-
Παρότι είμαι θιασώτης της άποψης ότι όσο πάνε τα πράγματα καλυτερεύουν θα συμφωνήσω με τον skull στο εξής: Η πίεση των ελλήνων γονέων να ωθήσουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια- λες και κατι τρέχει να μην σπουδάσει κανείς- έχει υποβαθμίσει το επίπεδο, τόσο των σχολών όσο και της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας. πιο το νόημα να υπάρχουν πιο πολλές θέσεις σε ΑΕΙ -ΗΜΑΡΤΟΝ δλδ- από ότι υποψήφιοι φοιτητές. Κάποτε έμπαινε 1 στους 10 (και βάλε) ενώ τώρα 1 στους 0.98!!! από μόνη της η διαδικασία της ΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ και του μη ανταγωνισμού για την είσοδο στις σχολές με βάση
-
Στέφανε, αυτό ξαναπέστο! Πρώτο έτος, διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό Ι, ασχολιόμασταν με... τη συνέχεια συναρτήσεων και την παραγώγιση απλών, στοιχειωδών συναρτήσεων! Πράγματα που τα είχαμε κάνει στο λύκειο και είχαμε εξεταστεί στις πανελλήνιες πάνω σ'αυτά! Αντί να κάνουμε αυτά που πραγματικά χρειαστήκαμε μετά (σειρές λ.χ.). Φάγαμε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου με βασικά πραγματάκια, κι αυτά που ήταν σημαντικά για τα επόμενα μαθήματα τα περάσαμε ΠΟΛΥ γρήγορα. Δηλαδή οι βάσεις για τα πιο προχωρημένα δεν ετέθησαν.
Τα ίδια και με τις συνήθεις διαφορικές εξισώσεις. Για τις 100 πρώτες σελίδες του βιβλίου (Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις, του Στέφανου Τραχανά), καταναλώσαμε Οκτώβρη, Νοέμβρη και το μισό Δεκέμβρη. Και όλα τα υπόλοιπα, που ήταν και πολύ πιο δύσκολα, τα περάσαμε σε... 20 μέρες.
Έλεος δηλαδή. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι του 'να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο κι ό,τι κάνει εκεί'. Όχι, δεν είναι 'ό,τι κάνει', γιατί σπαταλιούνται λεφτά (που, απ'όσο ξέρω, δεν φυτρώνουν σαν τα βρύα στα κεραμίδια) σε άτομα που δεν ενδιαφέρονται κι απλώς περνάνε τον καιρό τους - και, βέβαια, η πίτα των κονδυλίων παραμένει η ίδια.
Όταν έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό, λογικό δεν είναι πως, αν πρέπει να το μοιράσεις σε 5 άτομα, το καθένα θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο απ'ό,τι αν το μοίραζες σε 10; Αλλά τι κάθομαι και λέω πια... Ανώφελο είναι!
-
Εις την αλλοδαπήν, πρώτο έτος, μαθηματική ανάλυση - κι η πρώτη φορά που άκουγα για ολοκληρώματα. Έκοψα το κ@\ο μου και τα έμαθα μόνος μου, αφού ο καθηγητής δεν είχε καμία διάθεση να ασχοληθεί με το μαλάκα που είχε έλθει με απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου χωρίς να έχει διδαχθεί τα βασικά.
Για τον πολιτισμό μας, θα πούμε τίποτα άλλο η αυτός είναι όλος - όλος ? -
«Αναγνωρίστε τη γενοκτονία των Ποντίων»
Γυναίκες μαυροντυμένες, κρατώντας αναμμένα κεριά, στάθηκαν μπροστά στην τουρκική πρεσβεία ανάμεσα σε εκατοντάδες μέλη σωματείων του ποντιακού Ελληνισμού που ζητούσαν για μία ακόμη φορά την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία.
