-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αν τα πράγματα είναι πολύ άσκημα ξεφουσκώστε τα λάστιχα
(από 30 σε 20 ή κάτι τέτοιο)Για πιο λόγο??????
Στο χιόνι θές φαρδιά και ξεφούσκωτα ενώ στον πάγο στενά για μέγιστη πίεση.
Τα φαρδιά για μέγιστη επιφάνεια και το ξεφούσκωτα για ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής αφού ακουμπάνε το χιόνι και τα πλαινά αλλά και για να ακολουθούν καλύτερα τις μικροανωμαλίες του χιονιού (που χρειάζονται για πρόσφυση) και να μην τις βιάζουν ισοπεδώνοντάς τες!Και ο πάγος, έστω και ελάχιστη αλλά έχει ένα συντελεστή τριβής... (0 δεν έχει καμία επιφάνεια)
Επομένως γιατί να μην εκμεταλλευτώ το 0.000001 με φαρδύ λάστιχο?
Δηλαδή γιατί εκμεταλλευόμαστε τον συντελεστή τριβής μόνο στο στεγνό και όχι στον πάγο?
Και στο πρακτικό θέμα...εγώ με τα λάστιχα 135!! Ανέβηκα ανηφόρα (μόνο με χιόνι) που δεν ανέβηκε κανένα αυτοκίνητο!
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Και ο πάγος, έστω και ελάχιστη αλλά έχει ένα συντελεστή τριβής... (0 δεν έχει καμία επιφάνεια)
Δηλαδή γιατί εκμεταλλευόμαστε τον συντελεστή τριβής μόνο στο στεγνό και όχι στον πάγο?
Και στο πρακτικό θέμα...εγώ με τα λάστιχα 135!! Ανέβηκα ανηφόρα (μόνο με χιόνι) που δεν ανέβηκε κανένα αυτοκίνητο!Και εγώ έχω την ίδια απορία! Μάλλον το κέρδος σε ελκτική πρόσφυση που κερδίζεις με την πίεση επί του πάγου είναι μεγαλύτερο από της παραπάνω επιφάνειας....
Πόσα κιλά ζυγίζει το Αμι? Άλλωστε δεν έχεις αρκετή ροπή για να σπινάρεις τροχούς ούτε στο χιόνι! (κακιούλα...)
-
Ο χρήστης ambulafia έγραψε:
ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ! ΟΧΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΑ**ΚΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΑΡΑ Η ΕΧΕΙ ΤΖΙΠ!Χμμμ...
Σήμερα ένας φίλος μου βγήκε για καφέ με το...Touareg.
Να μην το ''χαρεί'' ;;; -
Κατάλαβα παιδία... με άλλα λόγια να αγαπίομαστε. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που οι οδηγοί δεν ξέρουν πως μπαίνουν οι αλυσίδες και που είναι μεσογειακή, άρα με ελλίπη πείρα στην αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, ε΄τε ατομικά είτε κοινωνικά. και συζητάμε τώρα αν κανείς πρέπει να βγάινει για καφέ. ναι φίλε να βγείς αν οι δρόμοι στο επιτρέπουν. ίσως να ζεις όπως εγώ στα Νότια πρόαστεια. Ίσως όμως η λακούβα που θα σε βγάλει εκτός η ο παγετός που δεν πρόσεξες να είναι η αιτία που θα κλείσει ο δρόμος για ένα ασθενοφόρο η την πυροσβεστική....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Και ο πάγος, έστω και ελάχιστη αλλά έχει ένα συντελεστή τριβής... (0 δεν έχει καμία επιφάνεια)
Και στο πρακτικό θέμα...εγώ με τα λάστιχα 135!! Ανέβηκα ανηφόρα (μόνο με χιόνι) που δεν ανέβηκε κανένα αυτοκίνητο!Και εγώ έχω την ίδια απορία! Μάλλον το κέρδος σε ελκτική πρόσφυση που κερδίζεις με την πίεση επί του πάγου είναι μεγαλύτερο από της παραπάνω επιφάνειας....
Πόσα κιλά ζυγίζει το Αμι? Άλλωστε δεν έχεις αρκετή ροπή για να σπινάρεις τροχούς ούτε στο χιόνι! (κακιούλα...)
Καλά ρε είπαμε ότι έχω 35 άλογα (τώρα πόσα ζούνε δεν ξέρω ) αλλά σε πάγο (και μόνο σε πάγο ) το έχω δει να σπινάρει
Τώρα στο θέμα μας δεν καταλαβαίνω γιατί να μην εκμεταλεύομαι ΚΑΘΕ τιμή του συντελεστή τριβής με το μέγιστο πλάτος?
