έγραψε:
δεν εχω τωρα τα στατιστικα στοιχεια που εχω διαβασει αλλα θα τα δημοσιευσω συντομα! στη γερμανια που πολλοι δρομοι δεν εχουν οριο συμβαινουν πραγματικα πολυ λιγοτερα ατυχηματα ανα 100.000 κατοικους απο οτι στις ΗΠΑ...
...Den einai akrivos ali8eia auto. Xamilonontas ta oria exoun mio8ei ta atiximata, alla se mia meleth pou eixe ginei eixe diapisto8ei oti an au3i8oun elaxisto ta oria se merikous dromous, 8a mio8oun kai pali ta atiximata.
H meleth pou anafereis gia ta pososta troxaiwn ana 100,000 den anaferei kati poli vasiko. Ton ari8mo autokinitwn ana 100,000 katikous pou stin Amerikh einai poli megalitero. Stous 100,000 katikous edw, oi 99,000 8a exoun autokinito Stin Germania fisika den isxiei auto.
H ereuna auth eixe ginei metrontas ton ari8mo troxaiwn ana pli8ismo xwras kai oxi ana ari8mo oximatwn stous dromous.Me ektimish,
Dimitris -
Είναι δύσκολο να γίνουν αντικειμενικές συγκρίσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Έχει σημασία και η πυκνότητα, οι δρόμοι, η σήμανση, η διανυόμενη απόσταση ανά αυτοκίνητο, υπάρχουν διαφορές στη σύνθεση των αυτοκινήτων αλλά και του πληθυσμού που οδηγάει (εκπαίδευση οδηγική και άλλη, ηλικία....) κα που τελικά δεν είναι εύκολο να συμπεριληφθούν.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Είναι δύσκολο να γίνουν αντικειμενικές συγκρίσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Έχει σημασία και η πυκνότητα, οι δρόμοι, η σήμανση, η διανυόμενη απόσταση ανά αυτοκίνητο, υπάρχουν διαφορές στη σύνθεση των αυτοκινήτων αλλά και του πληθυσμού που οδηγάει (εκπαίδευση οδηγική και άλλη, ηλικία....) κα που τελικά δεν είναι εύκολο να συμπεριληφθούν.8a me vreis simfono mazi sou. Einai poli diskolo gia mia tetia sigkrish. Merika pragmata pou einai gegonos einai oti:
- edw o ari8mos oximatwn ana 100,000 einai dramatika megaliteros apo ti Germanya
- o mesos odigos edw kanei poli megaliteres diadromes apo ton meso German odigo
- Prosopika 8ewrw kapioi nomoi stous dromous sti Germany 8a eprepe na efarmostoun kai edw. Apo tin allh kapioi dikoi mas nomoi 8a eprepe na efarmostoun ekei.
Apo ti dikh mou empiria 8ewrw oti o mesos amerikanos odigos einai poli kalos. To idio 8ewrw gia ton meso Germano odigo. Gia emena kalos odigos den einai mono autos pou 3erei na 'paizei' me to autokinito tou, alla autos pou sinolika sevetai tous kanones pou diepoun tous dromous kai ton simpoliti tou.
Mia sigkrish an ginei sta plaisia tou na doume ti einai kalo se ka8e xwra me skopo na prospa8isoume na to afomiosoume kai emeis (efoson einai simvato me tin culture mas ) nomizw einai poli kalh.
Mia sigkrish me skopo na di3oume oti kapios einai apla kaliteros apo kapion allon, apo ti dikh mou optikh gwnia den nomizw oti exei kapio nohmaMe sevasmo,
Dimitris -
εγω νομιζα οτι στη γερμανια εχουν πολλα (αρκετα) ατυχηματα, αλλα πολυ λιγα θανατηφορα, (κυριως χαρη στην αμεση επεμβαση ασθενοφορων στης αουτομπαν.)
-
6 σελιδες ειναι παρα πολλες για να καθισει κανεις να διαβασει μπας και εχει υπωθει ηδη η δικια του γνωμη ετσι και εγω θα πω την δικια μου γνωμη μην εχοντας διαβασει τις παραπανω 6 σελιδες.
πρεπει να καταλαβετε πως οι ταχυτητες που βλεπουμε ολοι στους ελληνικους δρομους δεν εχουν σχεση με το τι auto οδηγει ο καθε Ελληνας αλλα εχει αμεση σχεση με την αθλια κατασταση των ελληνικων δρομων. Οδηγαω μονο 5 χρονια και εχω ηδη καταλαβει πως δεν ειναι να απορει κανεις το μεγιστο οριο των 120 χλμ σε μια εθνικη. Βλεπετε οσο καλο auto και αν εχουμε απο πλευρας ενεργητικης και παθητικης ασφαλειας, ουτε τις λακουβες μπορουμε να αποφυγουμε ουτε να βλεπουμε τα παντα γυρω μας δλδ και τις 360 μοιρες.
