-
Ο χρήστης michailbm έγραψε:
???????????????????????Το GV δεν έχει κεντρικό διαφορικό, κ;aτι που φαντάζομαι ότι το ξέρεις πολύ καλά.
-
Εννοείς ότι δεν έχει ?????
Όχι γιατι έχει που είναι το λάθος???
Αν εννοείς ότι είναι σε ένα κέλυφος δεν έχει σχέση και πάλι γιατι αλλά γρανάζια για κάθε δουλεία !!!!!
Οπότε????????????????????????
-
Εντάξει το σωστό θα ήταν να πω ΚΟΜΠΛΕΡ αλλά είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα διότι παίζει τον λίγο και ρόλο διαφορικού (αν μπλοκάρεις τους μπροστινούς σε θέση 4Η π.χ. τότε δεν σπάει τίποτα οπότε κάνει υποτυπώδες λειτουργία διαφορικού) , να μην παίζουμε με τις λέξεις όμως !!!!
-
Εντάξει το σωστό θα ήταν να πω ΚΟΜΠΛΕΡ αλλά είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα διότι παίζει τον λίγο και ρόλο διαφορικού (αν μπλοκάρεις τους μπροστινούς σε θέση 4Η π.χ. τότε δεν σπάει τίποτα οπότε κάνει υποτυπώδες λειτουργία διαφορικού) , να μην παίζουμε με τις λέξεις όμως !!!!Αλλο να παίζουμε με τις λέξεις και αλλο να λέμε ανακρίβειες, το κομπλέρ αν έπαιζε το 'ρόλο διαφορικού' θα έσπαγε, στη θέση 4Η δεν σπάει το σύστημα μετάδοσης επειδή οι τροχοί ολισθαίνουν έστω και λίγο.
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Εντάξει το σωστό θα ήταν να πω ΚΟΜΠΛΕΡ αλλά είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα διότι παίζει τον λίγο και ρόλο διαφορικού (αν μπλοκάρεις τους μπροστινούς σε θέση 4Η π.χ. τότε δεν σπάει τίποτα οπότε κάνει υποτυπώδες λειτουργία διαφορικού) , να μην παίζουμε με τις λέξεις όμως !!!!
Αλλο να παίζουμε με τις λέξεις και αλλο να λέμε ανακρίβειες, το κομπλέρ αν έπαιζε το 'ρόλο διαφορικού' θα έσπαγε, στη θέση 4Η δεν σπάει το σύστημα μετάδοσης επειδή οι τροχοί ολισθαίνουν έστω και λίγο.
Μάλλον δεν κατάλαβες τι είπα δηλ ότι εν κίνηση με 4Η αν σταματήσεις τους μπροστινούς τροχούς τότε δεν θα σπάσει τίποτα αλλά θα σπινάρουν οι πίσω άρα παίζει κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο κατανομέα (διαφορικό = κατανομέας - διανομέας που διαφοροποιει και κατανεμει την κατασταση που παραλαμβανει αναμεσα στα δυο ακρα του) κίνησης αφού αφήνει την ροπή να πάει κατά το μεγαλύτερο μέρος της πίσω και δεν επιτρέπει να σπάσει το σύστημα αν αυτό δεν διαρκέσει παρά πολύ !!
(προσέξτε μην μου πείτε πάλι ότι δεν συμβαίνει αυτό μιλάω για στιγμιαίο απόλυτο σταμάτημα τον μπροστινών τροχών)
Ουσιαστικά βέβαια αυτό δουλεύει σαν ΚΟΜΠΛΕΡ διότι μοιράζει (κομπλάρει το μπροστινό και διανέμει την κίνηση ) την κίνηση στον μπροστά και πίσω άξονα σε ποσοστό 50-50 μια κατάσταση που είναι ίδια με κλειδωμένο μπλόκε διαφορικό!!
Άρα ποιος παίζει με τις λέξεις και ποιος λέει ανακρίβειες?????
Παραπάνω είχα δίκιο που ονόμασα τον συγκεκριμένο μηχανισμό διαφορικό και αμφισβητήθηκα , όπως επίσης σωστά το αποκάλεσα κομπλερ αργότερα !!!! -
Μάλλον δεν κατάλαβες τι είπα δηλ ότι εν κίνηση με 4Η αν σταματήσεις τους μπροστινούς τροχούς τότε δεν θα σπάσει τίποτα αλλά θα σπινάρουν οι πίσω άρα παίζει κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο κατανομέα (διαφορικό = κατανομέας - διανομέας που διαφοροποιει και κατανεμει την κατασταση που παραλαμβανει αναμεσα στα δυο ακρα του) κίνησης αφού αφήνει την ροπή να πάει κατά το μεγαλύτερο μέρος της πίσω και δεν επιτρέπει να σπάσει το σύστημα αν αυτό δεν διαρκέσει παρά πολύ !!
(προσέξτε μην μου πείτε πάλι ότι δεν συμβαίνει αυτό μιλάω για στιγμιαίο απόλυτο σταμάτημα τον μπροστινών τροχών)
Ουσιαστικά βέβαια αυτό δουλεύει σαν ΚΟΜΠΛΕΡ διότι μοιράζει (κομπλάρει το μπροστινό και διανέμει την κίνηση ) την κίνηση στον μπροστά και πίσω άξονα σε ποσοστό 50-50 μια κατάσταση που είναι ίδια με κλειδωμένο μπλόκε διαφορικό!!
Άρα ποιος παίζει με τις λέξεις και ποιος λέει ανακρίβειες?????
Παραπάνω είχα δίκιο που ονόμασα τον συγκεκριμένο μηχανισμό διαφορικό και αμφισβητήθηκα , όπως επίσης σωστά το αποκάλεσα κομπλερ αργότερα !!!!Εσύ δηλαδή λές πως με την επιλογή 4Η μπορούμε να σταματήσουμε 'στιγμιαία' τους εμπρός τροχούς και να σπινάρουν οι πίσω?
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο απο τις ελαστικότητες του συστήματος μετάδοσης και είναι για λίγες μοίρες μόνο μιας περιστροφής (εφόσον μιλάμε για ελαστική παραμόρφωση και όχι για καταστροφή).
Τα υπόλοιπα με τα 50-50 και τις κατανομές τα έχεις λίγο μπερδεμένα, ψάξε ανάλογα τόπικ εδώ αν θες.
-
Κατά τη συνήθη μέθοδο της ιαπωνικής εταιρείας, το πλάισιο είναι τύπου 'σκάλας', ενώ η κίνηση μεταδίδεται κατα κύριο λόγο στους πίσω τροχούς. Ο οδηγός μπορεί εν κινήσει -και με ταχύτητα έως και 100χλμ./ώρα- να εμπλέξει την κίνηση και στους εμπρός τροχούς, ενώ σε ιδιαίτερα δύσβατα μέρη υπάρχει και η δυνατότητα υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων, καθώς και 'κλειδώματος' του διαφορικού
Απο το in.gr auto παρουσιασεις !
Και αυτοι το αποκαλουν διαφορικο!!! -
Bεβαίως, αν ο δρόμος γλιστράει, η απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε υπερστροφικές τάσεις. Σ' αυτή την περίπτωση όμως (π.χ. όταν βρέχει) μπορείς να βάλεις το 4x4, οπότε η υπερστροφή εξαλείφεται. Kανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και στο χώμα και γενικότερα στις εκτός δρόμου διαδρομές, όπου οι δυνατότητες του αυτοκινήτου αποδεικνύονται πολύ καλές, χάρη στο ξεχωριστό πλαίσιο, στην «άκαμπτη» τετρακίνηση (που μοιράζει 50%-50% τη ροπή στους δύο άξονες) και τις «κοντές» σχέσεις.
Απο το http://auto-internet.gr/tests/Q-Z/test_ ... Vitara.htm
Εδω αποκαλουν ακαμπτη την τετρακινηση!
(εγω την αποκαλεσα 'κομπλερ') -
Θέλετε ακόμα να παίξουμε με τις λέξεις??? Μπορούμε κι άλλο!!!
Όσο για το 'μπέρδεμα' που λες πρέπει κάποιος να μην κατανοεί κάτι για να μπερδεύεται και κάτι τέτοιο εδώ δεν συμβαίνει!!!
αυτά για τις ελαστικότητες είναι αδύνατο να συμβούν και να προκαλέσουν σπινάρισμα στον άλλο άξονα όποτε ξεχνά αυτήν την εξήγηση που δίνεις και ψάχτο πριν αρχίσεις πάλι να αμφισβητείς κάτι που δεν γνωρίζεις!
(με ποιο τρόπο εμπλέκεται και τι περιθώρια διαφοράς ταχύτητας περιστροφής ανάμεσα στους δυο άξονες δίνει ο μηχανισμός και για πόσο χρονικό διάστημα ανέχεται τέτοιες καταστάσεις)
Από την άλλη οφείλω να ζητήσω συγνώμη από τους συνομιλητές μου που δεν μπόρεσα καλύτερα να περιγράψω – εξηγήσω, αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν με όσο λιγότερα λόγια να περιγράψω κάτι πολύ σύνθετο και από ότι φαίνετε δεν τα κατάφερα καλά! -
Φιλε meco δεν το εξηγησα καλα:
Το ξερω τι λεει το Manual,μεχρι και τα 100χμ\ω μπορεις να επιλεξεις 4Η εν κινηση.
Αρκει να υπαρχει ολισθηρο οδοστρομα!
Στη δικη μου περιπτωση,ναι πατουσα σε χιονι(δεν νομιζω να ειναι απο αυτο ομως το προβλημα,απλα το ανεφερα μιας και μετα απο αυτο μου παρουσιαστηκε το κολλημα της 1ης)
Τελος παντων,επισκεφτηκα τοπικο συνεργειο και μου ειπαν οτι ισως παγωνουν αποτομα τα 'υγρα' και γιαυτο δεν κουμπωνει η ταχυτητα,(εμενα μου φανηκε λιγο παραξενο σκεπτομενος πως αν ειναι αυτος ο λογος, θα συνεβαινε και με τις αλλες σχεσεις,πραγμα που δεν συμβαινει)!
Μου ειπαν να το δουλεψω λιγο ακομα μεσα στην πολη και να περιμενω να ζεστανει ο καιρος για να δουμε,αλλιως λενε οτι ισως να ειναι το πλατο!
(Στα 17,000 KM )?
Αυτα απο το συνεργειο εδω στο βολο!
Θα επανελθω να σας πω την εμπειρια μου,ελπιζω να μην ειναι ασχημη!!!Τωρα οσον αφορα το 'διαφορικο' τα Suzuki δεν εχουν κεντρικο διαφορικο αλλα transfer case!(απο μια αποψη 'παιζει' το ρολο του διαφορικου)
Το προσπεκτους λεει οτι επιλεγοντας 4Η 'κλειδωνεις' το διαφορικο!
Στην ουσια εννωει οτι κλειδωνεις το μπροστα διαφορικο στον αξονα μεσου 'transfer case' με το πισω διαφορικο! -
Ο χρήστης nickos έγραψε:
Τωρα οσον αφορα το 'διαφορικο' τα Suzuki δεν εχουν κεντρικο διαφορικο αλλα transfer case!(απο μια αποψη 'παιζει' το ρολο του διαφορικου)
Το προσπεκτους λεει οτι επιλεγοντας 4Η 'κλειδωνεις' το διαφορικο!
Στην ουσια εννωει οτι κλειδωνεις το μπροστα διαφορικο στον αξονα μεσου 'transfer case' με το πισω διαφορικο!Έτσι ακριβώς αυτό προσπαθώ να εξηγήσω από το απόγευμα !!:D
Και ότι το σύστημα έχει ανοχές αρκετές και δεν είναι τόσο ξερό όσο κάποιοι νομίζουν αλλιώς δεν θα δούλευε!!!
Αγνοούσα την σχετική ορολογία (transfer case) αλλά σε τεχνικά λεξικά εξηγείτε απ τους άγγλους ως = Special differential (by Suzuki engineering)!!!! (αν το εγραψα καλα γιατι απ το τηλεφωνο μου το ειπε)
(την πληροφορία την πήρα από φίλο φοιτητή στην Αγγλία που έχει ειδικό μηχανολογικό ερμηνευτικό λεξικό ορολογιών μιας και σπουδάζει μηχανολόγος !!!) -
Ναι φιλε μου μου michailbm!
transfer case = κιβωτιο μεταφορας
Τωρα για το αν ειναι και καλα της suzuki [Special differential (by Suzuki engineering)!!!! ]δεν το νομιζω μιας και τα wrangler Νομιζω πως εχουν ακριβος την ιδια φιλοσοφια τετρακινησης!
Αλλα για να πω και την απορια μου...Εχω φωτο του G.v απο κατω που φαινονται ακριβως τα μηχανικα του μερη!
Αν σας πω οτι μοιαζει με δαιφορικο το καβουκι που εχει στο κεντρο τι θα πειτε? -
Αλλα για να πω και την απορια μου...Εχω φωτο του G.v απο κατω που φαινονται ακριβως τα μηχανικα του μερη!
Αν σας πω οτι μοιαζει με δαιφορικο το καβουκι που εχει στο κεντρο τι θα πειτε?Ετσι εναι οπως το λες!!!!!!
Είχα το μικρό vitara JLX και ξέρω ακριβώς πως μοιάζει και πως στην πράξη δουλεύει και μην ξεχνάς ότι το παλιό ήταν ακόμα πιο 'ξερό' απ το δικό σου!!!
-
Τι να πω φιλε michailbm!
εχω μπερδευτει κι εγω!Μονο μια επισκεψη στο επισημο συνεργειο της Suzuki θα μου λυσει την αποροια για το αν ειναι διαφορικο το μεσαιο καβουκι!
Διαβαζοντας ομως αυτο το topic'Ποια χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά ?'
ριξε μια ματια ειναι στη σελιδα 2 του φορουμ εκτος δρομου!Τα αλανια λενε εκει οτι δεν ειναι διαφορικο
τελοςπαντων! -
Mερικά κιβώτια από κατασκευής έχουν μια δυσκολία στην πρώτη.
Μπορεί όμως να είναι φαγωμένα τα συγχρονιζέ της πρώτης και τότε βοηθάει η διπλή αποσύμπλεξη και μερικές φορές το άγγιγμα του συγχρονιζέ της 2ας (το οποίο επίσης βοηθάει και για δυσκολία με την όπισθεν), -
michailbm έχω τις εξής απορίες:
Εγραψες τα εξής:
(προσέξτε μην μου πείτε πάλι ότι δεν συμβαίνει αυτό μιλάω για στιγμιαίο απόλυτο σταμάτημα τον μπροστινών τροχών)και σου απάντησα αυτό:
Εσύ δηλαδή λές πως με την επιλογή 4Η μπορούμε να σταματήσουμε 'στιγμιαία' τους εμπρός τροχούς και να σπινάρουν οι πίσω?
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο απο τις ελαστικότητες του συστήματος μετάδοσης και είναι για λίγες μοίρες μόνο μιας περιστροφής (εφόσον μιλάμε για ελαστική παραμόρφωση και όχι για καταστροφή).
Στην ερώτηση που έκανα δεν μου απάντησες αλλα σύμφωνα με το παρακάτω μου λές πως για όποια διαφορά ταχυτήτων δεν ευθύνονται οι ελαστικότητες
αυτά για τις ελαστικότητες είναι αδύνατο να συμβούν και να προκαλέσουν σπινάρισμα στον άλλο άξονα όποτε ξεχνά αυτήν την εξήγηση που δίνεις και ψάχτο πριν αρχίσεις πάλι να αμφισβητείς κάτι που δεν γνωρίζεις!
(με ποιο τρόπο εμπλέκεται και τι περιθώρια διαφοράς ταχύτητας περιστροφής ανάμεσα στους δυο άξονες δίνει ο μηχανισμός και για πόσο χρονικό διάστημα ανέχεται τέτοιες καταστάσεις)Επειδή το έψαξα όπως λες αλλα δεν βρήκα άλλη εξήγηση για να συμβαίνει αυτό το πράγμα (να επιτρέπει η τετρακίνηση 4Η διαφορά ταχυτήτων μεταξύ των αξόνων) ας το πάρει το ποτάμι!
Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πως γίνεται αυτό.
Απορία: αν όπως λές το κομπλέρ επιτρέπει στιγμιαία διαφορά ταχυτήτων (ασχέτως ελαστικότητας) γιατί την επιτρέπει ΜΟΝΟ στιγμιάια και τι κατανομή ροπής/ισχύος δίνει?
Θα ήθελα ακόμα να μάθω πιο λεξικό είναι αυτό που δίνει την εξής εξήγηση όπως είπες:
transfer case=Special differential (by Suzuki engineering)
Νομίζω το παραπάνω είναι ενδεικτικό πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και μάλλον οφείλεται σε συνενόηση 'χαλασμένο τηλέφωνο' με τον φίλο σου.
Τέλος το διαφορικό ορίζεται απο τη διαφορά ταχυτήτων που επιτρέπει σαν μηχανισμός. Ενα κομπλέρ που δεν επιτρέπει διαφορά ταχυτήτων ΔΕΝ είναι διαφορικό, αλλιώς θα έλεγα και τη φριτέζα ή το λαμπατέρ διαφορικό. Δεν παίζουμε με τις λέξεις, αλλα να μιλάμε ελληνικά.
-
Απορία: αν όπως λές το κομπλέρ επιτρέπει στιγμιαία διαφορά ταχυτήτων (ασχέτως ελαστικότητας) γιατί την επιτρέπει ΜΟΝΟ στιγμιάια και τι κατανομή ροπής/ισχύος δίνει?
Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν είναι ΚΟΜΠΛΕΡ και ότι λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι διότι επιτρέπει σε κάποιες καταστάσεις ακραίες ναι μεν ,για να μην καταστραφεί , αλλά επιτρέπει διάφορα ανάμεσα στους δυο άξονες. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να εμπλακεί εν κινήσει!!
(η δύναμη που πρέπει να ασκηθεί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη και όποτε κι αν ασκηθεί τέτοια το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πολύ ! αυτό εννοώ όταν λέω στιγμιαία)Εντάξει το σωστό θα ήταν να πω ΚΟΜΠΛΕΡ αλλά είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα διότι παίζει τον λίγο και ρόλο διαφορικού
Αυτό έγραψα αρχικά !!!!
Το σύστημα της Suzuki είναι πολύ ποιο εξελιγμένο απ της Jeep!!!
Το λεξικό είναι ερμηνευτικό και ερμηνεύει κατοχυρωμένες (πατενταρισμένες) ονομασίες που δίνουν οι εταιρίες στις κατασκευές τους κυκλοφορεί δε και για άλλους κλάδους και όχι μόνο για μηχανολογικά είναι συνδρομητικο και κάθε χρόνο βγαίνει νέα έκδοση που συμπεριλαμβάνει τις νέες ονομασίες! -
Βλέπεις ότι σου απαντάω πάντα σε φιλικό τόνο και με διάθεση διαλόγου ....
Μην κατεβάζουμε το επίπεδο της συζήτησης με άσκοπους χαρακτηρισμούς και ας προσπαθήσουμε να διαβάζουμε και να κατανοούμε τι γράφουν οι άλλοι!!!!!! -
Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω ότι δεν είναι ΚΟΜΠΛΕΡ και ότι λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι διότι επιτρέπει σε κάποιες καταστάσεις ακραίες ναι μεν ,για να μην καταστραφεί , αλλά επιτρέπει διάφορα ανάμεσα στους δυο άξονες.
Αφού δεν είναι κομπλέρ περιμένω να μου πείς τι είναι και γιατί επιτρέπει (χωρίς ελαστικότητες!) μόνο στιγμιαία τη διαφορά ταχυτήτων.
Εγω πάντως στα σχέδια της suzuki που έχω βλέπω ενα απλό κομπλέρ.
Το σύστημα της Suzuki είναι πολύ ποιο εξελιγμένο απ της Jeep!!!
Το σύστημα είναι ίδιο σε αρχή λειτουργίας με αυτό που έχουν τα 2.4 της jeep, τα μεγαλύτερα είναι πολύ πιο εξελιγμένα.
(εκτός βέβαια αν ισχύουν τα περι 'μαγικού διαφορικού' αντί για κομπλέρ)
Το λεξικό είναι ερμηνευτικό και ερμηνεύει κατοχυρωμένες (πατενταρισμένες) ονομασίες που δίνουν οι εταιρίες στις κατασκευές τους κυκλοφορεί δε και για άλλους κλάδους και όχι μόνο για μηχανολογικά είναι συνδρομητικο και κάθε χρόνο βγαίνει νέα έκδοση που συμπεριλαμβάνει τις νέες ονομασίες!
Εδω σίγουρα κάτι δεν πάει καλά, είναι η έκφραση 'transfer case' copyrighted απο τη suzuki??????????????????????
Eίναι σαν να πεταντάρω τι λέξη 'βίδα'.
Ποιό είναι το λεξικό αυτό τελικά/??
edit: και ο δικός μου τόνος πιστευω φιλικός είναι
-
Τέλος πάντων δεν θέλω να συνεχίσω άλλο σε αυτό το κλίμα που έχεις βάλει την κουβέντα!!!!
Το εν λόγο έντυπο το εκδίδει ο σύλλογος μηχανικών αυτοκίνητων της Αγγλίας ,όπως συνηθίζετε να εκδίδουν εκεί όλοι οι σύλλογοι ανάλογα έντυπα για τους κλάδους τους ,κυκλοφορεί και σε cd (αυτό έχει ο φίλος)Οσον αφορα το: transfer case=Special differential (by Suzuki engineering)εγω εκανα λαθος το σωστο ηταν: transfer case by Suzuki engineering=The new Suzuki gear driven transfer case is a special differential high performance unit capable of handling all the combination of terrain ....
Αυτά και τέλος για αυτό το θέμα!!!!!
Suzuki Grand Vitara: Aπόψεις