-
Δέν είναι διαφορικό αλλά συνεκτικός συμπλέκτης.
Για να μή γράφω κατεβατά δές τα παρακάτω:
http://www.landrover.gr/themes/faq/18sigma.html
http://www.in.gr/auto/cartechnology/in_ ... iscous.htm -
Γνωρίζω τι είναι συνεκτικός συμπλέκτης. Και ερωτώ: ένας συνεκτικός συμπλέκτης σε συνθήκες πλήρους σύμπλεξης στέλνει ή όχι στον πίσω άξονα ίσο αριθμό στροφών με τον εμπρός άξονα ? Δηλαδή, είναι αδύνατον σε ένα τέτοιο σύστημα να περιστρέφεται ο πίσω άξονας ταχύτερα από τον εμπρός. Σωστά ?
Τέλος πάντων, η απάντηση νομίζω πως είναι στο (λανθασμένο) παράδειγμα που έδωσα παραπάνω: το πίσω διαφορικό δεν είναι μακρύτερο αλλά κοντύτερο, συνεπώς ο πίσω άξονας πάντοτε περιστρέφεται αργότερα από τον εμπρός, οπότε ο συνεκτικός συμπλέκτης επεμβαίνει και εξισώνει τις διαφορές ταχύτητας.
Α, το πρώτο URL που έδωσες γράφει και το εξής:
Τα Range Rover και Freelander διαθέτουν VCU σαν σύστημα περιορισμού της ολίσθησης, σε συνδυασμό με το κεντρικό διαφορικό.
Μάλλον όμως το FreeLander δεν έχει κεντρικό διαφορικό...
-
Αλήθεια έχει βρει κανείς κάποια σελίδα με κριτική του Freelander MY2004? Έχω κοιτάξει αλλά δεν έχω βρει τίποτα...
-
nass φαντάσου οτι έχεις 2 αντλίες που η καθε μία κινείται απο ενα γρανάζι που την εμπλέκει με τον κάθε άξονα.Η διαφορά πίεσης μεταξύ των αντλιών εμπλέκει τον συμπλέκτη. Αμα τα γρανάζια είναι ίδια εμπρός και πίσω διαφορά πίεσης έχουμε μόνο όταν οι άξονες έχουνε διαφορετική ταχύτητα περιστροφής (σπινάρουν οι εμπρός τροχοί δηλαδή).
Αμα τα γρανάζια ΔΕΝ είναι ίδια τότε ακόμα και όταν οι άξονες περιστρέφονται με την ΙΔΙΑ ταχύτητα οι αντλίες ΔΕΝ περιστρεφονται με την ίδια ταχύτητα οπότε δίνουνε διαφορά πίεσης και ο συμπλέκτης έχει ενα ποσοστό εμπλοκής ( το οποίο αυξάνει αν αρχίσει ο εμπρός άξονας να γυρνάει πιο γρήγορα επειδή οι αντλίες έχουνε ακόμα μεγαλύτερη διαφορά πίεσης).
προφανώς με αυτά τα συστήματα μπορεί να περάσει μάξιμουμ το 50% της ισχύως στον πίσω άξονα (Σε πολλά περιοδικά μπερδευουν το ποσοστό εμπλοκής που μπορεί να φτασει το 100% με το ποσοστό της ισχύος και γράφουνε πως μπορεί να μεταφερθεί το ποσοστό εως και 100% στον πίσω άξονα πράγμα που είναι λάθος).
Σε κάλυψε το παραπάνω ?
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
nass φαντάσου οτι έχεις 2 αντλίες που η καθε μία κινείται απο ενα γρανάζι που την εμπλέκει με τον κάθε άξονα.Η διαφορά πίεσης μεταξύ των αντλιών εμπλέκει τον συμπλέκτη. Αμα τα γρανάζια είναι ίδια εμπρός και πίσω διαφορά πίεσης έχουμε μόνο όταν οι άξονες έχουνε διαφορετική ταχύτητα περιστροφής (σπινάρουν οι εμπρός τροχοί δηλαδή).Αμα τα γρανάζια ΔΕΝ είναι ίδια τότε ακόμα και όταν οι άξονες περιστρέφονται με την ΙΔΙΑ ταχύτητα οι αντλίες ΔΕΝ περιστρεφονται με την ίδια ταχύτητα οπότε δίνουνε διαφορά πίεσης και ο συμπλέκτης έχει ενα ποσοστό εμπλοκής ( το οποίο αυξάνει αν αρχίσει ο εμπρός άξονας να γυρνάει πιο γρήγορα επειδή οι αντλίες έχουνε ακόμα μεγαλύτερη διαφορά πίεσης).
Αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που είχε πει ο tasos953, δηλ. εκείνος μίλαγε για διαφορετική σχέση μετάδοσης ενώ εσύ λες πως τα γραναζάκια που κινούν τις αντλίες είναι διαφορετικά.
προφανώς με αυτά τα συστήματα μπορεί να περάσει μάξιμουμ το 50% της ισχύως στον πίσω άξονα (Σε πολλά περιοδικά μπερδευουν το ποσοστό εμπλοκής που μπορεί να φτασει το 100% με το ποσοστό της ισχύος και γράφουνε πως μπορεί να μεταφερθεί το ποσοστό εως και 100% στον πίσω άξονα πράγμα που είναι λάθος).
Αυτό έχω καταλάβει και εγώ. Και άρα με μπερδεύουν όσοι λένε πως το Haldex (Audi) έχει δυνατότητα μεταφοράς > 50% της ροπής πίσω.
-
Κάτι για Xtrail ρώτησε ο ανθρωπος αρχικά νομίζω. Όχι πως δεν έχει πολύ ενδιαφερον η συζήτηση, αλλά...
Και μου μοιάζει σαν υπεράσπιση του Freelander. Αλήθεια nass ή kxr3, είσαι κάτοχος -έτσι φάνηκε? Αν ναι πες την αποψή σου (κόστος συντηρησης, βλάβες κλπ). -
Έχω την εντύπωση ότι στο Freelander όπως και στο Santa Fe τα διαφορικά έχουν διαφορετική σχέση.
Πάντως αυτό που λέει ο ΙΚΕ (σοβαρά μιλάω) μάλλον πρέπει να τρέξει να το πατεντάρει. Είναι πολύ έξυπνο σάν ιδέα.
Νομίζω όμως ότι οι συνεκτικοί συμπλέκτες δέν έχουν αντλίες. -
Ο χρήστης xtrail έγραψε:
Αλήθεια nass ή kxr3, είσαι κάτοχος -έτσι φάνηκε? Αν ναι πες την αποψή σου (κόστος συντηρησης, βλάβες κλπ).Καμία σχέση. Απλά σε τεχνικό επίπεδο ρωτάω.
-
Ο χρήστης tasos953 έγραψε:
Έχω την εντύπωση ότι στο Freelander όπως και στο Santa Fe τα διαφορικά έχουν διαφορετική σχέση.
Πάντως αυτό που λέει ο ΙΚΕ (σοβαρά μιλάω) μάλλον πρέπει να τρέξει να το πατεντάρει. Είναι πολύ έξυπνο σάν ιδέα.
Νομίζω όμως ότι οι συνεκτικοί συμπλέκτες δέν έχουν αντλίες.Οντως έξυπνη ιδέα αν μιλάμε για ένα σύστημα σαν του CR-V (και αν κατάλαβα καλά, και του Freelander), όπου δεν μιλάμε για συνεκτικούς αλλά για υδραυλικά ενεργοποιούμενους συμπλέκτες.
-
Το παράδειγμα με τις αντλίες το είπα για να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός.Προφανώς το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει με συνεκτικό συμπλέκτη (όπως στο freelander).To Santa fe έχει ενα εντελώς διαφορετικό σύστημα με πλανητικό κεντρικό διαφορικό το οποιίο είναι καλύτερο απο CRV/HRV και Freelander.
Δύσκολα μπορείς να πατεντάρεις κάτι που υπάρχει ήδη ευχαριστώ για τα εύσημα αν και δεν πάνε στην έμπνευση αλλα στην εξήγηση
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Το παράδειγμα με τις αντλίες το είπα για να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός.Προφανώς το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει με συνεκτικό συμπλέκτη (όπως στο freelander).To Santa fe έχει ενα εντελώς διαφορετικό σύστημα με πλανητικό κεντρικό διαφορικό το οποιίο είναι καλύτερο απο CRV/HRV και Freelander.Δύσκολα μπορείς να πατεντάρεις κάτι που υπάρχει ήδη ευχαριστώ για τα εύσημα αν και δεν πάνε στην έμπνευση αλλα στην εξήγηση
Μπράβο για την μετριοφροσύνη, αλλά γιά ψάξε για εφαρμογή αυτού που εξήγησες!!!
Nissan X-Trail MY2004