Και για να μην πολυλογω ΝΑΙ...ΟΙ ΠΕΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΛΙΘΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ 3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ...- νομιζουν πως ο οδηγος θα τους δωσει προτεραιοτητα
- νομιζουν πως ειναι πιο γρηγοροι απο ενα αμαξι αρα θα προλαβουν να περασουν απεναντι ΠΟΛΥ πριν ερθει το αμαξι
- νομιζουν πως επειδη δεν βλεπουν το αμαξι δεν ερχετε αμαξι(αυτο το εχω παρατηρησει σε ατομα προχωρημενης ηλικιας).
το ξερω πως και εγω ενας πεζος ειμαι αλλα απο τοτε που αρχισα να οδηγαω αρχισα να προσεχω πιο πολυ μιας και ξερω καλα την νοοτροπια των αλλων οδηγων και οσες φορες πηγε να με πατησει αμαξι το 80% εφταιγα εγω.
Crom
-
Αν και υπάρχουν κάποια σημεία στην Εθνική που το όριο θα μπορούσε να γίνει και 140, το βασικό πρόβλημα του thread δεν είναι τα 120, αλλά τα 60-80-90-100 που βρίσκεις ακόμα σε νεότατους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους. Πολλές από αυτές τις πινακίδες παρέμειναν από τα έργα, ή τα όρια έμειναν τα ίδια παρά τη διαπλάτυνση της οδού.
Επίσης, έχει συζητηθεί για τα όρια ταχύτητας μέσα στην πόλη. Υποστηρίχθηκε η άποψη ότι τα 50 είναι πολλά για τα στενά των πόλεων, αλλά οι μεγάλες λεωφόροι θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερο όριο.
-
Για μισο λεπτο ρε παιδια! Συμφωνω οτι σε αρκετες περιπτωσεις τα ορια ειναι παραλογα αλλα μηπως πριν ασκησουμε κριτικη πρεπει να σκεφτουμε οτι τα ορια απευθυνονται σε ολους που χρησιμοποιουν το δρομο; Δηλαδη κ στο M3 αλλα κ στο zastava του 80 (που δυστυχως του επιτρεπουν ακομα να κυκλοφορει), κ στη Hayabusa αλλα κ στο παπακι. Κ στον ταριφα. Κ στο λεωφορειο. Κ σε μενα που τα αντανακλαστικα μου ειναι στην ακμη τους αλλα κ στη μανα μου που εχει τα διπλασια χρονια μου κ χρησιμοποιει το αυτοκινητο κυριως για τη διαδρομη σπιτι-super market. Αναποφευκτα ριγμενοι ειναι οι πιο 'καλοι' οδηγοι με τα πιο 'καλα' αυτοκινητα. Αλλα ειμαι περιεργος τι ορια θα βαζατε εσεις κ με ποια κριτηρια αν εισασταν στην θεση των υπευθυνων...
-
Δεν σε καταλαβαίνω, αν το όριο των 30 χλμ,εξω απο την Αμφιλοχία , που υπάρχει το κάνεις 80 πρέπει η γιαγιά να παει σώνει και καλά με 80 να μπει στην στροφή, τι κάνει δηλαδή οδηγεί και κοιτάζει τα όρια και ανάλογα παει.....
Ακόμη και το τρακτέρ του αδερφού μου με 35 μπαίνει στην στροφή και αυτό διότι δεν παει άλλο , όχι ότι δεν μπαίνει
Με αυτά τα όρια έχουν απαξιωθεί όλες οι πινακίδες και κανένας δεν τις κοιτά αν και σε πολλές φορές είναι χρήσιμες. -
Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:
Den einai akrivos ali8eia auto. Xamilonontas ta oria exoun mio8ei ta atiximata, alla se mia meleth pou eixe ginei eixe diapisto8ei oti an au3i8oun elaxisto ta oria se merikous dromous, 8a mio8oun kai pali ta atiximata.
Μια σχετική μελέτη εδώ http://www.ibiblio.org/rdu/sl-irrel.html
-
Μια παρατήρηση κι από μένα :
Αν ένας δρόμος περνάει μέσα από χωριό δεν είναι λύση να βάλεις όριο 50. Λύση είναι να φτιάξεις μία και δύο και τρεις πεζογέφυρες. Βέβαια με αυτό το τρόπο δίνεις λεφτά από το ταμείο. Ενώ με το 50 και κόβε κλήσεις βάζεις λεφτά στο ταμείο. Γιατί να γίνει το σωστό ?
