-
Το 1976 είχα ενα 50άρι ΖΧ με ταχύτητες χωρίς συμπλέκτη!
Τα κιβώτια στις ήταν πάντοτε σειριακά με ή χωρίς συμπλέκτη.Γιατι δεν πέρασε η τεχνολογία αυτή στα αυτοκίνητα πιο γρήγορα?
Είναι θέμα αντοχής των υλικών στην επιπλέον ιπποδύναμη? -
Ο χρήστης Thevoice έγραψε:
To automato tou X-5 den exei symplekti. Exei metatropea ropis.
Ο 'μετατροπέας ροπής' επιτελεί το ρόλο του παραδοσιακού συμπλέκτη.
Μην κολλάς, εξήγησε!prepei na katalabete tin diaforetiki arxi leitourgias twn klassikwn automatwn kibwtiwn vs. twn CVT, mixanikwn, mixanikwn me mixanismo, kai seiriakwn (typou WRC).
Τι εννοείς 'διαφορετική αρχή λειτουργίας' των 'μηχανικών' και των 'μηχανικών με μηχανισμό'? Υπάρχουν μηχανικά κιβώτια χωρίς μηχανισμό??
Loipon an kai basika eimai stin douleia 8a e3igisw opws mporw (an kai prepei na arxiseis me ta links pou ebale o filos filandos).
O metatropeas ropis den einai symplektis. Xwrizetai se dyo meri. Ena gyrizei mazi me to strofalo kai to allo kinietai me to strobilismo tou ygrou. Dil. den yparxei pote symple3i/aposyple3i. H arxi leitourgias tou einai oti to ena tmima strobilizei to ygro kai to allo kineitai apo ton strobilismo. Pote den yparxei mixaniki epafi meta3y strofaloforou kai kibwtiou taxytitwn (sta automata mexri prin merika xronia giati...). Ta poio kainouria kibwtia exoun ena lock up feauture pou se taxytites >40 km/h peripou ta dyo meri tou metatropea ropis enwnontai mixanika gia na perioristoun oi apwleies.
Mixanika kibwtia me mixanismo ennow auta ta typou F1/Selespeed pou yparxei automatos mixanismos pou bazei tis taxytites/symplekti. Basika auto einai, enas hlektroydraylikos mixanismos pou metakinei to lebie twn taxytitwn kai ton symplekti.
-
Ο χρήστης filandos έγραψε:
Μερικά καλά cite που ειδα, δυστυχώς στα αγγλικάhttp://auto.howstuffworks.com/transmission.htm
http://auto.howstuffworks.com/sequential-gearbox.htm
http://auto.howstuffworks.com/automatic-transmission.htm
http://auto.howstuffworks.com/torque-converter.htmhttp://cvt.com.sapo.pt/ για CVT
Το http://auto.howstuffworks.com/ είναι εξαιρετικό - παλιότερα είχα βρει εκεί και διάφορα animations για τη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως - δίχρονων, τετράχρονων, Βάνκελ, κλπ....
-
Ο χρήστης agisd έγραψε:
Μην κολλάς, εξήγησε!O metatropeas ropis den einai symplektis. Xwrizetai se dyo meri. Ena gyrizei mazi me to strofalo kai to allo kinietai me to strobilismo tou ygrou. Dil. den yparxei pote symple3i/aposyple3i. H arxi leitourgias tou einai oti to ena tmima strobilizei to ygro kai to allo kineitai apo ton strobilismo. Pote den yparxei mixaniki epafi meta3y strofaloforou kai kibwtiou taxytitwn (sta automata mexri prin merika xronia giati...). Ta poio kainouria kibwtia exoun ena lock up feauture pou se taxytites >40 km/h peripou ta dyo meri tou metatropea ropis enwnontai mixanika gia na perioristoun oi apwleies.
-
Ο 'μετατροπέας ροπής' δεν είναι συμπλέκτης κατά τον παραδοσιακό τρόπο αλλά, όπως έγραψα πιό πάνω, αυτός κάνει τη 'σύμπλεξη' (ή 'σύζευξη', για να μη σε μπερδέψω και σκέφτεσαι πάλι δίσκους και πλατό!) κινητήρα-κιβωτίου-τροχών.
-
Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο - στην ουσία είναι δυο φτερωτές μέσα σ' ένα υγρό που όταν περιστρέφεται η μία με κάποιο ρυθμό και άνω (πατώντας το γκάζι) παρασύρει την άλλη. Σε λειτουργία είναι κάτι αντίστοιχο με τους φυγοκεντρικούς συμπλέκτες που έχουν τα νοικιάρικα go-kart, μόνο που έχουμε υδραυλική σύζευξη αντί μηχανική.
-
Το lock up feature που γράφεις δεν κλειδώνει τους δύο άξονες ανάλογα με την ταχύτητα που κινείται το όχημα, αλλά με τις στροφές που γυρίζει ο κινητήρας (και άρα τη ροπή που περνάει στο κιβώτιο)!
-
-
- Το lock up feature που γράφεις δεν κλειδώνει τους δύο άξονες ανάλογα με την ταχύτητα που κινείται το όχημα, αλλά με τις στροφές που γυρίζει ο κινητήρας (και άρα τη ροπή που περνάει στο κιβώτιο)!
ennow oti mpenei otan exei kapoia taxytita to oxima (kai nomizw mono me 2+ taxytita sto kibwtio).
otan patas freno kai peftei h taxytita xamila blepeis to strofometro na peftei sto relanti (apo 3k rpm px) afou stamataei to lock up. Auto ennow otan to oxima einai se 1h den mpainei to lock up. Kapoios pou exei automato mporeis na mas ta pei kalytera.
-
Μην κολλάς, εξήγησε!-
Ο 'μετατροπέας ροπής' δεν είναι συμπλέκτης κατά τον παραδοσιακό τρόπο αλλά, όπως έγραψα πιό πάνω, αυτός κάνει τη 'σύμπλεξη' (ή 'σύζευξη', για να μη σε μπερδέψω και σκέφτεσαι πάλι δίσκους και πλατό!) κινητήρα-κιβωτίου-τροχών.
-
Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο - στην ουσία είναι δυο φτερωτές μέσα σ' ένα υγρό που όταν περιστρέφεται η μία με κάποιο ρυθμό και άνω (πατώντας το γκάζι) παρασύρει την άλλη. Σε λειτουργία είναι κάτι αντίστοιχο με τους φυγοκεντρικούς συμπλέκτες που έχουν τα νοικιάρικα go-kart, μόνο που έχουμε υδραυλική σύζευξη αντί μηχανική.
-
auto den grafw kai egw parapanw.
-
efxaristw pou me boi8as na katalabw. giati skeftomouna oti sympleksi einai mono mixaniki--giauto egrapsa oti egrapsa se parapanw post.
-
-
Ο χρήστης agisd έγραψε:
- Το lock up feature που γράφεις δεν κλειδώνει τους δύο άξονες ανάλογα με την ταχύτητα που κινείται το όχημα, αλλά με τις στροφές που γυρίζει ο κινητήρας (και άρα τη ροπή που περνάει στο κιβώτιο)!
ennow oti mpenei otan exei kapoia taxytita to oxima (kai nomizw mono me 2+ taxytita sto kibwtio).
otan patas freno kai peftei h taxytita xamila blepeis to strofometro na peftei sto relanti (apo 3k rpm px) afou stamataei to lock up. Auto ennow otan to oxima einai se 1h den mpainei to lock up. Kapoios pou exei automato mporeis na mas ta pei kalytera.
Στο δικό μου το 'lock up' έμπαινε ακόμα και με την όπισθεν. Το κατάλαβα όταν σε κάποια φάση λόγω διαρροής στο κάρτερ η στάθμη του υδραυλικού υγρού του κιβωτίου ήταν χαμηλή και ενώ δεν είχε καθόλου ροπή (δυσκολευόταν να ξεκινήσει σε ανηφόρα και να κάνει πίσω σε κατηφόρα!) ξαφνικά πεταγόταν σαν να το είχε τσιμπήσει αλογόμυγα!
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Στο δικό μου το 'lock up' έμπαινε ακόμα και με την όπισθεν. Το κατάλαβα όταν σε κάποια φάση λόγω διαρροής στο κάρτερ η στάθμη του υδραυλικού υγρού του κιβωτίου ήταν χαμηλή και ενώ δεν είχε καθόλου ροπή (δυσκολευόταν να ξεκινήσει σε ανηφόρα και να κάνει πίσω σε κατηφόρα!) ξαφνικά πεταγόταν σαν να το είχε τσιμπήσει αλογόμυγα!Ένας φίλος είχε πάθει παλιά το ίδιο. Πήγε σε κάποια φάση να παρκάρει σε κατηφόρα ανάμεσα από άλλους δύο και το έχωσε με φόρα στον 'πισινό' του (δεν είχε το αριστερό πόδι στο φρένο και δεν πρόλαβε το 'πέταγμα')!
-
Εχοντας δει τον Tiff Needell να οαδηγει την Enzo και την 360 με τα τυπου F1 κιβωτια δε μπορω παρα να θελω κατι τετοιο!!!
Τα συγκεκριμενα κιβωτια ειναι εξαιρετικα, ειτε οδηγεις χαλαρα μεσα στη πολη, ειτε σκιζεις το αυτοκινητο στη πιστα! Νομιζω οτι ολοι οι κατεσκευαστες ετσι και αλλιως προς αυτη τη κατευθυνση οδευουν και αργα ή γρηγορα τετοιου τυπου κιβωτια θα αποτελουν το βασικο εξοπλισμο των περισσοτερων μοντελων.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Εχοντας δει τον Tiff Needell να οαδηγει την Enzo και την 360 με τα τυπου F1 κιβωτια δε μπορω παρα να θελω κατι τετοιο!!!Τα συγκεκριμενα κιβωτια ειναι εξαιρετικα, ειτε οδηγεις χαλαρα μεσα στη πολη, ειτε σκιζεις το αυτοκινητο στη πιστα! Νομιζω οτι ολοι οι κατεσκευαστες ετσι και αλλιως προς αυτη τη κατευθυνση οδευουν και αργα ή γρηγορα τετοιου τυπου κιβωτια θα αποτελουν το βασικο εξοπλισμο των περισσοτερων μοντελων.
stous dimosiografous pou ta odoigane syni8ws den aresoun giati den kanoun omales allages.
-
Ο χρήστης agisd έγραψε:
χμμ... δεν θυμαμαι τωρα 100% αλλα στο Grand Cherokee που ειναι αυτοματο (5αρι). Οταν αφησεις το γκαζι στην εθνικη οδο κατεβαινουν οι στροφες λιγακι 200-300 στροφες. Στο φρεναρισμα για να σταματησει κατεβαζει ταχυτητες οποτε οι στροφες κατεβαινουν σιγα σιγα. Και οταν φτανει σχεδον σχεδον σε πληρη σταση κατεβαζει την πρωτη ταχυτητα. Οι κατεβασιες ειναι σχεδον ασυναισθητες και πολυ με το μαλακο (οχι αποτομες). Υποθετω τα ηλεκτρονικα βοηθανε εδω. Δεν ξερω βεβαια αν οδηγαει κανεις κανα BMW 745 η κανενα Mercedes S500 που ειναι πολυ πιο σοφιστικε πως αισθανοται τα αυτοματα κιβωτια. Δεν θα με ξαφνιαζε αν ακουγα οτι αυτα τα αυτοματα ειναι πολυ εξυπνα και μαθαινουν τον τροπο οδηγησης του οδηγου οποτε εχουν πολυ γρηγορες αντιδρασεις.
Νικος
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
χμμ... δεν θυμαμαι τωρα 100% αλλα στο Grand Cherokee που ειναι αυτοματο (5αρι). Οταν αφησεις το γκαζι στην εθνικη οδο κατεβαινουν οι στροφες λιγακι 200-300 στροφες. Στο φρεναρισμα για να σταματησει κατεβαζει ταχυτητες οποτε οι στροφες κατεβαινουν σιγα σιγα. Και οταν φτανει σχεδον σχεδον σε πληρη σταση κατεβαζει την πρωτη ταχυτητα. Οι κατεβασιες ειναι σχεδον ασυναισθητες και πολυ με το μαλακο (οχι αποτομες). Υποθετω τα ηλεκτρονικα βοηθανε εδω. Δεν ξερω βεβαια αν οδηγαει κανεις κανα BMW 745 η κανενα Mercedes S500 που ειναι πολυ πιο σοφιστικε πως αισθανοται τα αυτοματα κιβωτια. Δεν θα με ξαφνιαζε αν ακουγα οτι αυτα τα αυτοματα ειναι πολυ εξυπνα και μαθαινουν τον τροπο οδηγησης του οδηγου οποτε εχουν πολυ γρηγορες αντιδρασεις.
Νικος
exei lock-up o torque converter?
8ymamai se kati palia amerikanika: eisouna me 90 km/h patages to gkazi kai h belona tou strofometrou petagotan alla to autokinito anebaze taxytita siga-siga (dil. den ypirxe mixaniko link ston torque converter).
-
Ο χρήστης agisd έγραψε:
8ymamai se kati palia amerikanika: eisouna me 90 km/h patages to gkazi kai h belona tou strofometrou petagotan alla to autokinito anebaze taxytita siga-siga (dil. den ypirxe mixaniko link ston torque converter).
Άγη, το 'Κορεατάκι' μου το έκανε αυτό (ανέβαζε στροφές 'στον αέρα') μόνο όταν είχε πρόβλημα και χρειαζόταν συμπλήρωμα το υγρό του κιβωτίου. Αφού συμπλήρωσα, το μόνο 'πατινάρισμα' (του 'torque converter') που καταλάβαινα ήταν στην εκκίνηση από στάση (φυσικά) και στις αλλαγές (πολύ λίγο, ίσα-ίσα για να μην 'κλωτσάει' και ταλαιπωρεί ημιαξόνια κλπ). Καμιά φορά, πάντως, σε απότομο φρενάρισμα με 2α το κιβώτιο 'ξεχνιόταν' και ο κινητήρας πήγαινε να σβήσει (ή έσβηνε, αν σταματούσα τελείως)! Μιλάμε βέβαια για αυτόματο με τεχνολογία από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, χωρίς καμία ιδιαιτερότητα...
-
Παιδια καλημερα
Εγω εχω μια BMW 328 κουπε steptronic model 2000. Λοιπον σε σχεση με το χειροκινητο δεν παιζεται.Και δεν μιλαω mono για την κινηση στους δρομους της Αθηνας.Μιλαω και για ταξιδια στην Εθνικη οδο.Εχει τρια προγραμματα -ενα τελειως αυτοματο που ειναι για το σταματα-ξεκινα ενα για σπορ οδηγηση(εγω δεν εχω δει καμμια διαφορα με το αυτοματο) και ενα πενταταχυτο χειροκινητο προγραμμα.Με αυτο εσυ διαλεγεις την ταχυτητα ακομα και στο κικ-νταουν.Αν το συνηθισεις αλλαζεις εσυ την ταχυτητα και οχι αυτο.Εχει βεβαια δυο βασικα μειονεκτηματα ενα οτι καιει πιο πολυ και δυο οτι ειναι λιγο πιο αργο το αυτοκηνητο.Εχει ομως το πλεονεκτημα οτι ξεχνας δισκο-πλατο,σβησιμο αυτοκινητου στο ξεκινημα σκορτσαρισματα κλπ και προστασια του σασμαν απο ακουσιο σπασιμο αν βαλεις λαθος ταχυτητα και φυσικα την ξεκουραστη οδηγηση μεσα στην πολη η οποια καλυπτει κατα την γνωμη μου πανω απο το 80% του χρονου οδηγησης μας.
Οδιγηκη απολαυση εχεις δηλ σπιναρισματα,κολιες κλπ αν αποσυνδεσεις το αντισπιν.Αμεση αποκριση στο γκαζι και αλλαγες πιο γρηγορες απο το χειροκινητο οταν πηγαινεις τσιτα παλι εχεις.
Ολα τα ανωτερω αντιπροσωπευουν την γνωμη μου μονο για να μην εχουμε παρεξηγησεις.Παντως πιστευω οτι στο εγγυς μελλον τα περισοτερα αυτοκινητα θα εχουν παρομοια σασμαν.
Bimmer -
'Εχοντασ και ενα αυτόματο αυτοκίνητο στην οικογένεια (BMW 318 E36), μπορώ να πώ τα εξής:
-
Στη πόλη δεν το συζητάω....αυτόματο με τα 1000! Πολυ πιο ξεκούραστω και χαλαρωτικό.
-
Στην Εθνική επίσης αυτόματο.....πιο ξεκούραστο σε μεγάλο ταξίδι και προσπεράσεις πολύ γργήγορα, με κick-down.
-
Γρηγορη οδήγηση σε δρόμο με στροφές. Εκεί προτιμώ το χειροκίμνητο που σου δίνει καλύτερο έλεγχο και περιθώρια για παιχνίδι.
Μερικές παρατηρήσεις:
-
Τα καινούργια αυτόματα κιβώτια είναι έτη φωτός μπροστα απο τα παλιότερ, ιδίως τα μη ηλεκτρονικά ελεγχόμενα. Πλέον έχουνε 5 ή 6 σχέσεις και πολύ γρήγορες και ομαλές αλλαγές. Έχω οδηγήσει και την 330Xi του θείου μου και το κιβώτιο (Steptronic) είναι κορυφαίο.
-
Και το αυτόματο κβώτιο θέλει να το μάθεις και να ξέρεις πως θα αντιδράσει σε κάθε στιγμή, πότε θα ανεβάσει, κατεβάσει ταχύτητα κλπ. Αν ασχοληθείς λίγο μαζί του, μπορείς να το πασ πολύ καλά. Τώρα βέβαια γιαυτούς που βάζουνε 5η ταχύτητα και την ξεχνάνε (ή δεν κατεβάζουνε στην προσπέραση για να πάνε 'οικονομικά'!! ) το αυτόματο ειναι 1000 φορές καλύτερο!
Συμπερασμα (προσωπικό), για το 80% της χρήσης ενος μέσου αυτοκινήτου (δεν μιλάς για ειδικές κατασκευές και υπεραυτοκίνητα), το αυτόματο κιβώτιο είναι προτιμότερο.
-
-
Και εγώ είμαι σάφως υπερ του αυτόματου. Ιδίως αν είναι και ένα από αυτά και καινούργια DSG, SMG και εγώ δεν ξέρω τι, θα το εκτιμούσα...
-
Δεν έχω ποτέ μου οδηγήσει αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο. Όμως το σκέφτομαι, αφού συνεισφέρει στην ξεκούραστη οδήγηση.
Από την άλλη το αίσθημα του χειροκίνητου δεν μπορεί να το έχει. Όταν 'χώνεις' μια ταχύτητα στα γρήγορα για να απομακρυνθείς από μια ενοχλητική κατάσταση, ταυτόχρονα εκτονώνεσαι, βγάζεις το άχτι σου σε κάτι. Αν δεν υπήρχε ο λεβιές θα κοπάναγα το τιμόνι από τα νεύρα μου. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αν δεν υπήρχε ο λεβιές θα κοπάναγα το τιμόνι από τα νεύρα μου.το τιμόνι δεν παθαίνει τίποτα, ο λεβιές όμως???
εγώ δαγκώνω τιμόνι...
btw το ποστ του φίλου agpar προτείνεται για oscar 'ανασκαφής' 2005
-
Θέλω ένα SMG III στο Κλιό μου ΤΩΡΑ!!
Άντε, βολεύομαι και με ένα DSG..
-
Λεβιες υπαρχει οποτε μπορεις να 'ξεδινεις' ακομα.
Υπαρχει μεγαλη διαφορα ενα αυτοματο με 4κυλινδρο και αυτοματο με πολλα κυβικα και πολλους κυλινδρους. Με το που το σανιδωνεις φευγει σαν πυραυλος. Τα κλαυτερα ειναι τα σειριακα. Σκεφτητε το αποως οδηγας μια μηχανη. Αφου συνηθησεις οι αλλαγες ειναι αστραπιαιες.
Νικος
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων