-
Οι φόρμες του Μπανγκλ δεν είναι κάτι που θα 'δείξει' με τον καιρό, είναι κάτι που θα συνηθίσουμε με τον καιρό.
Ακριβώς όπως όταν πηγαίναμε στο σχολείο και δεν υπήρχαν όμορφα κορίτσια στην τάξη, η μεγαλύτερη σε δημοτικότητα ήταν η λιγότερο άσχημη ή αυτή που είχε κάποια διαφορά απο τις υπόλοιπες στο ντύσιμο ή έστω ήταν σνομπ, έτσι είναι και με τις νέες BMW.
Διαλέγουμε τον σνομπισμό της και την 'προίκα' της, όπερ αξιοπιστία και τιμή μεταπώλησης.Για τις φόρμες αυτές καθ' αυτές, θα έλεγα οτι δεν είναι καν φόρμες καθώς έχουν πολυδιάστατες προοπτικές, στερούνται θεματικής βάσης και μάλλον αποπροσανατολίζουν το μάτι παρά το επικεντρώνουν κάπου.
Είναι ατόπημα μια εταιρεία να προσπαθεί να αποκτήσει ταυτότητα ξανά μετά απο τόσα χρόνια, ειδικά όταν με τόσο κόπο έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αναγνωρισιμότητας απο τα προηγούμενα της μοντέλλα.
Λύση φυσικά δεν έχω να προτείνω και ούτε είναι σωστό να γκρινιάζω και να κρίνω κάποιον που σίγουρα έχει δουλέψει χρόνια για να φέρει ένα αποτέλεσμα, αλλά ο καθένας μας όταν εκθέτει τη δουλειά του στο κοινό πρέπει να αντιμετωπίζει και την κριτική. Στην συγκεκριμένη κατάσταστη όμως η κριτική είναι οι πωλήσεις.
Ενα δυό ατοπήματα συγχωρούνται ακόμα και στον Πικάσο, μπορεί κάποιο ατελές ή χωρίς προοπτική σχέδιό του να πουληθεί αρκετά χρήματα, όμως μέχρι πότε τα αυτοκίνητα αυτά θα πουλάνε απλά και μόνο επειδή είναι ΒMW?
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Βενζινη παφθηνη τι να κανουμε που δεν πληρωνουμε 1 ευρω το λιτρο και δεν εχουμ να ανησυχουμε αν τα αυτοκινητα θα ειναι 1100 κυβικα και μετα 1400 και αν θα μας φορολογησουν και αν θα πρεπει να κουβαλαμε την βαζελινη καθε φορα που ανακοινωνονται καινουργια 'ημιμετρα' για να μας σωσουν.Ναι... [moderator]Κωνσταντίνε,ακόμα μια φορά που χάνεις το μέτρο!!
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Βενζινη παφθηνη τι να κανουμε που δεν πληρωνουμε 1 ευρω το λιτρο και δεν εχουμ να ανησυχουμε αν τα αυτοκινητα θα ειναι 1100 κυβικα και μετα 1400 και αν θα μας φορολογησουν και αν θα πρεπει να κουβαλαμε την βαζελινη καθε φορα που ανακοινωνονται καινουργια 'ημιμετρα' για να μας σωσουν.
Ναι..[moderator]Κωνσταντίνε,ακόμα μια φορά που χάνεις το μέτρο!!
Ψυχραιμίαααααα...
Τι σχέση έχει τώρα αυτό ρε Κωνσταντίνε; Δε νομίζω ο titsataki προσωπικά να έχει σφάξει κανέναν, και αυτό που λέει είναι να μην ισοπεδώνουμε όλους τους αμερικανούς και να μην βγάζουμε τα κόμπλεξ μας (που δυστυχώς έχουμε) από τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησής μας στους πιο τυχερούς.
-
Ο χρήστης AlfaRomeo έγραψε:
Το άλλο πρόβλημα είναι το γιατί θα πρέπει να μας επιβάλλουν της Αμερικάνικη αισθητική, ενώ δε μας εκφράζει;Αν δε σ' αρέσει, δεν αγοράζεις. Θα αγοράσεις από τον άλλο (που σίγουρα υπάρχει, διότι οι κατασκευαστές (βλ. marketing) προσπαθούν να καλύπτουν όλα τα γούστα, και τα 'niche markets' βεβαίως) που σ' αρέσει. Τόσο απλά. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα.
Στο κάτω-κάτω, με ποιό δικαίωμα θα επιβάλλουμε εμείς στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου τα δικά μας περί αισθητικής πρότυπα ? Αν τους αρέσουν 'βάρκες', δικαίωμά τους. Και εμάς δικαίωμά μας να μην τις αγοράζουμε στη δική μας αγορά.
'Οικονομία της αγοράς' λέγεται...
'Έχω πιο δυνατό, πιο μεγάλο αυτοκίνητο, σε προσπέρασα, άρα είμαι περισσότερο επιτυχημένος από εσένα',
Ενώ στην Ελλάδα η νοοτροπία είναι διαφορετική
-
αληθεια η 3αρα που κυκλοφορει αρεσει σε κανενα?η 4πορτη νομιζω ειναι επιεικως αδιαφορη και ειναι καρπον η προηγουμενη γενια...αν εβαλε το χερι του αυτος ο τυπος τοτε πρεπει να εκτελεστει...για τα υπολοιπα μοντελα ειπαμε things change!
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Το άλλο πρόβλημα είναι το γιατί θα πρέπει να μας επιβάλλουν της Αμερικάνικη αισθητική, ενώ δε μας εκφράζει;
Αν δε σ' αρέσει, δεν αγοράζεις. Θα αγοράσεις από τον άλλο (που σίγουρα υπάρχει, διότι οι κατασκευαστές (βλ. marketing) προσπαθούν να καλύπτουν όλα τα γούστα, και τα 'niche markets' βεβαίως) που σ' αρέσει. Τόσο απλά. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα.
Στο κάτω-κάτω, με ποιό δικαίωμα θα επιβάλλουμε εμείς στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου τα δικά μας περί αισθητικής πρότυπα ? Αν τους αρέσουν 'βάρκες', δικαίωμά τους. Και εμάς δικαίωμά μας να μην τις αγοράζουμε στη δική μας αγορά.
'Οικονομία της αγοράς' λέγεται...
**Καλά όλα αυτά που λές περί οικονομία της αγοράς κτλ., αλλά εγώ ξέρω ένα πράγμα. Πως αλλιώς σκεφτόταν το αυτοκίνητο ο αγοραστής τη δεκαετία του '70 (εσύ σαν πιο παλιός από εμένα σίγουρα το ξέρεις καλύτερα), στην Ευρώπη και αλλιώς σήμερα... Με τα χρόνια έχω την εντύπωση πως αφομοιώσαμε την κουλτούρα και αισθητική των Αμερικάνων γενικότερα και όχι μόνο στο θέμα αυτοκίνητο. Η οικονομία και οι νόμοι της κάνουν μια ζωή την ίδια δουλειά και πολύ καλά κάνουν. Το θέμα είναι πως εμείς 'σπρώχνουμε' προς μια κατεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανία και όχι αντιστρόφως.
Επίσης έχεις ανοίξει ποτέ έστω και από περιέργεια κάποιο σκουπιδοπεριοδικό του τύπου Max Power ή Burn Out, να δεις τί αναβλύζει από μέσα; Μυρίζει ξενόφερτη Αμερικανοβλαχιά που εμάς ποτέ μα ποτέ δεν
μας χαρακτήριζε. Και βλέπεις σήμερα πόσοι διαβάζουν τα εν λόγω περιοδικά αλλά κυρίως πόσοι τα εφαρμόζουν στο δρόμο... Είχες δει ποτέ στην εποχή σου (ελπίζω να μη σου προσθέτω και πολλά χρόνια...) Alfa GT Veloce με αεροτομές, ζαντολάστιχα, turbo, nitro κτλ, ή έστω σε μεταγενέστερες Lancia Beta; Και μετά μου λες πως δεν μπορούν να μας 'επιβάλλουν' την αισθητική και την κουλτούρα τους...
**'Έχω πιο δυνατό, πιο μεγάλο αυτοκίνητο, σε προσπέρασα, άρα είμαι περισσότερο επιτυχημένος από εσένα',
Ενώ στην Ελλάδα η νοοτροπία είναι διαφορετική
Όχι στο βαθμό αυτό και σε πολύ μικρότερο ποσοστό οδηγών σε σέση με τους Αμερικάνους. Γνώμη μου. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι 'ακομπλεξάριστοι', 'free', που αγαπούν πραγματικά το αυτοκίνητο και δεν το βλέπουν αποκλειστικά και μόνο ως 'βιτρίνα', είτε αυτό είναι ένα Fiat 500 είτε είναι μια εξάμετρη λιμουζίνα (στην τελευταία κατηγορία οι πιθανότητες να βρεις κάποιον από αυτούς είναι ελάχιστες, αλλά λέμε τώρα). Αντίθετα ένα πολύ μεγάλο μέρος Αμερικάνων έχουν θεοποιήσει το χρήμα και κατ'επέκταση και το αυτοκίνητο αφού το τελευταίο είναι και η πλέον πρόσφορη απόδειξη πλούτου, όντας κινούμενη 'περιουσία'.Αλλά τί συζήτηση ανοίξαμε τώρα...; Δεν πάμε καλύτερα όλοι μαζί σε καμμιά αντιπροσωπεία της Mercedes ή της BMW να δούμε την καινούργια Μερσέντα ή την καινούργια Μπέμπα...;;;
-
Θυμάστε μια διαφήμηση της Volvo στην Αμερική τη δεκαετία του '80 που έλεγε: 'They're boxy but they're good!!!' (σα να λέμε 'είναι σαν κουτιά, αλλά είναι καλά αυτοκίνητα...')
Μα τι δηλαδη να λεγανε τοτε; την αληθεια μια και τα Βολβο εμοιαζαν σαν κουτια και οι επιδοσεις δεν ηταν μερος της εικονας (ως επι το πλειστον).
.......ΥΓ: Μα καλα τη φερανε στην Ελλαδα την διαφημιση η ζουσες στην Αμερικη. Πηγαινοερχομουνα πολυ συχνα την δεκαετια του 80 μεταξυ Αμερικης και Ελλαδος αλλα δεν την θυμαμαι στην Ελλαδα.
Όπως ξεκάθαρα αναφέρω πιο πάνω, η συγκεκριμένη διαφήμιση της Volvo ήταν στην Αμερική. Λογικό, λοιπόν, να μην τη θυμάσαι στην ...Ελλάδα! Άλλο marketing χρειαζόταν και χρειάζεται ο Ευρωπαίος κι άλλο ο Αμερικάνος! Αλλά θεωρώ παράλογο να σου κάνει τόση εντύπωση το ότι την πέτυχα εγώ, η 'ταπεινή Ελληνίδα νοικοκυρά που αποκλείεται να έχει ταξιδέψει και να έχει ιδέα τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο'!!!
Μήπως οι **γενικεύσεις **για τις οποίες μιλάς σε ένα από τα πιο πάνω μηνύματά σου ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και για σένα?...
Γιατι δηλαδη αν κοιταξεις τα ευρωπαικα ποσο πιο αεροδυναμικα και με λιγωτερες καμπυλες ειναι. Βενζινη παφθηνη τι να κανουμε που δεν πληρωνουμε 1 ευρω το λιτρο και δεν εχουμ να ανησυχουμε αν τα αυτοκινητα θα ειναι 1100 κυβικα και μετα 1400 και αν θα μας φορολογησουν και αν θα πρεπει να κουβαλαμε την βαζελινη καθε φορα που ανακοινωνονται καινουργια 'ημιμετρα' για να μας σωσουν. και και και... πολλα αλλα (οχι οτι δεν υπαρχουν στραβα και εδω. και πολλα μαλιστα αλλα τουλαχιστο δεν φοβομαστε να αγορασουμε οτι αυτοκινητο θελουμε γιατι η κυβερνηση θα μας παρει το σπιτι )
Λοιπόν, σε γενικές γραμμές δεν έχεις άδικο για πολλά από αυτά που αναφέρεις. Άποψή μου είναι πάντως ότι ο μέσος Ευρωπαίος και ακόμα και ο Γιαπωνέζος έχει πιο εκλεπτισμένη, ψαγμένη και φιλοσοφημένη, αν θες, άποψη ως προς το ντιζάιν του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας από το μέσο Αμερικάνο. Άσε το αυτοκίνητο, τα έχουμε συζητήσει χιλιάδες φορές. Τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι έφτιαχναν ρυθμιζόμενα bucket καθίσματα, στην Αμερική ακόμα πουλούσαν 'σπορ' αυτοκίνητα που αντί για ξεχωριστά καθίσματα είχαν ...καναπέδες!!! Ακόμα και στις μέρες μας βλέπεις τα πρότυπα των Αμερικάνων να είναι τελείως διαφορετικά. Βλέπω κάτι έργα, ρε γμτ, όπως το 'Gone in 60 seconds' που έχουν μέσα Ferrari, Lamborghini, Porsche 959, Jaguar XJ220 και δε συμμαζέυεται, και η 'ηρωίδα' είναι (ακόμα!) η ...Shelby Mustang GT 500 του '67!!! Γιατί, για μοτοσυκλέτες τι να πω? Δες τι εργαλεία βγάζει ο Ευρωπαίος και ακόμα περισσότερο ο Γιαπωνέζος και με τι είναι κολλημένος ο 'ελεύθερος Αμερικάνος': 300 κιλά σίδερο από το Μιλγουώκι, τεράστιο μπροστινό πηρούνι (και συνολικό μήκος), εξάτμιση που βρυχάται όσο ο κινητήρας μιας 5-λιτρης TVR και ανάρτηση στα πρότυπα της δεκαετίας του '60... Πήγαν να παρουσιάσουν μια 'ξεχωριστή' μοτοσυκλέτα στο σαλόνι του Ντιτρόιτ και τι έδειξαν? Ένα τέρας που είχε κατασκευαστεί γύρω από τον 8-λιτρο κινητήρα του Viper!!! Πλατφόρμα εξέλιξης? Για τι είδους όχημα άραγε, για τι είδους δρόμους και τι είδους αναβάτες?!...
Ας το αφήσουμε εκεί. Φυσικά και η κάθε εταιρία σχεδιάζει με βάση την αντίληψη περί 'ωραίου', 'εργονομικού', κλπ του υποψήφιου αγοραστικού κοινού της, αλλά η επιτυχημένη σχεδιαστικά σχολή είναι αυτή που δημιουργεί πρότυπα και αποσπάει πελάτες από τους ανταγωνιστές της. To αν η 'σχολή' του Bangle είναι τέτοια...
-
Ο χρήστης Michelle έγραψε:
'Gone in 60 seconds' που έχουν μέσα Ferrari, Lamborghini, Porsche 959, Jaguar XJ220 και δε συμμαζέυεται, και η 'ηρωίδα' είναι (ακόμα!) η ...Shelby Mustang GT 500 του '67!!!Καλύτερα, αν σκεφτείς τι έπαθε στο τέλος.
Πάντως για να πω την αμαρτία μου η Κάντιλακ SLR που είδα στους 4Τ μου άρεσε παρόλο που η αισθητική της μου θύμισε λίγο αεροσκάφος στελθ, όπως άλλωστε όλες οι νέες Κάντιλακ (δεν είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανοί μιμούνται την αεροναυπηγική όταν σχεδιάζουν αυτοκίνητα άλλωστε ). Ίσως τελικά αυτή η εταιρεία να φέρει την άνοιξη του ντιζάιν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
-
By the way αγορασες καμμια alfa η ακομα ειναι πλατωνικος ο ερωτας;Δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμη να αγοράσω κάποια Alfa, πρώτον γιατί όπως γνωρίζεις εδώ στην Ελλάδα το χρήμα βγαίνει πολύ δύσκολα και δεύτερον γιατί η νοοτροπία μου δεν μου επιτρέπει να οδηγώ τη E200 του 'μπαμπά' (αν είχε...).
Τώρα τελευταία όμως έχω 'περικυκλώσει' μια 'Alfa', η οποία είναι άλφα-άλφα!!! Φινέτσα από 1900 Disco Volante και δυναμισμό από TZ2...Ξέρεις εσύ... -
Ο χρήστης kyan έγραψε:
'Gone in 60 seconds' που έχουν μέσα Ferrari, Lamborghini, Porsche 959, Jaguar XJ220 και δε συμμαζέυεται, και η 'ηρωίδα' είναι (ακόμα!) η ...Shelby Mustang GT 500 του '67!!!
Καλύτερα, αν σκεφτείς τι έπαθε στο τέλος.
Πάντως για να πω την αμαρτία μου η Κάντιλακ SLR που είδα στους 4Τ μου άρεσε παρόλο που η αισθητική της μου θύμισε λίγο αεροσκάφος στελθ, όπως άλλωστε όλες οι νέες Κάντιλακ (δεν είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανοί μιμούνται την αεροναυπηγική όταν σχεδιάζουν αυτοκίνητα άλλωστε ). Ίσως τελικά αυτή η εταιρεία να φέρει την άνοιξη του ντιζάιν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Γιατι βρε παιδια να ειναι αμαρτια αν μας αρεσει το Καντιλακ XLR; Ολα τα αυτοκινητα μπορει να μας αρεσουν εστω και αν ερχονται απο τις ΗΠΑ.
Ν.
ΥΓ: Εμενα παντως ακομα δεν μου παει το XLR αλλα σιγα σιγα οταν βλεπω αυτο το στιλ θα το συνηθισω.
-
By the way αγορασες καμμια alfa η ακομα ειναι πλατωνικος ο ερωτας;
Δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμη να αγοράσω κάποια Alfa, πρώτον γιατί όπως γνωρίζεις εδώ στην Ελλάδα το χρήμα βγαίνει πολύ δύσκολα και δεύτερον γιατί η νοοτροπία μου δεν μου επιτρέπει να οδηγώ τη E200 του 'μπαμπά' (αν είχε...).
Τώρα τελευταία όμως έχω 'περικυκλώσει' μια 'Alfa', η οποία είναι άλφα-άλφα!!! Φινέτσα από 1900 Disco Volante και δυναμισμό από TZ2...Ξέρεις εσύ...Ναι καλα και στην Αμερικη το χρημα τρεχει στους δρομους. Αλλο ενα που ειναι σχετικα κοινο με τα ατομα εκτος ΗΠΑ. Τα δολλαρια φυτρωνουν στα δεντρα. Τωρα βεβαια αμα ξεσκιζεσαι στην δουλεια οι πιθανοτητες για μεγαλυτερη ανταμοιβη ειναι υψηλοτερες (χμμ.. σε μεγαλο ποσοστο ας πουμε).
Το κακο οταν εχεις συλλεκτικα αυτοκινητα οπως αυτο ειναι οτι πρεπει να το βαζεις στην καθημερινη κυκλοφορια και να φοβασαι αν καποιο κουτσουρο θα ανοιξει την πορτα του επανω σου.
Πριν κανα δυο βδομαδες ειχαν στην τηλεοραση την τοπικη εκπομπη 'Motor Week' και ειχαν παει σε μια συγκεντρωση κλασσικων Ιταλίκων αυτοκινητων. Το βρηκα (http://www.concorso.com/black_horse.asp)
Μαντεψε που ειναι.
Ελπιζω του χρονου να παω και εγω.Ν.
-
Το κακο οταν εχεις συλλεκτικα αυτοκινητα οπως αυτο ειναι οτι πρεπει να το βαζεις στην καθημερινη κυκλοφορια και να φοβασαι αν καποιο κουτσουρο θα ανοιξει την πορτα του επανω σου.Πριν κανα δυο βδομαδες ειχαν στην τηλεοραση την τοπικη εκπομπη 'Motor Week' και ειχαν παει σε μια συγκεντρωση κλασσικων Ιταλίκων αυτοκινητων. Το βρηκα (http://www.concorso.com/black_horse.asp)
Μαντεψε που ειναι.
Ελπιζω του χρονου να παω και εγω.Ν.
....Αυτό κατάλαβες εσύ...;;;
Βρε θα είχα βρει Disco Volante ή ΤΖ2 και θα ήμουν εδώ τώρα...;;;
Αυτές μόνο ο σουλτάνος του Μπρουνέι μπορεί να τις 'ρίξει'...
Δε με πιάνεις... -
Äõóôõ÷þò äåí êáôÜöåñá áêüìç íá áãïñÜóù êÜðïéá Alfa, ðñþôïí ãéáôß üðùò ãíùñßæåéò åäþ óôçí ÅëëÜäá ôï ÷ñÞìá âãáßíåé ðïëý äýóêïëá êáé äåýôåñïí ãéáôß ç íïïôñïðßá ìïõ äåí ìïõ åðéôñÝðåé íá ïäçãþ ôç E200 ôïõ 'ìðáìðÜ' (áí åß÷å...).
Ôþñá ôåëåõôáßá üìùò Ý÷ù 'ðåñéêõêëþóåé' ìéá 'Alfa', ç ïðïßá åßíáé Üëöá-Üëöá!!! ÖéíÝôóá áðü 1900 Disco Volante êáé äõíáìéóìü áðü TZ2...ÎÝñåéò åóý...Aó÷åôï ìå ôï ôüðéê áëëÜ áõôü áãáðÞôå Álfa Romeo óôï ÷ñùóôÜù
http://www.pistonheads.com/doc.asp?c=117&i=7295ÁõôÞ åßíáé êáé ç äéêÞ ìïõ Üðïøç ðåñß üìïñöïõ áìáîþìáôïò....
-
Ο χρήστης gskarmou έγραψε:
Δυστυχώς δεν κατάφερα ακόμη να αγοράσω κάποια Alfa, πρώτον γιατί όπως γνωρίζεις εδώ στην Ελλάδα το χρήμα βγαίνει πολύ δύσκολα και δεύτερον γιατί η νοοτροπία μου δεν μου επιτρέπει να οδηγώ τη E200 του 'μπαμπά' (αν είχε...).
Τώρα τελευταία όμως έχω 'περικυκλώσει' μια 'Alfa', η οποία είναι άλφα-άλφα!!! Φινέτσα από 1900 Disco Volante και δυναμισμό από TZ2...Ξέρεις εσύ...Aσχετο με το τόπικ αλλά αυτό αγαπήτε Αlfa Romeo στο χρωστάω
http://www.pistonheads.com/doc.asp?c=117&i=7295Αυτή είναι και η δική μου άποψη περί όμορφου αμαξώματος....
120 ενωμένοι moderators συνιστούν να μην 'τσιγκλάς' τον AlfaRomeo...
A,..., το link περιέχει Alfa Romeo, οπότε είσαι εντάξει...Καταπληκτικό πραγματικά το σχήμα της και αποδεικνύει πως όταν οι Ιταλοί θέλουν, μπορούν και τα καταφέρνουν (αν το καταλάβουν και στη Φίατ αυτό, έχει καλώς...). Το κυριότερο είναι πως θα κυκλοφορήσει το 2005 στην τιμή των 120.000 Ευρώ περίπου, οπότε καταλαβαίνεις πόσο ιδρωμένοι είναι τη στιγμή που μιλάμε οι άνθρωποι της Porsche...
Κάπου διάβασα ότι δανείζεται σχεδιαστικά χαρακτηριστικά από την Tipo 33 Stradale...Τί ατυχές σχόλιο... Οι λεπτές, αέρινες και αρμονικές καμπύλες της Tipo είναι και θα παραμείνουν αξεπέραστες. H νέα 8C Competizione είναι μεν πανέμορφη αλλά κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν λίγο περισσότερο εκλεπτυσμένη και φινετσάτη. Θα έπρεπε να ήταν ψηλή και λεπτή ντίβα και όχι 'παραφουσκωμένη' αθλήτρια του στίβου... Ίσως ακολουθεί το σύγχρονο δρόμο που θέλει τα αυτοκίνητα λίγο περισσότερο μυώδη, τα οποία όχι μόνο πρέπει να είναι δυνατά αλλά πρέπει και να το δείχνουν. Ξαναλέω πως τη λάτρεψα με την πρώτη ματιά, αλλά αν θες την άποψή μου, δεν αλλάζω με τίποτα τις γραμμές και τη φινέτσα της Disco Volante ή της Tipo 33 Stradale. Η τελευταία ειδικότερα θα μπορούσε άνετα να βγει σήμερα στην παραγωγή με Ελάχιστες επιπρόσθετες σχεδιαστικές πινελιές (εδώ θα βγάλουν το GT40 αυτούσιο, γιατί όχι και την Ιταλίδα κούκλα... ; ).
Και για λίγη οφθαλμοθεραπεία...(mod, please, μη βάλεις link..., ο gskarmou φταίει, όχι εγώ...
Και μετά μας μιλάνε Γερμανοί, Γάλλοι, Ιάπωνες, και το κακό συναπάντημα...
-
Όπως ξεκάθαρα αναφέρω πιο πάνω, η συγκεκριμένη διαφήμιση της Volvo ήταν στην Αμερική. Λογικό, λοιπόν, να μην τη θυμάσαι στην ...Ελλάδα! Άλλο marketing χρειαζόταν και χρειάζεται ο Ευρωπαίος κι άλλο ο Αμερικάνος! Αλλά θεωρώ παράλογο να σου κάνει τόση εντύπωση το ότι την πέτυχα εγώ, η 'ταπεινή Ελληνίδα νοικοκυρά που αποκλείεται να έχει ταξιδέψει και να έχει ιδέα τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο'!!!
Μήπως οι **γενικεύσεις **για τις οποίες μιλάς σε ένα από τα πιο πάνω μηνύματά σου ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και για σένα?...
Καλα τωρα αμεσως να μου την πεσεις Μια ερωτηση εκανα αν την ειδες στην Αμερικη η την προβαλλαν στην Ελλαδα. Ποιος ειπε οτι σε σκεφτομαι σαν 'Ελληνιδα νοικοκυρα' η 'ταπεινη'. Αλλα βεβαια αν αυτος ειναι οτροπος που θελεις να σε θεωρουμε με γεια σου και χαρα σου. (καλα δεν εισαι μεσα στο IT;)
Λοιπόν, σε γενικές γραμμές δεν έχεις άδικο για πολλά από αυτά που αναφέρεις. Άποψή μου είναι πάντως ότι ο μέσος Ευρωπαίος και ακόμα και ο Γιαπωνέζος έχει πιο εκλεπτισμένη, ψαγμένη και φιλοσοφημένη, αν θες, άποψη ως προς το ντιζάιν του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας από το μέσο Αμερικάνο. Άσε το αυτοκίνητο, τα έχουμε συζητήσει χιλιάδες φορές. Τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι έφτιαχναν ρυθμιζόμενα bucket καθίσματα, στην Αμερική ακόμα πουλούσαν 'σπορ' αυτοκίνητα που αντί για ξεχωριστά καθίσματα είχαν ...καναπέδες!!! Ακόμα και στις μέρες μας βλέπεις τα πρότυπα των Αμερικάνων να είναι τελείως διαφορετικά. Βλέπω κάτι έργα, ρε γμτ, όπως το 'Gone in 60 seconds' που έχουν μέσα Ferrari, Lamborghini, Porsche 959, Jaguar XJ220 και δε συμμαζέυεται, και η 'ηρωίδα' είναι (ακόμα!) η ...Shelby Mustang GT 500 του '67!!! Γιατί, για μοτοσυκλέτες τι να πω? Δες τι εργαλεία βγάζει ο Ευρωπαίος και ακόμα περισσότερο ο Γιαπωνέζος και με τι είναι κολλημένος ο 'ελεύθερος Αμερικάνος': 300 κιλά σίδερο από το Μιλγουώκι, τεράστιο μπροστινό πηρούνι (και συνολικό μήκος), εξάτμιση που βρυχάται όσο ο κινητήρας μιας 5-λιτρης TVR και ανάρτηση στα πρότυπα της δεκαετίας του '60... Πήγαν να παρουσιάσουν μια 'ξεχωριστή' μοτοσυκλέτα στο σαλόνι του Ντιτρόιτ και τι έδειξαν? Ένα τέρας που είχε κατασκευαστεί γύρω από τον 8-λιτρο κινητήρα του Viper!!! Πλατφόρμα εξέλιξης? Για τι είδους όχημα άραγε, για τι είδους δρόμους και τι είδους αναβάτες?!...
Για την αποψη για το πιο εκλεπτυσμενη ιδεα /ψαγμενη/φιλοσοφημενη αποψη εχει πολυ κουβεντα. Απλως η αποψη ειναι τελειως διαφορετικη. Μπορει ναι μεν να εφτειαχναν καναπεδες σε τροχους, αλλα εφτειαχναν και μηχαναρες που παρηγαγαν 400 και 500 αλογα και μαντεψε δεν ηταν Φερραρι αλλα κοστιζαν το ενα δεκατο και δεν χρειαζονταν να εισαι ματσωμενος και μερος καποιας ελιτιστικης κουλτουρας για να τα εχεις. Τι νομιζεις τα μπακετ κανουν τον παπα; (εε.. το αυτοκινητο)
Αντε τωρα στις μοτοσυκλετες. Το στυλ της Harley ειναι μια τεραστια μαρκετιν καμπανια. Οι μηχανες που παραγουν ειναι τελειως διαφορετικες απο οτιδηποτε Ευρωπαικο (σχεδον τελειως). Ο δικυλινδρος σε V κινητηρας ειναι σημα κατατεθεν και μεχρι και ο ηχος ειναι σχεδον μοναδικος. Εχω φιλους που μπορουν να πουν τι ειδους Harley ειναι χωρις να την δουνε. Και φυσικα αντιπροσωπευει μια ιδεα που ειναι εναντια στην καθημερινη ζωη και τα προβληματα της. Γιαυτο και εκατονταδες χιλιαδες αγοραζονται καθε χρονο. Να και μια φοτο απο την 'μικροσκοπικη' συγκεντρωση τον Αυγουστο στο Μιλγουοκι για τα 100 χρονια:
ας το αφήσουμε εκεί. Φυσικά και η κάθε εταιρία σχεδιάζει με βάση την αντίληψη περί 'ωραίου', 'εργονομικού', κλπ του υποψήφιου αγοραστικού κοινού της, αλλά η επιτυχημένη σχεδιαστικά σχολή είναι αυτή που δημιουργεί πρότυπα και αποσπάει πελάτες από τους ανταγωνιστές της. To αν η 'σχολή' του Bangle είναι τέτοια...
Συμφωνω αν οι πωλησεις του κανουργιου 745 ειναι ανωτερες απο το παλιο μοντελο να η απαντηση για τις σχεδιαστικες ιδεες τους.
Ν.
-
Καλά όλα αυτά που λές περί οικονομία της αγοράς κτλ., αλλά εγώ ξέρω ένα πράγμα. Πως αλλιώς σκεφτόταν το αυτοκίνητο ο αγοραστής τη δεκαετία του '70 (εσύ σαν πιο παλιός από εμένα σίγουρα το ξέρεις καλύτερα), στην Ευρώπη και αλλιώς σήμερα... Με τα χρόνια έχω την εντύπωση πως αφομοιώσαμε την κουλτούρα και αισθητική των Αμερικάνων γενικότερα και όχι μόνο στο θέμα αυτοκίνητο. Η οικονομία και οι νόμοι της κάνουν μια ζωή την ίδια δουλειά και πολύ καλά κάνουν. Το θέμα είναι πως εμείς 'σπρώχνουμε' προς μια κατεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανία και όχι αντιστρόφως.(Τις 'μπηχτές' για τη δεκαετία του '70 και τους 'παλιούς' κάνω πως δεν τις βλέπω Δεν είμαι τόσο παλιός βρε! )
Το να έχεις αυτοκίνητο ήταν αυτονόητο στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του '50 (λογικά, ως ανάγκη, λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων εκεί, αλλά και από την άποψη των δυνατοτήτων της οικονομίας). Αντίθετα, στην Ευρώπη το αυτοκίνητο έγινε κοινός τόπος τη δεκαετία του '70, και στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90. Οπότε η σταδιακή μετατροπή από ένα αντικείμενο πόθου, προσιτό μόνο σε μια ελιτ, σε ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, προσιτό στους πάντες, είναι λογικό να επιφέρει μαζικοποίηση και συνακόλουθα κάποια άμβλυνση (ώστε να είναι γενικότερα αποδεκτό) της αισθητικής και της 'κουλτούρας' πίσω από το αντικείμενο αυτό.
Δεν ξέρω αν η 'κοινωνιολογική' μου προσέγγιση είναι αφελής (ή ακόμα και άσχετη), αλλά νομίζω πως εξηγεί σε ένα βαθμό το φαινόμενο που παρατηρείς.
Οσο για το αν το σχεδιασμό τον σπρώχνει η αγορά ή αντίστροφα, είχε συζητηθεί στην παλιά συζήτηση για το marketing: νομίζω η απάντηση είναι 'και οι δύο'. Κάποιες φορές κάποιες τάσεις σχεδιασμού γίνονται αποδεκτές από την αγορά, κάποιες άλλες φορές όχι και οι σχεδιαστές πάνε σπίτι τους.
Επίσης έχεις ανοίξει ποτέ έστω και από περιέργεια κάποιο σκουπιδοπεριοδικό του τύπου Max Power ή Burn Out, να δεις τί αναβλύζει από μέσα; Μυρίζει ξενόφερτη Αμερικανοβλαχιά που εμάς ποτέ μα ποτέ δεν
μας χαρακτήριζε. Και βλέπεις σήμερα πόσοι διαβάζουν τα εν λόγω περιοδικά αλλά κυρίως πόσοι τα εφαρμόζουν στο δρόμο... Είχες δει ποτέ στην εποχή σου (ελπίζω να μη σου προσθέτω και πολλά χρόνια...) Alfa GT Veloce με αεροτομές, ζαντολάστιχα, turbo, nitro κτλ, ή έστω σε μεταγενέστερες Lancia Beta; Και μετά μου λες πως δεν μπορούν να μας 'επιβάλλουν' την αισθητική και την κουλτούρα τους...Εχω δει αυτοκίνητα με πλεκτά μαξιλαράκια στο πίσω παρμπριζ, με 'μπαμπά μην τρέχεις', με αντανακλαστικά παντού κοκ. Και αυτά δείγμα υποκουλτούρας είναι, απλά διαφορετικής υποκουλτούρας από την 'Turbo', 'GTi 40v', ερπετό αυτοκίνητο κτλ.
Υπενθυμίζω εξάλλου πως τα 'ζαντολάστιχα', οι θορυβώδεις εξατμίσεις, τα πολυεστερικά κιτ και οι 'αεροτομές' κτλ. ήταν εξαιρετικά διαδεδομένα και τη δεκαετία του '70 και του '80. Δε νομίζω πως έχει να κάνει με 'αμερικανιές', περισσότερο η ανάγκη του ιδιοκτήτη να κάνει το αυτοκίνητό του να ξεχωρίσει και να είναι (κατά την άποψή του) ομορφότερο είναι. Οι ίδιοι αυτοί ιδιοκτήτες ακούνε αμανεδιάρικα σουξέ στη διαπασών. Είναι περισσότερο θέμα επιπέδου και κουλτούρας, παρά επιρροών, ΙΜΗΟ.
Τα περιοδικά που αναφέρεις δεν τα έχω ανοίξει ποτέ, και ούτε πρόκειται, φαντάζομαι και ελπίζω
Όχι στο βαθμό αυτό και σε πολύ μικρότερο ποσοστό οδηγών σε σέση με τους Αμερικάνους. Γνώμη μου. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι 'ακομπλεξάριστοι', 'free', που αγαπούν πραγματικά το αυτοκίνητο και δεν το βλέπουν αποκλειστικά και μόνο ως 'βιτρίνα', είτε αυτό είναι ένα Fiat 500 είτε είναι μια εξάμετρη λιμουζίνα (στην τελευταία κατηγορία οι πιθανότητες να βρεις κάποιον από αυτούς είναι ελάχιστες, αλλά λέμε τώρα). Αντίθετα ένα πολύ μεγάλο μέρος Αμερικάνων έχουν θεοποιήσει το χρήμα και κατ'επέκταση και το αυτοκίνητο αφού το τελευταίο είναι και η πλέον πρόσφορη απόδειξη πλούτου, όντας κινούμενη 'περιουσία'.Αλλά τί συζήτηση ανοίξαμε τώρα...; Δεν πάμε καλύτερα όλοι μαζί σε καμμιά αντιπροσωπεία της Mercedes ή της BMW να δούμε την καινούργια Μερσέντα ή την καινούργια Μπέμπα...;;;
Νομίζω αδικείς τους Αμερικάνους. Και εκεί υπάρχουν 'ακομπλεξάριστοι' και 'free' άνθρωποι. Ο titsataki (συγνώμη αν αναφέρομαι προσωπικά αλλά είναι καλό παράδειγμα) δεν έχει αεροτομή στο WRX του για να μην προκαλεί. Σαν και αυτόν υπάρχουν σίγουρα πολλοί. Και άνθρωποι με Harley που έχουν γυρίσει όλες τις ΗΠΑ 10 φορές (και άλλοι με R1 στην Ελλάδα που δεν έχουν πατήσει σε πίστα). Δε νομίζω πως μπορείς έτσι αυθαίρετα να κατηγοριοποιείς τους λαούς, 'αυτοί ξέρουν από αυτοκίνηση', 'αυτοί όχι' και να βλέπεις και ποσοστά, και εγώ μπορώ να πω πως 'ένα πολύ μεγάλο ποσοστό' των Αμερικάνων είναι κανονικοί σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι που αγοράζουν Toyota Camry και όχι 8-λιτρα V8. Εν ολίγοις, θα σου πρότεινα να μην πέφτεις στην παγίδα των στερότυπων...
Οσο για τη θεοποίηση του χρήματος: τι σε κάνει να πιστεύεις πως αλλού δεν ισχύει αυτό ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
(Τις 'μπηχτές' για τη δεκαετία του '70 και τους 'παλιούς' κάνω πως δεν τις βλέπω Δεν είμαι τόσο παλιός βρε! )Όχι και μπηχτές...απλά είχα την εντύπωση πως είσαι κάπως παλιός...
Τέλος πάντων αν υπάρχει κάποιος που έχει ζήσει τη λαμπρή εποχή της αυτοκίνησης της δεκαετίας του '70, ας μας πει τη γνώμη του.Το να έχεις αυτοκίνητο ήταν αυτονόητο στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του '50 (λογικά, ως ανάγκη, λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων εκεί, αλλά και από την άποψη των δυνατοτήτων της οικονομίας). Αντίθετα, στην Ευρώπη το αυτοκίνητο έγινε κοινός τόπος τη δεκαετία του '70, και στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90. Οπότε η σταδιακή μετατροπή από ένα αντικείμενο πόθου, προσιτό μόνο σε μια ελιτ, σε ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, προσιτό στους πάντες, είναι λογικό να επιφέρει μαζικοποίηση και συνακόλουθα κάποια άμβλυνση (ώστε να είναι γενικότερα αποδεκτό) της αισθητικής και της 'κουλτούρας' πίσω από το αντικείμενο αυτό.
Δεν ξέρω αν η 'κοινωνιολογική' μου προσέγγιση είναι αφελής (ή ακόμα και άσχετη), αλλά νομίζω πως εξηγεί σε ένα βαθμό το φαινόμενο που παρατηρείς.
Οσο για το αν το σχεδιασμό τον σπρώχνει η αγορά ή αντίστροφα, είχε συζητηθεί στην παλιά συζήτηση για το marketing: νομίζω η απάντηση είναι 'και οι δύο'. Κάποιες φορές κάποιες τάσεις σχεδιασμού γίνονται αποδεκτές από την αγορά, κάποιες άλλες φορές όχι και οι σχεδιαστές πάνε σπίτι τους.
Για μισό λεπτό... η αυτοκίνηση έγινε κοινός τόπος στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90...; Δεν νομίζω να είμαστε τόσο χάλια... Τέλος πάντων δεν πιστεύω πως η κουλτούρα του κάθε λαού όσον αφορά την αυτοκίνηση μπορεί να μορφοποιηθεί από το πόσα χρόνια 'ζει' ο λαός αυτός την αυτοκίνηση... Γνώμη μου είναι πως υπάρχει σίγουρα κάποια 'μεταφορά' κουλτούρας από τον πλούσιο λαό προς τον πιο φτωχό και όχι το φαινόμενο της κοινής μορφοποίησης της κουλτούρας όσο τα χρόνια περνούν. Μήπως λοιπόν μπερδεύεις λίγο το φαινόμενο της αποδοχής της κουλτούρας του 'μεγάλου' από τον 'μικρό' με το φαινόμενο της οδήγησης της κουλτούρας προς μια κοινή κατεύθυνση με το πέρασμα των χρόνων...;
Γνώμη μου είναι πως κατά 99% εμείς οδηγούμε την αυοκινητοβιομηχανία κάπου και όχι το αντίστροφο. Αλλά ακόμη και αν ισχύει το αντίστροφο, ότι δηλαδή η αυτοκινητοβιομηχανία 'αυτοσχεδιάζει' και οδηγεί κάπου τις επιθυμίες και τα γούστα μας, δεν κρίνεται μέσα από την αποδοχή του κοινού; Kαι πάλι εδώ τον πρώτο λόγο εμείς δεν τον έχουμε, με το να δεχτούμε ή να απορρίψουμε ένα προιόν; Επομένως και στην περίπτωση αυτή εμείς οδηγούμε τις σχεδιαστικές τάσεις εκεί που θέλουμε...
Εχω δει αυτοκίνητα με πλεκτά μαξιλαράκια στο πίσω παρμπριζ, με 'μπαμπά μην τρέχεις', με αντανακλαστικά παντού κοκ. Και αυτά δείγμα υποκουλτούρας είναι, απλά διαφορετικής υποκουλτούρας από την 'Turbo', 'GTi 40v', ερπετό αυτοκίνητο κτλ.
Υπενθυμίζω εξάλλου πως τα 'ζαντολάστιχα', οι θορυβώδεις εξατμίσεις, τα πολυεστερικά κιτ και οι 'αεροτομές' κτλ. ήταν εξαιρετικά διαδεδομένα και τη δεκαετία του '70 και του '80. Δε νομίζω πως έχει να κάνει με 'αμερικανιές', περισσότερο η ανάγκη του ιδιοκτήτη να κάνει το αυτοκίνητό του να ξεχωρίσει και να είναι (κατά την άποψή του) ομορφότερο είναι. Οι ίδιοι αυτοί ιδιοκτήτες ακούνε αμανεδιάρικα σουξέ στη διαπασών. Είναι περισσότερο θέμα επιπέδου και κουλτούρας, παρά επιρροών, ΙΜΗΟ.
Τα περιοδικά που αναφέρεις δεν τα έχω ανοίξει ποτέ, και ούτε πρόκειται, φαντάζομαι και ελπίζω
Τη δεκαετία του '80 ΝΑΙ, ΟΧΙ όμως τη δεκαετία του ΄70. Και αναφέρομαι στη διάδοση των πολυεστερικών αεροτομών, ζαντοελαστικών, φιμέ ζαμιών κτλ. Δεν έχω προσωπική εμειρία από την εποχή αλλά ας με διαψεύσει όποιος έχει ζήει τη δεκαετία του ΄70... Η μόδα των πολυεστερικών, ζαντοελαστικών και των ηχοσυστημάτων τύπου night club, επιμένεις πως δεν προέρχεται από την Αμερική...;
Νομίζω αδικείς τους Αμερικάνους. Και εκεί υπάρχουν 'ακομπλεξάριστοι' και 'free' άνθρωποι. Ο titsataki (συγνώμη αν αναφέρομαι προσωπικά αλλά είναι καλό παράδειγμα) δεν έχει αεροτομή στο WRX του για να μην προκαλεί. Σαν και αυτόν υπάρχουν σίγουρα πολλοί. Και άνθρωποι με Harley που έχουν γυρίσει όλες τις ΗΠΑ 10 φορές (και άλλοι με R1 στην Ελλάδα που δεν έχουν πατήσει σε πίστα). Δε νομίζω πως μπορείς έτσι αυθαίρετα να κατηγοριοποιείς τους λαούς, 'αυτοί ξέρουν από αυτοκίνηση', 'αυτοί όχι' και να βλέπεις και ποσοστά, και εγώ μπορώ να πω πως 'ένα πολύ μεγάλο ποσοστό' των Αμερικάνων είναι κανονικοί σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι που αγοράζουν Toyota Camry και όχι 8-λιτρα V8. Εν ολίγοις, θα σου πρότεινα να μην πέφτεις στην παγίδα των στερότυπων...
Οσο για τη θεοποίηση του χρήματος: τι σε κάνει να πιστεύεις πως αλλού δεν ισχύει αυτό ?
Σε καμμία περίπτωση δεν γενίκευσα...Μίλησα για ποσοστά τα οποία κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μεγαλύτερα στην Αμερική σε σχέση με την Ευρώπη. Σίγουρα υπάρχουν λάτρεις του αυτοκινήτου στην Αμερική, αρκεί να δεις το τί εκθέσεις κλασσικού αυτοκινήτου κάνουν και πόσο αγαπούν τα εν λόγω αυτοκίνητα. Αλλά η ειδοποιός διαφορά εδώ βρίσκεται στο γεγονός πως όπου δεις Αμερικάνο πραγματικό λάτρη του κλασσικού αυτοκινήτου, το αυτοκίνητο που θα έχει θα είναι Ευρωπαικό. Όσο και να βλέπω Αμερικάνους να ανακατασκευάζουν Αμερικάνικα κλασσικά αυτοκίνητα, δεν μπορώ να τους βγάλω από τη λίστα της βιτρίνας... Όπως και δεν μπορώ να θεωρήσω το 90% των παλιών Αμερικάνικων αυτοκινήτων ως κλασσικά...
-
Καλα τωρα αμεσως να μου την πεσεις Μια ερωτηση εκανα αν την ειδες στην Αμερικη η την προβαλλαν στην Ελλαδα. Ποιος ειπε οτι σε σκεφτομαι σαν 'Ελληνιδα νοικοκυρα' η 'ταπεινη'. Αλλα βεβαια αν αυτος ειναι οτροπος που θελεις να σε θεωρουμε με γεια σου και χαρα σου. (καλα δεν εισαι μεσα στο IT;)
Μέσα στο ΙΤ? Δεν καταλαβαίνω... Βρε συ Νίκο, δεν είναι μόνο το τι λες, είναι και το ΠΩΣ το λές. Άλλο να ρωτήσεις απλά 'την είδες στην Αμερική τη διαφήμιση ή την έδειξαν και στην Ελλάδα?' (στην οποία υποθέτεις ότι ζούσα και ζω επι μονίμου βάσεως) κι άλλο να μας πεις για το πόσο συχνά ταξίδευες εσύ εκείνη την εποχή πέρα-δώθε, ότι δεν την είχες πετύχει ποτέ στην Έλλάδα τη συγκεκριμένη, κλπ! Αν 'σου την πέφτω' (φιλικά!) είναι διότι παρόλο που γενικά θεωρώ τις απόψεις σου ώριμες και λογικές (π.χ. εναντίωση στις γενικεύσεις για 300 εκ. Αμερικανούς από τα 'στατιστικά' που βγάζει κάποιος από τους 5-10 που ξέρει!), το ύφος σου εδώ δείχνει μια αδικαιολόγητη ανωτερότητα του στυλ 'είμαι ο μόνος που έχει δει πως λειτουργούν τα πράγματα και στις δυο όχθες του Ατλαντικού ενώ εσείς οι 'εν Ελλάδι Έλληνες' δεν έχετε δει τίποτα!' Ε, κόψε κάτι βρε σύ, κι άλλοι έχουν ταξιδέψει, κι άλλοι έχουν ζήσει έξω κι έχουν επιστρέψει. Μη σου κάνει εντύπωση! Πάντα φιλικά και χωρίς παρεξήγηση.
Για την αποψη για το πιο εκλεπτυσμενη ιδεα /ψαγμενη/φιλοσοφημενη αποψη εχει πολυ κουβεντα. Απλως η αποψη ειναι τελειως διαφορετικη. Μπορει ναι μεν να εφτειαχναν καναπεδες σε τροχους, αλλα εφτειαχναν και μηχαναρες που παρηγαγαν 400 και 500 αλογα και μαντεψε δεν ηταν Φερραρι αλλα κοστιζαν το ενα δεκατο και δεν χρειαζονταν να εισαι ματσωμενος και μερος καποιας ελιτιστικης κουλτουρας για να τα εχεις. Τι νομιζεις τα μπακετ κανουν τον παπα; (εε.. το αυτοκινητο)
ΟΚ, δεκτό ότι τα 400 άλογα π.χ. της Ford κοστίζουν φθυνότερα από τα αντίστοιχα της Ferrari (τώρα βρήκες το σωστό μέτρο σύγκρισης, το 'over-engineered work of art' που φτιάχτηκε σε περιορισμένη παραγωγή για τους λίγους!). Όμως στη Ferrari όπως πολύ καλά ξέρεις, ανέκαθεν πουλούσαν αυτοκίνητα που εκτός από το να επιταχύνουν γρήγορα στην ευθεία (σιγά τ'αυγά!) έστριβαν κιολας, και όχι κινητήρες 400 PS επάνω σε 'πατίνια'... Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι πρώτες Vector (σχεδίασης Gerald Wigert) είχαν τελική που πλησίαζε τα 380 χ.α.ω. από έναν τεράστιο Chevrolet, και ο οδηγός με το συνοδηγό μοιραζόταν έναν καναπέ!!! Άντε να στρίψεις γρήγορα μετά και να κρατιέσαι απ΄ το τιμόνι... Άλλη νοοτροπία, άλλη 'κουλτούρα' - βλέπε και γύρω-γύρω όλοι στις κεκλημένες oval πίστες (γουάου, εντυπωσιακό 'θέαμα'!) να μην κουράζεται και ο λαιμούλης μας!
Αλλά τι θελεις να πεις με την τιμή (το 1/10 που αναφέρεις), ότι οι Αμερικάνοι είχαν καλύτερους μηχανικούς και καλύτερη τεχνολογία επειδή έβγαζαν τεράστιους κινητήρες με μεγάλη ιπποδύναμη (και φυσικά την αντίστοιχη κατανάλωση!) με μικρό κόστος εξέλιξης, κατασκευής και τελικά πώλησης?! Και ότι οι Ευρωπαίοι και οι Γιαπωνέζοι είχαν ή έχουν κάτι να ζηλέψουν σ'αυτό τον τομέα?...
Αντε τωρα στις μοτοσυκλετες. Το στυλ της Harley ειναι μια τεραστια μαρκετιν καμπανια. Οι μηχανες που παραγουν ειναι τελειως διαφορετικες απο οτιδηποτε Ευρωπαικο (σχεδον τελειως). Ο δικυλινδρος σε V κινητηρας ειναι σημα κατατεθεν και μεχρι και ο ηχος ειναι σχεδον μοναδικος. Εχω φιλους που μπορουν να πουν τι ειδους Harley ειναι χωρις να την δουνε.
Ο Αμερικάνος κατασκευαστής παραδοσιακά λειτουργούσε με τη λογική του υπερκαταναλωτισμού και του 'όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο' - στα τέτοια μας οι βελτιστοποιήσεις αφού η βενζίνη εδώ είναι φθηνή - άσχετα αν υπάρχουν περιορισμένα αποθέματα στον πλανήτη και η Αμερική καταναλώνει από μόνη της όσο όλες οι άλλες χώρες μαζί (βέβαια άν κινδυνεύουν κάνουν ένα 'operation freedom' και 'καθαρίζουν', οπότε no problem!) - και είναι 'ελευθερία' να γεμίζουμε με βενζίνη το δίτροχο ''όνειρο' τη Harley με τα 1500 κυβικά για την ατομική μετακίνησή μας και μαγκια να 'ανιχνεύουμε' τι μοντέλο είναι από τον ήχο του ηλιθιωδώς μεγάλου και διψασμένου (για τις επιδόσεις και την αυτονομία της) κινητήρα.
Και φυσικα αντιπροσωπευει μια ιδεα που ειναι εναντια στην καθημερινη ζωη και τα προβληματα της.
Γιαυτο και εκατονταδες χιλιαδες αγοραζονται καθε χρονο. Να και μια φοτο απο την 'μικροσκοπικη' συγκεντρωση τον Αυγουστο στο Μιλγουοκι για τα 100 χρονιαΣτον υπόλοιπο κόσμο, βέβαια, ένα από τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινής ζωής είναι και το κόστος των υγρών καυσίμων, η συνεχής μείωση των αποθεμάτων στον πλανήτη και η ρύπανση που προκαλούν οι εκπομπές καυσαερίων! Τουλάχιστον για όσους και όσες ενδιαφέρονται και για το τι κόσμο θα παραδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους...
Να μου μιλήσεις για 'ρομαντισμό', το δέχομαι. Τεχνολογία όμως και σχεδιαστική 'άνοιξη' από τη Harley σίγουρα όχι!
Συμφωνω αν οι πωλησεις του κανουργιου 745 ειναι ανωτερες απο το παλιο μοντελο να η απαντηση για τις σχεδιαστικες ιδεες τους.
Για την ώρα απ' ότι μαθαίνω από φίλη που δουλεύει στο Μόναχο οι πωλήσεις της σειράς 7 είναι στο 1/7 απ΄ότι αναμενόταν. Είδωμεν!...
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
αληθεια η 3αρα που κυκλοφορει αρεσει σε κανενα?η 4πορτη νομιζω ειναι επιεικως αδιαφορη και ειναι καρπον η προηγουμενη γενια...αν εβαλε το χερι του αυτος ο τυπος τοτε πρεπει να εκτελεστει...για τα υπολοιπα μοντελα ειπαμε things change!μια χαρά είναι η τριάρα!!εμένα μου αρέσει πολύ
και βέβαια, είναι ίδια με την προηγουμενη γιατί είναι φεϊς λιφτ ενός επιτυχημένου εμπορικά μοντέλου -
Μέσα στο ΙΤ? Δεν καταλαβαίνω... Βρε συ Νίκο, δεν είναι μόνο το τι λες, είναι και το ΠΩΣ το λές. Άλλο να ρωτήσεις απλά 'την είδες στην Αμερική τη διαφήμιση ή την έδειξαν και στην Ελλάδα?' (στην οποία υποθέτεις ότι ζούσα και ζω επι μονίμου βάσεως) κι άλλο να μας πεις για το πόσο συχνά ταξίδευες εσύ εκείνη την εποχή πέρα-δώθε, ότι δεν την είχες πετύχει ποτέ στην Έλλάδα τη συγκεκριμένη, κλπ! Αν 'σου την πέφτω' (φιλικά!) είναι διότι παρόλο που γενικά θεωρώ τις απόψεις σου ώριμες και λογικές (π.χ. εναντίωση στις γενικεύσεις για 300 εκ. Αμερικανούς από τα 'στατιστικά' που βγάζει κάποιος από τους 5-10 που ξέρει!), το ύφος σου εδώ δείχνει μια αδικαιολόγητη ανωτερότητα του στυλ 'είμαι ο μόνος που έχει δει πως λειτουργούν τα πράγματα και στις δυο όχθες του Ατλαντικού ενώ εσείς οι 'εν Ελλάδι Έλληνες' δεν έχετε δει τίποτα!' Ε, κόψε κάτι βρε σύ, κι άλλοι έχουν ταξιδέψει, κι άλλοι έχουν ζήσει έξω κι έχουν επιστρέψει. Μη σου κάνει εντύπωση! Πάντα φιλικά και χωρίς παρεξήγηση.
Kαλα τωρα προσβλαλεσαι για το πως ειπα κατι που εγω δεν το εννουσα καθολου υποτιμητικα. Τελος παντων. Το πως τα λεω και αν τα λεω ευγενικα η χυλοπιτα στα μουτρα. Πια η διαφορα; Αλλαζει τιποτα; Η νομιζεις οτι εγω δεν εχω ερθει στην Ελλαδα και δεν εχω φριξει και δεν εχω καραφλιασει. Και βεβαια μια και δεν ξω εκει πρεπει να ειμαι μη μου απτου ενω οι μονιμοι κατοικοι λενε οτι θελουν. Την ανωτεροτητα που την ειδες δεν ξερω αλλα ακομα κξαι ετσι ναι εχω ζηεσει και στην δυο οχθες του αντλαντικου(και της Μεσογειου και του ειρηνικου ) και μολις κατεβαινω μεσα στην Αθηνα πολλα πραγαμτα μου κανουν εντυπωση (λες και οποιος ερθει στην Αμερικη δεν του κανουν εντυπωση πραγματα). Και το τελευταιο οταν μιλαω με καποιον/καποια εδω στο φορουμ δεν μπορω να μυρισω τα νυχια μου ποιος εχει σπουδασει στο εξωτερικο και ποιος οχι και ποιος εχει δει κατι διαφορετικο. Οποτε φυσικο ειναι να υποθετω οτι εχεις επισκευθει τις ΗΠΑ για διακοπες και οχι εχεις περασει 10 χρονια εκει. Και βεβαια αυτο δεν σημαινει και πολλα γιατι τα πραγαμτα αλλαζουν. (επισης δεν λεω οτι τα πραγματα δεν αλλαζουν εν Ελλαδι, απλως απο τις 2-3 φορες που κατεβαινω τον χρονο και απο τις εμπειριες μου μετα δημοσια μεσα και τα νοσοκομεια και τις δημοσιες υπηρεσιες αμφιβαλω πολυ αν μερικα πραγματα αλλαζουν ποτε εστω και αν περασουν 5 η δεκα η 20 χρονια.
