-
Δεν είναι στάνταρ αυτό θα έλεγα...
-
Επισης συχνα βλεπουμε πως υλοποιησεις με ημιακαμπτο ειδικα απο Γαλλια μερια, δεν συμβαδιζουν με χαμηλο κοστος κτησης.Ακομη στις μικρες κατηγοριες οπου εχουμε μικροτερες διαστασεις(μετατροχια,μεταξονια) συχνα θυσιαζεται λιγη απο την ανεση και την ποιοτητα κυλισης(αυτο σαν γενικος κανονας-υπαρχουν και εξαιρεσεις) εξ'αιτιας του ημιακαμπτου(ειδικα στους πισω επιβατες)
οσο για 4διευθυνση:αν και 'εξυπνη',μηχανολογικα λυση δεν ειναι για ολους μιας και δεν ενεπνεε και τοση σιγουρια σε ακραιες καταστασεις(π.χ τσαρουχωματα)Βεβαια στη σημερινη εποχη της ηλεκτρονικης ουδετεροτητας δεν εχει και τοσο νοημα μια τετοια προσεγγιση που απλως προσθετει φορτο εργασιας στα συστηματα ευσταθειας,ελεγχου προσφυσης κτλ
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ο ημιάκαμπτος είναι φτηνότερος, πιο ανθεκτικός και πιο απλός. Σε αμάξι ευρείας παραγωγής και με απολύτως οικονομοτεχνικά κριτήρια επόμενο είναι να αντικατασταθούν οι υστερούντες...
επίσης σου δίνει και περισσότερο χώρο αποσκευών....
Δεν είναι στάνταρ αυτό θα έλεγα..
Το προηγούμενο μας ('συνεταιρικό' με τον αδελφό μου ) Saxo είχε 280 λίτρα και το τωρινό μου (οικογενειακό...) Clio II έχει 255 λίτρα ... Το Saxo ήταν και 10cm πιο κοντό...
-
Ο χρήστης Govus έγραψε:
Ο ημιάκαμπτος είναι φτηνότερος, πιο ανθεκτικός και πιο απλός. Σε αμάξι ευρείας παραγωγής και με απολύτως οικονομοτεχνικά κριτήρια επόμενο είναι να αντικατασταθούν οι υστερούντες...
επίσης σου δίνει και περισσότερο χώρο αποσκευών....
Δεν είναι στάνταρ αυτό θα έλεγα..
Το προηγούμενο μας ('συνεταιρικό' με τον αδελφό μου ) Saxo είχε 280 λίτρα και το τωρινό μου (οικογενειακό...) Clio II έχει 255 λίτρα ... Το Saxo ήταν και 10cm πιο κοντό...
το σχόλιο μου αφορά την σύγκριση πολλαπλών συνδέσμων και ημιάκαμπτου.
επίσης η άνεση στο δικό μου είναι παραπάνω από ικανοποιητική σε σχέση με τις ιαπωνικές υλοποιήσεις που επίσης έχω οδηγήσει.
-
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο , καλή η παθητική τετραδιεύθυνση αλλά ήθελε και οδηγό με μυαλό...
Αν άφηνες το γκάζι πάνω στη στροφή η ουρά 'ζωντάνευε' και μπορούσες να κάνεις τετ-α-κε σε χρόνο dt.
Αυτό βέβαια ίσχυε και για Peugeot Rallye. Για αυτό άλλωστε είχαμε και τόσα ατυχήματα με πιτσιρίκια που βρήκαν γκάζι και νόμισαν ότι είναι χεράδες.
Αν έμπαινες με γκάζι όμως και γραμμές δεν εφευγαν από το δρόμο με τίποτε!!!!!Υ.Γ. Εντυπώσεις και φωτό από τα C4 Picasso θα δούμε ?????????
-
Ο χρήστης paulgiot έγραψε:
Επισης συχνα βλεπουμε πως υλοποιησεις με ημιακαμπτο ειδικα απο Γαλλια μερια, δεν συμβαδιζουν με χαμηλο κοστος κτησης.Ακομη στις μικρες κατηγοριες οπου εχουμε μικροτερες διαστασεις(μετατροχια,μεταξονια) συχνα θυσιαζεται λιγη απο την ανεση και την ποιοτητα κυλισης(αυτο σαν γενικος κανονας-υπαρχουν και εξαιρεσεις) εξ'αιτιας του ημιακαμπτου(ειδικα στους πισω επιβατες)οσο για 4διευθυνση:αν και 'εξυπνη',μηχανολογικα λυση δεν ειναι για ολους μιας και δεν ενεπνεε και τοση σιγουρια σε ακραιες καταστασεις(π.χ τσαρουχωματα)Βεβαια στη σημερινη εποχη της ηλεκτρονικης ουδετεροτητας δεν εχει και τοσο νοημα μια τετοια προσεγγιση που απλως προσθετει φορτο εργασιας στα συστηματα ευσταθειας,ελεγχου προσφυσης κτλ
Έχεις οδηγήσει στο 1/10 του ορίου αμάξι με παθητική τετραδιεύθυνση του γκρουπ PSA?
-
Ελπιζω να μην περιμενεις σοβαρη απαντηση με τετοια ερωτηση
-
Παθητική τετραδιεύθυνση σε συνδυασμό με υδροπνευματική = οδήγηση που συγχωρεί λάθη ΠΟΛΛΑ...
Νιώθεις την ουρά να μπαίνει μέσα στη στροφή..
-
Ο χρήστης paulgiot έγραψε:
Ελπιζω να μην περιμενεις σοβαρη απαντηση με τετοια ερωτησηΦυσικά και περιμένω σοβαρή απάντηση γιατί σε ρώτησα απολύτως σοβαρά.
-
κοιτα,εχω αντιληφθει οτι η νομεκλατουρα του φορουμ ειναι φιλογαλλικη αλλα δεν χρειαζεται να ριξουμε τη συζητηση σε σχολια επιπεδου 15χρονων του στυλ:'Εσυ τι οδηγας ρε?'
κατ'αρχας τι παει να πει 1/10 του οριου?Για μενα αυτο μπορει να ναι το ξεπαρκαρισμα.Δεν εχει νοημα...Οριακη κατασταση ειναι οριακη κατασταση .Απο κει και περα μονο προς τα πανω εχει διαβαθμισεις:2x οριακη κατασταση,3χ οριακη κατασταση κτλ,αν και αδοκιμα
επισης δεν εχει νοημα να αναλυσουμε εδω τη γενικη δυναμικη συμπεριφορα ενος οχηματος με παθ.4διευθυνση(τη γενικη ετσι?διοτι καθε αυτοκινητο ειναι μοναδικη περιπτωση)
Ειδικα για τα γαλλικα παντως μπορεις να ρωτησεις οσους εχουν στουκαρει με σαξοραλα,η οσους τα πηραν με ονειρα και προσδοκιες και μεταπωλουν μεσα σε 2-3 μηνες (οχι ολοι φυσικα αλλα αρκετοι) Και φανταζομαι δε φταιει το οτι δεν ηταν χεραδες η κατι τετοιο.Παω στοιχημα οτι με καποιο οχημα του VAG που επισης εχει παθ.4διευθυνση θα ηταν διαφορετικη η αντιμετωπιση τους.
Κι αν βγαινει ενα συμπερασμα οχι μονο απο τα δικο μου ποστ ειναι πως αρκετα γαλλικα του PSA τουλ σε προσφατες γενιες αποτελουν ειδικη περιπτωση στην κατευθυντικοτητα τους,αυτο που αποτυπωνεται ως κοινη αντιληψη 'πως τα γαλλικα ειναι στριφτερα'
ελπιζω να μην επανελθεις με την αρχικη σου ερωτηση
-
Γενικά στο θέμα της ανάρτησης των Σιτροέν η παθητική τετραδιεύθυνση εξασφάλιζε ανώτερη ακρίβεια στις στροφές και γενικά καλύτερο κράτημα. Απλά στο Σάξο και στο Ξαρά 1ης γενιάς τα χαρακτηριστκά τετραδιεύθυνσης ήταν πιο 'τονισμένα' γι'αυτό και ο άξονας είχε πιο 'ενεργή συμμετοχή' στην οδήγηση.
Εξού και το πολύ σωστό που αναφέρει ο συνομηλιτής stathispap:
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο , καλή η παθητική τετραδιεύθυνση αλλά ήθελε και οδηγό με μυαλό...
Αν άφηνες το γκάζι πάνω στη στροφή η ουρά 'ζωντάνευε' και μπορούσες να κάνεις τετ-α-κε σε χρόνο dt.
Αυτό βέβαια ίσχυε και για Peugeot Rallye. Για αυτό άλλωστε είχαμε και τόσα ατυχήματα με πιτσιρίκια που βρήκαν γκάζι και νόμισαν ότι είναι χεράδες.
Αν έμπαινες με γκάζι όμως και γραμμές δεν εφευγαν από το δρόμο με τίποτε!!!!!Περισσότερο αυτό απαιτούσε ενημέρωση και εξοικίωση του οδηγού με το αυτοκίνητο.
Ο ημιάκαμπτος άξονας το μόνο ίσως πλεονέκτημα που διαθέτει είναι ότι -με καλή γεωμετρία- έχει πιο 'ορθολογιστική' συμπεριφορά-δεν λέω καλύτερη συμπεριφορά σε κράτημα η ακρίβεια στις στροφές- δηλ προοδευτική υποστροφή άρα και πιο ευδιάκριτα όρια, κάτι που γίνεται αντιληπτό απο τον οδηγό με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μπορεί πιο άνετα να πάρει τα μέτρα του.
Όμως αν συγκρίνουμε γενικά την π.τετραδιεύθυνση με τον ημιάκαμπτο άξονα σαφώς και υπάρχει καταλυτική υπεροχή υπέρ του 1ου συστήματος ανάρτησης - μην ξεχνάμε ότι ο ημιάκαμπτος άξονας δεν είναι καν πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση και αυτό σημαίνει τους όποιους περιορισμούς σε οδική συμπεριφορά.
Αυτή την στιγμή στην οικογενειά μου έχω το C5 και το C4-παλαιότερα πριν απο το C4 είχαμε το C3.
Επειδή είχα την τύχη να γνωρίζω ανθρώπους που είχαν/έχουν ακόμα τα Σάξο/ΖΧ δεν μπορούσα να μην επιχειρήσω μια απόπειρα συγκρισης.
Για το 'όμορφο' C3 άπέναντι στο 'επιθετικό' Σάξο τα πράγματα ήταν απογοητευτικά και γενικά υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα τους.
Για το C4 απέναντι στο ΖΧ η διαφορά δεν ήταν τόσο μεγάλη αλλά και πάλι ήταν 'αισθητή' κυρίως στις απότομες στροφές με σχετικά υψηλή ταχύτητα.
-
Ο χρήστης ΔΝΤΖ έγραψε:
έξυπνες λύσεις στο θέμα των αναρτήσεων πχ το 405 με την ανάρτηση ICD.Συγνώμη που ρωτάω, αλλά τι είναι αυτό?
τι διαφορές έχει από την κλασσική ανάρτηση?
επίσης ήταν στάνταρ ή extra?Sorry για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά πρώτη φορά το ακούω αυτό το... ICD.
-
από Κάβουρας την 02/07/08 2:20
ΔΝΤΖ έγραψε:
έξυπνες λύσεις στο θέμα των αναρτήσεων πχ το 405 με την ανάρτηση ICD.Συγνώμη που ρωτάω, αλλά τι είναι αυτό?
τι διαφορές έχει από την κλασσική ανάρτηση?
επίσης ήταν στάνταρ ή extra?Sorry για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά πρώτη φορά το ακούω αυτό το... ICD
Δεν ήταν κάτι το ξεχωριστό. Την ίδια αρχιτεκτονική με τις Σιτροέν είχε -υστερούντες βραχίονες με ράβδους στρέψης. Απλά η Πεζό το ανέφερε σαν ICD δηλ ισοκεντρικό σύστημα ανάρτησης.
Την τεχνικη του λειτουργία δεν μπόρεσα να μάθω αλλά έμαθα ότι εξασφάλιζε παρόμοια οδική συμπεριφορά και άνεση με τον άξονα π. τερταδιεύθυνσης των Σιτροέν. Μακάρι να υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει κάτι πιο συγκεκριμένο 'τεχνικά' στο θέμα. Απλά αυτό εγώ θυμόμουν τότε.
-
To ICD πρακτικά σημαίνει πως οι στρεβλώσεις του αμαξώματος συμπελαμβάνονται στην γενικότερη λειτουργία της ανάρτησης. Το πλαίσιο δλδ με τα σγκεκριμένα χαρακτηριστκά του συμμετέχει στην 'ανάρτηση' του οχήματος και δεν είναι απλά ο φορέας αυτής.
-
Αυτό ουσιαστικά τι αποτελέσματα έχει στην οδήγηση?Κάνει το αμάξι πιο 'στριφτερό' (για να χρησιμοποιήσω και μία λέξη που άκουσα σήμερα )?
Το κάνει πιο υπερστροφικό?Υποστροφικό?Έχει ένας φίλος μου ένα 405 2.0lt 8V και στρίβει πραγματικά πολύ καλά παρά τις όποιες κλίσεις του αμαξώματος. Νόμιζα μάλιστα ότι με κορόιδευε όταν μου έλεγε 'φίλε μου...γαλλικό!στρίβει!!! ' αλλά μάλλον όντως κάτι 'περίεργο' είχε το αμάξι του κι ας μην το ήξερε!
Αν κρίνω απο την συμπεριφορά στο αμάξι του φίλου μου, το αμάξι έχει τάσεις να πετάει 'κώλο' αν το πιέσεις πολύ στις στροφές -
Ο άξονας ICD ουσιαστικά είναι ένας άξονας με υστερούντες βραχίονες που φέρει χαρακτηριστικά παθητικής τετραδιεύθυνσης απλά η Peugeot του είχε δώσει άλλο όνομα ,αν θυμάμαι καλά, και υπήρχε και στο 106 και 306. Στην πράξη ένας τέτοιος άξονας δίνει στο αυτοκίνητο την δυνατότητα να 'αυτοδιορθώνει' την υποστροφή ισχύος κλείνωντας την τροχιά του εμπρός μέρους λόγω της περιστροφής σε μικρές γωνίες των πίσω τροχών κατα την διάρκεια του στριψιματος.
@paulgiot
Τις μπούρδες περι νομεκλατούρας και φιλογαλλισμού αλλού. Επίσης δεν περίμενα να μου πείς εσύ τι κάνουν τα γαλλικά έχω ο ίδιος Xsara 1ης γενιάς ( ναι την δύστροπη με τις πιο έντονα υπερστροφικές αντιδράσεις στο όριο και γενικά την πιο έντονη συμμετοχή στο στρίψιμο του πίσω άξονα ) και ξέρω πολύ καλά αν στρίβουν ή όχι τα Γαλλικά άσε που έχω οδηγήσει και Saxo και 306 και 106 rallye ( 2ης και 3ης γενιάς ) πολύ κοντά στα όρια μου και του αυτοκινήτου. Αν οι οδηγοί σαξόραλλων ( που την βλέπανε όψιμοι ραλλυμεν ) δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν μέσα σε μια στροφή δεν φταίνε τα αμάξια, ούτε τα χέρια τους αλλά η αμάθεια τους. Η ερώτηση έγινε για να δώ αν όλα οσα γράφεις πηγάζουν απο προσωπική εμπειρία ή απλά αντιγράφεις όσα διαβάζεις σε φόρα και περιοδικά και όσα ακούς δεξιά και αριστερά. Καλή σου μέρα. -
mirage, **drdino **ευχαριστώ
-
Κάποιοι τα μπλέκετε νομίζω... Καμία σχέση δεν έχει η συμπεριφορά της Xsara πάνω σε άφημα του γκαζιού με αυτήν των Saxo VTS , 106 Rallye! Τα τελευταία επειδή είχαν πολύ σκληρή αντιστρεπτική πίσω , σκληρότερες ρυθμίσεις εν γένει και φυσικά κοντό μεταξόνιο, ήταν απότομα και ήθελαν προσοχή. Την έχουν πατήσει κι αρκετά καλοί οδηγοί, που υπερεκτίμησαν όχημα και δικές τους ικανότητες!
Η Χsara όμως είναι εντελώς άλλη ιστορία, αφού όντας πιο μαλακή και πιο φιλική η ρύθμισή της, ουσιαστικά λειτουργεί 'προστατευτικά' απέναντι στον οδηγό της: αφήνοντας το γκάζι πάνω στην στροφή, το αυτοκίνητο 'διορθώνει' μόνο του την πορεία του, ουσιαστικά ΔΕΝ υπερστρέφει, αλλά 'ταλαντώνεται' αλλάζοντας δυναμική κατάσταση! Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά πιστέψτε με , ΔΟΥΛΕΥΕΙ και δουλεύει εξαιρετικά!
-
Zx, 306, Xsara, τι να λέμε τώρα... Πολύ ωραία στον δρόμο, καμία σχέση με τα σαξόραλλα φυσικά. Για να μην πω για το 406.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
@paulgiot
Τις μπούρδες περι νομεκλατούρας και φιλογαλλισμού αλλού. Επίσης δεν περίμενα να μου πείς εσύ τι κάνουν τα γαλλικά έχω ο ίδιος Xsara 1ης γενιάς ( ναι την δύστροπη με τις πιο έντονα υπερστροφικές αντιδράσεις στο όριο και γενικά την πιο έντονη συμμετοχή στο στρίψιμο του πίσω άξονα ) και ξέρω πολύ καλά αν στρίβουν ή όχι τα Γαλλικά άσε που έχω οδηγήσει και Saxo και 306 και 106 rallye ( 2ης και 3ης γενιάς ) πολύ κοντά στα όρια μου και του αυτοκινήτου. Αν οι οδηγοί σαξόραλλων ( που την βλέπανε όψιμοι ραλλυμεν ) δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν μέσα σε μια στροφή δεν φταίνε τα αμάξια, ούτε τα χέρια τους αλλά η αμάθεια τους. Η ερώτηση έγινε για να δώ αν όλα οσα γράφεις πηγάζουν απο προσωπική εμπειρία ή απλά αντιγράφεις όσα διαβάζεις σε φόρα και περιοδικά και όσα ακούς δεξιά και αριστερά. Καλή σου μέρα.Ειπαμε,Αντιδραση 15χρονου...
Περαν αυτου εσυ εβαλες στο ιδιο τσουβαλι 'τα αμάξια με παθητική τετραδιεύθυνση του γκρουπ PSA'Εγω τονισα επαρκως οτι καθε αμαξι ειναι ειδικη περιπτωση.Απλα ανεφερα τις ειδικες εκδοσεις saxo και 107 σαν ακραια παραδειγματα δυστροπων εως και επικινδυνων αυτοκινητων(στα ορια τους) για καποιων που δεν ειχε αρκετη εμπειρια.Σε αντιθεση με ιταλικες ή γερμανικες υλοποιησεις,πιο ασφαλεις και εξισου fun to drive.Τηρουμενων των αναλογιων το ιδιο ισχυει και στην περιπτωση των πιο πολιτικων εκδοσεων,χωρις να ειναι απαραιτητως επικινδυνα αυτοκινητα.Απλα οπως ξαναγραψα δεν εμπνεουν την ιδια σιγουρια.Ο,τι εχω οδηγησει εγω τουλαχιστον
Τωρα το οτι εσυ εχεις την xsara και νομιζεις οτι την οδηγας στο οριο,και σου δωσαν και 2-3 φιλοι σου τα αμαξια τους να τ'αλλαξεις θεση για να μην τα χτυπαει ο ηλιος,δεν σε καθιστα κριτη της εμπειριας και των ικανοτητων κανενος εδω μεσα.Αναρωτιεμαι κι αν ξερεις καν πως λειτουργει η 4διευθυνση στη Xsara σου για να μπορεις να κανεις και αναλυσεις.
Γι'αυτο θα σε παρακαλουσα να μην ασχοληθεις με ποστ μου στο μελλον παρα μονο στα πλαισια της δικαιοδοσιας σου ως moderator.
Καλη σου απογευμα,και την επομενη φορα θα ποσταρω αφου οδηγησω ο,τι γαλλικο της τελευταιας 20ετιας
υπαρχει
CITROËN FORUM