-
Ο χρήστης harryv έγραψε:
Μια παρατήρηση κι από μένα :Αν ένας δρόμος περνάει μέσα από χωριό δεν είναι λύση να βάλεις όριο 50. Λύση είναι να φτιάξεις μία και δύο και τρεις πεζογέφυρες. Βέβαια με αυτό το τρόπο δίνεις λεφτά από το ταμείο. Ενώ με το 50 και κόβε κλήσεις βάζεις λεφτά στο ταμείο. Γιατί να γίνει το σωστό ?
Διαφωνώ . Αν τα όρια ήταν σωστά και λογικά στο εθνικό-επαρχιακό δίκτυο, δεν θα είχα πρόβλημα για οριο των 50χαω μέσα σε χωριό.
Κατα την ταπεινή μου γνώμη, οι πεζογέφυρες δεν είναι εφικτές στα περισσότερα χωριά λόγω κόστους και αισθητικών προβλημάτων (φαντάζεστε τερατούργημα μεταλικό στην μέση π.χ. ενός γραφικού χωριού στην ορεινή Αρκαδία?).
Και να υπήρχαν, νομίζετε οτι ο γέρος με τον γάιδαρο , το παιδί που παίζει, κτλ. θα περνούσαν απο την γέφυρα ποτέ?
-
Υπαρχει λυση στυλ Στυλιδας.
ΥΠΟΓΕΙΑ γεφυρα (κανενα προβλημα αισθητικης).
Μαντρακι πετρινο που δεν αφηνει τους πεζους να περασουν το δρομο.
(παλι δεν υπαρχει προβλημα αισθητικης)Τσουπ τσιμπας και το οριο στα 90.
Αυτα τουλαχιστον για κατι περιοχες στυλ 'Ευηνοχωρι' κλπ....
Σε κατι τετοια θα επρεπε να πηγαιναν τα λευτα απο τις κλησεις που θα αυξαναν και την οδικη ασφαλεια αλλα προς το παρον πανε στα γαλονια καποιων.....
-
Οποιοσδήποτε πεζός δει τη μεταλική κλπ κπλ γέφυρα θα πει 'Τί θα ανεβώ εκεί πάνω για να διασχίσω 2-3 μέτρα δρόμο;' δε σφάξανε...
Η λύση είναι: > ΥΠΟΓΕΙΑ γεφυρα (κανενα προβλημα αισθητικης).
Μαντρακι πετρινο που δεν αφηνει τους πεζους να περασουν το δρομο.
(παλι δεν υπαρχει προβλημα αισθητικης)Που είπε ο Madman77.
Και άντε να περάσει ο γέρος με τον γαϊδαρο... Το συνάντησα στο Μαλμαι της Σουηδίας (στα προάστια) και μ'άρεσε πάρα πολυ...
Φυσικά αυτό θα ήταν να είναι η πρόχειρη λύση μέχρι να κατασκευάσουν δρόμο έξω από το κάθε χωριό κλπ κλπ... -
Δηλαδή τί θεωρείτε πιο σημαντικό. Να κινείστε με 50 για τα 500 μέτρα ενός χωριού ή να χαθεί η ηρεμία της περιοχής (πια η διαφορά αν περνάνε αυτοκίνητα με 90 σε σχέση με μια πόλη)?
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Δηλαδή τί θεωρείτε πιο σημαντικό. Να κινείστε με 50 για τα 500 μέτρα ενός χωριού ή να χαθεί η ηρεμία της περιοχής (πια η διαφορά αν περνάνε αυτοκίνητα με 90 σε σχέση με μια πόλη)?Ενώ αν περνά ίδιος αριθμός αυτοκινήτων με 50 η περιοχή έχει την ηρεμία της έτσι;
Για σκέψου και περιπτώσεις όπως τον Άγιο Κωνσταντίνο. Δεν μπορεί ολόκληρη Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας να περνάει με 50 από εκείνο το στενωπό για να μην κινδυνεύουν οι λουόμενοι και να δουλεύουν και οι καφετέριες! Έχετε περάσει από κει Κυριακή μεσημέρι-απόγευμα να δείτε τι ωραία που είναι;
Προφανώς η τέλεια λύση θα ήταν να παρακαμφθεί εντελώς ο Άγιος Κωνσταντίνος αλλά μέχρι να γίνει αυτό ας μπούνε 3-4 προκάτ μεταλλικές πεζογέφυρες σε συνδυασμό με μπαριέρες, να δείτε για πότε οι κάτοικοι εκεί θα απαιτήσουν κιόλας να γίνει η παράκαμψη το συντομότερο δυνατό.
ΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΥΤΑ????