-
Κανένας από όσους ασχολούνται με την περιποίηση του αυτοκινήτου δεν προτείνει να το πλένεται με υγρό πιάτων....Αυτά τα υγρά είναι πολύ δυνατά, αφαιρούν το κερί που υπάρχει στη βαφή (αν είναι κερωμένη) και επιταχύνουν την οξείδωση. Μπορεί να καθαρίζουν και να αφαιρούν πολύ καλά τις βρομιές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλή για το χρώμα σε βάθος χρόνου. Δεν μπόρεσα να βρω άρθρο που να υποστηρίζει ότι κάνει καλό να πλένεις το αυτοκίνητο με τέτοια προϊόντα....
-
Συγγνώμη παιδιά, αλλά από προσωπική εμπειρία κι από του πατέρα μου, σε βάθος χρόνου και διαφορετικές χρονικές περιόδους, πλύσιμο τριών αυτοκινήτων, πρώτο χέρι, με απορρυπαντικό πιάτων μόνο, σφουγγάρι, ξέβγαλμα και στέγνωμα με καλό δέρμα και το χρώμα του αυτοκινήτου λάμπει σαν καινούριο. Όλα τα υπόλοιπα είναι νά 'χαμε να λέγαμε. Κατανοώ απόλυτα ότι κάθε εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει το προϊόν της, αλλά με το υγρό πιάτων δεν έπαθε κυριολεκτικά απολύτως τίποτα. Υπόψιν και τα τρία αυτοκίνητα ήταν Opel. Πιθανόν έχουν καλής ποιότητας εργοστασιακή βαφή σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που βλέπεις χρώματα δεκαετίας και είναι ξεβαμμένα, σκασμένα κλπ (Ωστόσο, εδώ παίζουν ρόλο διάφορες παράμετροι).
Σε έναν κανονικού μεγέθους κουβά ρίχνεις σχετικά μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πιάτων, τον γεμίζεις όλο με νερό κι αυτό είναι όλο. Απλά πριν αρχίσεις το πλύσιμο προφανώς πρέπει να έχεις ξεπλύνει καλά το αυτοκίνητο με νερό για ευνόητους λόγους και να έχεις σφουγγάρι της προκοπής και προφανώς καλής ποιότητας δέρμα για το στέγνωμα. Πολύ καλό ξέπλυμα της σαπουνάδας στο τέλος εξυπακούεται.
Μικρότερος είχα κι εγώ την ίδια απορία, 'μα καλά, με απορρυπσντικό πιάτων δε θα χαλάσει το χρώμα εν καιρώ;', ωστόσο ο πατέρας μου με καθησύχαζε και δεν είχε άδικο.
Φιλικά. -
Τα υγρά πιάτων αντενδείκνυνται, όχι για τα χημικά που περιέχουν, καθώς δεν είναι αυτά καθεαυτό που θα χαλάσουν το βερνίκι, αλλά γιατί, όντας οι 'βασιλιάδες' των λιποδιαλυτικών, αφαιρούν κάθε ίχνος λιπαρότητας, συνεπώς και κερώματος, άρα και προστασίας απο τα καιρικά φαινόμενα.
Εκείνος που δεν ασχολείται με το κέρωμα, σαφώς και δεν έχει λόγο να μην χρησιμοποιεί τα υγρά πιάτων, μη μου πείτε όμως οτι σε βάθος χρόνου δεν βλέπετε διαφορά μεταξύ αυτοκινήτων που κερώνονται τακτικά και μη...
-
2 φορές τώρα που πήγα σε self-service πλυντήριο , πέτυχα 2 παλικάρια να σκουπίζουν ή καλύτερα να απομακρύνουν από το αμάξι τα περιττά νερά με ένα σαν τα Τ με λάστιχο που χρησιμοποιούν για το καθάρισμα των βιτρινών, αλλά ήταν εύκαμπτο και απ' όσο πρόλαβα να πιάσω στο μάτι έκαναν δουλειά .
Μετά φυσικά πήραν ο μεν 1ος πανάκι μικροινών και το δε 2ος δέρμα αλλά ο μεγάλος 'όγκος' του νερού είχε φύγει.