Γιατί στον πάγο ελάχιστο πλάτος???? -
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Τώρα στο θέμα μας δεν καταλαβαίνω γιατί να μην εκμεταλεύομαι ΚΑΘΕ τιμή του συντελεστή τριβής με το μέγιστο πλάτος?
Γιατί στον πάγο ελάχιστο πλάτος????Διότι στον πάγο προσπαθείς να τον 'σπάσεις', ασκώντας μέγιστη πίεση (= βάρος / επιφάνεια), και να 'πιάσεις δρόμο' από κάτω. Το ίδιο ισχύει και σε λεπτό χιόνι. Και στις δύο περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν λάστιχα με 'μακριά' καρφιά, έτσι ώστε να 'τρυπάνε' τον λεπτό πάγο ή το χιόνι.
Αν όμως το χιόνι είναι αρκετά παχύ για να μην υπάρχει ελπίδα να το 'σπάσεις' (δύσκολα συμβαίνει αυτό με πάγο, να είναι δηλ. τόσο παχύς), τότε καλύτερα φαρδύ μήπως και γίνει η δουλειά όπως λέει ο onyx! αλλά και για να μην 'βουλιάξεις' μέσα (και αν βάλεις λάστιχα με καρφιά, αυτά θα είναι μικρότερα, απλά για να αυξήσουν τεχνητά το συντελεστή τριβής).
Ομοίως και στην άμμο, θέλεις όσο το δυνατόν φαρδύτερο λάστιχο για να μην βουλιάξεις.
-
Οποιος είδε το WRC στο MAGIC ο Π. Χουρδάκης εξηγούσε ακριβώς αυτό.
Αυτό δηλ. που εξήγησε ο nass.Kώστα σωστή η σκέψη σου , αλλά η διαφορά του συντελεστή τριβής μεταξύ στενών και φαρδιών ελαστικών στο χιόνι και ειδικά στο πάγο είναι ελάχιστη. Οπότε το στενότερο ελαστικό έχει περισσότερες πιθανότητες λόγω μικρότερης επιφάνειας να ''σπάσει'' την επιφάνεια και να φτάσει στην άσφαλτο ή και να δημιουργήσει έστω ένα βοηθητικό στρώμα χιονιού-πάγου στο πίσω μέρος του ελαστικού (κάτι σαν τάκο) που τελικά θα του δώσει μεγαλύτερη πρόσφυση.
Η delta με 215 λάστιχα και μπλοκέ δεν κουνιέται καθόλου , ενω το accent με 185 πάει σχετικά καλά. -
Κατάλαβα παιδία... με άλλα λόγια να αγαπίομαστε. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που οι οδηγοί δεν ξέρουν πως μπαίνουν οι αλυσίδες και που είναι μεσογειακή, άρα με ελλίπη πείρα στην αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, ε΄τε ατομικά είτε κοινωνικά. και συζητάμε τώρα αν κανείς πρέπει να βγάινει για καφέ. ναι φίλε να βγείς αν οι δρόμοι στο επιτρέπουν. ίσως να ζεις όπως εγώ στα Νότια πρόαστεια. Ίσως όμως η λακούβα που θα σε βγάλει εκτός η ο παγετός που δεν πρόσεξες να είναι η αιτία που θα κλείσει ο δρόμος για ένα ασθενοφόρο η την πυροσβεστική....Σαφώς και δεν είναι αυτό το θέμα μας
10 Touareg = 8 + 2 ιδιοκτήτες
Οι πιο πολλοί σαφώς μοιάζουν... -
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Kώστα σωστή η σκέψη σου , αλλά η διαφορά του συντελεστή τριβής μεταξύ στενών και φαρδιών ελαστικών στο χιόνι και ειδικά στο πάγο είναι ελάχιστη
Μα ο συντελεστής δεν εξαρτάται από το εμβαδό...
Αλλά η εξήγηση τελικά δίνεται μέσω του 'σπασίματος' ή σκάψιμου του χιονιού και όχι λόγω τριβής...
Δεν το ήξερα...Αλλά διάβασα ότι σε άλλες περιπτώσεις θέλουμε στενό λάστιχο για χιόνι και σε άλλες φαρδύ...
Τελικά ξεφουσκώνουμε τα λάστιχα ή όχι??
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Αλλά διάβασα ότι σε άλλες περιπτώσεις θέλουμε στενό λάστιχο για χιόνι και σε άλλες φαρδύ...
Τελικά ξεφουσκώνουμε τα λάστιχα ή όχι??
Λοιπόν, για το πρώτο , σε λίγο χιόνι και πάγο θέλουμε λάστιχο με όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια ώστε η πίεση απο το βάρος να είναι σε μικρότερη επιφάνεια μήπως και σπάσει το χιόνι ή ο πάγος και το λάστιχο βρεί πρόσφυση στο οδόστρωμα. Ακόμα όμως και αν δεν σπάσει το στρώμα αυτό δημιουργείται ένα είδος ''τάκου'' στη πίσω πλευρά του λάστιχου που αυξάνει τη πρόσφυση. Τεχνητά βέβαια γίνεται με τις αλυσίδες και τα καρφιά.
Εάν το χιόνι είναι τόσο πολύ και μαλακό ώστε το αυτοκίνητο να βουλιάζει και να βρίσκει η ''κοιλιά'' του στο χιόνι τότε θέλουμε πολύ φαρδιά λάστιχα για να αυξήσουμε την επιφάνεια επαφής για να μην βουλιάζει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην άμμο. Η πρόσφυση τότε εξαρτάται από το φάρδος των ελαστικών και από το πέλμα τους.Για το δεύτερο τα λάστιχα στο χιόνι θέλουν λίγο ξεφούσκωμα για διαφορετικούς λόγους το καθένα όμως.
Ενας κοινός λόγος για όλα είναι ότι με λιγότερο αέρα πιθανόν να ζεσταθούν καλύτερα και να φθάσει η θερμοκρασία τους πιό κοντά στην ιδανική.
Αλλος κοινός λόγος είναι το μαλάκωμα της ανάρτησης που ως γνωστό θέλουμε τον τροχό να διαβάζει ακριβώς το ανάγλυφο του δρόμου για να εκμεταλευτούμε όλη τη διαθέσιμη πρόσφυση.Επίσης όταν φοράμαι αλυσίδες ταλαιπωρείται λιγότερο το αυτοκίνητο.
Στα φαρδιά λάστιχα το ξεφούσκωμα κάνει τα λάστιχα να πατάνε με τις δύο εξωτερικές πλευρές τους που συνήθως έχουν και πιο ''άγριο τακούνι'' που σε συνδοιασμό και με τα προηγούμενα αυξάνει τη πρόσφυση.
Στα στενά αυτό ισχύει σε μικρότερο βαθμό .Ολα αυτά είναι βέβαια θεωρητικά και σε κάθε τύπο αυτοκινήτου το ξεφούσκωμα δεν δουλεύει το ίδιο. Πχ στη delta λίγο η σκληρή ανάρτηση , πολύ τα τελειωμένα ZR λάστιχα που είναι σαν κόκκαλο το ξεφούσκωμα δεν βοήθησε καθόλου για να κινηθεί ούτε ένα μέτρο.!!
-
Άρα αν έχω ένα τζιπάκι και ένα αυτοκίνητο χωρίς 4χ4 κανένα από τα 2 και χωρίς αλυσίδες...πάει καλύτερα το αυτοκίνητο στο χιόνι?
-
Ναι το αυτοκίνητο πάει καλύτερα
Χωρίς πλάκα τώρα , μιλάμε πάντα για συγκρίσιμα μεγέθη δηλ. ή τετρακίνητα , ή δικίνητα. Η σύγκριση μεταξύ τους μου θυμίζει τις κακίες πού έλεγαν όταν η AUDI κατέβασε τα quattro στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλυ.
-
Ναι το αυτοκίνητο πάει καλύτεραΧωρίς πλάκα τώρα , μιλάμε πάντα για συγκρίσιμα μεγέθη δηλ. ή τετρακίνητα , ή δικίνητα. Η σύγκριση μεταξύ τους μου θυμίζει τις κακίες πού έλεγαν όταν η AUDI κατέβασε τα quattro στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλυ.
Σωστά...
Εγώ ρώτησα και για τα 2 τετρακίνητα , ή δικίνηταΟπότε καλά είμαι με τα 135/15
-
Ξέρει κανείς που θα βρω τα Bridgestone Blizak WS 50;
Η αντιπρωσοπεία δεν τα φέρνει.
Ήθελα να τα πάρω πριν αρχίσει ο χειμώνας αλλά δεν τα έβρισκα και το άφησα.
Πιστεύω είναι καλύτερα να δώσω 150-200ευρώ και να έχω 2 χιονολάστιχα σε άλλες ζάντες παρά να βάζω αλυσίδες. -
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Ξέρει κανείς που θα βρω τα Bridgestone Bilzak WS 50;
Η αντιπρωσοπεία δεν τα φέρνει.
Ήθελα να τα πάρω πριν αρχίσει ο χειμώνας αλλά δεν τα έβρισκα και το άφησα.
Πιστεύω είναι καλύτερα να δώσω 150-200ευρώ και να έχω 2 χιονολάστιχα σε άλλες ζάντες παρά να βάζω αλυσίδες.Tα Blizzak πρεπει να τα βαλεις και στις 4 ζαντες.
Install Blizzak WS-50 tires in sets of four only.
Due to the revolutionary traction capabilities of the Blizzak, Bridgestone recommends using Blizzaks only in sets of four to provide the best handling characteristics and tire performance.
http://www.tirerack.com/tires/tires.jsp?tireMake=Bridgestone&tireModel=Blizzak+WS-50
Νικος
-
Η σύγκριση μεταξύ τους μου θυμίζει τις κακίες πού έλεγαν όταν η AUDI κατέβασε τα quattro στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλυ. -
Ίσως όμως η λακούβα που θα σε βγάλει εκτός η ο παγετός που δεν πρόσεξες να είναι η αιτία που θα κλείσει ο δρόμος για ένα ασθενοφόρο η την πυροσβεστική....Kατι τετοιο μπορει να συμβει οποτεδηποτε ομως.
Κι αν οι συν8ηκες ειναι τοσο ακαταλληλες για την κινηση στην πολη (ποσο, μισο μετρο χιονι???), το ιδιο 8α ισχυει κ για τα ασ8ενοφορα κ την πυροσβεστικη.Εγω αυτο που προτεινα πριν ειναι να μην μας φοβιζουν, να μην κραταμε συντηρητικη σταση σταση απεναντι σε συμβαντα.
ΥΓ: ειμαι εκτος ελλαδας κ δεν 3ερω ποσο 'δυσκολα' ειναι τα πραγματα στην Α8ηνα, οποτε η τοπο8ετηση μου μπορει να ειναι εντελως λαν8ασμενη. γνωριζοντας ομως το στυλ των τηλεοπτικων ειδησεων, μας φοβιζουν περισσοτερο απ οσο 8α επρεπε.
-
Απλά ξέρων πόσο αμαθείς είναι οι περισσότεροι οδηγοί και πόσοι ηλίθιοι υπάρχουν που νομίζουν ότι δεν είναι αμαθείς και τρέχουν να προλάβουν. Οι περισσότεροι δρόμοι την πρώτη μέρα έκλεισαν από φορτηγά που προσπάθησαν να συνεχίσουν χωρίς αλυσίδες και ντεραπάρισαν.
Φαντάσου τι γίνεται με τους Ι.Χδες.
Αντίκρισαν σκηνές απείρου κάλους και στην τηλεόραση αλλά και στους δρόμους που κινήθηκα αυτές τις μέρες.
Εμείς εδώ στην Κρήτη είμαστε ακόμα ποιο άμαθοι. Σκέψου ότι μέσα στο Ηράκλειο έχει να στρωθεί χιόνι από το 1983 και σε σημείο να μην είναι προσπελάσιμοι δρόμοι του κέντρου από το 1954. Δεν έχεις και τις ευκαιρίες να αποκτήσεις πείρα έτσι δεν είναι;
Ευτυχώς ή δυστυχώς εγώ αναγκαστικά κινούμε σε τέτοιες συνθήκες συχνότερα λόγο της μετακίνησης μου καθημερινά από το Ηράκλειο στο Τυμπάκι μέσω ορεινού δρόμου που έχει συχνά ομίχλες και χιόνια. -
Μηπως ξέρετε αν επιτρεπονται στην Ελλάδα λάστιχα με καρφιά, και που θα
μπορούσε να τα βρει κανείς;
Πιστεύω οτι είναι πιο αποδοτικά απο τις αλυσίδες και πιο αξιόπιστα. -
Δεν πιστεύω ότι μπορείς να βρεις ετοιμοπαράδοτα, αλλά μόνο με παραγγελία. Αλλά που θα τα χρησιμοποιήσεις; Εκτός αν μένεις μόνιμα σε περιοχή με μεγάλο υψόμετρο και δεν φεύγεις από εκεί ποτέ σχεδόν. Το φαντάζεσαι να πρέπει να αλλάζεις ελαστικά κάθε μέρα ή δυο με τρις φορές σε κάθε διαδρομή. Δεν πιστεύω να περιμένεις να κινείσαι με καρφιά σε λίγους πόντους χιόνι ή σε βρεγμένο απλός δρόμο.
Οδήγηση στο χιόνι