Τη 19η Μαΐου 1919 ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επισήμως, αναφέρονται 353.000 νεκροί. Το 1944 η ελληνική Βουλή καθιέρωσε την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας. Η εκδήλωση μνήμης των Ποντίων ξεκίνησε χθες το απόγευμα, με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στο μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στην τουρκική πρεσβεία. Στο ψήφισμα των ποντιακών σωματείων αναφέρεται πως στον ιστορικό Πόντο το τουρκικό καθεστώς εξακολουθεί τις διώξεις κατά των Ποντίων, τρομοκρατώντας και φυλακίζοντας, και καλεί τη νέα κυβέρνηση να προωθήσει διεθνώς την αναγνώριση της γενοκτονίας και την Τουρκία να ζητήσει «συγγνώμη» ως βάση όποιας ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
- Τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, από την Αγκυρα, απαίτησαν και οι Πόντιοι που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας.
Μετά τη συγκέντρωση, που οργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, ακολούθησε πορεία μέχρι το τουρκικό προξενείο.
Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε τελετή στο μνημείο του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια και δεκάδες μαθητές με παραδοσιακές ενδυμασίες άφησαν λουλούδια. Αντιπροσωπεία της ΠΟΠΣ μετέβη στο τουρκικό μπροξενείο και θυροκόλλησε ψήφισμα διαμαρτυρίας.
http://www.enet.gr/online/online_p1_tex ... d=58242668
-
Διαβάζοντας παλαιότερες δημοσιεύσεις που είχαν να κάνουν με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κλπ και το νομικό καθεστώς που διέπει τους μουφτήδες, τους παπάδες κλπ, μου γεννήθηκε μια απορία:
Γιατί πρέπει οι θρησκευτικοί λειτουργοί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Γιατί πρέπει ο μουσουλμάνος να φορολογείται για να πληρώνεται ο χριcτιανόc παπάς; Γιατί ο χριcτιανόc πρέπει να φορολογείται για να πληρώνεται ο μουσουλμάνος μουεζίνης ή μουφτής;
Δεν θα ήταν σωστό η κάθε θρησκευτική κοινότητα να στηρίζεται οικονομικά ΜΟΝΟΝ στην εθελουσία συνδρομή των δικών της μελών και να λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών (για την αποφυγή φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος κλπ), αντί να απομυζά πολύτιμους πόρους του κράτους;
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Διαβάζοντας παλαιότερες δημοσιεύσεις που είχαν να κάνουν με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κλπ και το νομικό καθεστώς που διέπει τους μουφτήδες, τους παπάδες κλπ, μου γεννήθηκε μια απορία:Γιατί πρέπει οι θρησκευτικοί λειτουργοί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Γιατί πρέπει ο μουσουλμάνος να φορολογείται για να πληρώνεται ο χριcτιανόc παπάς; Γιατί ο χριcτιανόc πρέπει να φορολογείται για να πληρώνεται ο μουσουλμάνος μουεζίνης ή μουφτής;
Δεν θα ήταν σωστό η κάθε θρησκευτική κοινότητα να στηρίζεται οικονομικά ΜΟΝΟΝ στην εθελουσία συνδρομή των δικών της μελών και να λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών (για την αποφυγή φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος κλπ), αντί να απομυζά πολύτιμους πόρους του κράτους;
Κοινώς ζητάς τον περίφημο χωρισμό Εκκλησίας -Κράτους πράγμα το οποίο και είναι το απολύτως προφανές για κάθε 'λογικό' άνθρωπο...Εννοείται ότι με βρίσκει 100% σύμφωνο και εννοείται ότι μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν βλέπω γενειοφόρους τράγους με λιλιά να κοροϊδεύουν τον κοσμάκη, όπως τα μέντιουμ τους αφελείς, και σκέφτομαι ότι αυτοί πληρώνονται από την τσέπη μου για να μου βγάζουν τη γλώσσα κατάμουτρα...Όποιος τους θεωρεί πνευματικούς του ταγούς δεν έχει παρά να ανοίξει το πορτοφόλι του και να τους δώσει ό,τι έχει ευχαρίστηση αντί να μου στέλνει το λογαριασμό στο σπίτι για να πληρώνω εγώ τον προσωπικό του πνευματικό αυνανισμό....
Παρά τα παραπάνω και επειδή μου αρέσει να κοιτάζω όλες τις πτυχές ενός θέματος θα θέσω ως τροφή για συζήτηση το ζήτημα κατά πόσο μπορεί ένας φορολογούμενος να ζητάει να ελέγχει που πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνει ως φόρους στο Κράτος...Το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου είχε αντιμετωπίσει προσφυγή από κάποιον ο οποίος δήλωνε αντιμιλιταριστής και είχε πρόβλημα με τα χρήματα των φόρων που πήγαιναν (και) σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς...Φυσικά η προσφυγή απερρίφθη, θα ήταν ποτέ δυνατόν άλλωστε να γίνει δεκτή από πλευράς νομολογιακής πολιτικής ; ΟΧΙ γιατί απλούστατα θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου...Σκεφτείτε τι μπορεί να ισχυριστεί καθένας από μας ως φιλοσοφικές πεποιθήσεις προκειμένου να ζητήσει έλεγχο των χρημάτων που καταβάλλει για φόρους...Φυσικά κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της, απλά θέτω τον προβληματισμό... -
Αγαπητέ koutsan ωραίος ο προβληματισμός που βάζεις, αλλά είναι ένας προβληματισμός σε επίπεδο 'οικουμενικών', αν θέλεις, αξιών, παραδοχών, εκτιμήσεων, πες το όπως νομίζεις.
Από τη στιγμή που θέλεις να ανήκεις στο κράτος-κυψέλη, απεμπολείς ένα μεγάλο ποσοστό από το δικαίωμα σε διακεκριμένες επιλογές. Το κράτος πρέπει να προστατεύεται από τους 'ξένους εχθρούς', άρα πρέπει να έχει στρατό. Ποιο είναι το κράτος; Μια εταιρία που φτιάξαμε για να μπορούμε να ζούμε μαζί. Αν πας 30.000 χρόνια πίσω, αυτό το μαγαζί ήταν πολύ μικρό, ίσως 10-15 άνθρωποι και είχε την έδρα του σε μια σπηλιά. Δεν το λέγανε κράτος τότε, το λέγανε φυλή ή οικογένεια. Και εκεί κάποιος αναλάμβανε, εκ'των πραγμάτων, την εξουσία, αλλά ήταν απλώς ο φορέας της. Δεν έχει καμία σχέση αν η διακυβέρνηση είναι η Χ ή η Ψ. Η λειτουργική κατασκευή, η 'ψυχή' αν θέλεις, ήταν το απρόσωπο πράγμα που λεγόταν φυλή. Και που, πολύ συχνά, αντιπροσωπευόταν από κάποιο τοτέμ.
Αχά! Φτάσαμε στα σύμβολα, έτσι; Για σκέψου, το τοτέμ κάποια στιγμή απέκτησε μαγικές ικανότητες, ανακυρήχθηκε σε προστάτη της φυλής. Μετά, ανελίχθηκε ιεραρχικά σε θεό. Κάπως έτσι πρέπει να είναι, για παράδειγμα, η ιστορική αλήθεια πίσω από τον θεό των Εβραίων (γιατί αναφορές σε τοτέμ υπάρχουν σε ολόκληρη την Π.Δ.).
Είτε λοιπόν το σημείο αναφοράς είναι η εθνική ταυτότητα (κοινή καταγωγή, ιστορία, ήθη και έθιμα), είτε η θρησκευτική ταυτότητα, το μόρφωμα που προκύπτει (και που σήμερα το ονομάζουμε κράτος, ή συνασπισμό κρατών, βλ. Ε.Ε.), απαιτεί την απόλυτη συμμόρφωση με το modus operandi που είναι αναγκαίο για την διατήρηση της δομής του. Με τους Νόμους. Γραπτούς και άγραφους.
Άρα οι επιλογές σου είναι, είτε να ασπαστείς τους Νόμους (γνωστότερο και ως, 'know your role and shut your mouth'), είτε όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, αν απλώς θέλεις να 'βελτιώσεις' τα πράγματα, να αντικαταστήσεις δηλαδή τους υπάρχοντες κανόνες με καινούργιους, τότε είσαι σύμμαχος και όχι εχθρός του συστήματος. Βλ. Τον 20ο αιώνα για πλήθος ιστορικών παραδειγμάτων.
Να σε ρωτήσω λοιπόν κάτι φίλε koutsan. Εσύ, με την επαγγελματική σου ιδιότητα, έχεις σαν αποστολή να τηρείς τους Νόμους, ή να τους ελέγχεις; Και τι σημαίνει η κάθε μια επιλογή;
-
Αχά! Φτάσαμε στα σύμβολα, έτσι; Για σκέψου, το τοτέμ κάποια στιγμή απέκτησε μαγικές ικανότητες, ανακυρήχθηκε σε προστάτη της φυλής. Μετά, ανελίχθηκε ιεραρχικά σε θεό. Κάπως έτσι πρέπει να είναι, για παράδειγμα, η ιστορική αλήθεια πίσω από τον θεό των Εβραίων (γιατί αναφορές σε τοτέμ υπάρχουν σε ολόκληρη την Π.Δ.).
SYMBOLS ARE THE ENEMIES OF TRUTH
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Φίλε dog, δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε αυτό, και να με συγχωρείς, αλλά πρόκειται όμως για τη μεγαλύτερη βλακεία από καταβολής κόσμου. Ούτε την εποχή του Ροβεσπιέρου δεν θα περίμενα να το ακούσω.
Το σύμπαν, σε ό,τι αφορά εμένα και εσένα, είναι **κατασκευασμένο **από σύμβολα.
Read your Jung!
-
Ο χρήστης dienekes έγραψε:
Φίλε dog, δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε αυτό, και να με συγχωρείς, αλλά πρόκειται όμως για τη μεγαλύτερη βλακεία από καταβολής κόσμου. Ούτε την εποχή του Ροβεσπιέρου δεν θα περίμενα να το ακούσω.
Το σύμπαν, σε ό,τι αφορά εμένα και εσένα, είναι **κατασκευασμένο **από σύμβολα.
Read your Jung!
Ελπίζω να εννοούμε και οι δύο το ίδιο πράγμα με τη λέξη 'σύμβολο'
Απο το Meriam-Webster:
Main Entry: 1sym·bol
Pronunciation: 'sim-b&l
Function: noun1 : an authoritative summary of faith or doctrine
Είμαι γενικά εναντίον κάθε πίστης και ιδεολογίας.
Οταν λές οτι το σύμπαν είναι κατασκευασμένο απο σύμβολα τί εννοείς? Τα σύμβολα τα φτιάχνουν οι άνθρωποι, δεν υπάρχουν μόνα τους στη φύση.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Ελπίζω να εννοούμε και οι δύο το ίδιο πράγμα με τη λέξη 'σύμβολο'Απο το Meriam-Webster:
Όχι, δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα. Αυτός είναι ένας πολύ περιορισμένος ορισμός.
Συμφωνούμε στο τελευταίο που γράφεις πιο πάνω, περί πίστης και ιδεολογίας.
Οταν λές οτι το σύμπαν είναι κατασκευασμένο απο σύμβολα τί εννοείς? Τα σύμβολα τα φτιάχνουν οι άνθρωποι, δεν υπάρχουν μόνα τους στη φύση.
Μην είσαι σίγουρος...
-
Πως ορίζεις την έννοια σύμβολο τοτε?
-
Ελπίζω να εννοούμε και οι δύο το ίδιο πράγμα με τη λέξη 'σύμβολο'
Απο το Meriam-Webster:
Όχι, δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα. Αυτός είναι ένας πολύ περιορισμένος ορισμός.
Συμφωνούμε στο τελευταίο που γράφεις πιο πάνω, περί πίστης και ιδεολογίας.
Μην είσαι σίγουρος...
Με χαρά βλέπω ότι το θέμα αρχίζει ξανά να αναβαθμίζεται σε συζήτηση. Θα με ενδιέφερε να αναπτυξεις την άποψή σου περί 'φυσικών συμβόλων'.
-
Ο χρήστης ) ΣΩΤΗΡΙΟΣ ( έγραψε:
Με χαρά βλέπω ότι το θέμα αρχίζει ξανά να αναβαθμίζεται σε συζήτηση. Θα με ενδιέφερε να αναπτυξεις την άποψή σου περί 'φυσικών συμβόλων'.
Το θέμα είναι εξαιρετικό και μαγευτικό αλλά πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε μια ατέρμονη λεκτική παραδοξότητα. Θα προτιμούσα να το αφήναμε για αργότερα, καθώς δεν νομίζω να είναι και του άμεσου ενδιαφέροντος των περισσοτέρων. Με pm ό,τι θέλεις βέβαια.
-
Θα ήθελα αν μου επιτρέπετε να επανέλθω σε ένα θέμα που άνοιξε στην προηγούμενη σελίδα ο koutsan και κάπως ξεχάστηκε. Το βρίσκω, δυνητικά, εξαιρετικά παραγωγικό οπότε θα το επαναφέρω.
Μίλησε ο koutsan περί άρνησης καταβολής φόρων ή γενικότερα συμμετοχής σε κρατικές δαπάνες, στην αρχή της άρνησης συνείδησης (βλέπε, άρνηση παλιότερα στην Αμερική της Joan Baez να πληρώσει φόρους).
Λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι πως υπήρξε στον 19ο αιώνα, ένας Αμερικανός ονόματι Lysander Spooner, ο οποίος τυγχάνει και συνάδελφος του koutsan. Αυτός είχε προτείνει το εξής απλούστατο: ο κάθε πολίτης να συμμετέχει μόνο στα έξοδα του κράτους που αυτός εγκρίνει.
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια στην σημερινή πραγματικότητα:
[list:2a4rq1rc]1) Το κράτος επιλέγει μια σειρά από δαπάνες τις οποίες θεωρεί αναγκαίες. Για καθεμία απ’αυτές υπάρχει ‘ανοιχτός’ προϋπολογισμός. Δηλαδή δεν ορίζεται, ας πούμε, 5% για την Παιδεία.
2) Για κάθε πολίτη ορίζεται το ύψος της συμμετοχής που του αναλογεί, με βάση το πραγματικό του εισόδημα (εδώ ήδη κάποιοι χαμογελούν, αλλά μείνετε μαζί μου παρακαλώ...)
3) Μια λίστα στέλνεται δις ετησίως (για μεγαλύτερη ευελιξία) μέσω internet και snail mail και μεταδίδεται τηλεοπτικώς και ραδιοφωνικώς.
4) Από τη λίστα αυτή ο πολίτης επιλέγει το ύψος της συμμετοχής του σε κάθε συλλογική δαπάνη. Για παράδειγμα, αν ο φόρος που του αναλογεί είναι 3000€ τότε μπορεί να διαθέσει 1000 για την Παιδεία, 1000 για Δημόσια Έργα και άλλα 1000 για την Υγεία.[/list:u:2a4rq1rc]
Με αυτό τον απλούστατο τρόπο όλες οι δαπάνες που θεωρούνται από τους πολίτες άχρηστες, δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.Θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, επιτρέποντας στον πολίτη να διαθέτει μέρος του αναλογούντος φόρου σε οργανώσεις ή ιδρύματα της αρεσκείας του (με κάποιο τρόπο αναγνωρισμένα ότι επιτελούν εθνικό ή γενικότερα ανθρωπιστικό έργο).
Προφανώς για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, θα πρέπει η παραμικρή κρατική δαπάνη να δημοσιοποιείται σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Περισσότερα για το Λύσανδρο στο: http://www.lysanderspooner.org
-
Το θέμα είναι εξαιρετικό και μαγευτικό αλλά πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε μια ατέρμονη λεκτική παραδοξότητα. Θα προτιμούσα να το αφήναμε για αργότερα, καθώς δεν νομίζω να είναι και του άμεσου ενδιαφέροντος των περισσοτέρων. Με pm ό,τι θέλεις βέβαια.
Θα περιμένω δική σου πρωτοβουλία ως προς την έναρξη του συγκεκριμένου θέματος. Πιστεύω πάντως ότι λόγω των χαρακτηριστικών που χρησιμοποίησες, θα αποτελέσει εναυσματική ύλη ώστε να έρθει στο φως ο ενδιάθετος λόγος αρκετών φίλων.
-
Θα ήθελα αν μου επιτρέπετε να επανέλθω σε ένα θέμα που άνοιξε στην προηγούμενη σελίδα ο koutsan και κάπως ξεχάστηκε. Το βρίσκω, δυνητικά, εξαιρετικά παραγωγικό οπότε θα το επαναφέρω.Μίλησε ο koutsan περί άρνησης καταβολής φόρων ή γενικότερα συμμετοχής σε κρατικές δαπάνες, στην αρχή της άρνησης συνείδησης (βλέπε, άρνηση παλιότερα στην Αμερική της Joan Baez να πληρώσει φόρους).
Λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι πως υπήρξε στον 19ο αιώνα, ένας Αμερικανός ονόματι Lysander Spooner, ο οποίος τυγχάνει και συνάδελφος του koutsan. Αυτός είχε προτείνει το εξής απλούστατο: ο κάθε πολίτης να συμμετέχει μόνο στα έξοδα του κράτους που αυτός εγκρίνει.
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια στην σημερινή πραγματικότητα:
[list:dxvu2rda]1) Το κράτος επιλέγει μια σειρά από δαπάνες τις οποίες θεωρεί αναγκαίες. Για καθεμία απ’αυτές υπάρχει ‘ανοιχτός’ προϋπολογισμός. Δηλαδή δεν ορίζεται, ας πούμε, 5% για την Παιδεία.
2) Για κάθε πολίτη ορίζεται το ύψος της συμμετοχής που του αναλογεί, με βάση το πραγματικό του εισόδημα (εδώ ήδη κάποιοι χαμογελούν, αλλά μείνετε μαζί μου παρακαλώ...)
3) Μια λίστα στέλνεται δις ετησίως (για μεγαλύτερη ευελιξία) μέσω internet και snail mail και μεταδίδεται τηλεοπτικώς και ραδιοφωνικώς.
4) Από τη λίστα αυτή ο πολίτης επιλέγει το ύψος της συμμετοχής του σε κάθε συλλογική δαπάνη. Για παράδειγμα, αν ο φόρος που του αναλογεί είναι 3000€ τότε μπορεί να διαθέσει 1000 για την Παιδεία, 1000 για Δημόσια Έργα και άλλα 1000 για την Υγεία.[/list:u:dxvu2rda]
Με αυτό τον απλούστατο τρόπο όλες οι δαπάνες που θεωρούνται από τους πολίτες άχρηστες, δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ.Θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, επιτρέποντας στον πολίτη να διαθέτει μέρος του αναλογούντος φόρου σε οργανώσεις ή ιδρύματα της αρεσκείας του (με κάποιο τρόπο αναγνωρισμένα ότι επιτελούν εθνικό ή γενικότερα ανθρωπιστικό έργο).
Προφανώς για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, θα πρέπει η παραμικρή κρατική δαπάνη να δημοσιοποιείται σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Περισσότερα για το Λύσανδρο στο: http://www.lysanderspooner.org
Τί ακριβώς θα επιτευχθεί απο όλη αυτή τη διαδικασία? Καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος?
Επίσης, είναι σε θέση ο απλός πολίτης να γνωρίζει τι ανάγκες έχει το κράτος?
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Τί ακριβώς θα επιτευχθεί απο όλη αυτή τη διαδικασία? Καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος?
Γιατί αμφιβάλλεις;
Αυτή είναι η δικαιολογία της εκάστοτε εξουσίας. Εσύ δεν ξέρεις τίποτα, εμείς που είμαστε οι επαγγελματίες, που είναι η δουλειά μας να ξέρουμε θα σου πούμε και εσύ θα το βουλώνεις και θα υπακούς.
Σου αρέσει το παραπάνω σενάριο; Χωρίς ίχνος συναισθηματικής έξαρσης η μεγαλοϊδεατισμούς του τύπου 'κάνε με πρωθυπουργό'. Γιατί βάζω στοίχημα ότι επιλέγεις τι θα ψηφίσεις με βάση το συμβιβασμό ανάμεσα σ'αυτά που θέλεις, αυτά που σε 'συμφέρουν' και αυτά που 'προσφέρονται'. Εκτός αν ρίχνεις λευκό, άκυρο ή 'ψήφο διαμαρτυρίας'.
Και, τελικά, δεν έχουμε δικαίωμα να αξιώνουμε κάποια κληρονομική σχέση με το πρότυπο της συμμετοχικής αρχαίας Αθηναϊκής δημοκρατίας (με τον όποιο τρόπο και τα ήθη που λειτουργούσε) αν δεν είμαστε έτοιμοι για την ανάληψη των ελάχιστων πολιτικών μας ευθυνών.
-
Γιατί αμφιβάλλεις;
Αμφιβάλλω, γιατι σε τελική ανάλυση, πάλι το κράτος έχει τον τελευταίο λόγο. Μπορεί να δώσει κάποιος πχ. 1000 ευρώ για την παιδεία, αλλά αν με αυτά τα χρήματα θα αγοραστούν θρανία ή βιβλία είναι πάλι απόφαση της κυβέρνησης.
Αυτή είναι η δικαιολογία της εκάστοτε εξουσίας. Εσύ δεν ξέρεις τίποτα, εμείς που είμαστε οι επαγγελματίες, που είναι η δουλειά μας να ξέρουμε θα σου πούμε και εσύ θα το βουλώνεις και θα υπακούς.
Είχα ένα προαίσθημα οτι θα απαντούσες ακριβώς με αυτόν τον τρόπο!
Όντως πιστεύω οτι ο απλός πολίτης δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις σε τέτοιο επίπεδο, όχι επειδή είναι χαζός, αλλά επειδή του λείπει η ενημέρωση. Όταν με το ζόρι βγαίνει το νοίκι και τα δίδακτρα για τα φροντιστήρια των παιδιών, δέν έχει ούτε την διάθεση ούτε την διαύγεια να ασχοληθεί με άλλα πράγματα.
Στην Αθηναϊκή δημοκρατία μαζεύονταν όλοι οι πολίτες και συζητούσαν για τα προβλήματα, οπότε μπορούσαν να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις.
Οι επαγγελματίες πολιτικοί δέν είναι η καλύτερη λύση, αλλά ίσως είναι ο καλύτερος συμβιβασμός.
Παρόλα αυτά, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε την ιδέα σου υλοποιημένη. Μπορεί να λειτουργεί και απλά εγώ να κάνω λάθος -
Το πιο αποδοτικο συστημα για εμενα,ειναι να επιλεγουμε καποια ατομα που θα κυβερνουν και αυτοι εν συνεχεια να επιλεγουν τα καταλληλα ατομα για να εκτελουν.
Δηλαδη,με δεδομενο οτι δεν μπορει ο καθε πολιτης να γνωριζει πολλα θεματα και να εχει αποψη για αυτα,το καλυτερο ειναι να επιλεγεις τα ατομα που θεωρεις γνωστες,ωστε να εκτελεσουν αυτα που επιθυμεις.Αλλα επειδη και παλι δεν μπορεις να γνωριζεις τους ικανοτερους σε ολη την χωρα,γι'αυτο επιλεγεις καποια ατομα που εμπιστευεσαι και τα οποια μπορουν να μαθουν ποιοι ειναι οι καταλληλοτεροι...
Ειναι σωστο για εμενα,το να μπορει μια κυβερνηση να επιλεξει ως υπουργους εξωκοινοβουλευτικα ατομα.Ψηφιζεις τους 300 που εμπιστευεσαι και απο εκει και περα,οποιοι κριθουν οτι εχουν τα προσοντα,κυβερνουν.
Το να αποφασιζει ο πολιτης για ολα τα θεματα ειναι επικινδυνο και αφελες.
Και για να μεταφερουμε το θεμα στα περι αυτοκινησης,κυβερνουμε τα αυτοκινητα μας,αλλα παντα εμπιστευομαστε καποια ατομα να εκτελεσουν ορισμενες εργασιες που εμεις επιθυμουμε.Δεν μπορουμε σε μια μετατροπη να αποφασισουμε εμεις τα χρηματα που θα δωσουμε σε καθε τομεα,γιατι το αποτελεσμα θα ειναι αρνητικο...ΥΓ.Ισως ασχετο με το υπολοιπο θεμα,αλλα επειδη δεν μπαινω συχνα,δεν μπορω να διαβαζω αρκετες αποψεις πριν...
Ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ του πολιτισμού ΜΑΣ