Ξέρετε αν αυτό το Τ είναι κάτι συγκεκριμένο ; -
Ο χρήστης terry308 έγραψε:
2 φορές τώρα που πήγα σε self-service πλυντήριο , πέτυχα 2 παλικάρια να σκουπίζουν ή καλύτερα να απομακρύνουν από το αμάξι τα περιττά νερά με ένα σαν τα Τ με λάστιχο που χρησιμοποιούν για το καθάρισμα των βιτρινών, αλλά ήταν εύκαμπτο και απ' όσο πρόλαβα να πιάσω στο μάτι έκαναν δουλειά .
Μετά φυσικά πήραν ο μεν 1ος πανάκι μικροινών και το δε 2ος δέρμα αλλά ο μεγάλος 'όγκος' του νερού είχε φύγει.
Ξέρετε αν αυτό το Τ είναι κάτι συγκεκριμένο ;Εϊναι οι γνωστές λεπίδες...μεγάλη κουβέντα για το εάν είναι καλές ή χαλάνε το χρώμα. Χρησιμοποιούσα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Προσωπικά τις συστήνω.
Αυτή έχω αγοράσει: https://www.autoglym.com/hi-tech-flexi-water-blade
-
Βέβαια άλλο η λεπίδα των 30ε και άλλο των 5...
Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης terry308 έγραψε:
...με ένα σαν τα Τ με λάστιχο που χρησιμοποιούν για το καθάρισμα των βιτρινών, αλλά ήταν εύκαμπτο και απ' όσο πρόλαβα να πιάσω στο μάτι έκαναν δουλειά...Υπάρχουν λεπίδες και λεπίδες, από λαστιχένια με 1,5€ στο Jumbo ή το Praktiker, μέχρι ειδικής σιλικόνης με 30€ σε εξειδικευμένα μαγαζιά. Εγώ έχω μια των 30€ εδώ και χρόνια (της Guard νομίζω ?) είναι ακόμα σαν καινούρια, δεν έχει προκαλέσει ποτέ ούτε σημάδι, και κυριολεκτικά στεγνώνει το τζάμι με μια κίνηση.
-
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
Βέβαια άλλο η λεπίδα των 30ε και άλλο των 5...Σαφώς! Συνήθως (όχι πάντα) στο car detailing ό,τι πληρώνεις παίρνεις.
-
Μπορεί κάποιος να πάρει ένα σφουγκάρι μικροίνας, ένα καλό σαμπουάν, κερί, πετσέτα μικροίνας για να ξεπλύνει το αμάξι και ένα προιόν για το ταμπλό.
-
Ο χρήστης p__nat έγραψε:
Τα υγρά πιάτων αντενδείκνυνται, όχι για τα χημικά που περιέχουν, καθώς δεν είναι αυτά καθεαυτό που θα χαλάσουν το βερνίκι, αλλά γιατί, όντας οι 'βασιλιάδες' των λιποδιαλυτικών, αφαιρούν κάθε ίχνος λιπαρότητας, συνεπώς και κερώματος, άρα και προστασίας απο τα καιρικά φαινόμενα.Εκείνος που δεν ασχολείται με το κέρωμα, σαφώς και δεν έχει λόγο να μην χρησιμοποιεί τα υγρά πιάτων, μη μου πείτε όμως οτι σε βάθος χρόνου δεν βλέπετε διαφορά μεταξύ αυτοκινήτων που κερώνονται τακτικά και μη...
Συμφωνώ. Επίσης είναι μεγάλο κόστος 5 - 10 ευρώ για ένα καλό σαμπουάν αυτοκινήτου; Αναφέρομαι σε επώνυμο. Ξέχασα να γράψω ότι παλιότερα χρησιμοποιούσα σαμπουάν της Wurth. Πολύ καλή δουλειά έκανε και εκείνο. Κοστίζει 6 ευρώ τα 750ml
[url]https://www.skroutz.gr/s/11724019/Wurth-Σαμπουάν-Αυτοκινήτου-1893010175-750ml.html[/url]
Η Autoglym έχει με 10 ευρώ. Προσωπικά χρησιμοποιώ της Sonax για συχνό πλύσιμο με 5 ευρώ το λίτρο. Ο αδερφός μου από την άλλη χρησιμοποιεί ένα κίτρινο της Meguiars με κερί που κάνει 23 περίπου ευρώ. Ο καθένας όπως βολεύεται. Υπάρχουν επώνυμα προιόντα για το πλύσιμο του αυτοκινήτου από χαμηλά ως ψηλά τιμολογιακά.
Όσο για το δέρμα, πολλοί το θεωρούν ξεπερασμένο. Έχει όμως τα καλά του. Αν έχει ξεπλυθεί καλά το αυτοκίνητο, μπορείς να το σκουπίσεις γρήγορα και να τελειώσεις. Με την μικροίνα πρέπει να την πλύνεις χώρια χωρίς μαλακτικό στο πλυντηρίο, αλλιώς σε κουβά και στο χέρι και να την στεγνώσεις. Θέλει προσοχή και με τον καιρό μπορεί να σκληρύνει και να χρειασθεί να αγοράσεις καινούργια. Χωρίς όμως μικροίνα δεν μπορείς να κάνεις κέρωμα και πολύ περισσότερο το αγαπημένο μου, να ψεκάσω το κερί στην βρεγμένη επιφάνεια και να το κερώσω ενώ το σκουπίζω. -
DP
-
Ο χρήστης sp-driver έγραψε:
Συγγνώμη παιδιά, αλλά από προσωπική εμπειρία κι από του πατέρα μου, σε βάθος χρόνου και διαφορετικές χρονικές περιόδους, πλύσιμο τριών αυτοκινήτων, πρώτο χέρι, με απορρυπαντικό πιάτων μόνο, σφουγγάρι, ξέβγαλμα και στέγνωμα με καλό δέρμα και το χρώμα του αυτοκινήτου λάμπει σαν καινούριο. Όλα τα υπόλοιπα είναι νά 'χαμε να λέγαμε...Καθόλου 'να'χαμε να λέγαμε', καθώς το υγρό πιάτων είναι ακριβώς και μόνο γι'αυτό το λόγο: καθαρισμό πιάτων. Το μόνο που μπορώ να δεχτώ είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο γενικό υγρό τζαμιών για τα τζάμια του αυτοκινήτου (που και πάλι, εκεί θες υδροφοβικά χαρακτηριστικά, άρα και πάλι το εξειδικευμένο προϊόν είναι καλύτερο). Ο καθαρισμός του αυτοκινήτου, που προφανώς έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές ανάγκες, ακόμα και διαφορετική βρώμα, από τα πιάτα, απαιτεί τα δικά του εξειδικευμένα προϊόντα.
Δεν μιλάω καν για περιπτώσεις όπου οι λιποδιαλυτικές ιδιότητες του καθαριστικού πιάτων (αφού είναι για να καθαρίζει ΠΙΑΤΑ), κάνουν ζημιά σε όποια αυτοκίνητα έχουν ειδικές επιστρώσεις, ή αν εμείς τα έχουμε κερώσει, τα λένε και τα άλλα παιδιά.
Και δηλαδή στην τελική, θα μας σώσουν τα 3-4€ διαφορά της τιμής του καθαριστικού αυτοκινήτου ?
-
Ο χρήστης sarantism έγραψε:
Κανένας από όσους ασχολούνται με την περιποίηση του αυτοκινήτου δεν προτείνει να το πλένεται με υγρό πιάτων...Δεν με ενδιαφέρει!
Βλέπω πως γυαλίζει το χρώμα, και αυτά τα ακούω βερεσέ.
Σιγά τους επιστήμονες του MITΣυνεχίστε τις αναλύσεις, γιατί, και πως, τα υγρά χαλάνε το χρώμα/βερνίκι/λάστιχα/τσιμούχες/τρύπα του όζοντος.
-
Επειδή ανέφεραν 2-3 άτομα που απάντησαν επί του θέματος, ότι 'σιγά για 2-3-4-5...κ.ο.κ. ευρώ δεν παίρνεις ειδικό σαμπουάν αυτοκινήτου;'. Φυσικά δεν είναι τα 3-4 ευρώ, αλλά όπως έγραψα πιο πάνω, από τη στιγμή που σε βάθος 30-40 ετών το χρώμα σε 3 διαφορετικά αυτοκίνητα, πρώτο χέρι, φαινόταν σαν καινούριο, πλένοντάς τα με απορρυπαντικό πιάτων, δε βρίσκω το λόγο να πάρω κάτι άλλο. Δημοκρατία έχουμε κι ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψή του και να προτείνει κάτι άλλο. Και υπόψιν τα αυτοκίνητα ήταν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, κανένας σκεπαστός ή κλειστός χώρος στάθμευσης. Τώρα, χαίρω πολύ, αν πάμε να τα κερώσουμε, θα τα πάμε και σε έκθεση αυτοκινήτου. Ο καθένας έχει την πολυτέλεια να πράττει κατά το δοκούν.
Για τον φίλο που ανέφερε ότι τα υγρά πιάτων είναι μόνο για αυτή τη χρήση, δηλαδή για το πλύσιμο των πιάτων, πιθανόν να είναι μικρός σε ηλικία και να μη γνωρίζει ότι η μετακίνηση των 2 τεράστιων τμημάτων της στέγης Καλατράβα στο Ο.Α.Κ.Α. πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, για να κουμπώσουν μεταξύ τους, πραγματοποιήθηκε πάνω σε ειδικές ράγες χρησιμοποιώντας...υγρό πιάτων για να μπορεί να υπάρχει η απαιτούμενη λίπανση της επιφάνειας με ικανό ιξώδες, ώστε να γλιστράει επαρκώς αυτή η πανάκριβη και χιλιάδων τόνων κατασκευή.
Αυτά, φιλικά. -
Τι απόχρωση έχουν τα αυτοκίνητα που πλένεις με υγρό πιάτων;
-
Ο χρήστης sp-driver έγραψε:
...Για τον φίλο που ανέφερε ότι τα υγρά πιάτων είναι μόνο για αυτή τη χρήση, δηλαδή για το πλύσιμο των πιάτων, πιθανόν να είναι μικρός σε ηλικία...Να'σαι καλά φίλε μου, έστω και άθελά σου ....μπορεί να είμαι μεγαλύτερος και από τον πατέρα σου....
Τα υπόλοιπα τα είπαμε, τα ξέρουμε, τα εξηγήσαμε, δεν έχει νόημα να τα συζητάμε άλλο, όντως ο καθένας μπορεί να πλύνει τα δικά του αυτοκίνητα ακόμα και με παρκετίνη, αν θέλει...
-
Ε αφού χρησιμοποιήθηκε για το έργο του καλατραβα τι το συζηταμε?
-
Λεπίδα λοιπόν
Βέβαια όσο το ψάχνεις τόσα περισσότερα θα μάθεις αλλά και θα βγουν €€ -
Το παραξενο ειναι οτι ισως καποιος να προτεινε καποιο σαμπουαν johnson and johnsons ή καποιο αφρολουτρο, παρολα αυτα προτεινετε οτι δυνατοτερο υπαρχει το υγρο πιατων! (Βεβαια καποιος ισως το αραιωνει πολυ οποτε αδυνατιζει)
Γιατι καποιος να μην βαλει οτι σαπουνι εχει τοτε και να βαλει υγρο πιατων;Πηγα σε αξεσοραδικο σημερα με 6 παιρνεις επωνυμο σαμπουαν ή και 8€ παιρνεις καθαριστικο με κερι carnauba μεσα 2 σε ενα. Δεν ειναι πολλα τα χρηματα για να βαζετε fairy....
-
Και με παρκετίνη και με γάλα καμήλας θα πρόσθετα...Όταν σε έναν γεμάτο με νερό κουβά έχεις βάλει απλά λίγο απορρυπαντικό πιάτων, πιστέψτε με δεν παθαίνει τίποτα το χρώμα του αυτοκινήτου. Και για να μην αναλλωνόμαστε στα ίδια και τα ίδια, την περιουσία του ο καθένας προφανώς την κάνει ό,τι νομίζει. Τα αυτοκίνητα δεν είχαν πάθει το παραμικρό, οπότε πάμε παρακάτω.
Φιλικά.Και το ξαναείπαμε, γιατί μερικοί ίσως δεν το κατάλαβαν, δεν είναι τα 6-8 ευρώ που κοστίζουν τα εν λόγω προϊόντα που αναφέρατε. Όπως, επίσης, να ξαναναφέρω ότι κατανοώ απόλυτα ότι κάθε εταιρεία ή έμπορος του κάθε προϊόντος θέλει να προωθήσει το δικό του (Και προφανώς εδώ στο φόρουμ εκτός από πολλούς που απλά αγαπούν την αυτοκίνηση, είναι προφανώς μέλη κι αρκετοί που σχετίζονται με εμπόριο κάθε είδους που αφορά την αυτοκίνηση). Απλά, λιτά και κατανοητά.
Με την ίδια λογική αν τύχει να πας με Ι.Χ. σε χωματόδρομο δεν πρέπει να τον 'περπατήσεις' με αυτό γιατί είναι μόνο για άσφαλτο, αλλά θα πρέπει να πάρεις κανένα αγροτικό ή SUV.
Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