ΟΚ, δεκτό ότι τα 400 άλογα π.χ. της Ford κοστίζουν φθυνότερα από τα αντίστοιχα της Ferrari (τώρα βρήκες το σωστό μέτρο σύγκρισης, το 'over-engineered work of art' που φτιάχτηκε σε περιορισμένη παραγωγή για τους λίγους!). Όμως στη Ferrari όπως πολύ καλά ξέρεις, ανέκαθεν πουλούσαν αυτοκίνητα που εκτός από το να επιταχύνουν γρήγορα στην ευθεία (σιγά τ'αυγά!) έστριβαν κιολας, και όχι κινητήρες 400 PS επάνω σε 'πατίνια'... Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι πρώτες Vector (σχεδίασης Gerald Wigert) είχαν τελική που πλησίαζε τα 380 χ.α.ω. από έναν τεράστιο Chevrolet, και ο οδηγός με το συνοδηγό μοιραζόταν έναν καναπέ!!! Άντε να στρίψεις γρήγορα μετά και να κρατιέσαι απ΄ το τιμόνι... Άλλη νοοτροπία, άλλη 'κουλτούρα' - βλέπε και γύρω-γύρω όλοι στις κεκλημένες oval πίστες (γουάου, εντυπωσιακό 'θέαμα'!) να μην κουράζεται και ο λαιμούλης μας!
Αλλά τι θελεις να πεις με την τιμή (το 1/10 που αναφέρεις), ότι οι Αμερικάνοι είχαν καλύτερους μηχανικούς και καλύτερη τεχνολογία επειδή έβγαζαν τεράστιους κινητήρες με μεγάλη ιπποδύναμη (και φυσικά την αντίστοιχη κατανάλωση!) με μικρό κόστος εξέλιξης, κατασκευής και τελικά πώλησης?! Και ότι οι Ευρωπαίοι και οι Γιαπωνέζοι είχαν ή έχουν κάτι να ζηλέψουν σ'αυτό τον τομέα?...
Απλως λεω οτι και στην Αμερικη υπαρχουν αυτοκινητα 'ιππορφοβεια'. Δεν λεω οτι ειναι καλυτερα απο τη Φερραρι ουτε οτι θα τα προτιμουσα. Και υπαρχουν πολλα αυτοκινητα που στριβουν καργα και εστριβαν απο παλια. Οχι δε επιπεδο Φερραρι αλλα οσο καλα και καλυτερα απο πολλα παλια Φιατ, Αλφα κτλ. Ακουσε ποτε για την Ντε Τομαζο; (τι μηχανη ειχε; )
Καποια στιγμη πρεπει να ξεπερασετε το γεγονος οτι στην Αμερικη υπαρχουν, υπηρχαν και θα υπαρχουν μηχανες με απειρα κυβικα. Δεν ειναι λαθος αποψη και η ευρωπαικη με του μικροτερες μηχανες ειναι η σωστη.
Επισης πρεπει να πραδεχτητε οτι 'there is no replacement for displacement'. Εγω δεν το πιστευα μεχρι που οδηγησα αυτοκινητα με πολυ μεγαλυτερες μηχανες και στην πραγαματικοτητα δεν εκαιγαν πολυ περισσοτερο απο τα τετρακυλινδρα (και δεν εννοω τα οικονομικα τετρακυλινδρα εννοω αυτα που ειναι 'σπορτικα').Ο Αμερικάνος κατασκευαστής παραδοσιακά λειτουργούσε με τη λογική του υπερκαταναλωτισμού και του 'όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο' - στα τέτοια μας οι βελτιστοποιήσεις αφού η βενζίνη εδώ είναι φθηνή - άσχετα αν υπάρχουν περιορισμένα αποθέματα στον πλανήτη και η Αμερική καταναλώνει από μόνη της όσο όλες οι άλλες χώρες μαζί (βέβαια άν κινδυνεύουν κάνουν ένα 'operation freedom' και 'καθαρίζουν', οπότε no problem!) - και είναι 'ελευθερία' να γεμίζουμε με βενζίνη το δίτροχο ''όνειρο' τη Harley με τα 1500 κυβικά για την ατομική μετακίνησή μας και μαγκια να 'ανιχνεύουμε' τι μοντέλο είναι από τον ήχο του ηλιθιωδώς μεγάλου και διψασμένου (για τις επιδόσεις και την αυτονομία της) κινητήρα.
τοσο πιο μεγαλο δουλευει στα αυτοκινητα (σε μεγαλη πλειοψηφια). υπερβολες υπαρχουν παντα. Η Χοντα εχει τωρα μια μηχανη 2,300 κυβικα (η κατι παρομοιο).
Η βενζινη ειναι εδω φθηνη δεν ειναι η σωστη σκεψη. Πες μου γιατι η βενζινη στην Ελλαδα ειναι ακριβη; Η νομιζεις οτι οι εταιριες πετρελαιου κανουν σκοντο στους Αμερικανους και γδερνουν τους ευρωπαιους; Φορολογια παιδι μου φορολογια. (καιρος να παψουμε να κριτικαρουμε τους Αμερικανους και να κοιταξουμε τι γινεται εν οικω, γιατι γινεται και τι πρεπει να γινει για να διορθωθει).
Καλα τωρα σε πειραζει η εξατμιση της Χαρλεϊ, αλλα αμα αυτη η εξατμιση ειναι οσο θορυβοδης σε μια Αλφα η Φερραρι ειναι μουσικη. τι ειναι δυο μετρα και δυο σταθμα. Ναι αλλα ξεχασα ολοι οι ιδιοκτητες Χαρλεϊ δεν εχουν ιδεα αλλα εσεις ανακαλυψατε τον τροχο (ποιος πουλαει ανωτερωτητα τωρα; )
Στον υπόλοιπο κόσμο, βέβαια, ένα από τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινής ζωής είναι και το κόστος των υγρών καυσίμων, η συνεχής μείωση των αποθεμάτων στον πλανήτη και η ρύπανση που προκαλούν οι εκπομπές καυσαερίων! Τουλάχιστον για όσους και όσες ενδιαφέρονται και για το τι κόσμο θα παραδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους...
Να μου μιλήσεις για 'ρομαντισμό', το δέχομαι. Τεχνολογία όμως και σχεδιαστική 'άνοιξη' από τη Harley σίγουρα όχι!
καλα τωρα για τα αποθεματα και την περιβαντολογια.
Τα αποθεματα ειναι αρκετα για 100-200 χρονια ακομα(μιλαμε για θεωρητικα μια και υπαρχουν καινουργια αποθεματα να νακαλυφθουν) και μιλαμε σε 30 χρονια η κινητηρες εσωτερικης καυσης θα ειναι σε τετοιο επιπεδο που ουτε καν θα υπαρχει συγκριση. Δεν χρειαζεται να εχουμε ολοι 800 κυβικα αυτοκινητα για να σωσουμε τον πλανητη. Το τι χρειαζομαστε ειναι να ξεφορτωθουμε τα αρχαια ερειπια που μολυνουν 100 φορες πιο πολυ απο ενα 8κυλιδρο πενταλιτρο και καινε δυο φορες παραπανω και που κυκλοφορουν γιατι οι ανθρωποι δεν τολμανε να τα αλλαξουνε χωρις το κρατος να τους παρει το δεξι νεφρο!
Μερικοι δεν ενδιαφερονται για την τελευταια λεξη της τεχνολογιας και να εχουν 100 αλογα στο λιτρο. Απλως θελουν ενα στυλ που να τους θυμιζει το παρελθον. Βλεπε Harley.
Για την ώρα απ' ότι μαθαίνω από φίλη που δουλεύει στο Μόναχο οι πωλήσεις της σειράς 7 είναι στο 1/7 απ΄ότι αναμενόταν. Είδωμεν!...
Ναμαστε. Εδω μιλανε οι αριθμοι. Αυτο θα κανει την BMW να ξανασκεφτει τα πραγματα. Και μη ξεχναμε οτι η BMW δεν ειναι VAG ουτε Ford ουτε GM. που εχουν πολυ περισσοτερα κεφαλαια και περιθωρια να αποτυχουν σε ενα η περισσοτερα μοντελα. Αν ο ιδιοκτητης του 740 δεν παρει 745 αλλα παρει Audi A8 η Mercedes S500 για να τον ξανακερδισουν πρεπει να προσπαθουν πολυ περισσοτερο. Επισης ρωτα την φιλη σου να πει που πουλανε οι περισσοτερες 7αρες; Στην Ευρωπη η αλλαχου;
Ν.
CHRIS BANGLE (ΑΡΧΙΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ BMW) : ΣΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ ;