-
είναι όλα θέμα προσφοράς και ζήτησης...
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
είναι όλα θέμα προσφοράς και ζήτησης...πέστα...
-
τα λεω...
έχει ξεκαθαριστεί προ πολλού οτι η χώρα έχει ανάγκη από τεχνίτες ικανούς για χειρωνακτικές εργασίες...όταν υπάρχουν 15 πτυχιούχοι οικονομικών με μεταπτυχιακά για μία θέση και ένας ηλεκτρολόγος για 20 θέσεις, τι περιμένουμε?η ελλάδα είναι μικρή χώρα για τόσα πτυχία! η γαλλία έχει ένα δικηγόρο για 50 άτομα και εμείς έχουμε έναν για 20 ή και λιγότερους!
ύστερα από αυτά είναι λογικό να βάζει ο έλληνας μέσο και να μετέχει σε διαγωνισμούς μόντες για θέσεις εδω και κει... -
Το να ερμηνεύει κανείς το θέμα της αγοράς εργασίας απλά με το 'προσφορά και ζήτηση' είναι υπεραπλουστευτικό - τουλάχιστον. Σε κάθε θέση εργασίας πρέπει να πηγαίνουν άτομα που να ταιριάζουν με το προφίλ της εργασίας, ιδίως από πλευράς εκπαίδευσης. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει ένας φιλόλογος να κάνει τη δουλειά ενός μηχανικού ούτε ένας μαθηματικός να γίνεται πιλότος μαχητικού. Δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, πάει και τελείωσε.
Εκεί δε μετράει η 'προσφορά και ζήτηση', αλλά το τι μπορείς και τι δε μπορείς να κάνεις. Και αυτό εξυπηρετούν τα επαγγελματικά δικαιώματα, που βάλθηκαν οι... εκσυγχρονισταράδες να καταργήσουν. Ότι κάθε θέση θα στελεχώνεται από άτομα που θα έχουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τις βασικές ικανότητες γι'αυτήν, αλλά και θα παίρνουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ συγκεκριμένες απολαβές για τις υπηρεσίες τους.
Αν θέλει τώρα κάποιος να μιλήσουμε για επαγγελματικό προσανατολισμό, πολύ ευχαρίστως. Είχα βαρεθεί να βλέπω όλους τους συμμαθητές μου να πάνε να γίνουν ή γιατροί ή δικηγόροι ή φαρμακοποιοί, γιατί εκεί τους έσπρωχναν οι οικογένειές τους. Αντί να πάνε να κάνουν ό,τι πραγματικά τους άρεσε και να έχουν έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, γιατί θα αγαπούσαν τη δουλειά, κατέληξαν πάρα πολλοί να περιορίσουν τους εαυτούς τους σε εργασίες που δεν τους άρεσαν, απλά και μόνον επειδή ήταν η οικογενειακή επιχείρηση.
-
αν ρίξετε μια ματιά σε εναν διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Εθνικη Τράπεζα τώρα τελευταία και στους όρους του...θα καταλάβετε πολλά!
εγώ,για να πω την αλήθεια, νόμιζα ότι είχαν πάψει τέτοιες μεθοδεύσεις... -
Θα ρίξω μια ματιά και στο διαγωνισμό της Εθνικής, αλλά σου θυμίζω την προκήρυξη της ΔΕΗ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (που υπάρχουν δύο τέτοιες σχολές στην Ελλάδα, μια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ξάνθη) και πιο κάτω 'Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (!!!)'. Τι σχέση έχουν οι δυο αυτοί τομείς μεταξύ τους; Ο ΜΠΔ ασχολείται με γραμμές παραγωγής, με αποθέματα, προγραμματισμό παραγωγής, μελέτη αναμονητικών συστημάτων και έχει επίσης γνώσεις αξιοπιστίας συστημάτων, εργονομίας και συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, ενώ ο χημικός μηχανικός ασχολείται με κάτι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό.
Σα να λέμε 'ζητείται καρδιολόγος... Ο υποψήφιος πρέπει να έχει βγάλει σχολή τουριστικών επαγγελμάτων' ένα πράγμα.
-
scullone μάλλον αυτό που λες εσύ περι φιλολόγων και πιλότων είναι υπεραπλουστευτικό!
η αγορά έχει ανάγκες και όρια αντοχών...εαν υπάρχουν 10 άτομα με τα προσόντα σου(μου) και πρέπει να πληρωθεί μία θέση, που να χτυπιέσαι κάτω, τη θέση θα την πάρει αυτός που ειναι με μέσο...
όλα προέρχονται από την εκπαίδευση!μεγάλο πράγμα! -
για τον διαγωνισμό της Δεη που λες ακούγεται μάλλον σικέ...φαίνεται το παιδί είχε πτυχίο χημικού μηχανικού...γνώμη μου!
-
Να δω αυτός ο... 'Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης' αποφοιτήσας από τη σχολή Χημικών Μηχανικών τι σόι παραγωγή και διοίκηση θα κάνει εκεί πέρα. Χρηματοοικονομική διοίκηση, ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων, εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών που ξέρει ένας ΜΠΔ σε καμία περίπτωση δεν ξέρει. Εργονομία; Αμφιβάλλω. Δίκτυα παραγωγής (CAM) και προχωρημένα δίκτυα αναμονής; Μπα... Προσομοίωση; Δε θα το'λεγα... Σχεδιομελέτη με χρήση Η/Υ (CAD); Δε νομίζω. Ρομποτική; Αποκλείεται. Ασφάλεια εργασίας; Ίσως. Διαχείριση Επικινδυνότητας στη Βιομηχανία; Πιθανόν. Αλλά δεν είναι το κύριο αντικείμενο ενός ΜΠΔ. Αξιοπιστία συστημάτων; Αποκλείεται. Συστήματα παραγωγής; Όχι.
Κατά τα άλλα, βέβαια, είναι ένας ακόμα αδιάβλητος διαγωνισμός του Δημοσίου και όσοι μιλούν για επαγγελματικά δικαιώματα κρύβουν την αμάθειά τους πίσω από τους νόμους...
-
για να μην κουράζεστε ο διαγωνισμός που προανέφερα αφορά την πρόσληψη μόνιμα 350 ατόμων από την Εθνική Τράπεζα με τον όρο να ΜΗΝ έχουν πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ...για το ΤΕΙ δεν είμαι και τόσο σίγουρος...το ΑΕΙ στανταρ.
όλα καλά? -
για να μην κουράζεστε ο διαγωνισμός που προανέφερα αφορά την πρόσληψη μόνιμα 350 ατόμων από την Εθνική Τράπεζα με τον όρο να ΜΗΝ έχουν πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ...για το ΤΕΙ δεν είμαι και τόσο σίγουρος...το ΑΕΙ στανταρ.
όλα καλά?Ξέρεις είναι κοινή πρακτική στο δημόσιο να προκυρήσσονται θέσεις για αποφοίτους Λυκείου, να πηγαίνουν απόφοιτοι πανεπιστημίου με καλό βαθμό απολυτηρίου λυκείου, να παίρνουν τη θέση και σε 2-3 χρόνια να παίρνουν μετάταξη σε θέση πτυχιούχου (με τις γνωστές διαδικασίες και χωρίς ποτέ η θέση αυτή να προκυρηχθεί!). Αρα έτσι όπως τα γράφεις δεν είναι και τόσο κακό...
-
catalyst αν εσύ διαθέτεις πτυχίο δεν μπορείς να συμμετάσχεις...
-
catalyst αν εσύ διαθέτεις πτυχίο δεν μπορείς να συμμετάσχεις...Ναι το κατάλαβα. Αυτό εξασφαλίζει (και) το ότι δε θα μπορέσω να πάρω μετάταξη μετά σε θέση πτυχιούχου χωρίς αυτή να έχει προκυρηχθεί σε ανοιχτή διαδικασία.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Σωτήρη,κοίταξε λίγο τί γίνεται σέ όσους συμμετέχουν στή συζήτηση.
-HUNTER
-sotiris
-skullone
-catalyst
-ililias
-servmx
-adis4gr
-gvala,κ.τ.λ.
Σχεδών ΟΛΟΙ στό φόρουμ,συμμετέχουμε μέ 'παρατσούκλια'μέ Λατινικούς χαρακτήρες,¨ετσι δέν είναι;Τώρα τί συμπέρασμα πρέπει νά βγάλουμε από αυτό;Οτι είμαστε ξενολάγνοι;Δέν έχω δεί κάτι τέτοιο,από τίς δημοσιεύσεις τών μελών μέχρι τώρα,συμφωνείς μέ αυτό;Με απλά λόγια ναι. Με περισσότερα θα σου πώ ότι η συνειδητή σου Ελληνοφιλία δεν επιβάλλεται πάντα στην υποσυνείδητη ξενολαγνεία. Εξήγησέ μου για ποιόν λόγο επέλεξες το συγκεκριμένο παρώνυμο και όχι το αντίστοιχο Ελληνικό. Όσο για μένα όπως βλέπεις χρησιμοποιώ το όνομά μου, αν υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσω Ελληνικούς χαρακτήρες θα ήθελα να τον μάθω.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Να δω αυτός ο... 'Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης' αποφοιτήσας από τη σχολή Χημικών Μηχανικών τι σόι παραγωγή και διοίκηση θα κάνει εκεί πέρα. Χρηματοοικονομική διοίκηση, ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων, εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών που ξέρει ένας ΜΠΔ σε καμία περίπτωση δεν ξέρει. Εργονομία; Αμφιβάλλω. Δίκτυα παραγωγής (CAM) και προχωρημένα δίκτυα αναμονής; Μπα... Προσομοίωση; Δε θα το'λεγα... Σχεδιομελέτη με χρήση Η/Υ (CAD); Δε νομίζω. Ρομποτική; Αποκλείεται. Ασφάλεια εργασίας; Ίσως. Διαχείριση Επικινδυνότητας στη Βιομηχανία; Πιθανόν. Αλλά δεν είναι το κύριο αντικείμενο ενός ΜΠΔ. Αξιοπιστία συστημάτων; Αποκλείεται. Συστήματα παραγωγής; Όχι.Κατά τα άλλα, βέβαια, είναι ένας ακόμα αδιάβλητος διαγωνισμός του Δημοσίου και όσοι μιλούν για επαγγελματικά δικαιώματα κρύβουν την αμάθειά τους πίσω από τους νόμους...
Αν νομίζεις πως οι 'ταμπέλες' κάνουν τη γνώση, κάνεις λάθος. Τη θέση που περιγράφεις θα μπορούσε θαυμάσια να την πάρει ένας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (πχ. του ΕΜΠ), όπου έχουν κατεύθυνση μηχανικών παραγωγής και διοίκησης και μπορούν μια χαρά να κάνουν αυτά που λες, αλλά το δίπλωμά τους γράφει 'Μηχανολόγος Μηχανικός'. Εχουν ή δεν έχουν τα 'τυπικά' και τα 'ουσιαστικά' προσόντα ?
Να σου πω ένα άλλο παράδειγμα. Μέχρι το 1990 το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ έβγαζε αυτό, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Το 1991 άλλαξε και έγινε '... και Μηχανικών Υπολογιστών'. Μήπως μέχρι το 1990 δεν θα ήταν κατάλληλοι να κάνουν τη δουλειά μηχανικών υπολογιστών και μετά ήταν ?
Αυτό που θέλω να πω είναι: στην αγορά εργασίας (και στο λέω ως ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ), τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα, τα 'τυπικά' προσόντα μετράνε ελάχιστα, μόνο για ένα αρχικό ξεσκαρτάρισμα. Αλλά, επειδή για κάθε θέση απόφοιτου ΑΕΙ που ζητάς έρχονται αρκετοί υποψήφιοι με παρόμοια τυπικά προσόντα, η εντύπωση που σχηματίζεις από το CV (εμπειρία) του υποψήφιου και κυρίως από τη συνέντευξη μαζί του είναι το κυρίαρχο κριτήριο πρόσληψης.
Οσο για τους μισθούς λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω, αλλά οι 'συλλογικές συμβάσεις εργασίας' (όπως και τα 'τυπικά προσόντα' που λέμε παραπάνω) είναι για το δημόσιο και τους συνδικαλιστές. Στην αγορά δεν υπάρχει 'κατώτερος εγγυημένος μισθός' αλλά, σε καπιταλιστική οικονομία ζούμε, επικρατεί 'οικονομία της αγοράς', η προσφορά και ζήτηση που έλεγαν ο adis4gr και ο catalyst. Και εφόσον όλοι (γονείς, μαθητές, εφημερίδες, πολιτικοί) ήταν 'χαρούμενοι' όταν στη σχολή Χ μπήκαν 200 υποψήφιοι αντί για 50 που χρειάζονταν, να είναι τώρα οι απόφοιτοι προετοιμασμένοι να υπάρχει υπερπροσφορά αποφοίτων για την ίδια θέση και άρα λογικά να συμπιέζονται οι μισθοί προς τα κάτω.
Ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσεις είναι: εξειδίκευση, αγάπη για το αντικείμενό σου, σκληρή δουλειά και, προκειμένου για την πρώτη δουλειά, όταν δηλ. δεν θα έχεις 'CV', κάποια τύχη και κάποιο μέσο ή, σωστότερα, γνωριμίες, βοηθούν.
Συγνώμη αν σου χάλασα τη μέρα
-
(Ως συνήθως) συμφωνώ απόλυτα με τον nass...
Απλά να προσθέσω ότι για αυτούς τους λόγους (και για άλλους) είναι καλό να ξεκινάει κανείς να κάνει CV από τα φοιτητικά του χρόνια (πρακτική, καλοκαιρινές δουλειές κλπ).
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
να υπάρχει υπερπροσφορά αποφοίτων για την ίδια θέση και άρα λογικά να συμπιέζονται οι μισθοί προς τα κάτω.Επίσης να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά άνθρωποι με πολλά τυπικά προσόντα (overqualified). Θα προτιμήσει π.χ. μια εταιρεία software αντί να προσλάβει έναν απόφοιτο ΑΕΙ πληροφορικής με μεταπτυχιακό να πάρει δύο-τρεις απόφοιτους ΙΙΕΚ με τα ίδια λεφτά, ακόμα κι αν χρειαστεί να τους εκπαιδεύσει 'on the job'. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που απολύονται πρώτοι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης είναι οι υψηλόμισθοι (διευθυντές, project managers κλπ.)
-
Νάσο, δε λέμε για τον τομέα παραγωγής των μηχανολόγων μηχανικών. Αυτοί έχουν έτσι κι αλλιώς το απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο. Αλλά να μου λέει κανείς ότι ένας χημικός μηχανικός μπορεί να κάνει τη δική μου δουλειά στα αναμονητικά συστήματα, αυτό πια θα ήθελα πολύ να το δω.
-
Μικρές Αγγελίες
Ζητείται νέος / νέα για θέση διεύθυνσης παραγωγής (μόνιμη) σε μικρή βιομ/νία τροφίμων στην επαρχία. Αποδοχές / ωράριο τα Νόμιμα. Προσόντα: Γνώση χρήσης Η/Υ (word, excel) έστω μικρή, ολίγα Αγγλικά, ελάχιστες γνώσεις ηλεκτρολογίας - μηχανολογίας (σηκώνω την ασφάλεια, πατάω το start, βλέπω ποιός ιμάντας θέλει άλλαγμα και ποιό ρουλμάν γράσσο).
Ενδιαφέρθησαν : Ένας, απόφοιτος δημοτικού.Ζητείται νέος / νέα για εργασία (μόνιμη) στο λογιστήριο της ως άνω εταιρίας. Προσόντα : Η/Υ (word, excel) σχετικά καλή, ολίγα Αγγλικά. Γνώσεις Λογιστικής θα συνεκτιμηθούν. Αποδοχές / ωράριο τα Νόμιμα, αναλόγως προσόντων.
Ενδιαφέρθησαν : Τέσσερες κοπέλες, όλες απόφοιτες Λυκείου. Πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ όσο κι' άν ψάξαμε, πουθενά. Οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, απλά δεν ενδιαφέρθησαν.Ζητείται νέος με μηχανάκι, Οικονομολόγος ή Μαθηματικός, για παράδοση κατ' οίκον από ψησταριά στο Περιστέρι. Αποδοχές Ε 80 την εβδομάδα + φιλοδωρήματα. Ενδιαφερόμενοι: 25, για 2 θέσεις. Τις πήραν δύο του Οικονομικού της Νομικής.
Κάποιος με λογική εξήγηση;
-
Υστερόγραφον
Γνώμη μου: Άλλο Εργασία κι' άλλο γράπωμα απ' το Δημόσιο.
Γιατί σπουδάσαμε; Οι ελπίδες μας ήταν μιά θέση στο Δημόσιο;
Ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ του πολιτισμού ΜΑΣ