michailbm έχω τις εξής απορίες:
Εγραψες τα εξής:
Μάλλον δεν κατάλαβες τι είπα δηλ ότι εν κίνηση με 4Η αν σταματήσεις τους μπροστινούς τροχούς τότε δεν θα σπάσει τίποτα αλλά θα σπινάρουν οι πίσω άρα παίζει κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο κατανομέα (διαφορικό = κατανομέας - διανομέας που διαφοροποιει και κατανεμει την κατασταση που παραλαμβανει αναμεσα στα δυο ακρα του) κίνησης αφού αφήνει την ροπή να πάει κατά το μεγαλύτερο μέρος της πίσω και δεν επιτρέπει να σπάσει το σύστημα αν αυτό δεν διαρκέσει παρά πολύ !!
(προσέξτε μην μου πείτε πάλι ότι δεν συμβαίνει αυτό μιλάω για στιγμιαίο απόλυτο σταμάτημα τον μπροστινών τροχών)
και σου απάντησα αυτό:
Εσύ δηλαδή λές πως με την επιλογή 4Η μπορούμε να σταματήσουμε 'στιγμιαία' τους εμπρός τροχούς και να σπινάρουν οι πίσω?
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο απο τις ελαστικότητες του συστήματος μετάδοσης και είναι για λίγες μοίρες μόνο μιας περιστροφής (εφόσον μιλάμε για ελαστική παραμόρφωση και όχι για καταστροφή).
Στην ερώτηση που έκανα δεν μου απάντησες αλλα σύμφωνα με το παρακάτω μου λές πως για όποια διαφορά ταχυτήτων δεν ευθύνονται οι ελαστικότητες
αυτά για τις ελαστικότητες είναι αδύνατο να συμβούν και να προκαλέσουν σπινάρισμα στον άλλο άξονα όποτε ξεχνά αυτήν την εξήγηση που δίνεις και ψάχτο πριν αρχίσεις πάλι να αμφισβητείς κάτι που δεν γνωρίζεις!
(με ποιο τρόπο εμπλέκεται και τι περιθώρια διαφοράς ταχύτητας περιστροφής ανάμεσα στους δυο άξονες δίνει ο μηχανισμός και για πόσο χρονικό διάστημα ανέχεται τέτοιες καταστάσεις)
Επειδή το έψαξα όπως λες αλλα δεν βρήκα άλλη εξήγηση για να συμβαίνει αυτό το πράγμα (να επιτρέπει η τετρακίνηση 4Η διαφορά ταχυτήτων μεταξύ των αξόνων) ας το πάρει το ποτάμι!
Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πως γίνεται αυτό.
Απορία: αν όπως λές το κομπλέρ επιτρέπει στιγμιαία διαφορά ταχυτήτων (ασχέτως ελαστικότητας) γιατί την επιτρέπει ΜΟΝΟ στιγμιάια και τι κατανομή ροπής/ισχύος δίνει?
Θα ήθελα ακόμα να μάθω πιο λεξικό είναι αυτό που δίνει την εξής εξήγηση όπως είπες:
transfer case=Special differential (by Suzuki engineering)
Νομίζω το παραπάνω είναι ενδεικτικό πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και μάλλον οφείλεται σε συνενόηση 'χαλασμένο τηλέφωνο' με τον φίλο σου.
Τέλος το διαφορικό ορίζεται απο τη διαφορά ταχυτήτων που επιτρέπει σαν μηχανισμός. Ενα κομπλέρ που δεν επιτρέπει διαφορά ταχυτήτων ΔΕΝ είναι διαφορικό, αλλιώς θα έλεγα και τη φριτέζα ή το λαμπατέρ διαφορικό. Δεν παίζουμε με τις λέξεις, αλλα να μιλάμε ελληνικά.